Запенушена феминисткиња Светлана Слапшак и цивилни дијалог

Vladimir Maričić RSS / 10.06.2009. u 14:55

qo7la0.jpg 

Svetlana Slapšak: Osnovni stereotip je da je drugi loš. Od toga sve počinje. Od stereotipa da je drugi loš i kriv za sve naše nevolje dolazi se do, verovatno, najperverznijeg stereotipa koji je u velikoj meri, po mom dubokom uverenju, i izazavo rat u Jugoslaviji, a to je takozvana preventivna osveta.

Pošto je drugi loš i sprema se da nam učini najlošije stvari, hajde da mu mi uradimo to isto pre nego što on to uradi nama. To je psihološka osnova na kojoj se pripremao i izveo rat u Jugoslaviji sa svim žrtvama koje su se desile. MOST

 

 

 

 

 

Razgovor sa neistomišljenicima



Miljenko Dereta   
PEŠČANIK, 10.06.2009.

 

"Da li se i gde danas u Srbiji vodi pristojan, neostrašćen, argumentovani dijalog politike i građana i građanki? Postoji li uopšte svest o neophodnosti civilnog dijaloga koji uspostavlja učešće građana i građanki u donošenju odluka i odgovornost i transparentnost države i drusštva? Zašto se organizacije civilnog društva (OCD), poznatije kao„nevladine", još u srpskoj javnosti ne prepoznaju kao one koje doprinose opštem dobru?"

 

 

Као одговор господину Дерети дајем прилику да прочита запенушану и помало некохерентну феминисткињу дугогодишњу чланицу ОЦД.

 

 

 

"Mlatipop

Svetlana Slapšak   
PEŠČANIK, 06.06.2009.

 

Masna brada je progovorila na državnome jutarnjem TV programu, uz sve simpatije dekoltovane spikerke: naravno da nije ništa strašno vezano za prakse srpske pravoslavne crkve, batinanje i abugrajbovsko iživljavanje su izmislili oni naši perverzni neprijatelji, koji naravno nisu pripušteni na istu TV da kažu nešto svoje; podaci su stari, a nisu ni podaci, što je prošlo nije bilo a i da jeste lepo vam kažemo da nije, i sve ostalo. Gužvara od maka, gužvara od laži, sve samo crno zrno do zrna, lepo se vidi na zubima. Laž prolazi ako je uobičajena, neutralna. No kada se uloži malo suviše neprirodnoga truda da izgleda bolje, testo padne i eto katastrofe. Tako i masna brada: u crkvi gde lome kičmu i udove to rade “sve vreme se savetujući sa uglednim psiholozima”. KOJIM? KADA? IME I PREZIME? Ne računajući besmrtno delo profesora pastirske psihologije na Bogoslovskom fakultetu i autora knjiga iz hrišćanske psihoterapije, Vladete Jerotića, dakako: isti je već dokazao da je srpsko ludilo kvalitet, odnosno da su svi drugi narodi sem Srba, ludi. Teorija batine koja je iz raja izašla sjajno bi dopunila akademikovo delo, srušila konačno zapadnu psihoanalizu, uz nju pedagogiju i logično, ceo svetski školski sistem u kojem već skoro ceo vek nije dozvoljeno fizički kažnjavati. A onda bi zaista sve bilo mnogo jednostavnije. Zato napred akademiče, krunišite svoju bogobojažljivu naučnu misiju na ovome svetu, i dokažite da su masne brade ne samo u pravu, nego da obavljaju, najbolje što mogu,  pastirski posao kome ih učite.

bajker.jpgU očekivanju ove knjige, oko koje se već verovatno tuku ugledni izdavači iz Banja Luke, vratimo stvari u realan prostor: sve crkve ovoga sveta manipulišu omladinom, zloupotrebljavaju decu i maloletnike, fizički kažnjavaju one pod svojom vlašću, fizički napadaju kada god vera “dozvoljava” - a nije, recimo, zabranila ubijanje tokom jugoslovenskih ratova, nego ga je podsticala. Pravoslavna crkva dakle nije ništa bolja od drugih, premda mnoge masne brade žive u uverenju da im je dat autoritet sa kojim mogu o tome lagati. Posebno kao gorepomenuta masna brada, koja je još u kontrolnom organu iste državne TV. No i za ovu i za druge crkve je najgore kada se, kao u ovome slučaju, utvrdi da su sve iste. Jedino što bi se masne brade mogle malo naučiti iz objašnjavanja šta se dešavalo u Gvantanamu – koji, da se podsetimo, nije ukinut: glavnu težinu, kao i posle otkrića događaja u zatvoru Abu-Grajb, imala je motivacija vojnika/stražara, koju im je neko utuvio u glavu. Imamo sve razloge da sumnjamo da je to učinio sveštenik u uniformi, možda u božićnoj ili uskršnjoj propovedi? Učenjem retorike iz ovoga slučaja, masne brade bi možda poboljšale svoju retoriku. Pesničke metafore malo teže naime “pasuju” uz snimke udaranja ašovom. Bolje stoji prizemna racionalizacija.

U toj tački, racionalizacija postupka batinanja i fizičkoga kažnjavanja zahteva da kontrolni organ državne TV ODMAH izbaci masnu bradu, i ne dopusti javno pojavljivanje ni njemu ni njenu srodnim dušama na neko vreme, kao jedini mogućni odgovor građanske javnosti. Šta to beše? To je onaj javni govor koji se ne obazire na roditelje: one roditelje koji bi za fizičko kažnjavanje svoga deteta mogli odgovarati pred zakonom, pa su zato “delegirali” masne brade da obave posao za njih. To bi trebalo da bude javni govor koji će se dići u zaštitu ljudskih prava i važećih zakona. Kako je međutim Predsednik upravnog odbora RTVS još jedan slavni akademik, poznat po hrabrim izjavam i zaštiti ljudskih prava, Nikša Stipčević, svaka nada je uzaludna.

Zašto mislim da je medijska obrada slučaja važnija od slučaja samoga, koji će, u slučaju da dođe na sud, verovatno završiti “pahomijanskim obrtom”? Televizija je morala skočiti na snimke koji su počeli kružiti Internetom, razotkriti ko, kada i gde, pozvati proverene stručnjake za mlade i drogu, pronaći  žrtve, intervjuisati ih tako da ne budu prepoznati, pronaći roditelje koji se možda ipak ne slažu, utvrditi kako i koliko se plaćalo to “negovanje duše”, naći paralele u sličnim ustanovama izvan planete Srbije, ukratko, istraživati. Umesto toga, eto masne brade na kafici ujutro u TV programu, da lepo i mirno objasni šta god mu padne na pamet, jer mu se može.

Mlatipop nije izuzetak, nego pravilo. Crkvena struktura potpomaže batinanje kao princip, nezakonito poslovanje kao uobičajeni postupak, nasilje kao suštinu pastirskog učenja. Crkva ne samo da se nije pokajala za svoju ratno-huškačku politiku, nego je preuzela ponašanje nekadašnje nomenklature, sa kojom je, da podsetimo, odlično sarađivala. Mlatipop je ne samo podnošljiva, nego i nužna figura crkve koja laže, jer nije u stanju da se pogleda, vidi i pokaje. Svi koji  joj veruju su sami krivi.

Peščanik.net, 06.06.2009." emailButton.png



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

trener92 trener92 21:04 15.06.2009

Eto ti sad!

Mlatipop je ne samo podnošljiva, nego i nužna figura crkve koja laže, jer nije u stanju da se pogleda, vidi i pokaje. Svi koji joj veruju su sami krivi.

Interesantan zaključak, rekao bih!

A i ovaj deo
vratimo stvari u realan prostor:
, pa nadalje , vrlo interesantno.
Šta sve može da se pročita, čudo jedno,

Interesantan tekst, nadahnut, na momente , u nekoliko lepih pasusa izrečeno .
Zahvaljujem se na tekstu koji ste preneli, upotpunili ste mi sliku.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana