U opštoj nesposobnosti da se na vreme primete problemi i potrebe građana ove nesrećne zemlje, mladi su još jedan deo društva za čije neodržavanje polako stiže račun za naplatu. Nasilje među mladima i od mladih prema ostalima: fakturisano sa kamatom. I kao da nije dosta cirkusa, politika i ovde mora da umeša svoje prste...
 

Zahvaljujući NDI Srbija, a na poziv Kancelarije izborne jedinice Južni Belfast i g. Alisdera Mek Donela, imao sam priliku da sa grupom prijatelja učestvujem u njegovoj kampanji, kao i da pratim izbore održane u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK). Svesno zaobilazeći objašnjavanje komplikovanih istorijskih okolnosti i konflikta koji deli ostrvo Irsku na dve države, kao i paradoksa izbornog sistema u kojem je moguće da ona stranka koja osvoji ukupno više glasova dobije ukupno manje mandata, želim da svoju pažnju pojednostavljeno usmerim na relaciju: predstavnik građana - birač - sistem, trougao koji funkcioniše na jedan potpuno drugačiji način nego kod nas, s nadom da će doći vreme kada će barem deo ovakvog odnosa postati uobičajena praksa i u Srbiji.

 
2009-10-06 11:11:26

Nasilje: dame i gospodo, šta nije jasno?

Belius RSS / 06.10.2009. u 12:11

 

Boreći se za promenu sistema vrednosti devedesetih, izgleda kao da smo zaboravili da „overimo checkpoint", da gurnemo kamen pod točak, kako se kolica ne bi otkotrljala nazad. Umorni od bitaka, željni Boljeg života, lakomimo se za prečicom tamo gde ne bi smeli. A renta koju podmirujemo se, kao teška kletva, ne vraća samo nama nego i deci. Drastično, i pokojni Taton, i dvadesetogodišnjaci koji će ostariti u zatvoru, plaćaju životom iluziju koju smo neodgovorno počeli da stvaramo: da se sve može i sme.

 

 

Iz perioda čiji jedan deo i ne pamtim tako dobro (najviše zato što nisam ni bio rođen), prepričava se priča o stadionu Tašmajdan. Dok komšije govore o tome kako je nekad bilo, razmišljam o mladima koji dolaze. U stvari, više o tome šta ih dočekuje...

 
2009-01-10 00:40:09
Putovanja

Pravac Budimpešta I

Belius RSS / 10.01.2009. u 01:40

Kako me je vađenje novog pasoša podstaklo da se vratim starom hobiju, putovanjima, reših da sa prijateljima provedem Novu Godinu negde preko. Sledi kratka priča o poseti Budimpešti, kombinacija doživljaja i praktičnih saveta svima koji su namerili u tom pravcu, a ne putuju da bi pregovarali o isporukama gasa... >>>

 
2008-11-11 13:43:52
Gradjanske inicijative| Nostalgija

Otpor 10 godina kasnije...

Belius RSS / 11.11.2008. u 14:43

 

... i dalje živi.

Živi u bedžu kojeg čuvamo negde na dnu fijoke, ili u majici na koju slučajno naletite kada sređujete orman. To je ona izbledela majica koja više izgleda kao stara krpa, ali je sigurno nećete baciti jer vam je draža od deset takvih novih. Majica herojskih vremena. Majica koju niste dobili, osvojili ste je.

 
2008-05-15 14:44:14

Samo neka padaju maske

Belius RSS / 15.05.2008. u 15:44

Osetljiv na nepravdu i laž, volim da vidim kada se računi svedu, tj. kada, kako naš narod kaže, svako požanje što je posejao. Mesecima sam bio prinuđen da slušam iste one budalaštine koje su me i devedesetih naterale da okrenem život za 180 stepeni i aktivno dam svoj skroman doprinos u odbrani zdrave logike, tj. skidanja Slobinog režima s vlasti. Iako izgleda kao da još nije vreme žetve, mislim da je ona mnogo bliže nego što neki misle.

 

Poštovane blogerke i blogeri,

za manje od nedelju dana, Beograd je sa 24. mesta uspeo da se popne na 10. mesto na listi za novu World Edition tablu igre Monopol. Zahvaljujući upornim ljudima dobre volje koji su protekle nedelje glasali svakodnevno i prenosili informaciju, Beograd je (za sada) iza sebe ostavio velike gradove kao što su: Amsterdam, Atina, Tokio, Toronto, Barselona, Kiev... ili bolje da kažem da su ispred nas samo: Montreal, Pariz, Kejp Taun, London, Sidnej, Njujork, Jerusalim, Riga i Rim. *14. februara, samo dan kasnije, ovo više ne važi: na petom smo mestu...

 

Poštovani blogeri,

firma koja pravi čuvenu igru Monopol, rešila je da izbaci na tržište World Edition tablu na čijim poljima će se nalaziti određeni svetski gradovi. Kako bi dodatno privukla pažnju, ova kompanija je otvorila on-line glasanje za izbor gradova. Ponudili su 68 gradova među kojima se nalazi i Beograd.

 

Ne pada Vlada zbog Kosova, već zato što je Vojislav Koštunica rešio da u svoje političko samoubistvo uključi i sve nas. Ne brani se Kosovo tako što se potrudiš da i ostalih 85% teritorije Srbije živi siromašno i u izolaciji. Kako će se nezavisnost Kosova sprečiti ako Srbija odbije da priđe Evropskoj Uniji? Jel to treba da znači da ako/dokle god Kosovo bude nezavisno, Srbija neće hteti u EU? Ako je to strategija, budućnost je očigledna: narednih godina gledaćemo kako Crna Gora polako pristupa EU a mi ćemo se i dalje ponositi što smo crna rupa na zlatnom tepihu.

 

Belius

Belius
Datum rоđenja:  - Pol:  Muški Član od:  03.10.2007 VIP izbora:  28 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana