Politika

Riverbend

Bojan Budimac RSS / 29.05.2009. u 20:29

... I'll meet you 'round the bend my friend, where hearts can heal and souls can mend...

Baghdad Burning – Girl Blog from Iraq... let's talk war, politics and occupation, blogerke sa nikom Riverbend je za Fu i mene, u periodu 2003. – 2007, bio mnogo mnogo više od alternativnog izvora informacija o dešavanjima u susedstvu nam. Taj blog je bio ona lična priča koja, da tako kažem, apstraktnu empatiju prema sudbini miliona učini konkretnom i napravi čvrstu sponu sa drugim ljudskim bićem.

Mislio sam da ću za pisanje ovog bloga prečešljati arhive njenog bloga, međutim to se pokazalo kao emocionalno iscrpljujući zadatak i posle nekoliko pokušaja sam odustao, jednostavno prebolno je ponovo proživljavati sve to. Da odmah kažem, nema u njenim tekstovima patetike, kukanja i tograda. Ova devojka ili mlada žena (oko trideset joj je sada), koju vremenom upoznajemo kao savremenu, obrazovanu i duhovitu, nas je (njene čitaoce) upoznavala sa iračkom stvarnošću pre svega kroz pisanja o porodičnoj svakodnevici i promenama rutina kako se uslovi života menjaju. Upoznala nas je sa njenom porodicom, tetkama, stričevima, komšijama i bakalinom na uglu i kroz sve te priče učinila da novinski izveštaji zvuče znatno drugačije.

Naravno, pišući o tome šta se priča u kući i gradu davala je često first glimpse (ja ne znam za adekvatnu reč na srpskom) na teme koje su se mesecima ili čak godinama kasnije pojavile u mejnstrim medijima. Tako na primer za veliku pljačku nazvanu "rekonstrukcija Iraka" smo mogli da saznamo još na početku njenog blogovanja u avgustu 2003. kroz priču o rođaku, građevinskom inženjeru čije preduzeće je učestvovalo na konkursu za zamenu New Diyala Bridge. Njegova firma je zvaničnicima CPA (Coalition Provisional Authority i.e okupacione vlasti, Pol (Džeri) Bremer III & comp.) dala ponudu na 300.000 dolara.

Ajde da zamislimo da je moj rođak budala. Da nije radio mostove preko 17 godina. Ajde da se pravimo da on nije radio na obnovi 20 od 133 mosta oštećena tokom Prvog zalivskog rata. Ajde da se pravimo da nije u pravu i da su troškovi obnove tog mosta četiri puta veći od procene njegovog preduzeća, ajde da zamislimo da bi to u stvari koštalo 1.200 000 dolara. Upotrebimo maštu.

Nedelju dana kasnije ugovor za New Diyala Bridge je dat američkoj kompaniji. Ta kompanija je procenila troškove obnove mosta oko – sedite, da ne padnete – 50.000.000 dolara!!!

Prve priče na tu temu su počele vrlo stidljivo da se pojavljuju u zapadnim medijima više od pola godine kasnije. Posle godinu-godinu i po dana je čak bilo i neke medijske buke oko mega-giga plajčke zvane "rekonstrukcija Iraka", a onda je, naravno, poslovični vuk pojeo poslovičnog magarca.

Slično je bilo sa prvim iračkim free&fair izborima. Riverbend je opisala vrlo precizno kakve se sve prevare pripremaju. Pročitavši to pisao sam frilens novinaru Dar Džamailu (da vas ime ne zavara, čovek je Amerikanac) koji je gradio svoju časnu novinarsku karijeru blogujući i pišući za alternativne medije iz Bagdada. Zahvalio mi je na tipu i potvrdio da je sve što je Riverbend napisala tačno i da su u stvari free&fair irački izbori više od cirkusa.

Već sam napisao o toj ličnoj vezi nje i čitalaca joj. Kada bi Riverbend preskočila dva-tri dana, ponekad i čitavu nedelju, postali bi zabrinuti. Da li da pitamo mejlom? Pa mora da prima stotine, sačekajmo još malo. Srećom, uvek se vraćala, odsustva su često bila posledica nemanja struje i/ili telefonske linije, a evo kako je jedan drugi bloger 2005. reagovao na jedan od njenih comeback-ova:

Riverbend je blizu mom srcu, zato što je ona razlog što sam ja postao bloger. Ona, Salam Pax i Raed su prvi na koje se moje oko zakačilo i koji su probudili želju da pišem blog...

...Riverbendino pisanje i izbor reči čini da se topim. Zaljubio sam se na prvi pogled, da tako kažem, u nju i njene iračke blogere.

Da, taj jezik, perfektan i jednostavan engleski, je bio izvor sumnji da je ona Iračanka. Hmm, te sumnje su vonjale po rasizmu, a o tome je pisala u belešci od 18. avgusta 2003:

Znate šta me zaista izluđuje oko postovanja na internetu, svejedno da li u 'pričaonicama' ili 'oglasnim tablama'? Prva reakcija (obično od Amerikanaca) je "Ti lažeš, ti nisi Iračanka." Zašto nisam Iračanka, pa zato što
a. imam internet konekciju (Iračani nemaju internet).
b. Znam da koristim kompjuter (Iračani ne znaju šta su kompjuteri)
[btw Riverbend je po svemu sudeći kompjuterski inženjer, moja primedba]
c. Iračani ne znaju engleski (mora da sam Liberal).
Znam da to ne bi trebalo da me dotiče, ali me ipak dotiče. Gledam vojnike na ulicama i mislim, "Znači to su mislili o nama pre nego što su nas okupirali... To možda misle i sada."

Međutim, ono što taj blog, a samim tim i tu mladu ženu čini izuzetnom je apsolutno nepostojanje mržnje kaotakve (isto važi i za one gorepomenute blogere Salam Paxa i Raeda). Ona je bila u stanju da žali onog nekog američkog tinejdžera koji se kuva tamo pod šlemom i gomilom kevlara na nekoj bagdadskoj raskrsnici pod zvezdom koja tamo bogami ozbiljno uprži i da nam prenese empatiju prema njemu, tako da mi je Fu ponekad govorila, "Pazi šta ti kažem ona će se na kraju udati za nekog američkog vojnika." Meni to nije izgledalo kao realna mogućnost, ali sam se svakako divio tom odsustvu mržnje, a posebno sposobnosti samokontrole da se prezir, jer njega je svakako bilo, pošalje na pravu adresu i.e. političare (kako američke i belosvetske, tako na iračke marionete), a da to ne bude neproduktivan (zapravo destruktivan) bes.

Nebrojeno puta nas je Riverbend rasplakala, ali i nasmejala, doduše to je uvek bio smeh sa knedlom u grlu, ali svakako ne treba sumnjati u duhovitost osobe koja na svom blogu ima link na Onion (pa i Dilberta), meni barem to govori mnogo. No, bitnije od toga, kroz njene blogove zaista se moglo puno naučiti o iračkom društvu, ne govorim o razuveravanju onih koji misle da svi Arapi jašu kamile i žive u šatorima, nego o dubljem i suptilnijem znanju. Na primer, kako funkcionišu plemena ili klanovi, šta su obaveze i uloga šeika (mislim da nije zgoreg napisati da su većinom to bogati na Zapadu obrazovani ljudi). Dakle, stvari o kojima nešto možda znamo, ali ne dovoljno, pa lako upadamo u neku potpuno pogrešnu priču. Posle čitanja njenih tekstova lako je shvatiti kakve silne greške je CPA pravila, uporedive sa ponašanjem slona u porcelanskoj radnji. O njenim preciznim političkim analizama da ne govorim, uostalom bila je ne retko citirana u mejnstrim medijima uključujući recimo i BBC.

Godine 2005. Feminist Press joj objavljuje prvu knjigu, naravno naslov je Baghdad Burning. Ta knjiga je dobijala i literarne i neliterarne nagrade. Kasnije je objavljena i Baghdad Burning II.

Poslednji blog entry od 22. oktobra 2007. naslovljen Bloggers Without Borders... je pisan iz Damaska. Posle četiri i po godine okupacije Riverbend i njena porodica su se pridružili jednom i po milionu izbeglica, koliko se procenjuje da ih je u Siriji.

Baghdad burning je svedočanstvo sistematskog uništavanja jednog društva, dok su nas u isto vreme političari ubeđivali o progresu. Evo poslednjih pasusa:

Živimo u zgradi u kojoj žive još dve iračke porodice. Na spratu iznad je hrišćanska porodica iz severnog Iraka koje su pešmerge (kurdski paramilitarci prim. prev.) proterale iz njihovog sela, a porodica na našem spratu je porodica Kurda koju su paramilicije proterale iz njihove kuće u Bagdadu i koji čekaju da emigriraju u Švedsku ili Švajcarsku ili neku takvu evropsku izbegličku luku.

Prvo veče kad smo stigli, iscrpljeni, vukući kofere, malo ugruvanog morala, kurdska porodica je poslala svog izaslanika – devetogodišnjaka bez prednja dva zuba sa tortom u rukama, – Mama je rekla da ako vam išta treba samo pitajte, ovo je naš broj. Familija Abu Dalia živi gore, ovo je njihov broj. Mi smo svi takođe Iračani... Dobro došli u zgradu.

Plakala sam te noći jer sam prvi put posle mnogo vremena, tako daleko od kuće, osetila jedinstvo koje nam je ukradeno 2003.

 

––––––––––––––––––––––––––––

Beleške na margini

Da sam imao snage da češljam po arhivi, najverovatnije bi ovaj tekst izgledao drugačije i bio pun citata njenih vrcavih opservacija i dao bolju sliku o Riverbend. Međutim, ispalo je ovako. Nadam se da će se neko zainteresovati, da pročita poneki tekst na tom blogu. Evo i linka - Baghdad Burning.

U jednom periodu Riverbend je pokušala da vodi i drugi kulinarski blog, sa receptima iračke kuhinje, osećaj za humor se vidi već iz naslova - Is Something Burning?!

***

Ne sećam se tačno kada i kako sam otkrio taj blog. Vrlo je moguće da je to bilo i preko nekog mejnstrim glasila, jer Riverbend jeste bila popularna blogerka kao što napisah citirana i u mejnstrim medijima. Aha, kako ovo pišem tako se prisećam. Da, do njenog bloga sam došao preko bloga Raed in the Middle, Raeda Žarara, a do njega sam došao preko mejnstrim medija. Za razliku od Riverbend Raed je blogovao pod nikom još pre rata, a kad su glavna borbena dejstva prošla otvorio je novi blog sa punim imenom i prezimenom. Kod Raeda link za Riverbend ima u zagradi notu my virtual sister.

***

Raedov blog je još uvek živ i zdrav, kao i Raed. Živi u SAD, tamo je diplomirao ako se dobro sećam arhitekturu i živi sa svojom soul mate Irankom, Niki Akhavan. Osim oca svi Žararovi su blogeri, jedno vreme sam pratio blog Raedove mame, a linkovi sa Raedovog bloga prema njihovima mnogo govore o Iraku, to jest da podele koje nam se prikazuju kao crno–bele i nisu baš takve (naglašavanja moja):
Faiza's Blog (my Shia mother)
Khalid's Blog (my Sunni brother)
Majed's Blog (my young brother)

***

Da još jedna bitna stvar je vezana za Riverend blog. Naime, posredno, preko njega sam upoznao mog najboljeg virtualnog londonsko prijatelja exo-a (znam mu pravo ime, kako izgleda i kakav mu je glas jer često (jedno vreme svakodnevno) razgovaramo, ali on ima nešto od tog Unfovog odnosa prema identitetu ;), a ja to poštujem. Priča je sledeća. Kod Riverbend ima link za blog Back to Iraq, izvesnog frilens novinara Kristofera Albrajtona, koji je fandrejzingom na blogu došao do para da finansira odlazak u Irak i da odatle bloguje. U tadašnjem disklejmeru je stajalo "ništa zaštitni prsluci, ništa embeding sa američki trupama, život na ulici među ljudima" i tome slično. Elem, počeo sam pratiti i taj blog. Tamo se skupljala stalna ekipa i relativno brzo sam sve upoznao. Jednom smo se exo i ja dograbili oko neke gluposti, sad se više ne sećam tačno oko čega, ali baš smo se dobro častili. Evropljani sve go (neo)nazi i sl. (to on meni). Da l' si ikad napustio to svoje bloody ostrvo i prešao taj bloody kanal you stiff upper lip? itd. (to ja njemu), a onda smo izmenjali mejlove i postali najbolji prijatelji. Krisov blog koji je u početku bio super, se polako pretvarao u valjanje official line, a on se sve češće embedovao u patrole sa američkim trupama da bi pisao za mejnstrim i onda to reciklirao na blogu. Kad sam ga jednom podsetio na njegov sopstveni disklejmer banovao me. Exo se pobunio u par komentara, a onda više nismo nikad otišli na taj blog. Eto, bio i ja banovan.

***

Kao jedan od zaključaka ovog pisanija moram da izrazim ogromno žaljenje što je blog i blogovanje postalo dostupno širim narodnim masama u svetu, a naročito na Balkanu, sa izvesnim zakašnjenjem. Pri tome ne mislim da bi se bilo šta drugačije desilo, ali bi imali na raspolaganju jedan moćni 'alat', da onu napočetkutekstapomenutu 'apstraktnu empatiju' konkretizujemo i ostvarimo lične spone sa 'nepoznatim' drugim. U našem slučaju čak nam poznavanje stranog jezika ne bi bilo potrebno.

 



Komentari (238)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 20:49 29.05.2009

Iraksajder

Posle godinu-godinu i po dana je čak bilo i neke medijske buke oko mega-giga plajčke zvane "rekonstrukcija Iraka", a onda je, naravno, poslovični vuk pojeo poslovičnog magarca.
Svaka "mlada demokratija" svog "Insajdera" ima...
drug.clan drug.clan 20:57 29.05.2009

Re: Iraksajder

loader
Posle godinu-godinu i po dana je čak bilo i neke medijske buke oko mega-giga plajčke zvane "rekonstrukcija Iraka", a onda je, naravno, poslovični vuk pojeo poslovičnog magarca.
Svaka "mlada demokratija" svog "Insajdera" ima...


To se kod nas zvalo donatorska konferencija.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:58 29.05.2009

Re: Iraksajder

Svaka "mlada demokratija" svog "Insajdera" ima...

Ne radi se o mladoj demokratiji, ta pljačka se dešava u malo starijoj demokratiji, naime opljačkani novci su većinom novci američkih poreskih obveznika.
maksa83 maksa83 20:59 29.05.2009

Re: Iraksajder

To se kod nas zvalo donatorska konferencija.

A, tako se kod nas zove - svadba.
myredneckself myredneckself 21:14 29.05.2009

Is something burning ?

ha,ha...bila sam na Is something burning
i nisam odolela da pejstujem ovde...preslatka je river( ima dobrih recepata)

Poisonous Sumac...
A deeply troubled American wrote to me earlier with the following:

Is your "recipe" just an evil trick? A way to poision the Americans?
That could be
inferred. Sumac is highly posionous!

You said: "Sumac is a deep reddish spice that is tangy and grainy."
>From the page you linked: English=Shumac, Sicilian sumac "The closely
related
New-World genus Toxicodendron contains only plants that (as can be
inferred
by the genus name "poisonous tree" are highly toxic."

In Iraq YOU may be eating a safe spice, but in the "New World" (North
America, USA, etc),
the variation of that plant that grows there is posionous!

disgusted

No, dear, paranoid friend- I'm not trying to POISON *you* or anyone else... I had no idea sumac was deadly in your part of the world and even provided a link to better inform you of the plant. I assume that if you purchase it at a supermarket, it will not be poisonous... but what do I know?

Note: If I give you the recipe to a mushroom soup, I assume you won't use the poisonous mushrooms. Give me a break people.


- posted by river @ 8:12 PM

Bojan Budimac Bojan Budimac 21:21 29.05.2009

Re: Is something burning ?

Da, ni dan-danas ne znam o čemu je taj tip pisao. Naime, mi se ovde davimo sumakom, a to je jedan od začina bez kojih se ne pojavljujem u domovini, svi ga vole. Niko otrovan (za sada)
myredneckself myredneckself 00:43 30.05.2009

Re: Is something burning ?

Da, ni dan-danas ne znam o čemu je taj tip pisao. Naime, mi se ovde davimo sumakom, a to je jedan od začina bez kojih se ne pojavljujem u domovini, svi ga vole. Niko otrovan (za sada)

rezultati izvedenih mind control eksperimenata ( pre svega) na domaćem terenu, strah u kostima, paranoja...šta li ?
bindu bindu 20:54 29.05.2009

.

Eto, bio i ja banovan.


valjda si jos uvek banovan?

Steve Winwood, Eric Clapton - Can't Find My Way Home
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:01 29.05.2009

Re: .

valjda si jos uvek banovan?

Nemam pojma, a pravo da ti kažem ni ne zanima me.
Hvala za pesmu
bindu bindu 21:11 29.05.2009

Re: .

a pravo da ti kažem ni ne zanima me.


pa sto se uopste prisecas onda...
drago mi je da ti se svidja pesma. nesto sam to slusala ovih dana pa reko, kako je dobra ta muzika....



a ova muzika....
drug.clan drug.clan 20:56 29.05.2009

preporuka

Svaka cast za tekst. Riverbend blog sam citao povremeno negde 2006. i 2007. ali posto tada nisam imao mnogo vremena i nisam mogao vise da varim strasne price koje su stizale nekako sam prestao da citam. U poslednje vreme ni price koje mi donose poznanici i prijatelji koji rade u regionu ne mogu vise da varim.

I nije mi toliko strasno sta sve tamo rade (rade to vec vekolima svuda po svetu) vec mi je najstrasnije licemerje koje celu tu pricu okruzuje. Mislim da su prevazisli i nalete licemerja za vreme 90-tih u SFRJ.

Bojan Budimac Bojan Budimac 21:02 29.05.2009

Re: preporuka

Mislim da su prevazisli i nalete licemerja za vreme 90-tih u SFRJ.

I meni se čini, mi smo bili tek pokusni kunići.
eizo eizo 20:57 29.05.2009

...

Preporuka...
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:04 29.05.2009

Re: ...


mirelarado mirelarado 22:42 29.05.2009

Re: ...

Bojan Budimac
Međutim, ono što taj blog, a samim tim i tu mladu ženu čini izuzetnom je apsolutno nepostojanje mržnje kaotakve


Због овога та жена заслужује дивљење. Без мржње и предрасуда многа зла не би била могућна...
Хвала за ове линкове, Бојане. Заиста има шта да се прочита.
А бивши "слободни стрелац" што те је бановао? Само потврђује моје убеђење да је на Западу независног новинарства (зар чак и на блогу? ) све мање.
mostarac mostarac 22:46 29.05.2009

Re: ...

А бивши "слободни стрелац" што те је бановао? Само потврђује моје убеђење да је на Западу независног новинарства (зар чак и на блогу? ) све мање.


Pa i jedan nas, navodno, novinar ovde, ne da banuje vec i pravi spisak ko moze , a ko ne moze na blog.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:58 29.05.2009

Re: ...

Хвала за ове линкове, Бојане. Заиста има шта да се прочита.

Zaboravih sad si me podsetila da dam link, na knjigu (google books) nije kopletna ali opet.
radojicic92 radojicic92 01:27 30.05.2009

Re: ...

Bojan Budimac
Хвала за ове линкове, Бојане. Заиста има шта да се прочита.

Zaboravih sad si me podsetila da dam link, na knjigu (google books) nije kopletna ali opet.

Amazon

a CENTCOM - Ministarstvo istine i dobrih vesti kreira tim za skeniranje blogova

[Army Reserve Maj. Richard J. McNorton, CENTCOM's chief of engagement operations] said the team contacts bloggers to inform the writers about any given topic that may have been posted on their site. This outreach effort enables the team to offer complete information to bloggers by inviting them to visit CENTCOM's Web site for news releases, data or imagery.
The team engages bloggers who are posting inaccurate or untrue information, as well as bloggers who are posting incomplete information. They extend a friendly invitation to all bloggers to visit the command's Web site.

"Now (online readers) have the opportunity to read positive stories. At least the public can go there and see the whole story. The public wants to hear these good stories," he said, adding that the news stories the military generates are "very factual." [...]
The team's motto is "Engage," and Flowers and others work with more than 250 bloggers to try to disseminate news about the good work being done by U.S. forces in the global war on terror. The effort, officials here said, has reached more than 17 million online readers.


otvorili su pre par dana na silu Muzej koji su onako opeljesili prvih dana rata, skoro prazan, bez klime i otprilike 150 000 nestalih eksponata
izdali su i spil karata za marince da dok igraju poker uce pomalo o istoriji i osvoje srca i duse Iracana kad su im vec poklonili demokratiju
uf

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 01:30 30.05.2009

Re: ...

osvoje srca i duse Iracana kad su im vec poklonili demokratiju

Be Nice to America or We Will Bring Democracy to Your Country - bumper sticker sa jednog auta ovde u gradu.
mungos92 mungos92 21:03 29.05.2009

Dok sam stajao za šankom...

.. delimično pijan, u srcu Menhetna, u koktel-baru kod mog druga Duleta, praveći društvo jednoj simpa-dami - polu-alkoholičarki, pridje nam njen dečko. - sin negdašnjeg ministra telekomunikacija Kuvajta i tada ambasadiora iste države u UN (obećao sam mu da ću "zaboraviti" njegovo ime)...

Nije imao skoro ništa protiv što se njegova devojka i ja držimo za ruke i da radimo "whatever we enjoy", što me ona upija očima i što ona nežno, svojim punim usnama, prelazi po mom obrazu...
Imao je protiv što sam protiv rata u Iraku, sklanjanja režima i "prevaspitavanja nacije". Imao je protiv toga što sam "protiv toga da otvori liquor-store, sex-shop i kuplereaj".

Na kraju njegovog gušenja sam "obećao" da nikada neću "spank" njegove devojke (jer se to vidi). (Nikada u životu nisam ušao u kupleraj, niti ću!!!!)

Mungos, The Ne Pomak'o Se
drug.clan drug.clan 21:22 29.05.2009

Re: Dok sam stajao za šankom...

mungos92
.. delimično pijan, u srcu Menhetna, u koktel-baru kod mog druga Duleta, praveći društvo jednoj simpa-dami - polu-alkoholičarki, pridje nam njen dečko. - sin negdašnjeg ministra telekomunikacija Kuvajta i tada ambasadiora iste države u UN (obećao sam mu da ću "zaboraviti" njegovo ime)...

Nije imao skoro ništa protiv što se njegova devojka i ja držimo za ruke i da radimo "whatever we enjoy", što me ona upija očima i što ona nežno, svojim punim usnama, prelazi po mom obrazu...
Imao je protiv što sam protiv rata u Iraku, sklanjanja režima i "prevaspitavanja nacije". Imao je protiv toga što sam "protiv toga da otvori liquor-store, sex-shop i kuplereaj".

Na kraju njegovog gušenja sam "obećao" da nikada neću "spank" njegove devojke (jer se to vidi). (Nikada u životu nisam ušao u kupleraj, niti ću!!!!)

Mungos, The Ne Pomak'o Se


Jeli mungos pravis medjunarodne diplomatske skandale po svetu - oces milion dolara?
mungos92 mungos92 21:29 29.05.2009

Re: Dok sam stajao za šankom...

drug.clan
mungos92
.. delimično pijan, u srcu Menhetna, u koktel-baru kod mog druga Duleta, praveći društvo jednoj simpa-dami - polu-alkoholičarki, pridje nam njen dečko. - sin negdašnjeg ministra telekomunikacija Kuvajta i tada ambasadiora iste države u UN (obećao sam mu da ću "zaboraviti" njegovo ime)...

Nije imao skoro ništa protiv što se njegova devojka i ja držimo za ruke i da radimo "whatever we enjoy", što me ona upija očima i što ona nežno, svojim punim usnama, prelazi po mom obrazu...
Imao je protiv što sam protiv rata u Iraku, sklanjanja režima i "prevaspitavanja nacije". Imao je protiv toga što sam "protiv toga da otvori liquor-store, sex-shop i kuplereaj".

Na kraju njegovog gušenja sam "obećao" da nikada neću "spank" njegove devojke (jer se to vidi). (Nikada u životu nisam ušao u kupleraj, niti ću!!!!)

Mungos, The Ne Pomak'o Se


Jeli mungos pravis medjunarodne diplomatske skandale po svetu - oces milion dolara?


Fala, druže, vredim bar jedno 100 puta više!

Mungos, The Nemaš Platiš

P.S. Nit znaš ko sam, nit šta sam, nit šta imam za sobom & u sebi. Zato ti je bolje da ne "nagadjaš".
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:32 29.05.2009

Re: Dok sam stajao za šankom...

mungos92
Imao je protiv što sam protiv rata u Iraku, sklanjanja režima i "prevaspitavanja nacije".

Као и увек, господине Мунгосе, били сте на правој страни.

Јер верујете у слободу мишљења и говора, слободу информација и слободу духа, све док он не млати сабљом (то јест оружјем) или цензуром.

Интернет је, као што пише Бојан, чудесно слободно место.

И зато овде могу да Вас запитам: како то да сте обрисали мој следећи доброћудни и пристојни коментар на Вашем блогу (под изговором да је предугачак), који се бави наводним пијанством нашег Председника?



П.С.

Питање од горе је реторичко. Јер, како каже српска пословица – за добру свињу нема лоших помија, нити превелике порције.
mungos92 mungos92 21:38 29.05.2009

Re: Dok sam stajao za šankom...

Predrag Brajovic
mungos92
Imao je protiv što sam protiv rata u Iraku, sklanjanja režima i "prevaspitavanja nacije".

Као и увек, господине Мунгосе, били сте на правој страни.

Јер верујете у слободу мишљења и говора, слободу информација и слободу духа, све док он не млати сабљом (то јест оружјем) или цензуром.

Интернет је, као што пише Бојан, чудесно слободно место.

И зато овде могу да Вас запитам: како то да сте обрисали мој следећи доброћудни и пристојни коментар на Вашем блогу, који се бави наводним пијанством нашег Преседника?



П.С.

Питање одгоре је реторичко. Јер, како каже српска пословица – за добру свињу нема лоших помија, нити превелике порције.


Vi računate u svinjama, ja - u ljudima & ljudskoj pristojnosti, te Vam se odgovor sam nameće.

Mungos, The Objasnio


iris.davidovich iris.davidovich 21:54 29.05.2009

Re: Dok sam stajao za šankom...

.. u srcu Menhetna, u koktel-baru kod mog druga Duleta,

izgleda u tu kafanu tradicionalno svi idemo kad odemo u ny
mungos92 mungos92 21:59 29.05.2009

Re: Dok sam stajao za šankom...

iris.davidovich
.. u srcu Menhetna, u koktel-baru kod mog druga Duleta,

izgleda u tu kafanu tradicionalno svi idemo kad odemo u ny


Još ako priznaš kako se zvala "kafana"? (Pre nego što je Dule otvorio "svoj" restoran)

Mungos, The
radojicic92 radojicic92 01:54 30.05.2009

Re: Dok sam stajao za šankom...

Još ako priznaš kako se zvala "kafana"? (Pre nego što je Dule otvorio "svoj" restoran)

Mungos, The

Pravda

bez veze si briso Brajovica sve je dobro reko
vrati tekst sta ima veze
izvini Budimac

mungos92 mungos92 02:29 30.05.2009

Re: Dok sam stajao za šankom...

radojicic92
Još ako priznaš kako se zvala "kafana"? (Pre nego što je Dule otvorio "svoj" restoran)
Mungos, The

Pravda
bez veze si briso Brajovica sve je dobro reko
vrati tekst sta ima veze
izvini Budimac




Dobro je rekao, ali je mogao da se sažme. I lepo sam ga zamolio, ali.. gori je od mene (verovao ili ne!).

P.S. Znaš Duleta?

Mungos, the Pravednik

P.P.S. Double sorry, Mr. Budimac!
iris.davidovich iris.davidovich 08:09 30.05.2009

Re: Dok sam stajao za šankom...

Još ako priznaš kako se zvala "kafana"? (Pre nego što je Dule otvorio "svoj" restoran)

uuu, jeee, ce priznam
EO
iris, the ako odma ne prizna, znaci laze
maksa83 maksa83 21:08 29.05.2009

donacije

Nedelju dana kasnije ugovor za New Diyala Bridge je dat američkoj kompaniji. Ta kompanija je procenila troškove obnove mosta oko – sedite, da ne padnete – 50.000.000 dolara!!!

Koju godinu posle 5. oktobra jedna evropska zemlja (čak vrlo, vrlo, vrlo prijateljska) je donirala jednoj instituciji u Srbiji 10 miliona dolara, uz uslov da te pare potroši na softver koji joj (instituciji) je bio neophodan za osnovnu delatnost, tako što će da ga kupi od firme iz iste te zemlje (donatorske). Softver je bio američki, star preko 20 godina (VAX, C, koga zanima), i naravno potpuno zastareo tj. obsolete.

Institucija je - šta će - primila donaciju, kupila ("o'š kupit' ciglu?" ) od firme iz zemlje donatora taj softver koji nikad nije proradio nego negde skuplja cyber prašinu, i za daleko manje para napravila svoj.

Što bi rekao Muja Hasi u onom vicu (preskačem vic koji je malo degute i idemo pravo na pančlajn) - "ako bolan, bitno da s' para okreće".
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:09 29.05.2009

Re: donacije

Добрим делом се такви уговори праве да земљи-донатору (и донаторовом брату од тетке и родбини нарочито) врате "дароване" паре. Но суштина је да се не џапа од пореских обвезника у земљи прималаца, већ у земљи давалаца донације.

П.С.
Нешто нисам сигуран да то важи и за Јапанце и оне аутобусе које су Београду оставили у аманет.
dragan17 dragan17 21:30 29.05.2009

ordinary people

“I've seen and met angels wearing the disguise of ordinary people living ordinary lives”
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:34 29.05.2009

Re: ordinary people

dragan17
“I've seen and met angels wearing the disguise of ordinary people living ordinary lives”

Veoma lep citat, zapamtiću ga
mungos92 mungos92 22:01 29.05.2009

Re: ordinary people

dragan17
“I've seen and met angels wearing the disguise of ordinary people living ordinary lives”


What a damn good conspiracy theory!

Mungos, The Breathless
4krofnica 4krofnica 21:35 29.05.2009

****

nista nisam znala o gore pomenutom,
divno je ponovo ispricati zasto ti je neko znacio u zivotu
mnogo mi se svidela prica
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:42 29.05.2009

...

"Pazi šta ti kažem ona će se na kraju udati za nekog američkog vojnika."

isti mi osecaj.

Znate šta me zaista izluđuje oko postovanja na internetu, svejedno da li u 'pričaonicama' ili 'oglasnim tablama'? Prva reakcija (obično od Amerikanaca) je "Ti lažeš, ti nisi Iračanka." Zašto nisam Iračanka, pa zato što
a. imam internet konekciju (Iračani nemaju internet).
b. Znam da koristim kompjuter (Iračani ne znaju šta su kompjuteri) [btw Riverbend je po svemu sudeći kompjuterski inženjer, moja primedba]
c. Iračani ne znaju engleski (mora da sam Liberal).
Znam da to ne bi trebalo da me dotiče, ali me ipak dotiče. Gledam vojnike na ulicama i mislim, "Znači to su mislili o nama pre nego što su nas okupirali... To možda misle i sada."

kako poludim zbog takvog odnosa! kako to da Uvek samo jedna te ista strana ima to pravo na istinu?! ta vrsta medijske propagande koja stvara ovakve predrasude prema nekom narodu mi lici na istu onu koju su fashisti upotrebljavali u ii ratu. nema nikakve razlike.

ali on ima nešto od tog Unfovog odnosa prema identitetu , a ja to poštujem


Blade Runner Blade Runner 22:03 29.05.2009

:+1:

Kao jedan od zaključaka ovog pisanija moram da izrazim ogromno žaljenje što je blog i blogovanje postalo dostupno širim narodnim masama u svetu, a naročito na Balkanu, sa izvesnim zakašnjenjem. Pri tome ne mislim da bi se bilo šta drugačije desilo, ali bi imali na raspolaganju jedan moćni 'alat', da onu napočetkutekstapomenutu 'apstraktnu empatiju' konkretizujemo i ostvarimo lične spone sa 'nepoznatim' drugim. U našem slučaju čak nam poznavanje stranog jezika ne bi bilo potrebno.



jednatanja jednatanja 23:21 29.05.2009

Re: :+1:

S tim da su pojedinci pisali ratne dnevnike, kao naša blogerka Jasmina Tešanović, koji su posle (to je na žalost jedini nedostatak) objavljivani kao dobro prodavane knjige. Takođe sam tih godina pratila blog/dnevnik monaha Save Janjića iz Dečana.
Doctor Wu Doctor Wu 22:03 29.05.2009

Hej, šta je ovo?

sa nekog foruma, nema veze sa Riverbend blogom
Listen to this little anecdote. One of my cousins works in a prominent
engineering company in Baghdad- we’ll call the company H. This company
is well-known for designing and building bridges all over Iraq. My
cousin, a structural engineer, is a bridge freak. He spends hours
talking about pillars and trusses and steel structures to anyone who’ll
listen.

As May was drawing to a close, his manager told him that someone from
the CPA wanted the company to estimate the building costs of replacing
the New Diyala Bridge on the South East end of Baghdad. He got his team
together, they went out and assessed the damage, decided it wasn’t too
extensive, but it would be costly. They did the necessary tests and
analyses (mumblings about soil composition and water depth, expansion
joints and girders) and came up with a number they tentatively put
forward- $300,000. This included new plans and designs, raw materials
(quite cheap in Iraq), labor, contractors, travel expenses, etc.

Let’s pretend my cousin is a dolt. Let’s pretend he hasn’t been working
with bridges for over 17 years. Let’s pretend he didn’t work on
replacing at least 20 of the 133 bridges damaged during the first Gulf
War. Let’s pretend he’s wrong and the cost of rebuilding this bridge is
four times the number they estimated- let’s pretend it will actually
cost $1,200,000. Let’s just use our imagination.

A week later, the New Diyala Bridge contract was given to an American
company. This particular company estimated the cost of rebuilding the
bridge would be around- brace yourselves- $50,000,000 !!


Pa koliko to Iračana ima rođake građevinske inženjere? I to koji još mostove rade za $300K (€212K)? Da ih pozovemo u Bg i damo im par miliona evra da naprave jedno 10-ak mostova, što preko Dunava što preko Save?
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:45 29.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?


Pa koliko to Iračana ima rođake građevinske inženjere? I to koji još mostove rade za $300K (€212K)? Da ih pozovemo u Bg i damo im par miliona evra da naprave jedno 10-ak mostova, što preko Dunava što preko Save?

To jeste sa Baghdad Burning bloga. Koliko sam ja razumeo radi se o popravci, a ne baš izgradnja od nule (tako da ti računica ne štima)
Priče o napumpanim, ma šta napumpanim, prepumpanim ponudama su toliko već prežvakane (i u mejnstrimu) da su već otužne.

Što se rođaka tiče, mnogo, jer je predratni Irak imao preko 60 hiljada građevinskih inženjera i/ili arhitekata.
Doctor Wu Doctor Wu 23:01 29.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Koliko sam ja razumeo radi se o popravci, a ne baš izgradnja od nule (tako da ti računica ne štima)

Jel se radi o obnovi ovog mosta?

Preko te reke Diyala ima više mostova, a u martu 2007. su bombaši samoubice targetirali 2 od tih mostova u roku od 5 minuta (bilans: 23 mrtvih i 57 ranjenih, sve irački civili).

Što se tiče raštimovanih računica, moguće (i inače nemam pojma o mostovima ni sa tehničke ni sa finansijske strane). (Jel tvom zdravom razumu stvarno ne smeta da, ajde da kažemo, popravka jednog velikog infrastrukturnog objekta košta koliko malo veći stan u Beogradu?)
Što se rođaka tiče, mnogo, jer je predratni Irak imao preko 60 hiljada građevinskih inženjera i/ili arhitekata.

Što se tiče rođaka i njihove ekspertize samo da napomenem 2 beogradske adrese: Energoprojekt i Aeroinženjering (i ne milijarde $, nego desetine milijardi $, koje se i dan danas naplaćuju).
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:38 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Što se tiče raštimovanih računica, moguće (i inače nemam pojma o mostovima ni sa tehničke ni sa finansijske strane). (Jel tvom zdravom razumu stvarno ne smeta da, ajde da kažemo, popravka jednog velikog infrastrukturnog objekta košta koliko malo veći stan u Beogradu?)

Pazi dottore, uopšte me se ne tiče cepanje dlaka o ciframa. Ono što je poenta priče je da je "rekonstrukcija Iraka" kao velika pljačka dospela u mejnstrim medije mesecima i godinama posle tog bloga. Dakle, prvi put je provaljena na tom blogu. Da li je 50 milijardi ili 23 milijarde dolara, je meni manje važno (mislim obe cifre su potpuno apstraktne, barem meni). Osim toga ne vidim zašto bi most preko nekog potoka morao koštati 50 miliona dolara. Ja nemam baš veliku dilemu kad je u pitanju kome pokloniti više poverenja -- zvaničnicima i.e. političarima i zvaničnim medijima ili blogerima i alternativnim medijima. Priču o Dair Džamailu (Dahr Jamail) i izbornim prevarama sam namerno ispričao, jer pokazuje da sam 'proveravao' i Riverbend.
Doctor Wu Doctor Wu 01:10 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Ma, sve je to ok, nikog normalnog nema ko se ne gadi na to što su Rumsfeld i Cheney uradili u Iraku, nego sam mišljenja da se ovakvim pisanjima i paušalijama ruši neka, ajde da je nazovemo, kredibilnost. Kao i pričama kako je Irak pre 2003. bio supiš mesto, gde su svi živeli u sreći i veselju ("a onda su došli Amerikanci i srušili sve". Razumem da ne voliš cifre, dlake i sl., ali onda ih nemoj pominjati. Moje napomene zaista nemaju ničeg ličnog; ne znam kako drugima, ali meni uvek smeta i bode oči kad se poremeti neka ravnoteža, a ja nedostatak iste (ravnoteže, mislim) dosta prepoznajem u tvojim tekstovima.

(Inače, Diyala je jedna od najvećih pritoka Tigra, a potokom je umesno zvati taman onoliko koliko i Savu. Za ondašnje vodoprivredne uslove, pre bih je nazvao rečurdom. Ovo je mala beleška na margini, nemojmo o vodnim potencijalima Iraka.)
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:47 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Kao i pričama kako je Irak pre 2003. bio supiš mesto, gde su svi živeli u sreći i veselju

Ne znam gde si to kod mene učitao. I ponovo moram da dam link na moj komentar o Iraku na prošlom blogu.

O sreći ili nesreći i komparaciji preporučujem sledeće štivo -- Rising to the humanitarian challenge in Iraq (pdf fajl) -- Oxfamov izveštaj od pre dve godine (na žalost nije se mnogo promenilo od tada).

Razumem da ne voliš cifre, dlake i sl., ali onda ih nemoj pominjati

Ja sam samo citirao blog i 'ajde molim te da mi ne određuješ šta ću, a šta neću pominjati. Imaš apsolutno pravo da to citirano i sve moje stavljaš pod lupu, sumnjaš i preispituješ, ali nemaš pravo da mi određuješ šta ću ili neću pominjati. OK?
srki92 srki92 02:53 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Bojan Budimac

Pa koliko to Iračana ima rođake građevinske inženjere? I to koji još mostove rade za $300K (€212K)? Da ih pozovemo u Bg i damo im par miliona evra da naprave jedno 10-ak mostova, što preko Dunava što preko Save?

To jeste sa Baghdad Burning bloga. Koliko sam ja razumeo radi se o popravci, a ne baš izgradnja od nule (tako da ti računica ne štima)
Priče o napumpanim, ma šta napumpanim, prepumpanim ponudama su toliko već prežvakane (i u mejnstrimu) da su već otužne.

Što se rođaka tiče, mnogo, jer je predratni Irak imao preko 60 hiljada građevinskih inženjera i/ili arhitekata.


Jel' ti ovo onako "od oka" podatak? Mislim ako je stvarno tako, pitam se sta je moj deda kog djavola radio u Iraku 5 godina? Nama u kuci je rekao da je radio na izgradnji jednog od mnogobrojnih Sadamovih podzemnih sklonista (KMG "Trudbenik". To je bilo u vreme iracko-iranskog rata i tamo su radili sve sami Ameri, Nemci, uglavnom ovi koji znaju gradjevinu, a da nisu Izraelci. Pitam se odakle se izrodi tih 60 hiljada gradjevinskih inzenjera i arhitekata u medjuvremenu, jer tad ih nisu imali.

Ajde dobro, mozda je deda zapravo isao tamo u svaleraciju, ali moja bivsa firma je trebalo da obucava njihove elektroinzenjere u proizvodnji televizijskih predajnika i repetitora, valjda s namerom da i Sadam dobije svoju TV Bastilju. Nisu hteli da kupe od nas gotove uredjaje, ili nisu mogli, jbm li ga. To se zvalo "transfer tehnologije" (sankcije mi, sankcije oni, Sadam tamo, Sloba ovde, pa da se ispomognemo, svoji smo). Isto smo radili posle i za Severnu Koreju. Nemoj sad da mi kazes da je Irak imao 60K rasnih elektroinzenjera, jer nije, kolege koje su isle u Bagdad za vreme Sadama su se vratile sa dosta tuznim pricama odande...jedino dobro sto sam ikad od njih cuo o Iraku je sto je benzin bio dzabe. Ovi koji su isli u Pjongjang se nisu vratili ni sa cim dobrim.

Nego, pitam se sta ta tvoja blogerka kaze o zivotu pre americke invazije, o Sadamu Slobi, Udaju koji je raznosio gajbice i tako tim stvarima?











srki92 srki92 03:59 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Bojan Budimac


Ja sam samo citirao blog i 'ajde molim te da mi ne određuješ šta ću, a šta neću pominjati. Imaš apsolutno pravo da to citirano i sve moje stavljaš pod lupu, sumnjaš i preispituješ, ali nemaš pravo da mi određuješ šta ću ili neću pominjati. OK?


Polako Bojane, sta se bre trzas, mislim da Wu ima pravo, blogovi ti lice dosta na reklakazala antiamericku propagandu, a nema potrebe za time. Ima ohohoho materijala za pljucu po njima i mada nije 100% sve crno sto su tamo uradili nema potrebe da to guras pod tepih i hvatas pomalo na galamu ne bi li potkrepio donekle crno belu sliku koju stvaras u ovim svojim postovima. Mislim da malo kvaris sopstvenu kredibilnost.


Unfuckable Unfuckable 06:18 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Razumem da ne voliš cifre, dlake i sl., ali onda ih nemoj pominjati

pa kako da se objasni primer prenaduvanih cifara neg' - poređenjem cifara, c'mon ?
bauer. bauer. 06:53 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

pa kako da se objasni primer prenaduvanih cifara neg' - poređenjem cifara, c'mon ?

let’s pretend it will actually, cost $1,200,000. Let’s just use our imagination.


Možemo porediti cifre, ali se ne smemo služiti imaginacijom. za 1,2Mil. se ne može napraviti mnogo kada je o mostovima reč. Posebno ako se radi o donatorskom novcu, a radove izvode stranci, pa u troškove treba ukalkulisati dodatnu logistiku (no business is better than aid business).

Cifra o 60,000 inžinjera i arhitekata mi se čini neverovatno preuveličana, gotovo svi koje imaju su se kod nas školovali, a ne sećam se da ih je toliko bilo. Uostalom, mostove ne grade inžinjeri i arhitekte, oni ih projektuju (za to je dovoljno dva-tri komada po mostu), mostove grade radnici, a mislim da Iračani to nisu. Zašto smo im mi onda gradili sva ona čuda od puteva, brana, skloništa...?

Kada sam bio na praksi u srednjoj školi, šef gradilišta je bio izvesni Rale, arhitekta (zaboravio sam mu prezime, velika ljudina od čoveka, vozio je između ostalog crvenog fiću kabrioleta, onih godina, možda ga neko i zna?). On nam je tada ispričao kako je video na jednoj od tura po Iraku kako su iračani spremniji da kupe par gajbica paradajza od trgovca na ćošku i da to odnesu nekoliko blokova dalje i da sednu i prodaju ga za neki mali profit, nego da rade na gradilištu. Pričao je da su bukvalno svi radnici po gradilištima bili stranci.
srki92 srki92 07:21 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

bauer.

Kada sam bio na praksi u srednjoj školi, šef gradilišta je bio izvesni Rale, arhitekta (zaboravio sam mu prezime, velika ljudina od čoveka, vozio je između ostalog crvenog fiću kabrioleta, onih godina, možda ga neko i zna?). On nam je tada ispričao kako je video na jednoj od tura po Iraku kako su iračani spremniji da kupe par gajbica paradajza od trgovca na ćošku i da to odnesu nekoliko blokova dalje i da sednu i prodaju ga za neki mali profit, nego da rade na gradilištu. Pričao je da su bukvalno svi radnici po gradilištima bili stranci.


I ja sam ovo cuo od moga dede gradjevinca.

A kolege koje su bile tamo da "izvide" teren za nas posao su pricale da je u Bagdadu dosta slicno kao u Beogradu iz predtajkunskog perioda: niko nista stvarno ne radi, kafici i pijace pune ljudi koji ili preprodaju nesto, dakle muvaju, ili dangube. Pri tome svi slobodno pljuju po Sadamu na sav glas, do mile volje, kukaju kako im nista ne valja, ali imaju taman tolicno da sastave kraj sa krajem, plus prakticno dzabe benzin, naredba sa vrha. Eventualno tu i tamo nekog proguta mrak ako se bas mnogo uzjoguni. Ma nisu dzabe govorli kod nas Slobo-Sadame. Drzao ih je na kratkoj pupkovini i verovatno bi tako moglo da traje narednih 1000 godina, da se ovaj nije mnogo qrcio i da se nisu umesali Jenkiji i razjebali celo to Sadamovo preduzece, kako jedino i umeju. I ovo zvuci nekako poznato, zar ne?

Tako je od onog sto smo mi mislili da je "tiranin" ispalo na kraju najobicniji lajavi krelac, plus jedno pola miliona mrtvih, koje svakako nisu poubijali Ameri, mada kako je poceo, ne bi me iznenadilo da i to procitam kod Budimca, pa da jos opali univerzalnu referencu na "Zeitgeist" i sve je cisto.


bauer. bauer. 07:29 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

mada kako si poceo, ne bi me iznenadilo da i to procitam kod tebe, pa da jos opalis univerzalnu referencu "Zeitgeist" i sve je cisto

kod koga?
vishnja92 vishnja92 07:31 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

abresrkibre.

ovo je blog o irackoj blogerki, a ako i ima naznaka o stavu on se ne odnosi na prebrojavanje novaca/mrtvih/kojecega drugog a jos manje na Sadama, nego na prosto pitanje - sta Ameri tamo uopste traze.

previdjanje ociglednog. tu smo stigli.
srki92 srki92 07:35 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

bauer.
mada kako si poceo, ne bi me iznenadilo da i to procitam kod tebe, pa da jos opalis univerzalnu referencu "Zeitgeist" i sve je cisto

kod koga?


Ma kod Budimca, izvini komso, ispravio sam. Vreme mi je da spavam, evo me i Visnja grdi, sa pravom.
Blade Runner Blade Runner 07:41 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

sta Ameri tamo uopste traze.

instaliraju demokratiju uz pomoć svojih "inžinjera i arhitekata".
vishnja92 vishnja92 07:42 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

ne grdim te bre :)
lepo spavaj.

ps - moderatoru05, nemoj da bi me brisao - pocela sam da cuvam sve svoje komentare. s v e.

srki92 srki92 07:43 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

vishnja92
abresrkibre.

ovo je blog o irackoj blogerki, a ako i ima naznaka o stavu on se ne odnosi na prebrojavanje novaca/mrtvih/kojecega drugog a jos manje na Sadama, nego na prosto pitanje - sta Ameri tamo uopste traze.

previdjanje ociglednog. tu smo stigli.


Ma ok Visnjo, ja se samo nadovezao na Wuovo gundjanje...

Znam da je blog o blogerki, zato sam i pitao usnulog Budimca da li mozda zna sta ona kaze o Sadamovoj epohi. Nesto ne mislim da bez price o Sadamu nekako moze da se odgovori sta Ameri tamo traze i da li to i nalaze.
srki92 srki92 07:45 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

vishnja92
ne grdim te bre :)
lepo spavaj.

ps - moderatoru05, nemoj da bi me brisao - pocela sam da cuvam sve svoje komentare. s v e.



Sto bre da te brise, pa nisi (nikad) nikog psovala?
srki92 srki92 07:48 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Blade Runner
sta Ameri tamo uopste traze.

instaliraju demokratiju uz pomoć svojih "inžinjera i arhitekata".


Hoces da kazes da ovih Budimcevih 60 soma komada nije bilo dovoljno da je sami instaliraju?

Mada niko ne zasluzuje Haliburton....
Blade Runner Blade Runner 07:55 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

60 soma komada nije bilo dovoljno da je sami instaliraju

Neiskusni su. Tu treba bar jedan pravi ekspert.

Doctor Wu Doctor Wu 08:18 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Ja sam samo citirao blog i 'ajde molim te da mi ne određuješ šta ću, a šta neću pominjati. Imaš apsolutno pravo da to citirano i sve moje stavljaš pod lupu, sumnjaš i preispituješ, ali nemaš pravo da mi određuješ šta ću ili neću pominjati. OK?

Uh, kakva besna reakcija! "Nemoj pominjati" je figure of speech (ili, bolje, writing), dakle fraza koja odstupa od bukvalnog značenja. Piši šta hoćeš i šta ti je volja, bar što se mene tiče. Samo sam ti naveo par besmislica (priču koja se u identičnoj verziji, od reči do reči ponavlja po Internetu a koja je, ne bi me čudilo, možda ko zna gde napravljena i napisana u toku jedne od predsedničkih, kongresnih ili parlamentarnih kampanja (možda treba proveriti i kod Jasmine Tešanović) i ovu popravku izminiranog mosta za 200 hiljada evra) koje ovaj tvoj dopis pretvaraju u običan propagandni ranting.

Ali tebi je, izgleda, lakše da se držiš one Ajnštajnove: ako činjenice ne podržavaju Teoriju, promeni činjenice.
srki92 srki92 08:20 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Blade Runner
60 soma komada nije bilo dovoljno da je sami instaliraju

Neiskusni su. Tu treba bar jedan pravi ekspert.



Pa tih 60 virtuelnih iljada postenih irackih gradjevinskih inzenjera a i Arhitekata je cini mi se i izaslo iz Budimceve matrice.







Bojan Budimac Bojan Budimac 08:25 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Polako Bojane, sta se bre trzas, mislim da Wu ima pravo, blogovi ti lice dosta na reklakazala antiamericku propagandu, a nema potrebe za time. Ima ohohoho materijala za pljucu po njima i mada nije 100% sve crno sto su tamo uradili nema potrebe da to guras pod tepih i hvatas pomalo na galamu ne bi li potkrepio donekle crno belu sliku koju stvaras u ovim svojim postovima. Mislim da malo kvaris sopstvenu kredibilnost.


Prvo se moramo dogovoriti kako ćemo baždariti sopstvene mozgove, uporedimo to sa balansiranjem TV kamera na belo. Dakle, moramo se dogovoriti oko toga šta je belo, pa onda da vidimo šta je to crno-belo. Meni je izuzetno interesantno kako mnogi ljudi prihvate najveći zločin kao nešto sasvim prihvatljivo. Pa onda još povrh toga ga pravdaju drugim zločinima ili zločincem. Rat agresije na osnovu laži je bio upravo to, a sat ti meni lepi kakvu god hoćeš etiketu.

Znam da ne mogu naterati nikoga da otprati linkove na "antiameričku propagandu" sa BBC-ija (ona dva linka sa sumama dolara koja okačih u odgovoru Wuu), pa evo malo copy/paste "antiameričke propagande" iz londonskog Indipendenta (boldovanje moje):
In what could turn out to be the greatest fraud in US history, American authorities have started to investigate the alleged role of senior military officers in the misuse of $125bn (£88bn) in a US -directed effort to reconstruct Iraq after the fall of Saddam Hussein. The exact sum missing may never be clear, but a report by the US Special Inspector General for Iraq Reconstruction (SIGIR) suggests it may exceed $50bn, making it an even bigger theft than Bernard Madoff's notorious Ponzi scheme.

Jel' treba još te "antiameričke propagande"? Evo malo prevoda i tog OXFAM-ovog izveštaja koji sam takođe tamo predložio za čitanje:

While horrific violence dominates the lives of millions of ordinary people inside Iraq, another kind of crisis, also due to the impact of war, has been slowly unfolding. Up to eight million people are now in need of emergency assistance. This figure includes:
• four million people who are ‘food-insecure and in dire need of different types of humanitarian assistance’
• more than two million displaced people inside Iraq
• over two million Iraqis in neighbouring countries, mainly Syria and Jordan, making this the fastest-growing refugee crisis in the world.

The number of Iraqis without access to adequate water supplies has risen from 50 per cent to 70 per cent since 2003, while 80 per cent lack effective sanitation.

There has also been a deterioration in electricity supplies in the past few months, with most homes in Baghdad and other cities receiving only two hours of electricity per day.

As always, children pay a high price when livelihoods collapse. According to Caritas, child malnutrition rates in Iraq have risen from 19 per cent before the 2003 invasion to 28 per cent four years later. More than 11 per cent of newborn babies were born underweight in 2006, compared with 4 per cent in 2003.

FYI Irak nije imao niti interno raseljenja lica nitii izbeglice pre rata, a bitno je znati da su se oni pokrenuli u većim brojevima mnoogo posle invazije (tek kad su videli da stvari ne idu na bolje kako je obećano). A sad ti meni reci šta je pozitivno iračkim životima doneo taj rat. Sasvim je moguće da ima i da meni to pada na slepu mrlju, ali nešto mi surovi jezik statistike ne govori da je tako.
Blade Runner Blade Runner 08:25 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

60 virtuelnih iljada postenih irackih gradjevinskih inzenjera a i Arhitekata

bez alata nema zanata

Doctor Wu Doctor Wu 08:30 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

pa kako da se objasni primer prenaduvanih cifara neg' - poređenjem cifara, c'mon ?

Navođenjem cifara, naravno, ali ne besmislicama (kao što je opravljanje mosta za 200 hiljada evra, to Mostogradnja slupa za jedno menjanje češljeva na Gazeli). Irak (a, možda, najviše američki poreznici) su opljačkani na mnogo većem nivou i po potpuno drugim mehanizmima. Gledati pod KBR i Haliburton.
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:38 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

priču koja se u identičnoj verziji, od reči do reči ponavlja po Internetu

pa priča jeste copy/paste sa njenog bloga i napisana je avgusta 2003, bez obzira na brojeve to je prvi put da se moglo pročitati bilo šta o pljački koja je usledila koliko odmah nakon invazije, a koja je sada više nego evidentna. Ne razumem u čemu je tvoj problem Wu? Nema pljačke zvane "rekonstrukcija Iraka" ili su samo cifre? Mislim, do sada sam dao dovoljno linkova da se vidi da pljačke itekako ima. No, šta ja znam to je možda sve "antiamerička zavera" BBCija, Indipendenta i sličnih alternativnih medija.

Dottore, no hard feelings.
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:40 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Irak (a, možda, najviše američki poreznici) su opljačkani na mnogo većem nivou i po potpuno drugim mehanizmima. Gledati pod KBR i Haliburton.

Pričamo o istom, ako nisi primetio.
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:48 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

previdjanje ociglednog. tu smo stigli.

Samo da podvučem
maksa83 maksa83 09:02 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Drzao ih je na kratkoj pupkovini i verovatno bi tako moglo da traje narednih 1000 godina, da se ovaj nije mnogo qrcio

Misliš kad je zgomilao onolike Weapons of Ass Destruction? :))

Ili možda misliš na Sadamovo tamanjenje Kurda, nešto čime se npr. Turska neometano bavi svakodnevno & rekreativno?

Payo, ti si pametan momak, a pošto sam akvizicijom gphonea u kome je čip koji pravi tvoja firma priložio za tvoj biking habit minimum koji očekujem zauzvrat je inteligentan razgovor. Ne diže se onolika i onakva vojska da se spasu neke duše i zbaci diktator, nego da bi ti imao jeftin beMzin, a uzgred i malo mrdne vojna industrija koja je zamajac ostalim - da te podsetim kad je počeo pad tvoje prethodne firme - kad su ovde finansijski prsli vojska i MUP kao njene glavne mušterije. Što reče pok sestra moje pok. babe u Americi kada se završio rat u Vijetnamu: "nije dobro - sad će sve da stane" (oni su oni srpski šljakeri doseljeni početkom XX veka u Gary, Indiana gde su Smith & Wesson fabrike, čeličane (US Steel) i sl.).

Doctor Wu Doctor Wu 09:04 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

pa priča jeste copy/paste sa njenog bloga i napisana je avgusta 2003, bez obzira na brojeve to je prvi put da se moglo pročitati bilo šta o pljački koja je usledila koliko odmah nakon invazije, a koja je sada više nego evidentna.

Pa ta priča je nova samo za totalno nezainteresovane, naivne (da ne upotrebim neku težu reč) ili "angažovane" (objašnjenje sledi). Taj mehanizam pljačke je funkcionisao i bio na snazi pod Clintonom tokom 90-tih i u Bosni, i u Hrvatskoj, i na Kosovu. Naravno, onda to nikome nije smetalo jer je protivnik bio drugi i mnogo manje politički korektan. Finansijeri OXFAM-ovih izveštaja i PR kompanija koje stoje iza "vesti" (tačnije "kampanja" ) koje objavljuju BBC, Indendent i slični alternativni mediji su u to vreme imali drugačije interese i to im nije smetalo. E, ali kada je vrag odneo šalu i kad su teksaški milijarderi krenuli na "njihove", e onda su i kampanje promenile ton.
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:30 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Pa ta priča je nova samo za totalno nezainteresovane, naivne (da ne upotrebim neku težu reč) ili "angažovane" (objašnjenje sledi). Taj mehanizam pljačke je funkcionisao i bio na snazi pod Clintonom tokom 90-tih i u Bosni, i u Hrvatskoj, i na Kosovu.

Ama Wu, ja pisao o iračkoj blogerki i pomenuo priču o Iraku (odnosno 'rekonstrukciji' istog) koja se prvi put pojavila na njenom blogu, da bi posle otišla u mejnstrim (i nije samo britanski). Nisam pisao o ratnim pljačkama generalno, KBR-u Haliburtonu itd. Niti sam tvrdio da je priča (kao globalni fenomen) nova i da, u pravu si, to bi bilo jako naivno. Ratovi su reket i pljačka od kad je sveta i veka, valjda se oko toga možemo složiti.
Doctor Wu Doctor Wu 09:39 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

ja pisao o iračkoj blogerki i pomenuo priču o Iraku (odnosno 'rekonstrukciji' istog) koja se prvi put pojavila na njenom blogu, da bi posle otišla u mejnstrim (i nije samo britanski).

Ama, Budimac, otkud znaš da i tvoja iračka blogerka nije produkt istih tih PR kampanja i da nisi izmanipulisan?
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:01 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Ama, Budimac, otkud znaš da i tvoja iračka blogerka nije produkt istih tih PR kampanja i da nisi izmanipulisan?

Ama Wu, sa (ogromnom) prednošću hindsight-a, mogu da vidim da ništa što je pisala nije bilo netačno. Osim toga nije to meni bio jedini izvor informacija iz Iraka u tom periodu. Gle čuda, poklapalo se sa drugim iračkim blogerima, američkim slobodnim novinarskim strelcima (dva pominjem u tekstu), londonskim Indipendentom itd. i većina tih informacija je kad tad isplivala na površinu u drugi mejnstrim. Dakle, mora da je u pitanju konspiracija većih razmera od izmišljanja jedne blogerke.
Doctor Wu Doctor Wu 11:39 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

sa (ogromnom) prednošću hindsight-a, mogu da vidim da ništa što je pisala nije bilo netačno. Osim toga nije to meni bio jedini izvor informacija iz Iraka u tom periodu. Gle čuda, poklapalo se sa drugim iračkim blogerima, američkim slobodnim novinarskim strelcima (dva pominjem u tekstu), londonskim Indipendentom itd. i većina tih informacija je kad tad isplivala na površinu u drugi mejnstrim.

Jedno od osnovnih postulata PR-a je da se činjenice ispinuju u priču koju želiš da prodaš masama. Drugi postulat je "third party endorsement", koji se, najkraće, svodi na to da tvoju priču "prodaje" neko ko, bar na prvi pogled, nema nikakve interese da je prodaje. Šta se dešava ako ta third party ne postoji? Pa, ništa lakše, izmisliš je na internetu i pustiš je da piše blog.

Niko normalan ne priča da nije bilo pljačke, da su namere Rumsfelda, Cheneya i kruga oko njih bile kvarne od samog početka, ali moja teza je da ni druga strana nije ni najmanje naivna. Kao što rekoh gore, ništa od gore navedenog im nije smetalo dok su Ameri istu, skoro identičnu, priču igrali po Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, ali su se volšebno prisetili da je car go tek kad je Imperija opalila po Iraku.

I mani me, molim te, pričama o nezavisnosti Independenta. U finansijskoj situaciji u kojoj su, oni bi i Bushu puštali video priloge samo kad bi se ispružio za neku kintu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:02 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Kao što rekoh gore, ništa od gore navedenog im nije smetalo dok su Ameri istu, skoro identičnu, priču igrali po Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, ali su se volšebno prisetili da je car go tek kad je Imperija opalila po Iraku.

To nije sporno dottore, ali kao što rekoh nije osnovna tema bloga. (a tvoju ogorčenost apsolutno delim)

Btw nikad nisam rekao ništa o nezavisnosti nijednog mejnstrim medija.
dragan7557 dragan7557 13:28 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

sta Ameri tamo uopste traze.

Naftu !

dragan7557 cerski
Doctor Wu Doctor Wu 14:09 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Ne diže se onolika i onakva vojska da se spasu neke duše i zbaci diktator, nego da bi ti imao jeftin beMzin,

Makso, kad već toliko apeluješ na intelegEntne razgovore*, ova teza ti ne pije vodu, ali uopšte, jer je nafta najveći hike doživela upravo nakon dolaska Busha na vlast (koliko beše ono na piku 2008. prošle godine, $160/barel, ili tako nekaj? 1999. je bila, ako se ne varam, oko $17/barelu), a pogotovu posle 2003., tj invazije na Irak. Ključ je bila kontrola izvora, proizvodnje i distribucije nafte, nikako njeno pojeftinjenje.

*zajebavam se, znam da si manje sujetan od Budimca.
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:29 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?


*zajebavam se, znam da si manje sujetan od Budimca.

maksa83 maksa83 15:47 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Ključ je bila kontrola izvora, proizvodnje i distribucije nafte, nikako njeno pojeftinjenje.

Eštosipicajzla (*) - "jeftin beMzin" je eufemizam za tu stvar, da ne ispadne sad da naftnim kompanijama pripisujem neki altruizam i lokal patriotizam. A i kontrola proizvodnje i distribucije ti dozvoljava kontrolu cene svuda pa i kući, pa Amerika ima drastično jeftiniji beMzin od većine razvijenog sveta - vidi mapu (malo bajata tj. od pre pola godine, ali ti odnosi su se slabo menjali).
*zajebavam se, znam da si manje sujetan od Budimca.

U, ju dont nou šit - svako jutro potrošim 30 min. na profesionalnog manikira, pa feniranje, pa...

(*) zajebavam se i ja, znam da si manja picajzla od ... šta znam ... Maljkovića. :)))

P.S. Sad iskopah ovo svežije - Why Gas in the U.S. Is So Cheap na Yahoo! Finance. Na vr' tabele je Bosna i Hercegovina sa $10.86 po galonu, USA je na 111. mestu sa $3.45 a najjeftiniji je u Venecueli sa 12c za galon.
Doctor Wu Doctor Wu 16:48 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

A i kontrola proizvodnje i distribucije ti dozvoljava kontrolu cene svuda pa i kući, pa Amerika ima drastično jeftiniji beMzin od većine razvijenog sveta - vidi mapu (malo bajata tj. od pre pola godine, ali ti odnosi su se slabo menjali).

Ma da, pošto praktično ne plaćaju taksu. U UK, gde je čorba oko funtu za litar, čak 81 peni ide na takse. Ameri (trenutno) plaćaju proizvodnu cenu, a šta će Obama kapama da uradi kad im se tekući budžetski deficit popne na 2 triliona (=2 hiljade milijardi, ovo je za Vučka, znam da ti znaš) godišnje ke vidime. Tipujem da će obični Ameri malo vriskati jer se a(merican) w(ay) o(f) l(ife) zasniva(o) na 2 stvari: jeftinoj čorbi i najjeftinijoj bankrot proceduri na svetu koja se najpribližnije može opisati rečima "take the money and run" : samo javiš kreditoru da više nisi u mogućnosti da isplaćuješ dug i sve je, maltene, puj pike ne važi (jedina posledica je da ti bankruptcy ostaje na credit recordu 10 godina, a, ako to uradiš u pravoj državi, Texasu, na primer, onda ni toliko). Jednostavno, porezi će morati da idu gore (i to značajno), pogotovu ako demokrate proguraju svoje socijalističke planove o zdravstvenoj zaštiti (praktično, uvođenju National Health Servicea)- budžetski troškovi će jednostavno rasti brže nego američka privreda, a pare će morati negde da se nađu.

Jedino pitanje koje se postavlja je kako je sistem do sada funkcionisao? Pa, vrlo jednostavno. Svet je kupovao američke obveznice kao šašav, pa je rizik od defaulta preuzimao foreign investor (koji je, opet, imao poverenja u američku ratnu mašineriju i njenu mogućnost da utera dug milom ili silom). E sad, kad je ta mašina počela da kašljucka u Iraku, a potpuno zaribala u Avganistanu, onda se i foreign investor dosetio da se njemu baš i ne preuzima toliki rizik i da svoje pare može da investira i elsewhere, pogotovu što se i bojazan da će Ameri moći da "ugroze mir" ili "uvode demokratiju" po raznoraznim regionima značajno smanjila.

Po meni, ovaj rat u Iraku i Avganistanu je vrlo blisko povezan sa credit crunchom (da ne kažem da je on jedan od njegovih glavnih uzroka) i to je najzanimljiviji i najznačajniji aspekt cele priče (mislim, onaj koji i nas pogađa).
crossover crossover 17:43 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Doctor Wu
Ama, Budimac, otkud znaš da i tvoja iračka blogerka nije produkt istih tih PR kampanja i da nisi izmanipulisan?

Није немогуће то што кажеш, али делује (бар мени) мало вероватно.
Линк ка њеном блогу се налази и на сајту Iraq Veterans Against the War (под тачком 9 - Why we're against the war FAQ), где каже:

9. The war dehumanizes Iraqis and denies them their right to self-determination.

Iraqis are subjected to humiliating and violent checkpoints, searches and home raids on a daily basis. The current Iraqi government is in place solely because of the U.S. military occupation. The Iraqi government doesn’t have the popular support of the Iraqi people, nor does it have power or authority. For many Iraqis the current government is seen as a puppet regime for the U.S. occupation. It is undemocratic and in violation of Iraq’s own right to self-governance.
For further reading:
http://riverbendblog.blogspot.com/
Doctor Wu Doctor Wu 18:04 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Линк ка њеном блогу се налази и на сајту Iraq Veterans Against the War (под тачком 9 - Why we're against the war FAQ), где каже:

Vidiš koliko su ljudi različiti: meni baš to što se nalazi na tom siteu govori da je Riverbend, najverovatnije, rezultat nekog spina. Ko je ta Inavale Foundation Inc. koja stoji iz IVAW sa sedištem, pazi, u Bostonu? Ne zaboravi da se i za Michael Moorea ispostavilo da je bio deo propagandne mašinerije Demokrata. Imaj u vidu i vreme aktivnosti (2003.-2007., znači, u jeku borbe za Kongres i predsedničke kampanje), iz teksta kapiram da od 2007. više ne piše ("otišla" je u Damask). Sećaš se i sam kako je Obama vešto koristio internet i sms-ove tokom svoje kampanje.

Ne znam, mora da sam previše ciničan i da premalo verujem onome što mi se servira (pogotovu preko Interneta- vrlo moćno oruže decepcije). Možda bih i ja trebalo da počnem sa motanjem jointa pa da (najzad i eventualno) see the light, :).
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:23 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Ajde sad lepo i staloženo objasni funkciju tog eventualnog spina. Ko i zašto?
Ja rekoh da sam ukrštao informacije i da ništa od njih nije sporno jedino su malo ranije ulazile u blogove i alternativne medije. Ko bi profitirao od toga? Samo mi to lepo racionalno kakav se gradiš objasni.

Diskvalifikacije tipa "da počnem i ja da motam" su ispod nivoa (a primetio sam da ih često koristiš), ne znam šta će ti to. Da nama koji duvamo dokažeš superiornost svog treznog mozga, jer smo mi nerazumni hipiji? Hmmm, FYI nisam duvao (na žalost) od početka februara.

P.S. Svetlo se ne vidi duvanjem, pobrkao si lončiće (ili ne znaš o čemu pričaš).

P.P.S. Ovo je bio blog o empatiji (dok ga vas nekoliko nije rastrglo) i sasvim je svejedno u suštini da su tekstovi u pitanju i potpuna fikcija.
crossover crossover 19:23 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Опусти се Будимац, ништа се страшно није десило, ћаскамо бре. Wu, само мало вутреније брани своје ставове и то је све :)))

Wu, у томе и јесте ствар, што немамо довољно опипљивих ствари на основу којих би могли да кажемо да ли је овај њен блог спин или не. За сада има свако своје искуство и интуицију на основу којих доноси суд, и ништа више, док, и ако се не појаве неки озбиљнији докази који би оповргли "спонтаност" њеног блога.

Наравно да је и мени пало на памет то о чему ти говориш, и то су сасвим разумне сумње знајући како се воде модерни ратови, али ја још увек не видех било шта због чега бих озбиљније посумњао. Чак ми није потребан ни неки нарочито јак доказ, довољан би ми био и озбиљан мотив.
Doctor Wu Doctor Wu 19:26 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Ajde sad lepo i staloženo objasni funkciju tog eventualnog spina. Ko i zašto?
Ja rekoh da sam ukrštao informacije i da ništa od njih nije sporno jedino su malo ranije ulazile u blogove i alternativne medije. Ko bi profitirao od toga? Samo mi to lepo racionalno kakav se gradiš objasni.

Stvarno ne razumem šta još treba da ti se objašnjava. Što se tiče toga da li je Riverbend fikcija ili ne samo sam se pitao zašto je blogerka Riverbend prestala da piše u oktobru 2007. Situacija u Iraku nije ni bolja ni gora nego što je bila onda, a od nje onda ni traga ni glasa.

U Americi i na zapadu*, uopšte, postoje 2 suprotstavljene moćne političke grupacije: jedna koja je krenula na Sadama i čije pare dolaze, uglavnom, od domaćih korporacija ('ajde da ih, uslovno, nazovemo cons i neocons) i drugu ('ajde da ih uslovno nazovemo liberalima) koja se tom ratu "suprotstavljala", djelomice i zato jer je sponzorisana i kosponzorisana sa Bliskog Istoka (Saudijska Arabija, Emirati...). Iako su ranije bile blago pomešane i ne uvek tako jasno izdiferencirane, desilo se da su te dve grupacije homogenizovale i sukobile oko toga da li je Sadama trebalo napadati (tj rušiti) ili ne (namerno koristim prošlo vreme, jer su, u trenutku odluke napada na Irak, obe strane stajale na istim pozicijama).

"Neocons" su uspeli da isteraju svoje i pokušali da pobedu u Iraku predstave kao svoju. "Liberali" su onda počeli da napadaju odluku za koju su u početku bili i počeli su sa vilifikacijom "neoconsa". Svaka od tih grupacija je angažovala svoje advertising agencije i ove su odrađivale posao najbolje što su umele, koristeći pri tome sve moguće postojeće i medije u nastajanju. Inače, Irak je bio samo jedan od frontova na kojima se ova igra odvijala. Drugi, vrlo bitan, je bila ova priča globalnog zagrevanja (i tu je, na primer, Al Gore vrlo dobro odradio svoj deo posla).

Ko je profitirao? Pa, valjda onaj ko je dobio vlast i moć. Sve se radilo zbog toga.

Ovo, trezan mozak, februarska duvanja, lončići, empatija, rastrzanje, bespotrebno se jediš, i tako sam sebi po frekvenciji javljanja počeo da ličim na druga člana.

*dinamika nije baš ista. UK, na primer, ima neku svoju, unutrašnju, zbog relativno velikog % muslimanskog stanovništva. Nemačka i Francuska, opet, treću- njima su arapske zemlje važan spoljnotrgovinski partner (=kupac njihove robe).
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:13 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

zašto je blogerka Riverbend prestala da piše u oktobru 2007.

(zvanična verzija) Pridružila se 1.5 milionu izbeglica u Siriji (750.000 u Jordanu), velika većina ovih ljudi je izbegla između 2005. i 2007. koje su za tebe iz sigurnosti britanskog ostrva bile iste, a za njih nisu. Kontemplacija o odlasku se provlači kroz tekstove od 2006. (Ajde iskreno reci da li si ti znao o tih 4.5 miliona raseljenih, računam i one interno, pre nego što si to pročitao kod mene? Al ono stvarno iskreno, ako jesi interesuje me kada i odakle si za njih saznao (makar otprilike))

Meni to celo tvoje objašnjenje baš nimalo ne drži vodu, jer ne vidim nikakve veze između Obame i stričeva i tetaka Riverbend. No, ozbiljno, poznavajući njene tekstove čini mi se veoma nategnuto.

Zašto Raed Žarar i njegova porodica nisu prestali da bloguju? Zato što su bili za drugu američku političku opciju? Eno na zadnjem entriju vidim Raed se slikao sa Sarom Pejlin prilikom boravka na Aljasci, pa da mora da je to!!! (nema veze što su otprilike pisali iste stvari i informacije se u tom periodu preklapale)

FYI Raedov blog je imao čak i veću popularnost od Riverbenda (naime, on je imao i komentare i tamo su se zakuvavale velike pičkaže, raznoraznih blogera). Blog mu je prevođen je sa danom zakašnjenja čak i na japanski, koja to tek zavera mora biti! Ja naivac mislio da su na Bliskom istoku šampioni sveta u teorijama zavere.

Sad samo da mi još objasniš za koga ja radim pa da mirno spavam večeras.

P.S. Rekao si nešto u stilu "zna se" za Majkla Mura. Jako volim te "zna se" može neki link. Odmah da kažem nisam njegov fan (baš nimalo) i obožavam izraz kojim ga je moj prijatelj exo krstio lump of lurd, čisto me interesuje ko kaže? Republikanci?
srki92 srki92 21:30 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

maksa83
Drzao ih je na kratkoj pupkovini i verovatno bi tako moglo da traje narednih 1000 godina, da se ovaj nije mnogo qrcio

Misliš kad je zgomilao onolike Weapons of Ass Destruction? :))

Ili možda misliš na Sadamovo tamanjenje Kurda, nešto čime se npr. Turska neometano bavi svakodnevno & rekreativno?



Hehehe, e, ako si kupio fontele, onda mozemo da razgovaramo ;-). Nadam se da i Wu seta iphone, a i Budimac. Verovatno i ova njegova iscrpljena blogerka, sto je dobro, jer nam opasno rastu akcije poslednjih par meseci

Kakva crna inteligencija, ma ja sam bre hardveras ;-). Malo sam se pogubio u ovoj raspravi u 3 ujutro, ali uopste ne htedoh da branim tu sumanutu odluku da se tamo zarati. Pa ja bre posteno bio na svim antiratnim demonstracijama jos kad su na Afganistan udarili, rizikovao da me uhvate i oteraju na robiju (deportuju). Nego mi malo bode oci sto Bojancevic, to jest ova njegova blogerka, pisu kao da su sva sranja u toj nesrecnoj zemlji pocela 2003. a usput malo podmazuju nekim sumnjivim brojevima koji ocigledno nemaju veze s mozgom i tu se cini mi se malo nepotrebno blamiraju. Jer stvarno ima toliko dobrih razloga da se Busova vlas' vata za gusu oko tog rata, cemu to muvanje, a onda i ona malo neumerena reakcija na Wuovo uobicajeno teranje maka na konac?

Sto se nafte i rata za kontrolu iste tice, uf, otkrio si mi Ameriku ;-), pa to su ispisano na tesnim majicama nosile sve napupele tinejdzerke po antiratnim demonstracijama na kojima sam visio, nisam ni ja blesav da intervenciju pripisujem necem plemenitom. Htedoh reci tamo da bi Sadam verovatno potrajao jos koju godinu da se nije pravio veci rutavi baja nego sto jeste. Mada, ako smem da primetim, meni Iracani bas i nisu delovali kao neko kome je zemlja na pravdi Boga iz cista mira napadnuta, pa treba slozno braniti naftne izvore koje im siledzija pokusava oduzeti. Niti sada lice na nekog ko vodi "opravdan" geriliski rat protiv vojno nadmocnijeg neprijatelja. Jer, to su ipak bili Sadamovi izvori, a ne iracki, kao sto i sad tamo ljude ne dizu u vazduh na pijacama Ameri, nego ti isti Sadamovi kerovi, koji ne vole to sto izvore kontrolise neko drugi umesto njih.

Priznajem da bas nesto ne osecam dobrobit okupacije u tom pogledu posto sam uglavnom na bajsu, ali cena benzina, i svega ostalog uopste ne prati tu teoriju zavere. Odavde pre izgleda kao da je Klinton nasao naftu na Kosovu, nego sto se Busova bratija prikljucila na Sadamove izvore...A i pre ce biti da je benzin tu kod vas skup, nego sto je ovde jeftin, no to je neka druga prica.

Ali slazem se sa generalnim stavom da je moj "luksuzni" nacin zivota na ovaj ili onaj nacin oslonjen na tih pola miliona mrtvih ljudi i uopste mi nije lagodno zbog toga. Otud eto ja na tim demonstracijama, mada bi ti verovatno prvo pomislio da je zbog tesnih majica .

Bojan Budimac Bojan Budimac 21:48 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Nego mi malo bode oci sto Bojancevic, to jest ova njegova blogerka, pisu kao da su sva sranja u toj nesrecnoj zemlji pocela 2003.


Ali samo me interesuje odakle ta ideja??? Ništa više.
Ko je to napisao?
Pokaži mi to na mom blogu i/ili mi to pokaži na Riverbend blogu.

Ako ne možeš molim te prestani da kakaš po blogu mi koji nisi ukapirao OK?
topcat topcat 21:55 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Bojan Budimac

Sad samo da mi još objasniš za koga ja radim pa da mirno spavam večeras.


Aj' sad, pa vidi se iz...balona!
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:06 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Aj' sad, pa vidi se iz...balona!

Kog balona? Ovog što se srušio u Kapadokiji?
topcat topcat 22:13 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Bojan Budimac
Kog balona? Ovog što se srušio u Kapadokiji?


Ma, više mi se svidjelo od "iz aviona", a ti kao da si čekao.

( pa ti leti balonom! )

Bojan Budimac Bojan Budimac 22:23 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

topcat
Bojan Budimac
Kog balona? Ovog što se srušio u Kapadokiji?


Ma, više mi se svidjelo od "iz aviona", a ti kao da si čekao.

naravno

( pa ti leti balonom! )

Fatalne nesreće balona su vrlo retke. Mislim da je statistički sigurnije od avona, nemam pojma, ja sam se osećao sigurno.

No, još uvek ne znam za koga ja to radim/blogujem
crossover crossover 22:28 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Прави је тренутак за мало музике: Weapons of Ass Destruction (© Макса)
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:31 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Прави је тренутак за мало музике: Weapons of Ass Destruction (© Макса)




EDIT: gorak je to smeh, kad stigneš do druge polovine klipa
topcat topcat 22:35 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Bojan Budimac

No, još uvek ne znam za koga ja to radim/blogujem


A sad i ovaj jadnik što je vidio ne može ništa reći.
Šta nemaš ti neku vezu na tim kapadokijskim balonima?
Da, da...to je to. Šifra Titanik.
Dobro si se pripremio.
mirelarado mirelarado 22:36 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

crossover
Прави је тренутак за мало музике: Weapons of Ass Destruction (© Макса)


Сад је јасно: Крос ради за Бојана, који ради за... не знам за кога, али једно је сигурно: за све су криви масони
topcat topcat 22:37 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

crossover
Weapons of Ass Destruction (© Макса)


Možda je stara fora, a ja kasnim po običaju, ali ovo je jedan od najboljih izraza koje sam ovdje pročitala.
topcat topcat 22:41 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

mirelarado
за све су криви масони


Objasnio mi je dragoljub da je sve to najvjerojatnije:
masonskojevrejskokatoličkoprotestanskobudističkomarsovskoameričkoitditt zavera.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:42 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

A sad i ovaj jadnik što je vidio ne može ništa reći.
Šta nemaš ti neku vezu na tim kapadokijskim balonima?

Pa da, tragovi se moraju sakriti.
Ma jok, to rahmetli Sadam & bin Laden organizuju (po mom nalogu, ali to u poverenju ) nemoj nikom reći...
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:44 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

за све су криви масони

ko drugi može biti?
topcat topcat 22:46 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Bojan Budimac
A sad i ovaj jadnik što je vidio ne može ništa reći.
Šta nemaš ti neku vezu na tim kapadokijskim balonima?
Pa da, tragovi se moraju sakriti.
Ma jok, to rahmetli Sadam & bin Laden organizuju (po mom nalogu, ali to u poverenju ) nemoj nikom reći...

Pa valjda netko ne vjeruje da je onaj brko izvučen iz brloga stvarno Sadam, a onaj našminkani lutak koji se već x godina pojavljuje na tv u "prijetećem videu" isto izgleda i ima istu obleku - Bin the Ohlađen.

(...neću nikom reći. )
srki92 srki92 22:50 30.05.2009

Re: Hej, šta je ovo?

Bojan Budimac
Nego mi malo bode oci sto Bojancevic, to jest ova njegova blogerka, pisu kao da su sva sranja u toj nesrecnoj zemlji pocela 2003.


Ali samo me interesuje odakle ta ideja??? Ništa više.
Ko je to napisao?
Pokaži mi to na mom blogu i/ili mi to pokaži na Riverbend blogu.

Ako ne možeš molim te prestani da kakaš po blogu mi koji nisi ukapirao OK?


Ma sigurno mi se ucinilo

"Plakala sam te noći jer sam prvi put posle mnogo vremena, tako daleko od kuće, osetila jedinstvo koje nam je ukradeno 2003.".

I sve tako u tom fazonu. Eno ja te lepo pitao za tu tvoju blogerku, posto me mrzi da citam, sta kaze o Sadamovom vremenu, i kaze li nesto uopste, ali si me iskulirao. A bas da ne pomenes ni u jednoj reci nista o irackom narodu pre invazije a onda odjednom tolika patetika i toboznje sazeljevanje nad njima posle invazije ipak nesto govori. Mislim, ok, razumem ja da si mozda u nekakvoj licnoj misiji ovde po blogovima, ali ako ces da se dernjas na svakog ko ti nesto malo prigovori kad se tu i tamo nalupetas, zasto onda uopste ostavljas mogucnost komentara?


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana