Četvrti čovek

Srđan Mitrović RSS / 05.10.2007. u 10:18

Sa velikim nestrpljenjem očekujem novi film Dejana Zečevića "Četvrti čovek".
Premijera filma će biti 31. oktobra, na Sinemaniji.

Ja sam veoma emotivan što se tiče ovog filma, i puno od njega očekujem, jer su ga radila dva moja prijatelja sa kojima sam dosta profesionalno sarađivao. Scenario su zajedno radili Boban Jevtić i Zeka.


BOBAN JEVTIĆ – Scenarista Četvrtog čoveka
(Script) Doktore, šta mi je?

 

Ako ste se pitali kako su svoja dela pisali Iljf i Petrov ili Boileeau i Narsejac, onda se pitate i kako pišu koscenaristi…

Razgovarala: Vladislava Vojnović

Foto: Promo arhiva film


Završeno je snimanje filma Četvrti čovektalentovanog i stilizacijama sklonog reditelja Dejana Zečevića, koji je imao običaj da svoje scenarije piše manje-više sam. Ovog puta, koscenarista filma je markantna ličnost Boban Jevtić. Kao što je Zečević, zahvaljujući čudesnosti zemlje u kojoj živimo, još tzv. mladi reditelj, tako je i Jevtić, iz istih razloga, još tzv. manje poznati scenarista.

chchb3.jpg

Boban Jevtić završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, specijalizovao je francuski jezik, istoriju i kulturu u Francuskoj, a oprobao se kao filmski kritičar i odličan script-doktor. Već treću godinu je urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, koji je, zahvaljujući njemu, postao jedna od zanimljivijom publikom posećenih bioskopskih sala u gradu. Takođe, Jevtić je autor TV emisija i programa, piše za pozorište, a svakog četvrtka pojavljuje se u emisiji Yellow Cab TV B92 i saradnik je istoimenog časopisa.

POPBOKS: Kakva je bila vaša koscenaristička saradnja sa Zečevićem? Šta o fenomenu koscenarizma inače mislite i kakav će se film pred nama pojaviti posle montaže i završne obrade slike i tona Četvrtog čoveka?

JEVTIĆ: Saradnja sa Zečevićem tekla je od početka jednostavno i lako: dao mi je prvu ruku scenarija, pa sam na osnovu nje napisao svoju verziju; zatim je on uradio svoju verziju te moje, i tako nekih tri puta. Uglavnom, nikada nismo pisali bukvalno zajedno. Dosta smo razgovarali o pojedinim scenama – o njihovom značenju, mogućem efektu, koliko one doprinose jasnoći priče, ritmu filma, karakterima. U ovakvom načinu rada razlike (u ukusu, poetici, načinu razmišljanja i rada) samo doprinose kreativnom procesu, koji se zbog toga pokazao kao izuzetno podsticajan i zabavan. Mislim da bi se ljudi iznenadili kada bi znali kakvi su nam sve filmovi prolazili kroz glavu, kakve asocijacije i primeri – od klasičnih filmova do TV reklama! Ipak, na kraju sve to sklonite u stranu i bavite se konkretnom pričom, konkretnim likovima.

O fenomenu koscenarizma nikada nisam imao neko posebno mišljenje. Kao što sam rekao, pokazalo se to kao izuzetno uzbudljiv proces jer neko neprestano dovodi u pitanje tvoje ideje i rešenja; stvari vidiš iz drugog ugla, a opet ne gubiš ništa od intimnog procesa pisanja.

chchb2.jpg

Nadam se da će Četvrti čovek biti prihvaćen kao zanimljiv triler koji, kao i svaki dobar triler, najzad svaki dobar film, progovara i o okruženju u kome je nastao. Prilikom pisanja ambicija nam je bila da likovi, kao i zaplet, ma koliko utemeljeni u nekakvoj noarovskoj tradiciji, budu pre svega lokalno obojeni i životni. Čini mi se da je to umnogome ostvareno. Glumci su, bar na osnovu onoga što sam video, ostvarili upečatljive uloge, neki potpuno promenivši fah po kojem ih prepoznajemo. Posebno bih izdvojio fotografiju, koja je vrlo promišljena i upečatljiva. Sve u svemu, očekujem da će se Četvrti čovekgledati kao pametan i uzbudljiv bioskopski film.

Možete li da nam navedete, recimo, pet filmova iz istorije filma koji na neki način imaju veze sa Četvrtim čovekom – kao uzor, asocijacija, inspiracija ili bilo koji drugi oblik povezanosti. To je, zar ne, ono što kritičari rade – nalaze veze. Ali svakako određena, može biti sasvim različita povezanost, postoji i kod stvaralaca?

Naravno da veze postoje u svakom od ovih vidova kao asocijacija, inspiracija, uzor... I, verovatno ću izgovoriti opšte mesto, ali istina je i da, kad vas jednom uhvate, vaša priča, vaši likovi i vaša atmosfera, sve to nestaje i sve krene novim tokovima.

Ali, da odgovorim na pitanje. U periodu prvih razgovora dosta smo pominjaliSamuraja Jean-Pierrea Melvillea, posebno po pitanju atmosfere, i to je film s kojim Četvrti čovek najdirektnije ima veze, mada zaplet nema nikakvu sličnost. Zatim smo pominjali filmove Sedam i Igra Davida Finchera zbog dramaturgije u kojoj svaka nova informacija pravi obrt koji vodi film u neočekivanom pravcu. Tokom pisanja sam imao u glavi i neke filmove koje verovatno ne biste na prvi pogled doveli u vezu: Bolje sutra Johna Wooa zbog insistiranja na kompleksnim međuodnosima likova, filmove Belgijanca Lucasa Belvauxa zbog unošenja dnevno aktuelnog i banalnog u čistu žanrovsku matricu, filmove Johnnyja Toa zbog slobode u tretiranju narativnih tokova i duhovitosti u tretiranju žanrovskih konvencija... Mislio sam, takođe, na jednostavnost i direktnost kojim Truffaut ili Sirk ostvaruju melodramske momente. Veliki sam obožavalac japanskih anime-filmova te mislim da se, verovatno, tu i tamo može osetiti i taj uticaj. Začudo, klasičan film noir, koji obožavam, a mislim i da ga solidno poznajem, prilikom pisanja nikada mi, barem svesno, nije bio na pameti. Naravno, u stvaralačkom procesu Četvrtog čoveka sve ovo važi za fazu scenarija. Koliko će se od toga osetiti kada budete gledali film, veliko je pitanje.

chchb1.jpg

Fenomen amnezije glavnog junaka u filmu uvek je dramaturško-tehnički intrigantan motiv tj. oruđe. Međutim, osim tog funkcionalnog, amnezija ima još aspekata – metaforični, ideološki, metafizički...

Upravo tako. Dramaturški je jako zgodno da glavni junak činjenice o sebi saznaje istovremeno s publikom. Takođe, na početku imate lik koji je lišen bilo kakvog sadržaja, moralnog, emotivnog, iskustvenog, jednostavno, on je kao novorođenče. Ta praznina teška je i opterećujuća, podrazumeva neverovatnu usamljenost, ali istovremeno onome ko je doživi omogućava da jasnije sagleda i sudi o svojoj okolini. Dalje, tu je večno pitanje da li se rađamo s moralnim zakonom u sebi ili su moral i etika samo društvene konvencije, što bi De Sade tvrdio. Na ideološkom planu, buđenje iz kome, kao i stanje amnezije, odraz su tranzicionog momenta u kom se nalazi naš društveni entitet. Ovo izneseno ovako u tezama zvuči dosta rogobatno, ali, u stvari, to su neki elementi na koje mislite dok pišete. Ako su vama, kao piscu, ti postulati jasni, oni služe samo da boje film, a publici su samo indirektno čitljivi. Da budem jasniji, ovde je reč o trileru, gotovo akcionom filmu, niko ovde ne sedi i ne bistri o metafizici. Sve ovo iščitava se u generalnoj postavci priče, dramaturgiji. Misli se najlakše i najdelotvornije iskazuju kroz akciju: ispaljen metak često je delotvorniji od izgovorene replike.

Pominjući metafiziku, ovde se nije mislilo na pitanja poput onog koliko duhova može da stane na vrh igle, već na odnos prema onostranom, koje se dotiče amnezijom (kao svojevrsnim ponovnim rođenjem). A i na evergeen-pitanje postoji li u vašem filmu Bog i kakav je.

Početak same priče upravo je tako napisan da svim mogućim vizualnim znacima navodi gledaoca da upravo dobije tu asocijaciju – ponovnog rađanja glavnog junaka. Dakle, život je dat kao poklon, šansa, mogućnost; uslovnosti postoje, ali slobodna volja je, ipak, ono što nas određuje. Ta sloboda, videćemo i kod našeg glavnog junaka, plaši i zbunjuje. Bog u našem filmu, koliko god mi je pretenciozno da kažem jednu takvu stvar, ima samo ulogu posmatrača, nikako svemoćnog demijurga.

chchb4.jpg

Dosad ste radili na više različitih projekata u funkciji tzv. script-doktora. Koliko vas zanima ta „medicina“ i kako ona stoji prema latinskoj izreci „Doktore, izleči sebe!“?

Obožavam to. Strašno mi je inspirativno i lako da radim na tuđim idejama jer uvek nađem nekakav svoj ugao, svoj interes za priču. Zadatak je da proniknete u želje i namere autora, često da ih odgonetnete, a zatim da, poštujući tu liniju, udahnete život i zanimljivost priči, sve vreme braneći integritet kako originalnog autora, tako i svoj sopstveni. I naravno, dosad sam bio mnogo odgovorniji i disciplinovaniji kad radim za druge no za sebe. Ali i to se menja.

I za kraj, kada biste upecali zlatnu ribicu koja bi vam dozvolila da birate produkcione okolnosti za svoj sledeći film, kakvu priču biste najradije ispričali i kog reditelja biste odabrali da je realizuje?

Mjuzikl, recimo ratna ljubavna priča, u režiji Clinta Eastwooda. Sa animiranim segmentima i Almodovarom kao koscenaristom. I da igraju Sylvester Stallone i Meryl Streep, gej par. A sve se dešava u dalekoj budućnosti... Mislim da bi mi ribica rekla da ne pričam gluposti, te bih se opredelio za Eastwooda, bilo šta, bilo gde. Toliko.

30.03.2007.

preuzeto sa sajta: http://www.popboks.com/



Atačmenti



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Queeria Queeria 10:45 05.10.2007

Srpski Borne?

Pa ovo izgleda visokobudžetno... Obećava :)
Mungos Mungos 10:54 05.10.2007

Re: Srpski Borne?

Queeria
Pa ovo izgleda visokobudžetno... Obećava :)


Bas 'tedo' da konjstatujem, al' me pretece...:)))

Mungos, The "Ebo te
Queeria Queeria 11:31 05.10.2007

Re: Srpski Borne?

Oko ovog the 'ebo te, javi se na private da se dogovorimo
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:36 05.10.2007

Re: Srpski Borne?

Queeria
Pa ovo izgleda visokobudžetno... Obećava :)

da li ti znači da bi menjao Meta Dejmona za Koju?
Queeria Queeria 11:39 05.10.2007

Re: Srpski Borne?

Nemoj da mi spominješ Mat Dejmona... Meni je on bio jaaaaaaako sladak (Good Will Hunting), ali je posle pronašao teretanu pa se čovek upropastio...

A Koje ću se zauvek sećati iz perioda Sivi dom i Žikina dinastija :)
Covek u belom Covek u belom 12:51 05.10.2007

Re: Srpski Borne?

Po trejleru je nivo slicnosti sa Bornom zaista veliki. Produkcija deluje holividski, mozda malo i previse. Videcemo. A Koja, pa nekako ima vise stila od Dejmona, kad namrci facu zaista izgleda ko placeni ubica, Dejmon je tu vise u James Bond stilu.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 14:04 05.10.2007

Re: Srpski Borne?

da li ti znači da bi menjao Meta Dejmona za Koju?

uvek i u svakoj prilici ne diraj mi dzejsona borna!!
ovo obecava, film mislim....
jablan jablan 14:08 05.10.2007

Re: Srpski Borne?

Hmm... Ja plaćene ubice zamišljam kao ljude koji su u stanju da potrče. Šta je krimi triler bez jurnjave na kraju?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:14 05.10.2007

Re: Srpski Borne?

beba, veliki ljubitelj Dzejsona Borna.
I ja obožavam Džejsona ali iz filma Petak 13.
pnbb pnbb 22:02 05.10.2007

pali, brate

Džejsona ali iz filma Petak 13.

fredi je zakon...

'... that was then, but this is now...'
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:06 05.10.2007

Re: pali, brate

ako mogu da biram, onda je najbolji Majk Majers.

andjelija andjelija 22:18 05.10.2007

Re: pali, brate

pogledaj halloween bez tona....nece ti biti najbolji.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:30 05.10.2007

Re: pali, brate

gledao ga na razne načine. i dalje mi je favorit. film spada u 100 best.

a i rob zombi je napravio odličan rimejk.

andjelija andjelija 22:51 05.10.2007

Re: pali, brate

Srđan Mitrović
gledao ga na razne načine. i dalje mi je favorit. film spada u 100 best.a i rob zombi je napravio odličan rimejk.



svaka cast na hrabrosti.....ja se uplasim kad mi m.night shyamalan namigne......kakav crni rob zombie.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:28 05.10.2007

Re: pali, brate

i mene M N S plaši. ali uglavnom lošim filmovima Ovaj polsednji je katastrofa. a počeo je kao dečko koji obećava.
mislim da ga je alehandro amenabar potukao na njegovom terenu. mislim na genijalan film The Others. sa nikol kidman. )
andjelija andjelija 00:00 06.10.2007

Re: pali, brate

Srđan Mitrović
i mene M N S plaši. ali uglavnom lošim filmovima Ovaj polsednji je katastrofa. a počeo je kao dečko koji obećava.
mislim da ga je alehandro amenabar potukao na njegovom terenu. mislim na genijalan film The Others. sa nikol kidman. )



samo sam taj, cini mi se gledala od njega. jeste dobar je. a sta mislis o del torovom pan's labyrinth? meni je zao sto nije bilo vise devojchicine price i bajke. ona stvarnost mi je bila skroz neinteresantna.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:27 06.10.2007

Re: pali, brate

del toro je sjajan reditelj. obozavam ga. veoma neobična estetika. obožavam he Devil's Backbone i Hellboy.
Panov lavirint je takođe sjajan.
Mandusa Mandusa 12:37 05.10.2007

Srpski film bez psovki?

Po onome sto je u najavi pretpostavka je da je dobar,ionako je srpski film poseban zanr...Da li postoji jedan srpski film bez psovki?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:44 05.10.2007

Re: Srpski film bez psovki?

e sad, nemojte da generalizujete.
evo npr. Čudotvorni mač
Spiridon Spiridon 14:01 05.10.2007

dosta hrabro

u eri holivudskih "krimi" filmova snimiti nesto ovako je zaista hrabro.
Hvala bogu da ovaj film vise mirise na nesto iza ceka je neki nas domaci Luc Besson. Nekako je malo francuski.
Fali samo Alen Delon =]
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:10 05.10.2007

Re: dosta hrabro

ovo više može da liči na Melvila i film "Samuraj"
a tu je i Alen Delon
andjelija andjelija 18:36 05.10.2007

zivo me

zanima da li ce se ovo ostvariti: Misli se najlakše i najdelotvornije iskazuju kroz akciju: ispaljen metak često je delotvorniji od izgovorene replike

bilo bi bas uzbudljivo


podseti me na the departed i tisinu mobilnih telefona. vise od bilo koje reci.
Dimitrije Vojnov Dimitrije Vojnov 12:46 06.10.2007

Script Doctor

Čitao sam ovaj Jevtićev intervju svojevremeno, i prvo nikada nisam shvatio koje je on to scenarije pa doktorovao da bi se mogao nazivati script doctorom?

Drugo, mislim da je u njemu počela velika zabluda vezana za promociju ovog filma a to je da se uopšte ne pominju filmovi o Bornu ili LONG KISS GOODNIGHT iako je ČETVRTI ČOVEK čist rip-off toga, već se pominju neke druge stvari koje nemaju apsolutno nikakve veze sa tim scenarijem. Ja sam ga čitao i to nema blage veze ni sa SE7EN ni sa GAME, to je klasičan mešani rip-off Borna i MEMENTA. I baš zato mislim da je u promociji filma trebalo da budu hrabri i da kažu, "Jeste. Ovo je srpski Born. Aproprirali smo tu priču jer smatramo da u Srbiji ima smisla. Koncept Bornovog Identiteta je postao deo public domain zaostavšine savremene dramaturgije i smatramo da je motiv koji se legitimno može preuzimati." I mogu da navedu brojne primere. A ovako kao hoće da nas prevare da maltene nisu gledali Borna ni u jednoj od inkarnacija.

Inače, ja sam sklon da podržim koncept ČETVRTOG ČOVEKA, najzad jedan logičan film u našoj kinematografiji koji bi potencijalno mogao da dostigne intrigantnost događaja o kojima nas inače obaveštava štampa.

U tom smislu je i šteta što se toliko oslanja na Borna što će mu sigurno biti uzeto za zlo.

U svakom slučaju, s ČETVRTIM ČOVEKOM, Zeka može da se smatra rediteljem sa jednim od najjačih i najzaokruženijih žanrovskih opusa u kinematografiji koja je generalno bila nesklona tim usmerenjima.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:47 06.10.2007

Re: Script Doctor

pa nisam siguran koliko je boban odgovoran za pogrešnu promociju filma. to ipak malo zavisi od producenata, ili ne daj bože ljudi koji su zaslužni za promociju.
mislim da sam boban često pominje film LONG KISS GOODNIGHT kao nešto što je najbliže četvrtom čoveku. to nijenikakva tajna.
ja lično nemam ništa protiv rip-offova, rimejkova, citata, omaža... kako god.
amerikanci napraviše čitav uslovno rečeno novi žanr takvih filmova.
Dimitrije Vojnov Dimitrije Vojnov 14:23 06.10.2007

Re: Script Doctor

Rip-off je potpuno legitimna forma ali je malo glupo praviti rip-off trenutno aktuelnog filma ukoliko nemaš ideju kako da ga nadmašiš, zar ne?

Mislim, imao je Zeka i rip-off RED ROCK WESTa ali to je bio studentski film u PAKET ARANŽMANU.

Što se Bobana tiče, ne poznajem čoveka toliko dobro i nisam pričao sa njim o ČETVRTOM ČOVEKU, ali koliko vidim iz ovog intervjua nigde ne pominje tu snažnu Bornovu tradiciju koja se oseća u ovom filmu, i koja u njemu apsolutno preovlađuje.

Međutim, meni je najzabavnije to što ako još uzmemo u obzir da je i naslov rip-off Verhoevenovog, verovatno veliki procenat naših filmskih producenta a i filmskih profesionalaca uopšte ne zna da postoji Born i da je ta priča već odavno ispričana.

Garantujem ti da pola profesora na FDU verovatno misli da je priča o ubici koji se budi iz kome , sa amnezijom, u stvari žešće originalna i na neki način zavide ČETVRTOM ČOVEKU kako su li se autori samo setili tako ingenioznog plota.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:31 06.10.2007

Re: Script Doctor

za profesore si sigurno u pravu.
što se naslova tiče, meni se nije sviđao od samog početka. ne to što je preuzet od verhovena, već mi je više smetalo to Treći čovek, pa četvrti čovek, ...
mislim da je moralo da se više poradi na naslovu filma, jer on to sigurno zaslužuje.
mislim da je sasvim slučajno ispalo da se četvrti čovek pojavi u bioskopima kad i Born 3.
našim filmovima ne trebaju doktori nego hirurzi. ako već nije došlo do patologa

u svakom slučaju, pozdravljam odluku producenta da se film snimi na filmskoj traci. to je već korak u dobrom pravcu.
Dimitrije Vojnov Dimitrije Vojnov 14:56 06.10.2007

Re: Script Doctor

Bila je TREĆA ŽENA pokojnog Zorana Tadića...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:59 06.10.2007

Re: Script Doctor

Dimitrije Vojnov
Bila je TREĆA ŽENA pokojnog Zorana Tadića...

a bogami i Neka DRUGA žena mikija stamenkovića...
Dimitrije Vojnov Dimitrije Vojnov 15:11 06.10.2007

Re: Script Doctor

Miki Stamenković :)

Treba rehabilitovati starog žanrovca.. Uostalom, zar nije ČETVRTI ČOVEK naslednik njegovog SB ZATVARA KRUG?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:19 06.10.2007

Re: Script Doctor

imao sam sreću da radim sa mikijem. divan čovek. pun ideja. šteta što nikad nije dobio priliku da režira još igranih filmova
Dimitrije Vojnov Dimitrije Vojnov 15:26 06.10.2007

Re: Script Doctor

Šta si radio sa Mikijem, pričaj...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:34 06.10.2007

Re: Script Doctor

ništa posebno. pre jedno 10tak godina pomagao sam nešto oko arhive. želeo je da pravi emisije tipa Dogodilo se na današnji dan.

i jako puno smo pričali o filmu, o žanrovima. tada je imao bar dva scenarija spremna za realizaciju. naravno da niko nije bio zainteresovan.
tako da se čovek povukao i bavio se dokumentarnim filmovima i arhivom.
Dimitrije Vojnov Dimitrije Vojnov 15:43 06.10.2007

Re: Script Doctor

Slično je bilo i sa Žikom Mitrovićem. Do poslednjeg dana je imao neke scenarije spremne za realizaciju. Neverovatno je da barem RTS nije bio zainteresovan za neku akciju tog tipa, ako već naši producenti nisu bili u stanju da ispoštuju legende tog kalibra. On je praktično završio karijeru sredinom osamdesetih a siguran sam da je u sebi imao barem još jedan zanimljiv film. Naravno, Žika Mitrović je već za života bio priznat autor, tako da je njegova pozicija znatno drugačija od Mikijeve.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:51 06.10.2007

Re: Script Doctor

miki se zaista trudio. i uvek je bio željan rada. on je od onih ljudi što obožavaju svoj posao.
snimao je i on posle sredine osamdesetih:
Bora Todorovic - filmska ostvarenja (2003)
Toplicki ustanak (1991)
Volio bih da sam golub (1990)
... aka Laßt mich doch eine Taube sein (East Germany)

moram priznati da sam kao mali obožavao film Neka druga žena. uvek ću se sećati porodičnog odlaska u bioskop Slavica.

Miki sad već ima skoro 80 godina.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:51 06.10.2007

Odličan tekst

tekst preuzet sa http://dobanevinosti.blogspot.com/


Miloševićeva epoha nam je dala LEPA SELA LEPO GORE i RANE u bioskopima i OTVORENA VRATA na televiziji. Sve što je došlo posle njega dalo nam je ZONU ZAMFIROVU kao najgledaniji film u istoriji uže Jugoslavije, SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA kao najgledaniji televizijski program u istoriji Srbije.

Našto što nikada nije postojalo, ni u jednoj od inkarnacija Jugoslavije, a to je da Zdravko Šotra važi za traženog filmskog reditelja, sada postoji. To bi trebalo da bude znak nad kojim ćemo se svi zabrinuti!

Šta se to desilo da umesto kao Španija koja je sa izlaskom iz represije imala ekspanziju kulture, iako je imala solidnu filmsku kulturu i pod Francom, mi doživimo potpuno srozavanje, da sa svakim uglednim umetnikom koji je ulazio pod tople skute vlasti imamo sve goru i provincijalniju kulturu.

Da li je razlog to što Petog Oktobra nisu lustrirani svi producenti iz Miloševićevog vremena već im je dozvoljeno da prežive i da se bahato ponašaju i sada kada opravdanja za bahatost nema? I ko je taj ko je gajio iluziju da će oni sa dolaskom reda & rada promeniti svoje ružne navike? Da li je razlog to što je sada politički vrh zainteresovaniji nego ikad da se meša u poslove filma, dok je kod Miloševića to uglavnom bilo čisto pranje novca? Da li je razlog za to što se po filmovima bukvalno može videti koja im je stranačka pripadnost, pa se filmovi dele na DSS filmove (USLOVNA SLOBODA), G17 filmove (OPTIMISTI, SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU), SPO filmove (SINOVCI, STVAR SRCA) i DS filmove (većina ostalih)? Da li je razlog to što je povezanost sa partijama praktično ubila svaku kritičku oštricu srpskog filma koji je tradicionalno bio jak u političkom aspektu? Da li je razlog to što su glumci preskočili nekoliko stepenika u lancu ishrane jedne kulture i počeli da vode apsolutno čitavu oblast, i na sceni i iza scene, i iznad scene?

U svakom slučaju, situacija je gora nego ikad. „Beograd Film“ je prodat. Bioskopi su uglavnom zatvoreni. Uprkos tome što država ulaže solidnu količinu novca u film, taj novac odlazi uglavnom u produkciju pošto svi žele da umire filmske autore jer su popularni, i njihova podrška se nekad može iskoristiti, dok zaboravljaju da kinematografiju pored produkcije čine i distribucija i prikazivanje. Umesto moratorijuma na produkciju od godinu dana kada bi se novac uložio u oporavak bioskopa, Srbija sada ima filmove koje nema gde da prikazuje.

Unutar same produkcije primetno je da se film potpuno udaljio od interesovanja publike, potreba srpske kulture & države i konačno od mesta koje je naš film svojevremeno zauzimao u okvirima međunarodne festivalske zajednice. Srpski film je doveden na marginu, sa koje će se jako teško vratiti na svoje pređašnje pozicije.

Uspeli su čak i Kusturicu da unište. Za vreme Slobe osvajao je Kan, Berlin i Veneciju, sada za festivale dobija wild card na bazi stare slave.

Srećan Peti Oktobar!
andjelija andjelija 17:01 07.10.2007

Re: Odličan tekst

srdjane shvaticu ovo kao da podrzavas ovaj tekst.

mislim da ste preostri u osudi sadasnjeg stanja, jer stanje u nasem filmu nikada se nije menjalo. kako su dolazile nove strukture na vlasti tako su reziseri snimali. oni koji su se usprotivili i zeleli da ostanu autori zavrsavali su kao otpadnici od drustva ili oni koji su imali srece kao makavejev da zapale iz zemlje.
to sto se danas desava kod nas nije nista novo. samo novi igraci zamenili stare.
ali opet u celom tom budjavom sistemu, mozemo da nadjemo par kvalitetnih filmova iza kojeg rada stoje pravi mali (tepam) umetnici.

apropo kusturice, njemu apsolutno nista ne fali. ta hipokricija kojom on truje otrovane je druga prica. ipak ce on ostati zapisan kao jedan od nasih najvecih reditelja makar pravio do kraja zivota osrednje filmove (kao ovaj zavet u kome se pogubio i gde bi i tarkovski i pazolini se prervrnuli u grobu da vide sta je napravio...jebanje curki i jahanje zvona bez dobre podloge. ...bezveze skroz).
kusturica nije unisten vec taj vlada svojim svetom ne razlikovavsi se od onih koje smatra neprijateljem.

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:11 07.10.2007

Re: Odličan tekst

slagao se ili ne sa tekstom, činjenica je da je stanje u srpskom filmu katastrofalno. ne može se večno živeti na staroj slavi.
više sam očekivao od mlađe generacije, mnogo ubojitije, maštovitije i hrabrije filmove. danas svako može da snimi film. i u tome je i lepota i tajna. danas se prave festivali za filmove snimljenih telefonom. gde smo tu mi? gde su svi ti mladi i talentovani i hrabri reditelji? bar svake godine sa FDU izađe bar po pet reditelja i scenarista.
andjelija andjelija 17:27 07.10.2007

Re: Odličan tekst

ti k'o ja do skora...sve se nadala da ce mlade generacije da promene...dok mi nije bilo nacrtano (gledaj makedonsku vladu, gledaj nase mlade politicare, pa pogledaj nase mlade u bilo kom sektoru....nema razlike u ponasanju i ideologiji sa matorcima)
ali mi ostala bar nada ce kvalitet da ispliva na kraju. ne moze narod krsh da gleda non stop. ok mi je ti sto su narodski bas, ivkova slava, to je kao da je koncert dzeja ..narod to voli..neka mu...ali ostali filmovi...neke sa manjom produkcijom ne iskoriste u kvalitetu e to me bas razocarava.

koga bi ti mogao od tih mladjih da mi preporucis da gledam?

andjelija andjelija 17:33 07.10.2007

Re: Odličan tekst

Srđan Mitrović
gde su svi ti mladi i talentovani i hrabri reditelji? bar svake godine sa FDU izađe bar po pet reditelja i scenarista.


kako mozes da tvrdisda su talentovani i hrabri?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:55 07.10.2007

Re: Odličan tekst

ne tvrdim. samo sam se nadao da će mladi biti hrabri.
a o talentu mogu da sudim tek kad nešto urade, ako urade. koliko sam upućen, svi nekako preziru elektroniku i svi čekaju šansu da rade na filmskoj traci. kao da se dogma i lars von trir nikad nisu dogodili.
nema veze.

to kad kažem mlađi to je veoma uslovno. ovde su mladi redirelji i preko 35 godina.
andjelija andjelija 18:07 07.10.2007

Re: Odličan tekst

ma na iste mislimo.

pa to je glupost ako tako razmisljaju. cime se radi je alatka, valjda se gleda kako se radi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana