Memory Dump: muzika, film, TV, pirati i ja

Dawngreeter RSS / 04.06.2009. u 22:48

Danas mi je bio zadnji dan u vojsci. Civilnoj naravno. Odnosno, srBskim slengom govoreći, izdajničkoj. Nisam još uvek zaista završio sa tim tragičnim poglavljem u mom životu, sledeće nedelje bi još trebalo da se javim vojnom odseku oko sređivanja ne znam ni ja kakvih dokumenata, pa će tekst sa impresijama izlaska iz poslovičnog zatvora sačekati još tih par dana. Umesto toga, pade mi na pamet da bih mogao nažvrljati ponešto o različitim temama koje su mi padale na pamet proteklih nedelja a nisam stigao da im posvetim po ceo tekst. Po sredi je, dakle, nekakav memory dump direktno iz malog mozga. Čisto da simbolično zapljunem teren i prijavim da sam se vratio na blog.

 

 

Lady GaGa

Da počnem tekst sa starom fiksacijom, Lady GaGa me još uvek zbunjuje. Prestao sam da se trudim oko kvalitativnih procena njene muzike, previše sam je slušao da bih rekao da mi se ne sviđa a prilično sam siguran da to nije muzika koja mi se sviđa. Pat pozicija. No, to nije ono šta je bitno. Kao što sam već ranije rekao, smatram da je ona bitna jer za razliku od, u glavnom svake druge pop dive, gospo'ica GaGa sama sastavlja svoju muziku, performans, dizajn i sve ostalo. Mislio sam da su takve pop dive stvar prošlosti. Prilikom live izvođenja svojih pesama često ih malčice menja, nesumnjivo da bi publika dobila više od proste live verzije onoga što već mogu kući da slušaju, ali takođe i sasvim dovoljno da bi svima bilo savršeno jasno da su te pesme njena kučka, što bi ono kaz'li. A šta se dešava kada odluči da pesme izmeni mnogo, to sam tek skoro video. I zanemeo. Akustična verzija Paparazzi pesme je u pitanju. Zajebi albumsku verziju, ovo je legitimno odlična muzika. Oću ceo album ovakav.

 

 

Pirati

Pisao sam o The Pirate Bay suđenju u prošlom tekstu. Od tada do sada, Piratska Stranka je postala treća najbrojnija stranka u Švedskoj sa više od 48 hiljada članova, plus 21 hiljada članova piratske omladine. Takođe, u toku procesa ulaganja žalbe na presudu na osnovu činjenice da sudija koji je doneo presudu pripada udruženju za zaštitu copyright-a, koje je zapravo podnelo tužbu protiv Piratskog Zaliva, proces je prekinut jer je izašlo na videlo da je sudija zadužen za pregled žalbe takođe član tog istog udruženja. Ovo se jako zgodno poklapa sa činjenicom da je advokatica tužioca prokomentarisala presudu kao jako dobro sastavljenu i sročenu svega deset minuta posle njegovog objavljivanja (u pitanju je više od sto strana teksta) na osnovu čega su mnogi smatrali da je ona gotovo sigurno bila uključena u sastavljanje presude. Zanimljivo je napomenuti da je policijski detektiv koji je bio nadležan za raciju prostorija Piratskog Zaliva 2006. godine po završetku tog policijskog postupka dao ostavku i zaposlio se kao neki baja u RIAA. Sad me već ozbiljno zanima dal' postoji neko u pravosudnom sistemu Švedske ko nije na platnom spisku MPAA/RIAA imperije.

 

 

Star Trek

U proteklom periodu par bitnih filmova se pojavilo u našim bioskopima. Watchmen na stranu, o njima ću (još jednom) morati potanko da skribomanišem. Novi bioskop u tržnom centru Ušće nas sve iznenađuje jako čudnim izborima kao što su Lornina Ćutnja (odličan film sa FEST-a koji sam siguran da se gotovo nikome neće svideti) i pogotovo JCVD (Jean Claude Van Damme glumi samog sebe - svako mora da vidi ovaj film pod obavezno). No ipak sam hteo da se fokusiram na blockbuster-e. X-Men Origins: Wolverine je film koji sam morao da gledam samo zato što se u njemu pojavljuje Gambit, meni najzanimljiviji superherojski lik ikada, i nisam imao nikakva posebna očekivanja uzevši u obzir pad u kvalitetu između X-Men 2 i 3 (mada i dalje volim trojku). Ispostavilo se da su takva očekivanja preterano visoka, film je katastrofa epskih proporcija. Zanimljivo je, međutim, da kompjuterska igra Wolverine, labavo zasnovana na filmu, predstavlja jedan od retkih primeraka filmske igre koja je vredna igranja. Čak veoma. Trebalo je umesto filma da puste snimak nekog lika koji prelazi igru, bilo bi deset puta bolje.

Ali glavni filmski utisak je novi Star Trek. Da mi je neko pre godinu dana rekao da ću se oduševljavati Star Trek filmom, ja bih se samo nasmejao. Pre par meseci, međutim, trejler me je neočekivano zainteresovao. Dobar Star Trek film? Ma nema šanse. Još ga radi JJ Abrams. To je isti lik koji je radio LOST, Alias i od ove godine novu seriju Fringe. LOST obožavam ali Alias i Fringe su brutalne gluposti. Iz toga je moguće dva zaključka izvesti. Ili je Abrams neviđeni genije koji vrlo precizno zna šta će se prodavati (i Alias i Fringe su prilično gledani) pa ne cilja uvek na kvalitet, ili je LOST slučajno dobar. Ispostavilo se ovo prvo.

Mislio sam da su mi iščekivanja, potpaljena sjajnim trejlerom, prevelika. Mislio sam da ću se strašno razočarati. Ispostavilo se da je film odokativno milion ipo puta bolji od onoga što trejler sugeriše. Ne znam ni gde da počnem, sve je neviđeno sjajno izvedeno. Bilo je potrebno hodati po finoj oštrici između obožavanja originalnog Star Trek kanona i bahate inovacije da bi se stvorilo nešto unikatno i samo po sebi vredno. Prosto je neverovatno koliko su u tome bili uspešni. Da i ne pričam koliko me raspamećuje koncept in-universe resetovanja franšize. Moraću jednom ceo tekst da posvetim skorašnjim resetima popularnih filmskih franšiza, zastrašujuće je koliko su rezutlati dobri.

 

 

Torture Memos

Jonathan Mann je muzičar koji je ispred sebe stavio zanimljiv zadatak. Jednom dnevno, svakog dana, na netu objavljuje po jednu novu pesmu. Pesme su dostupne za džaba, naravno, a ako vam se svide možete ih i kupiti preko iTunes. Preporučujem svakome da povremeno baci oko na ovog dečka, rezultati su prilično impresivni.

Sada jedna mala digresija. Ne mogu reći da je tema trenutno aktuelna, pošto nije, ali jeste pitanje koje se iznova poteže i vrlo uspešno zataškava - suđenje Bush-u i Cheney-u zbog primene mučenja u Gvantanamo zalivu i sličnim ustanovama. Trenutno u opšte nije pitanje ispravnosti mučenja, samo je činjenica da je mučenje sistematski korišćeno i da je to izvesnim aktima zabranjeno. Možda se na suđenju, kada bi do njega došlo, pokaže da su nevini. Na kraju krajeva, ne moraju ni da idu na suđenje, predsedničko pomilovanje je jedna od opcija. Ford ju je koristio za Nixon-a. Fora je samo što Obama apsolutno nikako ne sme sebi da dopusti da pomiluje Bush-a, a ne odgovara mu ni suđenje iz razloga koji su jasni svima koji već znaju da je priča o dve partije u SAD jedan jako zanimljiv primer modernog mita. Tako da se celo pitanje jednostavno ignoriše, ponekad uz zanimljivu opasku portparola da "predsednik Obama želi da gleda u napred a ne u nazad", sve to uz nadu da će na taj način pitanje da nestane. Verovatno i hoće.

A sad da se vratim na gospodina Mann-a i njegove dnevne pesme. Pesma broj 109 se zove Torture Memos: Waterboarding i predstavlja tekst reč-za-reč preuzet sa memoranduma koji je svojevremeno kružio Pentagonom i Belom Kućom, u kojem se objašnjava popularna tehnika mučenja simuliranim davljenjem. Kao što znamo, waterboarding je bio usvojen kao validna tehnika za "enchanced interrogation". U pesmi možemo čuti na osnovu čega je doneta takva odluka.

 

 

Brawl Street

SEKA, odnosno Svetska Ekonomska Kriza, je popularna serija u svim delovima sveta ali je epicentar ipak Severna Amerika. Mi ostali se moramo zadovoljiti spinoff-ovima, lokalizacijama i lošim plagijatima a original se emituje samo u SAD. Stvar je toliko popularna da standardni infotainment nije dovoljan, narod traži usko specijalizovani finansijski infotainment. Pokušavam da zamislim koji je profil čoveka koji iz zabave prati finansijske emisije ali mi baš i ne polazi za rukom. Bilo kako bilo, to je postojeća stvar.

Sad, ja već neko vreme za potrebe obaveštavanja o dešavanjima u Americi i svetu (a u vezu sa Amerikom) gledam isključivo humoristične emisije. Saturday Night Live, pogotovo njihov Weekend Update odeljak, je za te potrebe sjajna stvar ali ipak niko ne može da prevaziđe legendardni tim sestrinskih emisija The Daily Show i Colbert Report. Za potrebe onoga što ovde želim reći, The Daily Show je relevantan. Preciznije, voditelj te emisije Jon Stewart.

Tamo negde u Martu, u jednom od svojih satiričnih monologa o ekonomskoj krizi, Stewart se dotakao raznih finansijskih infotainment emisija i gluposti koje su u takvim emisijama sadržane. Konkretno, na tapetu su bili loši finansijski saveti, neistine i zamene teza glede odgovornosti. Između ostalih spomenuta je i emisija Mad Money koju vodi izvesni Jim Cramer. To je jedna od onih emisija za koju ne možete da verujete da postoji. Da li ste ikada hteli da u istom programu gledate čoveka koji baca plastične krave, pušta cirkuske zvukova, kotrlja se po podu i daje vam savete koje deonice treba da kupujete odnosno prodajete? Niste? Ne brinite, to je samo zato što niste duševno oboleli. Dijagnoza koja je, očigledno, daleko od univerzalne. Pošto je Mad Money vrlo popularna emisija.

Prvo je Cramer na raznim TV emisijama odlučio da uzvrati paljbu po Stewart-u kako je lagao povodom Cramer-ovih navodno pogrešnih finansijskih saveta, pa je onda Stewart pustio konkretne clip-ove koji pokazuju suprotno, pa je onda Cramer uzvratio generalizovanim pljuvanjem i cela stvar je nedelju-dve bila jedna od glavnih tema o kojima pričaju različite infotainment emisije koje, oh ironije, pretenduju na ozbiljnost. Da bi se celom tom talasu infantilnosti stalo na kraj, Stewart je odlučio da u svoju emisiju pozove Jim Cramer-a lično, pa da u četri oka ispred kamera razreše stvar. Ta famozna emisija je nosila naziv Brawl Street i tih dvadest minuta zapravo predstavlja najbolji, začudo veoma ozbiljan komentar na temu ekonomske krize i finansijskih "proroka" koji sam do sada imao prilike da vidim. John Stewart je uvek bio sjajan ali mi se čini da je ovde prevazišao sam sebe.

Uvod

Part 1

Part 2

Part 3

 

 

Feminizirana urbana gej 80's zombi devojka

Za kraj možda malo narcisoidna tema ali sam previše oduševljen da je ne bih dodao na ovu memory dump gomilu. Dotična tema je, jel'te, ja. Do duše samo posredno, prava tema je Popboks sajt, odnosno jedan specifičan tekst sa tog sajta.

Krajem prošle godine, zagrebačka grupa Lollobrigida (kojom se nikada dovoljno neću izoduševljavati) održala je koncert u SKC-u. Koncert je bio baš fin, Ida je, kao i uvek, bila boginja na stejdžu a dan je još bitan po tome što je to bilo tačno 24h pre antifašističkog skupa u centru grada, ali i zato što sam ja to popodne bio kod frizerke i sveže namontirao šerpa plavo-crnu krestu. Očigledno, od tada je prošlo dovoljno vremena da stvarno nemam neki poseban razlog sada o tome da pričam. Ipak, sudba je htela da za recenziju koncerta na Popboks sajtu saznam tek pre par nedelja. Eve ga ovde: http://www.popboks.com/tekst.php?ID=6791

Na stranu što je po sredi jedna od glupljih recenzija koncerta koju sam imao prilike da pročitam. Zapravo, da budem savršeno iskren, ne sećam se da sam ikada pročitao gluplju. A prelistavao sam metalske forume, pa vi vidite. Pogotovo me oduševljava što je autor mislio da Lollobrigidu slušaju i normalni ljudi, pa je bio razočaran što se pojavila očigledno gej publika. To na koncertu benda čija se najpopularnija pesma zove Moj dečko je gej, čiji tekst, kaže recezent, mu je bilo neprijatno pevušiti. Autor nastavlja o tome kako je atmosfera previše urbana za njegov ukus i pored gejeva izdvaja kako su u publici bile i devojke, izfeminizirani muškarci (nije jasno da li je to podskup ili nadskup gejeva), kao i 80's zombiji. Ovo zadnje već postaje strahotno zanimljivo. Pogotovo kada ste ja, i kao ilustraciju date tvrdnje u tekstu nađete sopstvenu sliku.

lolla2.jpg

Dobar dan, ja sam feminizirana urbana gej 80's zombi devojka.

Atačmenti



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 22:56 04.06.2009

U je

00 noć :)

Hteo sam da poletim kad sam prešao iz "cipela sa povišenom sarom" u duboke patike, tog avgusta 1988. godine...

Pa čestitamo - sad možeš da se ženiš
Dawngreeter Dawngreeter 23:11 04.06.2009

Re: U je

To su mi i u vojsci ponavljali, u paketu sa pitanjem: "I sta ces sada?" Posto mi je zivot tokom sluzenja vojske bio veoma ispunjen, sadrzajno i kvalitativno, i prosto nisam siguran cime cu tu prazninu sada popuniti.

Skontao sam, otprilike, da je drustveno ocekivanje zivota svakog muskarca skola, vojska, zenidba, dvoje ipo dece i posle toga vise ne moras ni da budes ziv. A ako pozuris, sve to si zavrsio do 25 (ja kasnim). Kladim se da nisu to imali u vidu kada su smislili ono "Live fast, die young, have a beautiful corpse."
Spiridon Spiridon 23:12 04.06.2009

ziv nam bio majstore

trebao nam je neko za veliko spremanje kuce, stvari su otisle predaleko na blogu
Dawngreeter Dawngreeter 23:17 04.06.2009

Re: ziv nam bio majstore

Moracu da pronjuskam unaokolo, potpuno sam neupucen u trenutna zbivanja. Zadnji put se logovah tamo negde kad je Angie okacila ono za Biljanu Srbljanovic...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:41 05.06.2009

samo sam hteo da kazem

ziv nam bio majstore
trebao nam je neko za veliko spremanje kuce, stvari su otisle predaleko na blogu


i nista vise...
angie01 angie01 12:19 05.06.2009

Re: ziv nam bio majstore

trebao nam je neko za veliko spremanje kuce,



e , ima kod mene u zgradi neka iz sela Donje Brijanje-al najozbiljnije, pedantna, ne zanoveta, a radi i ruchne radove.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 23:17 04.06.2009

Hm...

ja sam feminizirana urbana gej 80's zombi devojka.

Čudo je ova naša armija...
P.S.


Dawngreeter Dawngreeter 13:16 05.06.2009

Re: Hm...

Nema bolje od nase armije. Osim, ono. Svega ostalog.
die hard die hard 23:57 04.06.2009

kakav sjajan povratak ...

... na blog.
Bas se pitah da li su te tamo u vojske prevaspitali.Srecom nisu.Sve desetke za frizz.Inace, tesko je napisati ovakav mix tema a da to zvuci ko celina.Dobrodoso, iskreno.
die hard die hard 00:00 05.06.2009

Re: kakav sjajan povratak ...

kakav sjajan povratak ...


I jos nesto, i sam obozavam Lost.Ima tu tema raznih za diskusiju.Pozz
shumska shumska 05:17 05.06.2009

eh, netolerancijo, tuga ti je ime...:)

sve, sve - ma evo ti i preporuka, ali kud napade metalske forume, dobri čoveče?!
Dawngreeter Dawngreeter 13:15 05.06.2009

Re: kakav sjajan povratak ...

die hard
kakav sjajan povratak ...


I jos nesto, i sam obozavam Lost.Ima tu tema raznih za diskusiju.Pozz


Potegnucu jednom tu temu, pa da vidimo sta ko misli da je Jakob i njegov suparnik. For the record, ja mislim da su u pitanju Sobek i Anubis.
die hard die hard 20:44 05.06.2009

Re: kakav sjajan povratak ...

For the record, ja mislim da su u pitanju Sobek i Anubis.


Pa znas, ona krokodilska glava mnogo to kaze ...No stvarno, to je tema za neki samostalni post.Ustvari,jedva cekam.
Unfuckable Unfuckable 05:57 05.06.2009

ovaj podatak

Piratska Stranka je postala treća najbrojnija stranka u Švedskoj sa više od 48 hiljada članova, plus 21 hiljada članova piratske omladine.

mi je apsolutno genijalan:
naime, očekivao sam da to bude jedna od retkih stranaka gde će omladina brojnošću nadmašiti "odraslo" članstvo
I sam izraz "piratska omladina" me neobjašnjivo uveseljava, ima možda nade za ovaj Svet
vishnja92 vishnja92 10:22 05.06.2009

Re: ovaj podatak

samo da znas

nisam procitala tekst uopste, mrzi me.
ali me veseli sto je gotovo :).
aj, osmislices ti vec svoj zivot nekako. hail eris! all hail discordia... ili bese nesto drugo, zaboravila sam.

ili si kupi bajs pa da te bole usi za sve....

Dawngreeter Dawngreeter 13:09 05.06.2009

Re: ovaj podatak

Unfuckable
Piratska Stranka je postala treća najbrojnija stranka u Švedskoj sa više od 48 hiljada članova, plus 21 hiljada članova piratske omladine.

mi je apsolutno genijalan:
naime, očekivao sam da to bude jedna od retkih stranaka gde će omladina brojnošću nadmašiti "odraslo" članstvo
I sam izraz "piratska omladina" me neobjašnjivo uveseljava, ima možda nade za ovaj Svet


Delim tvoje odusevljenje, piratska omladina je prosto ona vrsta fraze koju mi dodje sam sebi na glas da ponavljam :)
Dawngreeter Dawngreeter 13:14 05.06.2009

Re: ovaj podatak

vishnja92
aj, osmislices ti vec svoj zivot nekako. hail eris! all hail discordia... ili bese nesto drugo, zaboravila sam.




Moze, moze :)
A moze i - Hail Eris, full of mischief

Boginja je visoko na listi mojih idola, pogotov zato sto je jedno vreme bila zena mog odabranog proroka i bozanstva "Boba". Posle ga je izbacila iz stana, al' sta ces.


Inace, bas ovih dana gledam koji bicikl da kupim. Trekking ili mountain bike, pitanje je sad. Treba se malo fizicki aktivirati, a i zgodno je za jednostavan prevoz.
Unfuckable Unfuckable 21:55 05.06.2009

Re: ovaj podatak

Treba se malo fizicki aktivirati, a i zgodno je za jednostavan prevoz.

ovaj svet je definitivno otišao dodžAvola, u moje vreme se posle vojske samo gledalo kako da se fizički deaktiviramo
Smica Smica 08:20 05.06.2009

Hvala


za informaciju o Star Trek, a razmišljala sam da li da gledam film

Dawngreeter Dawngreeter 13:07 05.06.2009

Re: Hvala

Svesrdno preporucujem. Sigurno je u pitanju najbolji Star Trek film do sada.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:33 05.06.2009

...

al' pakuješ ove rečenice:
mix: slash memory slash noiseinthebackground slash dump slash nebihrekladajedump,alkadkažeautor:prihvatam.
znači sad si postao selebriti, he,he.
Dawngreeter Dawngreeter 13:07 05.06.2009

Re: ...

Podigao sam na kompu sad skoro Windows 7 beta i zapravo je dobar. Samo mi se par puta bas gadno crash-ovao. Ko zna sta mu pukne, iskoci plavi ekran smrti i prijavi dump-ovanje memorije pre nasilnog reseta. To me bas snazno asociralo na ono sta ovde radim - dump onoga sto mi se vec vrzmalo po glavi pred nasilni reset pa onda mogu na tenane ispocetka da kuckam sta mi se bude kuckalo.

A selebriti, ih, pocecu i autograme da delim. Ne samo sto sluzim za ilustraciju feminiziranih gej zombija nego su me kacili i na onoj izlozbi fotografija sa proslog EXIT-a pod nazivom "moda ili maskenbal". Ona laskava pretres fotka. Jos mi samo fali da izadjem u crnoj hronici i bicu najpoznatiji anonimni Beogradjanin sa ove strane Legije.
angie01 angie01 12:15 05.06.2009

e pa vishe i to da se desi!



za dobrodoshlicu- fantastika!:)))
Dawngreeter Dawngreeter 12:59 05.06.2009

Re: e pa vishe i to da se desi!

Hvala Angie, bas mi je lepo palo malo klasicne muzike :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:48 05.06.2009

ови с пушкама свакако неће бити кориснији

Danas mi je bio zadnji dan u vojsci. Civilnoj naravno. Odnosno, srBskim slengom govoreći, izdajničkoj.

Пусти, ништа не разумеју ти сленгаши. Замисли за неку годину нека страшна фрка, земља на цедилу, и у последњем тренутку се испостави да ствар могу да спасу само извежбани људи са неприкосновеном техником у бесциљном померању столица.

Има да пукну од муке и зависти.
maksa83 maksa83 21:15 05.06.2009

Re: ови с пушкама свакако неће бити кориснији

неприкосновеном техником у бесциљном померању столица.

Ne bih baš potcenjivao tu veštinu, uz dovoljno vežbe može daleko da se dogura - vidi npr. ko su doajeni te discipline. Doduše bacanje stolice već spada u napredne tehnike, ali od nečeg mora da se počne.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:54 05.06.2009

Re: ови с пушкама свакако неће бити кориснији

па то и ја кажем, никад се не зна која ће нам вештина требати у невољи. данас ће та вештина спасити microsoft, а сутра можда србију. зна армија шта ради.

Dawngreeter Dawngreeter 22:57 05.06.2009

Re: ови с пушкама свакако неће бити кориснији

Ja garantujem da nas sest is Doma Vojske u slucaju invazije mozemo 450 stolica u bilo kojoj formaciji na Trgu da postavimo za ispod pola sata.
maksa83 maksa83 23:01 05.06.2009

Re: ови с пушкама свакако неће бити кориснији

Ja garantujem da nas sest is Doma Vojske u slucaju invazije mozemo 450 stolica u bilo kojoj formaciji na Trgu da postavimo za ispod pola sata.

E što volim ove specijalce kad se puvakaju.
Unfuckable Unfuckable 00:33 06.06.2009

Re: ови с пушкама свакако неће бити кориснији

Ja garantujem da nas sest is Doma Vojske u slucaju invazije mozemo 450 stolica u bilo kojoj formaciji na Trgu da postavimo za ispod pola sata.

to je ok, kao taktička varijanta tipa "da ima Okupator gde da sedne da odmori", dakle - desepšn u svom najpoštenijem obliku
a onda ih na'vatamo na iskustvo, kako već i dolikuje - pa ni ne ustanu iz stolica.

Malecki problem je posle - svo to odnošenje, ali - sloboda nema cenu, rekli smo !
Dawngreeter Dawngreeter 01:57 06.06.2009

Re: ови с пушкама свакако неће бити кориснији

Upravo tako. Osnova svake vojne taktike je iznenadjenje, pa da ih vidim da izadju na kraj sa stolicama. Ma i stolovima bre, sve za domovinu. Imamo utrenirane formacije "bioskopski", "amfiteatar", "tri pa dva" i "svadba", nema tog okupatora koji ce biti spreman na sve to.
Gassalasca Gassalasca 09:19 06.06.2009

...

A diesel generator drones somewhere outside. The tent reeks of farts, sweat and the sickeningly sweet funk of fungal feet. Everyone walks around in skivvies, scratching their balls.

E to je prava vojska.
Gotovo je izvesno da cu jednog decenijama udajlenog dana lezati na poslednjoj postelji i zaliti sto se nikad nisam pridruzio americkim Marincima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana