Metamorfoza 1

Srđan Mitrović RSS / 07.10.2007. u 16:57

sword.jpgGrupa Japan je nastala 1974. godine u jugoistočnom Londonu.

U grupi su tada bili Dejvid Silvijan , Mik Karn, Rob Din, Stiv Džensen i Ričard Barbieri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi album su izdali 1978. godine pod nazivom "Adolescent sex"



Drugi album je bio "Obscure alternatives" takođe 1978. godine.



Treći album je bio "Quiet life" iz 1979. godine



Četvrti album je iz 1980. godine pod nazivom "Gentlemen take polaroids"



Poslednji studijski album je izašao 1981. godine - "Tin Drum"

 



Komentari (41)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

SilverMoon SilverMoon 17:14 07.10.2007

japan

ovo je grupa koja je uvek bila ispred svog vremena. posebno sa albumom Tin drum.
ovo je jedna od onih grupa što nisu imali previše hitova ali su jako puno uticali na ostale grupe. Da li bi Duran Duran onako izgledali da nije bilo grupe Japan, i šta bi se dešavalo sa new wave-om?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:18 07.10.2007

Re: japan

Japan sam počeo da slušam pre svega zahvaljujući pesmi Night porter koja je uvek bila u vrhu liste "100 veličanstvenih" na radiju Studio B.
Ozbiljnije sam počeo da pratim njihov rad posle albuma Tin drum i pesme "Ghosts" i naravno sve zahvaljujući Slobi Konjoviću i "Paradi albuma" i pre svega emisiji "Vibracije".
još imam snimljenu emisiju koji je on celu posvetio grupi Japan.
I Sloba Konjović je bio ispred svog vremena.
AlexDunja AlexDunja 17:21 07.10.2007

Re: japan

lepo sto pminjes slobu konjovica.
meni se svidja i njegova karijerica u grupi
kozmetika.
mislim da su oni bili zanimljiva i bas
netipicna grupa ,za ove prostore.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:25 07.10.2007

Re: japan

kad god gledam Utisak nedelje ja se setim Slobe K. To je njihova pesma "Utisci"
evo i jednog teksta:

Retro: Kozmetika - Kozmetika (ZKP RTVLJ, 1983.)

Kozmetika? Bend? Nikad čuo... Znam da je ovo odgovor većine kojima ovaj naslov ne znači ništa. Ali da je bilo pitanje da li znate ko je Olja Bećković i koju emisiju vodi i kako ide špica te emisije to bi verovatno znali, ali bi vam bio nepoznat izvodjač pomenute teme. Posle ovog teksta možete da sklopite zvuk i sliku u jednu celinu.

Priča o bendu Kozmetika počinje još neke 1974. godine kada slikar Vladimir Jovanović, režiser Marko Pešić i dobro znani radijski poslenik Slobodan Konjović uz Sašu Nikolića formiraju bend Dijamantski psi (da li je potrebno govoriti o Bowievom uticaju). Ovaj bend nije dugo potrajao jer su Pešić i Jovanović otišli na stan i hranu u ustanovu zatvorenog tipa zbog gajenja marihuane. Po njihovom povratku u civilstvo bend nastavlja sa radom, a od 1978. godine postoji pod imenom Kozmetika (tada je u sastavu pored gore navedenog Jovanovića, Pešića i Konjovića, za ritam mašinom bio Miško Mihajlovski, kasnije znan kao polovina D’Boysa, a još poznatiji kao brat legendarnog Zvonka) što je pored prvog značenja koju ova reč nosi trebalo da predstavlja i kovaniču od reči Kosmička etika.

Paralelno sa radom, bend je izdavao časopis "Izgled", tako da se s pravom može govoriti o jednom od prvih art-rock konceptualnih projekata koji je išao tragom onoga što su Bowie i Brian Eno radili tih godina.

Album grupe Kozmetika poradjao se gotovo četiri godine i na neki način ga doživljavam kao testamentarno delo šminkerskom Beogradu tog doba, kao testament svim onim ludim žurkama (za iste se pričalo da su se na onim elitnijim služile palačinke filovane heroinom, ali to je verovatno samo urbana legenda - ipak sam bio mnogo mali u to doba da bi sam znao) kojima je grad obilovao, a i kojih je kasnije nastao i razio se tzv. Novi talas početkom osamdesetih. Sniman je mahom u kućnim studijima u Jovanovoj i Jevremovoj ulici (za one koji manje znaju geografiju Beograda, to su prve dve ulice koje su iznad one u kojoj se nalazi "silikonska dolina", Sloba Konjović je bio snimatelji, završni remix potpisuju on i Marko Pešić, a postprodukciju Rade Ercegovac i Boban Petrović.

Sa tehničke strane album je zanimljiv izmedju ostalog što se na njemu dosta nasnimavalo, ali nasnimavalo u onom smislu kako se danas koriste semplovi (recimo u numeri Bluz kontrolora letenja gde se koriste glasovi surčinske kontrole leta), kao i po ogromnom broju gostiju na ploči. Verovatno je (pored elitističkog perfekcionizma koji provejava kroz ovu ploču - ali nikako ne u negativnoj konotaciji) sve ovo i uzrokovalo da se album ovoliko dugo stvara.

Kao što rekoh, spisak gostiju na albumu je poduži. Dakle pored glavne trojke, na albumu su izmedju ostalih saradjivali pomenuti Miško Mihajlovski, ali i Goran Vejvoda, Raša Djelmaš, kasniji idoli i još kasniji savetniki Šaper i Krstić (Krstić inače peva numeru Utisci), Vuk Vujačić, Bora Pavićević.... pa sve do Bebi Dol, Zlatka Manojlovića i Gorana Bregovića (!).

Album donosi deset pesama, većinom instrumentalnih. Pored dobro znane pesme Utisci, kao potencijalni hitovi slovili su Ona hoće sve da zna i Zanatlija, a bilo bi nepravedno ne spomenuti i fantastičan instrumental Jedne noći na terasi na moru (za koji se čudim da ga niko niti na jednoj radio stanici nije još iskoristio kao podlogu za emisiju), takodje instrumentale (ali uradjene kao minimalizam) 12erac i Kundalini, ili psihodelični prizvuk u Ne da/ne nego/i ili (na tekst Biljane trifunović) i instrumentalu Gaja.

Neosporna je želja da se ovaj album uradi u maksimalnoj tehnološkoj produkciji tog doba. Tako da je vrlo zanimljivo što se pored izvodjača za svaku numeru, na albumu precizno navode i instrumenti koji su korišćeni (dakle neće pisati bas, nego Fender bas), a to korišćenje savremene tehnologije tog doba ide dotle da se na albumu urednop navodi da je za pripremu omota korišćen Apple kompjuter i Epson printer, što sa ove distance, barem meni, deluje beskrajno simpatično sa priličnom dozom melanholije.

Kozmetika nije mnogo svirala (što i ne čudi s obzirom na tehničke zahteve) i nedugo po objavljivanju ovog albuma prestaje da postoji. Paradoksalno, jedna politička emisija uspela je da rad ovog benda otrgne od zaborava, ali ne i da širu javnost upozna sa bendom. S obzirom na vreme i uslove nastajanja, ovaj album predstavlja jedan od onih domaćih proizvoda čije je preslušavanje pod obavezno. Nikada nije reizdat u CD formatu, ali koliko sam primetio po nekim forumima, našao se već neki vlasnik vinila koji je to uredno izripovao i pruzio na dar javnosti.

Preslušavajući moj vinilni primerak ovih dana, konstatujem da na jedno dva mesta malo preskoči, ali to mi nije smetalo ni najmanje. Naprotiv ...

Branislav Nikolić, april 2006.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:29 07.10.2007

kozmetika dodatak

Doctor Wu Doctor Wu 17:34 07.10.2007

Kosmička etika

Kao što rekoh, spisak gostiju na albumu je poduži. Dakle pored glavne trojke, na albumu su izmedju ostalih saradjivali pomenuti Miško Mihajlovski, ali i Goran Vejvoda, Raša Djelmaš, kasniji idoli i još kasniji savetniki Šaper i Krstić (Krstić inače peva numeru Utisci), Vuk Vujačić, Bora Pavićević.... pa sve do Bebi Dol, Zlatka Manojlovića i Gorana Bregovića (!).

A Sloba K. je "onaj" glas sa najboljeg yu singla 1981., Mustafa (iz vremena dok je Šarićka bila mnogo, mnogo drugačija i dok je izlazila sa Vejvodom). Posle je bila Evrovizija, Rudy i sve je otišlo u .... (dodati po izboru).
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:40 07.10.2007

Re: Kosmička etika

sećam se jedne serije emisija sredinom osamdesetih na RTS-u kada su zvali razne zanimljive ljude da pričaju o muzici koju vole. gost jedne emsije je bio i Sloba Konjović, i on je tada pustio spot Dejvida Silvijena "Red guitar"
to je inače blo jedno od njegovih retkih pojavljivanja . Diskomer više nikada nije bio isti kada ga je prepustio drugima.
ervetor ervetor 17:59 07.10.2007

Re: Kosmička etika

Doctor Wu
Kao što rekoh, spisak gostiju na albumu je poduži. Dakle pored glavne trojke, na albumu su izmedju ostalih saradjivali pomenuti Miško Mihajlovski, ali i Goran Vejvoda, Raša Djelmaš, kasniji idoli i još kasniji savetniki Šaper i Krstić (Krstić inače peva numeru Utisci), Vuk Vujačić, Bora Pavićević.... pa sve do Bebi Dol, Zlatka Manojlovića i Gorana Bregovića (!).A Sloba K. je "onaj" glas sa najboljeg yu singla 1981., Mustafa (iz vremena dok je Šarićka bila mnogo, mnogo drugačija i dok je izlazila sa Vejvodom). Posle je bila Evrovizija, Rudy i sve je otišlo u .... (dodati po izboru).


Cekaj, ipak mislim da je Rudy bio mnogo mnogo pre Evrovizije.
Brazil je bio na Evroviziji a Rudy je bio malo posle Mustafe ako ne i u isto vreme. Inace, Mustafa je odlicna meni najomiljenija njena pesma ali sam se dugo dugo cudio kako to da svi pustaju iskljucivo numeru Rudy, a niko nikad da pusti Mustafu. A onda mi je sinulo zbog cega je to. Svakako, moj slobodoumni mali mozak nije mogao da pojmi sve moguce posledice Mustafine nacionalne pripadnosti sto takodje uz cinjenicu da u pomenutom kraju ( Jevremova, Jovanova, Silikonska Dolina) danas patrola policije mora da cuva dzamiju objasnjava zasto ne mozemo cuti ni ovu pesmu niti cuti i videti mnoge druge stvari koje smo mozda i zaboravili, a neki nisu ni videli ni culi. Skoro sam procitao ponovo Bredberiijev "Farenhajt 451" i bio zgranut koliko je on tek danas u Srbiji vise nego aktuelan.
Da li neka radio stanica sme da pusti Mustafu ( Bebi Dol) ili Kosovsku ( Bijelo dugme) ?
ervetor ervetor 18:02 07.10.2007

Re: Kosmička etika

Diskomer više nikada nije bio isti kada ga je prepustio drugima.


A da li mozda imas negde snimljenu onu staru spicu diskomera koja je promenjena pocetkom osamdesetih.
I ne znam zasto je uopste promenio tu spicu i stavio posle onu neku bezveznu.
Bila je mnogo dobra neka muzika i platio bih nekome da mi je sada pusti. Ozbiljno.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:03 07.10.2007

Re: Kosmička etika

ako se dobro sećam, Bebi Dol je pevala Rudi na domaćem takmičenju za pesmu Evrovizije 1983. godine
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:04 07.10.2007

Re: Kosmička etika

ervetor
Diskomer više nikada nije bio isti kada ga je prepustio drugima.


A da li mozda imas negde snimljenu onu staru spicu diskomera koja je promenjena pocetkom osamdesetih.
I ne znam zasto je uopste promenio tu spicu i stavio posle onu neku bezveznu.
Bila je mnogo dobra neka muzika i platio bih nekome da mi je sada pusti. Ozbiljno.

nemoj dva puta da kažeš
sutra ću pitati roberta klajna za špicu diskomera.
JJ Beba JJ Beba 18:09 07.10.2007

Re: japan

..... kao testament svim onim ludim žurkama (za iste se pričalo da su se na onim elitnijim služile palačinke filovane heroinom, ali to je verovatno samo urbana legenda -

to je urbana legenda. Palačinke su ble filovane vutrom
Doctor Wu Doctor Wu 18:16 07.10.2007

Špica Diskomera

Billy Cobham, Spectres?
ivana23 ivana23 18:21 07.10.2007

Re: japan

JJ Beba
..... kao testament svim onim ludim žurkama (za iste se pričalo da su se na onim elitnijim služile palačinke filovane heroinom, ali to je verovatno samo urbana legenda - to je urbana legenda. Palačinke su ble filovane vutrom

Kod L. Secera bilo svega.
DejanOz DejanOz 23:52 07.10.2007

Re: Špica Diskomera

Doctor Wu
Billy Cobham, Spectres?

Mislim da je u pitanju "Spectrum", uvodna stvar, Quadrant IV
DejanOz DejanOz 23:58 07.10.2007

Re: japan

Srđan Mitrović
Japan sam počeo da slušam pre svega zahvaljujući pesmi Night porter koja je uvek bila u vrhu liste "100 veličanstvenih" na radiju Studio B.Ozbiljnije sam počeo da pratim njihov rad posle albuma Tin drum i pesme "Ghosts" i naravno sve zahvaljujući Slobi Konjoviću i "Paradi albuma" i pre svega emisiji "Vibracije". još imam snimljenu emisiju koji je on celu posvetio grupi Japan.I Sloba Konjović je bio ispred svog vremena.

Da ne pisem i ja ovo isto, samo da iskopiram ;-)

Mislim da je Sylvianova solo karijera jedan od retkih primera gde je to dodalo zaista novi kvalitet u odnosu na originalni bend (obicno to lici na podgrevanje stare vatre). Donekle to vazi i za sadruga mu, Karna. Ali, Sylvian je pokazao retku sposobnost da ostane svez i zanimljiv i posle veceg broja decenija. Onima koji su "promasili" njegovu post-Japan karijeru, preporucujem kompilaciju Everything & Nothing (retko dobro sastavljena, ukljucuje i remake "Ghosts", a takodje i ranije nikada objavljenu stvar Japan - "Some kind of fool"; kad se pogleda kako je to dobra pesma, onda je jasno kako mora da je bio dobar bend koji je takve stvari odbacivao).
ervetor ervetor 15:01 09.10.2007

Re: Kosmička etika

Srđan Mitrović

ervetor
Bila je mnogo dobra neka muzika i platio bih nekome da mi je sada pusti. Ozbiljno.

nemoj dva puta da kažeš sutra ću pitati roberta klajna za špicu diskomera.


O da hocu, reci cu jos jednom da sam spreman da platim, samo je pitanje koliko
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:11 09.10.2007

DISKOMER

dobio sam muziku. i to je nešto
KLIKNI OVDE
ervetor ervetor 20:59 09.10.2007

Re: Špica Diskomera

Doctor Wu
Billy Cobham, Spectres?



Mislis Spectrum ?
Ako je to onda vreme stvarno cini cuda. Uopste mi nije ostalo u secanju da je ta stvar bila spica za diskomer ali se secam da je bila dobra. A Spectrum stvarno jeste jezivo dobra stvar i zao mi je sto nije moja...
ervetor ervetor 21:05 09.10.2007

Re: DISKOMER

Srđan Mitrović
dobio sam muziku. i to je nešto KLIKNI OVDE


JEAH !!!

Da to je bilo to. Kad sam cuo najezio sam se i u odgovarajucem trenutku se setio Slobinog glasa koji uleti i kaze DIskomer.
Svaka cast, posalji mi p.p. spreman sam da ispunim obecanje.


Pozdrav
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:57 09.10.2007

Re: DISKOMER

ma sve je ok.
i ja sam se naježio kad sam je ponovo čuo

dunjica dunjica 17:39 07.10.2007

Bilo je to vrijeme...

bezbriznih ´80tih (odrazava se u glazbi) i najljepseg muskarca na svijetu Davida Sylviana. Pazi, nostalgija...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 17:41 07.10.2007

Re: Bilo je to vrijeme...

eh dunjice, što bi rekao Silvijen:
Voices heard in fields of green
Their joy their calm and luxury
Are lost within the wanderings of my mind

I'm cutting branches from the trees
Shaped by years of memories
To exorcise their ghosts from inside of me

The sound of waves in a pool of water
I'm drowning in my nostalgia

dunjica dunjica 18:02 07.10.2007

Re: Bilo je to vrijeme...

DS ima odgovor na sve ;-)
neprilagodjena neprilagodjena 18:27 07.10.2007

Re: Bilo je to vrijeme...

dunjica
bezbriznih ´80tih (odrazava se u glazbi) i najljepseg muskarca na svijetu Davida Sylviana. Pazi, nostalgija...


-----------------------------
...i ubedljivo najsmešnijih frizura... ali da se oprostiti....
dunjica dunjica 18:31 07.10.2007

Re: Bilo je to vrijeme...

Kod nas su te frizure zvali talijankama. Sjecam se jednog ljeta u Zagrebu su SVI koji imalo drze do sebe furali te frizure.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 18:36 07.10.2007

Re: Bilo je to vrijeme...

to je ovaj period>

neprilagodjena neprilagodjena 18:20 07.10.2007

Maria

''Climb the stairs
And step into my dreamhouse"

These words are yours, Maria

The waters warm
(Hold me)
The table bare
(Till the worst is past)

Until the summer nights return
Until we close our eyes

Maria, your every thought's my heartbeat
Maria, save a thought for me

Maria, your every thought's my heartbeat
Maria, save a thought for me
inspekcija inspekcija 20:13 07.10.2007

lepotan

He, naprilagodjena, gde me nadje!
Uvek mi se cinilo nekako nepravedno da se uz ime D. Sylviana uvek prvo nakaci ono "lepotan". Ok, jeste covek sav simetrican (mada na neki vodnjikav nacin), ali lepota je, pogotovu za muskarca, koliko prednost, toliko i kamen oko vrata. Osecam da su ga decaci zlostavljali u skoli, a on se povlacio u svoju sobu i vezbao pred ogledalom Bowie-a. Ma, neka. Uspeo je da se od tog jednog blaziranog Englescica, pretvori u najizuzetniju figuru alternativno-eksperimentano-atmosfericno-emotivnog zvuka. Ne postoji jos jedan takav. :) Mozda mu je onaj komican imidz (iz ove perspektive), upravo i posluzio kao odskocna daska. Ja iskreno ne verujem da se svaki kvalitet sam po sebi kad-tad probije. To je susta neistina. Mnogo je toga u licnoj harizmi, a Dejvid je, na svu nasu i svoju srecu ima. Bez njegovog vanserijskog talenta za suptilne zvuke nostalgije, melanholije, "darkest dreaming"-a, letargije... dopunjenog surovom poetskom iskrenoscu, ne bi smo danas pisali o njemu. Izgubio bi se u tmusi amnezije, kao i tolika lutkasta lica 80-tih. :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:21 07.10.2007

Re: lepotan

mislim da je sylvianu uvek smetao taj nametnuti imidž. to je i bio jedan od razloga raspada grupe Japan na vrhuncu karijere.
Evo šta Sylvian kaže o svom detinjstvu:
"I started wearing make-up and dyeing my hair when I was about 14 or 15. It wasn't the done thing at school. I was naive enough to think that the other kids would side with me against the authorities. But I was wrong - they beat me up instead. So I stopped going. When people don't understand what's going on they treat you with violence. But that only made me more determined. I've always been extremely stubborn, and that helped me along at the time. It was a cause of concern for my parents in those days. They were very worried about what would happen to me. And also about what was going on in my mind. They often used to try to persuade me to change my appearance - for the sake of a peaceful life. I was thrown out (of school) towards the end because of my appearance."

neprilagodjena neprilagodjena 23:04 07.10.2007

Re: lepotan

inspektorka,
umem ja povremeno da nađem... The spot.

slažem se da kvalitet nema obavezno penetrativno dejstvo (uh, kako ovo zvuči,... no...) i da uspeh zavisi od mnoštva različitih faktora, letimično kontrolabilnih.
no, da ne raspredam...

save a thought for me.
inspekcija inspekcija 21:10 07.10.2007

lepotan

Eto, vidis!
A ja mislila da se Japan raspao zato jer je Dejvid, ljubi ga majka, skinuo Yuku Fuji Miku Karnu? (Priznajem, nije ni njoj bilo lako ). Mick je genijalac... Tako dva snazna talenta na jednom mestu... Pomirise se posle, Dejvid pevao na Mickovom albumu "The Dream of reason produces monsters", dok "Rain Tree Crow" nije ipak pokazao pravo stanje stvari...

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 21:14 07.10.2007

Re: lepotan

svašta je tu bilo. i to je jedan od razloga
inače upoznao sam Yuku Fujii u parizu na prosloj turneji. sedela je pored mene.
i dalje saradjuje sa dejvidom. ide okolo sa svojom kamerom i snima sve zivo. bila je i na ovoj turneji.
nadam se da ce doci i u beograd.
kad smo kod mik karna, čini mi se da je izdao svoju kompilaciju.
inspekcija inspekcija 21:58 07.10.2007

lepotan

... Nije jos, ali, kako citam, planira se za pocetak novembra. :) Davno nisam pratila sta radi, eto kakva sam, a zaduzio me je sa Dali's Car...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:04 07.10.2007

Re: lepotan

eto vidiš. čovek ti pružio sve,a ti tako
vidim da su fanovi malo besni na kompilaciju, ali šta da se radi. uvek će biti nezadovoljnih.
evo i link za zanimljiv intervju sa silvijanom:
http://www.rrr.org.au/archive/audio/davidsylvian.ram
neprilagodjena neprilagodjena 23:05 07.10.2007

za S.

Put on your red shoes and dance the blues...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 23:11 07.10.2007

Re: za S.

neprilagodjena
Put on your red shoes and dance the blues...


Dejan Stanković Dejan Stanković 07:46 08.10.2007

Niko nece sa mnom na

Silvijana. Ima 21 koncert. Kazu da im je dosadan. A kao nekada su ga voleli.
Zamisli ti to.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 09:43 08.10.2007

Re: Niko nece sa mnom na

šta da ti kažem, idi sam. ja bih to uradio.
bss bss 13:26 08.10.2007

DS&BF

Lepo je videti da broj ljudi koji postuju rad David-a Sylviana i nije tako mali. To je bas lepo iznenadjenje... Cudi me jedino da niko u ovoj prepisci ne pominje (a sad je i to aktuelno!) jedinog coveka ciji rad postujem vise - da li ste svi suvise mladi pa ne pamtite prve albume Roxy music :) Mozda vas je prevarila kasnija mondenska karijera Bryan-a Ferry-ja, ali Covek je otvorio vrata nizu novih muzickih pravaca i bio jedan od ljudi koji su izvrsili ogroman uticaj na niz novih umetnika - izmedju ostalih i na Sylvian-a, i to ne malo... Ako niste culi, recimo, "This Island Earth" sa "The Bride Stripped Bare" 1978, obavezno poslusajte, mislicete da ste culi Sylvian-ov vokal :)
Za mene je Sulvian-ov rad na 11 mestu interne top liste. To uopste nije tako lose kako zvuci - zapravo prvih 10 mesta je rezervisano za Ferry-ja :)
Pozdrav svima, vidimo se na Sylvian-ovom koncertu
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:31 08.10.2007

Re: DS&BF

ja sam se nadao da će neko drugi otvoriti temu o Brajanu Feriju (jer je zaslužuje), ali nema ko.
bojim se da su neke druge teme aktuelnije.
U svakom slučaju, vidimo se na koncertu.
a uskoro i ekskluzivan intervju sylviana za B92

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana