Ekologija| Hobi| Moj grad| Sport| Životinjski svet

Kanu-safari na Ratnom ostrvu, 2

albicilla RSS / 29.05.2009. u 14:06

Foto: Lorand Vig
Foto: Lorand Vig
"Study nature, not books", pisalo je u kabinetu Džima Tanera (iz potrage za pticom Gospoda Boga

 

Veslam kanu uz Ratno ostrvo (na obali se kaže veslam u kanuu, ali na vodi se tako ne govori - veslam kanu, full stop)... Preda mnom, ogromna ptica leti nisko, mašući krilima... što je neobično jer tako krupne ptice obično štede energiju jedreći, tek neznatno pomerajući pokoje perce...

 

Foto: albicilla
Foto: albicilla
Još nekoliko zaveslaja, mimo ehinocistisom prekrivenih topola (Echinocystis je južnoamerička lijana, preneta kao ukrasna biljka, potom je podivljala i širi se, a pokazala se vrlo invazivnom... i doprinosi utisku da ste u Amazoniji)...

Još nekoliko zamaha krilima, pored ukotvljenog čamca sa koga je niko i ne primećuje... i moj suveslač je krajičkom oka ugledao krupnu pticu, ali je, udubljen u svoje brige, nije i video...

Često sam tu posmatrao belorepana, posebno zimi, kada lovi patke na otvorenoj vodi... Nekom prilikom jedrio je toliko nisko nada mnom, da sam, s dvogledom na očima, imao utisak da sam mu uhvatio pogled, da se gledamo oči u oči, orao i ja. Drugom prilikom sam ga gledao kako na sprudu uz ostrvo čerupa lovinu. Moj suveslač ga je u jesenjoj magli iznenadio kajakom, prišavši mu na svega nekoliko metara, a orao na obali širi krila, da njima zakloni ulovljenu patku, kao da mu kaže, briši, ova je moja, nađi sebi drugu!

Možda najimpresivniji susret bio je sa dve ptice, letele su uporedo nad obalom reke, naspram Dorćola, onda se uhvatile za kandže, uzajamno zakovitlale u vazduhu, otpustile, svaka katapultirana na svoju stranu, da potom nastave dalje uporedo.... Možete li zamisliti orlušine od pet kilograma i dva i po metra raspona krila kako se kovitlaju u vazduhu! Volt Vitmen je još 1881. u svojim stihovima takvo ponašanje američkog beloglavog belorepana (koje čak nije ni video, već interpretirao opis), tumačio udvaranjem.

U nedavnoj anketi, koju su među stručnjacima sproveli ornitolozi Rob Simons i Džon Mendelson, sakupljeno je 107 opisa ovakvog ponašanja, kod čak 39 vrsta grabljivica. Preko 80% opisa ukazuje na agresivno ponašanje vlasnika teritorije spram uljeza. Do takvog kovitlaca obično dolazi tokom sukoba, u kom teritorijalna ptica tera uljeza, a ovaj je, da izbegne povredu, hvata za kandže; ali, nakon sukoba se rastaju, svaki orao na svoju stranu. A moje ptice su se zakovitlale i drugi put, pa nastavile let zajedno; očigledno upareni mužjak i ženka.

Jedan zaveslaj i jedan zamah krilima kasnije, i najveći orao Evrope nestaje među krošnjama, neprimećen... po visini leta sudeći, nestaje da bi sleteo na neku osmatračnicu unutar ostrva, da odatle vreba ribu koja ulazi u rukavce i bare da se mresti...

Atačmenti



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:15 29.05.2009

Na Velikom ratnom ostrvu

žive orlovi? I vitlaju se preko puta Dorćola? Uau!
A ja sam bila tako srećna kad sam pre nekoliko godina videla par orlova koji se naselio na Pršivcu, planini uz bohinjsko jezero, kažu posle dugog vremena kako ih nije bilo. Kako su samo vanzemaljski zviždali, visoko gore, mali kao tačkice...
albicilla albicilla 14:21 29.05.2009

Re: Na Velikom ratnom ostrvu

tacnije bi bilo reci da orlovi koriste ratno ostrvo za lov i odmor, kao i za postizanje visine u termalu.. moglo bi se reci i da zive tu, ali se na samom ostrvu ne gnezde. sa druge strane, gnezdili su se na adi ciganliji, sve do sredine xx veka.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:32 29.05.2009

Re: Na Velikom ratnom ostrvu

Ja sam impresioniraTa...
postizanje visine u termalu

Šta ovo znači?
drug.clan drug.clan 14:51 29.05.2009

Re: Na Velikom ratnom ostrvu

Jelica Greganović
Ja sam impresioniraTa...
postizanje visine u termalu

Šta ovo znači?

besplatan prevoz


@ albicilla - Preporuka za tekst!
albicilla albicilla 14:58 29.05.2009

Re: Na Velikom ratnom ostrvu

Jelica Greganović
Ja sam impresioniraTa...
postizanje visine u termaluŠta ovo znači?


termali su uzlazna vazdusna strujanja, poput toplog klobuka koji nastaje nad osuncanim tlom (sto manje vegetacije, uspesnije se zagreva i brze formira termale, a tek asfalt sto je dobar...).

topao vazduh se uzdize, u njemu i krupne ptice koje kruze i postizu visinu bez utroska kalorija (orlovi, misari, rode, pelikani, itd), a koriste ih i jedrilicari, paraglajderi... ma sve sorte svercera
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:44 29.05.2009

Re: Na Velikom ratnom ostrvu

Impresivno!
angie01 angie01 15:18 29.05.2009

hej,

pa videla sam te ovih dana kako gonish taj kanu:)))

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:45 29.05.2009

Re: hej,

Javi kad ga budeš videla da vata visinu u termalu
albicilla albicilla 16:59 29.05.2009

Re: hej,

angie01
pa videla sam te ovih dana kako gonish taj kanu:)))


-Me and my buddy here are taking a canoe trip down the Cahulawassee.
-What the hell you wanna go mess around that river for?
-Because it's there.
-It's there alright and you get in it and can't git out, you gonna wish it wasn't.









albicilla albicilla 17:04 29.05.2009

Re: hej,

Jelica Greganović
Javi kad ga budeš videla da vata visinu u termalu



jesen92 jesen92 16:41 29.05.2009

moj komentar je..

..da nemam komentar...samo zelim da vam kazem da vas redovno citam i bas uzivam...i dajem preporuke..
loader loader 16:55 29.05.2009

Ala'j lep ovaj svet..

Izlišno je više hvaliti vaše napore da blog-javnosti približite svet prirode. Preporuka
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:18 29.05.2009

Re: Ala'j lep ovaj svet..

loader loader 01:36 30.05.2009

Re: Ala'j lep ovaj svet..

Jelice,
kako ste uspeli da uhvatite objektivom 38 ptica odjedanput? :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:22 30.05.2009

Re: Ala'j lep ovaj svet..

Tridesetdeveta mi je odletela...
background noise background noise 18:05 29.05.2009

Kao neznalica

Mogu samo da kazem da mo jednom bili na Fruskoj Gori, jutro posle festivala vina u Novom Sadu i vozili se od Neština putem koji ide grebenom Fruske Gore i onda je jedna najveca ptica koju sam video poletela sa jedne strane puta prema nasim kolima, nije imala kuda drugo jer je uzak put obrastao svakakvim grmljem a njen raspon krila velik. Usporili smo dok je ona jos sporije hvatala visinu. Preletla nas je na ne vise od dva i po metra visine, i njegova krila su obuhvatila celu sirinu automobila.

Ja sam rekao da je to orao a moja N'Shaw'Chee da ne mora da znaci i da sam samo impresioniran. Bio je orao.

Posle smo pipkali jeza koji je rezao na nas i videli pored puta lisičiće koji su šmugnuli u gustiš.

Lepa je Fruška Gora.

A moj west woodland tek !?
albicilla albicilla 18:33 29.05.2009

Re: Kao neznalica

background noise
...vozili se od Neština putem koji ide grebenom Fruske Gore i onda je jedna najveca ptica koju sam video poletela sa jedne strane puta prema nasim kolima, nije imala kuda drugo jer je uzak put obrastao svakakvim grmljem a njen raspon krila velik. Usporili smo dok je ona jos sporije hvatala visinu. Preletla nas je na ne vise od dva i po metra visine, i njegova krila su obuhvatila celu sirinu automobila.Ja sam rekao da je to orao a moja N'Shaw'Chee da ne mora da znaci i da sam samo impresioniran. Bio je orao.


hmmm... na fruskoj se vidjaju bar tri orla, kliktas, krstas i belorepan. raspon krila kliktasa je 145-170 cm, krstasa 175-210 cm, belorepana 190-250 cm... kliktas je verovatniji u gusce zaraslom podrucju - druga dva su preglomazna da tuda manevrisu.

medjutim... najverovatnije je to bio misar (nije orao, uprkos popularnom i pogresnom nazivu orao misar) koji je najbrojniji, najbolje se nosi sa sumskim krosnjama (pa cak i leti izmedju njih) a raspon krila mu je 100-125 cm, malo manje od sirine kola...

sta mislis? ili je ipak ptica bila veca od misara?

background noise
...moj west woodland tek !?


a to je...??
background noise background noise 20:50 29.05.2009

Re: Kao neznalica

Pa, meni je izgledao kao kondor, ali sklon sam fascinaciji pa si najverovatnije ti u pravu.

Realnije je ipak da sam video nesto sto je i najverovatnije.

West woodland je zapadna Šumadija, ali ja sam ribolovac, volim da se smucam pored reka i potoka, vidjam lepe ptice iako ih ne poznajem.

Jednom sam zabacio dubinski sistem na Moravi blizu Čačka i seo da čekam u praskozorje. Čistina je bila izmedju dva drveta nikla iz panjeva koja formiraju ogromne grmove. Prostor nije bio širi od 2 metra.

Sedim, ćutim, čekam, gledam u reku i slušam ptice. Odjednom pored moje glave sa leve strane brzi lepet nežnih krila. Osetim da mi je na oko 1 m ptičica. Počnem da sporo okrećem glavu, celu jednu večnost. Povremeno, ptičica zaleprša. Uspem da se okrenem dovoljno da je osmostrim krajem oka. Svetla, pirgasta, zlatno žuta i oker sa braon šarama. Okupana suncem pa su mi boje verovatno delovale jarkije. Sićušna kao igračka, glava deluje gotovo veća od ostatka tela.

Odjednom prrrrrrrrrr... odlete.

Pre nego što je prhnula, kao da je namignula.

Pozeleo sam da je poljubim.
albicilla albicilla 21:14 29.05.2009

Re: Kao neznalica

background noise
...Svetla, pirgasta, zlatno žuta i oker sa braon šarama. Okupana suncem pa su mi boje verovatno delovale jarkije. Sićušna kao igračka, glava deluje gotovo veća od ostatka tela..


ukucaj u google motacilla flava?
background noise background noise 23:10 29.05.2009

Re: Kao neznalica

Nije ova.

Ovu lepoticu sa slike sam video danas na putu od Brusa prema Jošaničkoj Banji, dakle obronci Kopaonika tokom kratke pauze da vidimo ima li pastrmki u viru Jošanice. Ovaj žuti stomak je nezaboravan. Kako se zove?

Ptičica o kojoj sam pisao mi najviše liči na prepariranog carića i/ili kraljića koje sam video u prirodnjačkom muzeju. Ne mogu da budem siguran jer je praskozorje bilo crveno, ja pospan, ushićen prirodom oko mene, kao na nekom ludom tripu.
albicilla albicilla 10:50 30.05.2009

Re: Kao neznalica

background noise
Nije ova.Ovu lepoticu sa slike sam video danas na putu od Brusa prema Jošaničkoj Banji, dakle obronci Kopaonika tokom kratke pauze da vidimo ima li pastrmki u viru Jošanice. Ovaj žuti stomak je nezaboravan. Kako se zove?



Motacilla flava Yellow Wagtail Žuta pliska
zuta pliska, no ta je vise vezana za sporije vode

Motacilla cinerea Grey Wagtail Potočna pliska
potocna pliska je verovatnija pored josanice (mada ni zuta nije nemoguca - ptice imaju krila

iz tvog opisa ne bih mogao da procenim o cemu se radi...

Emberiza melanocephala Black-headed Bunting Crnoglava strnadica
bi teoretski bila moguca, no dosta je retka i malobrojna tako daleko na severu, pa nije bas verovatna (nije ni nemoguca - i ona ima krila)
background noise background noise 21:20 30.05.2009

Re: Kao neznalica

Ba sti hvala sto se trudis, na moja pitanja je tesko dogovarati jer tesko da znam sta da pitam.

Narod kaze: "Što jedan lud ume da pita - sto pametnih ne znad a odgovori!"

Pozdrav, preporuke, by the way, knjiga iz koje je skenirana stranica sa orlovima - kakop se zove, ima li da se nabavi, ko je izdavač? Uopšte, možeš li da preporušiš neku dobru knjigu?

Po mreži može svašta da se načeprka ali knjige su ipak vrednije.

albicilla albicilla 22:57 30.05.2009

Re: Kao neznalica

background noise
Uopšte, možeš li da preporušiš neku dobru knjigu? Po mreži može svašta da se načeprka ali knjige su ipak vrednije.


na srpskom:
http://www.ptica.org/edukacija/index.htm#prirucnik

na engleskom:
http://www.ptica.org/pocetak/kljuc.htm

gornja ilustracija orlova je preuzeta sa jednog ruskog sajta, pa prevedena, a potice iz knjige autorskog tima Bruun, Delin & Svenson, ima je na drugom linku (a i po nasim knjizarama, za, bese, 565 din)

deset_slukom deset_slukom 11:20 31.05.2009

Re: Kao neznalica

background
... Sedim, ćutim, čekam, gledam u reku i slušam ptice ...




I ja sam ga udavio sa nekoliko ptico-pecaroških pričica, a bilo bi ih još...

@albicilla: Je li poneseš nekad pribor za pecanje? Nekad je, možda, korisnije pustiti ptice da nađu tebe, a ne da ih tražiš?
albicilla albicilla 17:00 31.05.2009

Re: Kao neznalica

deset_slukom
Je li poneseš nekad pribor za pecanje? Nekad je, možda, korisnije pustiti ptice da nađu tebe, a ne da ih tražiš?


ne.. ne pecam
NNN NNN 18:26 29.05.2009

Fascinantno

Hvala što nam ukazuješ na život (živi svet) koji u najlepšem obliku postoji u našoj neposrednoj blizini, a da ga mi ne primećujemo.
behemot123 behemot123 13:14 30.05.2009

Hvala...

...na lepim tekstovima koje šaljete. Pravi odmor za dušu, oaza u pustari dušebrižnika, građanski osvešćenih boraca, političkih pamfletista i agitatora i, što reče Džoni, trulih moralista.

http://www.youtube.com/watch?v=CkTQUtx818w
Fela Fela 15:40 30.05.2009

...

Jeste li razmisljali da napravite neku tv emisiju o pticama ovde u bg (ili mozda cak i sire).
Mislim da bi to bila sjajna stvar.
albicilla albicilla 16:17 30.05.2009

Re: ...

Fela
Jeste li razmisljali da napravite neku tv emisiju o pticama ovde u bg (ili mozda cak i sire).Mislim da bi to bila sjajna stvar.


jesam. napravio sam vec emisiju, 25 min materijala, snimljeno za dva i po dana. meni je poznato da je emitovana dva puta (mozda je i vise), ali sefu javnog servisa i tako nije jasno cemu sluzi ekoloska redakcija - ili obrazovni program uopste... tijanic je potom otpustio sve koji su na tome radili, a ja svoj honorar nikada video nisam...

imao sam prilike da prodjem pored east anglia studija bbc, istog onog koji je producirao "opstanak", a vise puta sam bio i u studiju rts u kosutnjaku... u poredjenju sa starom zgradom skromnih proporcija, iz koje je potekao jedan od najkvalitetnijih dokumentarnih serijala ikada snimljenih - kosutnjak je pravi holivud!

vishnja92 vishnja92 19:18 30.05.2009

hej zdravo :)

imam jedno pet-sest do sedam pitanja....

moje dete tvrdi da je oko zgrade pre neki dan leteo soko. kaze - prepoznao ga je po kljunu (covek valjda zna sta prica, ima 9 godina i voli sve sto zivi). jel moguce to? nadomak dunavskog keja, ovde na razmedji n.bgd-a i Zemuna? posle ovog teksta, verujem da jeste (na svoju sramotu, ja sam ga ubedjivala da nije, ali izgleda da je u pravu. kad mogu orlovi tu blizu...)

zasto galebovi kada pada sneg ulaze u kopno? u bloku 70 (a i ovde na dunavu) se obavezno motaju naokolo i cak slecu na zemlju - ali iskljucivo kad pada sneg.

u bloku 70 (opet) smo pre 4-5 godina u kupatilu zatekli - sovu?! kupatilo je u jezgru zgrade, ne izlazi na fasadu... uletela je kroz prozor pa kroz ceo stan. mala sova, nema je saka jada, ali nas je grdno isprepadala kad je zaleprsala iz kade (a njemu i pricinila trajnu, pretpostavljam, dozivotnu radost). otkud bre sad sove?

e, najgore pitanje sad: imamo gomile ovih crnih-ruznih svraka-vrana-gavranova-sta god da su (ono veliko sto kopa po kontejnerima). nesto im se dogadja: po kraju ne mozes da koraknes, a da na svakih deset metara ne naidjes na mrtvu pticu. sta im je? to traje jos od kraja zime. grozota jedna.

eto....

ps - i gde su ti vrapci?!!!
pps - izvinjavam se sto trolujem ovim gradskim temama, al nikako da priupitam...

albicilla albicilla 23:09 30.05.2009

Re: hej zdravo :)

taj soliter kod hotela jugoslavije, prema zemunu, tu su se oduvek gnezde vetruske, uvek ih ima. jesu, sokolovi su (za sliku vetruske, vidi komentare u mom prethodnom postu, o elektricnom sokolu, pa u dnu)

galebovi? pojma nemam. mozda tada traze odmoriste, mozda novi izvor hrane, ne znam

sova? moz' da bude kukumavka, moz' da bude cuk. obe su male, prva je saka jada, k'o pesnica (ujedno nasa jedina sova selica), druga je ipak malo veca. otkud? pa zive ovde, sa nama i uz nas, njih jedno deset vrsta

ako je smrtnost gacaca u tom kraju nesto posebno velika, zovi sekretarijat za zivotnu sredinu (u stvari ti treba veterinarska inspekcija, ne bi li se otkrio i eliminisao uzrok, verovatno trovanje necim?)

a sto gde su vrapci? pa svuda ih ima
vishnja92 vishnja92 07:44 31.05.2009

Re: hej zdravo :)

hvala

ps - nema vrabaca... bar ne kao pre.
albicilla albicilla 17:03 31.05.2009

Re: hej zdravo :)

vishnja92
hvala ps - nema vrabaca... bar ne kao pre.


koliki im je broj bio pre, a koliki je sada?
angie01 angie01 18:41 31.05.2009

....

albicilla albicilla 08:20 01.06.2009

Re: ....

eh....

bio sam na dunavu juce, u plavnoj zoni: pet vrsta caplji, dve vrste pataka (jedna globalno ugrozena), pa belorepan koga napada upola manji misar, vivci, vuge pevaju odasvud, barske kornjace... veslanje kroz tunel od krosnji... zeleno i magicno

i onda mi zazvoni mobilni....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana