Pitanja za Inspekciju ministarstva zdravlja

Krugolina Borup RSS / 12.06.2009. u 12:49

nhs%20cartoon_m.jpg 

Poslednja emisija "Uvećanje", emitovana na B92 Info kanalu u sredu, 10. juna 2009. godine, mnogo je doprinela nedavno otvorenoj javnoj raspravi o vrlo važnim stvarima koje se tiče funkcionisanja našeg zdravstvenog sistema. Drago mi je što u poslednje vreme u medijima sve češće viđamo direktore zdravstvenih ustanova i pojedinačnih odeljenja naših bolnica, kako daju sve od sebe da nam neke stvari objasne, tj. počinju da komuniciraju s nama.  

Ali, da se vratimo na "Uvećanje", čiji jedan deo želim dodatno da "uvećam". Iz tog dela proizilaze neka vrlo važna pitanja za Inspekciju ministarstva zdravlja, pitanja koja su počela da se nameću već nakon objavljivanja "Izveštaja komisije o vanrednom stručnom nadzoru" u slučaju lečenja Natalije Tešić. Želim prvo s vama da podelim transkript pomenutog dela emisije, a potom da postavim neka pitanja Inspekciji ministarstva zdravlja. Nadam se da će rasprava na blogu taj spisak dopuniti. A onda se nadam i da će mediji naći za shodno da sa takvim pitanjima zakucaju na vrata nadležnih, i potraže odgovore u naše ime.

Transkript dela emisije koji pominjem odnosi se na trenutak u kome se u program uključila Aleksandra Milenić, porodilja iz Kragujevca, koja je svoje neprijatno iskustvo s porođaja iznela u medije malo nakon Ane Lojanice koja je otprilike u isto vreme i u istom porodilštu izgubila bebu. Aleksandra Milenić u program se javila kako bi direktoru KC Kragujeva postavila pitanje.

***

Uvećanje, 10.06.2009., u dvadestom minutu (od 19.33 do 23.24):

Aleksandra Milenić: Dobro veče, ja sam Aleksandra Milenić iz Kragujevca. Porodila sam se pre nekih 47 dana i na porođaju je došlo do nekih komplikacija - okasnilo se sa carskim rezom, mogu slobodno tako da kažem - tako da bebin život je bukvalno doveden u opasnost, jer nije disala kad se rodila. Kao neko ko je prošao sve to i prošao malo bolje od Ane Lojanice, sa kojom sam ležala na ginekologiji, soba do sobe, našeg direktora kliničkog centra bih htela da pitam: Da li je upoznat sa situacijom da dr Lukić ima, hajde da kažem, prioritet i apsolutnu vlast o tome da odluči ko će se i na koji način poroditi, i da li misli da je normalno da jedan čovek, na osnovu neke svoje stručne ekspertize, bez konsultacije ostalih lekara, i mogu čak slobodno da kažem, bez dovoljnog obraćanja pažnje na pojedinačne slučajeve, odredi ženi, mogu slobodno da kažem i sudbinu, s obzirom da je meni na porođaju pukla materica, što je na otpusnoj listi, i niz komplikacija bilo, ali eto Bogu hvala i doktoru Živanoviću koji je, mogu da kažem, spasao život meni, sve se završilo. Dakle, dokle će biti takva praksa na kragujevačkom porodilištu? Eto, to je konkretno neko pitanje.

Direktor KC Kragujevac: Ja nažalost moram reći da je ovo što je gospođa Milenić rekla, sve je istina. Kada se pojavila ova vest na vašoj televiziji, odmah smo popodne našli istoriju bolesti, i njenu na ginekologiji i na porodilištu, i bebe na pedijatriji. Ona nije imala rupturu materice. Prilikom carskog reza, ivice materice su malo povređene, što se dešava kad se vadi beba, ali to nije ruptura materice. Carski rez je rađen. Beba je porođena u 12.05, 24 to jest 00.05. Profesor Lukić nije učestvovao u njenom porođaju ni u kom slučaju. E, sad, ne mogu da razumem kako se hvali da je to loše bilo, hvali doktora koji je učestvovao u tom carskom rezu, da je on dobar, bila komplikacija, a profesor Lukić, koji nije ama baš nikakve dodirne tačke nema sa njenim porođajem, da je loš lekar i loš ginekolog.

Aleksandra Gazivoda: Vi smatrate da je ona loše razumela svog ginekologa, ona kaže da u njenim nalazima stoji to?

Direktor KC Kragujevac: Ne stoji. Sve smo nalaze... dakle, čekamo, ovaj... bila je zdravstvena inspekcija odmah...

Aleksandra Gazivoda: Hoće li zdravstvena inspekcija ispitati detaljno ovaj slučaj?

Direktor KC Kragujevac: ...i ništa nije našla što je sporno. Biće i spoljašnji stručni nadzor, znači videće se da tu nema ništa. Beba je imala Apgar 7, znači imala je... zaplakala je, imala je probleme respiratorne, ali nisu posledica porođaja. Tretirana je na porodilištu, otišla je kući posle 2 dana vraćena je na pedijatriju i neonatologiju... kao zapaljenje pluća tretirana, otpuštena kući...

Aleksandra Gazivoda: Da li sve to stoji u otpusnoj listi?

Načelnik KC Kragujevac: Stoji sve, apsolutno.

Aleksandra Gazivoda: A da li otpusne liste kod nas u našim bolnicama uvek pokazuju pravo stanje stvari?

Načelnik KC Kragujevac: Nažalost, taj je segment u zdravstvu loš. Dakle svi oni problemi koje bilo ko... svojevremeno priče o krađi beba i ostalo... znači, to je davalo povoda da se loša papirologija, loša administracija... lekari su tu lenji, u tom delu, mogu da kažem, slobodno, da ne napišu sve što je bitno da se napiše, a masa njih ne zna da to njih štiti od nekog lošeg završetka i slučajeva na sudu. Jedini dokument validan je otpusna lista i drugi papiri koji po zakonu mora da se vode.

***

PITANJA ZA INSPEKCIJU MINISTARSTVA ZDRAVLJA:

1. S obzirom da u slučaju Aleksandre Milenić imamo konfliktnu dokumentaciju (njena otpusna lista tvrdi da je imala rupturu materice; medicinska dokumentacija kragujevačkog porodilišta tvrdi da nije), koja je dokumentacija validna? I zašto ona druga nije? Koja je kazna predviđena za onog koji je potpisao dokumentaciju koja nije validna?

2. Kako će "Komisija za vanredni stručni nadzor" u ovom slučaju odlučiti na koju dokumentaciju da se osloni? Postoji li neki kriterijum po kome se to odlučuje i koji?

3. U slučaju da se ispostavi da Aleksandra Milenić nije imala rupturu materice, već da su joj ivice materice povređene tokom carskog reza, da li se ta "povreda" smatra "komplikacijom" ili "lekarskom greškom" napravljenom usled nepažnje ili nedovoljne stručnosti?

4. Uzima li Inspekcija ikada izjave od pacijenata koji podnose prijavu protiv lekara? Ako uzima, da li je "Komisija za vanredni stručni nadzor" u obavezi da je uzme u obzir prilikom tog svog nadzora? Ako je ne uzima u obzir - zašto je ne uzima?

5. Kako se formira "Komisija za vanredni stručni nadzor", i ko je formira?

6. Koji rok "Komisija za vanredni stručni nadzor" ima da isti obavi? Zašto u slučajevima koji nisu medijski eksponirani ista "zaseda" 6 do 8 meseci, a u slučajevima koji jesu medijski eksponirani ekspresno napravi izveštaj za dan do dva?

7. Zašto se Pravilnik o radu Inspekcije ministarstva zdravlja i Pravilnik o radu Komisije za vanredni stručni nadzor ne nalaze na vebsajtu Ministarstva zdravlja?

8. Zašto se nigde na vebsajtu Ministarstva zdravlja ne nalazi uputstvo o proceduri koju je potrebno ispoštovati u obraćanju Inspekciji ministarstva zdravlja kada želite da prijavite neki slučaj?

9. U stvari, zašto Inspekcija MZ nema svoj vebsajt?

10. Zašto dežurni inspektori, kada pozovete telefon dežurne službe Inspekcije MZ (011/333-4003), odbijaju da se predstave imenom i prezimenom?

 



Komentari (106)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 12:55 12.06.2009

samo napred

svaka cast :)
dragan7557 dragan7557 13:08 12.06.2009

Re: samo napred

maca22
svaka cast :)

i preporuka
dragan7557 cerski
ervetor ervetor 15:03 14.06.2009

Re: samo napred

Ja imam jedno pitanje za inspekciju koje sam vec negde postavio ali posto se ne secam tacno gde, nisam siguran da li sam dobio odgovor pa cu ga postaviti ponovo:

Ukoliko su prilikom lecenja devojcice Natalije u DZ Novi Beograd kao i na institutu u Tirsovoj, postovane sve strucne procedure kako treba, ja bih voleo da mi neko objasni koja se od tih procedura tacno odnosila na eliminisanje novog virusa A(H1N1) kao potencijalnog izazivaca bolesti s obzirom da je nakon pregleda konstatovano da dete ima temperaturu 40C, crveno grlo i da je u pitanju virus i to u momentu kada se SZO uveliko sprema da predje sa 5 stepena uzbune na proglasenje pandemije ?

Da pojasnim dalje. Objasnjenje lekara je da greske nije bilo jer je u pocetku dete verovatno stvarno i imalo samo virus, a da se tek kasnije kao komplikacija virusa razvio "letalni galopirajuci meningitis". Na osnovu cega znaju da taj virus nije zapravo "meksicki virus".
Dobro, sada znamo, ali u tom momentu nismo znali.
Dakle, hocemo da znamo koje su to tacno procedure koje diferenciraju ponasanje lekara opste prakse u DZ u redovnim okolnostima od ponasanja u okolnostima zvanicne pandemije, s obzirom da se meni onako blago cini da razlika nema, osim sto se opet neko omastio krajcovanjem budzeta za vakcine,seminare i fantomske programe.
Ne postoji zemlja sa vise programa i manje rezultata.
kojoj god sluzbi da postavis pitanje dobices odgovor da je odlukom tom i tom dana tog i tog u planu to i to...
Unfuckable Unfuckable 13:10 12.06.2009

šta znači to :

"..lekari su tu lenji, u tom delu, mogu da kažem, slobodno, da ne napišu sve što je bitno da se napiše, a masa njih ne zna da to njih štiti od nekog lošeg završetka i slučajeva na sudu."
???
bucolina bucolina 13:16 12.06.2009

Re: šta znači to :

Unfuckable
"..lekari su tu lenji, u tom delu, mogu da kažem, slobodno, da ne napišu sve što je bitno da se napiše, a masa njih ne zna da to njih štiti od nekog lošeg završetka i slučajeva na sudu." ???


Jos jedan primer u danasnjim novostima

POSLE niza udaraca koje zdravstvo u prestonici trpi poslednjih nedelja, usledio je još jedan. Porodica Tasić iz Malog Mokrog Luga, ostala je bez supruge i majke Ljiljane zbog, kako tvrdi, nemara lekara Hitne pomoći.
Skrhani bolom, Tasići jedva progovaraju. Jovan i Aleksandra, suprug pokojne Ljiljane i njihova dvadesetšestogodišnja kćerka, ne mogu da nađu reči utehe. Očajni su, ali kažu da ne žele nikoga javno da osuđuju. Samo hoće "da pošalju poruku upozorenja", kako bi građani bili savesno lečeni. To je sve što traže.
- Naša porodična drama desila se 6. juna, kada sam zbog bolova u grudima, koje je moja mama Ljiljana imala, pozvala ekipu Hitne pomoći - još u neverici priča Aleksandra. - Doktorka Jadranka Stoisavljević je mami dala injekciju diklofena i deksazona, a da joj, i pored bolova u grudima, nije uradila EKG snimak. Kada se ekipa spremala da pođe, mama ih je zamolila da ostanu, jer bol nije prolazio. Tada joj je lekarka Hitne pomoći rekla da "ne brine, da nije ništa strašno i da nju, zapravo, bole međurebarni mišići". I onda je otišla.
U 15.10 ekipa Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kako stoji u lekarskom izvešaju, pregledala je pacijentkinju Ljiljanu Tasić, uz napomenu da je primila injekcije diklofena i deksazona, zbog povremenih bolova u grudima. U njihovom drugom izveštaju, u 16.05, konstatovana je smrt. Bez obrazloženja.
- Kako je mami bivalo sve lošije, ponovo sam zvala Hitnu pomoć - navodi Aleksandra. - Tada su me lekari savetovali šta ja da preduzmem, iako su simptomi koje je imala jasno ukazivali na infarkt srca. Podsećali su me da su već bili i da nema potrebe da ponovo dolaze. Plakala sam i molila da dođu, govoreći da mama umire. Ostala je bez vazduha, tata joj je davao veštačko disanje. Ekipa, sa tom istom doktorkom na čelu, došla je ponovo oko 15.55. Tada su joj uradili EKG, crta je bila potpuno ravna. Posle nekoliko minuta, mama je preminula.
Jovan širi ruke. Priča, a reči jedva izlaze. Priseća se tog crnog petka.
- Zašto su žurili da što pre odu, zašto nisu imali razumevanja za njen bol. I kada su konstatovali smrt, poleteli su ka vratima. Nisu nam rekli šta i kako dalje.

ČEKAJU IZVEŠTAJ NADLEŽNIH
DOKTOR Branislav Lazić, direktor Hitne pomoći, rekao je za "Novosti" da je ovaj nesrećni slučaj procesuiran i da će konačno mišljenje dati nadležni.
- Imamo telefonski zapis poziva i razgovora, i izveštaj naše ekipe - izjavio je dr Lazić. - Sa slučajem je upoznat zaštitnik prava pacijenata koji nevezano od nas radi na ovom nemilom događaju, upoznato je i nadležno ministarstvo i, konačno Zdravstvena inspekcija. Ispoštovaćemo zakonsku proceduru i u propisanom roku podneti konačan izveštaj, kad od nadležnih dobijemo mišljenje.

alselone alselone 14:15 12.06.2009

Re: šta znači to :

bucolina

Jos jedan primer u danasnjim novostima


Horor!
I niko nista, i dalje, i dalje...

"Nadlezni" su "pokrenuli postupke" i opet ce biti pojeo vuk magarca.

Dok ne ustane ***** motka pa i nadlezne i ovakve vucibatine, sve preko ledja, nece nama biti bolje.
drug.clan drug.clan 14:22 12.06.2009

Re: šta znači to :

Jos jedan primer u danasnjim novostima


Tuga, jad i sramota.
Daleko je MML a sirotinja jos dalja!
maricacarica maricacarica 15:08 12.06.2009

Re: šta znači to :

A što da se bakću i nama i time, kad će ih kolege iz Komisija i Inspekcija i tako pokriti i zaštiti....
antonacci antonacci 15:27 12.06.2009

Re: šta znači to :

ovaj nesrećni slučaj


Teško da ovakav nemar možemo nazvati nesrećnim slučajevima i u najvećem ludilu.

Strašno.
maca22 maca22 15:50 12.06.2009

Re: šta znači to :

Strašno.
assabah assabah 13:38 12.06.2009

i jos jedna...

preporuka...
maricacarica maricacarica 13:43 12.06.2009

Uz tebe Kru!

Na prošlom blogu sam pisala kako mi je prošla drugarica kojoj su sestre ubacile bakterije u krvni sistem, putam igle. U otpusnoj listi za njene bebe piše da nije bilo prvog plača, a ona ih je i videla i čula kak plaču.

Moramo biti uporni. Hoću da sistem zdravstva kod nas funkcioniše tako da ako se hitan slučaj upućuje, lekar iz DZ upozori lekare iz bolnice da im stiže pacijent, da trudnice ne idu sa strahom u bolnice, bojeći se nekog kasapina sa kupljenom diplomom, da se poveća broj dežurnih klinika, naročito dečijih, da ako pozovem neki univerzalan broj tipa 01, mi se jave i policija i hitna i vatrogasci, hoću da ne gledam sestre u najlonkama sa dignutim nogama na stolove, hoću da kad nešto pitam, dobijem odgovor, hoću da se lekari posvećuju pacijentu, a ako naprave grešku - odgovaraju u svakom pogledu. Da se znaju procedure i protokoli. Hoću da makar jedan srpski tajkun napravi bolnicu ili Dom zdravlja, umesto šoping mola. Hoću da se poslanici odreknu nedeljnih dnevnica da bi se kupio neki aparat. Hoću. U zemlji Srbiji.
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:09 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

Marice....
Teško. Da imamo jedno pedeset Krugolina, za svaku oblast ponaosob, ginekologija, akušerstvo, pedijatrija, neonatologija..... možda.
Trenutno su tvoje želje na nivou zlatne ribice.... trenutno!!!
Pre ćeš dobiti šamar nego lepu reč, terapiju koja je primenjivana 80-tih, znanje obnovljeno na fakultetu 70-tih i kulturu ponašanja nacista 40-tih.....
Kru troši energiju ko omanja nuklearna elektrana, a boljitak je jedva vidljiv.....
Ne znam da li će ikad išta biti bolje....
Djina
maricacarica maricacarica 14:18 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

Znam, mila, ali i mi ovde moramo da pomognemo Kru na svaki način! Ovo, jednostavno, prevazilazi svaku meru. Svaki dan čuješ za nešto - a nadležni, pojeo vuk magarca... Ma ima da ih kinjemo, ako treba, ali se stvari moraju menjati. Zbog dece naše buduće i sadašnje i nas samih.
ervetor ervetor 15:37 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

Hoću da makar jedan srpski tajkun napravi bolnicu ili Dom zdravlja, umesto šoping mola. Hoću da se poslanici odreknu nedeljnih dnevnica da bi se kupio neki aparat. Hoću. U zemlji Srbiji.


Zbog ove recenice, voleo bih da ti budem drug...

dodao bih samo i po neki most ili autoput na listu koju bi vlasnici ergela mogli da izgrade umesto jos jednog najveceg- super-mega-ekstra-giga shoping mola u ovom delu svemira. Ovo izmedju ostalog i kako bi izmedju ostalog mogli ljudski i na brz nacin da stignemo do lekara, urgentnog centra, porodilista i sl.
Pa onda neka naplacuju putarine, nije problem.
maricacarica maricacarica 15:44 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

Ja sam druželjubiva osoba, tako da se smatraj mojim drugom! Ja samo poludim k'o bik na crveno kad vidim, čitam ili prisustvujem ovakvim dešavanjima. A iza onog što sam rekla - stojim.
maca22 maca22 15:51 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

maricacarica
Na prošlom blogu sam pisala kako mi je prošla drugarica kojoj su sestre ubacile bakterije u krvni sistem, putam igle. U otpusnoj listi za njene bebe piše da nije bilo prvog plača, a ona ih je i videla i čula kak plaču.

Moramo biti uporni. Hoću da sistem zdravstva kod nas funkcioniše tako da ako se hitan slučaj upućuje, lekar iz DZ upozori lekare iz bolnice da im stiže pacijent, da trudnice ne idu sa strahom u bolnice, bojeći se nekog kasapina sa kupljenom diplomom, da se poveća broj dežurnih klinika, naročito dečijih, da ako pozovem neki univerzalan broj tipa 01, mi se jave i policija i hitna i vatrogasci, hoću da ne gledam sestre u najlonkama sa dignutim nogama na stolove, hoću da kad nešto pitam, dobijem odgovor, hoću da se lekari posvećuju pacijentu, a ako naprave grešku - odgovaraju u svakom pogledu. Da se znaju procedure i protokoli. Hoću da makar jedan srpski tajkun napravi bolnicu ili Dom zdravlja, umesto šoping mola. Hoću da se poslanici odreknu nedeljnih dnevnica da bi se kupio neki aparat. Hoću. U zemlji Srbiji.

Bravo Marice!
ervetor ervetor 15:54 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

Marice....
Teško. Da imamo jedno pedeset Krugolina, za svaku oblast ponaosob, ginekologija, akušerstvo, pedijatrija, neonatologija..... možda.
Trenutno su tvoje želje na nivou zlatne ribice.... trenutno!!!


Pa naravno da je tesko.
Ali dok budemo sedeli, coktali i vikali kako je tesko, svakako da ce biti ne samo tesko nego i nemoguce.
Kru troši energiju ko omanja nuklearna elektrana, a boljitak je jedva vidljiv.....
Ne znam da li će ikad išta biti bolje....

Zato sto vecina koja se u principu slaze sa Krugolinom u biti ne trosi nikakvu energiju "ispravno" verujuci da se ona bori sa vetrenjacama i da je to sve utopija.
Zasto je utopija ?
Zato sto treba da se pomirimo sa cinjenicom da nasim zivotima upravljaju nepismeni mediokriteti koji su u vecini.
A zasto su u vecini ?
Zato sto je obrazovanima i pametnima u ovoj zemlji u velikom procentu bilo lakse da se okrenu i pobegnu u inostranstvo pri prvom susretu sa primitivizmom i nepismenoscu umesto da se u svojoj zemlji izbore da ona ostane normalna. Jer nekako ovde je to vec reakcija po defaultu. To je vec jedna nasledjena isprogramirana rutina. "Ovde ne moze nista da se uradi idem u Kanadu".
Pa ako stvarno ne moze nista da se uradi, ako je to stvarno tako, pa onda mozda treba stvarno unistiti ovu zemlju kao kad ucmekas ranjenu zivotinju i skratis joj muke.
Ali ja ipak jos uvek ne mislim i nadam se da nije tako...
Jer sta cemo raditi kada na primer u Kanadi zapocne slucajno neki nalet sovinizma, gde cemo onda bezati. Da li cemo onda opet traziti po svetu neko mesto gde je neko drugi vec potrosio energiju nuklearne elektrane da napravi uredjeno drustvo ?
ervetor ervetor 15:59 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

maricacarica
Ja sam druželjubiva osoba, tako da se smatraj mojim drugom! Ja samo poludim k'o bik na crveno kad vidim, čitam ili prisustvujem ovakvim dešavanjima. A iza onog što sam rekla - stojim.


Iza onog sto si rekla stojim i ja. A nadam se i jos mnogo nas.
Prosto ne mogu da verujem da kao rezultat ovakve konstruktivne energije na blogu ne moze da se stvori jedno jako nezavisno udruzenje gradjana koje ce da artikulise ove vapaje, umesto da psujemo po tastaturi.
Tu pre svega kada govorim o psovanju mislim na sebe.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 16:11 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

Moramo biti uporni. Hoću da sistem zdravstva kod nas funkcioniše tako da ako se hitan slučaj upućuje, lekar iz DZ upozori lekare iz bolnice da im stiže pacijent, da trudnice ne idu sa strahom u bolnice, bojeći se nekog kasapina sa kupljenom diplomom, da se poveća broj dežurnih klinika, naročito dečijih, da ako pozovem neki univerzalan broj tipa 01, mi se jave i policija i hitna i vatrogasci, hoću da ne gledam sestre u najlonkama sa dignutim nogama na stolove, hoću da kad nešto pitam, dobijem odgovor, hoću da se lekari posvećuju pacijentu, a ako naprave grešku - odgovaraju u svakom pogledu. Da se znaju procedure i protokoli. Hoću da makar jedan srpski tajkun napravi bolnicu ili Dom zdravlja, umesto šoping mola. Hoću da se poslanici odreknu nedeljnih dnevnica da bi se kupio neki aparat. Hoću. U zemlji Srbiji.


Svaka cast maricecarice!
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:22 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

Ervetor!
Govoriš o ljudima koji su digli ruke i otišli u Kanadu ili gde već....
OK, ja nisam baš iz te priče, ali uz dozvolu moje rođake, evo i kako i zašto se dižu ruke:
upisuje srednju školu 1991, vukovac sa max poena na prijemnom, a 2948923875 na listi jer se neki genije setio da jadnoj izbegličkoj deci koja nemaju original dokumenta kod sebe prizna max na prijemu
mala srednja škola, direktor crnogorac, hebe ih po rođačkoj liniji kako stigne, familija i zemljaci prolaze bez učenja, ostali, ko vas....
fakultet se ne upisuje jer su roditeljske plate, obe, za celu godinu, manje od školarine
posao nije problem naći, u pekari treća smena ili slično, u struci pa, nije nemoguće, prijava? ma daj...
ode kod lekara koji joj kaže, jaoooo, pa ti si jako bolesna, dođi mi u privatnu ordinaciju....
ode kod zubara koji kaže, nemamo materijala, plati kod privatnika...
ode kod ginekologa koji joj izgubi rezultate sekreta, pa joj na osećaj prepiše vaginalete...
Na kraju ode u Kanadu, radi u struci, plata pokriva da se svake godine dođe u Srbiju....
Ne napadam vas, ne branim one koji su otišli, ali smatram da dok u ovoj zemlji ne bude bilo pedeset Krugolina koje se bore, dok svako od vas, jer ja nisam dovoljno tu, ne bude inficiran virusom "Branka Stamenković, neizlečiva faza" nemamo šanse.....
Ako nam, Kru ili bilo ko podeli konkretne zadatke, prva sam da podmetnem grbaču koliko god mogu. KONKRETNE ZADATKE!!!!
Djina
ladyhawk ladyhawk 16:50 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

inficiran virusom "Branka Stamenković, neizlečiva faza"

ervetor ervetor 19:43 12.06.2009

Re: Uz tebe Kru!

Ne napadam vas, ne branim one koji su otišli, ali smatram da dok u ovoj zemlji ne bude bilo pedeset Krugolina koje se bore, dok svako od vas, jer ja nisam dovoljno tu, ne bude inficiran virusom "Branka Stamenković, neizlečiva faza" nemamo šanse.....
Ako nam, Kru ili bilo ko podeli konkretne zadatke, prva sam da podmetnem grbaču koliko god mogu. KONKRETNE ZADATKE!!!!


Ne napadam ni ja Vas. I ja sam bio otisao, napustio zemlju...
Verovali ili ne jako me je grizla savest, osecao sam se kao da sam dopustio da pomenuti likovi iz vase gornje price pobede i oteraju me iz moje zemlje, iz mog grada i moje ulice i na moje mesto postave nekog neandertalca... dok cu ja za pocetak kao inzenjer prvih 5 godina u Kanadi da cistim WC dok me malo sistem ne upozna i prepozna... ( samo da vam kazem i u Kanadi gazda privatne firme postavi nekog svog tupavog rodjaka za sefa, to sam licno video, ali posto su plate bolje onda pojedes to g...)
...posto sam po prirodi nepopravljivi inadzija i bundzija po profesiji, ja nisam mogao protiv svoje prirode i vratio sam se nazad u Srbiju, samo da svim primitivcima barem malo otezavam zivot. Da pomognem da se bar stvari nazivaju pravim imenima ako nista drugo.
Ja ne osudjujem nikoga sto mu je interes porodice iznad interesa drzave, ja samo konstatujem da je cinjenica da je jedan citav Beograd i to mahom obrazovanog sveta koji treba da postavlja sistem vrednosti, napustio Srbiju u poslednjih 20 godina i da je to moralo da ostavi ozbiljne posledice. Naravno da razlozi za bekstvo postoje, ali postoje i posledice, jer cinjenica je da smo mi narod sa visokim pragom tolerancije na maltretiranje. Imamo sklonost da okrecemo glavu, da budemo optimisti onda kada bi bilo realno da se zabrinemo ili da zavitlavamo onoga koji bi da reaguje na vreme, a kada stvari budu ocigledne i postanu direktno ugrozavajuce za nas onda je vec kasno za reakciju. A to je ono sto se nama desava vec vekovima. Pa covece, mi smo 500 godina bili pod Turcima. Ovaj period nakon toga je maltene trenutak...
Ali dobro necu vise da skrecem temu, mada mislim da kada bi ovo resili, onda nebi ni bilo price o neljudskim odnosima u zdravstvu. Nemojmo da se zavaravamo. Kako da imamo ljudske principe u zdravstvu kada generalno imamo neljudske odnose u drustvu. Ljudi se ovde ubijaju oko parking mesta, a ne daj boze da se cuknes u saobracaju sa nekim. Pa valjda se ljudi sudaraju u celom svetu pa zbog toga ne zakazuju jebene dvoboje majku mu... ...a isti ti ljudi koji se tako ponasaju na ulici su ili pacijenti ili lekari...
Mi ovaj problem moramo da resavamo globalnije, ili ga necemo resiti ( bar ne uskoro).
Kao kad pocepas papir po kome si pisao jer dalje zvrljanje po njemu nema smisla, vec uzmes novi, a onaj stari zguzvas i bacis u djubre...
mrvicak mrvicak 14:09 12.06.2009

Samo brzinska

PREPORUKA ko vrata, ma šta vrata, kapijetina!

Nemam vremena za detaljisanje trenutno, ali da znaš da smo tu i mi ostali voljni da teramo i isteramo i odgovore na pitanja i svoja prava - dokle treba, istrajno, ako treba i dosadno:)
bgbgbg bgbgbg 14:18 12.06.2009

Je l' ja nesto ne kapiram?

Citala dvaput sta je doticni direktor KC Kragujevac rekao i nis' ne razumem.
U prvoj recenici kaze:
Ja nažalost moram reći da je ovo što je gospođa Milenić rekla, sve je istina.

A potom:
Ona nije imala rupturu materice. Prilikom carskog reza, ivice materice su malo povređene, što se dešava kad se vadi beba, ali to nije ruptura materice. Carski rez je rađen. Beba je porođena u 12.05, 24 to jest 00.05. Profesor Lukić nije učestvovao u njenom porođaju ni u kom slučaju. E, sad, ne mogu da razumem kako se hvali da je to loše bilo, hvali doktora koji je učestvovao u tom carskom rezu, da je on dobar, bila komplikacija, a profesor Lukić, koji nije ama baš nikakve dodirne tačke nema sa njenim porođajem, da je loš lekar i loš ginekolog.

....sto negira kompletnu prvu recenicu.

je l' ja nesto nisam skapirala?

Na stranu sto potvrdjuje sa koliko nemara se pisu otpusne liste, da ne kazem i namerno precutkuju vrlo bitne stvari.

Ja ne znam zasto u ovakvim emisijama, kao sto je bilo "Uvecanje" i poslednji "Utisak nedelje", nikada nije pristuan neko dovoljno potkovan, zainteresovan za temu i recit, da moze da parira lekarima i da ih prekine kad krenu sa spinovanjem i nebulozama?
maca22 maca22 15:54 12.06.2009

Re: Je l' ja nesto ne kapiram?

bgbgbg
Na stranu sto potvrdjuje sa koliko nemara se pisu otpusne liste, da ne kazem i namerno precutkuju vrlo bitne stvari.

Sad je kriminalna dokumentacija legitimisana.

(te zato rado to priznaje, jer je poslata poruka da je kompromitujuca dokumentacija sasvim OK)
apach92 apach92 14:19 12.06.2009

Odlicna pitanja

i mene zanimaju svi ti odgovori.

I imam i pitanje:

- koja je uloga Zastitnika pacijentovih prava u ostvarivanju prava pacijenata posto isti prethodi reakciji Ministarstva i `Komisiji za vanredni strucni nadzor` ?


Evo crtice iz mog licnog iskustva sa Zastitnikom pacijentovih prava KCS g. Miodragom Trfunovicem. I ja sam pokusao da pratim proceduru `Imate pravo` koja je tako vajno reklamirana po nasim zdravstvenim ustanovama. Posto sam imao problem, moja medicinska dokumentacija koja obuhvata 2 bolnicke Otpusne liste i nekoliko nalaza specijaliste te propisana terapija nisu odgovarali stvarnom sledu dogadjaja koji se zaista i desio. Odlucio sam da reagujem, po proceduri, ne bi li neko barem popravio papire ako sam ja vec nepovratno trovan povecanom dozom toksicnih lekova.

Pre nego sto sam saznao gde g. Trifunovic sedi moram da se zahvalim portirima Klinickog centra koje nije mrzelo da sa mnom obilaze dugacke hodnike kako bismo pronasli plakat sa informacijom. Kad smo nasli plakat sledeci problem je bilo locirati zgradu posto je na istom naglaseno samo o kom spratu i kancelariji se radi. Nisam bio lenj i pronadjoh ali sta? Pravnu i kadrovsku sluzbu Klinickog centra Srbije. Dobijem ja tu i neki delovodni broj da je moj prigovor primljen.
Posto je proslo 8 dana od Prigovora, postavim pitanje Ministarstvu zdravlja koji je to rok koji Zastitnik mora da ispostuje. Dobijem odgovor koliko odmah ,da je rok 8 radnih dana koji se izuzetno moze produziti za neki dan ako procedura pribavljanja relevantnih informacija to zahteva. Ok, hvala puno.

Nakon mesec dana ne budem lenj i ponovo odem do pomenutog gospodina da se raspitam sta je sa odgovorom. `Niste dobili?` upita on sebi u bradu, pronadje neku fasciklu gde smo valjda, mi koji smo se zalili i izvuce dokument ciju mi je fotokopiju predao. Dokument sadrzi obracanje Nacelnika klinike na ciji rad sam se zalio upucen upravo njiemu. Ja se nigde ne spominjem niti se bilo ko obraca meni.

Postavio sam pitanje g. Trifunovicu `Ok, ovde se Nacelnik klinike obraca vama, gde je deo gde vi obracate meni i nezavisno procenjujete osnovanost mog prigovora imajuci u vidu njegovu izjavu i materijalne dokaze koje vam prezentujem u originalu?`

`ja sam samo pravnik` rece sebi u bradu, `dobili ste odgovor strucnjaka`

Potom sam se zalio i Ministarstvu u pismenoj formi i ocekivao potez Inspekcije ili te `komisije za vanredni strucni nadzor`. Predao licno na pisarnici jos u Martu 2009.

Odgovor nikad nisam dobio.




maricacarica maricacarica 15:05 12.06.2009

Re: Odlicna pitanja

Znači, da se i mi psiho-fizički pripremo i za to maltretiranje.... Da li je iko ikad dobio normalan odgovor u predviđenom roku, obrazloženo, čitko?.... Čemu te klovnovske figure? Tužno je nama da bi se smejali tom njihovom cirkusu... Vidim ja, dići će se metle i praheri....
maca22 maca22 15:58 12.06.2009

Re: Odlicna pitanja

Kafka.
filantrop filantrop 15:51 12.06.2009

Profesor Lukic

je veoma poznat po slepom insistiranju na prirodnom porodjaju.
Licno znam osobu (desilo se skoro) koja je molila boga da Lukoc bude na godisnjem kad se ona poradja..
Imala je 3 spontana pobacaja i 4. trudnocu je uspela da iznese u 42. god.
Primljena je na odeljenje kad je usla u 9. mesec ibila tamo neprekidno. Usla je u 10. mesec 2 dana, beba je i dalje stajala veoma visoko, sa glavicom na gore, nije bilo znakova (po recima dezurnog doktora njenom muzu) da ce porodjaj skoro da pocne i licno je dva dana molio Lukica da je porodi carskim rezom , imajuci u vidu istoriju, godine i polozaj bebe.
Lukic je i dalje govorio, moze to prirodno.
Ona je bila "pametna" (znam da ovo glupo zvuci) , posle svega sto je prezivela sa prethodne tri trudnoce nije htela da rizikuje , pa je muz doneo novac odredjenom doktoru i ona je bukvalno prosvercovana iza ledja Lukicu na carski rez (u prizemlju KBC KG je hirurgija).
Sve se super zavrslio, dobili su cerkicu, sve je ok.

Tako je to u KG.
Na pamet mi ne pada da stajem na nesrecu Lojanicama, ali ne mogu da razumem kako su bili tako naivni i da nisu odmah ponudili novac za carski rez, morali su da znaju da posle prvog dana lezanja u bolnici , ako carski nije sproveden , zna se sta se ceka.


Sve ovo sto gospodja iz bloga kaze za Lukica je istina, to se zna u KG, da je veoma tvrdoglav i samovoljan, da uopste ne slusa druge lekare i da veoma cesto njegove procene stanja ne odgovaraju istini.

Zaboravih

EDIT:
Lukic je rekao da ako ne pocne porodjaj u naredna 24 sata da ce da ga indukuje.
maca22 maca22 16:00 12.06.2009

Re: Profesor Lukic

filantrop
je veoma poznat po slepom insistiranju na prirodnom porodjaju.
Sve ovo sto gospodja iz bloga kaze za Lukica je istina, to se zna u KG, da je veoma tvrdoglav i samovoljan, da uopste ne slusa druge lekare i da veoma cesto njegove procene stanja ne odgovaraju istini.

I ako je to tako, kako takav SME da pridje i jednoj zeni? Nek radi u kaspanici. Tamo te zivotinje vise nista ne boli.
filantrop filantrop 16:05 12.06.2009

Re: Profesor Lukic

maca22

filantropje veoma poznat po slepom insistiranju na prirodnom porodjaju.Sve ovo sto gospodja iz bloga kaze za Lukica je istina, to se zna u KG, da je veoma tvrdoglav i samovoljan, da uopste ne slusa druge lekare i da veoma cesto njegove procene stanja ne odgovaraju istini.I ako je to tako, kako takav SME da pridje i jednoj zeni? Nek radi u kaspanici. Tamo te zivotinje vise nista ne boli.


Jesi citala moj post od pre neki dan na KB blogu o stanju u KG zdravstvu?
maca22 maca22 16:10 12.06.2009

Re: Profesor Lukic

Sigurno, ali sada ne mogud a se setim. Sto? Link?
filantrop filantrop 16:14 12.06.2009

Re: Profesor Lukic

maca22
Sigurno, ali sada ne mogud a se setim. Sto? Link?


Joj , nemam vremena da trazim, izvini.
Tamo oko male Natalije, dok je jos bila u bolnici

EDIT:
Blog
porodjaj samo za carice..
maricacarica maricacarica 16:23 12.06.2009

Re: Profesor Lukic

nemaoj tako, to mi je samo nick, ja sam prirodno, 11h.
ervetor ervetor 19:53 12.06.2009

Re: Profesor Lukic

Na pamet mi ne pada da stajem na nesrecu Lojanicama, ali ne mogu da razumem kako su bili tako naivni i da nisu odmah ponudili novac za carski rez, morali su da znaju da posle prvog dana lezanja u bolnici , ako carski nije sproveden , zna se sta se ceka.


Razumem te u potpunosti, ali ipak treba izbegavati ljudima stajati na muku. Jeste, moglo je i ovako i onako ali stvarno im ne treba sada govoriti nesto sto ionako sami znaju. Takav savet je mozda neko trebao da im uputi na vreme, sada, onako ljudski treba izbegavati pricu, mogli ste ovo ili ono. Jer, onda uklapamo se u jedan opsti srpski sindrom konverzije krivice izmedju dzelata i zrtve...
Naime, toliko smo nemocni da u svemu trazimo i nalazimo vlastitu krivicu a ujedno opravdanje za prave krivce.
filantrop filantrop 23:33 12.06.2009

Re: Profesor Lukic

ljudski treba izbegavati pricu



Nema potrebe da trazis malicioznost u mom komentaru, neces je naci.
Korumpirana situacija u KG KBC traje decenijama u nazad.
Doktore je apsolutno bas briga za pacijente , sto se jasno vidi iz zadnjih nekoliko tragicnih slucajeva koji se povlace po medijima u zadnje vreme, a tih slucajeva je bilo i ranije, samo nije bilo medijske zainteresovanosti, interneta , bloga...i ranije su umirale majke i bebe na porodjaju. Bez ikakvih odgovora zasto i eventualne pravde.
Njih samo interesuje koverat.
Kad je ovo poznato, oprosti, ali mislim da je mudro ici linijom manjeg otpora i potplatiti, nego se u onako vulnerabilnom stanju kakvo porodjaj jeste, "inatiti" sa pravom pravcatom mafijom. Nikad ih neces pobediti, samo ces naskoditi sebi i deteu.
.
Lojanica je lezala nekoliko dana na odeljenju cekajuci carski koji nikako da stigne. Izvini, ali mislim da je bilo vise nego mudro potkupiti doktora nego nikad docekati samilost.


Ako ces zbog ovoga misliti lose o meni, sta mogu, naravno da razlikujem dzelata i zrtvu ali uvidjam i da je neke stvari nemoguce promeniti u porodjajnoj sali gde si ostavljen na milost onima kojima dopadnes a kojima je to (u najvecem broju) nepoznat pojam.
Unfuckable Unfuckable 01:16 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Profesor Lukic
je veoma poznat po slepom insistiranju na prirodnom porodjaju.


ih...pazi kad će se mnogi zgranuti kada u to društvo ubacim i ...
legendarnog Dr Stanojevića The Šta Zna Dete Šta Je Retkost
Tko ne veruje, nek' se raspita po Beo Zoo vrtu
...da, da - dobro ste pročitali :
po Beo Zoo vrtu
maricacarica maricacarica 01:51 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Unf, pliz, objasni mi ,ja sam i ovako s Marsa pala.
Unfuckable Unfuckable 02:07 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

voli Čovek ...prirodno
po svaku cenu, pa makar i porod pocrkao
ma ...glasine
a.bogdanovic a.bogdanovic 08:02 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

filantrop
ljudski treba izbegavati pricu



Nema potrebe da trazis malicioznost u mom komentaru, neces je naci.
Korumpirana situacija u KG KBC traje decenijama u nazad.
Doktore je apsolutno bas briga za pacijente , sto se jasno vidi iz zadnjih nekoliko tragicnih slucajeva koji se povlace po medijima u zadnje vreme, a tih slucajeva je bilo i ranije, samo nije bilo medijske zainteresovanosti, interneta , bloga...i ranije su umirale majke i bebe na porodjaju. Bez ikakvih odgovora zasto i eventualne pravde.
Njih samo interesuje koverat.
Kad je ovo poznato, oprosti, ali mislim da je mudro ici linijom manjeg otpora i potplatiti, nego se u onako vulnerabilnom stanju kakvo porodjaj jeste, "inatiti" sa pravom pravcatom mafijom. Nikad ih neces pobediti, samo ces naskoditi sebi i deteu.
.
Lojanica je lezala nekoliko dana na odeljenju cekajuci carski koji nikako da stigne. Izvini, ali mislim da je bilo vise nego mudro potkupiti doktora nego nikad docekati samilost.


ti svoju strategiju (ili kako kazes mudrost) plasiras na pogresnom blogu. oko ove inicijative su se okupili ljudi koji ne pristaju vise na to da im zdravlje bude uslovljeno debljinom koverte kojom ce potplatiti lekare.

drugo, to sto si recenicu poceo sa "ne pada mi napamet da ovim komentarom stajem na muku njenoj porodici" ne znaci da u nastavku te recenice nisi uradio upravo to. pa onda jos jednom kroz drugi komentar. koja je poenta upornog razvlacenja te tvoje mudrosti po komentarima? da ubedis ljude da je "mudro" platiti kako bi sacuvao zivu glavu? ocigledno si promasio temu...


filantrop filantrop 08:13 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

koja je poenta upornog razvlacenja te tvoje mudrosti po komentarima? da ubedis ljude da je "mudro" platiti kako bi sacuvao zivu glavu? ocigledno si promasio temu...


Oladi
odma
Uopste ne razumes , samo hoces da se natezes.
I ne upadaj u razgovor bez izvinjenja.
ervetor ervetor 09:44 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Nema potrebe da trazis malicioznost u mom komentaru, neces je naci.


Ja mislim da je moja prva recenica upucena tebi bila: " Razumem te u potpunosti".
tako da samo opusteno...

Ono sto ja govorim nemoj shvatati licno, jer mene samo necije pisanje inspirise da se nadovezujem na pricu i dodajem neke svoje stavove. Nemoj to shvatati kao nipodastavanje tvog misljenja.
Samo kazem, da je moje misljenje da mozemo pricati o tome sto ti kazes kao generalnoj istini ali da iz licnog iskustva znam da je konkretnim ljudima najmrskije kad im neko prica sta su trebali uraditi nakon sto se nesto vec desilo.
Mi ove savete o kojima govoris treba da upucujemo onima kojima se to jos nije desilo. Eto to je moja opaska.

Pozdrav...
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:48 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

ih...pazi kad će se mnogi zgranuti kada u to društvo ubacim i ...
legendarnog Dr Stanojevića


Moram reći da me u Utisku nedelje prijatno iznenadio kada je priupitan o slučaju Ane Lojanice. Htedoh da transkribujem šta je rekao, ali nikako da postave snimak u arhivu, evo sad će nedelju dana! A rekao je otprilike da bi on, da ga je neko pet dana molio za carski rez, isti uradio, i da smatra da je problem koji mi imamo: komunikacija na liniji lekar-pacijent.
filantrop filantrop 10:28 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Mi ove savete o kojima govoris treba da upucujemo onima kojima se to jos nije desilo. Eto to je moja opaska


I moja.
Samo iz suprotnog ugla.
Zena na porodjaju sa stomakom do zuba i hormonima do neba nije u poziciji da se bori sa korumpiranim sistemom koji se gradio zadnjih 20 godina. Zato smatram da treba javno reci da je Lojanica pogresila, da je trebalo da ponudi novac a ne da za par stotina evra onoliko rizikuje, jer mozda u ovom trenutku u KBC KG lezi neka trudnica (potencijalna Lojanica) i cudi se zasto je ne porode neophodnim carskim rezom.
Lojanica je samo zadnji slucaj, bilo je ovoga i pre, samo nije dospelo u javnost. Da je neka druga Lojanica ranije dospela u javnost mozda bi broj mrtvorodjenih beba bio manji.
Kazes da nije ljudski naknadno govoriti ljudima sta je trebalo da rade:
saosecajnost je plemenita i neophodna (kome nije zao mrtve bebe?) ali treba racionalno sagledati celinu .


Racionalan pristup problemu , u ovako korumpiranom sistemu , na zalost, jeste podmicivanje.
Dakle nije stajanje na nevolju, vec ucenje na skupim greskama, da ne bi bilo sledecih Lojanica.

A protiv korupcije se bori na drugom mestu i drugim metodama a ne kad si u najosetljivijem trenutku u zivotu: na porodjaju gde tvoj i bebin zivot zavise od onog protiv cije se korumpiranosti boris.

Nadam se da nece biti ostrascenih komentara koji ce reci da podrzavam mito i korupciju. Unapred da kazem:
ne podrzavam.
maca22 maca22 14:14 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Moguće i da puštaju da nastradaju žene jasno indikovane za carski za NAUK drugoj raji, da svi ukapiraju da spremaju koverte.
apach92 apach92 14:22 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

da da......lici na vrstu komunikacije mora se priznati.
hajkula1 hajkula1 16:13 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

filantrop
Mi ove savete o kojima govoris treba da upucujemo onima kojima se to jos nije desilo. Eto to je moja opaska


I moja.
Samo iz suprotnog ugla.
Zena na porodjaju sa stomakom do zuba i hormonima do neba nije u poziciji da se bori sa korumpiranim sistemom koji se gradio zadnjih 20 godina. Zato smatram da treba javno reci da je Lojanica pogresila, da je trebalo da ponudi novac a ne da za par stotina evra onoliko rizikuje, jer mozda u ovom trenutku u KBC KG lezi neka trudnica (potencijalna Lojanica) i cudi se zasto je ne porode neophodnim carskim rezom.
Lojanica je samo zadnji slucaj, bilo je ovoga i pre, samo nije dospelo u javnost. Da je neka druga Lojanica ranije dospela u javnost mozda bi broj mrtvorodjenih beba bio manji.


Sada mi licis na one koji sa TV-a, bilborda i td porucuju kako smo neprosvecene i glupe... Danas bese i emisija u kojoj Mira Adanja Polak pozva zene da idu na kontrolu.

Mozda nema para? Pa sta i da utvrde lekari da nesto fali, kako da se leci? Kojim parama? Zdravlje je najvaznije, zdravlje nema cenu, to sve znamo, zato se neki lekari tako ponasaju.

Sto se javnosti tice, zar ne upada u oci da za kratko vreme, jos se nije slegla prasina o jednoj tregediji trudnice (bar je meni sve sveze u secanju) desi se druga, pa treca. Neki ni pamcenje ni savest ni odgovornost nemaju, niti se cega plase.








filantrop filantrop 16:45 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Sada mi licis na one koji sa TV-a, bilborda i td porucuju kako smo neprosvecene i glupe


Pa sad...ako prepoznajes sebe ovde, sta ja tu mogu.
zilikaka zilikaka 17:19 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Vidi, ako bismo prihvatili to što ti podvlačiš, sve dalje gubi smisao.
Jer , ako tako krenemo, možda bi i maloj Nataliji poklonili dovoljno pažnje, na vreme, da je odradila koverta.
I onda dolazimo do čarobne formule: "Neka je tako kako je, ali samo da ja nekako izvučem živu glavu".
Znam da mnogi žive sa ovim stavom (potvrdila nedavno, preuzimajući pasoš), 'al eto postoje i oni koji ne prihvataju da budu marva za klanje.

filantrop filantrop 17:30 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

ne prihvataju da budu marva za klanje.


Na zalost,
Lojanica kao paradigma, je upravo to.

potvrdila nedavno, preuzimajući pasoš


Zasto si prihvatila da budes marva za klanje?
Sto nisi isla u policiju da prijavis korupciju?

Neka je tako kako je, ali samo da ja nekako izvučem živu glavu".


Pa zar to nije najvaznije?
Daj da razgovaramo racionalno, a ne ostrasceno, ne pomaze.
zilikaka zilikaka 17:45 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Bojim se da se nikako ne razumemo. Radi se o glagolu "PRIHVATITI". Po meni, ovde on podrazumeva da učiniš ono što korumpiran truo i sl. sistem očekuje od tebe, i da bežiš što dalje.
Naravno da je živa glava najvažnija, i možda bih i ja potplatila ako ne može drugačije, ali bih posle OBJAVILA, LAJALA, GRIZLA, radila sve da se to NE PONOVI.
Uzgred, kod pasoša nije reč o korupciji nego o neorganizovanosti, i agitovala sam tamo da se bunimo ( kako ko već može), i poslala niz protestnih mail-ova nadležnima.
Znači, NISAM MARVA ZA KLANJE!
filantrop filantrop 17:56 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Naravno da je živa glava najvažnija, i možda bih i ja potplatila ako ne može drugačije


U slucaju Lojanica (paradigma) vidimo da nije moglo drugacije.

ali bih posle OBJAVILA, LAJALA, GRIZLA, radila sve da se to NE PONOVI.


protiv korupcije se bori na drugom mestu i drugim metodama a ne kad si u najosetljivijem trenutku u zivotu: na porodjaju


Dakle, slazemo se.

I molim te, nemoj da vices, nema potrebe, ja ne reagujem na histeriju.
zilikaka zilikaka 18:22 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

Ne vičem, skoro nikad ne vičem, jer me najozbiljnije shvataju kad smireno govorim..
I vidim da si me uvukao u nešto što nisam želela i svečano obećavam da neću dalje.
Nisam želela da polemišem, a još manje da delim savete koje niko ne traži, no ako već idemo tvojom logikom, onda:
Nikako ne treba ići nigde (a naročito ne kod lekara) preko "veze", ako ta veza nije prva ruka. Kad lekarima dodje veza, onda su najopušteniji, jer su zaštićeni onom osobom koja je (verovatno iz najbolje namere) poslala pacijenta. To najviše vole. TO su prave ovce.

Da, i ovo pravilo važi UVEK, osim kad ne važi!
filantrop filantrop 18:27 13.06.2009

Re: Profesor Lukic

delim savete koje niko ne traži


Pa ipak, hvala na savetu, priznajem da ovo prvi put cujem:

Nikako ne treba ići nigde (a naročito ne kod lekara) preko "veze", ako ta veza nije prva ruka. Kad lekarima dodje veza, onda su najopušteniji, jer su zaštićeni onom osobom koja je (verovatno iz najbolje namere) poslala pacijenta. To najviše vole. TO su prave ovce

aleksandra1966 aleksandra1966 20:16 15.06.2009

Re: Profesor Lukic

Da li vi stvarno ovo mislite? Da li ste ozboljno napisali ovo? Ovakvi stavovi obesmisljavaju i ovaj blog i Majku Hrabrost i sve inicijative da se srpsko zdravstvo konacno promeni.
Vase misljenej je vase pravo, cak i da ga iznesete imate pravo, ali svakako ne na mestu gde ga Ana Lojanica , MIlan Popovic ili ujak male Natalije moze procitati i.
maricacarica maricacarica 16:22 12.06.2009

Menjati svest

Nije dovoljno menjati zakone, već i svest zaposlenih u zdravstvu. I reći ćete mi da je lakše dobiti 7-cu na lotou. Znam da ćete me možda popljuvati zbog niže navedenog, ali.....


Kada su pronašli da je ministar za Zaštitu Zdravlja Kine primao mito - odveli su ga i javno streljali
Mislite li da je nekom palo posle toga na pamet da prima mito i da bude korumpiran u zdravstvenoj ustanovi...

Na Tajlandu se neki poznanik nešto razboleo tamo i dobio temperaturu 42 . Otišao je u gradsku bolnicu, i primili su ga odmah, iako je bio veliki red, a na zidu u čekaonici je pisalo: Ako čekate duže od 6 minuta na pregled, obratite se najbližoj policijskoj stanici, prijavite ovu ustanovu, i po potrebi narednih 6 meseci imate besplatno lečenje u ovoj bolnici".

Streljanje je drastičan primer, ali gubitak licence, materijalna odšteta, otkaz i zabrana rada bi bili lep početak...

I naravno, mislim da je vreme za konkretnije akcije - organizovanje doborvoljnog građanskog društva, pokreta, kako god, pa makar kucali na vrata kod poslanika, Dobar dan, mi smo vaši glasači, znate, ovako više ne ide...
Jel gordanac nešto uspela?

I slažem se sa Djinom. Konkretni zadaci. Jel imamo neke prostorije negde, makar u kafić, da se vidimo i napravimo neku akciju!
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:46 12.06.2009

Predlog za razmišljanje

Ovako je dobro, pitanja su nedvosmislena i jasna. Predlažem da se ovo pismo odnese u Ministarstvo zdravlja i preda na pisarnici. Mislim da će Apač ići, ja bi ga zamolio i da će se skupiti nas nekoliko, ja se prijavljujem. Sledeći korak bi bio da se sačeka 8 radnih dana, a u međuvremenu

1. Poslati kopiju pisma Narodnoj skupštini i kancelariji Predsednika republike
2. Poslati kopiju pisma poslaničkim grupama
3. Poslati kopiju pisma Vladi republike Srbije
4. Poslati kopiju pisma medijima

Najaviti u medijima putem saopštenja da će ova grupa punoletnih građana čekati odgovor 8 radnih dana, ukoliko taj odgovor ne stigne da mi računamo da Ministarstvo zdravlja svoje korisnike usluga, koji ih pri tom finansiraju ne uzimaju kao partnere u procesu reformi sistema zdravstvene zaštite, i da stoga ovi građani zaštitu traže od

1. Političkih stranaka
2. Relevantnih organizacija za zaštitu ljudskih prava
3. Poverenika za informacije
4. WHO i ostalih strukovnih udruženja
5. Evropskog parlamenta

Edit: [url=http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=12&nav_id=365723][/url]
maricacarica maricacarica 16:56 12.06.2009

Re: Predlog za razmišljanje

Na mene takođe računajte! Ja sam za. Samo mi kažite kad i gde.
hajkula1 hajkula1 20:39 12.06.2009

Re: Predlog za razmišljanje

maricacarica
Na mene takođe računajte! Ja sam za. Samo mi kažite kad i gde.



I ja sam za. Samo ne mogu u radno vreme. Inace, sada lobiram
mrvicak mrvicak 11:57 15.06.2009

Re: Predlog za razmišljanje

maricacarica
Na mene takođe računajte! Ja sam za. Samo mi kažite kad i gde.


Ja za!
Zauzeta do 15h svaki radni dan - trenutno prezauzeta za blogopisanije, ali apsolutno orna za bilo kakvo delanje.
sedma sedma 17:28 12.06.2009

Nemam ja nista protiv

izgadnje mega giga ultra shoping centara ali da im u ugovoru pise da moraju da izgrade, preurede, dograde ili opreme jednu, dve bolnice ili ustanvove od drustvenog znacaja.

I da se razumemo: nisu na zapadu lekari i medicinsko osoblje jako pozrtvovani samo zbog ljudskosti... nego i zbog zakona. Primer: kada sam se prijavljvala za licencu za rad u zdravstvu ovde u USA lepo pise: ako prekrsis zakon - gubis licencu. I to: ako vozis auto u pijanom stanju 2 put u godinu dana ili 4 put u 5 god, ako si uhapsen sa bilo kojom drogom, ako budes osudjen a u nekim slucajevima samo optuzen za bilo koji napad na drugu osobu ( pogotovu ako se radi o seksualnom uznemiravanu) ... A o osiguranju i da ne govorim - placas osiguranje u slucaju da te neko tuzi zbog loseg medicinskog tretmana...sto te vise tuze - moras vise mesecno da placas. A kad te osude za pruzanje loseg medicinskog tretmana - gubis pravo za rad u zdravstvu(ni cistacica nemozes da budes u bolnici) ali moras da platis troskove sudjenja....

Podrska za Kru!!!!
maca22 maca22 18:35 12.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

sedma
Podrska za Kru!!!!

Mi podržavamo ovim sebe. i narod hoće da se leči. Možda nema svako žeju za preteranim luksuzom, ali nacija želi da se leči.

I mislim će vlas' tu morati da popusti.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:48 12.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

Ljudi, mora da popusti! Izlaže se inače izuzetno neprijatnoj situaciji, napisao sam jednom, napisaću opet, ukoliko ne pruži odgovore, ministarstvo ne samo da krši procedure (što je uvek neprijatno za objasniti) već pokazuje javno i nedvosmisleno ono, što svaki pacijent vidi u bilo kojoj ustanovi ovog sistema, a to je da je sistem samodovoljan, samozadovoljan, i da su mu korisnici puki teret. Baš me zanima kako će sistem da reaguje na ovo, ne zaboravite ovo je prva javna, otvorena i dobronamerna prepiska javnosti koja nema nikakav lični interes ili kombinaciju sa ministarstvom zdravlja, i po tome je ovakva inicijativa bez presedana u našem društvu.

Uvek je do sada u pitanju bila ili politička stranka (opozicija najčešće) kojoj se imalo šta zameriti politički, ili NVO sektor (takođe nosi breme politike) ili pojedinačni slučajevi ogorčenih korisnika.

ovo je prvi put da javnost zahteva jasno i glasno bez ikakvih interesa, osim odgovora,
maricacarica maricacarica 18:50 12.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

Mi podržavamo ovim sebe. i narod hoće da se leči. Možda nema svako žeju za preteranim luksuzom, ali nacija želi da se leči.



Nacija MORA da se leči, ali ne kao marva, već kao ljudi. Sa svojim pravima.
ervetor ervetor 20:08 12.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

I da se razumemo: nisu na zapadu lekari i medicinsko osoblje jako pozrtvovani samo zbog ljudskosti... nego i zbog zakona.


To je sad vec filozofsko pitanje a evo i zasto:

Naime, zakone imamo i mi ovde ali je usled odsustva ljudskosti prestala njihova primena. To traje jako dugo, pa su ljudi i zaboravili kojim zakonom je sta regulisano, prave se blesavi, kriju se iza demokratskih principa, prava itd. itd,
Da postoji kriticna masa ljudi koji imaju dovoljno ljudskosti, naslo bi se nacina da se i postojeci zakoni ponovo pocnu primenjivati.
Evo malocas slusam na vestima da je neka organizacija naplatila 20.000,00 EUR od opstine Svilajnac a onda su svi nestali, i sada imamo kao prijavu protiv N.N. lica ?
I sad onome ko nece da ukljuci mozak deluje da je to rupa u zakonu a u stvari je sakrivanje iza navodnog odsustva zakona. Kako moze biti N.N. lice kada ste uplatili konkretnom coveku na tekuci racun u Srbiji. Dakle ili je odgovoran onaj koji je primio ili onaj koji je platio a nije proverio. Tacka. Ne treba novi zakon za to. Ne treba ni za zdravstvo. Nebi bilo lose ali nije jedini uslov.
Stojim iza toga da je uslov ljudskost i iskrena volja za normalnim drustvom od strane kriticne mase gradjana. kada to postoji, kada postoji svest, zakoni i njihova primena su samo posledica, a ne uzrok...
Zakoni su posledica ljudskosti.
Nije ljudskost posledica zakona. Inace bi i psi lutalice bili ljudi, ali nekako od njih ne mozemo ocekivati da napisu valjan zakon. Od ljudi jos uvek mozemo.
Ali ako to uskoro ne urade, pretvorice se vrlo brzo u te pse lutalice, ako vec nisu.
maricacarica maricacarica 20:29 12.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

Zakona će se pridržavati kad bude postojala ozbiljna kazna za nepridržavanje istog. Nije se Švajcarac rodio odmah kulturan i uredan (ne zamerite što njih uzimam za primer), već su kaznama naučeni da to budu. Posle nekog vremena - uđe valjda u genetiku. Na to sam mislila pod pojmom menjanja svesti. U temi zdravstva, tek kad se uvedu procedure i protokoli, a posle toga i kazne (pod obavezno i materijalne) za učinjene greške i propuste će se nešto promeniti. A mi smo ti koji treba da insistiramo na njima. Ne kao pojedinac (mada ni to nije pogrešno), već što masovnije. I uporno.
apach92 apach92 20:45 12.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

slazem se. Uzimam granicni primer, ali ovako kako je sada, sistem zdravstva ti ostavlja beskonacan prostor za zlocin sa predumisljajem i odlicnim sansama da nikad ne budes otkriven.

Mislim da je definisanje lekarskih procedura u odnosu na koje ce se formirati pojam lekarske greske krucijalan zadatak. Paralelno bi trebalo uvesti efikasne, transparentne i nezavisne sisteme kontrole, i njihove procedure dati javnosti na uvid.

Bez ovih prefiksa Sud Casti pri Lekarskoj Komori Srbije koji nikako da krene da radi predstavlja najobicniju farsu, savet staraca, muppet show....



ervetor ervetor 22:02 12.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

Zakona će se pridržavati kad bude postojala ozbiljna kazna za nepridržavanje istog. Nije se Švajcarac rodio odmah kulturan i uredan (ne zamerite što njih uzimam za primer), već su kaznama naučeni da to budu


Ne razumemo se. Sve je to naravno tacno, samo ja govorim o tome da mora postojati kriticna masa ljudi koja shvata i razume i iskreno zeli da se kazne moraju sprovoditi osim sto su predvidjene zakonom. Nakon toga, sve ide ovo kako ste rekli.

Dakle odredjena pojava u drustvu mora prvo da zasmeta bar polovini ljudi, pa da oni izvrse pritisak na vlast da tako nesto pocne kaznjavati. E tek tada ce se ona druga polovina polako poceti da topi pod dejstvom kazni.

Zato opet ponavljam, to je dugacak proces i zbog toga je po mom dubokom uverenju jako vazno da se nista ne precuti. Jer upravo precutkivanje se shvata kao podrska.
Ako nekoga ko radi pogresno uporno opominjemo umesto sto nam je lakse da ocutimo, njemu ce hteo ili ne polako postati lakse da pocne da radi stvari kako treba da se nebi ponovo nalazio u neprijatnoj situaciji.
Dakle, moramo biti dosadni.
Dugacak je to proces.
apach92 apach92 22:09 12.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

ali nije nemoguc.Ljudi svaki dan idu kod lekara. I naravno da je to bitno.
drug.clan drug.clan 22:43 12.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

maricacarica
Mi podržavamo ovim sebe. i narod hoće da se leči. Možda nema svako žeju za preteranim luksuzom, ali nacija želi da se leči.



Nacija MORA da se leči, ali ne kao marva, već kao ljudi. Sa svojim pravima.



Kazu ameri ne mora da se leci nacija vec samo oni koji imaju da plate! Neoliberalni "humanisticki" kapitalizam
maca22 maca22 01:28 13.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

maricacarica
Mi podržavamo ovim sebe. i narod hoće da se leči. Možda nema svako žeju za preteranim luksuzom, ali nacija želi da se leči.
Nacija MORA da se leči, ali ne kao marva, već kao ljudi. Sa svojim pravima.

Naravno da NE mora. Evo, sad naciju neodgovorno lece i...? Jel vlas' snosi neke posledice zbog toga? - Ne.

Dakle, nacija mora glasno da kaze da joj je TO bitno.
Pa da vlas' shvati da njihovi tenderi i mazanja po guzu nisu nisim ugrozena, ali da ovo mora narod da dobije, jerbo glasno i nepomirljivo glasi.
maricacarica maricacarica 01:59 13.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

Htela da kažem da će se svako od nas nekad razboleti. Ali ovo - barem ja, ne doživljavam kao nešto - e desilo se nekom drugom. Ovo se desilo, dešava se, može da se desi, a na nama je da ne dozvolimo da ĆE da se desi ubuduće - nama svima. Upravo zato, vrištim iz sveg glasa! Na nama je - pisma, peticije, protesti ako treba, nije poenta Tomice ili Perice ili Mikice.... Treba zavesti RED.
hajkula1 hajkula1 10:37 13.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

maricacarica
Htela da kažem da će se svako od nas nekad razboleti. Ali ovo - barem ja, ne doživljavam kao nešto - e desilo se nekom drugom. Ovo se desilo, dešava se, može da se desi, a na nama je da ne dozvolimo da ĆE da se desi ubuduće - nama svima. Upravo zato, vrištim iz sveg glasa! Na nama je - pisma, peticije, protesti ako treba, nije poenta Tomice ili Perice ili Mikice.... Treba zavesti RED.


I sada postoje zakoni koje ne postuju, a kada IM odgovara, postuju ih tj rade po zakonu. Pa i u onoj Hitlerovoj Nemackoj i u Staljinovom SSSR-u se radilo po zakonima nekim.

Tako ce se verovatno desiti i sa donosenjem ali i postovanjem buducih zakona. Ako im dozvolimo.

Sto se uze teme tice, sta bi sa Hipokratovom zakletvom? Sta bi sa obavezom - Ne nauditi! ???
maca22 maca22 13:16 13.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

hajkula1
I sada postoje zakoni koje ne postuju, a kada IM odgovara, postuju ih tj rade po zakonu. Pa i u onoj Hitlerovoj Nemackoj i u Staljinovom SSSR-u se radilo po zakonima nekim.

To su bili jaki rezimi. Kao i na Kubi, gde su zdravstvo doterali.
A ovde je princip vlasti: take the money and run.

Zato mi moramo biti uporni i dosadni, da im bude lakše da lekare dovedu u red, nego ih smaramo.
ervetor ervetor 22:15 13.06.2009

Re: Nemam ja nista protiv

I sada postoje zakoni koje ne postuju, a kada IM odgovara, postuju ih tj rade po zakonu. Pa i u onoj Hitlerovoj Nemackoj i u Staljinovom SSSR-u se radilo po zakonima nekim.


Pa upravo tako.
I Jevreji su ubijani u skladu sa nekim zakonima...
tacafaca tacafaca 19:33 12.06.2009

Važnost na promaji

"Ja ću da postavim pitanja za inspekciju zdravlja!"

Kakav je car ovaj što je pisao pitanja za inspekciju. Ako si već hteo nešto da uradiš korisno onda se digneš sa fotelje, kupip kartu za prevoz ili benzin i prevezeš se do Inspekcije i lepo postaviš pitanja. A odgovore, ma kakvi bili, pošalješ svim novinarima i objaviš ovde na blogu. I kako se u opšte prevodi blog?

PS. Važne stvari su pisane debljim slovima.
maricacarica maricacarica 19:42 12.06.2009

Re: Važnost na promaji

A ti sad lepo pročitaj ceo blog pažljivo od početka, a naročito Apachev komentar, pa onda napiši nešto

P.S. Važne stvari su napisane debljim slovima
takamatsu takamatsu 21:41 12.06.2009

Mozak ti je na promaji

tacafaca
..I kako se u opšte prevodi blog?

PS. Važne stvari su pisane debljim slovima.


Jesu, važne stvari i jesu pisane debljim slovima....
takamatsu takamatsu 21:29 12.06.2009

dobro veče, dobri ljudi...

Preporuka, pozdrav i poštovanje, gđo Krugolina.

I ja imam jedno pitanjce za inspekcije ministarstva zdravlja:
Kako je moguće da sanitarni inspektor bude - arhitekta? A došao je u nadzor hirurgu... :

post 31

Hvala unapred....
apach92 apach92 21:34 12.06.2009

Re: dobro veče, dobri ljudi...

hvala za link vidimo, ima tu jos problema...
takamatsu takamatsu 21:44 12.06.2009

Re: dobro veče, dobri ljudi...

apach92
hvala za link vidimo, ima tu jos problema...


Dragi Apach,
još jednom - saučešće i žaljenje vašima....od srca, ako mi ga je još šta preostalo .

Za taj link... zaista nema na čemu, ali tu ima toliko dokumentovanog teškog kriminala da pazim da mi laptop ne propadne kroz sto kad otvorim stranicu, a koliko znam, nije bolje ni u drugoj komori....

Prijatno veče.
maricacarica maricacarica 02:20 13.06.2009

Re: dobro veče, dobri ljudi...

takamatsu, to znači potpune i korenite promene sistema pružanja usluga u zdravstvu, tipa procedure i protokoli, i potpune i sistematske promene kontrole rada zdravstvenih ustanova i radnika. I nama ženskima, dobar deo lekara vodi trudnoću privatno, a porađa te državno, ali i dalje traži 500 EVRA za "običan porođaj". Eto malo privatno, pa malo od društvenog materijala... Radimo šta konkretno? Pišemo pisma na razne adrese i potpisujemo u što većem broju, (videti kod Uroša sa Voždovca), ako to ne da rezultata, idemo dalje, ni šetnja nije strana, ali ja, i ubeđena sam većina prisutnih na ovom blogu hoće da se zavede neki red u zdravstvu, jer ovako više nema smisla. Ubi nas njihovo lečenje.
takamatsu takamatsu 04:57 13.06.2009

@ MaricaCarica

takamatsu, to znači potpune i korenite promene sistema


Draga jezičava i oštroumna Marice :),
sistem treba "pokrenuti" od obrazovanja mladih doktora.
Ja sam već negde rekla, pa ću da ponovim: ja sam sa ova dva ovde uha početkom godine čula od profesora medicinskog fakulteta da drugi profesor (legalno) drži firmu za kupoprodaju ispita, tj. firma je konsultantska - lepo se vidi sa roditeljima, utanači se cifra, a na svakoj katedri će da se nađe neko, Bože svoji smo.... Malo je falilo da kafu izručim sebi u krilo...

Ili: vi znate da u normalnom svetu u zdravstvu ne upravljaju lekari, nego menadžeri sa makar osnovnim medicinskim obrazovanjem.
Medicinski fakultet u Beogradu je nedavno imao konkurs za master studije menadžmenta u zdravstvu (koje finansira EU), i konkurisalo je jako mnogo ljudi (preko 400 kandidata na 35 mesta).
Odbijeni su mnogi izuzetni kandidati, a kada sam videla listu primljenih, bilo mi je što-šta jasnije - pažljivije pogledajte spisak (google takođe mnogo zna :), pa ćete videti da su primljeni: 1. ljudi isključivo iz državne službe, 2. ljudi koji su blizu :), a u objašnjenju kriterijuma se lepo kaže da aplikacije "from public sector" imaju prednost, dakle - neko ZAISTA misli da će anonimna doktorica iz mesta koje je ihahaj od Beograda (i sa oko 40.000 stanovnika) - ići na nastavu? :) Dobiće diplomicu na adresu kuće.... I to za džabe, jer....
Zna se i kako je zadužila i koga, ali to je duga priča.....

Dakle, BLAGO REČENO treba menjati, a kako vidite na onom stomatološkom forumu, itekako ima čestitih i voljnih, samo što državi treba dve godine slati kompletnu dokumentaciju i najzad dići i online, da bi se jasno znalo da je pokrenut postupak protiv makar jednog od.... (u dokumentu je u pitanju falsifikovanje pečata Komore...).

Poštovanje i pozdrav, britka damo :).
exserbmedic exserbmedic 05:01 14.06.2009

Re: takamatsu, Re: @ MaricaCarica

sistem treba "pokrenuti" od obrazovanja mladih doktora


Draga gospodjo takamatbsu, veoma se slazem sa vasom konstatacijom .
Zdravstveni sistem Srbije, naravno, podrazumeva i edukaciju buducih lekara,ali i ostalih zdravstvenih profila kao sto su medicinske sestre, ili kako ih jos tamo nazivate "medicinski tehnicari", phizioterapeuti i citav niz drugih profila koji trenutno u Srbiji ne postoji a koji ce uskoro morati da se formiraju: audilolozi, optometristi, kiropraktori, podajatristi, i td.
Pored mnogobrojnih zabluda koje postoje u Srbiji kada je zdravstvo i medicina u pitanju, od toga da nasi lekari "mnogo znaju uopstene stvari, da imaju ogromno opste znanje, da znaju "sve moguce sindrome" napamet (kako ste se vi, takamatsu, jednom izrazili), za razliku od lekara na Zapadu, pa do toga da su "nase medicinske sestre jako dobre i da su jako trazene u svetu". Nazalost, to su samo zablude kao sto rekoh i kao takve su, ali APSOLUTNO pogresno formirano uverenje.
Mi koji smo otisli van zemlje, jedini smo koji to jako dobro znamo, jel smo na svojoj kozi osetili svu surovu istinu o svim tim mnogobrojnim zabludama, tokom "bliskog susreta" sa ovdasnjim obrazovnim sistemima oko lekarskih i sestrinksih registracionih ispita a nesto kasnije i tokom skolovanja nase dece ovamo koja su pristizala za studije, kao i prilikom rada i ulaskom u ovdasnji zdravstveni sistem. Naravno da je i medju nama bilo onih koji su jako brzo uspeli da se registruju i uklope (1 -2 godine) kao i onih kojima je trebalo malo vise vremena (nekoliko godina) ali sve je to stvar individualnih razlika i koincidencije raznih drugih zivotnih faktora, uglavnom, prethodno znanje koje smo sa sobom doneli, steceno na nasim skolama i Fakultetima, bilo je APSOLUTNO nedovoljno za polaganje bilo koga od ovih ispita ovamo, cak i pod uslovom da smo imali perfektno predznanje Engleskog jezika, sto u vecini slucajeva nije bio slucaj.A sto se sestara tice, na Zapadu vlada uverenje da su novozelandske i australiske medicinske sestre najbolje - prosto jer ih svuda traze i rado zaposljavaju, iako za njihov angazman treba poprilicno platiti (ma da one nikad nisu zadovoljne platom) njihovo skolovanje je posebna prica, posto se obavlja nakon zavrsene obavezne srednje skole i zato sto postoji studiranje za "diplomu" ili "degree" , nakon cega se moze ici dalje u usavrsavanju pa cak i upisati master i PhD studije, cega ima u velikom broju.
Dakle, kao sto se svi komentatori sa ovog bloga kao i vecina srpske javnosti, slazu da srpski zdravstveni sistem definitivno nije dobar i da ga neizostavno treba sto hitnije menjati, iiz mnogobrojnih, svima sasvim razumljivih razloga, isto tako se mora formirati svest da te promene moraju obuhvatiti, paraleno, istovremeno i kompletnu edukaciju SVIH zdravstvenih zanimanja. U tom slislu, mislim da je odgovornos PROFESORSKOG i drugog nanstavnog kadra na nasim Fakultetima OGROMNA. Mislim da su oni ti koji moraju da pokrenu te promene, tim pre sto je vecina njih, zahvaljujuci svom polozaju i zvanju (sto je sasvim ok) putovala po sveti videla kako sve to funkcionise vani. I nikad nisam mogao da razumem moje profesore koji su nam stalno pricali kako su bili tamo-ovamo videli ovo-ono a NIKADA nisam cuo od njih ni jedenu KRITICKU REC o nasem sistemu skolovanja i ukupnom zdravstvenom sistemu i ni jedan pokusaj da nesto ISTINSKI promene i unaprede. Tako je ostalo i do dana danasnjeg kad vise i nema straha od "komunisticke represije" i kad nema jednoumlja.
Ali, postavlja se pitanje sta ce mo, u medjuvremenu, sa postojecim kadrom, skolovanim u razlicitim vremenskim razdobljima i na razlicitim srpskim i ostalim bivsim SFRJ skolama i Fakultetima, od Triglava do Vardara i Pristine?
Mislim da je svima njima, ako se bilo kakve promene sistema planiraju, neophodno ISTINSKO kontinuirano profesionalno, medicinsko obrazovanje, identicno onom kakvo postoji, verujem, u svim zapapdno-evropskim zemljama i zemljama u nasem okruzenju koje su vec usle u EU i mislim da ce to biti i jedan od uslova EU kada je zdravstveni sistem u pitanju. Ali ne samo zbog EU to treba uciniti pre svega zbog dobrobiti za narod, pacijente ali i za dobrobit svih onih, verujem ipak mnogobrojnijih, lekara i ostalog zdravstvenog osoblja u SRbiji, koji su SVESNI i intimno priznaju da sistem ne funkcionise dobro i koji su ZELJNI novih saznanja iz oblasti koju su odabrali za svoje zivotno zanimanje, za svoju PROFESIJU i koji stoga zele da svoj posao obavljaju maksimalno PROFESIONALNO, u onom smislu koji to podrazumeva na zapadu. I koji, kada jednom zdravstveni sistem i edukacija budu na pravom kursu postavljeni, sa punim pravom mogu jednog dana postaviti pitanje CENE SVOGA RADA posto ce, u medjuvremenu, kao deo EU, imati alternativu svojim poslodavcima, drzavi Srbiji.
Nije nikakav problem saznati koji sve modusi postoje u CPD obrazovanju u svetu, meni je ovaj anglosaksonski ipak najbolji (i meni se ne ide svake druge nedelje, obicno vikendom, na ceo dan na kojekakve work-shopove okolo, ali moram - a kad se mora - nije tesko, cak moze biti i prijatno, kao juce na primer
Ali da se od negde mora poceti - to je sigurno.
takamatsu takamatsu 09:11 14.06.2009

Re: ExSerbMedic

Sve što ste napisali je savršeno tačno, s tim što bih ja dodala još par, po meni ključnih reči:
Kazna, i Nagrada.

Ja se uvek nasmejem (u afirmativnom smislu) MariciCarici, jer je moje pooimanje pravnih rešenja za malpraksu slično kao i njeno - divim se kineskim i arapskim rešenjima za ovaj problem , Bože oprosti.

To što vi kažete da su naši doktori (mislim i na stomatologe i na lekare) (kvazi)dobro edukovani, to je takva istina da Bog nije video - ja sam uzela primer sa recitovanjem sindroma slučajno, to je kolega sa kojim sam mnoge ispite zajedno polagala; govorim o istinski inteligentnom i izuzetno vrednom čoveku, koji je bio (zasluženo) blistav student ovde, a doslovno se izgubio kad su mu u NY tražili da nađe a. femoralis za IV, i to PRONTO :), jer po njihovom mišljenju student (kod nas) između četvrte i pete godine to mora da može.

Ono što je značajno u mojoj maloj priči je - da se ova pričica odvija negde 1986-7., da ponovim: DAVNO, dakle TADA je realno sjajan i vrlo inteligentan student na kraju opšte medicine bio paralisan u uslovima američke urgentne....
Šta se dosad dešavalo, to samo Gospod zna, a ja ću da ponovim još jednom: neverovatna stvar je da meni na stolu nedeljama stoji prošlogodišnji Antibiotic Guideline, i da niko I NE PITA da otvori i pogleda, da ne govorim dalje.

Famozna "kontinuirana edukacija" je cela komedija, odete i prijavite se (platite, normalno), posle gledate izloge i kupujete cipele - ili sa "burazerima" pijete pivo, i na kraju dođete po certifikat, a najčešće ga dobijete i odmah čim se prijavite na desku. I ko će da me pita šta je bilo? Onaj sanitarni inspektor arhitekta, zdravstveni inspektor - pravnik, stručni nadzor koji ima 15 godina manje staža, i 10 godina manje školovanja nego ja? Koješta.

I da se vratim na Krugolininu temu: negde u Januaru sam išla na Seminar za zastupnike prava pacijenata, od svoje sopstvene volje i novaca, jer privatnika neće niko poslati... Bio je jedan "lep" govor državnog sekretara (sekretarice?) za zdravstvo, a prisutnih doktora.... možda na prste obe ruke, u dopola punom amfiteatru Megatrenda.
Jel' to doktore ma kog profila ne zanima? Makar ni radi opšte (medicinske, zakonske, bilo kakve) kulture? Očaj...

Vama hvala na podršci i razumevanju, i prijatan dan, Medic :).

maricacarica maricacarica 12:28 14.06.2009

Re: ExSerbMedic

@ takamatsu & exserbmedic

Dragi moji,
znam da uvek skačem k'o oparena, šta ću, takva sam. Znate i sami, i bolje nego ja, da ima ljudi koji su na čudne načine upisivali i završavali medicinu, i po beogradskom i prištinskom univerzitetu. (u moje vreme, bar). Naravno da sve treba da se menja, jer ako se ne promeni i način studiranja, opet će stručnost lekara biti, najblaže rečeno, diskutabilna. Ja samo smatram da moramo da počnemo odnekud i da probamo da nateramo našu vlast da se zdravstveni sistem uobliči na taj način da svi učesnici znaju šta su im prava, a šta obaveze. Kazna, nagrada, naravno.... Ja insistiram na terminu kazne, zato što mislim da će ona najbrže pokrenuti proces. Žalosno je da kod nas ne postoje procedure i protokoli, da su komisije smejurija. Osim pacijenata, najviše ispaštaju ljudi koji časno obavljaju svoj posao. Od puste priče - ništa se neće promeniti, zato smatram da je vreme za konkretniju akciju, makar u to uključili sve političke stranke u zemlji, pisali milion pisama svim instancama, te u krajnjoj nuždi protestovali....
exserbmedic exserbmedic 12:37 14.06.2009

Re: ExSerbMedic

I da se vratim na Krugolininu temu: negde u Januaru sam išla na Seminar za zastupnike prava pacijenata, od svoje sopstvene volje i novaca, jer privatnika neće niko poslati... Bio je jedan "lep" govor državnog sekretara (sekretarice?) za zdravstvo, a prisutnih doktora.... možda na prste obe ruke, u dopola punom amfiteatru Megatrenda.
Jel' to doktore ma kog profila ne zanima? Makar ni radi opšte (medicinske, zakonske, bilo kakve) kulture? Očaj...

Kao "PRIVATNIKU" u Srbiji, g-djo Takamatsu, moje duboko postovanje i divljenje.
Ja vam se svima vama koji uspevate da opstanete u tom haosu tamo, divim. Pre svega vama koji radite u svojim solo praksama i bukvalno zivite od svoga rada, vama koji ste napustili sigurnost "dozivotnog radnog mesta" DRZAVNOG doktora i izabrali put kojim se u Srbiji jako, jako retko ide.
Ubedjen sam da ce vreme koje dolazi, cak veoma brzo, pokazati da ste vi upravo taj najzdraviji i najvitalniji deo, ZDRAVO JEZGRO tog buduceg, reformisanog zdravstva u Srbiji, kojim ce biti zadovoljan i narod i zdravstveni profesionalci.
Kad vidim da ste kao "PRIVATNIK" , o svom trosku, isli na Seminar za zastupnike prava pacijenta, to upravo potvrdjuje moju gornju tezu - Vi, privatni lekari Srbije osecate i znate u kom smeru treba ici. Za "drzavne" to su trivijalne teme, pih "prava pacijenata" - kakva prava pacijnta u doktor-centricnoj (cak sta vise, doktor-ministro-centricnoj ) srpskoj Medicini.
BTW, i sam sam okusio gorcinu kore hleba srpskog "PRIVATNIKA" doktora posto sam se i ja pre nekoliko godina bio vratio u Srbiju i sa puno entuzijazma pokrenuo svoju (super opremljenu state-of-the art opremom iz moje specijalnosti), na srecu, sve je ipak kratko trajalo te nije bilo previse bolno, pokupio sam se i vratio nazad - u normalu. Zato razumem jako dobro sve sto vi pomenuste o Zdravstvenoj, Sanitarnoj i ostalim "inspekcijama" pod patronatom Ministarstva zdravlja - strava i uzas - leglo neznanja, korupcije, parazitizma i idiotizma svake vrste, za moje kratko bavljenje privatnom praksom kao povratnika u Srbiji, nagledao sam se svakojakih CHUDESA, ako je iko zainteresovan mogu ih jednom prilikom i ovde nabrojati (ne zbog vas, vi ste u tome sigurno puno iskusniji od mene vec zbog sireg publikuma)
Zelim vam sve najbolje u vasem radu i - vasoj istrajnosti da pomognete g-dju Stamenkovic, alias KRUGOLINU u njenoj, i vasoj, velicanstvenoj i beskompromisnoj borbi sa "vetrenjacama" konzervativnog srpskog zdravstvenog establishmenta. Uspecete. Voleo bih da uspete, mozda bih tada ipak odlucio da okusam srecu jos jednom u Srbiji. Neka vas Bog cuva.
exserbmedic exserbmedic 13:27 14.06.2009

Re: ExSerbMedic

Znate i sami, i bolje nego ja, da ima ljudi koji su na čudne načine upisivali i završavali medicinu, i po beogradskom i prištinskom univerzitetu.


Znam i ja, i ne samo Beograd/Pristina vec na SVIM fakultetima, sto znaci i u NISU i u KRAGUJEVCU i u NOVOM SADU. Znam i za kojekakve druge gluposti i svinjarije koje su radjene, od upisa studenata sa falsifikovanim diplomama "vukovaca" do besomucnog probijanja limitiranog broja upisanih studenata, pa muvanja sa budzetskim/nebudzetskim studiranjem do direktnog kupovanja ispita. Pamtim i "volonterske specijalizacije" i zaposljavanje po drzavnim bolnicama i Domovima zdravlja mimo svih mogucih i nemogucih normativa i protiv zdrave pameti, ali za zdrave pare - u to vreme DM.
Znate, za mene, iz moje sadasnje perspektive, je sve to toliko RUZNO I ZALOSNO u isto vreme
Kad samo pomislim koliko sam i ja i svi ostali koji su izasli iz zemlje, morao/morali da mesecima ponovo ucimo kompletnu Medicinu da bismo polozili registracione ispite i kako nam to nije bas bilo drago, pogotovu mnogima od nas sa specijalizacijama i visegodisnjim stazom, ipak, znajuci sta se sve u toj zemlji, na fakultetima, Klinikama i Bolnicama sirom zemlje, desavalo, a pogotovu u zadnjih 15-ak godina, cesto sam sebi (u sebi) govorio: pa ovi ljudi ovamo i imaju pravo da nas stavljaju na sito i reseto, da je moja zemlja Srbija imala takvo sito i reseto, da je moju medicinsku profesiju imao ko da stiti od korumpiranih pokvarenjaka, falsifikatora, muvatora i ostalih "sposobnih" profesora, docenata (ali i STUDENATA - BUDUCIH LEKARA), direktora klinika, bolnica i domova zdravlja, da je moja zemlja imala tako dobro uredjen Zdravstveni sistem - pa ja ne bih danas ni bio ovde i ne bih morao kroz sve ovo da prolazim. Kamo srece da nisam morao da idem bilo gde, u svoj zemlji si ipak svoj na svome i sa svojima, sve sto radis i trudis se celog svog radnog veka, u krajnjoj instanci, radis za svoj narod. Ali, kao sto je stalno govorio jedan moj pokojni prijatelj: ko zna zasto je sve to dobro i zasto je sve moralo tako biti. Ajd da vidimo i to, sta je bilo - bilo je.
maca22 maca22 15:23 14.06.2009

Re: ExSerbMedic

exserbmedic
za moje kratko bavljenje privatnom praksom kao povratnika u Srbiji, nagledao sam se svakojakih CHUDESA, ako je iko zainteresovan mogu ih jednom prilikom i ovde nabrojati (ne zbog vas, vi ste u tome sigurno puno iskusniji od mene vec zbog sireg publikuma).
Ja, a verujem ne samo ja, sam svakako zainteresovana - ako budete imali volje, živaca i strpljenja za to. Hvala.
panonska panonska 23:28 12.06.2009

...

Ponekad (ali samo ponekad), kad posaljem knjige da spavaju i dodjem na blog, zapitam se zasto? Kao da ne znam da cu samo naci jos neki "nesrecni slucaj", vesti o sirenju novog gripa, bilo sta... Kao da ne treba spavati, ustati rano, forsirati osmeh... I onda, posle tog polutreptajnog "ponekad", dodje ono "uvek", kad mi odgovor lupi samar... Zasto?
Jer sam dosad nebrojeno puta cula, pa i od onih koji bi "trebalo da veruju u mene", da nema smisla... Da se ne vredi boriti... Da je uzalud, kako ti jedna jadna da promenis svet?! Kako? Ne znam... I dalje ne znam, ali - saznacu. Svako vece, kad dodjem na blog - saznam. Jer, postoji Neko, Neko koga ne poznajem, neko za koga mozda niko od "tih mojih" nije cuo, Neko ko se bori...
Nedavno smo na nekoj debati pricali o uzorima... Prebirala sam po glavi izmedju one nekolicine ljudi za koje mogu da kazem da mislim da su cinili, ili i dalje cine, pravu stvar... I, ne, nisam navela nikog od njih... Sorry, Mr. King, Krugolina te je nadmasila... I - malo ko je na toj debati znao ko je Ona... Oni koji su znali su me gledali onim ocima, onim Nasim ocima, koje su me ubedile da TREBA da se borim, i da posaljem dodjavola te koji ne veruju... Znam, navikli su, "cuti, dobro je" je i dalje sifra po kojoj se prepoznaju... Ko mi je kriv kad ja ne dam da ostane tako... Ili, samo ne zelim to da im dam?
Eto, i veceras sam dosla iz grada, sela da ucim, pustila muziku, i naravno, blog... I naravno, Krugolina... I naravno, jos uvek ne znam Kako promeniti svet... Ali znam Zasto... Jer - postoji Krugolina... Jer postoje mnogi ljudi koje znam samo po nick-u, ali koji isto tako imaju Onaj Nas Pogled... I ne znam, mozda nikada necu promeniti Svet... Ali, Zemlju Srbiju? Ako ne ja, ima ko ce... Krugolina, prva...
miloradkakmar miloradkakmar 23:56 12.06.2009

Krugolina,

nemoj da me shvatiš pogrešno , ali ja bih do sada sve priznao.

PS Divim ti se na snazi i istrajnosti. Podržavam sve što vodi do zdravog tkiva.
sladjamk sladjamk 01:12 13.06.2009

Svaka cast

Samo napred, produzi!
Nekako mi se smucilo sve sto sam procitala , ali i sto znam da se ne samo kod vas vec i svugde posvetu desava. Prosto je neverovatno koliko malo se vrednuje ljudski zivot i sta se sve desava, koliko patnje i nesreca zbog nebrige zdravstvenih radnika tj ljudi uopste( ako su ovi iz primera uopste i ljudi)
.Pitam se u sta se mi to ( ljudi ) pretvaramo? Gde su nam osecaji, ljudskost, gde je lekarima hipokritova zakletva.... ma toliko me muka ne mogu ni da nabrajam. Svaka cast Pravim zdravstvenim radnicima koji vole svoj poziv i rade ga pozrtvovano, ali se nekako bojim da je sve vise onih, koji i sami ne znaju zasto su tamo i kojima se sve bas smucilo i jedva cekaju da pobegnu i od pacijenata ali i od odgovornosti.
ervetor ervetor 16:36 13.06.2009

Re: Svaka cast

gde je lekarima hipokritova zakletva


Pa, oni bi trebalo da su polozili Hipokratovu zakletvu.
A ovo sto danas rade je upravo Hipokritova ( Licemerova...)
exserbmedic exserbmedic 13:02 13.06.2009

PITANJA ZA NACELNIKA IZ KRAGUJEVCA

Načelnik KC Kragujevac: Nažalost, taj je segment u zdravstvu loš...


Redovno pratim vas blog Krugolina ali toliko malo slobodnog vremena imam za dopisivanje da se do sada nisam javljao. Medjutim, vec duze vreme se spremam da ipak nesto napisem. Evo, ovaj kragujevacki nacelnik mi dade dobar shlagvort.

Nije rekao ali je sigurno mislio, da su svi ostali "segmenti" u srpskom zdravstvu manje "losi", mozda cak i dobri.
Evo nam jedan primer tipicnog srpskog NACELNIKA, ali iz Nusicevog vremena.
A da li je bas tako, g-dine Nacelnice?
Da li su vam doktori samo lenji na PISANJU otpusnih listi i specijalistickih izvestaja i ostale "dosadne papirologije" ili su mozda i malo pri tom NEPISMENI ?
Ne samo sto su nepismeni na LATINSKOM, koji toliko obozavaju ali slabo i poznaju, to im se moze i oprostiti posto je taj jezik ionako odavno zamro, nego sto su nepismeni i na maternjem, zivom i zdravom jeziku.
Da li su vam doktori samo LENJI na PISANJU i pomalo NEPISMENI ili su zaboravili i da CITAJU?
Trebate ih priupitati kad su zadnji put procitali neki aktuelni, referentni medicinski tekst, bilo to iz nekog novijeg udzbenika, bilo iz nekog uglednog medicinskog casopisa. A posto sasvim dobro znam da kod nas nasi bajni profesori nemaju vremena (i jos po nesto) da se bave takvim tricarijama kao sto je pisanje kvalitetnih udzbenika, dakle i da hoce, vasi lekari danas nemaju odakle i sta da citaju. Iz referentnih udzbenika na stranim jezicima? Nazalost, nemaju vremena ni da uce te strane jezike (a i kad imaju, uce neke davno zamrle jezike, poput latinskog i starogrckog ali samo da bi bolje upoznali -anticku Grcku i anticki Rim) O stranim casopisima i da ne govorimo.
Da li vasi doktori, g-dine nacelnice, uopste citaju bilo sta, da li citaju dnevnu stampu, gledaju TV ili zalaze na neki od Blogova, pogotovu ovaj Krugolinin koji se i njih itekako tice?
Izgleda , nazalost, da ni to ne citaju. Da citaju, primetili bi da se zadnjih godina u njhihovom radu jednostavno PONAVLJAJU jedne te iste katastrofalne, profesionalne greske: ne tako davno, citali smo kako lekari "Hitne Pomoci" u Kragujevcu nisu prepoznali AKUTNI INFARKT iako su clanovi porodice prepoznali simptome i pozvali ih blagovremeno. Evo sada, nekoliko meseci kasnije, identicna situacija u Beogradu: doktorka iz tzv. "Hitne pomoci" (kakav ironicni naziv, uglavnom nikada nije "hitna" da stigne na vreme, a i kad stigne, nije ni od kakve "pomoci", doktorka koja je samoiuvereno reassured - razuverila i ohrabrila clanove porodice da pacijentu u stvari nije nista i brze bolje okrenula ledja. Ta "doktorka", pa zar je moguce da u toku svoga skolovanja, svoga staziranja, svoga "rada" u "hitnoj pomoci" do sada nikada nije videla i prepoznala infarkt, da li je moguce da je to nije niko naucio? Da je bar gledala americke serije bar toliko bi znala. Znala bi, posto se i u tim serijama to stalno ponavlja posto i one imaju edukativnu misiju, ne za lekare vec za pacijente, obican laicki narod, znala bi dakle DA JE BOL U GRUDIMA SRCANOG POREKLA DOK SE NE DOKAZE DRUGACIJE, a znala bi i kako se to dokazuje drugacije, i to se lepo vidi maltene u svakoj epizodi
Isto tako, one dve doktorke na Novom Beogradu, i one bi se mozda setile da pomisle i prepoznaju MENINGITIS kod malog deteta, ne insistirajuci na tzv. meningealnim znacima posto su ovi znaci u tom uzrastu uglavnom odsutni, ili na leukocitima (??) vec bi obratili vise paznje na stanje svesti i prisustvo OSPE, uz visoku febrilnost, uradile bi Lumbalnu punkciju, pa bio uzrocnik virus ili bakterija, svejedno, dobro se zna sta se MOMENTALNO MORA DATI PACIJENTU KAD SE POSUMLNJA NA MENINGITIS. I ne samo pacijentu, vec i SVIMA KOJI SU BILI U NEPOSREDNOM KONTAKTU SA DETETOM, ostaloj decai u kuci i roditeljiima. I ove situacije se cesto srecu u serijama o A&E.
Mnogooooo je ovakvih i slicnih primera, premnogo, a tamo nikoga za to ne zabole glava, ni NACELNIKA ni MINISTRA a o PM da i ne govorimo.
apach92 apach92 17:15 13.06.2009

Jos jedno pitanje za Inspekciju:

ili `komisiju za vanredni strucni nadzor`:

Sta vam pise u pismenoj izjavi Dr. Lidije Manic?

Naime, njena izjava je pored izjave dr. Zagorke Radovic Krstic objavljena u dnevnom listu BLIC od 04. Juna 2009. godine i glasi:


- Otvorila sam karton i videla da su bili pre dva dana. Mama je rekla da dete već drugi dan ima temperaturu 40 stepeni Celzijusa. Pitala sam ima li još nešto, odgovorila je da nema. Pogledala sam dete koje je bilo svesno, meškoljilo se, nije bilo poremećene svesti i nije povraćalo. Bilo joj je blago crveno grlo, videlo se da ima malo sekreta. Zbog toga sam ih ponovo uputila da hitno urade analizu leukocita i opet je pokazivalo da se radi o virusnoj infekciji – objašnjava dr Manić.



Posto jos uvek ne znamo koji je karton validan, elektronski ili papirni bicu slobodan da postavim pitanje s obzirom da po izjavi lekarke majka Natalije Tesic nije prijavila tog 13.Maja 2009. godine nista sem temperature:

- Zasto u uputnoj dijagnozi za laboratoriju tog dana stoji upisano - K30 Dyspepsia?

Unapred hvala.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:43 13.06.2009

Re: Jos jedno pitanje za Inspekciju:

Posto jos uvek ne znamo koji je karton validan, elektronski ili papirni bicu slobodan da postavim pitanje s obzirom da po izjavi lekarke majka Natalije Tesic nije prijavila tog 13.Maja 2009. godine nista sem temperature:

- Zasto u uputnoj dijagnozi za laboratoriju tog dana stoji upisano - K30 Dyspepsia?


Shodno tim novim informacijama, Krugolina bi postavila pitanje zašto cenjena gospoda iz "komisije za vanredni stručni nadzor", koji u svojim izveštajima poklanjaju pažnju i elektronskom i papirnom kartonu, nijednog jedinog trenutka ne nalaze za shodno da gornji deo iz te dokumentacije spomenu u bilo kojoj formi prilikom davanja svog "cejenog stručnog mišljenja"? Jel se to iz dokumentacije vadi po želji, šta im duši drago, ili se predstavlja sve što piše? A s obzirom da je dete umrlo od meningitisa - čiji je jedan od simptoma povraćanje - stvarno mi nije jasno na osnovu kojih činjenica su odlučili da "K30 - Dyspepsia" ne treba u izveštaju spominjati?

maca22 maca22 19:36 13.06.2009

Re: Jos jedno pitanje za Inspekciju:

Krugolina Borup
Posto jos uvek ne znamo koji je karton validan, elektronski ili papirni bicu slobodan da postavim pitanje s obzirom da po izjavi lekarke majka Natalije Tesic nije prijavila tog 13.Maja 2009. godine nista sem temperature:

- Zasto u uputnoj dijagnozi za laboratoriju tog dana stoji upisano - K30 Dyspepsia?


Shodno tim novim informacijama, Krugolina bi postavila pitanje zašto cenjena gospoda iz "komisije za vanredni stručni nadzor", koji u svojim izveštajima poklanjaju pažnju i elektronskom i papirnom kartonu, nijednog jedinog trenutka ne nalaze za shodno da gornji deo iz te dokumentacije spomenu u bilo kojoj formi prilikom davanja svog "cejenog stručnog mišljenja"? Jel se to iz dokumentacije vadi po želji, šta im duši drago, ili se predstavlja sve što piše? A s obzirom da je dete umrlo od meningitisa - čiji je jedan od simptoma povraćanje - stvarno mi nije jasno na osnovu kojih činjenica su odlučili da "K30 - Dyspepsia" ne treba u izveštaju spominjati?

!!!!!!!!!!!!!! Ovo moze i za novi blog.

(a to rasrafljeno razmisljanje, gde se nikad ne sklapa celina, ja tako tipicno za lekare koji NEMAJU zelju da izlece coveka. S ozbirom da smo u ovoj zemlji podelili lekarkse licence raznim neljudima, neznalicama, koji su lose uceni i bez obaveze da se doucavaju... onda obavezujuci protokol mi izlgeda kao jedina nada protiv takvih)
hajkula1 hajkula1 21:20 13.06.2009

Re: Jos jedno pitanje za Inspekciju:

apach92
ili `komisiju za vanredni strucni nadzor`:

Sta vam pise u pismenoj izjavi Dr. Lidije Manic?

Naime, njena izjava je pored izjave dr. Zagorke Radovic Krstic objavljena u dnevnom listu BLIC od 04. Juna 2009. godine i glasi:


- Otvorila sam karton i videla da su bili pre dva dana. Mama je rekla da dete već drugi dan ima temperaturu 40 stepeni Celzijusa. Pitala sam ima li još nešto, odgovorila je da nema. Pogledala sam dete koje je bilo svesno, meškoljilo se, nije bilo poremećene svesti i nije povraćalo. Bilo joj je blago crveno grlo, videlo se da ima malo sekreta. Zbog toga sam ih ponovo uputila da hitno urade analizu leukocita i opet je pokazivalo da se radi o virusnoj infekciji – objašnjava dr Manić.



Posto jos uvek ne znamo koji je karton validan, elektronski ili papirni bicu slobodan da postavim pitanje s obzirom da po izjavi lekarke majka Natalije Tesic nije prijavila tog 13.Maja 2009. godine nista sem temperature:

- Zasto u uputnoj dijagnozi za laboratoriju tog dana stoji upisano - K30 Dyspepsia?

Unapred hvala.


Sustina je u tome da je visoka temperatura koja traje indikacija za ozbiljnije analize odnosno uput na kliniku, bas iz razloga da se izbegne poremecaj svesti jer taj simptom kada se javi, moze da bude vrlo ozbiljan znak uznapredovale bolesti.

Zar misli da su ljudi (koji bi citali ovaj njen zapis) maloumni? Kakve stvari se serviraju!?
sofianada sofianada 17:42 13.06.2009

Ostavka Ministra

Kru,


super, super, super su ti pitanja. Stvarno, ko sastavlja komisiju? Da li su u obavezi da obave razgovor sa porodicom umrlog pacijenta? Kada zapravo i od koga porodica moze da dobije objasnjenje zasto je nesto teklo bas tim tokom? Kako se upoznati sa procedurom rada komisije? Ja samo znam da u Andjinom slucaju nije ispostovan rok da u roku od 15 dana posle obilaska terena napisu izvestaj. Zasto u izvestaju nema potpisa svih clanova komisije, pricam opet za Andju, vec samo nadleznog inspektora? Zasto nema pravne pouke?
Kako to da je u svim protokolima obavezujuci hitan porodjaj kod trudnica ako pritisak predje 160/110, Andja je imala mnogo, mnogo veci, 25.9. potpisala da pristaje na carski rez, u Kraljevu ga ne rade dva dana i dve noci a ne uspevaju da snize pritisak, onda je treci dan salju u Kragujevac sa pritiskom od 220/130, dakle, kako docent dr Mikovic sa GAK-a Narodni front koji vrlo lepo pise o eklampsiji, toliko lepo da je i nama, laicima, sve jasno, kako daje misljenje da nema lekarske greske? Ili je mozda greh i hajka na lekarsku profesiju ako se drznemo da postavimo pitanje? Pa da obavljaju razgovore sa porodicom umrlog pacijenta manje bi i nedoumica i pitanja bilo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana