OTVORENO PISMO "GRAĐANSKE VOJVODINE" HANSU ULI ORSTADU, ŠEFU MISIJE OEBS U SRBIJI

Ekscelencijo,

Slobodni smo da Vam se obratimo otvorenim pismom zbog sledećeg.

Rezime: Posle stravičnog zločina u mestu Novi Banovci gde su na najsvirepiji način ubijeni jedan odrastao čovek i jedno malo dete došlo je do ishitrene reakcije nekih pripadnika policije, verovatno uslovljene personalnim rešenjima, i do stvaranja klime u javnosti koja pogoduje povećanju broja incidenata prema pripadicima onih verskih zajednica koje Zakon o crkvama i verskim zajednicama diskriminiše.

 
2007-10-01 16:53:51

Antifašistički skup u Novom Sadu 7. oktobra

Tamara Kaliterna RSS / 01.10.2007. u 17:53

Za sve one koji ne znaju, a želeli bi da znaju da mogu da se pripreme - u Novom Sadu velika grupa nevladinih organizacija, 7. oktobra, sa početkom u 16 časova, organizuje mirni građanski protest protiv fašizma i neonacizma. Mesto okupljanje je ugao Zmaj Jovine i Dunavske ulice, odakle će građani krenuti u šetnju do Keja žrtava racije, odnosno do spomenika žrtvama fašističkog terora.

Protest je građanski, a nevladine organizacije su pozvale i političke stranke da nam se pridruže. Svoje članove i simpatizere da učestvuju u građanskom protestu pozvali su: Liga socijaldemokrata

 

Mislim da je tema o kojoj je moj dragi prijatelj Nedim Sejdinović pisao u današnjem "Građanskom listu" vrlo inspirativna za razgovor.

Šta blogeri imaju da kažu na ovu temu?

 

RUSKA POLITIKA NA BALKANU: Upotreba Srbije i Kosova

Rešavanje konačnog statusa Kosova i uloga Rusije u tom procesu probudila je, tek pomalo usnule, srbijanske slavjanofile i rusofile, koji ponovo mogu na sva usta i bez previše muke da raspiruju mit o Rusiji. A mit o Rusiji nije od juče, on je konstantna karakteristika srbijanske političke scene

 

Iako u Beogradu za zelenim stolom govore o „administrativnoj granici Kosmeta i Srbije“, to je prava državna granica, podignuta sa srpske strane. Putnicima sa srpskim dokumentima i strancima koji odlaze na Kosovo na „administrativnoj granici“ policija i carinici kontrolišu dokumenta i prtljag. Na srpskoj strani tzv. „administrativne granice“ koja deli ne Kosovo od Srbije, već Srbiju od Kosova, kontejner Ministarstva finansija Srbije, nekoliko pasa lutalica i bodljikava žica.
Automobili sa srpskim registracionim tablicama smeju da voze po Kosovu, vozači kola sa kosovskim

 
2007-10-29 19:47:42

Jedna raja a dva gospodara

Tamara Kaliterna RSS / 29.10.2007. u 20:47

Ove sedmice uleme Islamske zajednice u Srbiji „apelovale su na  čovječanstvo“ zbog „velikog pritiska vlasti i beogradskih medija“. Apel je objavio samo jedan od devet beogradskih dnevnika. 

Uleme tvrde da je „po nalogu dijela državne vlasti i lokalnog diktatora Sulejmana Ugljanina, nekoliko imama, koji su saradnici obavještajnih službi 2. oktobra u kafani u Novom Pazaru smijenilo legitimne organe Islamske zajednice u Srbiji i formiralo Islamsku zajednicu Srbije. Plaćene imame predvodi Adem Zilkić, dugogodišnji saradnik obavještajnih struktura. Smeta im što održavamo

 
2007-09-01 18:22:22

Oprost

Tamara Kaliterna RSS / 01.09.2007. u 19:22

Narodi su činili velika zla jedno prema drugome – sto miliona ljudskih bića je  ubijeno u ratovima prošlog veka. U četiri rata Srbije u poslednjoj deceniji 20. veka približno 130.000 ljudi je ubijeno. Ciklusi nasilja i osvete su beskrajni.

Neću govoriti o oproštaju u verskom smislu. Etika i religija se ne mogu identifikovati. Takođe, biti moralan nije isto što i povinovati se zakonu.

Etika znači stalno preispitivanje vlastitih moralnih uverenja i moralnog ponašanja.

Opraštanje započinje sećanjem, moralnom prosudbom šta su zlo i nepravda i traženjem

 
2007-09-01 18:28:05

Srpski brendovi

Tamara Kaliterna RSS / 01.09.2007. u 19:28

Ustanova Srpski institut za javnu diplomatiju iz Brisela i institucija Međunarodni srpski klub iz Pariza prošle sedmice su proglasile, svaka za sebe, a obe za Srbiju, šta je srpski „brend“ (na srpskom jeziku bi se reklo marka, fabrički znak, žig).
Ustanova iz Belgije je u kampanji pod naslovom „Serbian BREnd“ nabrojala da su to „Partizan“, „Mećavnik“, teniska loptica, truba i malina.
„Partizan“ je UEFA kaznila krajem jula sa 50.000 franaka i jednogodišnjom zabranom takmičenja, zbog praistorijskog  ponašanja navijača na utakmici

 
2007-07-19 11:02:34

Stereotipi o čitavom narodu

Tamara Kaliterna RSS / 19.07.2007. u 12:02

a povodom uvodnika "Duh Stonsa i Exita" 

mihal_ramac.jpgUvodnik Danasa od 14 -15. jula koji je potpisao Mihajlo Ramač, prekratio je moju dilemu da li "srce Srbije" i 12,6 odsto njene teritorije treba da postane samostalno. TREBA i MORA, odahnula sam i sklopila novine. Uvodničar kaže da "Havijer Solana, kao prilično obaveštena ličnost, zna šta znači dobiti pod starateljstvo (para)državu u kojoj mnogi lekari nikad nisu učili latinski. I u kojoj većina stručnjaka iškolovanih

 

Hitan antifašistički otpor Srbije (HAOS) poziva građanke i građane da 18. oktobra u 11,55 h dođu u Beogradsku ulicu broj 33, na mesto gde je pred deset godina u centru Beograda ubijen dvanaestogodišnji dečak Dušan Jovanović.

Predsednik Srbije Boris Tadić će u podne otkriti spomen ploču koju ubijenom dečaku podiže Unija Roma Srbije. Građanke i građani ne dolaze da budu publika Tadiću, koji ovim skuplja političke poene, već da na svoj način podsete da se fašizam ustoličio u Srbiji. 

Jovanović je predveče otišao u prodavnicu. Četvorica nešto starijih

 
2007-10-05 15:41:22

Ko ne doš'o 7. oktobra u Novi Sad...

Tamara Kaliterna RSS / 05.10.2007. u 16:41

Dragi prijatelji,

Ja znam da ne moram posebno da vas dozivam, ali smatram da je vrlo bitno da nas je što više u Novom Sadu 7. oktobra. Organizujte se, ako niste iz NS, i dođite.

Mora nas biti što više, moramo reći NE nacizmu i fašizmu!

Reći ću vam i to da program počinje već u 12 časova, kada će tri odvojene delegacije, delegacija Skupštine AP Vojvodine, delegacija političkih partija (DS, LDP, LSV i G17plus) i delegacija nevladinih organizacija položiti cveće na Spomenik žrtvama racije.

U 16 časova je građansko okupljanje na uglu Zmaj Jovine

 

Tamara Kaliterna

Tamara Kaliterna
Datum rоđenja:  - Pol:  - Član od:  18.06.2007 VIP izbora:  18 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Korisnikova VIP lista

-

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana