Politika

Hoće li poraz ubrzati ili usporiti sukobe u DS-u?

Drago Kovacevic RSS / 13.06.2009. u 16:45

Birači mu uputili poruku
Birači mu uputili poruku
Demokratska stranka je veliki gubitnik lokalnih izbora na Voždovcu i u Zemunu. Mada ti izbori i njihov ishod nemaju veliki značaj u nominalnom smislu, oni su simbolički veoma važni. Zapravo, građani su na tim "oglednim" izborima, svojim odnosom, poslali znakovite poruke nosiocima vlasti, političkim strankama, ukupnoj političkoj klasi i naročito predsedniku države koji je percipiran kao glavni nosilac političke moći,a koji je formalno slovio i za nosioca liste DS-a u sve tri opštine.

Neko se neće složiti sa ovom konstatacijom mada je nju teško pobijati, uz argumente "tipa" da su to samo "lokalni izbori", da DS ne može biti gubitnikom ako je uzeo svuda po 30 procenata ili blizu tom broju.

No politička logika i naročito surovi jezik brojki kažu sledeće:

Na izborima održanim u maju 2008. godine, dakle, samo godinu dana pre ovih, DS je na Voždovcu osvojio 35.709 glasova. U junu, 2009. godine osvojio je jedva 14.000. To je razlika od 150 %. Gde je to "isparilo" glasačno telo od 21.000 ljudi, i da li su te dve trećine birača svojim neizlaskom kaznile Gorana Lukačevića, Baneta Arsenijevića (funkcioneri na Voždovcu) ili Borisa Tadića? Ja bez zrna sumnje kažem da su kaznili Borisa Tadića i ukupnu politiku DS-a.

U Zemunu je stvar slična, mada su tamo razmere katastrofe manje. U maju 2008. godine DS i Tadić su uzeli 32.226 glasova, u junu 2009. oko 15.000. Tu je razlika "samo" 110 %. Pri tome treba imati u vidu, da je DS u"znači" Zemunu, angažovala značajan novac, ljude, primenila sve poznate i nepoznate tehnike za privlačenje birača, ali avaj. U kampanju po izbegličkim naseljima je morao i Vuk Jeremić lično, kako bi podigao rezultat. I to je imalo efekta, moram priznati. Zapravo, izbeglička naselja, Altina, Busije i Grmovac su tačke gde je DS popravio ranije rezultate. Recimo, u Busijama su 2008. imali 25 glasova, na oko 1200 izašlih birača, ove godine 77 glasova na 920 izašlih.

Nisu mnogo bolje, što se biračkoga tela tiče, od DS-a prošli ni Nikolićevi i Šešeljevi radikali. Kad se zbroje rezultati ovih bez bedža i ovih sa bedžom, na Voždovcu su uzeli 17.000 ove godine u odnosu na 26.000 pre godinu dana, a u Zemunu, 23.000 ove godine u odnosu na oko 35.000 od pre godinu dana. Na polovinu svojih birača su i Koštnučini, a jedino je SPS uspeo da izvede sve svoje birače od prošlih izbora, pa su zbog duplo manje izlaznosti uduplali procenat. 

Zašto je biračko telo DS-a kaznilo stranku i svoga predsednika? Šta je htelo poručiti ovim dvotrećinskim "odlaskom na pecanje"?

Mislim da su osnov poruke izneverene nade. Obećali su jedno, a rade drugo. Rade zapravo ono što su obećali njihovi protivnici sa kojima su ih oni u prošlom izbornom ciklusu plašili. Doduše, ti protivnici su u međuvremenu skinuli bedž, ali politika DS-a i tih protivnika se potpuno spojila. I šta nam je donela ta politika?

Monopoli gde se god okreneš. Čak u međuvremenu, DS i njen i naš Predsednik, uz bučnu podršku i aplauze radikala sa bedžom i bez bedža, prodaju NIS na način da monopol naše države daju u ruke drugoj državi. Rezultat - imamo najskuplji i najlošji benzin u Evropi. Osim toga, a vezano za istu priču, imamo novi oblik krađe svih građana. Naša država izvara novog partnera za stotinjak miliona evra, potroši ih neznano gde, a onda po svemu sudeći sledi da tu štetu izmirimo mi poreski obveznici.NIS-om su upravljali i dokumente potpisivali kadrovi DS-a, a ne svemirci. Ima jedan, umalo ne zaboravih nezabeležen pokušaj pljačke, koji je delimično uspeo. Onaj preko uplatnica info - stana.

Korupcija gde se god okreneš. Naročito ona sistemska. Samo jedan od njenih vidova je muvanje sa građevinskim zemljištem u Beogradu,za šta smo saznali zahvaljući "Insajderu", gde je napravljena javna šteta koja se može meriti stotinama miliona evra. Novac je otišao tajkunima, posledice snose građani, a šta će i koliko morati sve nadoknaditi kad se donese zakon o restituciji, tek ćemo videti. 

Predsednik države često najavljuje "borbu protiv korupcije". To po malo počinje ličiti na onu "evo vuka". Ta borba je nevidljiva. Ni jedan sudski proces za korupciju, od onih putara, pa do profesora u Kragujevcu nije ni na vidiku da bude okončan. Čak šta više, stiče se utisak da se to sve zataška. Povremeno po nekoga uhapse pred kakve izbore, bruji se tri dana, i tačka. Padne i po neki lekar za 500 evra, njima se brzo presudi, ali tamo gde je stvar sistemske prirode, ništa osim zataškavanja. Rezultat - pa to da sistemsku korupciju niko pipnuti neće, da se pripremaju nove pljačke po istome modelu poput one koja će usljediti privatizacijom Sajma i pretvaranjem toga prostora u građevinsko zemljište. Zapravo, ne privatizuje se sajam nego se kupuje građevinsko zemljište bez licitacije.

Udaljavanje od Evrope, svaki dan. Mada nas svaki dan lažu kako smo bliže, mi smo svaki dan sve dalje. Politika "i Kosovo i EU", politika vojne neutralnosti, politika oko saradnje sa Hagom, politika vezana za region, politika monopola u svemu i svačemu, politika stvaranja bankarskih kartela i ozakonjenoga zelenašenja na svakom koraku. Rezultat - Poslednja smo zemlja na Balkanu kad su evropske integracije u pitanju. Građani Srbije da bi jeftinije kupovali moraju do Bjeljine. Sad nam je Bjeljina Trst. E, da, i kad bolje razmislim,čekanje po redovima za vize pred stranim ambasadama, je mačiji kašalj u odnosu na redove za pasoše. Kod pasoša je mnogo veće maltretiranje i ponižavanje.

O Vojvodini neću, neću ni o regionalizaciji, neću ni o trasi "Južnoga toka" za koji se radi studija izvodljivosti, a kad će biti napravljena ne zna se. Neću pominjati ni izveštaj o finansiranju DS-a, ali moram kazati da ću predsedniku verovati kako želi suzbiti korupciju tek onda kad naredi da se taj izveštaj doradi i u njega stave pravi finansijeri. Da se kaže koliko su dali tajkuni, koliko javna preduzeća, i koliko ukupno iznosi stranački reket.

Sve pobrojano i mnogo toga još je i razlog za sporenja u DS-u. Ta sporenja se baš i ne vide u javnosti, ali misli da će poruke izborne katastrofe od pre nedelju dana ta sporenja pojačati, da će ona biti vidljivija. Sad je vidljivo i aktuelno sporenje vezano za buduće odnose sa radikalima bez bedža. Za ranije dogovoreni savez Tadić - Nikolić. Vidim da se to mnogima ne sviđa, a da glavni šef i njegov marketinški tim ćute. Primiču se i izbori unutar stranke, za koje cenim da mogu biti veoma zanimljivi i dinamični. Nekako suviše je sve mirno, kao pred buru. Ćuti i Pajtić, neobično je tih DS u Vojvodini. Setih se i okolnosti pod kojima je Tadić došao na čelo DS-a. Sadašnja situacija me podseća na to vreme. I gde je Zoran Živković, da li je on još član DS-a?

 

 

Atačmenti



Komentari (117)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

skener92 skener92 16:54 13.06.2009

A

kako je prosao LDP?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:58 13.06.2009

Re: A

skener92
kako je prosao LDP?

Kao i DS...A prošao je tako zato što je politika LDP-a neprepoznatljiva. Mnogo je ličio DS-u. No LDP u ovoj priči nije bitan.
alselone alselone 17:14 13.06.2009

Re: A

Drago Kovacevic
. No LDP u ovoj priči nije bitan.


A je l' cistis ti nekad po svom dvoristu, mislim, po svojoj stranci ili samo napadas Ove Druge?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:19 13.06.2009

Re: A

alselone
Drago Kovacevic
. No LDP u ovoj priči nije bitan.


A je l' cistis ti nekad po svom dvoristu, mislim, po svojoj stranci ili samo napadas Ove Druge?

E, pa otkud ti...
Nego, da malo oladiš sa ovim trolovanjem, ili da te opet banujem...
Vidim da si alselone a ne akasting....Izvini..
Nego, stvarno, zar nema šta drugo reći nego se "vaditi" na potpuno nebitni LDP..
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 01:39 14.06.2009

Re: A

Nego, stvarno, zar nema šta drugo reći nego se "vaditi" na potpuno nebitni LDP..

vazno je samo skretatit paznju, i ne pricati o osetljivim temama. A LDP uvek fino dodje za potkusurivanje, onako kada nema sta drugo da se kaze najbolje je: "a LDP?"
vranac147 vranac147 08:18 14.06.2009

Re: A

alselone
Drago Kovacevic
. No LDP u ovoj priči nije bitan.


A je l' cistis ti nekad po svom dvoristu, mislim, po svojoj stranci ili samo napadas Ove Druge?

http://blog.b92.net/text/10239/Najava%204.%20oktobra/

a da ti iz te tvoje kvazi evropske DS kazu da skochish u bunar, jel bi skochio?

opet dobar text, Drago
dragan7557 dragan7557 11:48 14.06.2009

Re: A

Udaljavanje od Evrope, svaki dan.a Mada nas svaki dan lažu kako smo bliže,

Parlament Holandije iduće nedelje u utorak (16 juni 2009) glasa o viznom olakšicama (šengen) za Srbiju.

Protiv liberalizacije je Opozicija :

VVD liberali (kod kojih su srpski liberali tako "uspešno lobirali" kod portparola Partije) a štampa piskarala.
D66 demokrati (sestrinska partija naših demokrata)
SP socijalisti (sestrinska partija Dačićevaca)

Ovi su zajedno podneli predlog protiv vizne liberalizacije za Srbiju.

Za liberalizaciju je Vlast:

Ministar Maxime Verhagen će braniti stav svoje partije CDA (hrišćanski demokrati) i koalicije na vlasti u kojoj su
Hrišćanska Unija
PvdA (socijalisti)
CDA (Verhagen) hrišćanski demokrati.


dragan7557 cerski
loader loader 10:54 15.06.2009

Re: A

Sužavanje pažnje sa glavne teme na LDP, posebno ako je u svrhu bockanja domaćina, nije baš korisno. Naime, to umanjuje šansu da se o stvarima govori trezvenije. Već dovoljan uslov za ovakvu ili onakvu neobjektivnost jesu sami rezultati nedavnih lokalnih izbora. Svako u njima može da nađe "logiku" za pojačano plasiranje onog stava koji ionako ima (bez obzira na bilo kakve rezultate).

Inače, rezultati ovih parcijalnih lokalnih izbora nisu doneli ništa neočekivano. Utoliko više čudi senzacionalistička analitika, koja dotiče sa svih strana, gde svi nalaze neki svoj dnevnopolitički ćar. Valja biti malo staloženiji.
- Na lokalne izbore uvek izlazi bitno manji broj ljudi, nego na lokalnim izborima koji se održavaju istovremeno sa parlamentarnim, a ponekad i predsedničkim. U ovom slučaju još je drastičnija razlika, jer se ne radi o lokalnim izborima na opštem nivou, već samo u par opština. Tu predizborne atmosfere skoro da i nema. Postoje, kod jednog dela građana, informacije da će se izbori održati, ali sve je to bez ikakvog naboja. Čak, više postoji odbojnost kao onima koji agituju da se napusti ugodna opuštenost nedeljnog dana i da se, nakon preoblačenja, krene ka izbornom mestu... Ja sam mislio da će izlaznost možda biti čak i nešto manja od ove.
- Jedini pravi, visok motiv da izađu na ove mini lokalne izbore imali su radikalski birači. Jer, njihov motiv je rivalstvo, zagriženost... Stoga su oni imali najmanji otpor spram saznanja da treba da prekinu nedeljnu opuštenost i pođu u neku mesnu zajednicu, ka biračkoj kutiji. Odnosno, jedva su čekali da onom suprotnom taboru pokažu ko je jači!
- Sve osetnije posledice ekonomske krize koje su pogubne po volju ljudi, jer stvaraju osećaj ugroženosti, neizvesnosti, razočaranosti..., a onda i blage iracionalnosti i želje za isterivanjem nezadovoljstva. U političkom smislu, ljudi u takvim uslovima pre glasaju za opoziciju, a protiv vlasti. Jer, logično, u vlasti vide uzrok nezadovoljavajućeg stanja.
- itd.

Sve je dakle u granicama očekivanog. To da je ova varijacija bez bedževa jača od one sa bedževima, takođe smo znali.

No, kako god bilo, jedna stvar ne prestaje da čudi. U Srbiji koja jedva nekako odvaja svoju prvu nogu iz dubokog i otrovnog gliba 90-tih, u Srbiji koja je pride imala "sportsku sreću" da u vreme kakvog-takvog oporavka nastupi svetska ekonomska kriza (koju onda prati i skoro svaka druga kriza), u Srbiji koja demografski nestaje, u Srbiji iz koje najobrazovaniji i dalje beže a uporno se svi kunu kako shvataju koliko je obrazovanost nacije krucijalna u oštroj konkurenciji sa ostalima, u Srbiji koja jedva da prepoznaje karakter sveta u kome se objektivno nalazi, u Srbiji koja je tehnološki zaostala - u Srbiji kojoj je dakle svaki promil racionalnosti od gotovo sudbonosne važnosti - i dalje postoji zabrinjavajuća sklonost da se na svakih godinu-dve održavaju parlamentarni izbori! Kao da smo imali decenije prosperiteta, pa sad možemo da se igramo i da svake godine "isprobavamo i došminkavamo demokratiju".

Ta sklonost, ka jednoj maltene neprestanoj predizborno-postizbornoj gužvi takođe je znak iracionalnosti. Uvek treba meriti koliko se, na opštem planu, nečim dobija, a koliko se tim nečim gubi. Kod nas i dalje preovlađuje sistem rivalstva, ličnih emocionalnih doživljaja, neplanskih poteza, nerealnih želja...

Jelena Milić Jelena Milić 11:55 15.06.2009

Re: A

potpisujem

sto bi rekli forumasi
marco_de.manccini marco_de.manccini 12:16 15.06.2009

Re: A

Inače, rezultati ovih parcijalnih lokalnih izbora nisu doneli ništa neočekivano. Utoliko više čudi senzacionalistička analitika, koja dotiče sa svih strana, gde svi nalaze neki svoj dnevnopolitički ćar.

Мени се чини да си ти много бољи аналитичар од многих назови стручњака овде на блогу, који се анализом и не баве, јер то захтева нека познавања, а и умствени напор, него се баве нечим што се једино може назвати cheerleading. Ма и сам си лепо рекао,

сензационалистичка аналитика = дневнополитички ћар.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:39 15.06.2009

Re: A

Najpre, hvala loaderu za ovaj post. Zaista dobar prilog za ozbiljnu raspravu.
No ima stvari sa kojima se ne mogu složiti.
Na lokalne izbore uvek izlazi bitno manji broj ljudi, nego na lokalnim izborima koji se održavaju istovremeno sa parlamentarnim, a ponekad i predsedničkim.

Ovo samo u načelu stoji i relativizuje stav o katastrofalnom porazu DS-a. Treba kazati da su izbori na Voždovcu i Zemunu bili veoma važni za DS i da je u kampanju bila uključeni značajni stranački kapaciteti. Predsednik stranke je čak držao glavni odbor nedelju dana pre tih izbora, vrlo glasno najavljivao borbu protiv korupcije, veliki broj ljudi iz vrha stranke prodefilirao je gradskim i podavalskim delom opštine. I pored toga za godinu dana je broj glasača pao sa 35 hiljada na 14 hiljada. To se nikako ne može nazvati samo nezainteresovanošću. Pre bih kazao da je to kažnjavanje. Nisu ni radikali porasli nego pali u ukupnom broju glasača, ali razlog njihove apstinencije bi se moga mnogo lakše objasniti razlozima koje si naveo nego kad to pričamo za DS-ove birače.

Inače, rezultati ovih parcijalnih lokalnih izbora nisu doneli ništa neočekivano.

Slažem se. I ja sam očekivao da će DS dobiti opomenu za ovu politiku pokušaja sedenja na "trista stolica"...i za koruptivno stanje u državi.
loader loader 17:43 15.06.2009

Re: A

D.Kovacevic: " ... No ima stvari sa kojima se ne mogu složiti. "
Razlika je u pristupu. Mene zanima, ali ne da bi se time nešto relativizovalo, već da bi se stvari učinile što sagledivijim, da u razmatranje uvedem što više faktora, dok vi sa svoje strane svaki rezultat koji bi se mogao smatrati nepovoljnim po DS tumačite time da su građani kaznili upravo ono kod DS-a što vi sami često u svojim tekstovima potencirate kao loše, pa vam, na neki način, ovakve situacije služe kao dokaz da ste sve vreme bili u pravu. Da me ne shvatite pogrešno - to je vaše legitimno pravo, da zastupate svoj stav na sve (ukusne) načine i da vodite kampanju protiv onih koji vam politički nisu miljenici. Naravno, i ja vidim neke loše aspekte vlasti ove koalicije, međutim - tu i jeste razlika naših gledišta - što ja te "loše aspekte vlasti" vidim samo kao jedan od mnogih razloga slabe izlaznosti na nedavnim lokalnim mini-izborima, odnosno kao jedan od razloga što su rezultati glasanja baš takvi, kakvi jesu, dok vi, sa svoje strane, taj jedan aspekt (po vama loš DS) uzimate kao jedini (ili kao da je taj razlog toliko pretežan, da su svi ostali zanemarljivi).

Takav pristup se nešto manje oslanja na analitiku, a više na hvatanje dokaza za već unapred određenu tvrdnju. Ne treba ni braniti, ni napadati DS. Isto tako ni LDP, recimo. Treba stvari posmatrati šire od tih (i bilo kojih drugih) "ponuđenih političkih modela". Smatram da je puno produktivniji način gledanja na stvari da se izgradi jedan nenavijački stil, koji teži da uvaži što više onih činjenica koje grade određenu situaciju. To je čini mi se put koji je bolji i koji bi u krajnjem saldu više koristio i ovim, pojedinačnim političkim opcijama, koje bi konstruktivna kritika pre mogla da navede na zrelije ponašanje, nego navijaštvo (svejedno da li zvižduci, ili aplauzi). I, generalno, takav pristup otvara mogućnost da se biračko telo učini sposobnijim da sagleda šta i koliko vredi na političkoj sceni, a sve počev od nekog dugoročnijeg interesa samog tog biračkog tela. Pozdrav


Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:43 15.06.2009

Re: A

Takav pristup se nešto manje oslanja na analitiku, a više na hvatanje dokaza za već unapred određenu tvrdnju. Ne treba ni braniti, ni napadati DS. Isto tako ni LDP, recimo. Treba stvari posmatrati šire od tih (i bilo kojih drugih) "ponuđenih političkih modela".

Puno je razložnih stvari u ovome što pišeš.
Ipak, moram ti kazati da tekst nisam pisao zato da bih se okomio na meni neomiljenoga Tadića. Politički neomiljenoga, naravno.Pogotovo ne da bih se okomio na DS gde postoji mnogo ljudi koje smatram ozbiljnim demokratskim potencijalom Srbije.
Stvari su ovde, na žalost, previše očigledne da bi zaključci o njima zahtevali milimetarski precizna istraživanja.
Ako se dogodi da 2008. godine neko dobije 35.709 glasova u jednoj opštini, a onda izađe na izbore 2009. godine i dobije 14.000, taj se fenomen ne može objasniti, neatraktivnošću lokalnih izbora, lenjošću birača, njihovim komformizmom, ugodnim nedeljnim prepodnevom i popodnevom. Da je recimo dobio 26.000, moglo bi nekako da se to uzme za prevladavajuće činioce. Ti činioci su verovatno jedan deo biračkoga tela DS-a ostavili kod kuće, ali loader, za 2/3 birača koji nisu došli, dakle čitavih 21.000, to nikako nije bio razlog. Suviše je očigledno, a da se ne bi zaključilo da je to bila kazna za ovu smušenu i nerazumljivu politiku koju vodi Tadić i poruka da se to ne može prihvati.
loader loader 22:14 15.06.2009

Re: A

Ok. To je sad stvar procene. Da li nisu izašli zato što su "okrenuli leđa" DS-u, ili iz onih nekoliko razloga koje sam gore, u jednom od komentara naveo (mada tih razloga ima još)? Ove rezultate svakako treba uvažiti, kao izvestan pokazatelj. Ipak, izbori u par opština su nešto sasvim, sasvim drugo u odnosu na situaciju kad se sa svih strana, tokom 2-3 meseca, okomi gomila raznovrsnih političkih poruka, informacija, gomila čuda koja se obećavaju, gomila upozorenja o tome šta će biti ako pobede neki drugi, glumci i sportisti koji se stavljaju u jedan od predizbornih frontova, spotovi na svaka tri minuta, komšije koje su za ili protiv, afere koje baš tad izlaze na površinu, gomila letaka u poštanskom sandučetu, svetla budućnost koja nikad nije bila bliža, koleginice i kolege na poslu koji iz dana u dan pominju da su u dilemi za koga će, nagli zaokreti u kampanji, neočekivana lica, nove teme, obnovljeni strah i optimizam, inostrana (ne)podrška, svest o ličnoj ugroženosti...

E, na lokalnuim izborima toga skoro da i nema. U suštini, ljudi su najmanje zainteresovani za ono što im je u neposrednoj blizini. To sam video nebrojeno puta. Nova ulica, bolja komunalna usluga... To ljudima deluje nedovoljno interesantno. Obećanja te vrste su ogromna potrošnja energije stranaka za relativno mali efekat. Većina je ovde iracionalna. Pobuđuju se velikim, sudbonosnim, ili istorijskim pričama, dilemama i obećanjima. A ovo, da li će rupe biti zakrpljene... Kod nas je svest o potrebi uređenja trotoara ispred svog dvorišta ili ulaza u zgradu izuzetno niska. Analogno tome, zanimanje za lokal je mlako. Samo jedan manji broj ljudi će se upustiti u ozbiljnije razmišljanje na tu temu. Naprosto, ticanje za lokalne probleme je izuzetno nisko. Da ne ulazimo sad u analizu. No, lako su objašnjivi razlozi nedavne, niske izlaznosti.

Sasvim druga priča bi bila da su u pitanju "opšti izbori". Aj' da se upustimo u ono što je krajnje nezahvalno, u prognoziranje. ZES bi sada (recimo, da ide u tom obliku i sastavu) verovatno dobio nešto manje glasova nego 2008. Jer je vlast, jer je ekonomska kriza, jer još nismo u EU, jer večito razočarani čas glasaju za ove, čas za one druge, jer su i oni imali afere.. Ali, pitanje je koji je to procenat koji bi osvojili na izborima. Da li manji, i za koliko manji u odnosu na 2008. Odnosno, pitanje je kako bi, hipotetički, tekla kampanja, koje bi se sve teme otvorile i sa kojim strahovima-optimizmom bi onaj najbrojniji, kolebljivi deo građana apsorbovao sve te poruke, tj. prema kojoj od političkih opcija bi, u momentu kad bi stigao do biračke kutije, prosečni birač gajio najmanje nepoverenje, u smislu da ta opcija treba da rešava njegovu ličnu i porodičnu egzistenciju.

marco_de.manccini marco_de.manccini 22:48 15.06.2009

Re: A

Drago, ako imaš podatke molim te odgovori na sledeće pitanje.

Koji je procenat glasova bio za DS na Voždovcu 2008, a koji 2009?

Ovo je mnogo relevantnije od onih 36.000 i 14.000 glasova koje pominješ. Na kraju krajeva, izbore ne dobijaju apsolutni glasovi nego procenti.

Moguće je da je DS izgubio i na procentima, ne znam, ali daj podatak pa da stvarno lupamo glavu i analiziramo šta je bilo i zašto. Ovako kako si postavio stvari možemo samo da uporedjujemo apsolutne brojeve na dva izbora sa različitom izlaznožću, što je poprilična besmisica čak i za blog. Daj sve brojeve i procente po partijama i za 2008 i za 2009 na Vozhdovcu i u Zemunu, pa da vidimo sve lepo, a ne da se zamajavamo parcijalnom i neupotrebljivom informacijom. Ponavljam, sasvim je moguće da je DS prošao mnogo gore na ovim izborima nego na prethodnim, ali se to ne može nikako zaključiti iz onoga što navodiš.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:41 16.06.2009

Re: A

marco_de.manccini
Drago, ako imaš podatke molim te odgovori na sledeće pitanje.

Koji je procenat glasova bio za DS na Voždovcu 2008, a koji 2009?

Ovo je mnogo relevantnije od onih 36.000 i 14.000 glasova koje pominješ. Na kraju krajeva, izbore ne dobijaju apsolutni glasovi nego procenti.

Moguće je da je DS izgubio i na procentima, ne znam, ali daj podatak pa da stvarno lupamo glavu i analiziramo šta je bilo i zašto. Ovako kako si postavio stvari možemo samo da uporedjujemo apsolutne brojeve na dva izbora sa različitom izlaznožću, što je poprilična besmisica čak i za blog. Daj sve brojeve i procente po partijama i za 2008 i za 2009 na Vozhdovcu i u Zemunu, pa da vidimo sve lepo, a ne da se zamajavamo parcijalnom i neupotrebljivom informacijom. Ponavljam, sasvim je moguće da je DS prošao mnogo gore na ovim izborima nego na prethodnim, ali se to ne može nikako zaključiti iz onoga što navodiš.

Evo, 2008. su bili preko četrdeset, sada jedva 30....posto.
No za ono što sam ja hteo reći bitan je broj glasova, a ne procenti. Ja sam govorio o fenomenu reakcije ljudi na prevaru, a ne o tome ko će dobiti izbore. Teorijski mogla su izaći dva tri birača, od kojih bi 2 bila DS-ova. I šta bi tebi tu bio zaključak...Da je DS puko ili da je ubedlivo pobedio sa 66,6 posto...
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:06 16.06.2009

Re: A

Хвала. Много се боље све разуме кад су сви подаци ту. Нашао сам и комплетне податке негде.

Чини се да си у праву, ДС (а и остале партије из коалиције) је изгубила доста подршке на овим локалним изборима. Није тако катастрофално како се може учинити гледајући само апсолутне бројеве, али су и проценти довољно сигнификантни да би имали неко значење.

Е сад, да ли је значење да Тадић не ваља, да је ДС пукла, или да никог осим радикала (због међусебног пребројавања) није било брига за ове изборе, или нешто петнаесто, то већ не знам. За то служе аналитичари.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:08 16.06.2009

Re: A

A baš sam se ponadao svežem pogledu na situaciju, zvučalo je obećavajuće. Inače sutra je koalicioni sastanak nadam se da ću imati informacije iz prve ruke.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:53 16.06.2009

Re: A

Е сад, да ли је значење да Тадић не ваља, да је ДС пукла, или да никог осим радикала (због међусебног пребројавања) није било брига за ове изборе, или нешто петнаесто, то већ не знам. За то служе аналитичари.

Nisu Marko ni radikali sjajno prošli....Njihova je apstinencija manja ali je veoma velika....Ovde su jedino pobedili radikali bez bedža ove sa bedžom, veoma ubedljivo. I unutar svoga "tora" mogu se smatrati pobednicima.
Stranka sa najdisciplinovanijim biračkim telom na Voždovcu,( a to je zahvaljujući Savi Škundriću, Petrovom starijem bratu), je SPS...On su svoje birače koje znaju u facu izveli. Imaju duplo veći procenat nego prošli puit iako imaju nešto manje glasova.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 20:56 16.06.2009

Re: A

uros_vozdovac
A baš sam se ponadao svežem pogledu na situaciju, zvučalo je obećavajuće. Inače sutra je koalicioni sastanak nadam se da ću imati informacije iz prve ruke.

Hajde reci šta ima..
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:02 16.06.2009

Re: A

Po svemu sudeći ništa se neće desiti

Varijanta 1

Konstituiše se opština, verifikuju mandati, smanji se broj odbornika u budućem sazivu, na jesen izbori, u međuvremenu ova uprava ostaje,

Varijanta 2

DS+SPS+LDP+TO

SNS+DSS+NS+Maja+SRS+PUPS i eventualno TO imaju većinu (malo verovatno, ali se priča). Ima i varijanta bez SRS sa TO, još manje verovatno

Varijanta 3

Formira se skupština nema većine, isteknu zakonski rokovi, izbori oko nove godine, sa potpuno novom upravom

Sudeći po raspoloženju i međuljudskim odnosima u LDP-u varijanta 3 najverovatnija
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:04 16.06.2009

Re: A


Stranka sa najdisciplinovanijim biračkim telom na Voždovcu,( a to je zahvaljujući Savi Škundriću, Petrovom starijem bratu), je SPS...On su svoje birače koje znaju u facu izveli. Imaju duplo veći procenat nego prošli puit iako imaju nešto manje glasova.


Ha, a lepo meni rekao Zdravko, 117 glasova na devetki. Posle brojanja 107 glasova, pa kaže Zdravko, da mi je znati koja su desetorica izdali, zaokružili drugog. U stvari 9, jer Mitar otputovao u selo...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:39 17.06.2009

Re: A

uros_vozdovac

Stranka sa najdisciplinovanijim biračkim telom na Voždovcu,( a to je zahvaljujući Savi Škundriću, Petrovom starijem bratu), je SPS...On su svoje birače koje znaju u facu izveli. Imaju duplo veći procenat nego prošli puit iako imaju nešto manje glasova.


Ha, a lepo meni rekao Zdravko, 117 glasova na devetki. Posle brojanja 107 glasova, pa kaže Zdravko, da mi je znati koja su desetorica izdali, zaokružili drugog. U stvari 9, jer Mitar otputovao u selo...

uros_vozdovac

Stranka sa najdisciplinovanijim biračkim telom na Voždovcu,( a to je zahvaljujući Savi Škundriću, Petrovom starijem bratu), je SPS...On su svoje birače koje znaju u facu izveli. Imaju duplo veći procenat nego prošli puit iako imaju nešto manje glasova.


Ha, a lepo meni rekao Zdravko, 117 glasova na devetki. Posle brojanja 107 glasova, pa kaže Zdravko, da mi je znati koja su desetorica izdali, zaokružili drugog. U stvari 9, jer Mitar otputovao u selo...

Na četrnaestki su nekoliko puta imali 13 glasova. Kolika god da bude izlaznost oni okruglo 13..
I na onim prvim izborima na kojima je učestovao LDP, pitam ja čiču, SPS-ovca u biračkom odboru...ujutro..
- Hoćete opet imati 13..
-Ne, kaže on, biće 12 - jedan glasač nam je zimus umro...
Oni tačno u glavu znaju svakoga svoga birača...
Inner Party Inner Party 17:36 13.06.2009

Moze Tadic...

... da sabije podrsku stranci i na 15% pa da i dalje bude uspesniji od svih svojih prethodnika na celu DS-a.

Pa za Srbiju je bolje da DS-u pada rejting, DS se u zadnjih godinu dana ponasao dosta oholo upravo zato sto su imali tako veliku podrsku kod glasaca. Kada te podrske nestane (ili se bar drasticno smanji) odmah ce se funkcioneri DS-a popraviti, postati posteni i skruseni reformisti...

Sa druge strane G17 je vec krenuo u jacanje stranacke infrastrukture i pravljenje veza za buduce koalicije a to bi moglo da znaci samo jedno - skore i veoma neizvesne izbore. Narocito kada se vidi da SNS (opet) nece moci da formira vecinu u opstinama gde su pobedili...

markonio92 markonio92 17:41 13.06.2009

Edip ili Elektra?

Oduševljava me LDP-ovska fiksacija DS-om...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:46 13.06.2009

Re: Edip ili Elektra?

markonio92
Oduševljava me LDP-ovska fiksacija DS-om...

Blago tebi ako ovde vidiš samo fiksaciju....
adam weisphaut adam weisphaut 17:48 13.06.2009

Hm...

Ćuti i Pajtić, neobično je tih DS u Vojvodini.

Kad je Tadić došao na vlast u stranci Pajtić je bio derfenitivni match-winner,
i mene interesuje koji će njegovi dalji potezi biti...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:01 13.06.2009

Re: Hm...

adam weisphaut
Ćuti i Pajtić, neobično je tih DS u Vojvodini.

Kad je Tadić došao na vlast u stranci Pajtić je bio derfenitivni match-winner,
i mene interesuje koji će njegovi dalji potezi biti...

Videćemo....Mislim da je minimum kompromisa Statut koji Tadić sada neda. Kad bi naterali Pajtića da mora nešto sam raditi, onda bi on imao izglede da u Vojvodini baš napravi jednu dobru autonomašku stranku. Mnogo ozbiljniji i mnogo zreliju od onoga što ima Čanak. I da u Vojvodini odnos Pajtićevih i Tadićevih glasova bude otprilike kao odnos Nikolićevih i Šešeljevih....
To se vrlo, vrlo, lako može dogoditi...
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:49 13.06.2009

Predlog

Verovatno si mislio da je u pitanju Bane Arsenijević, ali si napravio lapsus, mada liči na Bobana Atanckovića... E da, predložio bi ti da od sada napraviš ravnotežu, pa da u svakom postu, bar jednom kritikuješ LDP. Nije u redu, samo vlasti napadaš a LDP ništa...

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:52 13.06.2009

Re: Predlog

uros_vozdovac
Verovatno si mislio da je u pitanju Bane Arsenijević, ali si napravio lapsus, mada liči na Bobana Atanckovića... E da, predložio bi ti da od sada napraviš ravnotežu, pa da u svakom postu, bar jednom kritikuješ LDP. Nije u redu, samo vlasti napadaš a LDP ništa...


Da...u pravu si...Bane Arsenijević....tako je...Odoh da popravim..
Pa LDP sam kritikovao u prošlom postu....
Sad sam odredio da ih ignorišem.....po čemu je LDP bitan, nakon ove politike u protekloj godini, hajde reci...
I neću ih pomenuti više..
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:03 13.06.2009

Re: Predlog

Bilo je razgovora posle prošlih izbora, kada je bilo nerešeno da se kao prioritetni zadatak posle konstituisanja opštine izglasa jedno odborničko mesto manje, da ih bude 55 odbornika i na taj način na vjeki vjekov onemogući nerešen rezultat. Sve stranke su se složile (što je za današnje političke uslove neoubičajeno) I vidi vraga, kako se formirala većine dogovor je zaboravljen. Što je već uobičajeno u našoj političkoj praksi, kada treba nešto uraditi na temu opšteg i načelnog, nešto je usput nesporno dobro, to se po pravilu ne desi. Lično sam svakom prilikom lobirao za taj nadljudski poduhvat naših odbornika, kako u LDP-u prirodno, tako i kod čoveka čije ime ispravljaš.
Ništa. Valjda je protiv prirode naših stranaka da urade nešto iz načela.

p.s. opet je nerešeno s dobrim izgledima da i posle ponovljenih izbora ostane tako
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:08 13.06.2009

Re: Predlog

p.s. opet je nerešeno s dobrim izgledima da i posle ponovljenih izbora ostane tako

Da, sad je "nerešeno" ali uz SPS....Onda je bilo nerešeno uz DSS i Karića....
ludvig92 ludvig92 18:01 13.06.2009

...

neobično je tih DS u Vojvodini

nije tih nego izneveren. i to od strane sopstvene stranke.
njih stranka, oni gradjane.
i to je to.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:05 13.06.2009

Re: ...

ludvig92
neobično je tih DS u Vojvodini

nije tih nego izneveren. i to od strane sopstvene stranke.
njih stranka, oni gradjane.
i to je to.

Samo, to stanje ne može dugo trajati....stanje, ponavljanja fraze kako je "DS za Statut, nego čeka Zakon o prenosu nadležnosti"...
ludvig92 ludvig92 18:11 13.06.2009

Re: ...

Samo, to stanje ne može dugo trajati


šta znam, meni se čini da može, nažalost.
u ovoj zemlji takva stanja po običaju dugo traju, zato što uglavnom odgovaraju onima koji ih stvaraju.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:21 13.06.2009

Re: ...

ludvig92
Samo, to stanje ne može dugo trajati


šta znam, meni se čini da može, nažalost.
u ovoj zemlji takva stanja po običaju dugo traju, zato što uglavnom odgovaraju onima koji ih stvaraju.

Dobro, tu si na žalost u pravu.
Ima tu još jedna stvar..Pajtić je jedan od retkih u vrhu DS, a da ga nije doveo Tadić. I ta lična crta se dobro videla nakon lanjskih izbora. Iako je bilo najnormalnije na svetu da mu da premijerski mandat on je hteo "svog" Jeremića, pa kad je na toj temi doživeo prvi poraz u stranci išlo se na kompromis sa politički nevidljivim premijerom. Sad je Statut i savez sa Tomom Nikolićem veoma vruća tačka. Videćemo gde će to završiti....i kakav će ishod biti..
miloradkakmar miloradkakmar 21:01 13.06.2009

Re: ...

Pajtić je jedan od retkih u vrhu DS, a da ga nije doveo Tadić

A, Pajtićeva najava, o čemu pišu mediji , o povlačenju iz poltike i vraćanje profesorskom pozivu.Koliko će to uticati na stanje u DS-u , posebno u Vojvodini ? Ipak, je on bitna politička ličnost i spona NS i BG. Ne verujem da se sklanja zato što nema snage , ugleda i uticaja, nego ne želi da ih uzalud troši.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:12 13.06.2009

Re: ...

A, Pajtićeva najava, o čemu pišu mediji , o povlačenju iz poltike i vraćanje profesorskom pozivu.

Pa to je meni više ličili na pretnju Tadiću nego li čemu drugome...
Meni je zanimljivo i pitam se da li je moguć kakav dil Pajtić - Živković, recimo...sutra, ne danas...
miloradkakmar miloradkakmar 21:36 13.06.2009

Re: ...

dil Pajtić - Živković

Zanimljivo. Da li bio ovaj dil imao , sem geografske i poltičku širinu/ i dubinu / i bar približnu snagu Tomine SNS? Ovako, kao još jedna politička opcija u Srbiji nastala cepanjem prvobitne, ne bi doprinela stabilizaciji ovdašnje poltičke scene. Najveći problem bi bio kako će se stvarati koaliciona vlast !?
Strongman Strongman 02:26 14.06.2009

Re: ...

Meni je zanimljivo i pitam se da li je moguć kakav dil Pajtić - Živković, recimo...sutra, ne danas..


I kako ti se cini?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 03:21 14.06.2009

Re: ...

Strongman
Meni je zanimljivo i pitam se da li je moguć kakav dil Pajtić - Živković, recimo...sutra, ne danas..


I kako ti se cini?

To bi bilo ok..Ali ne znam hoće li biti...
Šta ti misliš?
Unfuckable Unfuckable 03:34 14.06.2009

Re: ...

To bi bilo ok..Ali ne znam hoće li biti...
Šta ti misliš?

ih bre Drago
razlikuj centaršut na Žigića od bacanja kamena s ramena, pliz
postavljaš neumesna pitanja
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 03:44 14.06.2009

Re: ...

Unfuckable
To bi bilo ok..Ali ne znam hoće li biti...
Šta ti misliš?

ih bre Drago
razlikuj centaršut na Žigića od bacanja kamena s ramena, pliz
postavljaš neumesna pitanja


Hvala za centaršut..
Ja mislim da bi to spasilo DS, i pomoglo Srbiji...bez šale...

Unfuckable Unfuckable 03:50 14.06.2009

Re: ...

ček' da boldujem ako se nismo razumeli :
Šta ti misliš?

po meni, a s obzirom gde / kome je poslato - ipak je to bacanje kamena s ramena


ps : zanimljiv post, ne sporim : brojke umeju biti baš surove
Strongman Strongman 22:15 14.06.2009

Re: ...

po meni, a s obzirom gde / kome je poslato - ipak je to bacanje kamena s ramena



Tebe manjak informacija ne ometa u rasudjivanju, bas naprotiv.
Strongman Strongman 22:16 14.06.2009

Re: ...

To bi bilo ok..Ali ne znam hoće li biti...
Šta ti misliš?


Recicu ti za tacno mesec dana.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:04 15.06.2009

Re: ...

Strongman
To bi bilo ok..Ali ne znam hoće li biti...
Šta ti misliš?


Recicu ti za tacno mesec dana.

Držim te za reč...
Za mesec dana, to je taman na vreme...
dali76 dali76 18:35 13.06.2009

biti predsednik je vaznije od ideja

DS iznevjerio glasace u Vojvodini?
DS je iznevjerio ,kao I mnogi drugi , glasace po mnogo cemu , ali podrska takvom statutu moze ga jedino svesti na nivo jednog LSV, a komadice ovakve poduhvata pokupit ce “radikali bez bedza”.
Jedan moj dobar prijatelj ,inace dugogodisnji autonomas iz subotice rece mi nedavno:
Muka mi je oko politikanstva, muka mi je oko price o statutu , bio nama Beograd usisavac para ili to sutra postao Novi Sad isto nam je…..
Ljudi su vise odvec isfrustrirani telemarketinskim odnosom politicara.
Kako si I sam rekao ovo je pokazatelj ne samo DS vec I mnogim drugima.
Dalje cjepanje stranke samo bi pokazalo nezrelost demokratije gdje je bitnije postati lider “autobus partije”nego se za svoje stavove pokusati izboriti unutar same stranke ppa maker I ne imao vodecu funkciju.

adam weisphaut adam weisphaut 18:39 13.06.2009

Re: biti predsednik je vaznije od ideja

Dalje cjepanje stranke samo bi pokazalo nezrelost demokratije gdje je bitnije postati lider “autobus partije”nego se za svoje stavove pokusati izboriti unutar same stranke ppa maker I ne imao vodecu funkciju.

Dočim je zrelo da Predsednik, kao prvo lice množine, govori na stranačkim skupovima kada da se aplaudira
AlexDunja AlexDunja 18:46 13.06.2009

Re: biti predsednik je vaznije od ideja

kada da se aplaudira

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:49 13.06.2009

Re: biti predsednik je vaznije od ideja

Dalje cjepanje stranke samo bi pokazalo nezrelost demokratije gdje je bitnije postati lider “autobus partije”nego se za svoje stavove pokusati izboriti unutar same stranke ppa maker I ne imao vodecu funkciju.

Hmm..da...Pokazalo bi ono što stvarno jeste. Nezrelost demokratije. No nezrelost pokazuje i ovako cela stranka. Najpre, na jednom nivou izglasa Statut, a onda na drugom ga ukoči...Ista stranka...Statut i autonomija nisu nešto što je neustavno...čak i ovakav Ustav ga propisuju. Donesen je Ustavni zakon koji utvrđuje proceduru i rokove.
I Pajtić, veruj mi, ne bi imao "autobus stranku u Vojvodini...a hoće li ona tamo nastati, ne zavisi od njega nego od Tadića.
Ako Vojvodini bude oduzeta autonomija ovim igrokazom koji se sada daje u Beogradu, tu stranku može napraviti i ko drugi, ne mora Pajtić...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:56 13.06.2009

Re: biti predsednik je vaznije od ideja

adam weisphaut
Dalje cjepanje stranke samo bi pokazalo nezrelost demokratije gdje je bitnije postati lider “autobus partije”nego se za svoje stavove pokusati izboriti unutar same stranke ppa maker I ne imao vodecu funkciju.

Dočim je zrelo da Predsednik, kao prvo lice množine, govori na stranačkim skupovima kada da se aplaudira

Pa Dali to njemu ne zamera....
Kad mu je po ukusu....
Zamera Statutu....Ispade da bi Statut srušio srpsku demokratiju...
dali76 dali76 19:59 13.06.2009

Re: biti predsednik je vaznije od ideja

Drago mozete vi moje komentare tumaciti kako zelite I izvlaciti iste iz konteksta.
Dali je btw pisao o Demokratizaciji Srbije tj opasnosti od preuzimanja gotovo svih poluga vlasti od strane jedne stranke tj jednog covjeka.
Dali drzi DS najodgovornijim iz jednostavnog razloga jer ima vlast , ali nikako ne smatra da se odgovornost brcka u vakumu vec ista(doduse mnogo manja) postoji I kod drugih stranaka.
Ja ovim nikad nisam relativizirao odgovornost vladajucih.
Ljudi hoce bolje da zive , a prica o tom statutu , iako mozda nepravedno, postala je dio politickog igrokaza.
Hoce ovvakav status promjeniti razmisljanja srpskih lokalnih politicara,uvesti kontrolu,smanjiti korupciju , donjeti ekonomski razvoj ,dovesti investicije u trenutku cim bude donesen ?
Bojim se da nece vec se samo posluziti strankama koje iz nemogucnosti I nesposobnosti da bilo sta urade uhvate se onog sto im najvise lezi a to je prica o nacionalnom spasavanju narodaa to sto gradjani propadaju usput koga briga ?
Postoji nesto sto se zove I politicki pragmatizam; jedan od bitnih stvari je izbiti vise te
kvazinacionalnospasilacke karte iz ruku nekih stranaka.

Kao sto rekoh srpski politicki mentalitet poznaje samo lidera ,ideje su manje bitne.
miloradkakmar miloradkakmar 21:19 13.06.2009

Re: biti predsednik je vaznije od ideja

Muka mi je oko politikanstva, muka mi je oko price o statutu , bio nama Beograd usisavac para ili to sutra postao Novi Sad isto nam je…..

Veruj da je sve više ljudi koji tako razmišljaju. Sabijeni između opstanka i obećavanog prosperiteta / ulaska u EU ?! / dnevno politikanstvo, nepoštovanje dogovora/ npr. oko Statuta/, toplo-hladno, danas jedno sutra drugo... dovodi do nepoverenja u bilo koju politiku i njenu moć za opšte dobro, a ne samo njihovo političko.
dali76 dali76 22:24 13.06.2009

Re: biti predsednik je vaznije od ideja

E moj Milorade to sto znas ti koji zivis dole, to sto ja slusam sto ljudi pricaju to nece da vide nit politicari nit analiticari.
Vaznije od cinjenice ko je koliko izgubio jeste cinjenica koliko je ljudi izaslo n ate lokalne izbore. I to nesto govori I o vlasti I o opoziciji.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:34 13.06.2009

Re: biti predsednik je vaznije od ideja

Vaznije od cinjenice ko je koliko izgubio jeste cinjenica koliko je ljudi izaslo n ate lokalne izbore. I to nesto govori I o vlasti I o opoziciji.

Ti izgleda nisi čitao uvodni post...
dali76 dali76 05:56 14.06.2009

Re: biti predsednik je vaznije od ideja

jesi li ti Drago citao moj komentar ranije? O il smo toliko djetinjasti pa se u ovim godinama igramo gluvih telefona il je samo do sujete
Dr M Dr M 19:29 13.06.2009

Pecanje



"Zašto je biračko telo DS-a kaznilo stranku i svoga predsednika? Šta je htelo poručiti ovim dvotrećinskim "odlaskom na pecanje"?

Porucilo mu je da mu je dosta politike "pola-riba-pola-devojka".

Ne moze ni da se je(.)e ni da se je(.)e.
adam weisphaut adam weisphaut 19:36 13.06.2009

Re: Pecanje

Ne moze ni da se je(.)e ni da se je(.)e.

Dr.M, da pretrpostavim da nedostaje d ?
Dr M Dr M 20:54 13.06.2009

Re: Pecanje

da pretrpostavim da nedostaje d


Pazljivo stavljaj "b" i "d" na nedostajuca mesta, kasce Ti se samo

P.S. Nisi video moj tekst od 30 aprila.., zato ne znas sa slovima
adam weisphaut adam weisphaut 21:06 13.06.2009

Re: Pecanje

P.S. Nisi video moj tekst od 30 aprila.., zato ne znas sa slovima

Auh. Tek sad vidim sta sam propustio
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:09 13.06.2009

Re: Pecanje

Dr M


"Zašto je biračko telo DS-a kaznilo stranku i svoga predsednika? Šta je htelo poručiti ovim dvotrećinskim "odlaskom na pecanje"?

Porucilo mu je da mu je dosta politike "pola-riba-pola-devojka".

Ne moze ni da se je(.)e ni da se je(.)e.

Juuu..doktore...Ni ja nisam video tekst od 30. aprila ali saćuuu...
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:18 13.06.2009

Update

Ja sam načuo da jedino lista za To ima nekakve šanse da zaradi jednog odbornika na račun SNS-a, pa se lobira za To. Kad se pogleda matematika, koja je u izbornim radnjama kreativna disciplina ima smisla. Dakle očekujem da će Voždovac reći Ne drogama a Da toleranciji.

... mada tolerancija zagovara i toleranciju prema onima koji su poklekli drogama, ali ajde, ko je odavde razumeće.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:58 14.06.2009

Re: Update

najnoviji rezultati

Na ovim izborima pobedili SNS sa oko 160 glasova ispred DS. Ugrubo 700 prema 560. DSS i SPS nešto sitno pali, TO porasla za ispod 50 glasova, LDP nešto manje nego prošli put na Pašinom brdu, za oko 13 glasova. Što se mandata tiče ostalo isto, bez ikakve šanse da se odnos mandata promeni. javljam se sa konačnim rezultatima kasnije s tim da se ovo, oko mandata može smatrati za konačnim. Uzgred izlaznost je na nivou, oko 60 %.

Ovo oko izlaznosti uzmite sa rezervom, uzorak je sa 76% obrađenog materijala, fali mi Ripanj.
antioksidant antioksidant 21:22 13.06.2009

.....

Hoće li poraz ubrzati ili usporiti sukobe u DS-u?


nema sukoba u ds-u
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:47 14.06.2009

Re: .....

antioksidant
Hoće li poraz ubrzati ili usporiti sukobe u DS-u?


nema sukoba u ds-u

Ma kakvi. I Đelić kaže da nema...
antioksidant antioksidant 08:11 14.06.2009

Re: .....

Drago Kovacevic

Ma kakvi. I Đelić kaže da nema...

znaci, ponavljam se
gorran2 gorran2 21:30 13.06.2009

Politika, i oko politike

Mislim da smo već uspostavili opštu istinu (štaviše, postala je opšte mesto), naime da je

politika laž za lakoverni narod!

I ovakva, i onakva... Moto današnjih vladara je "hleba i politike!" (s tim što hleb nije obavezan). Tajkuni vladaju, političari su njihov servis, a narod prave ludim i slepim kod očiju. Samo se s vremena na vreme zameni poneko od političara - tajkunskih službenika. Ali koga je više briga da li je na mestu korumpiranog gradonačelnika Kurta Murtić, ili Murta Kurtić?

Dakle, koga više uopšte briga za DS (a LDP da i ne pominjem)?
Koga, osim plaćenih spin-majstora i zabavljača naroda političkim, istorijskim i pornografskim spletkama?

Ljudi seku sebi prste od očajanja, ležu na šine. A glavna storija u glavnom dnevniku b92 je kako su komunisti streljali nekog industrijalca u Zaječaru 1945. Aktuelno, nema šta.

Inače, na današnji dan poginuo je jedan od najvećih junaka drugog svetskog rata
Kovačević (Blagoja) Sava
jurišajući na čelu svoje divizije na položaje nemačke 118 lovačke divizije.
On, naravno, nije ni spomenut. Glavna zvezda je zaslužni industrijalac iz 1945 iz Zaječara.
Uzgred, nije nezanimljivo napomenuti da su ne samo komunisti, nego i ravnogorci prethodnu vlast smatrali korumpiranom, i zalagali se za oduzimanje nelegalno stečenog bogatstva...

Tako b92 iz dana u dan. Sve to u saradnji sa "proslavljenim" Institutom za savremenu istoriju.
Postavlja se pitanje: zašto?
Isto je bilo i pre 20 godina - u medijima iz dana u dan "aktuelni" materijali o komunističkim zločinima (95% lažni).
Posle nam je postala jasna svrha - priprema za rat.

Ali danas?
Ni to nije jako velika tajna. Treba samo uporediti, s jedne strane očajanje naroda, s druge, tabloidizaciju medija, i s treće, prostituisanje politike - koja bi teoretski trebalo da artikuliše volju naroda.

Šta je to dakle što ne treba da vidimo? Sa čega nam tako opsesivno skreću pažnju? Šta je to što tako opsesivno pokušavaju da oblate i danas, kao i pre 20 godina?
Odgovor je dosta jasan, i očigledan posle malo razmišljanja - to je revolucija.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:22 13.06.2009

Re: Politika, i oko politike

Odgovor je dosta jasan, i očigledan posle melo razmišljanja - to je revolucija.

Hmm...ima u sebi otpor da to kažem....ali, možda si u pravu....
Stvarno, zašto im to sada treba...
Inače, na današnji dan poginuo je jedan od najvećih junaka drugog svetskog rata
Kovačević (Blagoja) Sava

Da, tačno, na Košuru, pre 66 godina...Slava mu...
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:47 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

Tako b92 iz dana u dan. Sve to u saradnji sa "proslavljenim" Institutom za savremenu istoriju.
Postavlja se pitanje: zašto?
Isto je bilo i pre 20 godina - u medijima iz dana u dan "aktuelni" materijali o komunističkim zločinima (95% lažni).
Posle nam je postala jasna svrha - priprema za rat.

Da li to Novisti uvode poznatu rubriku "Odjeci i reagovanja" po ugledu na onu Politikinu koja je raspirivala mržnju prema drugim narodima, a Novosti to sada rade među Srbima. Pa ko normalan može poverovati u te nebuloze da su partizani 1944.godine u Zajecaru ubili 700 viđenijih ljudi. Otkud u okolini Zaječaru 700 uglednih ljudi, pa ako su bili ugledni kako se nisu borili protiv okupatora, što su dozvolili da Bugari tamane narod. Kako to da tako velike patriote i antifašisti sve vreme rata obezbede da im fabrike rade a okupacija je.
Ili, ova izjava majora OZNE Trešnjića:"Kod mene su dolazili ljudi i tužili, „taj i taj je antikomunist ili saradnik okupatora“, pa se po tome postupalo... E sad, kome tu da veruješ u Beogradu kad nikog ne znaš...
Hapšen je svako ko je nešto radio sa Nemcima i automatski proglašavan špijunom i agentom neselektivno, ljudi su tako stradali na pravdi Boga...

Bili smo zatrpani dojavama građana. Jednom čoveku koji je prijavljivao svaki dan, na kraju sam opalio šamar... Ja sam se čudio ljudima koji dolaze da tuže, kancelarija mi je uvek bila puna. Po meni, to je greška revolucije..."
Ovo me podseti na onaj proglas nemačke komande Beograđanima da prestanu da prijavljuju sugrađane, jer GESTAPO ne stiže da obradi sve prijave.
Kako su neki počeli još će i žrtve logora na Banjici, Jajincima i dr. pripisati partizanima.
Jadan je narod koji ne poštuje svoju istoriju i koji ima takve istoričare. kojima je glavni cilj rehabilitacija saradnika
okupatora,a ne istina.Taj zadatak neko je poveri eto baš Institutu za savremenu istoriju.
Unfuckable Unfuckable 03:40 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

Uzgred, nije nezanimljivo napomenuti da su ne samo komunisti, nego i ravnogorci prethodnu vlast smatrali korumpiranom, i zalagali se za oduzimanje nelegalno stečenog bogatstva...

Tako b92 iz dana u dan. Sve to u saradnji sa "proslavljenim" Institutom za savremenu istoriju.
Postavlja se pitanje: zašto?
Isto je bilo i pre 20 godina - u medijima iz dana u dan "aktuelni" materijali o komunističkim zločinima (95% lažni).
Posle nam je postala jasna svrha - priprema za rat.


e veoma i vrlo me zanima kako si uspeo da uglaviš b92 u ovu "sliku"
gorran2 gorran2 04:20 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

e veoma i vrlo me zanima kako si uspeo da uglaviš b92 u ovu "sliku"
Gledao njihov dnevnik iz dana u dan. U poslednje vreme nisu omanuli ni jednom. Juče bio naš bloger Cvele uživo, prekjuče njegov šef. Juče je tužna storija komponovana kao "taj-i-taj već 60 godina živi sa etiketom člana porodice narodnog neprijatelja", što mu doduše nije smetalo da postane stomatolog i zasluži penziju. (Večernje novosti i Politiku - koje se mesecima nisu pojavile bez bar jednog članka o čiča-Draži - ne vredi ni da pominjem).
Unfuckable Unfuckable 04:29 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

ok, za nas (mene) sa evidentiranim poremećajem pažnje...ded - približi mi sliku koju si video gledajući njihov dnevnik "iz dana u dan", pliz ?
gorran2 gorran2 04:56 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

ok, za nas (mene) sa evidentiranim poremećajem pažnje...ded - približi mi sliku koju si video gledajući njihov dnevnik "iz dana u dan", pliz ?
Aj važi.
Dakle ovako:
S jedne strane, postoji na b92 ta loza istraživačkog novinarstva, koja se jedina u Srbiji usuđuje ići uz nos svemoćnim tajkunima i izgovoriti frapantne istine o našem društvu i našoj državi.
Što je naravno za svaku pohvalu.
Naglasio sam izraz frapantne istine. Svakako je od izuzetnog značaja što se o njima javno govori.
Međutim, ono što je još frapantnije, je da te stvari svi znaju - čak i bez istraživačkih novinara b-92-jke. Svi osećaju u svojoj okolini, na svojoj koži, da tajkuni i biznismeni na granici zakona bukvalno zaposedaju zemlju, vodu i vazduh oko njih, i pretvaraju ih u robove.

Ali zašto nema artikulisane reakcije? Zašto nema pobune?

I tu je odgovor očigledan - industrija svesti. Spinovanje.
I to veliko i sistematsko.

Nepristrasni posmatrač medijske scene danas u Srbiji svakako bi bio veoma iznenađen: otkud danas, 2009, pored krize, političarsko-tajkunskih manipulacija i skandala enormnih razmera, dramatičnog porasta nezaposlenosti, opadanja kvaliteta života - tolika poplava "vesti" iz 1945? Iz dana u dan, i sve po istom obrascu, u istom tonu, iz istog izvora.

Ova kampanja - a nema nikakve sumnje da je to kampanja - važan je deo tog spinovanja.

Pre 20 godina Miloševićeva struja uz pomoć "opozicije" i "disidenata", pokrenula je prljavu masovnu kampanju protiv "titoizma". V. Novosti su na naslovnoij strani objavljivale kako je Tito naredio Čerčilu da bombarduje Beograd, Politika i RTS kako je prebacio srpske fabrike u Sloveniju i opljačkao Srbiju, Pogledi kako je streljao 200.000 "uglednih srpskih domaćina". Samo da bi uništio Srbiju.
Sve je to bilo obično đubre, ali svrha je bila jasna: priprema za rat.

Danas je ta kampanja opet očigledna i vrlo prisutna. Postavlja se međutim pitanje - zašto?
Jer, danas nije u izgledu nikakav novi rat.
Ali, ni za rešavanje tog pitanja ne treba mnogo bistrine.
U ovoj situaciji tajkunsko-državno-političarske pljačke koju političari eufemistički nazivaju "tranzicijom", novouspostavljeni vlasnici svega postojećeg osećaju potrebu da se obezbede - ne samo od institucija, koje su slabašne - nego i od prevarenog, osiromašenog i očajnog naroda.
U tom cilju veoma je bitno masovno i neprekidno kompromitovati levičarske, i pre svega revolucionarne ideje i tradicije.
Objektivno, što su tajkuni uspešniji i drskiji, što brže postanu vlasnici svega - tim pre će objektivno dovesti sebe u opasnost - naime da ih jedna eventualna populističko-levičarska vlast jednostavnom nacionalizacijom liši svega i vrati na početak.
Zato je veoma bitno voditi prljavi propagandni rat protiv komunističke nacionalizacije posle WW2, prikazivati je jednostrano, u najcrnjem svetlu, popularisati najružnije primere, i proglašavati tu praksu ratnim zločinom.

Zato ova kampanja - iza nje stoje tajkuni, iz svojih očiglednih interesa.
U vremenu krize, u vremenu bezočne pljačke, sa njihovog stanovišta potrebno je i korisno otrovati ideju narodne pobune u samom začetku, u njenoj idejnoj jezgri, i onemogućiti oslonac na tradiciju.
Njihov najveći potencijalni neprijatelj nije Verica Barać i komične "institucije" sa jednom kancelarijom i jednim faksom, nego gnevni i očajni narod.
Zato je i Dragoljub Žarković braneći Miškovića govorio one bljuvotine o komunistima i 1945.
Zato potpuno nadrealistička polugodišnja euforija oko traženja čiča-Draže.
A ta kampanja pronašla je vrata kroz koja se uvukla i u informativni program b92.
I ta vrata nisu mala. Iz dana u dan, u udarnim informativnim emisijama, pod stručnim rukovodstvom i uz direktno učešće ISI-jevaca, emituju se opsežni tendenciolni prilozi, ovlaš prerušeni u naučne, operisani od bilo kakve objektivnosti i uravnoteženosti.
Ali svrsishodni.

Izvinjavam se na obimnosti, ali se nadam da je sad malo jasnije.
Unfuckable Unfuckable 10:49 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

hvala na odgovoru, izuzetno je zanimljiv !

ps : popravi link gore, nešto ne radi
dragan7557 dragan7557 11:13 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

Ovo me podseti na onaj proglas nemačke komande Beograđanima da prestanu da prijavljuju sugrađane, jer GESTAPO ne stiže da obradi sve prijave.

?????????????????????????????????????
Bili smo zatrpani dojavama građana. Jednom čoveku koji je prijavljivao svaki dan, na kraju sam opalio šamar...

???????????????????????????????????????

Mentalni sklop rajetinskog ulagivanja vlastima.

dragan7557 cerski
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 12:02 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

Izvinjavam se na obimnosti, ali se nadam da je sad malo jasnije.

Meni jeste malo jasnije, ali ne shvatam gde je taj "gnevni i ocajni" narod u Srbiji ? Mislim, tesko mi je da poverujem da su moji sugradjani koje vidjam po ulicama, pijacama, kafanama, trznim centrima - "gnevni i ocajni" ? Primecujem da sa puno entuzijazma, analiza ili psovki komentarisu sve drustvene, politicke, pa i tajkunske "teme". A, kada su takve okolnosti, narod koji primecujem, spreman je da se setka ulicama mesecima i da lupa u serpe uz nekakve slogane i u uz pomoc megafona. Posle tih aktivnosti, narod se lako i brzo vraca analizama, psovkama i komentarima... Takodje, primecujem da nas narod mnogo ne uznemirava kad se kuce ljudi pale, a ljudi ubijaju par stotina kilometara dalje, recimo bas u kolevci naroda ili u njegovom srcu, kako se voli narodski da kaze.... I to sto kazes za te tajkune i medije, primecujem.... Ali, bre, nigde ne primecujem taj "gnevni i ocajni" narod ? Da nismo svi mi pomalo ti tajkuni ?
I da, preporuka za tvoje misli !


NNN NNN 12:24 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

Inače, na današnji dan poginuo je jedan od najvećih junaka drugog svetskog rata
Kovačević (Blagoja) Sava
jurišajući na čelu svoje divizije na položaje nemačke 118 lovačke divizije.
On, naravno, nije ni spomenut.
A što ti, lepo, ne NAPIŠEŠ nešto, nego stalno spinuješ?
gorran2 gorran2 20:05 14.06.2009

Re: Politika, i oko politike

A što ti, lepo, ne NAPIŠEŠ nešto, nego stalno spinuješ?
Pa jeste, pravo kažete. Ima tu nešto. Hajde da mu se bar ja odužim sa par reči.
Pa izvolite:

SAVA BLAGOJEV

(Bez brige, biće i o komunističkim zločinima - neću ni ja mimo sveta )
loader loader 09:39 15.06.2009

Re: Politika, i oko politike

politika laž za lakoverni narod!
Potpuno netačno. Politika je onakva, kakav je narod. Do tančina.

Inače, korišćenje ove floskule ("zli političari, dobri narod" jeste najniži stupanj sa koga može da se razmatra neko političko pitanje, ili politika uopšte. I, služi samo za to da i kod naroda, i kod političara ohrabri onaj najneproduktivniji mogući odnos prema stvarima.
gorran2 gorran2 13:40 15.06.2009

Re: Politika, i oko politike

loader
politika laž za lakoverni narod!
Potpuno netačno. Politika je onakva, kakav je narod. Do tančina.

Inače, korišćenje ove floskule ("zli političari, dobri narod" jeste najniži stupanj sa koga može da se razmatra neko političko pitanje, ili politika uopšte. I, služi samo za to da i kod naroda, i kod političara ohrabri onaj najneproduktivniji mogući odnos prema stvarima.
Ima tu nečega, ali nisi u pravu.

Politika je onakva kakav je narod, to bi važilo u društvu u kojem ima kakve-takve suštinske demokratije.

Demokratije, u smislu, da postoji izbor, da postoji mogućnost reagovanja, ili nekakav efekat reagovanja.
Kod nas, međutim, toga nema.
Nama jednostavno kažu: ovu šećeranu ćemo prodati za tri eura. Od danas je gorivo 100 dinara (iako je bilo 100 i kad je nafta bila tri puta skuplja). Daćemo ovaj plac superbogatašu. Prodaćemo mu ovo preduzeće za toliko-i-toliko, iako samo zemljište na kojem su zgrade vredi 10 puta više. Raspisaćemo tender za preduzeće, ali ćemo promeniti namenu zemljišta u građevinsko tek posle prodaje, da naš supermilijunaš ne bi morao da plati više. Daćemo mu i kredit, da otplati svoje dugove. Sklopićemo strateško partnerstvo sa "inostranom firmom" za koju svi znaju da je njegova.

A mi, narod, kažemo: sramota, sramota, sramota, sramota, sramota, sramota, sramota, sramota, sramota,...

I - nikom ništa.
Opcije su nam sledeće: da glasamo za njih, jer nam obećavaju da nas ipak neće sasvim umoriti glađu, (ostaće neka koska i za nas) i jer se trude da budu dobri sa svetom.
Ili da glasamo za neke druge, za koje znamo da će biti potpuno isti.
Ili da ne glasamo uopšte.

Bilo kako bilo njih baš briga. Oni će nastaviti svoju "politiku", ili da preciznije kažem svoj biznis, da se slikaju za TV i da daju optimističke izjave i reklamiraju svoje "uspehe".
A ako i budu izabrani neki drugi, opet koga briga. Veliki gazda ionako plaća i njih.
Dakle, kod nas danas, politika niti izražava niti odražava narod, niti artikuliše njegova stremljenja. Politika ima svoju svrhu i svoj smisao na drugom mestu. Ona je profesija - tajkunske imperije moraju imati svoje javno lice.
Ili, ako hoćeš drugačije, politika kod nas uopšte nije politika.

Znači, ovaj narod nije onakav kakva je njegova politika.
Njegova politika se odvojila od naroda, ima svoju samostalnu svrhu, i u njoj leže lepe pare. I nije joj na kraj pameti da se prilagođava i menja prema narodu.

A stanje kad politika ne reaguje na stanje naroda po pravilu izaziva radikalan rasplet. Jer, političari, sve i da bi želeili i hteli iz sve snage, ne mogu da se promene. Oni su tuđi službenici, i taoci svoje prljave savesti. Politika, kakva je kod nas, nema mogućnost reformisanja iznutra.
Oni moraju da nastave ovaj svoj "posao" dok tikva ne pukne.
Dok narodu ne popucaju trpila, digne ruke od "politike" i "demokratije", i izađe na ulicu. I kaže: neću više da igram po vašim pravilima, pa poruši figure.
gorran2 gorran2 14:23 15.06.2009

Zašto mi njih uopšte trpimo?

Zbog toga što nam se sviđaju? Ne.
Zbog toga što im verujemo?
Zbog toga što nam se ne dopadaju oni koji bi mogli doći umesto njih? Nije ni to.

Nego?

Samo zbog toga što uspevaju da održe kakve-takve odnose sa Evropom, i što verujemo da će nas, ako ih budemo trpeli još neko vreme, "prikopčati". Pa ćemo biti u mogućnosti da, kao Poljaci, Bugari ili Rumuni, 2 miliona nas ode u Holandiju i Englesku da rade kao vodoinstalateri.

To je tajna njihovog "uspeha".
gorio92 gorio92 21:35 13.06.2009

Pitanje

[url=Gospodine Predsedniče, da li Vas je sramota? Makar malo, malčice samo, da li Vas je sramota? Zbog toga što ne podržavate uspeh, zbog korupcije u Srbiji, zbog gladnih u Srbiji, zbog beznadežnosti i apatije, zbog onih koji se iseljavaju, zbog Krkobabića, Palme i Dačića, zbog Mlađana Dinkića, zbog Srbije ovakve kakva je, a Vi njome upravljate, vedrite i oblačite, da li Vas je sramota?][/url]
Ovo pitanje Predsedniku, koje je kao komentar na vest o uspešnom radu klinike dr. Miodraga Stojkovića, uputio jedan čitalac, čini mi se kao veoma dobar odgovor na pitanje zašto je DS prošao tako kako je prošao u duelu sa Radikalima.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:41 13.06.2009

u ds-u

se namnozilo toliko kukolja, da zita nema....
Sve je iznervirala koalicija sa SPS-om, lep samar!
Razmislite, o tome.
Ako je alternativa stranka bez bedza, sa znackom, kuku nama.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:12 13.06.2009

Re: u ds-u

dusanovaiivanovamama
se namnozilo toliko kukolja, da zita nema....
Sve je iznervirala koalicija sa SPS-om, lep samar!
Razmislite, o tome.
Ako je alternativa stranka bez bedza, sa znackom, kuku nama.

Boža Đelić kaže da su alternativa...
#

* Možemo u EU i sa Nikolićem

14.06.2009
Možemo u EU i sa Nikolićem

U DS-u nema razdora, mi možemo u koaliciju sa svima, osim sa SRS-om. Uveren sam da ćemo dobiti beli šengen do kraja godine i da će nas na tom putu podržati i Holandija ...


A upravo je ovo stalno ponavljanje kako "nema razdora" najbolja potvrda da ga i te kako ima...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:49 13.06.2009

Re: u ds-u

Zato sam i rekla, a onda neka se ne iznenade na sledecim izborima nece dobiti ni ovoliko tj. 14. 000.
Neka je sve politika, ali ako se oni ne secaju sta su i ko su njihovi koal.partneri, narod zna, narod pamti.Kao simpatizer stranke iz devedesetih, a clan od 1991.g. a ne od 6.10.2000.g. kao velika vecina, sada najglasnijih, bez ikakvih zelja za dokazivanjem, znaci samo sa clanskom kartom, jer sam se borila za prezivljavanje svoje porodice, nadala da kao covek u stranci koja je jedina tada bila za mene alternativa, da ce nasoj deci sa tim ljudima biti bolje, ali sada sa velikim razocarenjem, kao vecina mojih prijatelja, nemam za koga da glasam. Bez obzira, uvek cu izlaziti na glasanja, makar nacrtala i Cica Glisu, a tako vaspitavam i decu, jer su drzavlljani ove zemlje.
Drugu nemamo, kakva je takva, nasa je.
Ne volim nikakve sukobe, dosta smo ih kao generacija imali, ali da za ovaj poraz neko mora da odgovara, pa mora. Samo mi, rec odgovornost imamo, a znacenje te reci na zalost nemamo u svakodnevnici.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 01:25 14.06.2009

Re: u ds-u

Drugu nemamo, kakva je takva, nasa je.


Nasa je, ali ima da se menja!
centaura centaura 11:04 14.06.2009

Re: u ds-u

Drago Kovacevic

A upravo je ovo stalno ponavljanje kako "nema razdora" najbolja potvrda da ga i te kako ima...


"Razdor" je teska rec , kod njih nema ni nesuglasica.
Nema nesuglasica , u vrhu DS-a.Pa onda razne formulacije : DS je jedinstvenog misljenja- kao da je "to" razmisljanje neki kolektivni proces , a ne sumiranje pojedinacnih rezultata razmisljanja (a mozda i nije!)
Pa onda izjave da nema nesuglasica izmedju vodecih funkcionera DS iz Beograda i onih iz Vojvodine , pa tako sve sire i sire , meni logicno sledi da ne postoje BILO KOJA dva clana DS-a koji se oko nekog pitanja ne slazu!
Da li sam ja prespavala momenat kada je marketing tim DS-a zakljucio da je vreme da menja ciljnu grupu?!

Ajde, i to mogu da shvatim-neka taktika ( sigurno biracko telo razume da ova g.... koja serviramo nisu namenjena njima)

Ali onda : " Medju CLANOVIMA KOALICIJE nema nesuglasica..." Da niste malo preterali?

Nema nesuglasica oko Statuta Vojvodine. I Dacic i Palma su se slozili .Nema Statuta Vojvodine.
Na sledecim izborima ce optuziti Kostunicu , da je hteo da cepa Srbiju sa svojim Ustavom.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 11:52 14.06.2009

Re: u ds-u

Jelena Pavlović
Drugu nemamo, kakva je takva, nasa je.


Nasa je, ali ima da se menja!



Slazem se, ali ja posle svega nemam snage, moja deca neka nastave. Treba da se menja, ali sa ovim ljudima na celu tesko. Mi nismo digli sidro i nasli rezervnu zemlju, ali neznam za moju decu.
hajkula1 hajkula1 22:52 14.06.2009

Re: u ds-u

Drago Kovacevic
dusanovaiivanovamama
se namnozilo toliko kukolja, da zita nema....
Sve je iznervirala koalicija sa SPS-om, lep samar!
Razmislite, o tome.
Ako je alternativa stranka bez bedza, sa znackom, kuku nama.

Boža Đelić kaže da su alternativa...
#

* Možemo u EU i sa Nikolićem

14.06.2009
Možemo u EU i sa Nikolićem

U DS-u nema razdora, mi možemo u koaliciju sa svima, osim sa SRS-om. Uveren sam da ćemo dobiti beli šengen do kraja godine i da će nas na tom putu podržati i Holandija ...


A upravo je ovo stalno ponavljanje kako "nema razdora" najbolja potvrda da ga i te kako ima...


Ima jos malo za prodaju... steta da propuste (ili prEpuste )
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 08:42 14.06.2009

zasto su izgubili?

Po meni iz dva razloga: Prvo, jer su hteli da budu veci patriota Kostunica od Kostunice, a tu cak ni poseta samog neustrasivog superheroja srbijanske diplomatije leteceg Vuk Jeremica izbeglickom naselju nije mnogo pomogla. Dzaba im je on pokazivao patriotske misice. Jedna poseta Vucica sve je to izbrisala. Al tako je to kad umesto da ubedjujes ljude kako trebaju menjati misljenje ti prepises tudju politiku i onda im se ides ulagivati misleci da su ovi totalni papani. Drugo, jer redovi DS-a pucaju od korupcije koja je postala njihov lifestyle, a protiv koje se, kao sto rece Drago, gos'n Lepi energicno bori recima i zabrinutim pogledima, koji vise lice na dobronamernu obavestenja, poput onih od finansijske inspekcije pre posete nekom im prijatelju bizmismenu, nego na upozorenja pred hapsenje.

Sto se tice Pajtica, nedavno sam bio u Novom Sadu, ZR i Subotici i moj je utisak da su tamo ljudi vec odlucili sta hoce, njima je BG politike vec preko glave, samo je problem da ne postoji jasna politicka opcija koja ce to kanalisati. Tako da bi Pajtic imao jako dobru podrsku, ne samo od gradjana vec i od medija i intelektualne elite. Canak je vec procitana prica i Vojvodjanima je jasno da on pitanje autonomije koristi samo da bi si osigurao lagodnu poziciju od izbora do izbora.
drug_lepi drug_lepi 09:19 14.06.2009

Re: zasto su izgubili?

gos'n Lepi energicno bori recima i zabrinutim pogledima

Само да нагласим да постоји разлика између господина и друга Лепог. Иначе, слабо се мешам у политичке теме али мислим да је за тему која предмет овог блога кључно следеће:

jer su hteli da budu veci patriota Kostunica od Kostunice, a tu cak ni poseta samog neustrasivog superheroja srbijanske diplomatije leteceg Vuk Jeremica izbeglickom naselju nije mnogo pomogla. Dzaba im je on pokazivao patriotske misice. Jedna poseta Vucica sve je to izbrisala. Al tako je to kad umesto da ubedjujes ljude kako trebaju menjati misljenje ti prepises tudju politiku i onda im se ides ulagivati misleci da su ovi totalni papani


Ма колико била лепа, копија увек остаје без духа оригиналности.
statista123 statista123 12:19 14.06.2009

Vreme je za teške odluke

Dobar komentar, sve u svemu, pravo je vreme da Tadić razmisli šta su mu ciljevi i da shvati šta može a šta MORA da uradi.

Uopšte me nije začudio fijasko "potpuno nebitnog LDP-a". Na žalost ova politička opcija je mrtva i teško će proći cenzus na nekim sledećim izborima. Trebaće im mnogo jaka koalicija da bi se ugurali u Parlament a o Vladi mgu samo da sanjaju. Međutim, obzirom na sve što su radili i kako su radili (pre svega mislim na dešavanja sa Srbljanovićkom, "demokratske" izbore za predsednika i očigledan diktatorski stil u upravljanju strankom koji nije viđen u Srbiji još od "najboljih dana SM-a" nisu bolje ni zaslužili. Srbiji ostaje da potraži novu stranku i opciju za široku populaciju koju LDP ne ume i ne može da predstavlja.

Uz sve dosada rečeno na račun kritika upućenih prema načinu rada u DS-u i brojne stvari koje su urađene a nisu trebale biti i još brojnije koje nisu urađene a bile su imperativ, želim da se osvrnem, pre svega, na "vodenički kamen" koji DS nosi oko vrata, imajući u vidu realnu mogućnost da mi se mišljenje poklopi sa mišljenjem šefa nove stranke na srpskoj sceni. Taj kamen se jednostvano i kratko zove G17+ a od milošte ga često zovu "Mlađa" mada i nije više tako mlad, sve je stariji i sve pokvareniji, ali je takođe i sve teži (kao da se menja materijal od koga je napravljen tako da je trenutno u fazi čelika ali neki kažu da je i olovo počelo da zauzima značajn procenat).

Da budem kratak i jasan, ili će DS odbaciti G17+ jednom za sva vremena ili će potonuti u glib zajedno sa njima, brzo i efikasno, što kaže naš narod "ki sekirče bez dršku". Taj G17 nije stranka, to je POLITIČKI KARCINOM. Mislim da će kroz nekih 10-15 godina, njihovo ponašanje u prvoj deceniji XXI veka ući u udžbenike kao primer političke podmuklosti, koristoljublja i štetočinskog rada. Samo se podsetite kako su se ponašali:
- kako su ulazili u vlade i šta su pričali
- šta su tražili i šta uzimali od resora u vladama
- kako su se ponašali za vreme mandata
- kako su i gde sve postavljali svoje ljude
- kako su u svakoj vladi rovarili i buškali
- kako su svaku vladu na kraju i obarali, često sa skanadalima kojima su i sami kumovali
- kako su pred svake izbore ponovo postajali opozicija iako su maksimalno participirali u vlasti
- kako su uspevali da se uguraju u svaku novu vladu
- kako su ucenama, parama i čime sve još ne, uspevali da uzmu sve što im treba
Na kraju krajeva setite se kako su metlom rasterali sve iz svoje stranke koji su imali barem delić sopstvenog mišljenja i mrvicu obraza i časti. Sve, samo da bi jedan čovek imao neograničenu vlast i moć.

Naši stari su imali običaj da kažu da se treba čuvati ljudi sa kratkim prstima (iako se lopovi često označavaju kao neko sa "dugim prstima". Ako pogledate šake lidera G17+ shvatićete da su bili u pravu.

Tadić mora da donese mnogo neprijatnih i teških odluka ali prva u nizu mora da bude radikalna opreacija (bez aluzija na SNS ili SRS) i uklanjanje tumora sa tela Srbije. Biće teško jer se tumorska masa G17 infiltrirala u sve organe (naroćito tamo gde su pare) ali bez toga smo osuđeni na sigurnu, polaganu i veoma bolnu smrt. Uz neku hitnu operaciju možda i imamo neke šanse, vrlo male, ali ipak nada postoji.
sybil sybil 12:26 14.06.2009

Re: Vreme je za teške odluke

i sta predlazes, kako ce ds da vlada bez G17? sa radikalima valjda?
aleks-black aleks-black 12:42 14.06.2009

Re: Vreme je za teške odluke

... pravo je vreme da Tadić razmisli šta su mu ciljevi i da shvati šta može a šta MORA da uradi.


Imao je on sasvim dovoljno vremena i do sad da to uradi, pa ipak nije... rekao bih da je sad vec poprilicno zakasnio...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:50 14.06.2009

Re: Vreme je za teške odluke

aleks-black
... pravo je vreme da Tadić razmisli šta su mu ciljevi i da shvati šta može a šta MORA da uradi.


Imao je on sasvim dovoljno vremena i do sad da to uradi, pa ipak nije... rekao bih da je sad vec poprilicno zakasnio...

I ja bih rekao isto....mislim da je svaka nada u to "kako će Tadić razmisliti pa uraditi" vrlo nestvarna.
Samo u Srbiji je vrlo prisutno političko ponašanje koje govori o "lenjom duhu", a koje se u Pašićevo vreme zvalo "zna Baja šta radi"....Pa po tome "zna Baja šta radi" prolazi vreme u nepovrat....
statista123 statista123 12:59 14.06.2009

Re: Vreme je za teške odluke

Nisam ja džabe rekao da je G17+ "politički karcinom". Na početku ga ne primećuješ, ne boli, nema problema ali on raste i raste iz dana u dan. Ako ga ne odstraniš na vreme počinje da pravi probleme, sve veće i veće.

Na kraju, kad - tad, operacija je neminovna, što kasnije to gore i neizvesnije po pacijenta. Nisam ni je siguran da će DS baš lako preteći posle operacije ali je svakako bolje da to uradi danas nego sutra. Bolje je i da izgubi vlast i da rizikuje nove izbore u nepovoljnom trenutku nego da dozvoli da je tumor rasturi na sastavne pazliće.

Stranka G17+ je klasičan PARAZIT a takvi organizmi su kroz evoluciju razvili vrlo intersantne, često gadne a ponekad prosto neverovatno oblike simbioze sa "domaćinom" i parazitiranja na njemu. Ipak smrt domaćina u doglednom periodu je nešto što se najčešće ne dovodi u pitanje. Prirodni zakoni često imaju jasnu paralelu u socijalnim odnosima
gorran2 gorran2 13:06 14.06.2009

Re: Vreme je za teške odluke

mislim da je svaka nada u to "kako će Tadić razmisliti pa uraditi" vrlo nestvarna.
Ma zna se vrlo dobro šta će Tadić da uradi.
Upravo je po stoti jubilarni put najavio "odlučan rat korupciji" u kojem "niko neće biti zaštićen".
Promeniće par piona, i onda će dogodine najaviti "još odlučniji rat korupciji" u kojem "baš-baš niko neće biti zaštićen"...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:23 14.06.2009

Re: Vreme je za teške odluke

Nisam ja džabe rekao da je G17+ "politički karcinom".

Znam, i slažem se, ali daj mi razlikovne atribute u odnosu na ovaj Tadićev DS...mislim, po čemu se to oni razlikuju.
Po odnosu prema tajkunima, po odnosu prema monopolima, po odnosu prema institucijama, po odnosu prema civilizacijskim vrednostima, po sklonosti sistemskoj korupciji...po odnosu prema važnim pitanjima spoljne politike, po odnosu prema partijskoj državi...po čemu...
sybil sybil 13:48 14.06.2009

Re: Vreme je za teške odluke

Da budem kratak i jasan, ili će DS odbaciti G17+ jednom za sva vremena ili će potonuti u glib zajedno sa njima, brzo i efikasno, što kaže naš narod "ki sekirče bez dršku". Taj G17 nije stranka, to je POLITIČKI KARCINOM. Mislim da će kroz nekih 10-15 godina, njihovo ponašanje u prvoj deceniji XXI veka ući u udžbenike kao primer političke podmuklosti, koristoljublja i štetočinskog rada. Samo se podsetite kako su se ponašali:
- kako su ulazili u vlade i šta su pričali
- šta su tražili i šta uzimali od resora u vladama
- kako su se ponašali za vreme mandata
- kako su i gde sve postavljali svoje ljude
- kako su u svakoj vladi rovarili i buškali
- kako su svaku vladu na kraju i obarali, često sa skanadalima kojima su i sami kumovali
- kako su pred svake izbore ponovo postajali opozicija iako su maksimalno participirali u vlasti
- kako su uspevali da se uguraju u svaku novu vladu
- kako su ucenama, parama i čime sve još ne, uspevali da uzmu sve što im treba
Na kraju krajeva setite se kako su metlom rasterali sve iz svoje stranke koji su imali barem delić sopstvenog mišljenja i mrvicu obraza i časti. Sve, samo da bi jedan čovek imao neograničenu vlast i moć.

sto se tice G17+, nije mi jasno (uz ogradu da govorim sa aspekta nekog ko ne zivi u srbiji) zasto napadate dinkica do nenormalnih razmera. sve ove gornje crtice su luk i voda.
rusili kostunicine vlade? big deal.
rovarili i postavljali svoje ljude. nego kako.
korupcija? to je balkan, hej.
uspevali da budu u vladi? pa to je svrha politike, imati uticaj.

elem, obrni-okreni, dinkiceva stranka meni izgleda kao svesna svojih dometa i bavi se samo ekonomijom. nemaju oni velicinu i moc da se bave spoljnom politikom i slicno. daleko konstruktivnije nego pljuvati na sve i svasta sa vanzemaljskih visina i uzivati u svom liku u ogledalu.
dalje, ako hocete dinkic ima najvise zasluga za stabilizaciju banaka i za monetarni sistem. a sta su ostali uradili (ne mislim djindjic naravno)? G17 ispada evropskija od DS-a, oni u sustini u svim vladama najvise drze proveropski kurs.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana