Zbog vremena u kojem smo ovo je molba, a zbog budućih generacija i vremena koje dolazi, ovo je zahtev za uvođenje Moratorijuma na rad i odluke Ministra rudarstva i energetike Srbije.

To da li srpski političari sebe čuju, manje je bitno, koliko je važno da ih mi čujemo. U nadi da je svaki novi ministar bolji, uglavnom i poverujemo. Oni ne govore o milionima ili par milijardi evra. Govore o desetinama milijardi, koje se slivaju u energetski sektor...ili „samo što nisu".

Svaki ministar izgovara iste brojeve. Niti jednom nije palo na pamet da zapita

 

 

Nekada, Bor je bio grad.

Mogao je do 2000.godine postati i prestonica Istočne Srbije. Nije.

Gramziva politika, njeni eksponenti - političari i direktori nisu doneli vidniji napredak.

Ni nakon 2000.godine, Bor se nije oslobodio lopovluka i korupcije.

Umesto moćnog oslonca, država je dobila još jedno breme. 

Bor je danas "grad u nestajanju".

Ponižen narod.

Gladan grad.

Izgubljena nada.

Grad, koji su političari koristili kao poligon za vežbanje svojih naratorskih sposobnosti pričanja bajki. Kad

 

 

Ima li kapetana i kormilara na brodu?

Budućnost nemaju oni koji znaju već oni koji hoće da uče", Peter Drucker

Zamislite nesnosnu glad. Zamislite svoje domaćinstvo, u kojem imate sve potrebne sastojke za najukusniji ručak.

Šta ćete uraditi? Naravno uzećete odmah nešto iz frižidera.

Šta sigurno nećete uraditi? Nećete zvati restoran iz drugog grada ili države, da vam napravi i dostavi večeru?!

Ono, što prirodno ne biste uradili u sopstvenom životu i domu, rade oni

 

   

Kao i svih prethodnih zima, i ove se Srbija našla na korak do havarijskiih i planskih isključenja u napajanju energijom. Bez obzira da li je u pitanju nedostatak gasa, toplotne i/ili električne energije, kriza je kriza: trpimo svi.

Današnja elektroenergetska kriza je po mnogo čemu specifična, u odnosu na prethodne. Iako veliki deo privrede radi smanjenim kapacitetima, ili ne radi, električne energije nema dovoljno. Drugo, ova kriza je najava težih deficita koji će nas sačekati koliko iduće godine, i godine iza nje.., sve dok se na mreži ne pojavi novi  objekat.

 

 

 

Srbija baš nema sreće. Neobavešteni, nemušti I ministri koji se prave ludi već duži niz godina su svakodnevnica energetskog sektora, a po dobrom oprobanom receptu, poznatom još iz devedesetih.

Za prethodnu gotovo deceniju, ovaj sektor je mogao da zaposli bar polovinu nezaposlenih, I učini zemlju energetski I nacionalno bezbednom. Da su odgovorni radili svoj posao, u interesu zemlje, energetski setor Srbije bi I u realnom životu postao "lider u regionu". Na žalost on je "lider" samo u političkim fikcijama I pamfletima

 
2009-08-16 05:39:57

Petrohemijski hip hop

Zorana Z. Mihajlović Milanović RSS / 16.08.2009. u 06:39

 

Krajem juna ove godine, zaustavljena je proizvodnja Akcionarskog društva za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija, poznatijeg kao „HIP Petrohemija" iz Pančeva. Nemogućnost nabavke sirovina za preduzeće koje funkcioniše još od 1979.godine nije „razlog", već sasvim sigurno „posledica".

U nizu neuspešnih kompanija na ovim prostorima, čiji proizvodi nisu imali tražnju na ovom ili nekom drugom tržištu, ili su imale nagomilane gubitke, prekomeran broj zaposlenih, ali i prošli kao „bosi po trnju" u ovakvim ili onakvim procesima vlasničke

 

 

 „Neke stvari ostaju iste, bez obzira koliko se razni postojeći i dolazeći establišmenti trudili da ih prikažu drugačijim, naprednijim..." Radoje Domanović

Da li iver ne pada dalje od klade, ili je klada magnetski privlačna, tek sve ono što godinama osećamo  i vidimo, danas trpimo. Cena goriva na srpskim pumpama je i do 40% viša nego u nekim zemljama u okruženju, i do 20% viša nego u mnogim evrpskim državama. Gorivo u Srbiji, da ne bude zabune, nije dijamantskog porekla u odnosu na druge. Nije ni istog kvaliteta. Gorivo u Srbiji je lošijeg kvaliteta,

 

Danas, još malo pa deceniju od demokratskih promena, Srbija ne može da se izbori sa samo jednim problemom, koji se zove „nemoralna kadrovska kombinatorika". Iza te tri reči kriju se suštinski problemi stagnacije i nazadovanja zemlje. Kada bi se zbrojilo šta je takva politika uradila, odnosno šta njeni predstavnici nisu uradili a trebalo je, rezultat bi pokazao da je izgubljeno i/ili uludo potrošeno više miliona evra, što zbog neznanja, nestručnosti i/ili korumpiranosti... Ako je suditi po trenutnom stanju, takva politika nastavlja svoj uzlazni trend.
Posle osam godina u Upravnom

 
2009-03-21 16:43:35

Energetske laži i paralaži

Zorana Z. Mihajlović Milanović RSS / 21.03.2009. u 17:43

Koliko vam se puta desilo, da čitajući intervju nekog od zvaničnika uvidite da ste to već negde čuli, pročatali, videli..? Ako se posmatra sektor energetike u poslednjih gotovo devet godina, utisak već viđenog je očigledan. Koliko god ministara je dobilo mogućnost da vodi ovaj sektor a bilo ih je više od šest, sa svakim je ovaj osećaj samo snažniji.
Aktuelni ministar nedavno je propagirao bogatstvo Srbije u uljnim škriljcima (iz kojih se dobija sintetička domaća nafta). Ne bi bilo čudno, da isti ministar samo pre par meseci nije aminovao ugovor o kupoprodaji NISa, kojim

 


Političari su svagde isti: obećat će da će sagraditi most I onde gde reka ne prolazi
Nikita Hruščov

Krize su postale deo svakodnevnog života, posebno u Srbiji. Upravo zato, sve su manje krize, a sve više kontinuirani način funkcionisanja društva, u bilo kom segmentu, pa i u energetici. Posledice koje ostavljaju za sobom, na kratak i dugi rok su teške, posebno kada se iz njih ništa ne nauči.
Energetska kriza u Srbiji traje godinama, sa manjim i/ili većim amplitudama, poput one na prelazu iz 2005., u 2006.godinu, ili tekuće

 

Zorana Z. Mihajlović Milanović

Zorana Z. Mihajlović Milanović
Datum rоđenja:  05.05.1970 Pol:  Ženski Član od:  20.08.2008 VIP izbora:  42 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana