Ko je ubio Harisa Brkica

lidiaz RSS / 08.06.2009. u 03:41

7627216554683a65215f9c303680829_big.jpg 

Kadeti Partizana pobedili su na memorijalnom turniru "Haris Brkic".

Haris Brkic igrao je kosarku devedesetih u Partizanu uglavnom. Bek, prodoran, jedan od najboljih ulaza, intiligentan. Povremeni reprezentativac. Najbolji drug mu bio Predrag Drobnjak. Van terena  bio je miran, sve te godine proveo je sa istom devojkom, plavusom Sanjom. Ja ga nisam znala nesto, onako vise u prolazu sa poneke utakmice ili zurke. Iz vidjenja.  Moj muz ga je znao profesionalno, radio intervjue s njim.

Onda smo u decembru 2000, vec u Izraelu, culi da je pucano na njega i da je u teskom stanju. Umro je u bolnici. Na njega je pucao NN. Istraga tapka u mestu i danas posle osam i po godina. Zaboravljen od svih, osim porodice. Po beogradskoj carsiji kruzile su razne price, da ga je ubio neko kome je pozajmio novac, ili neko od crnogorske mafije, ili ...

Kada googlate Brkica, izadje jako malo, kad j godisnjica smrti, ili kad je turnir. I nista vise, muk. 

Clanak



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

medjutim92 medjutim92 08:47 08.06.2009

Hvala..

.. na ovom tekstu..

Sramota je da se ovo prakticno zaboravilo..
margos margos 12:00 08.06.2009

Re: Hvala..

medjutim92
.. na ovom tekstu..

Sramota je da se ovo prakticno zaboravilo..

maricacarica maricacarica 00:24 12.06.2009

Re: Hvala..

Tačno. Sramota. Ali ima nas još koji ga pamtimo.
Strmoglavi badža Strmoglavi badža 13:38 12.06.2009

Re: Hvala..

maricacarica
Tačno. Sramota. Ali ima nas još koji ga pamtimo.


Istina. Naježio sam se kada sam video na se neko setio da ga spomene. Svaka čast.

Na sahrani su mu tamburaši pevali Tiho noći.
RIP Harise.
loader loader 09:02 08.06.2009

Muk kao uobičajenost

Taj muk je gotovo uobičajena pojava u našem društvu, godinama i godinama. Iz države potpunog kriminala (u kojoj istrage idu mučno i sporo ili uopšte ne idu) teško je preći u državu prava.
matityahu matityahu 09:10 08.06.2009

MUK

"I nista vise, muk."
...i mučnina.

Plemenito je što si se setila i što se sećas.
pozdrav
matija
mariopan mariopan 11:38 08.06.2009

Re: MUK

Zaista, kako je to strasno kada se taj muk provlaci tolike godine i svi cute? Nikome nije stalo?
Tebi je stalo, roditeljima i kome jos? To je sramota.
Da li smo otupeli, oguglali, imamo li jos icega ljudskog u sebi da se pobunimo i da zatrazimo da organi reda i pravosudja rade svoj posao i da se pravdom za ovog nevino stradalog mladica, najzad, utese njegovi roditelji? Znam, utehe nema, ali pravda, makar zaksnela, moze makar da ublazi bol.
Trazimo tu pravdu!
dilan_dog_93 dilan_dog_93 11:45 08.06.2009

Haris Brkic

I ja sam se uvek pitao ko ga je ubio i zasto, kao i zasto nema nikakvih informacija o tome...
Bio je dobar igrac, nisam ga zaboravio.
Biljana 77 Biljana 77 12:44 08.06.2009

Nisu

ga zaboravili navijači Partizana. Čuje se često sa tribina HARIS BRKIĆ! Samo što to nije za utehu nikome. Žalosno je i strašno. I to kako je stradao, samo što se vratio u Beograd, i to što tolike godine ništa nije urađeno da se ubica/e otkrije.

biljanab75 biljanab75 14:47 08.06.2009

sramota

tada sam se ponadala da ce naci one koji su ga ubili, a evo koliko je godina proslo.
kad ga se setim, strecnem se od tuge i sramote...


Unfuckable Unfuckable 19:14 08.06.2009

bio je

odličan igrač, a njegovo ubistvo je enigma koja je, nekako isuviše brzo pala u zaborav.
Tj - veoma dosledno je dozvoljeno da se zaboravi na nju, ako će tako biti jasnije
Preporuka za tekst i podsećanje
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:43 09.06.2009

Re: bio je

Unfuckable
odličan igrač, a njegovo ubistvo je enigma koja je, nekako isuviše brzo pala u zaborav.Tj - veoma dosledno je dozvoljeno da se zaboravi na nju, ako će tako biti jasnije.



hm, čudna mi je ova tvoja mistifikacija, Anfače. ko je dosledno dozvolio da se zaboravi Harisovo umorstvo: Milošević, Bulatović, Đinđić, Koštunica, Tadić, Dačić, Danilović, Divac? jedini koji su se bavili terorisanjem sportista u to doba bili su pripadnici beogradskog poslekomunističkog i posleratnog raspadnutog sistema vrednosti, šljam i bagra, tkz. beogradsko podzemlje. ako ti kažeš da je dosledno dozvoljeno da se zaboravi na Harisovu tragediju, onda upućeješ na neke više staleže od pukog beogradskog uličarskog ološa. na koga upućuješ?
Unfuckable Unfuckable 23:04 09.06.2009

Re: bio je

ok, da pojasnim :
prvo - ne mislim da sam bilo šta mistifikovao, takođe ni ukazivao u pravcu mogućih počinilaca.
Ali, hajde da pogledamo malo bolje - trese li neko to "drvo" i provetrava li neko tu priču?
... šta rade novinari, kolege iz sporta, košarkaši, treneri, političari "istinski ljubitelji sporta" , čini mi se da je i direktor jedne naše baš velike medijske kuće jako privržen košarci?
Insistira li neko od njih da se istraga pomakne sa mrtve tačke, postavlja li pitanja...seća li se uopšte ?
Ja - iskreno - nisam to primetio.
E, na to sam mislio kada rekoh da je "veoma dosledno je dozvoljeno da se zaboravi" ubistvo Harisa Brkića.
Koliko košarkaša je ubijeno kod nas ?
Ja mogu da se setim dva :
jedan slučajno i jedan - ne zna se kako
Pa, diže li se frka bar upola kao oko Ćuruvijinog ubistva ?
Nešto nisam primetio.
Zašto ?
Smeju da čačkaju po DB operativcima a ne smeju po...kome ?
Nadam se da sam bar malo pojasnio svoj stav
lidiaz lidiaz 23:38 08.06.2009

...

Jedna od najbitnjih stvari koje su nam, bar meni, pomagale da prezivimo devedesete ila je ta nada da ce se sve promeniti samo kad SM ne bude vise tu.
Brkic je ubijen kad se nova vlast tek formirala, kad su se neke stvari navodno rasciscavale. Osam godina i nekolko promenjenih vlada, i nije se nista pomerilo. Ja iskreno ne verujem da je uopste postojala ozbiljna istraga, jos manje verujem da bilo ko radi sada na tom slucaju.

Koliko se secam, sadasnji ministar policije bio je aktivan u KK Partizan u vreme dok je Brkic igrao.
Strongman Strongman 01:06 09.06.2009

Zal do neba

Blizi se 10 godina od kada nas je napustio odlican igrac i pravi dzentlmen. Nema naznaka ko je oduzeo Harisu zivot i zasto, ali ono sto znamo je da se o njemu i dan danas ispredaju najlepse sportske price:

Kratka priča o velikom borcu i igraču

Haris Brkić rođen je 1974. godine u Sarajevu. Prve košarkaške korake naučio je u ekipi KK Bosne na čiji je trening prvi put otišao kao desetogodišnjak. Po izbijanju rata, 1992. godine dolazi u Partizan i posle jedne sezone provedene na pozajmici u Borcu iz Čačka postaje standardni prvotimac KK Patizana čiji je dres nosio šest sezona. Za to vreme, bio je jedan od nosilaca igre i svakako igrač koji je obeležio period od 92.’ do 99.’ godine. Posle šest godina igranja u crno-belom dresu, 1999. godine na kratko se seli u podgoričku Budućnost sa kojom osvaja titulu prvaka Jugoslavije. Posle samo jedne sezone provedene u Podgorici, Haris se vraća u svoj Partizan. Njegov povratak imao je veliki značaj za ekipu jer time je, verovalo se, konačno bio kompletiran tim koji je imao veliki potencijal. Trebao je biti nosilac igre zajedno sa Mićom Berićem, Vesom Petrovićem, Čankom i Bulatovićem. Prve utakmice Harisove bile su nešto lošije, ali znalo se da je samo pitanje momenta kada će zaigrati na svom nivou. Krajem 2000. godine Haris je počeo da pruža partije koje su svi od njega očekivali ali velika tragedija prekinula mu je život i zavila u crno KK Partizan i sve navijače Partizana. Poslednja utakmica koju je Haris odigrao bio je meč Vinston Juba lige protiv Vojvodine u Novom Sadu 10. decembra 2000. godine. Partizan je pobedio sa 87:83, Haris je postigao 10 poena a 5.000 ljudi imalo je priliku da posmatra poslednju utakmicu u životu tog velikog igrača.
Dva dana posle te utakmice, 12. decembra u 21 čas ispred hale Pionir, nepoznata osoba iz nikad utvrđenih motiva pucala je u Harisa. Teško povređeni Haris prebačen je u urgentni centar gde su se lekari borili za njegov život. Operisan je na neurohirurgiji, ali nikada se nije probudio iz kome. Njegovo srce prestalo je da kuca 15. decembra u 01.35 časova.
Haris je jedan od najvećih igrača koji je ikada nosio crno-beli dres. Sa jedne strane njegovo igračko umeće je donelo jako puno radosti svima koji vole Partizan, a sa druge strane, bio je čovek bez ijedne mrlje na karijeri. Uzoran sportista koji se nikada nije eksponirao, nikada ga nisu pratili skandali, sve što je imao da kaže Haris je pričao isključivo na terenu. Čak i na vređanja protivničkih navijača koji su deo života svakog sportiste, Haris je uzvraćao samo smeškom. Spada u grupu retkih igrača koji su u svakom smislu bili dostojni crno-belog dresa. Sa Partizanom je osvojio tri titule prvaka Jugoslavije (i jednu sa Budućnošću) kao i tri Kupa. Odigrao je 290 utakmica za Partizan (10. u istoriji), postigao 3.709 poena (8. u istoriji) a u Evrokupovima 951 poen (5. u istoriji). Sa mladom reprezentacijom osvojio je bronzanu medalju na EP u Turskoj.
Veliki broj igrača za celu karijeru ne uradi ono što je Haris postigao za svojih 26 godina. Ostaće uvek pitanje koji su bili krajnji dometi tog igrača jer život mu je prekinut kada je bio na vrhuncu karijere. U njegovu čast, KK Partizan sveke godine organizuje Memorijalni turnir Haris Brkić. Svima koji smo imali čast i sreću da ga gledamo uživo ostaće u večnom sećanju a na nama je da njegovo delo i život prenesemo i na mlađe da se nikada ne zaoboravi njegovo ime.
Hvala mu za sve što je učinio za Partizan.
Neka mu je večna slava!
www.izaberipartizan.com
tacafaca tacafaca 21:02 12.06.2009

Није био интересантан тад

А ни сада није очигледно. Ко ће да јури што су га убили и ко је пуцао на њега, кад су тада имали "паметнија" посла. Те 2000. године могу да замислим само како је било по полицијским станицама и осталим службама. Као у кошници. Сви зује негде и тек понеко донесе мало меда.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana