Ekologija| Gradjanske inicijative| In memoriam| Putovanja| Životinjski svet

Hvala, Borko

albicilla RSS / 11.06.2009. u 15:08

Szabolcs Kokay, www.kokay.hu
Szabolcs Kokay, www.kokay.hu
Godišnjica ovoga, godišnjica onoga.. ta 1999. je očigledno mnogima bila prekretnica u životu. Jednima se život preokrenuo i nastavio u neočekivanom pravcu. Drugima se nije nastavio. Među njima je i Borko Obućina, koji je, negde usred bombardovanja, ispalio metak u sebe. Nisam primetio da su ga se mediji setili - a nije zaslužio zaborav.

Do samog kraja je brinuo o beloglavim supovima i iznosio im hranu redovno, značajno doprinevši tome da Uvac danas bude najsnažnija gnezdilišna kolonija na Balkanskom poluostrvu.

 

Upoznao sam ga koju godinu ranije, kada sam se na Sjeničkom jezeru ukrcao u njegov apatinac. Plamenoriđe brade i sa brojnim borama-smejalicama u uglovima očiju, Borko mi je  tada pokazao liticu sa gnezdima supova i, na visoravni više stene, malu kuću. "Tamo sam rođen," reče.

Borko Obućina, oko 1998.
Borko Obućina, oko 1998.

Na jednoj obali, zeleni pašnjaci prošarani ovcama, na drugoj šuma belih breza i srebrnih jasika, a nad nama četiri supa u niskom letu - jedan mi ispunjava čitavo vidno polje dvogleda.

Borko pokazuje jednu stenu na obali: "Tamo sam prošle nedelje video vidru kako jede ribu". Ubrzo nas nadleće suri orao u niskom letu, ali, u odnosu na beloglavog supa, izgleda nekako sitno: ima za pola metra manji raspon krila i tri puta manju telesnu težinu.

Borko mi otkriva i mesto gde se te godine gnezdila najredja vrsta kanjona, omanji, globalno ugroženi strvinar, bela kanja. Razočaran je što ne može da pokaže i samu pticu: otkako je mladunac napustio gnezdo, teško ju je videti. Tada mi je rekao: "Ja živim za dan kada će se u kanjonu Uvca ponovo gnezditi i iščezli crni strvinar i orao bradan".

Szabolcs Kokay, www.kokay.hu
Szabolcs Kokay, www.kokay.hu

Belu kanju, koja se još gnezdila, nije pominjao. Tih godina su se u Srbiji gnezdila tri para. Danas, nepunu deceniju i po kasnije, bela kanja je kod nas izumrla vrsta... kao prah što curi kroz prste, iscurela je i ona. 

Dok zraci zalazećeg sunca Borkovu bradu čine još crvenijom i dubokim senkama naglašavaju bore od vetra, života na otvorenom, posvećenosti snu... on broji svoje supove, kao pastir koji broji ovce dok ih uteruje u tor. Na jednoj steni ih je 20, spremaju se da tu provedu noć. A na steni podno Borkove kuće je usamljeni mladunac u gnezdu. "To je Cile," upoznaje me Borko, "ali, gde su mu roditelji?!"

Sumrak osvaja jezero. Sedimo u čamcu, čekamo Ciletove roditelje. Odjednom, dve ptice jedre nisko nad brdom, vraćaju se svom mladuncu i gnezdu. "Aha, evo i njih, " zadovoljno zaključuje Borko, kao da kaže: "Tako, sad su svi na broju".

Razmišljam sada o Borku i o amanetu koji nam je ostavio, da sva tri izumrla strvinara vratimo u Srbiju, da kanjonom ponovo zagospodare ptice koje su gospodarile nebom njegovog detinjstva. Kada je on to rekao, sa četiri naše vrste strvinara još smo imali 50% uspeha. Danas smo u lošijem položaju, i to za nemalih 25%.

Jedino nam se supovi dobro drže. Hvala, Borko.

Atačmenti



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niki m niki m 15:17 11.06.2009

bela kanja

Belu kanju, koja se još gnezdila, nije pominjao. Tih godina su se u Srbiji gnezdila tri para. Danas, nepunu deceniju i po kasnije, bela kanja je kod nas izumrla vrsta... kao prah što curi kroz prste, iscurela je i ona.


Ipak, pokrenut je projekat obnove bele kanje, tako da je u subotickom zooloskom vrtu uspesno razmnozena ova vrsta. Cilj projkta je da se bela kanja vrati u prirodu. Nije zgoreg, pomenuti i da postoje napori da se obnovi ono sto je unisteno.
albicilla albicilla 15:26 11.06.2009

Re: bela kanja

ako se ne varam, ove godine se planira da se prva kanja odgajena u zatocenistvu, u azilu zoo vrta palic, pusti u prirodu

taj zoo vrt sve vise dobija na znacaju, i u nacionalnim i u medjunarodnim okvirima, za razliku od one sramote u beogradu
vanja.t vanja.t 10:00 12.06.2009

Re: bela kanja

taj zoo vrt sve vise dobija na znacaju, i u nacionalnim i u medjunarodnim okvirima, za razliku od one sramote u beogradu

može li malo objašnjenje za ovakav stav?
dragan7557 dragan7557 13:14 12.06.2009

Re: bela kanja

vanja.t
taj zoo vrt sve vise dobija na znacaju, i u nacionalnim i u medjunarodnim okvirima, za razliku od one sramote u beogradu

može li malo objašnjenje za ovakav stav?

Menažerira ("ZOO" Beograd je Prestonica i ogroman pa ne stiže sve da uradi. Onda ga neodgovorna ga graždanija doživljava kao sramotu.

dragan7557 cerski
albicilla albicilla 13:51 12.06.2009

Re: bela kanja

vanja.t
može li malo objašnjenje za ovakav stav?


vec sam to jednom prilikom pojasnio, u komentaru:
http://blog.b92.net/text/9610/Vi%C5%A1ak%20prstiju%20na%20ruci%2C%20ili%2C%20u%20potrazi%20za%20krsta%C5%A1em/#k561815

pri tome sam bio nadasve suzdrzan, jer za sto-sta drugo (orangutani, papagaji, bizoni, tigrovi...) nemam dokaza
niki m niki m 13:53 12.06.2009

Re: bela kanja

može li malo objašnjenje za ovakav stav?


Smisao zooloskih vrtova danas je i da budu ukljuceni u istrazivacko zastitarske projekte, a ne samo da prikazuju zivotinje u kavezima. Suboticki zoovrt je vrlo aktivan u ovakvim projektima, beogradski ne. Pored toga, suboticki zoovrt ima i vaznu ulogu u prihvatanju i smestanju ilegalno uvezenih ili prikupljenih zivotinja sto je obaveza koju je nasa drzava prihvatila ratifikacijom CITES konvencije. Na kraju, suboticki vrt nema nikakvih repova za sobom oko umesanosti u nelegalnu trgovinu divljim zivotinjama.Na zalost, beogradski se time ne moze pohvaliti. Poznat je slucaj tigrova iz Bosne koji su zavrsili u Crnoj Gori gde je kasnije jedan od njih otkinuo ruku majci vlasnika kaveza u kome su tigrovi bili smesteni. Beogradski zoovrt je bezuspesno pokusavao da isposluje dozvolu od drzave za preuzimanje tih tigrova koje je u Bosni drzao izvesni gospodin koji je u tom trenutku bio u zatvoru zbog trgovine ljudima (zenama). Kasnije su se tigrovi obreli u Crnoj Gori i utvrdjeno je da su transportovani u kavezima u vlasnistvu Bg. zoovrta. G. Bojovic je kasnije izjavio da on jeste nekome pozajmio te kaveze ali se "ne seca kome".
Dovoljno?
angie01 angie01 16:19 11.06.2009

crvenokosi

su izabrani,..nekako su odvojeni, obelezeni u startu,..imaju neshto u sebi shto zrachi- plameno,..i te bore smejalice-mogu da se rashire samo kada je sve u redu.
deset_slukom deset_slukom 16:32 11.06.2009

Uvac...

Je li to ono mesto gde se naš ugledni političar i bivši ministar Ilić Mr Velimir založio u odbranu srpskih domaćina koji su, doduše bespravno - ali zato domaćinski, podigli svoje vikendice u sred nacionalnog parka?

Verujem da te vikendice i dalje stoje tamo gde su i bile, samo ih ima još više?
nsarski nsarski 19:27 11.06.2009

Borka ne znam,

nazalost, ali hvala i tebi za ove tekstove na blogu.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:10 11.06.2009

nemoj da se ljutis

nova u komentarima, a prisutna u citanjima blogova, vise njih nego komentara, ali da li mozes blize da kazes ko je Borko, odakle je?
Lepo napisano.
albicilla albicilla 20:43 11.06.2009

Re: nemoj da se ljutis

dusanovaiivanovamama
nova u komentarima, a prisutna u citanjima blogova, vise njih nego komentara, ali da li mozes blize da kazes ko je Borko, odakle je? Lepo napisano.


borko je iz nove varosi, ni 10 km od sjenickog jezera i zaseoka obucine, odakle je rodom. za drugo, citiram slobodana puzovica ('ciconia', vol. 8, 1999):

"In Memoriam
Borko Obućina
(1960 - 1999)

Bio je čvrsti preplanuli gorštak sa zlatarskih brda i uvačkih udolina. Na prvi pogled nezainteresovan za svoju okolinu i hladan, Borko Obućina je ustvari bio vatreni zaljubljenik u prirodu svoga kraja, a posebno uvačkih zelenih virova i brzaka, šiljatih stena koje su iz njih izvirale; plavetnila neba koje se oslikavalo u modrim dubinama jezera; vitkih četinara koji su se trudili da dosegnu nebo.

Borko Obućina se bavio posmatranjem lešinara, moglo bi se reći od svog rođenja. Dok je mnogim zaljubljenicima u ptice, posebno onim rođenim u gradovima, životni san da bar jednom vide cara nebeskih visina, Borko nije imao tih problema. On se jednostavno rodio u zaseoku Obućine, gde se na svega koju stotinu metara od njegove kuće nalazi stena Orlovica, gde su se lešinari gnezdili od pamtiveka. Orlovi i lešinari su bili njegova svakodnevnica i Borko se u njih zaljubio od malena.

Početkom osamdesetih godina Borko Obućina se upoznaje sa istraživačima ptica grabljivica iz Beograda, i otada počinje njegovo ozbiljnije bavljenje lešinarima na Uvcu i njihovoj zaštiti, što će tokom devedesetih godina prerasti praktično u njegovo zvanično zanimanje, zahvaljujući razumevanju direktora fabrike "Plastika" iz Nove Varoši, gde je bio zvanično zaposlen. Borko je tako svo svoje raspoloživo vreme mogao posvetiti radu na zaštiti Specijalnog rezervata prirode "Klisura reke Uvac" i Fondaciji "Beloglavi sup" čiji je bio sekretar.

Na prvi pogled, moglo bi se pomisliti da je to bilo vreme blagostanja za ovog mladog čoveka, kome su se ispunile želje da radi ono što voli. Ako se tome doda činjenica da je bio oženjen i imao dvoje male dece, zaista se nije moglo naslutiti ono što je sledilo. Ali, upravo u to vreme, Borko se ozbiljnije susreće sa svom težinom borbe za zaštitu prirode, u sredini koja na te stvari gleda uglavnom sa podsmehom i podozrenjem, koja nikada nije imala dovoljno sluha za takve uzvišene ciljeve, suviše ophrvana svakodnevnim problemima življenja. Borko pokušava da nadoknadi nedostatak svog biološkog obrazovanja i iskustva u navedenim poslovima, putujući na skupove i seminare po Srbiji i družeći se sa ornitolozima i zaštitarima prirode. Borko tada verovatno shvata da je na neki način postao lokalni Don Kihot u borbi protiv vetrenjača.

Borko sredinom devedesetih godina postaje sve veći pesimista, čovek sa sve više srdžbe u sebi. Paradoksalno je, što upravo u tom periodu lešinari na Uvcu doživljavaju svoj procvat, jer ih je iz godine u godinu bivalo sve više. Borka su međutim mučili brojni problemi, koji su se stalno gomilali, a on nije imao moći da ih rešava, a sticajem okolnosti nije se previše oslanjao na adekvatnu pomoć sa strane.

U sred NATO bombardovanja u proleće 1999., Borko se odlučio na samo njemu razumljiv potez očajnika. Iako su mnogi možda u prvi mah pomislili da je bombardovanje bilo glavni povod za to, njegova poruka koju je ostavio iza sebe je to demantovala. U njoj se Borko jasno zahvaljuje pticama i prirodi, kao svojim pravim prijateljima, u koje je imao poverenja i za koje je znao da su dosledni i da ga neće izneveriti. Sa druge strane, izvire srdžba i razočaranje u ljudski rod, ili bar jedan njegov deo. Poslednje rečenice Borkovog obraćanja drugima glase: "Kukavice žive koliko moraju, hrabri žive dokle žele".

Da li je Borko Obućina morao poći na ovu stazu bez povratka, teško je sada reći, ali je gotovo sigurno da ga je boleo rastanak od svojih istinskih prijatelja - nebeskih letača. Njegova sena i duh su međutim i dalje prisutni na ovim prostorima, jedreći iznad vrleti i gudura Uvca i Zlatara, prenoseći se na krilima lešinara sa jednog na drugo brdo. Možda je to snaga koja će nekog novog lokalnog Borka Obućinu nadahnuti da se uhvati u tešku ali časnu borbu zaštite prelepe prirode Raške oblasti."
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:03 11.06.2009

Re: nemoj da se ljutis

Kukavice zive koliko moraju, hrabri zive dokle zele,,,

hvala, lepo od tebe da ga se setis, sta reci posle svega?

albicilla albicilla 08:33 12.06.2009

Re: nemoj da se ljutis

dusanovaiivanovamama
Kukavice zive koliko moraju, hrabri zive dokle zele,,,hvala, lepo od tebe da ga se setis, sta reci posle svega?


covek je ziv dok traje secanje na njega
prolaznik_uvac prolaznik_uvac 23:32 11.06.2009

naslednik

.. danas, posmatrajući beloglave supove nad kanjonom Uvca, prišao mi je lokalni meštanin, čobanin, duge sede kose i brade. U ruci je držao čobanski štap i kalendar koji je „danas dobio“. Pokazuje mi stranu kalendara gde dominira poznata ptica ovih predela.
Neiznenađen onim šta ja radim a željan razgovora, ispričao mi je priču o Borko. O prvim koracima hranilišta pa do tragičnog kraja.
I ako sam bio više fokusiran na beloglave supove i surog orla koji je kružio u daljini, mislim da je ovaj sredovečni čovek rekao da je i Borkov sin nastavio očevim stopama , te da se i on sada stara oko orlova.

albicilla albicilla 08:40 12.06.2009

Re: naslednik

nisam znao da mu se sin time bavi, to me raduje. borko je zbog rodjenja sina i u zatvoru zavrsio: proslavljao je rodjenje - bas na dan kad je umro tito...
bocvena bocvena 09:22 12.06.2009

tužno, lepo

Da se ne zaboravi...
albicilla albicilla 10:59 12.06.2009

Re: tužno, lepo

iz istorijata fonda "beloglavi sup" (http://www.beloglavi-sup.com/fond.htm):

"Ipak, po mišljenju dr Marinkovića, jedan od presudnih događaja za budući opstanak i brigu naroda o beloglavom supu, zbio se aprila 1989. godine, kada je sa stene Čavljak u selu Bukovik, po izuzetno lošem vremenu, brojao supove. Tada mu je prišao meštanin Borko Obućina koga je zapravo zanimalo „šta tu radi po takvom nevremenu”. Odgovor je bio dovoljan razlog da mu se priključi i pripomogne. Svaki sledeći put bio je sa dr Marinkovićem, a sve što je od njega saznao o beloglavom supu, Borko je prepričavao meštanima. „Postao je glasnogovornik programa i uticao na širenje ideje o potrebi zaštite supova u Novoj Varoši”, seća se dr Marinković."
gorran2 gorran2 00:13 13.06.2009

Ptice su kul

seru na sve sa velike visine
albicilla albicilla 11:45 15.06.2009

Fond za zaštitu ptica grabljivica

Uspomena na Borka Obućinu

Prošla je decenija (24.05.1999) od kako nas je napustio jedan od osnivača Fonda za zaštitu ptica grabljivica, Borko Obućina iz sela Bukovik u Rezervatu Uvac. Pre dvadeset godina ideja o zaštiti beloglavog supa bila je strana i neprihvaćena u Srbiji. Borko se srodio sa idejom i ličinim primerom je promenio odnos meštana prema beloglavom supu.

Posle četri godine lutanja po klisuri Uvac u potrazi za poslednjim parovima beloglavog supa, jedan događaj je bio od posebnog značaja za dalju sudbinu supova na Uvcu. Aprilskog dana 1989. po kiši i susnežici pokušavao sam da izbrojim supove na isturenoj steni u Bukoviku. Prišao mi je meštanin zainteresovan šta me je nateralo da tu gledam dvogledom po takvom nevremenu. Kad je čuo razlog moga istrajavanja na vetrometini više nije bilo načina da zaobiđem njega u mom daljem lutanju po Uvcu. Toma Obućina nam je ustupio jedini čamac na jezeru za brojanje supova što je omogućilo lakši rad na monitoringu supova. Borko je slušao priče o supovima koje je dalje prepričavao i postao je pobornik ideje zaštite supova kod meštana. Borkova izvornost i iskrenost omogućila je da meštani sagledaju svoju važnu ulogu u zaštiti ove izuzetne ptice. Srčanost i fanatična upornost Borka obezbedila je podršku njegovog direktora, koji mu je omogući slobodne dane za rad na supovima.

Posle neuspeha Fondacije za zaštitu beloglavog supa Gyps fulvus iz Valjeva osnovane februara 1992. odlučili smo da preuzmemo stvar u svoje ruke i pokrenemo Fond za zaštitu ptica grabljivica beloglavi sup u Novoj Varoši 11.maja1994. godine. Podržali su nas prijatelji ove ideje i Opština Nova Varoš uz čiju pomoć je otvoreno hranilište za supove. Borko je brinuo da se hrana redovno dotura supovima u restoran i broj supova je počeo polako da raste. Prevelika očekivanja su se rasplinula u beznadežnosti NATO agresije, što Borko svojim nemirnim duhom nije mogao da podnese. Danas je Borko neizbrisiva legenda zaštite supova na Uvcu. Sin Marko nastavlja očevim stopama da hrani i da se brine o supovima u Rezervatu Uvac i da proživi očeve nedosanjane snove.

Postavljanjem skulpture beloglavog supa na desetogodišnjicu smrti, u Bukoviku posvećene Borku je skroman čin kojim želimo da ovekovečimo uspomenu na pionira zaštite beloglavog supa u Srbiji. Zahvaljujući Slobodanu Ljubojeviću direktoru Rezervata Uvac uspomena na Borka ostaće nezaobilazna priča uspešne zaštite beloglavog supa, simbola srednjevekovne Srbije. Borkov lični primer ukazuje da možemo uticati na ljude oko nas i predstavlja inspiriaciju i podstrek u zaštiti ugroženih vrsta u Srbiji.

Saša Marinković



dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 12:27 16.06.2009

ih sta ih je...

Da li su jos ugrozena vrsta na Uvcu? Koliko ih ima sada,da li se zna?
albicilla albicilla 16:15 16.06.2009

Re: ih sta ih je...

dusanovaiivanovamama
Koliko ih ima sada,da li se zna?


Uvac je najbrojnija kolonija na kontinentalnom Balkanu (ako ne gresim, Cres ima oko 70 parova, a Krit i vise, u nekoliko kolonija). Pitao sam Bratislava Grubaca, iz Zavoda za zastitu prirode Srbije, za ovogodisnje podatke. Kaze:

Uvac i Milesevka ukupno imaju preko 100 parova. Broj mladunaca u Srbiji ove godine ce verovatno biti oko 70. Ja sam zavrsio ovogodisnje brojanje u Tresnjici i sutra idem na brojanje supova na Uvcu i Milesevki. Sada brojim mladunce. To je do sada najpreciznije brojanje. Imamo sifre svih gnezda i tako ih pratimo poslednjih sest, a ukupno vec 16-17 godina. Ranije nismo imali para za detaljne monitoringe, vec samo za godisnje preglede od po nekoliko dana. Sada cemo imati rezultate uspesnosti gnezdjenja, po prvi put veoma precizne.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana