O jeftinim forama, skupom papiru i tako tome

Jelena Milić RSS / 01.06.2009. u 10:35

 

Ha, Brat Sava vrlodobar! Jak vrlodobar. Ljubi ga majka! Lafontenu, zvocava tetko i brate Ana vi  vidi šta ćete, my way rocks, mada ima i onih koji tvrde da je to sve zbog MC!  Kakav uspeh, kakvo olakšanje. Ms Milić je u stanju i da se ponovo bavi trivijalnostima tipa srpska politika. Do sutra posle mature, onda vanredno stanje do prijemnog.

Biše GO DS, i GO beogradski DSa. Neki prethodni su me  ispizdeli onim pomirenjem sa SPS. Ko da SPS ne bi u vlast i bez toga. Ovi najnoviji su mi  bili čisto zabavani, 50m još malo pa ko RHCP. U dužinu mislim. Kadija te tuži, kadija ti sudi, sistem ne menjamo al ćemo protiv korupcije i dalje da se borimo. Mnogo mi se svidela ona matematika oko cena nekretnina i zemljišta, i ugovora od pre x godina, zlih jezika i uticaja SEKE. Možda mu  kod nekog drugog i prođe, al ne i kod Ms Milić, koja je u jeku priprema za Savin prijemni i razbija matiš.

Papir skup a i manifestacija je suviše glamurozna. Pauza, razmišljnje. Tišina para uši. Dramaaaa. Pa ipak aplauz. Eto, Ms Milić na osnovu toga zaključila da je Đilas sad na ledu, a da se podgreva ponovo Šutanovac, možda ga bog nije pogledao, kad krije istinu o RTS,  al Bajden jeste. Kanda će neka izborna DS skupština skoro.

Što se te sveopšte korupcije tiče, tu je 50m sasvim u pravu. Najbolji grafit koji sam u poslednje vreme videla, onaj koji toliko odgovara stanju u društvu i trenutnom dominantnom sistemu vrednosti je ĐILAS TAJKUN,  a posle dopisano BLAGO NJEMU. Naime, malo ko bi da se država i društvo stvarno obračunaju sa enormno velikom i sistemskom korupcijom, mnogo više bi ih da se i sam/a ugradi i ofajdi. Još kad čujem da su sve partije korumpirane, ovako u naletu bistrine mozga, shvatim i zašto je sve mahom urađeno i po zakonu! Pa ko ih i gde sve donosi. Partije. A kakve su partije, rekao nam je 50m. Kvazidemokratski piramidalni perpetumobile. Dok traje. Jezda i Dafina su bili mala deca.

Ne vidim drugi lek, ova priča o solo obračunu protiv korupcije je kao i odbrana Kosova-šuplja i preskupa,  osim ulaska EU u Srbiju. Tim redom. Više ne verujem u to da je Mladić problem, pre mislim da ga x njih drži kao taoca ( a od Manterovog intevjua Danasu sam u to ubeđena, al o tome posebno), jer mnogima ne odgovara  formalni proces pridruživanja Srbije EU, koji podrazumeva evropske standarde, zakonodavstvo, ali i kontrolne institucije. Italija je jedina zemlja koja je u stanju da izdrži mafiju koja je u njoj toliko jaka upravo zato što je u EU.

Kroz skupštinu su proleteli zakoni oko poljoprivrede, bez neke šire javne rasprave. Taj trip da se EU zakoni usvajaju po ubrzanoj proceduri postaje vrlo kontraproduktivan. Javnost se ne upoznaje sa svim promenama u poslovanju i svakodnevnom životu koji izmene i usvajanje novih  zakona iz oblasti poljoprivrede, zaštite potrošača, antimonopola i standarda u proizvodnji donose. Niti znaju koja se sve regulatorna tela formiraju,  koje EU zakonodavstvo se u kojim oblastima i kad počinuje direktno  primenjivati. Možda je najindikativnija oblast kontrole državnih davanja, pogledajte tekst u Blicu o tome kako je u EU i kako bi trebalo kod nas da bude, vrlo je indikativan.  Trenutno, Pera otpiše Miki, al sve po zakunu ( see gore) Mika konkurentan na EU tržištu do jaja, cena proizvoda minus recimo cena energenta, malo li je na SEKU, otpis časti NIS i tako to, kao da je EU vesla sisala. Spomenute oblasti, BTW, čine kažu stručnjaci oko 95% svih izmena zakona i posla oko harmonizacije zakonodavstva, a toliko otprilike utiču i na izmene suštineske u životu države kandidata i njenih građana.

A srazmernih 95% vremena i u medijima, u javnosti, EU integracije prioritet a rekao i Jeremić  a vidimo koliko menjaju stvrnost ako se STVARNO SPROVODE, kako da ne.

plaši što su se SKORO svi prodali kao pro EU stranke, a Britanci i SAD mi mal i Nikolića tu ne uvališe, i niko onda o tome NE PRIČA.  Još nam kažu ima političke  volje al nema uslova za EU integracije. No, gde su ostali stručnjaci, komentatori, analitičari, novinari. Nije sve ni u Mladiću, nešto je i u nekretninama. I zakonima. I njihovoj primenjlivosti. Tu je kvaka, koju samo ulazak EU U SRBIJU može da razjebe.

Vreme je da i LDP o ovim temama konkretnije progovori. LDP ima odbor za EU integracije koji je okupio neke odlične ljude.  Il nek ih isturaju u prvi plan il nek ovi njih brifuju, al čim prije. Mladić, Kosovo, korupcija , tijanić,... opšta mesta, posledice. Ulazak EU u Srbiju u konkretnim oblastima je jedini sistemski lek, način da "Srbija radi" a ne više dosadno ismevanje Tadića i Jeremića sa jedne strane,  i čudni talovi sa druge strane. A i želim sve najblje na predstojećim loklanim izborima. Bolje i dalje u Srbiji nema. Evo tipa, najnovije otkriće Ms Milić., najveća prepreka ulasku Srbije u EU nisu ni Kosovo ni  Mladić,  već očajne  institucije, one  koje dopuštaju kolektivni opšti tipski ugovori koje EPS i Infostan potpisuju sa građanima. U EU toga nema. Tamo potrošač rules. Kome ovde sve sadašnje stanje odgovara. To raskrinkajte, to izračunajte, i raskrinkaćete one koji "brane" Kosovo i nemaju pojma gde je Mladić, na pravi način. Bez mogućnosti da se vade na ove dve teme, što odlično rade. Osim ako niste...U ostalom, i Hilari je shvatila, vidi se da neko čita Ms Milić tamo gde treba.

Danas postaje sve bolji. Zoki Panović rocks. Gordana Logar je među retkima takođe primetila da je Bajden položio vence na mestu gde je ubijen premijer Đinđić i dala neke moguće odgovore šta taj gest-stejtment znači i koliko.  U oproštajnom intervju Danasu Manter je lupio bananu Tadiću i Jeremiću da se sve pušilo, samo dan posle francuske žvake o dijalogu sa K-Albancima posle odluke MSPa. Svet ( svidelo se to vama ili ne SAD lides, EU se pravi fina, ovo joj sasvim odgovara) drumom, Srbija šumom. Status Kosova je konačan. Nema pregovora o statusu and granicama, sa ili bez MSP, ima o svakodnevnim stvarima. Ko razume shvatiće, ko ne, ide u Honduras da gura prst u oko dalje. To nema cenu, a skup papir ima. Kometarisao niko nije. Ni 50m. Lajt šou kod Đilasa je bitniji.

Status Kosova je već utvrđen, dakle, ideja da dve države na neki način mogu pregovarati o izmeni statusa Kosova nije ostvariva ( bold Ms Milić, ako je neko od cene papira prevideo), ali mislimo da bi bilo izvrsno kada bi lideri Srbije i Kosova razgovarali o svakodnevnom životu ljudi, ne samo u Srbiji i na Kosovu, već i susedstvu. Takođe, trebalo bi da pregovaraju, ne o statusu, već o praktičnim pitanjima, kao što su način života, isporuka električne energije, granice, krijumčarenje preko granica, rad sudova, policije. Rečju, o svim pitanjima koji bi omogućili lakši život ne samo Srbima i Albancima na Kosovu, već i Srbima u Srbiji.

Manter je još ocenio da su pralament, pravosuđe i mediji u dubiozi. Službe i vojsku nije spomenuo eksplicitno. I stanje u njma je posledica.  A stanje u društvu je posledica stanja u njima, to jest odsustva kontrole. Ulazak EU u Srbiju i to rešava. Ameri su shvatili. Danke SAD.

 S druge strane, duboko sam se razočarao kada sam uvideo opseg slabosti institucija u Srbiji. Ne želim da izričem kritike niti tvrdim da je Srbija loše mesto, već ukazujem na ogromne nedostatke u načinu na koji funkcioniše parlament, kao i probleme u radu i nedelotvornost sudova ili, na primer, način rada medija. To su samo primeri institucija koje doživljavaju promene i moraju nastaviti da se menjaju da bi Srbija postala uspešna evropska država. Iako želimo da pomognemo Srbiji da izvrši reformu ovih institucija, njeni građani moraju uložiti najveći trud u cilju izgradnji institucija.

Za Ivicu Limu Dačića nešto se ne sećam, al mi zanimljivo da nikom nije zanimljivo kako to da moramo da "pazimo" kome dajemo naše pasoše. Koliko to kriterijuma i uslova ima i za koga. Jesmo li svi naši građani jednaki pred našim zakonima ili nismo.



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:56 01.06.2009

Mreža za sitne ribe...

Vidi ovo...
Dačić najavljuje vađenje mreže za sitne ribe...
"Dačić je u izjavi listu “Pres“ naveo da će zbog sumnje da su umešani u korupciju, biti uhapšeni pojedini predsednici opština i direktori firmi. Ministar policije je objasnio da je u pitanju organizovana akcija koju policija drži u najvećoj tajnosti, a javnost će sve znati za nekoliko dana."

Ono sa jeftinijim papirom je definitivno hit.... I verovatno jeste signal..
Jelena Milić Jelena Milić 11:01 01.06.2009

Re: Mreža za sitne ribe...

a sto lima-dacic ima dilema da je "previse" hapsio klege

mislim sta je kriterijum, osnova da ima krivicnog dela il ko za pasose, arbitrano pa dokle stignemo

jel moze k-albanc neku izjavu dva svedoka da donese tipa ne dilujem, pa da dobije pasos

najvolem zvaku tipa kosovo je ogrezlo u kriminalu, a mi divni krasni, al korupcija haa

sta je korupcija, jel to kriminal il nije

kad cujem odvojeno kriminal i korupcija poludim
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:06 01.06.2009

Re: Mreža za sitne ribe...

jel moze k-albanc neku izjavu dva svedoka da donese tipa ne dilujem, pa da dobije pasos

Od njih se ne traže potvrde nego novac....
kad cujem odvojeno kriminal i korupcija poludim

Pored ostaloga je i zato ovo odvojeno..
najvolem zvaku tipa kosovo je ogrezlo u kriminalu, a mi divni krasni

Sad je formula potpuna...
markonio92 markonio92 11:02 01.06.2009

Papir

Koja je to fora sa jeftinim papirom, može neki link?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:11 01.06.2009

Re: Papir

markonio92
Koja je to fora sa jeftinim papirom, može neki link?

To je ključna tačka u govoru B. Tadića na gradskoj izbornoj skupštini.
Zamerio je organizatorima da ne štede jer su materijale štampali na dobrom papiru...a zaboga vlada kriza.
Onako, raširenih ruku, sa dramskom pauzom, zagledan u budućnost i pun brige za trošak izazvan izbrom kvalitetnog papira...
Stoji, gleda i čeka aplauz...i dođe aplauz.
Moglo se čitati kao minus koji daje Đilasu....ali i kao poslovična demagogija kojoj je predsednik tako sklon..
antioksidant antioksidant 11:12 01.06.2009

Re: Papir

markonio92
Koja je to fora sa jeftinim papirom, može neki link?

markonio92 markonio92 11:23 01.06.2009

Re: Papir

Bezveze.
Jelena Milić Jelena Milić 12:12 01.06.2009

Re: Papir

kakvo je proseravanje bilo, ni skup wc papir ne pomaze

za stampu ne znam
maricacarica maricacarica 11:45 01.06.2009

Hm

"druge strane, duboko sam se razočarao kada sam uvideo opseg slabosti institucija u Srbiji. Ne želim da izričem kritike niti tvrdim da je Srbija loše mesto, već ukazujem na ogromne nedostatke u načinu na koji funkcioniše parlament, kao i probleme u radu i nedelotvornost sudova ili, na primer, način rada medija."

Što se on razočarao, manje-više, moja razočaranost je izgleda, trajno stanje. Čestitke bratu Savi!
Jelena Milić Jelena Milić 12:19 01.06.2009

Re: Hm

"Cestitke bratu Savi"

A MENIIIII
maricacarica maricacarica 12:29 01.06.2009

Re: Hm

Bogme i tebi! Kao što svi znamo, mame su najzaslužnije! Svaka naša petica, kao ljubičica...
Ljubi i brata Savu i brata Anu i dodji kod nas opet da šetamo MC i Boleta
mariopan mariopan 12:31 01.06.2009

Re: Hm

Bravo za Savu

Ali ne rece nista o mesanju u unutrasnje stvari Srbije, izbegao je odgovor i prebacio se na novinare, ha ha ha .
Cudim se da ti gutas svaku njegovu konstataciju kao "sveto pismo", pa to su politicari, njihov posao je da lazu.
Na primer da je stvar sa Kosovom gotova, pa to bi bila samo njegova zelja. Uzaludna.

Onda one slatke reci za NATO, pa naravno, tu samo treba da dajemo, lepo covek kaze. Dakle kada ti pocnes da nas ubedjujes da cemo nesto "dobiti" ulaskom u NATO - necemo, vec naprotiv mi samo treba da dajemo. Kaz'o covek.
antioksidant antioksidant 12:55 01.06.2009

Re: Hm

pa to su politicari, njihov posao je da lazu.

ova percepcija je jedna od najgorih stvari koje primecujem oko sebe

(ne komentarisem njenu opravdanost samo beznadeznost u kojoj ostajemo sa njom)
mariopan mariopan 19:49 01.06.2009

Re: Hm

Joj, beznadezno mi je bilo i sve sto nam je Precednik izgovorio onomad o korupciji i kriminalu, mislim tu se ta beznadeznost samo potvrdila.
Volela bih da se nadam ali nemam opipljivih tacaka oslonca za nadu.
maricacarica maricacarica 20:34 01.06.2009

Re: Hm

mariopan
Joj, beznadezno mi je bilo i sve sto nam je Precednik izgovorio onomad o korupciji i kriminalu, mislim tu se ta beznadeznost samo potvrdila.Volela bih da se nadam ali nemam opipljivih tacaka oslonca za nadu.



To je otprilike to što sam i mislila pod trajnim stanjem svoje razočaranosti. Ali ništa ne ide preko noći, pa ni DE-KORUPCIJA.
Jelena Milić Jelena Milić 07:27 02.06.2009

to mariopan

evo ja i kolace u kanc donesoh da proslavim sto sam osmi razred zavrsila

sto se int tice, izdvojila sam ga, ne secam se da sam puno manterovih int do sad komentarisala, ali ovaj mi se po jasnoci poruka ucinio vrlo indikativnim

ovde nema sta da se guta ili ne guta, tako je i tako ce biti, porucio gazda. a ti vidi sta ti dosadasnje iskustvo govori.

ja sam mnogo vise nego drugi recimo ovde razumela pricu o MSP, ne samo sto postujem medjunarodne organizacije i institucije tog tipa mad anisu savrsene a tek ona glupost o odvajnju sa politickog na pravni nivo sto jeremic prodaje da ne pricam, to jesu politicke institucije, kao i parlament u bilo kojoj zemlji koji donosi zakone, dakle u nadi i da ce doci do korekcije granica i podele, a razloge sam ovde vise puta navodila. al evo, meni kao komentatoru, ovaj manterov int dovoljan da to zaboravim. zive bile pa videle, OK.

sto se nemesanja tice, i tu imam jasan stav da je ceo termin unutrasnjih stvari u 21 veku pomeren, pogotovu kad zavisis od IMF, WB etc, u kojima ameri drze banku, pa imas teritoriju pod UN koju je 22 Eu priznalo i tako to...pa sve do toga da nam 2000 sredjivali struju i grejanje, pa skole, EU recimo, pa ...a radiklaske optuzbe koje dolaze od ekipe koja zove ruse u pomoc i transparentno i netransparentno, pa neka hvala. ja sam pe da se eU umesa maksimalno.

ja se ubih objasnjavajuci da je davanje zarad kolektivne bezbednosti dobit.
pod davanjem mislim da je podrazumevao standarde, obuku, pol volju za clanstvoi i tako to

imas u vikend danasu most radia slobodna evropa delic-krstic, mada ja sizim od ninoslava, objasnio je delicu dobro, to jest raskrinkao mu tu mantru moracemo ovo, moracemo ono, bar covek zna nacin odlucivanja.

formalni.

o neformalnim, pa niko nije zasticen od pritisaka, ni kina ni sad a kud mi pa da budemo. to ti je globalni svet 21 vek.



Jelena Milić Jelena Milić 07:42 02.06.2009

mc milic u crnoj reci

na odvikavanju od arlaukanja petodnevnog zbog neke zeneke od prekoputa u foks kriku/lisicjem potoku kod mojih do sutrA :))
mariopan mariopan 12:50 02.06.2009

Re: to mariopan

Cestitam ti kraj Osmog, to je stvarno uspeh

Sto se tice ucena pa znam, kako su inace one 22 zemlje priznale Kosovo? Ucenama , naravno. I to sto se guta a naredio Gazda, znam, samo imam pravo da mi se ne svidja. Ok?

Taj int je malo zal za onim sto nije uspeo da uradi a bilo mu je zacrtano dok je bio ovde a racunalo bi mu se u veliki plus u karijeri, zato se to zaljenje gledam malo kao na krokodilske suze. Sta bi drugo i rekao kada je i njemu naredjeno da samo tako prica i nikako drugacije? Zar ti se ne cini da on upravo ovakvim izjavama opstruira svaki moguci razgovor pa i neki dogovor izmedju Beograda i Pristine? Zasto?

Termin unutrasnjih stvari jeste pomeren ali na nasu stetu i opet imam pravo da mi se to ne svidja. Ako nesto pocne u nasu korist promenicu misljnje, nije to tesko, na dobro se covek lako navikne.

Mislim da davanje sto se tice nATO ide samo na nasu stetu, od koga to nas treba da neko brani osim od njih? Oni su najveca pretnja svakoj zemlji koja nije njhihova clanica to smo dobro osetili na nasoj kozi. Znaci dajte sve od sebe da vas ne napadnemo ponovo? Uh, sto su im argumenti.

Hvala za obavestenje o vikend danasu pogledacu.
Nemam nameru da te nerviram narocito u ovom srecnom casu kada slavis, samo mi se njihova "dobrodusnost" ne dopada.
Jelena Milić Jelena Milić 08:51 03.06.2009

Re: to mariopan

ne nerviras me uopste, razgovaramo pobogu

pozz
Jelena Milić Jelena Milić 08:42 02.06.2009

KONKRETAN PREDLOG -ZA PROMENU

01/06/2009 20:49

Loši i gori
Direktno
Autor: Zoran Živković

Ponovo večna tema - predizborno ujedinjavanje opozicije zarad pobede na izborima i promene vlasti. Temu je, godinu i po dana nakon poslednjih izbora, na političku trpezu bacio Koštunica, oberučke ju je prihvatio Todorović, znalački je razradio Nikolić, iskreno je relativizovao Jovanović, a i ostali su imali svoje natuknice. Svi se oni slažu da aktuelna koaliciona garnitura ne vodi Srbiju dobrim putem, da je nesposobna za borbu protiv ekonomske krize, da je korumpirana, da vodi pogrešnu politiku oko Kosova, privatizacije, integracija i da je jedini spas za državu i narod da se što pre ukloni sa vlasti.
Oglasite se na www.danas.rs

Ništa novo. Neobično je to što su sve te opozicione stranke negde u Srbiji na lokalu na vlasti upravo sa nekom od vladajućih stranaka. I gle čuda, tamo su ovi iz partija na vlasti i sposobni i pošteni i vode ispravnu politiku, te su potpuno prihvatljivi partner za stranke koje su opozicija na državnom nivou. Neobično je i to što su magistralne pravce i metode politike koju sada, slažem se, neuspešno sprovodi vlast, usvojili svi oni zajedno u kohabitacionoj i koalicionoj vladi, a deo toga su i u sam Ustav pribeležili, a zatim ga zajedno i usvojili sa 48,9 odsto glasova na referendumu.

Naravno, najneobičnije je to što sadašnja opozicija ne nudi ništa bitno drugačije, nikakvu novu politiku, već ubeđuju građane, a i sebe ispred ogledala, da su oni personalno sposobniji, pošteniji i pozvaniji da preuzmu nesigurno ali lukrativno kormilo čamca koji pod srpskom zastavom plovi po nemirnom moru XXI veka. Na sreću, svi su oni u poslednjih deset godina bili na vlasti, te ih prosečno obrazovan i obavešten građanin pokorni dobro poznaje i zna sve njihove kvalitete, mane i većinu njihovih pravih namera. Zna namučeni srpski birač da su već nekoliko godina izbori u Srbiji u stvari prilika za zapošljavanje oko 20.000 odanih stranačkih aktivista i simpatizera, koji su godinama posvećeno lepili plakate i delili letke sa retuširanim fotografijama svojih lidera i time valjda stekli neophodno znanje i iskustvo za mnoge odgovorne i dobro plaćene funkcije u državnim, pokrajinskim i lokalnim organima uprave i javnim preduzećima. Zna taj isti glasač i to da su oni koji su najbolje mešali lepak za lepljenje plakata spremni i za rukovodeće, šefovske pozicije, a da se oni koji su iz prvih redova najglasnije klicali, a i najiskrenije i najsrdačnije znali da pokažu svoje divljenje liderovom govoru, kravati i obezbeđenju, sa razlogom nadaju direktorskim, ambasadorskim i ministarskim mestima.

Svakako postoje i drugi, važniji razlozi za izbore, među kojima je liderima opozicije najvažnija promena na mestu vrhovnog zaštitnika nacionalnih, pokrajinskih i lokalnih tajkuna. Dobijaju oni apanažu i dok su u opoziciji, iz iskustva znaju da je kesa za „razumevanje i ostvarivanje genijalnih, patriotskih i proevropskih“ tajkunskih poslovnih planova mnogo izdašnija kad su na vlasti.

Osnovna želja većine opozicionih lidera nije da promene Srbiju i učine je boljim mestom za život, nego bi oni da postanu Tadić umesto Tadića, Dinkić umesto Dinkića, a neki bi bili zadovoljni da postanu Krkobabić umesto Krkobabića. Aktuelna vlast ne zaslužuje bolju opoziciju, opozicija zaslužuje baš ovakvu vlast, a građani, većina njih, zaslužuju i jedne i druge, jer su za njih i glasali, toliko puta uporno i odano.

Da ne bi novi izbori, do kojih će doći vrlo brzo, bili nastavak prakse da gori menjaju loše, sa istovetnim posledicama na našu državu i društvo, neophodno je učiniti nešto revolucionarno. Ne, ne mislim na revoluciju nalik na 5. oktobar, jer oni koji bi to mogli da izvedu su ili ubijeni, ili ćute, ili pišu kolumne puni prezira prema onima koji su tu revoluciju kompromitovali. Revolucionarno bi bilo vratiti predstavnicima naroda ugled i omogućiti građanima dnevnu kontrolu njihovog rada. To znači da narodnim poslanicima, pokrajinskim i gradskim odbornicima treba vratiti ljudske osobine. Danas oni izabrani proporcionalnim izbornim sistemom liče na električne zečeve kojima daljinskim upravljačem upravljaju njihovi partijski šefovi, a građani nemaju jasnu sliku ko njih predstavlja u najvišim zakonodavnim telima, koja pored zakonodavne aktivnosti imaju i mogućnost kontrole izvršne vlasti. Dakle, treba uvesti kombinovani izborni sistem, u kome će dve trećine poslanika Narodne skupštine, njih sto, biti birano većinskim sistemom, a trećina, njih pedeset, proporcionalnim. Da, treba smanjiti broj poslanika i taj princip treba primeniti i na niže organe vlasti. Rezultat će biti poslanici sa ljudskim likom koje će građani lako prepoznati kao svoje, a to je pola puta do odgovorne vlasti.

Gospodo iz opozicije, udružite se oko ovog principa, naterajte vlast da na to pristane i onda će izbori imati smisla. Bez ovih promena izbori će biti besmisleni kao i prethodni.
Jelena Milić Jelena Milić 09:56 02.06.2009

o CAP

POLJOPRIVREDNA POLITIKA EU POD SUMNJOM
2009-05-22 23:15:24
poljoprivreda
--------------------------------------------------------------------------------

Piše Nenad Radičević

Nakon učlanjenja Srbije u Evropsku uniju (EU) srpska poljoprivreda bi mogla da dobija po milijardu evra pomoći godišnje, kaže potpredsednik Vlade Božider Đelić. Ovaj cilj mogao da bi da bude previše optimističan imajući u vidu da Srbija ima mnogo malih poljoprivrednika sa skromnim poljoprivrednim prinosima dok je Poljska, koja je nekoliko puta veća zemlja, dobila ove godine dve milijarde evra na svom putu da duplira prosečan poljoprivredni prinos od 2004. do 2009. godine. Međutim, Zajednička poljoprivredna politika (CAP) je jedna od najdiskutabilnijih zajedničkih politika EU. Problematični aspekti CAP-a, kao što je nedostatak transparentnosti i mala korisnost informacija u vezi sa korisnicima fondova EU, nedavno su istaknuti u istraživanju jednog nezavisnog nevladinog instituta.



Multinacionalne kompanije i aristokrate zemljoposednici su među najvećim korisnicima poljoprivrednog budžeta EU od 55 milijardi evra za 2008. godine.

Među velikim individualnim isplatama, od kojih su neke oko 100 miliona evra, italijanske kompanije su zauzele pet od prvih šest mesta, ističe se u studiji Farmsubsidy.org (Poljoprivredna subvencija), prekograničnoj mreži istraživačkih novinara, istraživača i boraca za više transparentnosti Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije.

Italijanska kompanija iz šećerne industrije Italia Zuccheri dobila je 139,8 miliona evra, njen glavni konkurent Eridania Sadam 125,3 miliona evra, dok je bankarskoj grupi Banca Popolare Italiana, koja ima poljoprivredne posede, plaćeno 96 miliona evra. Irska poljoprivredna grupa Greencore primila je CAP subvenciju od 83,4 miliona evra.

Oko 180 firmi u Italiji, 165 u Španiji, 142 u Francuskoj, 47 u Holandiji, 38 u Portugaliji, 22 u Belgiji, 21 u Velikoj Britaniji i po 12 u Bugarskoj i Rumuniji primilo je više od milion evra.

Međutim, Francuska je sveopšte najveći korisnik CAP-a sa 10,4 milijardi evra što je bezmalo petina ukupnog budžeta CAP-a. Francuska Dus grupa (Doux Group), koja prodaje pileće proizvode širom sveta, najveći je pojedinačni korisnik u Francuskoj, sa subvencijom od 62,6 miliona evra i sedmim mestom na ukupnom rangiranju milionera. Glavne kompanije za proizvodnju hrane Nestle i Tate & Lyle su najveći korisnici subvencija u Velikoj Britaniji sa po više od milion evra.

Britanske i španske aristokrate, koji poseduju ogromne poljoprivredne posede, takođe su dobili značajne svote iz kase EU. Kraljica Elizabeta Druga primila je CAP subvenciju od oko 530.000 evra za njenо imanje u Sendringamu, vojvoda od Vestministera dobio je 540.000 evra, dok je princ Čarls uzeo 180.000 evra.

Veliki iznosi CAP poljoprivrednih subvencija nisu problem, ali jesu poprilično nepotpune informacije koje su vlade pružile o korisnicima evropskih poljoprivrednih fondova. Ova praksa snažno se protivi principima otvorene vlade i transparentnosti, kao i propis Evropske komisije o transparentnosti koji obavezuje vlade da objave informacije o korisnicima poljoprivrednih fondova, u kojim su opštinama i koje su sume dobili.

Uprkos tom što su članice EU morale do 30. aprila da objave informacije o korisnicima poljoprivrednih subvencija u 2008. godini, studija je otkrila da su samo osam zemalja (Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Rumunija, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo) u potpunosti ispoštovale propise.

Prema otkrićima istraživača, deset zemalja (Irska, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Malta, Holandija, Kipar, Španija, Slovačka i Bugarska) su klasifikovana kao „jasno u sukobu sa propisima", dodatnih osam zemalja (Francuska, Grčka, Mađarska, Austrija, Italija, Poljska, Portugalija i Švedska) kao „eventualno u sukobu sa propisima", dok je Nemačka jednostavno odbila da objavi bilo koji podatak svojim korisnicima poljoprivrednih subvencija, dokazujući da ima pravne prepreke zbog lokalnih zakona o zaštiti podataka.

Evropska komisija je odbila da Berlinu produži rok, rekavši da će pokrenuti prekršajnu proceduru protiv Nemačke ukoliko ne objavi listu korisnika subvencija.

„Svih 27 zemalja Unije su se složile oko pravila i prihvatile obaveze... Kada imate obavezu, vi ih se morate i pridržavati. To je veoma jednostavno", rekao je Kristijan Šmit, šef kabineta evropskog komesara za administrativna i antikorupcijska pitanja Sima Kalasa.

On je odgovornim označio vlade, ali je priznao da jezičke poteškoće često predstavljaju predstavljaju prepreku za sadržajnu analizu podataka.

Jana Mitermajer, šefica evropske kancelarije Transparensi internešnel, odbacila je Šmitove tvrdnje da je teško obaviti komparativnu analizu, ističući da osamdeset odsto fondova EU se troši prema zajedničkim mehanizmima sa zemljama članicama, tako da su vlade odgovorne da izveštavaju o tim slučajevima.

„Sistem je podeljen i decentralizovan, ali zasigurno mora postojati kapaciteta za poređenje podataka. Ono što radi organizacija Farmsubsidy.org, trebalo bi da radi Komisija. Ne prihvatam u potpunosti argument da bi to trebalo prepustiti državama članicama", kaže Mitermajerova.

Ipak, postoje brojni slučajevi kršenja pravila koji nisu rezultat jezičkih poteškoća. Na primer, Poljska je objavila samo imena koji su konkurisali za CAP subvencije ali je i imena kompanija koje su oni predstavljali.

„Ludilo je to uraditi", kaže Nils Milvad, jer to skriva identitet kompanija ili drugih pravnih subjekata koji su zaista aplicirali „onemogućavajući uporednu analizu velikih korisnika, kao što je jedan zemlja predala aplikacije za nekoliko ministarstava koje je potpisalo nekoliko službenika".

Na drugoj strani, Holandija nije objavila totalne sume za svakog korisnika, dok je Farmsubsidy.org saopštio da su Mađarska, Irska i Holandija među brojnim zemljama koje su „radile na očiglednoj opstrukciji svojih sajtova", ističući da da je Mađarska prezentovala svoje podatke u „totalno nestrukturisanom" PDF dokumentu os više od 13.000 strana.

Potpuni podaci iz samo 18 zemalja su uključeni u ovoj fazi analize koja je pokazala da je 707 milionera primilo ukupno do deset odsto ukupne sume CAP subvencija za 2008. godinu.

Distribucija novca iz fondova uvek izaziva nove zamerke malih poljoprivrednika, koji tvrde da se subvencije dele nepravično, dodajući da „svi znaju odavno da ne postoji veza između prinosa i subvencija, što ima za rezultat ovako nepravedan sistem". Uprkos tome, CAP subvencije su u istočnoj Evropi pomogle hiljadama mali poljoprivrednika da kupe novu mehanizaciju i povećaju prinose.

Međutim, Zajednička poljoprivredna politika EU već dugo izaziva kritike zbog bacanja novca i uništavanja konkurencije iz zemalja u razvoju. Čak su i zvaničnici EU prepoznali potrebu za poboljšanjem ove politike, tako da je CAP trenutno preuređen da pomogne stvaranje novih vrsta seoskih poslova i da posluži ciljevima zaštite životne sredine. Važnost reforme CAP-a, između ostalog, leži u činjenici da je godišnji CAP budžet 55 milijardi evra što je 43 odsto budžeta Evropske unije.



* Nenad Radičević je spoljnopolitički novinar lista „Politika". (Foto: European Parliament) CEV magazin je onlajn publikacija Centra za evropske vrednosti.



<-- Nazad


Jelena Milić Jelena Milić 10:40 02.06.2009

sukovic o tadicu

Mišković je monopolista, nikako nije smeo da bude na večeri sa Bajdenom
01.06.2009.
kaže Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije

Član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković kaže da predsednik Srbije Boris Tadić nije dosledan u svojim izjavama. Tadić je, u vezi sa slučajem Luka Beograd, izjavio da nije njegov posao da se bavi slučajevima preduzeća i atraktivnih lokacija u Beogradu do kojih su ona došla van licitacije.

"Ako u istom trenutku Tadić kaže da nije njegov posao da se bavi i da komentariše nelegalno dodeljene lokacije u Beogradu i istovremeno navodi da su mediji preterali kada su procenili visinu gubitka u gradskom budžetu, to svakako predstavlja komentar. Predsednikov posao je da se postara da sve državne institucije otkriju i pokažu istinu, da rade svoj posao i da, ukoliko je potrebno, procesuiraju krivce. Građani Srbije moraju da saznaju istinu i tačan iznos gubitka koji su pretrpeli", objašnjava Šuković.

Predsednik Tadić nije propustio da kaže da je lično intervenisao kod ministarstava finansija i policije da do detalja ispitaju slučajeve i učinio je to odmah nakon informacija o tome koliko je budžet glavnog grada oštećen, jer nije bilo licitacija za dodelu lokacija. Predsednik je ipak, iako, kako kaže, to nije u njegovoj nadležnosti, komentarisao vest o iznosu minusa u budžetu za koji su mediji procenili da je oko 1,9 miliona evra. On je rekao da cifra nije precizna i da je izgubljena vrednost manja, te da su je novinari procenili na osnovu podataka pre svetske ekonomske krize.

Predsednik, koji je građanima Srbije obećao borbu protiv korupcije na svim nivoima, pa i u sopstvenoj partiji, podseća Šuković, na važne državne događaje, kakav je bio i nedavni prijem u Predsedništvu organizovan u čast američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, pozvao je nekoliko viđenijih biznismena iz Srbije među kojima je bio i Miroslav Mišković.

"Nikako nije dobro što je Tadić na večeru sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država pozvao Miroslava Miškovića čije se poslovanje vrlo ozbiljno u javnosti dovodi u pitanje. On nije trebalo da bude gost na prijemu tako visokog ranga. Zašto se tamo Mišković našao znaju predsednik i njegov protokol. Mišković je monopolista i zbog toga mu nikako nije bilo mesto u Predsedništvu", zaključuje Šuković.

Ekipa Borbe



Jelena Milić Jelena Milić 11:10 02.06.2009

ljajic

Ljajić: Ocena SAD ima uticaja na EU
2. jun 2009. | 08:54 | Izvor: Večernje novosti
Beograd -- Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže da će američka ocena o saradnji Srbije imati uticaj na Evropsku uniju.


Rasim Ljajić (FoNet, arhiva)
Ljajić je za Večernje novosti ocenio da je stav SAD da Srbija sarađuje sa Tribunalom u Hagu dokaz poverenja u iskrene namere Srbije završi saradnju sa tim sudom. "To je priznanje SAD i našim službama za operativni deo aktivnosti koji sprovode. To je priznanje i Vladi Srbije za iskazanu političku volju i spremnost da se što pre Mladić i Hadžić nađu u Hagu", rekao je Ljajić.

Bez obzira na stav Holandije, kako je ocenio Ljajić, ocena SAD može imati uticaja na druge članice EU.

"Značajna je i sa stanovišta ukupne atmosfere, jer je dugo provejavala klima sumnje u namere Beograda. Ovakvim rezolutnim stavom Amerike ta se sumnja otklanja sa Srbije. Dakle, definitivno jedino nam još Holandija ne veruje", kazao je Ljajić.

On je naveo da SAD me može da utiče na promenu holandskog stava, zato što to Holandija "radi iz unutrašnjopolitičkih razloga".

"Za tu promenu politike morali bi da traže saglasnost parlamenta, a holandska vlada to želi da izbegne. Mnogi su smatrali da iza takvog stava Holandije stoji SAD, ali sada je otklonjena i ta dilema", rekao je on.

Ljajić je kazao da je interes Srbije da hašku priču završi, jer bez obzira na stav SAD, Srbija će imati problem sve dok Ratko Mladić ne bude u Hagu.

Ljajić, koji je i ministar za rad i socijalnu politiku je rekao da je poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena bila značajna, jer od američke administracije već duže vreme stižu signali da Srbija sarađuje s Tribunalom, ali je ta zvanična ocena Bele kuće bila potrebna u ovom trenutku.

On je naveo da je glavni haški tužilac Serž Bramerc, koji u četvrtak podnosi izveštaj Savetu bezbednosti UN, " već koncipirao svoj izveštaj, koji je pozitivniji nego decembarski".

"Jedina stvar oko koje se ne slažemo je ta da on veruje da su Mladić i Hadžić u domašaju srpskih vlasti", kazao je Ljajić, i na pitanje - jesu li, odgovorio: "Mi ne tvrdimo da oni nisu u Srbiji, ali nemamo nikakvo saznanje da su stoprocentno ovde".


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana