BUM! Psihoakustka_deo II

jednatanja RSS / 11.06.2009. u 18:48

KUPATILO i KARLEUŠA

U omalenoj sobi paralelnih zidova često dolazi do slaganja reflektovanih zvučnih talasa, a kad se nadolazeći preklopi sa odbijenim talasom, nastaje konstantan ili stojeći talas ("standing wave") većeg intenziteta od originalnog.

Standing_wave_2.gif

Ova pojava se možda najbolje može uočiti u kupatilu, gde mnogi propevaju pod utiskom da sami sebi ne zvuče uopšte loše, no za «operski glas» zaslužna je fizika zvučnih talasa koji se odbijaju o paralelne zidove i sumiraju, a ne geni kako se na trenutak može pomisliti.  Neki doduše ostaju ubeđeni u svoje sposobnosti i van ove prostorije, pa je tako svako od nas imao priliku da bude na meti ovih hrabrih pojedinaca, od kojih su neki, za divno čudo dospeli i na srpsku estradnu scenu, feel free to name a few...ajde ja prva, ne mogu da odolim: J.K.

TRUBE i SIRENE

Već sam u prvom delu napomenula da ljudsko uvo ne čuje sve frekvencije jednako, i da je pogotovo osetljivo u srednjim frekvencijama zbog ušnog kanala dimenzije 25x7mm koji je prirodni rezonator za frekvencije ljudskog govora.  Takođe, ljudsko uvo ima sposobnost adaptacije.  Ako čitate knjigu u miru i tišinu na terasi, i ispred vas vozač odjednom nalegne na sirenu, percepcija jačine tog zvuka (posle faze mirovanja) biće intenzivnija nego kada upadnete u svatove na putu, i svuda oko vas trube kola već nekoliko minuta.  Iako je jačina zvuka iz ova dva primera (teoretski) ista, broj nervnih impulsa poslatih mozgu iz unutrašnjeg uva smanjuje se sa dužinom trajanja zvučnog signala, pa dobijate utisak da je dugotrajan zvuk tiši nego onaj iznenadni.  Adaptaciju ste verovatno iskusili i ako ste slušali neki live bend, kada zvuči mnogo glasnije na samom početku nego posle par minuta svirke. (U vezi sa zaštitom sluha, da napomenem da danas možete kupiti high-tech čepove za uši koji su tako dizajnirani da filtriraju "važne" frekvencije, ali umanjenog intenziteta za oko 20-30dB, za razliku od onih domaćih naprava od sunđera ili vate koje blokiraju podjednako važne i nevažne frekvencije).

KAFANSKA PEVAČICA i MP3

Efekat maskiranja ću spomenuti zato što on ima jednu praktičnu tehničku primenu o kojoj svi znaju.  Ali prvo da ga objasnimo:  ako čujete zvuk od 500 Hz i potom zvuk od 550 Hz ali za 20 decibela tiši, onaj prvi zvuk od 500 Hz će potpuno maskirati ovaj drugi tiši zvuk.  U sledećem primeru, ako čujete dva zvuka od 500 Hz i od 1000 Hz za 20 decibela tiši, ova 2 zvuka moći ćete razlikovati kao dva distinktna zvuka iako je drugi tiši jer su frekvencijski (po visini tona) dovoljno udaljeni jedan od drugog. 

maskiranje.gifU društvu, pogotovo srpskom, efekat maskiranja je poznat i kao «nadglašavanje»: dok pričate normalnim glasom sa drugaricom, kum počinje glasno o politici, a onaj do njega upada još glasnije sa psovkama, onda vi, iz petnih i vratnih žila zapinjete da završite rečenicu, a rezultat je da svi nešto glasno pričaju, a slabo ko sluša ili čuje zbog efekta maskiranja.  Još ako ste žrtva preglasnog benda ili pevaljke u omalenoj kafani, efekat maskiranja je grublji, to jest, maskira se ceo raspon frekvencije ljudskog govora, i ostaje vam samo da pijuckate, i postepeno maskirate pamćenje.  Gore sam pomenula tehničku primenu efekta maskiranja, a to je takozvani MP3 fajl.  Kada jedan «.wav» muzički fajl prebacite u «.mp3» format da biste ga mogli poslati preko e-maila, eliminišete nekih 50-100 megabajtova ili 9/10 CD fajla.  Upravo ti signali koji su maskirani, koje ionako ne bismo čuli u pesmi, se brišu, a samim tim je količina digitalne memorije znatno umanjena. Meni je uspevalo samo u vrlo retkim slučajevima da uočim razliku između mp3-upakovane pesme i iste pesme na CD-u, negde je to lakše a negde teže uočiti, u zavisnosti koje frekvencije i koliko drastično su eliminisane (prilikom prebacivanja u mp3 format).

MOLIMO ZA FINU TIŠINU

Za kraj bih nešto rekla o malom ratu, na engleskom kršten kao «Loudness War» kojem ste verovatno svakodnevni svedoci, a ne razumete da se taj rat vodi preko vaših glava i zbog sadršaja vaših novčanika.  Sigurno vam se dogodilo da gledate neki film na tv-u i kada počnu reklame, počinjete mahinalno da tražite daljinski da stišate, ili, dok ste u kolima i tražite radio stanicu sa nekom dobrom muzikom, odjednom naiđe jedna koja je 2 do 3 puta glasnija od drugih.  Sve je ovo, dragi moji, propaganda, da se zadobije vaša pažnja, ili promoviše sopstveni proizvod, a omogućeno je spravicom koja se zove KOMPRESOR.  Funkcioniše, pazite sad, ne tako što povećava intenzitet (decibele) cele pesme, nego umanjuje dinamiku, to jest razliku između glasnih i tihih momenata u pesmi, reklami, itd.  Rezultat je takav da se dinamički raspon drastično smanjuje; proporcija između tiših i glasnijih signala, posebno uočljivih, na primer, u klasičnoj muzici, potpuno se eliminiše na uštrb tiših signala.  Za današnju pop/rock muzičku produkciju karakteristična je zvučna «kobasica» (pored na slici obeležena godinom 2008), ili traka konstantno glasnih signala tokom trajanja cele pesme ili reklame.

 dynamicrange.jpg

Ljudski mozak ne može da izdrži ovakav "napad" konstantno glasnih zvučnih signala, pa zato potežemo za daljinskim da stišamo i umanjimo «Frusterlebnis» (frustirajuće iskustvo). U Nemačkoj je čak osnovana organizacija «Pleasurize Music Foundation» sa ciljem da ponovo uvedu dinamiku u popularnu muziku i učine je prijatnijom.  Da li može biti kao što je nekad bilo, sumnjam, ali teza pod garancijom je da nam svakako sleduje još mnogo odlične muzike u životu, u najgorem slučaju...



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 20:06 11.06.2009

Dovoljno mi:)))

Idi begaj, šta nam sve napričaaaa... Ja sam skapirala ovo:
Ako budem imala kintu da platim dobar studio, biću pjevač'ca, a ako ne - neću.
I pod dva : da ne grešim što ne gledam tv - makar sam u jednom ratu izbegla da budem žrtva, 'nako.
jednatanja jednatanja 21:15 11.06.2009

Re: Dovoljno mi:)))

Ako budem imala kintu da platim dobar studio, biću pjevač'ca, a ako ne - neću.


i kintu za dobrog menadžera, par tekstova od Marine Tucaković, šljašteće krpice i silikone, pa onda, bez dinamike, na informativno-reklamni blok sa ciljem da publici ojačaš imuni sistem dovoljno da posle 20 puta slušanja više ne dobijaju crvene tačkice po telu. Margos, hvala što si pročitala iako nisi razumela, ni ne treba, ali uglavnom i ja kažem u tekstu da je dobro što ne gledaš TV.

p.s. jel ti pišeš pesmice (tekstove) ili sam te pomešala s nekim?
margos margos 21:59 11.06.2009

Re: Dovoljno mi:)))

p.s. jel ti pišeš pesmice (tekstove) ili sam te pomešala s nekim?

Pomešala si :)
Šalim se ja da nisam razumela.... Nekoliko dana mi je bilo zapušeno desno uho - i čudesno je koliko to zna da indisponira. Neko me nešto pita i čujem pitanje, ali pojma nemam odakle dolazi glas. Pa otežano hodanje bučnom ulicom .... pa osluškivanje koji telefon zvoni i javljanje na pogrešni... pa svašta nešto. Zato su mi i ovi tvoji tekstovi zanimljivi - a ćapim znanja kol'ko mogu :)

Pitali su jednog katoličkog sveštenika da objasni šta je za njega Bog i kako ga opisuje - a on je rekao ''Mogu samo da vam kažem šta bi za mene bilo odsustvo Boga... To bi bio svet bez boje i bez zvuka...''
jednatanja jednatanja 23:09 11.06.2009

Re: Dovoljno mi:)))

Ej, znala sam da si pametna i vesela, a evo sad i da paziš na času! Ja se spremam za ispit krajem juna pa obnavljam gradivo, zbog toga je blog tehničke prirode, ali su i meni ove pojave bile interesatne, u suprotnom vas ne bi gnjavila.

''Mogu samo da vam kažem šta bi za mene bilo odsustvo Boga... To bi bio svet bez boje i bez zvuka...''


Baš divno, po nekim teorijama, stvaranje sveta je pratila muzika, a piše se i o "muzici svemira", ako uspem da nađem članak, staviću link.

Evo (na engleskom): Murmurs
margos margos 23:38 11.06.2009

Re: Dovoljno mi:)))

Velik mi članak da ga sad iščitam celog - no meni je logično da se sve što se dešava , dešava se odjednom u svim pojavnim oblicima. To što zvuk groma putuje sporije od svetlosti ne poništava jednovremenost pojave (stvaranja). Led kad puca... jaje kad se prži... sve to proizvodi i zvuk i nekakve vizuelne efekte. Ograničenost naših čula na svu sreću možemo nadomestiti instrumentima i aparatima.

Ne znam jesi li nekad napisala, ali kojim se poslom zapravo baviš? Vidim da ti je zabavno čim umeš na zabavan i jednostavan način da nam preneseš informacije.

I hvala za komplimente
madam_mym madam_mym 00:45 12.06.2009

Re: Dovoljno mi:)))

fala na tekstu, ja ne volEm kad mi atakuju na slušni živac, ma nikako!
Ako budem imala kintu da platim dobar studio, biću pjevač'ca, a ako ne - neću.

a ako prodam naaaajbolju njivu do puta - pjevač'ca ko grom, garant!!!

jednatanja jednatanja 13:02 12.06.2009

Re: Dovoljno mi:)))

fala na tekstu, ja ne volEm kad mi atakuju na slušni živac, ma nikako!


Madam, za tebe jedna sličica:
jednatanja jednatanja 22:35 12.06.2009

Re: Dovoljno mi:)))

Ne znam jesi li nekad napisala, ali kojim se poslom zapravo baviš? Vidim da ti je zabavno čim umeš na zabavan i jednostavan način da nam preneseš informacije.


He, pa to je odlično pitanje, bavim se svim i svačim, imam b.s. iz biohemije i b.a. iz muzičke teorije i kompozicije, a b.a. iz majčinstva bi trebalo ove godine da dobijem pošto evo već 4 godine uspešno savladavam i teoriju i praksu. Svaštarim, što bi se reklo, "jack of all trades and master of none"...
madam_mym madam_mym 22:49 12.06.2009

Re: Dovoljno mi:)))

sličica:

jao fala puno, medeni su, odmah ću da je sačuvam
margos margos 00:44 13.06.2009

Re: Dovoljno mi:)))

He, pa to je odlično pitanje, bavim se svim i svačim, imam b.s. iz biohemije i b.a. iz muzičke teorije i kompozicije, a b.a. iz majčinstva bi trebalo ove godine da dobijem pošto evo već 4 godine uspešno savladavam i teoriju i praksu. Svaštarim, što bi se reklo, "jack of all trades and master of none"...

Hvala ti na odgovoru... za to treće će se uskoro deliti i odlikovanja koliko je postao zahtevan i kompleksan zadatak u današnje vreme. :)))
Blade Runner Blade Runner 20:12 11.06.2009

Super si

sve objasnila i to na svakodnevnim primerima.
Nisam znao da se Loudness War tako zove, ali takve reklame meni iz cuga postanu antipaticne.
mirelarado mirelarado 20:46 11.06.2009

Re: Super si

Blade Runner
sve objasnila i to na svakodnevnim primerima.
Nisam znao da se Loudness War tako zove, ali takve reklame meni iz cuga postanu antipaticne.


Слажем се, с тим што ми се чини да су све рекламе урађене тако и, што је најгоре, тај неподношљиви звук се не може утишати, изузев да се потпуно искључи (на mute). Знам да су циљ наши новчаници, али за мене је то контрапродуктивно: толико смета да ми је рекламирани производ аутоматски одбојан. Било би лепо када би то забранили, уништава слух.

Певаљке не знам и никада не слушам. У купатилу не певам, из обзира према укућанима.
jednatanja jednatanja 21:21 11.06.2009

Re: Super si

Blade Runner
sve objasnila i to na svakodnevnim primerima. Nisam znao da se Loudness War tako zove, ali takve reklame meni iz cuga postanu antipaticne.


Blade, ja imam osećaj kao da su mi se uvukli u uvo, baš je neprijatno. Hvala što si svratio!
jednatanja jednatanja 21:25 11.06.2009

Re: Super si

У купатилу не певам, из обзира према укућанима


Čak ni tamo?? Pa gde pevaš, nemoj da ne pevaš uopšte, da ne pomislimo da "zlo misliš"?

I ja odmah stiskam "mute", ne vredi tipkati desetak puta na minus koliko treba da bi se stišalo na podnošljivo.
mirelarado mirelarado 21:34 11.06.2009

Re: Super si

jednatanja
Pa gde pevaš, nemoj da ne pevaš uopšte, da ne pomislimo da "zlo misliš"?


Певам по целој кући, ал' само кад сам сама.

jednatanja jednatanja 21:38 11.06.2009

Re: Super si



Певам по целој кући, ал' само кад сам сама


Blade Runner Blade Runner 22:12 11.06.2009

Re: Super si

с тим што ми се чини да су све рекламе урађене тако

i to je tacno. Ipak, ima onih koje iritiraju vise od drugih, a to je pravi trenutak za "mutovanje"

topcat topcat 20:48 12.06.2009

Re: Super si

Pjevam u sebi!

A odzvanja gore nego kupatilo...
jednatanja jednatanja 22:37 12.06.2009

Re: Super si

A odzvanja gore nego kupatilo...


To jest, glava ti odličan rezonator topcat, možeš to odmah na C.V. da staviš...
topcat topcat 23:26 12.06.2009

Re: Super si

jednatanja

To jest, glava ti odličan rezonator topcat, možeš to odmah na C.V. da staviš...

Pa da...prazno pa odzvanja...
Nisu one anegdote o glupim pjevačima slučajne.
jednatanja jednatanja 23:49 12.06.2009

Re: Super si

Nisu one anegdote o glupim pjevačima slučajne


Pa oni su svu svoju energiju preusmerili na osećanja, to jest srce, dalje od glave, mislim možeš li da zamisliš kako bi neki profesor matematike ili IT programer pevao Nessun Dorma -no, thanks.
topcat topcat 00:11 13.06.2009

Re: Super si

Za dobru izvedbu ipak treba i znanja i osećanja.
leopold_lady leopold_lady 21:03 11.06.2009

Kakva bre Karleuša...

I kao dete je bila sva prepotentna...

Verovala sam da može da se promeni - ali,niko se ne menja ....

A o muzici - možda je moj Petar kompetentniji o tome da priča i polemiše sa tobom.... Od mene preporuka i ....
jednatanja jednatanja 21:17 11.06.2009

Re: Kakva bre Karleuša...

Hvala Lady, nadam se da si dobro!

evo video koji sam ja krstila "Specijalno dugme", nije za osetljive....



leopold_lady leopold_lady 21:42 11.06.2009

Re: Kakva bre Karleuša...

"Specijalno dugme"


Hahahaha ...

Ma da .... Treba neko drugi broj da okrene.... Kad se samo setim kako se stidela svog oca,a sada je kao ponosna što joj je otac radio u policiji.... Joj,zemljo Indijo... !!! Najjluđe je od svega što misli da u policiji ima neke privilegije zato što je ćerka toga koga jeste i uz to pevačica.... Al,dobro.... Otom - potom .....

BTW.,ja sam malo pogubljena,ali sam dobro.... Nekako mi vremekratko traje - da mi je dan duži 10-tak sati pa da sve što želim stignem na vreme da završim....
margos margos 21:49 11.06.2009

Re: Kakva bre Karleuša...

Ovo nije tihi, ovo je prilično glasni ubica i kad ga tiho slušam....
jednatanja jednatanja 21:52 11.06.2009

Re: Kakva bre Karleuša...

Kad se samo setim kako se stidela svog oca,a sada je kao ponosna što joj je otac radio u policiji


Heh, vi Beogradžani ste opasan izvor informacija...Nama ovde je svetlo do 10 uveče, pa mi opet dan kratak.
jednatanja jednatanja 21:54 11.06.2009

Re: Kakva bre Karleuša...

ovo je prilično glasni ubica


leopold_lady leopold_lady 21:58 11.06.2009

Re: Kakva bre Karleuša...

opasan izvor informacija.


Znala sam je dok je išla u osnovnu školu na Novom Beogradu .... Pre nego što je počela da peva ... Pardon - zar se to zove pevanje... Izvinjavam se ljudima koji umeju da pevaju ....
jednatanja jednatanja 22:11 11.06.2009

Re: Kakva bre Karleuša...

zar se to zove pevanje...


To ja zovem "porno" glas, onako jeftin, rapav, bez finese, bez osećaja. Ostaci turbo-folk revolucije 90tih, valjda će za koju godinu izaći iz mode...
shumska shumska 02:53 12.06.2009

baš

mi je drago što napokon shvatih taj fenomen (kompresor, jel) panične potrage za daljinskim kada krenu neki straš - ni zvukovi...
jednatanja jednatanja 12:58 12.06.2009

Re: baš

mi je drago što napokon shvatih taj fenomen (kompresor, jel) panične potrage za daljinskim kada krenu neki straš - ni zvukovi...


jes, kompresor je kriv, prvo smanji dinamiku, onda sve to pojača nekoliko puta, evo sličice za tebe:
bocvena bocvena 11:45 12.06.2009

Preporuka!

Volim kada mi naučne činjenice prezentuju na tako zanimljiv način.
jednatanja jednatanja 12:59 12.06.2009

Re: Preporuka!

bocvena
Volim kada mi naučne činjenice prezentuju na tako zanimljiv način.


Hvala ti bocvena, meni je najveći kompliment kad neko kaže da je naučio nešto....i tebi
sentinel26 sentinel26 18:57 12.06.2009

Šta je sad ovo ?

Ja gledam biciklističku trku "Dauphiné Libéré" kroz francuske Alpe i očekujem ta tamo vidim Tanju kako maše a ona "vježba" pjevanje u kupatilu.

Nikada nijesam pjevao u kupatilu ali imam napravljena svetla u kupatilu da kada se neko kupa preko kade se sve vrijeme vidi duga. Svako može da zamišlja želje.

jednatanja jednatanja 22:49 12.06.2009

Re: Šta je sad ovo ?

Pa Sentinel, kakav sam ja sad to faktor, ti si taj koji zna francuski, ja svratila par puta do komšijske nam zemlje i to je sve. I probaj da otpevaš nešto u kupatilu, čisto da oceniš da li sam u pravu, trebalo bi da zvučiš nešto kao Kareras, dobro, kao na početku karijere, ali bože moj...
miloradkakmar miloradkakmar 00:29 13.06.2009

U prvom

delu nisam stigao da odgovorim na tvoje pitanje.
Kroz slušalice na ušima svoj glas skoro da ne čujem, a sve ostale istovremene zvukove / ponekad tri-četiri različita- ženski, muški glas, muzika... / dobro razaznajem. Kasnije kada slušam snimljeno sve je u skladu i moj se glas čuje ujednačeno i u prirodnoj boji. Razmišljajući o tome , shvatio sam da se mesta proizvodnje i prijema glasa nalaze u istom okviru , da je misao brža od glasa , mozak je registruje pre glasa koji treba tek da prođe kroz uho i dopre do mozga.
Naravno , ovo je samo moje laičko razmišljanje.
jednatanja jednatanja 18:30 13.06.2009

Re: U prvom

Milorade, upravo to je i predmet psihoakustike. Kako mozak interpretira i reaguje na zvuk uopšte nije isto sa fizičkom interpretacijom zvuka, nego verovatno uslovljeno adaptacijom kroz evoluciju. Na primer, mala terca iznad srednje note A4 je viša za 83 Hz a mala terca ispod te note je niža za 70 Hz, ljudsko uvo ih interpretira jednako.
miloradkakmar miloradkakmar 23:00 13.06.2009

Re: U prvom

jednatanja
Milorade, upravo to je i predmet psihoakustike. Kako mozak interpretira i reaguje na zvuk uopšte nije isto sa fizičkom interpretacijom zvuka, nego verovatno uslovljeno adaptacijom kroz evoluciju. Na primer, mala terca iznad srednje note A4 je viša za 83 Hz a mala terca ispod te note je niža za 70 Hz, ljudsko uvo ih interpretira jednako.

Hvala Tanja za ovo stručno pojašnjenje.
Sad ću ja koleginicama i kolegama da pričam o tercama i hercima.
jednatanja jednatanja 11:26 14.06.2009

Re: U prvom

Sad ću ja koleginicama i kolegama da pričam o tercama i hercima


Hehe, garant će ti ponuditi nešto da popiješ...
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:01 13.06.2009

:)

Kad sam prvi put bio ovde nisam znao šta bih komentarisao osim pohvale teksta (i davanja preporuke naravno), u međuvremenu nađoh ovo pa pomislih da je ovo dobro mesto da se okači.

margos margos 13:37 13.06.2009

Re: :)

Eeee :)))
U skladu s ovim, poslušati nekoliko pesama kod Taube... Magija čista:)))
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:53 13.06.2009

Re: :)

margos
Eeee :)))
U skladu s ovim, poslušati nekoliko pesama kod Taube... Magija čista:)))

Hvala Margita
jednatanja jednatanja 18:12 13.06.2009

Re: :)

Budimac, a baš sam gledala na sat da vidim kad ćeš da navratiš

Hvala za VocaPeople, ako su snimili ovu pesmu "iz cuga", prelazeći iz harmonije u harmoniju kako se čuje na klipu, to je vrlo, vrlo teško, svaka čast...Što se tiče kostima, "das ist interessant", kažu Nemci kad im se nešto ne svidi...
margos margos 18:59 13.06.2009

Re: :)

Što se tiče kostima, "das ist interessant", kažu Nemci kad im se nešto ne svidi...

omega68 omega68 23:32 13.06.2009

Re: :)

U društvu, pogotovo srpskom, efekat maskiranja je poznat i kao «nadglašavanje»: dok pričate normalnim glasom sa drugaricom, kum počinje glasno o politici, a onaj do njega upada još glasnije sa psovkama, onda vi, iz petnih i vratnih žila zapinjete da završite rečenicu, a rezultat je da svi nešto glasno pričaju, a slabo ko sluša ili čuje zbog efekta maskiranja.

E ovo, Tanja, zaslužuje poseban blog.Baš sam skoro razmišljao na tu temu.U kancelariji nas ima 10 i kad svi počnu da se deru ( politika, sport, žene... ) to je prosto mobing od maskiranja
Sviđju mi se tvoji tekstovi sa akademskim objašnjenjima - samo još da se svide i moderaciji
nemoj nikom da pričaš , spremam i ja jedan naučnički , dosadili mi više ovi moji laički
P.S. i ne umem da citiram deo teksta kao što umem komentar.
Oće li neka dobra duša da pomogne?
topcat topcat 23:34 13.06.2009

Re: :)

copy/paste dio teksta, onda ga zaplaviš i klikneš na navodnike. to?
omega68 omega68 00:16 14.06.2009

Re: :)

topcat
copy/paste dio teksta, onda ga zaplaviš i klikneš na navodnike. to?

Aaaa, hvala drugarice
Što se naljuti tamo kod rea( izvini Tanja )
topcat topcat 00:18 14.06.2009

Re: :)

omega68
copy/paste dio teksta, onda ga zaplaviš i klikneš na navodnike. to?
Aaaa, hvala drugarice
Što se naljuti tamo kod rea( izvini Tanja )



Ma nisam se naljutila...pitaj maksu
margos margos 02:18 14.06.2009

Re: :)

copy/paste dio teksta, onda ga zaplaviš i klikneš na navodnike. to?

Samo selektuješ deo teksta (''zaplaviš'') i klikneš na 'citiraj'.
Jednostavnije.
jednatanja jednatanja 11:38 14.06.2009

Re: :)

E ovo, Tanja, zaslužuje poseban blog.Baš sam skoro razmišljao na tu temu.U kancelariji nas ima 10 i kad svi počnu da se deru ( politika, sport, žene... ) to je prosto mobing od maskiranja
Sviđju mi se tvoji tekstovi sa akademskim objašnjenjima - samo još da se svide i moderaciji
nemoj nikom da pričaš , spremam i ja jedan naučnički , dosadili mi više ovi moji laički



Alfa, Beta, Omega, zahvaljujem...a ja se sledeći put spremam da napišem nešto laički, da ne počnu da mi kače prideve kao u školi onim đacima-štreberima. Jedan moj profa na koledžu (inače profesor pevanja, pa je čuvao glasne žice kao najveće blago), kad bi počela da se diže graja u razredu, namerno počeo da priča još tiše, suprotno od instinkta da podigne glas, i stvarno, kad bi to primetili, učenici bi se stišali sami od sebe, da ga čuju, probaj možda upali u tvojoj kancelariji...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 10:03 15.06.2009

reklame


ne volim reklame i uvek su na mute mode. nisam znala sta nam rade dok mi marko nije objasnio pre nekih 11-12 godina i od tad ih uvek mutiram.
a volim da slusam glasnu muziku. ne znam zasto al volem.
super tekst!
jednatanja jednatanja 21:59 15.06.2009

Re: reklame

a volim da slusam glasnu muziku. ne znam zasto al volem.


Njanjo, i ja volim da trešti muzika, ne volim tiho, ali je poenta da ljudski mozak ne može dugo da izdrži atak konstantno glasne muzike, čak i kad slušaš omiljene stvari. Evo, ja volim trubače, pa opet maksimum pola sata inače počinje atak na živac, isto tako ako slušam preko slušalica nešto, moram da ih skinem nakon pola sata. Fala ti što si svratila....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana