Sarajevo, srpska grobnica

vracarac92 RSS / 08.06.2009. u 10:14

Sarajevo srpska grobnica

Poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić nije mnogo pogriješio kada je rekao da je u Sarajevu ostalo dosta Srba, ali je zaboravio da kaže da većina njih odavno nije među živima.

Ovo je “Fokusu” rekao poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, koji je Ceriću postavio pitanje da li je, možda, mislio i na one Srbe, čije su kosti razasute po jamama oko Kazana, na gradskoj deponiji i drugim, još neutvrđenim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica.

- Licemjerne su Cerićeve izjave da Sarajevo u proteklom ratu nikog nije protjeralo, te da je u glavnom gradu BiH ostalo veoma mnogo Srba. Da, ostalo ih je, ali pod zemljom. Za nekima se i danas traga, jer su u međuvremenu Cerićevi istomišljenici izmještali grobnice i sakrivali kosti - kazao je Jovičić, upozorivši da je samo u Sarajevu, tokom proteklog rata, postojalo 126 logora za Srbe.

U tim logorima, naglasio je on, Srbi su mučeni, prebijani, usmrćivani na najstravičnije načine. O tome, navodi on, reis ćuti, a ima snage da upre prstom u Srpsku pravoslavnu crkvu i kaže kako se njeni vjerodostojnici nikada, navodno, nisu ogradili od zločina, počinjenih tokom proteklog rata.

Njegovo mišljenje dijeli i šef Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda RS, Staša Košarac, koji je kazao da svima u BiH i van nje treba da bude jasno da je u proteklom ratu stradao i srpski narod. Pogotovo je stradao u tom istom Sarajevu, za koje Cerić tvrdi da nikog nije protjeralo.

Košarac je podsjetio da dostupni podaci govore da je prije rata u Sarajevu živjelo gotovo 200.000 Srba, te da ih danas tamo živi između 15.000 i 20.000. Tokom rata, po sarajevskim kazamatima, tvrdi Košarac, ubijeno je više od šest hiljada Srba.

- Cerić, očigledno je, nastavlja da provodi politiku Alije Izetbegovića, koja je devedesetih godina BiH gurnula u krvavi građanski rat. Za samu BiH, ovakvi istupi vjerskog lidera nikako nisu dobri - rekao je Košarac, upozorivši da su vjerodostojnici SPC u nekoliko navrata osudili ratne zločine, što je Cerić, očigledno, prespavao.

Predsjednik Nevladine organzacije “Kroacija libertas”, Leo Pločkinić, rekao je “Fokusu” da Cerića demantuju zvanični podaci SPC i Katoličke crkve, koji ukazuju na činjenicu da je u Sarajevu, bukvalno iz dana u dan, sve manje i manje nebošnjaka.

- Na djelu je klasično etničko čišćenje i strah me je, iskreno, da se sarajevski princip ne primijeni na sve ostale gradove u BiH. Jasna je politika, koju zastupaju Cerić i njegovi istomišljenici, a njena suština jeste u tome da Srbi i Hrvati, moraju biti podređeni i da se povinuju svim zahtjevima Bošnjaka. U protivnom, neka se pokupe i idu, jedni u Srbiju, drugi u Hrvatsku - kazao je Pločkinić.

Da Sarajevo sve više postaje islamski grad, tvrdi i predsjednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić. On je kazao da je situacija u tom gradu iz dana u dan sve teža i da i ono malo Srba, koji tamo žive, žele da što prije napuste glavni grad BiH.

Bruka za Muslimane!

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Dževad Galijašević, smatra da su Cerićevi posljednji istupi opasni i za same Bošnjake. On je to obrazložio činjenicom da su Ceriću, očigledno, porasli apetiti za vlašću, pa mu BiH izgleda nije dovoljna. Zbog toga je, podsjetio je on, nedavno podijelio Bošnjake u Srbiji, kada je otvoreno stao na stranu sandžačkog muftije Muamera Zukorlića. Cerić je, tvrdi Galijašević, zločinac koji nastavlja stopama Alije Izetbegovića i vodi muslimanski narod u nove međusobne okršaje.

e-novosti

Serijat u Bosni

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić na skupu u Njemačkoj založio se da šerijat bude institucionalizovan kao sastavni dio ustava BiH.

Kako prenosi “Večernji list”, Cerić je u svom predavanju na Katoličkoj akademiji u Berlinu rakao da je šerijat za muslimana moralni kod koji ga potiče da čini dobro i da se kloni zla.

“To nije u suprotnosti s državnim Ustavom, koji ima za cilj da osigura prava svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju, kao i da im osigura mir i sigurnost u kući, na poslu i na ulici. Nije toliko važno kako ćemo zvati ustav, važno je da taj ustav garantuje, štiti i razvija vrijednosti bez kojih nema zajedničkog života među ljudima i narodima”, rekao je Cerić na predavanju čija je tema bila “Šerijat i muslimanski društveni dogovor u Evropi”.

Reis Cerić je tad poručio da šerijat nije državni ustav, ali je svoje zagovaranje uvođenja vjerskog koda ponašanja muslimana u najviši akt države povezao sa stradanjem Bošnjaka u Srebrenici.

“Za žrtve genocida u BiH bilo je najvažnije da su ostali živi. Zato strahovi koji se šire po Evropi nemaju uporište jer u Srebrenici nije bilo šerijata”, naglasio je poglavar Islamske zajednice u BiH.

Ovo je kontinuitet ovakve vrste angažovanja reisa Mustafe Cerića, koji je i ranije zagovarao da svi muslimani u Evropi imaju jedinstvenog vjerskog i političkog vođu, prenosi “Večernji list”.

Šerijat je skup pravila, odredbi, učenja i vrijednosti koja upravljaju ličnim i društvenim životom muslimana, čije je izvorište u svetoj knjizi muslimana - Kuranu.

Šerijat takođe propisuje i pravila ponašanja muslimana u politici, društvu, ekonomiji, pravu i drugim oblastima, a u mnogim stavkama drastično se razlikuje od zakona koji se primjenjuju u zapadnim zemljama, pa čak i u nekim zemljama gdje je većinsko muslimansko stanovništvo.

Prema šerijatskom zakonu žene ne smiju da voze auto. Nedavno su žene u Saudijskoj Arabiji potpisivale peticiju za ukidanje ove zakonske odredbe, ali nikakve reakcije nije bilo.

Šerijatski zakon strogo zabranjuje ženama bilo kakvo šminkanje, a muškarcima je strogo zabranjeno dirati ženu ako im ona nije u rodu. Muslimankama je, takođe, strogo zabranjeno da se udaju za nekoga ko nije njihove vjere.

U šerijatskom zakonu još uvijek vrijedi smrtna kazna kamenovanja, a primjena ove kazne je česta u Iranu. Osim Irana, još nekoliko zemalja, uglavnom na Bliskom istoku, primjenjuje ovakve zakonske odredbe. Posljednjih godina uglavnom afričke zemlje uvode provođenje šerijatskog zakona, kao što je Somalija.

P.S. Iz vrtica u Sarajevu proteran je deda mraz uz obrazlozenje da nije deo islamske tradicije.



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vracarac92 vracarac92 10:18 08.06.2009

Logori za Srbe

Kroz logore FBiH prošlo 50.000 Srba

Upravni odbor Saveza logoraša Republike Srpske i tim Advokatske komore RS u petak će predati prvu tužbu od ukupno 536 protiv Federacije BiH, za naknadu materijalne i nematerijalne štete srpskim logorašima u logorima na području tog entiteta, potvrdio je za "Fokus" Branislav Dukić, predsjednik Saveza Logoraša RS.



Dukić je rekao da će tužbama, osim naknade štete, biti pokazana i činjenica da u proteklom ratu na prostorima bivše Jugoslavije nisu stradali samo Bošnjaci i Hrvati, već i Srbi.

- Po našoj evidenciji i izjavama živih svjedoka, na području FBiH bilo je 536 logora, kroz koje je prošlo preko 50.000 logoraša. Većina su bili civili.

Tek deset odsto logoraša bili su vojnici. Svi oni posjeduju validnu dokumentaciju od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koja će svakako koristiti u ovom procesu - rekao je Dukić.

On je pojasnio da se radi o tužbama za nečovječno postupanje, maltretiranje, ubijanje, silovanje žena i mnoge druge zločine počinjene nad Srbima u logorima u FBiH.

- Za sve ove navode imamo dokumentaciju, izjave sjedoka o tome šta se sve događalo, ko su nalogodavci, upravnici, kao i mnoge detalje o tome ko je ubijao i maltretirao zarobljenike. Mnogi od njih danas slobodno šetaju po BiH, a napravili su strašna zlodjela - rekao je Dukić.

On ilustruje da su se žrtve s egzekutorima nekad susretale i nakon rata.

- Nije mali broj slučajeva da su prijetnje ponavljane u miru. Prilikom susreta žrtava i izvršilaca zločina prijećeno da bi sve to moglo da se ponovi. Svi ti dokazi su prikupljeni, uključujući i medicinsku dokumentaciju silovanih žena. U zlodjela je uključen kompletan vojni i politički vrh, koji je obilazio sve te logore - rekao je Dukić.

On je rekao da je prema materijalima kojima će tužbe biti potkrijepljene logore obilazio Alija Izetbegović, Haris Silajdžić i reis-ul-ulema Mustafa Cerić.

Dukić kaže da nakon trogodišnjeg rada na pripremanju tužbi imaju garanciju advokata da će proces biti dobijen.

- Postoji podaci obje vojske, odnosno VRS i Armije RBiH, koji su razmjenjivani. Tužbe ćemo dostavljati nadležnim tužilaštvima, tamo gdje su ti logori postojali. Samo u Sarajevu bilo je 126 logora. Oni tvrde da su to bili prihvatni centri, a znamo da Međunarodni komitet Crvenog krsta nikada nije registrovao takve centre, već isključivo logore. Koliko je bilo logora, toliko je tužbi, dakle 536 - ističe Dukić.

natasavb natasavb 11:12 08.06.2009

Na zalost, tacan naslov

uh, vracarac gde me nadje sa temom.
onaj podatak o 15000 do 20000 srba u sarajevu se pretpostavljam odnosi na one koji su prijavljeni tamo. mislim da ih sigurno dupolo manje tamo zaista zivi. moja mama je morala da uzme njihovu licni kartu da bi mogla bilo sta da sredi za imovinu koja nam je tamo ostala , a jako je mnogo takvih slucajeva.
o onome sto se tamo desavalo za vreme rata bih mogla na dugo.
mamina rodjena sestra je bila u muslimanskom delu grada do aprila ‘94., a moji celi rat u srpskom sarajevu.
strasno je to sto se ovde skoro nigde ne moze cuti da se pominju srpske zrtve za vreme rata i to koliko ih je nestalo po raznim logorima i privatnim zatvorima u gradu.
evo samo jedan primer, da ne kaze neko da pricam uopsteno.
tatin kolega sa posla i dobar prijatelj je bio zatvoren u bivsoj kasarni "viktor bubanj". mi smo ga videli 3 meseca nakon razmene i bilo je strasno na sta je licio. polomljeni prsti, jos uvek podlivi po celom telu.
jedini njegov greh je bio to sto je pogresne nacinalnosti. pola sat pre hapsenja je sedeo sa komsijama i pio kafu i oni su mu govorili kako ne treba nicega da se boji, eto oni su tu da ga cuvaju. kad su ga odvodili , jedan od tih istih je rekao, neka ,ko mu ...cetnicku mater.
nisu svi naravno bili takvi. mog zeta je spasio komsija, ali za ove logore i ostale stvari koje su se tamo desavale srbima mislim da se ovde manje zna i manje prica o njima.
uvek nesto krecemo sa tim, hajde da cistimo svoje dvoriste. uredu je to, ali hajde malo da pocnu i oni svoje. ako nece, vreme bi bilo da ih neko natera i da se konacno sazna istina o srpskim zrtvama u sarajevu za vreme rata
ne znam da li si citao knjigu ” top je bio vreo”. ako nisi obavezno je procitaj.
vracarac92 vracarac92 11:14 08.06.2009

Re: Na zalost, tacan naslov

Предлажем да сви ми овдје будемо - Турци.

Ове ријечи изашле су из уста поглавара Исламске вјерске заједнице БиХ реиса Мустафе Церића. Изговорио ју је 2. септембра у Рогатици, у Републици Српској, приликом отварања обновљене Шуџаудинове џамије.

Објашњавајући значај Рогатице, као највећег регрутног центра “Османске империје”, из којег су у “Истанбул ишли најбољи студенти”, Церић је окупљеним вјерницима поручио:

- Овако кад вас видим, не могу да препознам који је Бошњак, а који Турчин, јер сви сте исти, као да вас је једна мајка родила. Овдје морамо бити једно, не можемо бити двоје и зато предлажем да сви ми овдје будемо Турци. Нас овдје зову Турцима, ми вичемо да нисмо и све што више вичемо да нисмо, они све више вичу да јесмо. И ми јесмо Турци, по нашем повијесном сјећању, повијесном одређењу, идентитету ислама који су нам Турци донијели. Aли, ми смо и Бошњаци.
margos margos 12:43 08.06.2009

......

Više puta otvaram tekst boks da napišem komentar - i svaki put mi se ponovo učvori u glavi i u stomaku, i ne znam šta bih napisala. Uvek osetim veliku zahvalnost prema svima koji imaju hrabrosti i mudrosti da razvežu istinu o dešavanjima u Sarajevu.

Za vreme onog rata, moji, tj. mamini su ga napustili i deda nije želeo da se vrati u njega.
I tada je, pored svih žrtava, istina žrtvovana zarad 'boljeg sutra' ...A tek sada....:(((
vracarac92 vracarac92 12:57 08.06.2009

Re: ......

Više puta otvaram tekst boks da napišem komentar

Zaista je tesko napisati bilo sta iole smisleno!
Sarajevo je za Srbe isto sto i Srebrenica za Bosnjake.
d_sandic d_sandic 09:40 09.06.2009

Klasičan genocid

O kojem se ćuti.

Srbi u Sarajevu su ubijani samo zbog svoje etničke pripadnosti. Ostali su u svom gradu. Nisu bili pripadnici VRS. Da su podržavali politiku rata, izašli bi iz grada i ratovali. Bili su miroljubivi, verovali su komšijama. Mislili su :'neće mene moj komšija, nema zbog čega... Pa deca nam se druže, kafu pijemo svaki drugi dan...'. Završili su silovani, zaklani, na smetlištu.

O njima se ne govori iz jednog jedinog razloga.

Kako pravedna,sveta, čista, humanistička Evropa i još čistija Amerika da podrže vojno, materijalno, politički one koji su klali, silovali ubijali...?

Ne, to se nije dogodilo! Ko drukčije kaže kleveće i laže...
vracarac92 vracarac92 11:08 09.06.2009

Re: Klasičan genocid

Istina.
Tragicna istina.
libkonz libkonz 12:24 09.06.2009

Re: Klasičan genocid

žalosno je danas što imamo sledeće:
U Bosni ne daju na one koji su ubijali nenaoružane Srbe.
U Hrvatskoj glasaju za stranku Branimira Glavaša iako je dokazani svirepi ubica.
U Srbiji protestvuju zbog hapšenja Radovana Karadžića.
Na Kosovu treba samo pogledati ko im vodi tu "državu".
Mislim da mi treba da gledamo sebe. Da se suočimo sa zločinima koji su počinjeni u naše ime i da zločince osudimo.
Preporuka za tekst, Vračarac. I kako će neko da me ubedi da Republika Srpska ne treba da postane samostalna država? Suviše je tu krvi proliveno da Bosna može da ostane jedna država.
vracarac92 vracarac92 12:42 09.06.2009

Re: Klasičan genocid

I kako će neko da me ubedi da Republika Srpska ne treba da postane samostalna država? Suviše je tu krvi proliveno da Bosna može da ostane jedna država.

BRAVO!!!
alexlambros alexlambros 00:40 10.06.2009

шеријат

ђ..а мој што ће га уведу
да не треба бурку можда да носимо, пуштамо браде и једни другима се клањамо у дупета 5х на дан?

Причам ја, причам, о исламу мислим .... ал одма скоче да сам фашиста ....
Иначе, кад исламски верски достојанственик стане да труби о демократији, људским правима и злочинима не знам да л' да се смејем или плачем.

Историја ислама је заправо историја све самих милих и богоугодних догађаја.
vracarac92 vracarac92 10:18 10.06.2009

Re: шеријат

да не треба бурку можда да носимо, пуштамо браде и једни другима се клањамо у дупета 5х на дан?

Cini mi se da im je to krajnji cilj.
Dzihad bato!!!
d_sandic d_sandic 10:32 10.06.2009

Re: шеријат

Иначе, кад исламски верски достојанственик стане да труби о демократији, људским правима и злочинима не знам да л' да се смејем или плачем.


Inače, jedna hrvatska NGO iz Hercegovine je tog 'dostojanstvenika' optužila za ratne zločine. Voleo čovek da se švrćka po logorima!!!
maricacarica maricacarica 11:58 10.06.2009

Re: шеријат

Što reče Margos, počinjem da pišem pa stajem. O srpskim žrtvama se ćuti, to je no-no pričati/pisati/govoriti o tome. Nije u opštem trendu šlihtanja. Čak je više i nevažno kome, to smo već prevazišli, sad se šlihtamo samo radi šlihtanja. Izvinjavamo se, mnogo. Za sve naše žrtve o kojima se ne govori, za ljude nestale bez traga, za sve spaljene srpske kuće - da li se iko ikada izvinuo nama? Za Oluju? Za nesrećnike koji su odvlačeni u logore po Sarajevu, da se ni danas ne zna gde su im kosti? Izvinjavamo se mi. Svakome.
vracarac92 vracarac92 12:18 10.06.2009

Re: шеријат

maricacarica
Što reče Margos, počinjem da pišem pa stajem. O srpskim žrtvama se ćuti, to je no-no pričati/pisati/govoriti o tome. Nije u opštem trendu šlihtanja. Čak je više i nevažno kome, to smo već prevazišli, sad se šlihtamo samo radi šlihtanja. Izvinjavamo se, mnogo. Za sve naše žrtve o kojima se ne govori, za ljude nestale bez traga, za sve spaljene srpske kuće - da li se iko ikada izvinuo nama? Za Oluju? Za nesrećnike koji su odvlačeni u logore po Sarajevu, da se ni danas ne zna gde su im kosti? Izvinjavamo se mi. Svakome.

nije isplativo pisati o srpskim zrtvama...bolje se placa pisanje o nekim drugim zrtvama.
Sve ime svoju cenu pa i nesreca i bol. Bol srpskih majki je izgleda za neke mnogo jeftiniji od recimo bola bosnjeckih majki....liberalno trziste diktira uslove i cenu nesrece.
margos margos 13:10 10.06.2009

Re: шеријат

Serijal koji su Dracena i Ipsi pisali ''Zločin bez kazne'' o srpskim žrtvama je bio pravi način da se o njima govori. Tu su napisana imena žrtava, datumi, ''povodi'' i imena zločinaca. Među njima ima onih koji su na slobodi i koji nikad nisu suđeni, iako su pojedinci pa i boračka udruženja prikupila dokaze o njihovim konkretnim zločinima (zverstvima).

Svaka žrtva i svaki zločin su strašni. Ja ne umem da se bavim gradacijom zločina, jer me gotovo svi ostavljaju bez reči. Ali o njima ne mogu da govorim ja, koja ne znam, već samo oni koji znaju, a ja ću uvek saslušati i podržati, najbolje što znam.

Digresija:
Danas mi svrati poznanik, Ličanin... pet godina proveo u ratu i priča mi kako je nedavno stopirao negde kod Inđije ka Beogradu i kako ga je povezao čovek sa sarajevskim naglaskom. U priči, dođoše do toga da su obojica bili u istom trenutku na istom delu ratišta kod Bihaća, ali na različitim stranama, gde je ovaj koji vozi bio ranjen.... Ulazeći dalje u detalje, dođoše do toga da ga je verovatno ranio ovaj moj poznanik.
Komentar je bio ''Jah, da je bilo drukčije, ja bi' tebe....'' i nastaviše vožnju. Posle su se još jednom sreli i ovaj ga je ponovo prevezao.

Zaključak: borcima s bilo koje strane je lakše da razgovaraju i da se razumeju ispravno, nego nama koji to nismo neposredno doživeli.
mariopan mariopan 10:32 11.06.2009

Re: шеријат

Pisanje o srpskim zrtvama nije dobrodoslo iz razloga sto treba stvoriti sliku da tih zrtava nije ni bilo.
Ako nije bilo zrtava - nije bilo ni zlocina.
Zato Hag oslobadja zlocince jer njihove zrtve ne postoje, kosti njihovih zrtava sele se po djubristima i prekopavaju, zagrcu bagerima, da nikada ne budu pronadjene, ili bar da ne budu pronadjene dok se ne ucvrsti "istorija" koju su smislili zocinci a koju guraju njihovi verni pomagaci.

Guraju je i danas bas time sto o tim zrtvama ne dozvoljavaju ni da se govori, ni da se pise............da se ne cuje i ne zna.
Samim tim cine zlocin ali ocigledno je da ih to ne boli ( one koji cute i one koji ne odzvoljavaju da se o tome pise po medijima), pomazu zlocincima da se sakriju i jednog dana bice veoma tesko da objasne zasto su tako revnosno krili podatke koje drugi imaju,, zasto su sprecavali objavljivanje spiskova zrtava i imena zlocinaca i zasto su pomagali tim zlocincima a kleli se da su na strani zrtava "svih zrtava" .......licemerno i podlo.

Istinu, ma kakva bila, moramo svi da znamo da nam se ne ponovi.
Nekome ocigledno ta istina ne treba jer mu trebaju jurisnici za neki novi pokolj. Zato se neguje ova laz, svuda i po medijima, da srpskih zrtava nije bilo ili ako je bilo da su te zrtve zasluzeno stradale.
Nazalos, mediji tu igraju jednu sramnu ulogu zataskavanja i skrivanja i tako pomazu zlocincima, umesto da raskrinkaju ( sto im je posao) oni skrivaju i stvaraju laznu sliku o tom ratu, zrtvama samo jedne strane i zlocincima iz samo jednog naroda........... sramota.
margos margos 10:47 11.06.2009

Re: шеријат

E draga moja, odgledala sam noćas onu emisiju ''60 minuta'' o Ratku Mladiću. Počinje informacijama o njegovim zločinima '''doduše još ne procesuiranim'' - kako reče voditelj i jednim prilogom kakve mi ni u sred rata nismo imali, tako nadahnuto huškački - i o etničkom čišćenju na deset opština, pa pomenuše odmah Srebrenicu i Bratunac 1992 i 1993. godine. Ja se setih Dracinih blogova i svih spiskova srpskih žrtava iz tog doba, kada je najžešće stradane bilo upravo na Pravoslavni Božić 93.-će.

Dalje mi je dve bilo teško da iole objektivno sagledavam i slušam, jer mi je sve bilo obojeno tom prvom laži. Čini mi se da su u tom prilogu prikazane i Markale - ali onako kako je to bilo prikazano i režirano ''onda''.
Istinu, ma kakva bila, moramo svi da znamo da nam se ne ponovi.

Kako, kad se toliko nakotilo 'vlasnika istine', pa, ko glasniji i ko više para i moćnih mentora ima - njegova istina postaje istinitija?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana