Bolje ne

Strongman RSS / 29.05.2009. u 09:17


12294-break-up-the-concrete.jpg2009 godina, a u Srbiji besni neka varijanta kapitalizma jebem li ga koja. Da l' je agresivni ili nasilni ne znam. Znam samo da kako se promeni situacija i ode prvi covek zvani alfa za cas oduvaju i njegove najblize saradnike. Specificno je da kad odu stari alfa, beta i gama i dodju novi alfa beta i gama jedino DELTA ostaje ista. Delta je pobednik vremena i zajednicki imenitelj proslih i buducih vremena. Otporna je kao dzinovska bubasvaba. Jedina stvar koje mogu da se setim da je starija od delte je nase vaspitanje. Ono jos uvek pociva na duhu kolektivizma, neisticanja, poslusnosti i jalove discipline.

Kako vaspitavati dete a ne gusiti mu inicijativu? Kad sam bio mali moji roditelji su bili veoma fleksibilni i napredni dozvoljavajuci mi da skoro sam donosim odluke. I ja bre nekako nisam mnogo pravio probleme. Pratim paralelnu pricu 30 godina kasnije. Etalon smo moj kum Riki i ja i nasi roditelji. Cini mi se da su njegovi roditelji bili isti ili mozda cak i blazi od mojih. Njegov cale mu cak nije davao da iznosi djubre ili da ide u nabavke za kucu sa objasnjenjem "kad imas decu i onako ces morati sve to da radis".

Sada, iz nase perspektive, maltene samo par godina kasnije, obojica imamo po dva sina i cini mi se da smo osetno stroziji, a siguran sam da su nam deca manje nestasna. Pokusavam da proniknem u razloge za nasu strogocu. Za sebe znam da mi prosto neverovatno da im dozvolim neke stvari koje su meni moji roditelji ladno dozvoljavali. Valjda sam takav iz ciste brige a ne zato sto sam izdrkan, kao sto mi se sve vise cini. Riki nas brani i kaze da je sada drugo vreme. Mozda je i tako.

DeltaForce.jpgVracamo se na inicijativu. Cini mi se da su kod nas deca vaspitavana sa dozom sputavanja koje volim da nazovem "bolje ne" vaspitanjem. Primer za to je kada desetogidisnjak zeli da istupi iz matrice dotadasnjeg ponasanja i recimo pita roditelje da spava kod druga. Pogadjamo svi. Automatski dobija odgovor "bolje ne". Da se ne rizikuje ili sto Nislije kazu "da mu ne mislim". Nije to zato sto su strogi roditelji nego se veruje da ne treba menjati sistem koji je koliko toliko funkcionalan. Kako da odes da spavas kod nekog iz tvog odeljenja dok mu roditelji nisu kod kuce? Kako da se ofarbas u crveno? Kako da odes u Indiju na razmenu studenata? Pa valjda se odgovor zna. Bolje ne! Vremenom dete i ne postavlja kreativna pitanja jer zna odgovor koji mu se instalira kao neka vrsta autopilota. "Bolje ne" generacija je proizvela novu "bolje ne" generaciju.


Nekako mi se cini da se kod odrastanja kod nas razvija nekoliko razlicitih licnosti i da ih, jedno vreme, ravnoprvno negujemo i koristimo. "Ono sto jesam" se najbolje prepoznaje kad si sam kod kuce pa nakon tusiranja pevas, meris delove svog tela u ogledalu pronalazeci slicnosti sa omiljenim glumcima i sportistima. Tada je covek najrelaksiraniji i bez ikakve potrebe da se folira. Druga licnost koja je svima nama poznata od detinjstva je "sta zelim da budem". To si policajac, NBA kosarkas, manekenka, uciteljica, pa i kapetan ladje kao Lane. Na zalost umesto da se od tacke a do tacke be krecemo najkracom putanjom, desava se smetnja u vidu trece, na izgled bezazlene, licnosti nazvane "ono sto mislim da treba da budem". Tada iz nas progovara dugo usadjivano "bolje ne" i povodimo se za projektovanim zeljama svoje okoline u strepnji da ne razocaramo, najcesce, roditelje. Ako je tata racunovodja onda se to preslikava na sina pa i on barata brojkama. Cerka frizerke pocinje sve cesce da koristi makaze i fen.

Cela prica pocinje da biva komplikovana i skoro sizoidna kako godine idu. Kad si mali veoma si daleko odo onog sto zelisi ili mislis da treba da budes pa ti se cini da su tvoja zelja i projektovana zelja tvojih roditelja bliske. Kako godine odmicu, put ka buducnosti se blago racva u dve trake. Ako si krakat jos neko vreme mozes jednom nogom da se kreces na traci prema "onom sto zelim da budem" a drugom prema "onom sto mislim da treba da budem". Bojeci se neuspeha vecina nas igra siguricu i u zadnjem trenutku odustaje od svojih snova i povinuje se uklesanoj doktrini "bolje ne" i odustaje od svojih snova koji se cine manje realnim od nametnutog resenja.

 

Kad si klinac i kad god zelis da pitas caleta i kevu da necim izadjes iz matrice ponasanja dobijas odgovor "bolje ne". Nije to zato sto su strogi roditelji nego se veruje da ne treba menjati sistem koji je koliko toliko funkcionalan. Kako da odes da spavas kod nekog iz tvog odeljenja dok mu roditelji nisu kod kuce? Kako da se ofarbas u crveno? Pa valjda se odgovor zna. Bolje ne!


Naveo bih jos jednu stvar. "Odlozeni pocetak zivota". Pocinje sa malim stvarima. Keva napravi tortu i cekamo jebene goste da dodju satima, a meni se bas jede. A onda se nastavlja sa jedva cekam raspust pa da pocnem da se zajebavam, pa kad dodje raspust jedva cekam more pa da pocnem da se zajebavam. Kasnije u skoli se ceka recimo tetka iz Nemacke ili se ceka upis u srednju, pa onda upis na fakultet... I u stom cekanju se zrtvuje sve i svasta u ime boljih vremena, prakticno odbijajuci da se ucini nesto za sebe i poboljsanje zivota sada. Ceka se da se nesto desi samo po sebi, nesto vezano za protok vremena, pa onda da se zivne. Matrica "odlozenog pocetka zivota" se nastavlja i kasnije. Samo da nadjem momka, samo da se udam, samo da osvoji zvezda ovaj kup, da me prebace na novo radno mesto, da dodje leto, da dodje zima, da mi cerka upise srednju skolu, .... I na kraju se zavrsava sa kupovinom skupe nadgrobne ploce. I stalno je fokus sopstvenog zivota bio pomeren sa sadasnjosti na umereno daleku buducnost. Stalno su se u sadasnjosti svesno jele "gloginje" u ime nekih kolaca koji ce doci kasnije. Ceo zivot prodje sa glavom u pesku.

Ljudi se cesto ne usudjuju da, u ime licnog zadovoljstva, izadju iz obrasca ponasanja koji im je dodeljen bojeci se neuspeha. Zato i izbegavaju da donose velike odluke. Vremenom pocinju da izbegavaju i odluke srednjeg znacaja pa se to na kraju pretvori u farsu u kojoj nista ni ne odlucuju u svom zivotu. Prepustaju se. Satus quo pobedjuje na duge staze. "Bolje ne" sljasti sa displeja.

Onda Jovo nanovo. Onda za svaki slucaj vaspitavaju svoju decu da se ponasaju kao vecina. Da se ne isticu i ne skrecu sa pravog puta usadjujuci svom detetu "ono sto mislim da trebam da budem" nenamerno i nevesno potapajuci belu ladju i kapetana sa njom.


Zato imamo radnike koji idu na posao po nekoliko meseci bez plate bojeci se da probaju sami da zarade. Zato imamo glasace koji glasaju za vecinu. Zato imamo najvecu stopu pusaca. Zato... Ma svi znamo. Bolje da ne pricam.


p.s. Ne mogu da se otmem utisku da neko zloupotrebljava nase, "bolje ne" vaspitanje.

 

 



Komentari (130)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

green_thumb green_thumb 09:25 29.05.2009

:)

Preporuka, lepo sročen tekst :).

Je l' ovo još rano za komentare?
Strongman Strongman 09:31 29.05.2009

Re: :)

Ma ja jos malo sredjivao slovne greske. Odavno mi se krcka ovaj tekst. Hvala na preporuci
dragan7557 dragan7557 09:59 29.05.2009

Re: :)sramota je biti čovek

Druga licnost koja je svima nama poznata od detinjstva je "sta zelim da budem". To si policajac, NBA kosarkas, manekenka, uciteljica, pa i kapetan ladje

Niko bre neće da bude Čovek i ništa više ili manje.

preporuka za temu

dragan7557 cerski
Strongman Strongman 10:32 29.05.2009

Re: :)sramota je biti čovek

Niko bre neće da bude Čovek i ništa više ili manje.



Mozda samo nemaju ko da im pokaze.
biljanab75 biljanab75 11:32 29.05.2009

Re: :)sramota je biti čovek

dragan7557

Niko bre neće da bude Čovek i ništa više ili manje.


Zato sto je to najteze, a primera sve manje.

Odlican tekst. :)
dragan7557 dragan7557 12:05 29.05.2009

Re: :)sramota je biti čovek

Strongman
Niko bre neće da bude Čovek i ništa više ili manje.



Mozda samo nemaju ko da im pokaze.

Ništa novo Diogen je sa fenjerom po Atini tražio Čoveka i lips'o nenašavši ni jednog.

dragan7557 cerski
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:47 29.05.2009

Re: :)sramota je biti čovek

"BOGATI SU ONI KOJI NEMAJU ŽELJA, A PROSJACI SU ONI KOJI STALNO HOĆE IMATI JOŠ VIŠE." (Diogen)
Strongman Strongman 17:53 29.05.2009

Re: :)sramota je biti čovek

"BOGATI SU ONI KOJI NEMAJU ŽELJA, A PROSJACI SU ONI KOJI STALNO HOĆE IMATI JOŠ VIŠE." (Diogen)



A i bogat si onoliko koliko mozes da potrosis
Strongman Strongman 17:53 29.05.2009

Re: :)sramota je biti čovek

Zato sto je to najteze, a primera sve manje.



... ai n e razaznaju se zbog pinkoizacije drustva
milovanovicns milovanovicns 09:36 29.05.2009

Tanka linija

Hodamo po tankoj roditeljskoj liniji i pokusavamo da izbalansiramo zivot i vaspitanje dece. Mislim da smo stroziji zato sto je drustvena (pazi soc-real termin!!) kontrola slabija, a u nasoj prirodi je da budemo zastitnici pre svega. Kako da posaljes klinca da baci djubre kad je pre neki dan dzanki isekao prodavacicu na 10 metara od zgrade - a to nije bila cesta pojava pre 15-20 godina...

Strongman Strongman 09:43 29.05.2009

Re: Tanka linija

Mislim da smo stroziji zato sto je drustvena


Potpuno tacno i sazeto receno
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:09 29.05.2009

Re: Tanka linija

Ja mislim da smo mi veće kukavice od naših roditelja, uključujući i tebe... Što se mene lično tiče, možda bih i isterao neki liberalniji odnos prema dečjim slobodama ali sam previše konformista da se sukobljavam sa mojom drgom suprugom. Hm, sad se predomišljam, oportunista, konformista ili kukavica...

A moja draga supruga misli da je pitanju iskustvo. Naime naši roditelji su nas puštali bez iskustvenog saznanja odrastanja u gradu. Oni su rasli u daleko bezbednijim sredinama nego mi, pa kako nisu spoznavali opasnosti nisu ih bili svesni. Mi smo prošli školu Beograda i mi znamo, pa našoj deci ne damo...

Mislim da je moja draga supruga ovde na tragu istine
maricacarica maricacarica 10:18 29.05.2009

Re: Tanka linija

Moj drug jednom rekao: Kad se samo setim sta smo mi radili kao klinci, i ako dobijem ćerku, pa ja više u
životu neću mirno spavati.

Mnogo toga se promenilo u odnosu na vreme kad sam ja bila dete. Smatram da sam jedna od poslednjih generacija koja je rasla i sazrevala normalno. Priča o lopti, lutkama, masnim fotama....Srednja škola, izlaz do 23.30, tad išao poslednji bus. Duže moglo kad su žurke i kad me kući doprate drugovi. Raspusti, letovanja bez matoraca.... I milion zezanja, auto-stopiranja, interejlom po Evropi...

Volela bih da moj sin svoju mladost provede na način sličan onome kako smo je mi proživeli. Al što reče milovanović, pošto je društvena kontrola slabija, a poroci sve izraženiji (na vratima kladionica samo piše da maloletnici ne smeju da udju - al i na tarabi piše svašta), narkomaniju da ne spominjem, bojim se da će to biti teško izvodljivo.






Strongman Strongman 10:28 29.05.2009

Re: Tanka linija

uros_vozdovac
Ja mislim da smo mi veće kukavice od naših roditelja, uključujući i tebe... Što se mene lično tiče, možda bih i isterao neki liberalniji odnos prema dečjim slobodama ali sam previše konformista da se sukobljavam sa mojom drgom suprugom. Hm, sad se predomišljam, oportunista, konformista ili kukavica...

A moja draga supruga misli da je pitanju iskustvo. Naime naši roditelji su nas puštali bez iskustvenog saznanja odrastanja u gradu. Oni su rasli u daleko bezbednijim sredinama nego mi, pa kako nisu spoznavali opasnosti nisu ih bili svesni. Mi smo prošli školu Beograda i mi znamo, pa našoj deci ne damo...

Mislim da je moja draga supruga ovde na tragu istine



Kao sto rece kum Riki "druga su vremena".

Televizija, internet i muzika pruzaju mnogo vise nasilja nego sto je iko mogao da zamisli pre 20 - 30 godina.
Strongman Strongman 10:33 29.05.2009

Re: Tanka linija

Volela bih da moj sin svoju mladost provede na način sličan onome kako smo je mi proživeli. Al što reče milovanović, pošto je društvena kontrola slabija, a poroci sve izraženiji (na vratima kladionica samo piše da maloletnici ne smeju da udju - al i na tarabi piše svašta), narkomaniju da ne spominjem, bojim se da će to biti teško izvodljivo.



Verujem da danasnja vremena iziskuju daleko vece angazovanje roditelja u vaspitanju. Povecan je rizik prepustanja deteta ulici (da se celici). i nemati ozbiljan uvid u njegove dnevne aktivnosti.
milovanovicns milovanovicns 10:38 29.05.2009

Re: Tanka linija

uros_vozdovac
Ja mislim da smo mi veće kukavice od naših roditelja, uključujući i tebe... Što se mene lično tiče, možda bih i isterao neki liberalniji odnos prema dečjim slobodama ali sam previše konformista da se sukobljavam sa mojom drgom suprugom. Hm, sad se predomišljam, oportunista, konformista ili kukavica...

A moja draga supruga misli da je pitanju iskustvo. Naime naši roditelji su nas puštali bez iskustvenog saznanja odrastanja u gradu. Oni su rasli u daleko bezbednijim sredinama nego mi, pa kako nisu spoznavali opasnosti nisu ih bili svesni. Mi smo prošli školu Beograda i mi znamo, pa našoj deci ne damo...

Mislim da je moja draga supruga ovde na tragu istine


Ako ti je supruga uslovila podrsku vaspitnim merama necim onda si oportunista, a ako se plasis onda si kukavica.
milovanovicns milovanovicns 10:48 29.05.2009

Re: Tanka linija

Strongman
Verujem da danasnja vremena iziskuju daleko vece angazovanje roditelja u vaspitanju. Povecan je rizik prepustanja deteta ulici (da se celici). i nemati ozbiljan uvid u njegove dnevne aktivnosti.


Pazi, lepo receno, ali tesko za uraditi. Ako ne pustis dete na ulicu na vreme, onog dana kad se nadje samo na ulici (sto je neizbezno), pojesce ga/je "vuci" jer nece znati da ih prepozna. Po meni, sve krece od obdanista, parka, tobogana, peska... Klinci su pametni, znaju da prepoznaju opasnost i imaju odbrambene mehanizme. Ja sam liberalan u vaspitavanju, ali to ne podrazumeva bezobrazluk, halapljivost i princip "hocu sad i hocu sve".

Roditeljstvo je trka da duge staze, nije sprint. Rezultati se vide tek za 20-30 godina, mada checkpointi dosta pokazuju.
maricacarica maricacarica 10:52 29.05.2009

Re: Tanka linija

Strongman
.Verujem da danasnja vremena iziskuju daleko vece angazovanje roditelja u vaspitanju. Povecan je rizik prepustanja deteta ulici (da se celici). i nemati ozbiljan uvid u njegove dnevne aktivnosti.

Tačno tako. Mi smo bili na ulici od ujutro do uveče, sad je to nemoguće . Deca zato sve više upoznaju svet preko TV i kompa (i što treba i što ne treba), ne umeju više ni da se igraju. Treba naći ravnotežu između kompa i ulice. Što reče moja kuma, vreme te sada tera da se pretvaraš u "kevu", jer moraš da proveriš i domaće, i pesmicu, i s kim se druži, odvedi na trening, sačekaj sa treninga, vodi na engl/muzičku....
drug.clan drug.clan 13:12 29.05.2009

Re: Tanka linija

Vremena se jesu promenila i izmedju mene i vas koliko i izmedju vas i vase dece ali su seistovremeno sa vremenima manjala i deca. Danasnja deca su genijalci za generaciju svojih roditelja a druga vrsta za generaciju svojih baba i dedova.

Iako su izazovi znatno veci za decu u danasnje vreme oni su spremniji za te izazove.

Mislim da je ovo prica koja se ponavlja iz generacije u generaciju a ono sto mene brine nisu roditelji jer deca lako izadju na kraj sa roditeljima vec me brinu drzave koja zarad neke virtualne bezbednosti ogranicava slobode dece. Po svetu se uvode pravila kada dete mora da bude u kuci, do koliko godina ne sme da bude samo, gde sme da udje ili ne, sta sme da gleda na TV a sta ne, sa koliko godina sme da pije ili pusi itd.
Takvo ogranicavanje slobode od strane drzave i drustva moze stvoriti okruzenje u kome ce deca odrasti u nesto drugo i prekinuti 99% uspesnu tradiciju samostalnog oslobadjanja iz "roditeljskih kandzi".
Blade Runner Blade Runner 17:42 29.05.2009

Re: Tanka linija

Mi smo bili na ulici od ujutro do uveče, sad je to nemoguće .

Moj sin mi je pre nekoliko godina rekao: "Ko bre igra klikere danas! Vi niste imali video igre i kompjutere pa su vam bili dobri.".

o tempora, o mores
Strongman Strongman 17:50 29.05.2009

Re: Tanka linija

Moj sin mi je pre nekoliko godina rekao: "Ko bre igra klikere danas! Vi niste imali video igre i kompjutere pa su vam bili dobri.".



Klikeri su bili do jaja. Ja cuvao nekij 700 - 800 klikera koje sam posteno zarafio, z amoje klince i njih to ne interesuje
Strongman Strongman 17:55 29.05.2009

Re: Tanka linija

Roditeljstvo je trka da duge staze, nije sprint. Rezultati se vide tek za 20-30 godina, mada checkpointi dosta pokazuju.



Sve je jasno.

Ne postoji udzbenik kako vaspitavati dete. Postoje samo neka generalna pravila koja su, ne retko, KONTRADIKTORNA.
Strongman Strongman 17:56 29.05.2009

Re: Tanka linija

Što reče moja kuma, vreme te sada tera da se pretvaraš u "kevu", jer moraš da proveriš i domaće, i pesmicu, i s kim se druži, odvedi na trening, sačekaj sa treninga, vodi na engl/muzičku....


Mnogo volim da znam cime se bave roditelji drugara moje dece i kako se ponasaju klinci.
maqdalena maqdalena 17:42 30.05.2009

Re: Tanka linija

je izmedju kontrole i informisanosti...

Mnogo volim da znam cime se bave roditelji drugara moje dece i kako se ponasaju klinci


i odatle vode dva putića.

Jedno je biti upoznati se sa tim sta dete radi, kako mu ide u skoli, ima li probleme, sa kim se druzi, kako provodi vreme... A skroz je druga stvar spijuniranje, proveravanje, ispitivanje iza ledja i "ispred ledja". Imala sam priliku da primetim i dozivim oba slucaja i na mene, mnogo je bolje delovao ovaj prvi nacin....
A rekla bih da se informacije manje vise iste dobiju.

Kad roditelj ima poverenja u dete, dete ima poverenja u roditelja. Ko ce da poveruje u pricu "ja to za tvoje dobro" kad ga neko ispituje uzduz i popreko i ko ce onda da isprica sve kako je tacno bilo i uopste bilo sta da kaze.

Ako me roditelj lepo pita i to jos s razumevanjem da ja kao dete isto imam pravo na privatnost kao svaki covek (Bukvar Decijih Prava), onda cu i ja lepo odgovoriti i sledeci put sama od sebe kazati novost.

A kad roditelj ima poverenja u dete i dete u roditelja, onda raste osecaj sigurnosti koji moze da ohrabri dete racunovodje da razmotri o neko drugo zanimanje npr. psihologa ili kuvara.

Ja sve ovo gore iz perspektive josuvek samo deteta. Danas sam bas pricala sa majkom i njenom prijateljicom o ovome.

Lepa je tema
Pozdrav iz Krakowa
kiselkasta kiselkasta 08:22 01.06.2009

Re: Tanka linija

Moj klinac od 8 godina je i pored video igrica uspeo da otkrije klikere, pa ih nosi u skolu na veliki odmor, pa i drugi klinci isto tako krenuli, i sada se vraca sa trofejima, (neku tigricu cuva kao oci u glavi).
Tako da ipak ima nade
ElectricDreams ElectricDreams 10:07 29.05.2009

Prosto...

Prosto rečeno: ne umemo da živimo.

Što se vaspitavanja dece tiče, mislim da je situacija šarena. Jedna generacija dozvoljava sve, druga ništa, pa opet sve to isto u krug...
Mom ocu je njegov otac zabranjivao sve i svašta, moj otac meni skoro ništa, ja baš i ne bih svojoj deci dozvoljavao ono što su meni dozvoljavali :)
Strongman Strongman 10:26 29.05.2009

Re: Prosto...

mislim da je situacija šarena



Slazem se. Ali ja sam za moju pricu uzeo u obzir samo jedan deo populacije.
ElectricDreams ElectricDreams 11:21 29.05.2009

Re: Prosto...

Strongman
mislim da je situacija šarena

Slazem se. Ali ja sam za moju pricu uzeo u obzir samo jedan deo populacije.


Ne, ne... ne mislim na ono na šta ti misliš da ja mislim Šarena u smislu: jedna generacija dozvoljava sledeća ne, pa tako dalje...
Strongman Strongman 17:57 29.05.2009

Re: Prosto...

Razumemo se ali. Kada kazem jedan deo populacije ne mislim da cepkam jernu generaciju vec idem po vremenskoj osi.
ElectricDreams ElectricDreams 06:28 30.05.2009

Re: Prosto...

Strongman
Razumemo se ali. Kada kazem jedan deo populacije ne mislim da cepkam jernu generaciju vec idem po vremenskoj osi.


Auf. Sorry, ispade na kraju da sam ja tebe pogrešno razumeo :) Sad je sve jasno :)
mysticx mysticx 10:27 29.05.2009

Skroz si u pravu...

Preporuka kao vrata za ovaj tekst!

Mislim da ti je ovo jedan od od boljih, a ja do sada mislila da ti samo umes da pises one bodyguard pricice.

Cini mi se da, i nasi roditelji i mi sami, sve radimo po inerciji i trudeci se da to sto radimo bude drustveno prihvatljivo i okarakterisano kao "normalno" po standardima vecine. Jako je tesko biti do kraja svoj, pogotovo ako to znaci da ces biti "mimo sveta", jer nasa sredina ne prihvata razlike i odstupanja, na bilo kom polju...

Iskreno se nadam da stvari idu na bolje i da cemo svi jednog dana moci sebi da dopustimo drugaciju boju kose, neko nekonvencionalno zanimanje, drugaciju seksualnu orijentaciju i slicno.
Strongman Strongman 10:31 29.05.2009

Re: Skroz si u pravu...

a ja do sada mislila da ti samo umes da pises one bodyguard pricice.



Mozda je vreme da prekopas po mojim tekstovima. Ima barem 7 - 8 ovakvih.

Iskreno se nadam da stvari idu na bolje i da cemo svi jednog dana moci sebi da dopustimo drugaciju boju kose, neko nekonvencionalno zanimanje,



Jebiga, moj Joca hoce da trenira parkur (ono skakanje sa zgrade na zgradu), extrim scating (oni klinci sto skacu skejtovima) ili breakdance. I sta sad. Kamo ga rukomet, kosarka ili dizanje tegova.
mysticx mysticx 10:34 29.05.2009

Re: Skroz si u pravu...

Mozda je vreme da prekopas po mojim tekstovima. Ima barem 7 - 8 ovakvih.


Dobro, dobro, nemoj odmah to da primas k' srcu... Bilo je u saljivom tonu!
Strongman Strongman 10:35 29.05.2009

Re: Skroz si u pravu...

Druzba je druzba ...
dunja73 dunja73 10:36 29.05.2009

torta

Odlican tekst , dobar pravo
samo za ovo po mome vidjenju nekih stvari , ne bih ti dala za pravo
"Odlozeni pocetak zivota". Pocinje sa malim stvarima. Keva napravi tortu i cekamo jebene goste da dodju satima a meni se bas jede.

Ovo je nesto jako , jako bitno u vaspitanju svakoga od nas i keva ti je tu sto posto u pravu ..
Moja bi ti rekla "nisi izaso iz apsane , polako"
Naime , to danas , pogotovu u nekim zemljama "zapada" koje sam ja posecivala
i gde zivim
tipa "sad ,sve i odmah"
Kasnije se to prenese i na pice i na zivot , i statijaznam sta sve ..I pocinje da se zivi da bi se "konzumiralo" ,a ne obratno ..a to zna biti jako odvratno ...
Za te stvari ,potpuno podrzavam "kevu" ..
Strongman Strongman 10:41 29.05.2009

Re: torta

Ja se pa ne slazem sa tobom. Ima ona prica kada je matori kopao po ormaru svoje pokojne supruge i nasao hrpu prelepih novih stvari koje je ona cuvala za neke specijalne prilike i nije ih docekala. On je tada poceo u najnovijim cipelama i odelu da ide u samoposlugu...

Nekako mi se ovde logicno namece da citiram jednu pemu:

Trenuci

Kad bih svoj zivot mogao ponovo da prozivim
pokusao bih u sledecem da napravim vise gresaka,
opustio bih se vise.
Bio bih gluplji nego sto bejah, zaista
vrlo malo stvari bih ozbiljno shvatao.
Bio bih manji cistunac.
Vise bih se izlagao opasnostima, vise putovao,
vise sutona posmatrao, na vise planina popeo,
vise reka preplivao.
Isao bih na jos vise mesta na koja nikad nisam otisao,
jeo manje boba, a vise sladoleda,
imao vise stvarnih a manje izmisljenih problema.
Ja sam bio od onih sto je razumno i plodno
proziveo svaki minut svog zivota: imao sam,jasno,
i casaka radosti.

Ali kada bih mogao nazad da se vratim,
tezio bih samo dobrim trenucima.
Jer, ako ne znate, zivot je od toga sacinjen,
od trenova samo; nemoj propustati sada.
Ja sam bio od onih sto nikada nikuda nisu isli bez
toplomera, termofora,
kisobrana i padobrana;
kad bih opet mogao da zivim,
laksi bih putovao.
Kada bih ponovo mogao da zivim,
s proleca bih poceo bosonog da hodam
i tako isao do kraja jeseni.
Vise bih se na vrtesci okretao,
vise sutona posmatrao i sa vise dece igrao,
kada bih zivot ponovo pred sobom imao.
Ali, vidite, imam 85 godina, i znam
Da umirem.

Horhe Luis Borhes.

dunja73 dunja73 11:30 29.05.2009

Re: torta

Ja se pa ne slazem sa tobom. Ima ona prica kada je matori kopao po ormaru svoje pokojne supruge i nasao hrpu prelepih novih stvari koje je ona cuvala za neke specijalne prilike i nije ih docekala

ok je ovo ali ,
Ovo nema veze sa "halavoscu" i ucenjem deteta da se "uzdrzi"
"jer mu i ovako i onako nista pobeci nece" i to svako "zbog samoga sebe" treba da skonta i da
se razlikuje od praseta .
sigurno da pod ovim ne mislim na nekakvo "morenje gladju " dece ..

drug.clan drug.clan 13:18 29.05.2009

Re: torta

Strongman
Ja se pa ne slazem sa tobom. Ima ona prica kada je matori kopao po ormaru svoje pokojne supruge i nasao hrpu prelepih novih stvari koje je ona cuvala za neke specijalne prilike i nije ih docekala. On je tada poceo u najnovijim cipelama i odelu da ide u samoposlugu...

Nekako mi se ovde logicno namece da citiram jednu pemu:

Trenuci

Kad bih svoj zivot mogao ponovo da prozivim
pokusao bih u sledecem da napravim vise gresaka,
opustio bih se vise.
Bio bih gluplji nego sto bejah, zaista
vrlo malo stvari bih ozbiljno shvatao.
Bio bih manji cistunac.
Vise bih se izlagao opasnostima, vise putovao,
vise sutona posmatrao, na vise planina popeo,
vise reka preplivao.
Isao bih na jos vise mesta na koja nikad nisam otisao,
jeo manje boba, a vise sladoleda,
imao vise stvarnih a manje izmisljenih problema.
Ja sam bio od onih sto je razumno i plodno
proziveo svaki minut svog zivota: imao sam,jasno,
i casaka radosti.

Ali kada bih mogao nazad da se vratim,
tezio bih samo dobrim trenucima.
Jer, ako ne znate, zivot je od toga sacinjen,
od trenova samo; nemoj propustati sada.
Ja sam bio od onih sto nikada nikuda nisu isli bez
toplomera, termofora,
kisobrana i padobrana;
kad bih opet mogao da zivim,
laksi bih putovao.
Kada bih ponovo mogao da zivim,
s proleca bih poceo bosonog da hodam
i tako isao do kraja jeseni.
Vise bih se na vrtesci okretao,
vise sutona posmatrao i sa vise dece igrao,
kada bih zivot ponovo pred sobom imao.
Ali, vidite, imam 85 godina, i znam
Da umirem.

Horhe Luis Borhes.



Hvala za pesmu.

Mislim da je Horheova poruka univerzalna zivotna i da podjednako kaci i seljaka koji nije mrdnuo iz svog sela i pustolova tipa Z.Z. Kusto. Ljudska teznja za visim i drugacijim je ono sto nas pokrece a zal za neiskoriscenim zivotom univerzalan i ne vezan za nacin zivota koji si proziveo.

Sta god uradio kajaces se!
Strongman Strongman 18:01 29.05.2009

Re: torta

Ovo nema veze sa "halavoscu" i ucenjem deteta da se "uzdrzi"


Mene mnogo nervira kada je neko mangup, ili silan dasa u proslom ili u buducem vremenu:
- Videces ti ja kad ________ (se nabildujem, kupim mercedes, naucim da kuvam, ...)
- Da znas kakav sam bio kad ________ (sam bio u formi, mi bili svi drugari na vlasti, ....)

Meni je uvek moto da pruzim svoj moto zdaj, sto bi rekli Slovenci. Sada. Ne dozivljavam zivot kao 30 - 40 check points, vec kao jedno veliko SADA u kome moras da budes uvek na maksimumu mogucnosti.
Strongman Strongman 18:03 29.05.2009

Re: torta

Ljudska teznja za visim i drugacijim je ono sto nas pokrece a zal za neiskoriscenim zivotom univerzalan i ne vezan za nacin zivota koji si proziveo.



Kao da je bolje da se kajes ako si uradio previse nego premalo.

Da se nasalim malo. Navodno je baba neke moje drugarice rekla "Kad sam bila mlada svima sam davala, nije da nisam. Sada mi zao sto nisam nudila."
Dr M Dr M 10:46 29.05.2009

Dead sea




Dobro dete ide iz skole pravo kuci, mirno nogu pred nogu, gleda preda
se, ne zvera levo ni desno. Kad dodje kuci, ostavi pazljivo svoje
knjizice, poljubi starije u ruku, pa sedne na svoje mesto.

Kad polazi od kuce u skolu, opet tako isto: ide mirno nogu pred
nogu, gleda preda se i, cim dodje u skolu, ostavi sve svoje knjizice
i seda mirno na svoje mesto, a rucice opruzi na klupi.


...

- Sta je duznost dobrog i poslusnog gradjanina?
- Duznost je dobrog i rodoljubivog gradjanina, da se ujutru digne
iz posteljle.
- Vrlo lepo, to je prva duznost. Ima li jos koja?
- Ima jos.
- Koje su?
- Da se gradjanin obuce, umije i doruckuje!
- Pa onda?
- Onda izidje mirno iz svoje kuce, i ide pravo na svoj posao, a ako
nema posla, onda ide u mehanu, gde ceka vreme rucku. U podne tacno
dolazi opet mirno svojoj kuci i ruca. Posle rucka popije kavu, opere
zube i legne da spava. Kad se dobro ispava, gradjanin se umije i ide
u setnju, onda u mehanu i, kad dodje vreme vecere, dolazi pravo svojoj
kuci te vecera, a posle vecere, legne u postelju i spava


Radoje Domanovic
miloradkakmar miloradkakmar 15:13 31.05.2009

Re: Dead sea

Dr M



- Pa onda?
- Onda izidje mirno iz svoje kuce, i ide pravo na svoj posao, a ako
nema posla, onda ide u mehanu, gde ceka vreme rucku. U podne tacno
dolazi opet mirno svojoj kuci i ruca. Posle rucka popije kavu, opere
zube i legne da spava. Kad se dobro ispava, gradjanin se umije i ide
u setnju, onda u mehanu i, kad dodje vreme vecere, dolazi pravo svojoj
kuci te vecera, a posle vecere, legne u postelju i spava


Radoje Domanovic

Htedoh da upitam ,a TV-, kad ugledah potpis.
I to mnogo govori. Ništa se nije promenulo u ponašanju , životu ,čoveka, sem moćne televizije.
d j o l e d j o l e 11:16 29.05.2009

Možda se nešto slično

I stalno je fokus sopstvenog zivota bio pomeren sa sadasnjosti na umereno daleku buducnost
dešava i u reklamnim i drugim raznim kampanjama ... gde izgleda kao da ciljnje grupe ustvari i nisu neke postojeće grupe ljudi, već je ciljna grupa ono što bi neke postojeće grupe želele da budu.
maricacarica maricacarica 11:33 29.05.2009

Re: Možda se nešto slično

Možda. A možda se na našim podnebljima kasnije sazreva, jer deca žive sa svojim roditeljima do 30-35 godine, a boga mi i kasnije, pa imate u jednom stanu i babe i roditelje i decu. Deca misle da su deca i u 35, jer nemaju nikakvih obaveza, a eventualna plata ukoliko rade, se smatra džeparcem. Neka, sine, mama će.
Strongman Strongman 18:04 29.05.2009

Re: Možda se nešto slično

Neka, sine, mama će.



To mi mnooogo nedostaje
grozdje grozdje 11:58 29.05.2009

Ja imam drugaciju pamet od tebe mama!

Bravo! Tekst je odlican!

Jednog dana (jos smo zivjeli u Beogradu) pokusavajuci da mom sinu objasnim da je pogrijesio u svom postupku prema drugu, sjedila sam pored njega i blagim prosvjetarskim glasom objasnjavala sta je bilo i sta vise ne bi trebalo biti i kako je drugarstvo....a on me je slusao bez prekidanja i kada sam zavrsila rekao: 'Ja imam drugaciju pamet od tebe mama!'
Imao je tada nekih 6 godina i mislim da ta njegova misao obiljezava cijeli nas zivot, mislim zivot mene i moga djeteta.

Ja sam iz te price 'kad gosti dodju' tj. ja sam u toj prici zivjela do neke 23 a onda sam krisom pojela cijelu tortu i zaj..... goste. I mamu. I tatu. I sebe.

I sebe sve dok nisam otisla iz sredine u kojoj' imati drugu pamet' nije neka kvaliteta.

I danas muku mucim sa mojim sinom. Ima 20 godina i milion nacina da mi dokaze da ne postoji jedna pamet. Trenutno ne razumijem bas sve. I jako sam uplasena od svega toga oko nas i u nama sto se mijenja. I svi ste vi u pravu. Tesko je izbalansirati. Meni trenutno izgleda nemoguce.

Ipak, kada se bas jako uplasim zbog njega, pokusavam da se sjetim koliko sam ja bila sretna tada kada sam smazalatu tortu. I pokusavam da se sjetim koliko mi je tesko bilo poslije toga u zivotu. Iako secer i cokolada jos uvijek se pojave u mojim ustima ponekad. I sjetim se uvijek moje uporne borbe za samu sebe u drustvu koje je bilo nemilosrdno prema svemu sto nije zivjelo ispod titovke.

Zbog toga, cesto mislim, to je njegov put, njegova borba za upotrebu najnovijih casa iz regala...a ako sta pogrijesi, sam ce sve to morati i da podnese...od toga ih ne mozemo zastiti. Cesto pomislim da ih ne mozemo ni od cega zastititi.
Mozemo ih samo bezuvjetno voljeti. A ovonije ljubav!

Strongman Strongman 18:07 29.05.2009

Re: Ja imam drugaciju pamet od tebe mama!

'Ja imam drugaciju pamet od tebe mama!'


Tzar!


Ja sam iz te price 'kad gosti dodju' tj. ja sam u toj prici zivjela do neke 23 a onda sam krisom pojela cijelu tortu



Sladoled u mom slucaju.

Ipak, kada se bas jako uplasim zbog njega, pokusavam da se sjetim koliko sam ja bila sretna tada kada sam smazalatu tortu. I pokusavam da se sjetim koliko mi je tesko bilo poslije toga u zivotu. Iako secer i cokolada jos uvijek se pojave u mojim ustima ponekad. I sjetim se uvijek moje uporne borbe za samu sebe u drustvu koje je bilo nemilosrdno prema svemu sto nije zivjelo ispod titovke.



Ma ne mora da pojedes sve, ali cemu cekanje. Ili ona prica sa ajvarom i dzemom. naravno da bi jeo ajvar cele godine. Ko ce da ceka novembar da pocne?
za upotrebu najnovijih casa iz regala



A daljinski u celofanu?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:18 29.05.2009

Napomena

Lep tekst, Jaki, uz jednu napomenu:

Možemo se smatrati odraslima, tek onda, kad za svoje promašaje i neuspehu prestanemo kriviti svoje roditelje.
drug.clan drug.clan 13:20 29.05.2009

Re: Napomena

Vojislav Stojković
Lep tekst, Jaki, uz jednu napomenu:

Možemo se smatrati odraslima, tek onda, kad za svoje promašaje i neuspehu prestanemo kriviti svoje roditelje.



Znaci nikada
Strongman Strongman 18:11 29.05.2009

Re: Napomena

Znaci nikada



Ni tada
maricacarica maricacarica 17:47 30.05.2009

Re: Napomena

Možeš se smatrati odraslim kad odreaguješ suprotno svom biću. Znači, kad te moron iznervira, ne kažeš mu da je morončina i usput mu se mile majke, nego mu se nasmešiš, i kažeš Gospodine, mislim da to nije baš sve tako.
dexter92 dexter92 13:06 29.05.2009

Srbija danas

Bas sam razmisljao kako bi se moglo nazvati drusrtveno uredjenje u Srbiji danas. Mislim da pola Srbije jos zivi u onoj poslednjoj , dekadentnoj fazi socijalizma gde me 'ne mogu platiti tako malo koliko malo mogu da radim' i to su oni sto rade u drzavnim firmama (da , da to jos postoji iako je 2009) i drzavnim institucijama. Druga polovina zivi i radi u najsurovijem kapitalizmu gde vlada surovi zakon veceg koji ne samo sto je velik nego je i povlascen pa nema ni F od ferpleja.
Srbija je danas po uslovima za biznis iza Bocvane. 9 godina 'lutanja' je nista drugo nego surovi eksperiment 'in vivo' gde su desetine hiljada solidnih firmi i firmica morale da stave kljuc u bravu jer nisu uspele da se izbore sa cistunskim zakonodavstvom i njegovom implementacijom koju je smislio Mladjan Dinkic. Uvek sam se najvise plasio tih tipova koji zive u dvosobnim stanovima ,a imaju ogromnu moc i uticaj (Sloba svojevremeno, Kostunica pa i Dinkic) jer u drustvu koje ima tako jednostavan kriterijum za osudu nekog (zivi na Dedinju npr.) ovakvi nazovi 'skromni' tipovi mogu da se instaliraju u sistem i da decenijama prave stetu.
U Srbiji ne postoji ekonomija. To je jedna glupava i nezrela igrarija jer:
- vlasnik firme (D.O.O.) ne moze slobodno da raspolaze svojim novcem vec taj novac i jeste i nije njegov i moze da ga uzima u malim kolicinama i pod odredjenim uslovima sto je pogodno tle za razna krsenja zakona
- PDV se placa pre plasmana robe , znaci privatnici treba da kreditiraju drzavu sto je nonsens
- ne postoji mogucnost davanja popusta ili robe na odlozeno placanje bez placanja punih poreza
- lihvarske kamate koje odobravaju 'banke'
- male firme zive u surovom kapitalizmu ,a velike u socijlizmu (da ne kazem komunizmu) pa se delti daje pomoc od 400 mil Evra para poreskih obveznika sto je stvarno sramota
- zbog takve rigidne finansijske politike postoji citav niz biznisa koji se u Srbiji uopste ne moze voditi , a koji bi mogao da bude podsticaj ekonomiji

Suma sumarum: Guramo 'velike' koji nam pune dzepove , pomazemo im da lako pociste konkurenciju i stvore monopole, a onda damo neke smesne kredite od par hiljada evra ljudima koji se u zivotu nisu bavili biznisom da otvore neke 'firme' (citaj zanatske radnje) i na sva usta pricamo da podsticemo privatnu inicijativu. Jako pokvareno.
drug.clan drug.clan 13:26 29.05.2009

Re: Srbija danas

dexter92
Bas sam razmisljao kako bi se moglo nazvati drusrtveno uredjenje u Srbiji danas. Mislim da pola Srbije jos zivi u onoj poslednjoj , dekadentnoj fazi socijalizma gde me 'ne mogu platiti tako malo koliko malo mogu da radim' i to su oni sto rade u drzavnim firmama (da , da to jos postoji iako je 2009) i drzavnim institucijama. Druga polovina zivi i radi u najsurovijem kapitalizmu gde vlada surovi zakon veceg koji ne samo sto je velik nego je i povlascen pa nema ni F od ferpleja.
Srbija je danas po uslovima za biznis iza Bocvane. 9 godina 'lutanja' je nista drugo nego surovi eksperiment 'in vivo' gde su desetine hiljada solidnih firmi i firmica morale da stave kljuc u bravu jer nisu uspele da se izbore sa cistunskim zakonodavstvom i njegovom implementacijom koju je smislio Mladjan Dinkic. Uvek sam se najvise plasio tih tipova koji zive u dvosobnim stanovima ,a imaju ogromnu moc i uticaj (Sloba svojevremeno, Kostunica pa i Dinkic) jer u drustvu koje ima tako jednostavan kriterijum za osudu nekog (zivi na Dedinju npr.) ovakvi nazovi 'skromni' tipovi mogu da se instaliraju u sistem i da decenijama prave stetu.
U Srbiji ne postoji ekonomija. To je jedna glupava i nezrela igrarija jer:
- vlasnik firme (D.O.O.) ne moze slobodno da raspolaze svojim novcem vec taj novac i jeste i nije njegov i moze da ga uzima u malim kolicinama i pod odredjenim uslovima sto je pogodno tle za razna krsenja zakona
- PDV se placa pre plasmana robe , znaci privatnici treba da kreditiraju drzavu sto je nonsens
- ne postoji mogucnost davanja popusta ili robe na odlozeno placanje bez placanja punih poreza
- lihvarske kamate koje odobravaju 'banke'
- male firme zive u surovom kapitalizmu ,a velike u socijlizmu (da ne kazem komunizmu) pa se delti daje pomoc od 400 mil Evra para poreskih obveznika sto je stvarno sramota
- zbog takve rigidne finansijske politike postoji citav niz biznisa koji se u Srbiji uopste ne moze voditi , a koji bi mogao da bude podsticaj ekonomiji

Suma sumarum: Guramo 'velike' koji nam pune dzepove , pomazemo im da lako pociste konkurenciju i stvore monopole, a onda damo neke smesne kredite od par hiljada evra ljudima koji se u zivotu nisu bavili biznisom da otvore neke 'firme' (citaj zanatske radnje) i na sva usta pricamo da podsticemo privatnu inicijativu. Jako pokvareno.



Odgovor na tvoje pitanje u kom sistemu zivimo je lak. Ovo sto si ti opisao je klasican primer neoliberalnog kapitalizma kakav je sada na snazi u USA - narocito boldovani delovi. Razlika je samo u sumama koje drzava gura u dzepove bogatih, nacinu na koji oporezuje male i nacinu na koji zamajavaju narod kako podsticu mali biznis (ovde to zovu tax break) - sve drugo je isto.
dexter92 dexter92 14:17 29.05.2009

Re: Srbija danas



Odgovor na tvoje pitanje u kom sistemu zivimo je lak. Ovo sto si ti opisao je klasican primer neoliberalnog kapitalizma kakav je sada na snazi u USA - narocito boldovani delovi. Razlika je samo u sumama koje drzava gura u dzepove bogatih, nacinu na koji oporezuje male i nacinu na koji zamajavaju narod kako podsticu mali biznis (ovde to zovu tax break) - sve drugo je isto.

Hm...pa evo danas citamo da GM-u sledi bankrot, postace vlasnistvo drzave. Da li se to moze desiti Delti?
drug.clan drug.clan 14:19 29.05.2009

Re: Srbija danas

dexter92


Odgovor na tvoje pitanje u kom sistemu zivimo je lak. Ovo sto si ti opisao je klasican primer neoliberalnog kapitalizma kakav je sada na snazi u USA - narocito boldovani delovi. Razlika je samo u sumama koje drzava gura u dzepove bogatih, nacinu na koji oporezuje male i nacinu na koji zamajavaju narod kako podsticu mali biznis (ovde to zovu tax break) - sve drugo je isto.

Hm...pa evo danas citamo da GM-u sledi bankrot, postace vlasnistvo drzave. Da li se to moze desiti Delti?


Moze da se desi i Delti ukoliko se zaduzi 20 puta vise nego sto vredi na berzi. Da je drzava ranije kupila GM mogla je da ustedi 10 milijardi dolara od 50 koliko je bacila u tu crnu rupu u medjuvremenu.
Strongman Strongman 18:14 29.05.2009

Re: Srbija danas

Mislim da pola Srbije jos zivi u onoj poslednjoj , dekadentnoj fazi socijalizma gde me 'ne mogu platiti tako malo koliko malo mogu da radim' i to su oni sto rade u drzavnim firmama (da , da to jos postoji iako je 2009) i drzavnim institucijama. Druga polovina zivi i radi u najsurovijem kapitalizmu gde vlada surovi zakon veceg koji ne samo sto je velik nego je i povlascen pa nema ni F od ferpleja.

Uvek sam se najvise plasio tih tipova koji zive u dvosobnim stanovima ,a imaju ogromnu moc i uticaj

U Srbiji ne postoji ekonomija.

Suma sumarum: Guramo 'velike' koji nam pune dzepove , pomazemo im da lako pociste konkurenciju i stvore monopole, a onda damo neke smesne kredite od par hiljada evra ljudima koji se u zivotu nisu bavili biznisom da otvore neke 'firme' (citaj zanatske radnje) i na sva usta pricamo da podsticemo privatnu inicijativu. Jako pokvareno.


Eto
Strongman Strongman 18:15 29.05.2009

Re: Srbija danas

Da li se to moze desiti Delti?



Pu, pu daleko bilo
galja92 galja92 13:17 29.05.2009

Bolje ne



Nema potrebe da dodam nista. Ovo je, po meni, Strongmane tvoj najbolji tekst.

G.
Strongman Strongman 18:16 29.05.2009

Re: Bolje ne

Hvala
wukadin wukadin 13:39 29.05.2009

Obrni okreni Delta

A SPO je svojevremeno imao parolu "Obrni okreni Vuk!"
A vidim i Čak je tu. Još se nije uplašio od Mileta...
Strongman Strongman 18:16 29.05.2009

Re: Obrni okreni Delta

"Nas covek"
Черевићан Черевићан 14:03 29.05.2009

могућа клица зла

наравски да прочитах иовај Ваш надахнути састав, г.Снажни. тема дојаја, вазда евергрин, па ми се учини да би реченица редитеља Ханеке Михаела овогодишњег лауерата Кана који у интервјуу закључујући причу о деци која се држе вредности родитеља као апсолута, вели
- ако унапред знате шта је исправно, брзо постајете нехумани,
би ( можда) пасовала као мој коментар у поводу темеВам.
Strongman Strongman 03:41 30.05.2009

Re: могућа клица зла

Gospodine Che

- ако унапред знате шта је исправно, брзо постајете нехумани,
би ( можда) пасовала као мој коментар у поводу темеВам.


Hvala na ovakom lepom komentaru.
outsider92 outsider92 14:11 29.05.2009

Svaka čast

Svaka čast majstore. Preporuka.
Iako su ti i ostali tekstovi sjajni, svakog dana sve bolje tekstove puštaš u opticaj.
Maja Schreiner Maja Schreiner 14:58 29.05.2009

Re: Svaka čast

Zaista sjajan tekst i odlični komentari.

Jedna stvar mi ipak nije jasna Strongmane. Kažeš da ste ti i tvoj kum još strožiji od vaših roditelja: da li to znači da ne bi tvom sinu dozvolio da prespava kod prijatelja ili ipak bi? :)
Strongman Strongman 18:17 29.05.2009

Re: Svaka čast

svakog dana sve bolje tekstove puštaš u opticaj.



Sto bi rekli kosarkasi "radio sam na sutu cele zime"
Strongman Strongman 18:17 29.05.2009

Re: Svaka čast

da li to znači da ne bi tvom sinu dozvolio da prespava kod prijatelja ili ipak bi? :)



Mozda sa 16 godina
crv_sumnje crv_sumnje 14:52 29.05.2009

Bolje PROBAJ !!


Sjajan text !!

"Bolje ne" politika ne doprinosi razvoju ni ličnosti, a ni nekom opštem napretku.
Čini mi se da ljudi uspevaju u svom životu, i prerastaju u LIDERE u onoj meri u kojoj su se odupreli negiranju njihovih ideja od strane većine... tj. rušenju njihove ambicije i hrabrosti !!

Da je "bolje ne" najjbolji ishod Kolumbo ne bi nikada otkrio Ameriku... Sale Đorđević bi dodao loptu umesto da šutira za tri poena... Messi ne bi dao gol glavom, itd ...
mrdax mrdax 14:58 29.05.2009

Bolje PROBAJ !!

Naveo bih jos jednu stvar. "Odlozeni pocetak zivota". Pocinje sa malim stvarima. Keva napravi tortu i cekamo jebene goste da dodju satima a meni se bas jede.
E pa ovo je velika nepravda!!! 'Ocu da jedem tortu odmah a bice valjda i za goste majku mu! Cekaj sine, kad dodju!!!-porucuju svi.
Kod nas je glavna fora zajebati bliznjeg tako sto mu na vreme objasnis da je najbolje u grupi, bez svojeg stava i misljenja. Jer "Ako sam ja propao, zasto da drugi uspeju?"-to je nas glas razuma.
Strongman Strongman 18:18 29.05.2009

Re: Bolje PROBAJ !!

Da je "bolje ne" najjbolji ishod Kolumbo ne bi nikada otkrio Ameriku... Sale Đorđević bi dodao loptu umesto da šutira za tri poena... Messi ne bi dao gol glavom, itd ...



Kao u preferansu; "dalje nikad nije dobilo"
Strongman Strongman 18:21 29.05.2009

Re: Bolje PROBAJ !!

E pa ovo je velika nepravda!!! 'Ocu da jedem tortu odmah a bice valjda i za goste majku mu! Cekaj sine, kad dodju!!!-porucuju svi.



A ni nemaju pojma zasto to rade.

Desilo mi se da odem na slavu kod jednog, nazovi drugara, koji postuje one, nazovi obicaje. Trebao da dodjem u 8, ali zbog treninga dosao u 10:20. Na stolu skoro nista. Neka tursija i brlja. Zamolim da ponovi meze za mene pa da se prikljucim, jer sam mrtav gladan. On kaze pa to je to, ovo je domacinska kuca ide sve po redu. Par puta sam trazio da jedem i dobijao isti odgovor. Oko 12 sam zapretio da cu da odem da kupim pljeskavicu, jebala ga riba i krompur salata. GLADAN SAM. A on i dalje ne kapira da je gostima mucenje da sede 4 sata bez klope na veceri.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:06 29.05.2009

delta spirit



Da se ne isticu i ne skrecu sa pravog puta nesvesno usadjujuci svom detetu "ono sto mislim da trebam da budem" nenamerno i nevesno potapajuci belu ladju i kapetana sa njom.


deca ne poznaju granice, treba ih pustiti da ih sami odrede ali to je najtezi put. nisu sva deca ista. neko ce pasti na prvom pokusaju i postace ovisnik (npr) ili ce se toliko nahvatati straha da vise nista nece ni probati.
ne postoji recept. jos nesto je vazno: sredina. samo odredjeni karakteri i jako sigurni u sebe (i donekle, samodovoljni) mogu da se izbore sa sredinom i da budu Svoji, neobicni, da strce. takve se na ovom svetu skracuje za glavu, bas onu koja u gomili - strci.
Strongman Strongman 18:22 29.05.2009

Re: delta spirit


deca ne poznaju granice, treba ih pustiti da ih sami odrede ali to je najtezi put.



Zajebano

ne postoji recept.


Ucimo se na kozi dece.

Uzgred kako si ti Bebo?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:16 29.05.2009

Re: delta spirit

Ucimo se na kozi dece.

brrrrr

Uzgred kako si ti Bebo?

eto, malo besna na mistera bradica , ali proci ce

ps. da li poznajes malog mišu dacića? on je iz niša i mislim da živi u majamiju, mada mozda gresim...
Strongman Strongman 19:21 29.05.2009

Re: delta spirit

ps. da li poznajes malog mišu dacića? on je iz niša i mislim da živi u majamiju, mada mozda gresim...


Ne. Mozda i ja gresim


Mene nesto uvatilo pisanje. Ovaj blog je nastao na cudan nacin. Pisao sam moj cuveni esej o kafi koji nikako da zavrsim, bas kao i onaj i Putinu i u pauzi dok sam pravio sendvic itakoto ukucam ovo blogce
background noise background noise 17:54 29.05.2009

Naši roditelji

Su stasali i sazreli ( bas i nisu) u vreme opsteg samozadovoljstva uspesima drustva u kojem su ziveli.

Pa su mislili da znaju odgovore na vecinu zivotnih pitanja.

Cini mi se da covek moze da kaze da je sazreo kad prestane da zamera svojim roditeljima i pocne da se on brine o njima.

Ali sta je zrelost nego pocetak truljenja? Treba li tome teziti?

Svejedno, i ovo sto sam rekao vise nije vazno, vazno je da sam ja hteo da postanem VATROGASAC!

A nisam, jer... bolje ne...
Strongman Strongman 18:23 29.05.2009

Re: Naši roditelji

vazno je da sam ja hteo da postanem VATROGASAC!



Ja sam hteo da budem NBA kosarkas, mada ni najjaci covek nije toliko lose
eizo eizo 18:29 29.05.2009

...

Vidje' glumca sto zna da pise...preporuka
Strongman Strongman 18:33 29.05.2009

Re: ...

Vidje' glumca sto zna da pise...preporuka



Da se citiram vezano za Mikija Rurkija. Slicna recenicna konstrukcija pa da se ne baci:

"Miki je bokser koji glumi da je glumac"

Fala na gostovanju kod nas na nasem skromnom blogu
eizo eizo 19:19 29.05.2009

Re: ...

Ne znam za glumu posto film jos nije izasao na pijaci ali tekst je izuzetno edukativan...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:21 29.05.2009

Re: ...

"Miki je bokser koji glumi da je glumac"

miki je glumac do jaja. upravo odgledah jednu njegovu epizodu...
Strongman Strongman 19:25 29.05.2009

Re: ...

miki je glumac do jaja. upravo odgledah jednu njegovu epizodu...



nema ga ckapi da se javi. Francuska, Rusija, Holivud, ... sve saznam zadnji
Strongman Strongman 19:28 29.05.2009

Re: ...

Ne znam za glumu posto film jos nije izasao na pijaci ali tekst je izuzetno edukativan...


eee dok pocnu d ame citiraju i na pijaci...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:03 29.05.2009

Re: ...

sve saznam zadnji

tako i ja o nekim svoji prijateljima, saznam iz novina
Strongman Strongman 20:45 29.05.2009

Re: ...

Sve je bolje od zadnje strane daleko bilo
dexter92 dexter92 20:45 29.05.2009

Re: ...

nema ga ckapi da se javi. Francuska, Rusija, Holivud, ... sve saznam zadnji

Eh sta ti je slava...jos ako poentira kod obozavateljki kao u 'Wrestler-u'
Meni film ok, gled'o sam ga 2 put.
Strongman Strongman 20:46 29.05.2009

Re: ...

jos ako poentira kod obozavatelj


Poentira, poentira kao blesav. Ne gubi interesovanje ni malo.
dexter92 dexter92 21:33 29.05.2009

Re: ...

Pa to ti kazem, 'ne postizava se'
pozvo bi on i tebe nego si ozenjen ...lol
dexter92 dexter92 22:17 29.05.2009

Re: ...

okok, povlacim komentar, bespotrebna provokacija ...
Strongman Strongman 03:42 30.05.2009

Re: ...

okok, povlacim komentar, bespotrebna provokacija ...


Znamo se... Opusteno
sale_plavi sale_plavi 20:57 29.05.2009

Respect again!

Jos jedan dobar text, svaka chasTTT snazhni
Preporuka narawski!
Strongman Strongman 21:13 29.05.2009

Re: Respect again!

Hvala druze
011-495 011-495 22:15 29.05.2009

U srce

ste uboli temu. Sta se desilo/desavalo pa ovako emotivan izliv? Preporuka
Strongman Strongman 03:43 30.05.2009

Re: U srce

Imao sam ja tu pricu u sebi godinama. Cesto sam je pricao pa sam je samo zapisao.

Hvala na lepim recima.
whitepaulovac whitepaulovac 22:18 29.05.2009

crnjak

Navalio sa zenom da pravim dijete, sad procitah blog a i sve komentare. Dako me odronite, manijaci jedni! Prepadoh se roditeljstva i odgovornosti:)

Sjecam se godina kada bijah dijete. Sve petice i jedan iz vladanja, jer mi je sve u skolu bilo dosadno i znao sam vise od profesora. E pa oni koji su bili "problemi" u osnovnu napravise najbolje karijere. A ni jedan nije krimos. Kukala majka vazda govorila "Reci mi sto si napravio da me dje srce ne ocisti" kad je dolazila u skolu na poziv razrednog.

Bez sale, tek su me na faks i to na trecu godinu profesori pitali sta ja mislim o necemu. I zasto su onda djeca nikakva na PIZA testu, koji je prelak sto se naobrazbe tice, ali je zajeban jer moras da nadjes primjenu znanja. Duga je to prica...

By the way mora sam iz BG narucivat kjnigu. Podvikni malo na toga izdavaca.

Dobar si macane.

Pozz iz PG
dragan17 dragan17 22:28 29.05.2009

Re: crnjak

whitepaulovac
Navalio sa zenom da pravim dijete, sad procitah blog a i sve komentare. Dako me odronite, manijaci jedni! Prepadoh se roditeljstva i odgovornosti:)

Sjecam se godina kada bijah dijete. Sve petice i jedan iz vladanja, jer mi je sve u skolu bilo dosadno i znao sam vise od profesora. E pa oni koji su bili "problemi" u osnovnu napravise najbolje karijere. A ni jedan nije krimos. Kukala majka vazda govorila "Reci mi sto si napravio da me dje srce ne ocisti" kad je dolazila u skolu na poziv razrednog.

Bez sale, tek su me na faks i to na trecu godinu profesori pitali sta ja mislim o necemu. I zasto su onda djeca nikakva na PIZA testu, koji je prelak sto se naobrazbe tice, ali je zajeban jer moras da nadjes primjenu znanja. Duga je to prica...

By the way mora sam iz BG narucivat kjnigu. Podvikni malo na toga izdavaca.

Dobar si macane.

Pozz iz PG


Pitali Klunija novinari, Zar nekad ne pozeli da ima decu? A on kaze, Naravno da pozelim, ali onda pozovem Angelinu i Breda da dodju sa svojim klincima u goste i posle toga me odmah prodje zelja
Strongman Strongman 17:26 31.05.2009

Re: crnjak

Pitali Klunija novinari, Zar nekad ne pozeli da ima decu? A on kaze, Naravno da pozelim, ali onda pozovem Angelinu i Breda da dodju sa svojim klincima u goste i posle toga me odmah prodje zelja


Ja bih zvao samo Andjelinu. Ipak je ona necije dete
djole63 djole63 22:29 29.05.2009

Uf ...

... mnogo veliku temu si naceo.

Moglo bi da se razbije na ovaj deo o kome su ti pisao, pa na to sta nas jos tera (i zasto) da razmisljamo i delamo.

I ja za sebe mogu da kazem da moji klinci imaju manje slobode, nego sto sam je ja imao kad sam bio njihovih godina. Mozda sto zivim uz evropsku obalu atlantskiog okeana gde su svi nekako za sebe (nema igranja na ulici). Pustiti klinca napolje samog ovde se smatra neogovornoscu. Cudno (gledano iz perspektive Srbije 70-tih), ali tako je.
Eno Madlen Mc Cane i dalje puni novine, svaki dan hvataju, nove pedofile ...
Toga tesko da nije bilo kad smo mi bili klinci.
Al, ... ko sto rekoh - tvrdje je
Strongman Strongman 03:47 30.05.2009

Re: Uf ...

Moglo bi da se razbije na ovaj deo o kome su ti pisao, pa na to sta nas jos tera (i zasto) da razmisljamo i delamo.



Mrzi me da pisem u nastavcima

I ja za sebe mogu da kazem da moji klinci imaju manje slobode, nego sto sam je ja imao kad sam bio njihovih godina.


Bedak stvarno.

Bas bedak. A mi kao emancipovani a klince drzimo ostro
Pustiti klinca napolje samog ovde se smatra neogovornoscu.



I ovde u Majami Bicu je slicno.

svaki dan hvataju, nove pedofile ...


Ovde pice emailovi sa slikama potencijalnih manijaka. Ima bezbedna zona oko skole gde su kazne povecane ako uhvate nekog sa drogom...
blazha2000 blazha2000 23:03 29.05.2009

vala si ga bas dobro napisao..

Ja sam isto tako bio pusten od strane roditelja da radim sta sam hteo, i radio sta sam hteo kao klinac,ali se meni to otelo kontroli pa sam postao debil,radio svakakve gluposti i ponasao se kao neandertalac.posle sam naleteo na Bibliju,poceo da proucavam i doveo se u red,ali to je neka druga prica.ono sto sam hteo da kazem je da i ja primecujem kod sebe da cu biti veoma strog roditelj,verovatno zato da ne ponove moja deca moje greske,ko zna,,,,,sto se tice odlozenog pocetka zivota,to si pogodio u potpunosti...ja sam poceo da iskacem iz tog okvira,doduse moram da priznam nesvesno,tacnije sad kad sam procitao tekst sam postao svestan toga,ali sam poceo da se pridrzavam te seme pre nekoliko godina..npr : ostavi sok za kasnije ako naidju gosti ...ma koji gosti,ako naidju ici cu da kupim drugi,a i onako se danas svi lepo najave....banalan primer,ali mislim da se uklapa .....preporuka za tekst i odlicno si opisao stanje u kom se ja nalazim,a da nisam bio ni svestan :0)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana