O novinarima i urednicima - ratnim zločincima

Filip Mladenović RSS / 14.06.2009. u 21:12

 

Beogradski novinar Dejan Anastasijević vratio je veru u čast novinarske profesije svojim svedočenjem na sudjenju Slobodanu Miloševicu pred haškim Tribunalom 2002. godine. Njegov iskaz na sudu važan je ne samo zbog utvrdjivanja istine u vezi sa počinjenim ratnim zločinima, već i za skidanje ljage sa srpskog novinarstva.

Ne sme se nikako i nikada zaboraviti da je Slobodan Milošević svoj politički uspon započeo i izveo upravo preko ledja ovdašnjih novinara. Najpre je to uradio na silu, progonom mladih novinara "Studenta", lista beogradskih studenata. U proleće 1987. godine Milošević je manirom tipičnog partijskog aparatčika isfabrikovao aferu u vezi sa naslovnom stranom "Studenta", koja je navodno vredjala lik i delo J. B. Tita. Žrtvujući jednu sjajnu generaciju mladih novinara, Milošević je tu aferu vešto iskoristio za održavanje čuvene "8. sednice", koja je bila uvod u "godine raspleta". A u tim godinama novinari su medjusobno bili oštro podeljeni, i to na one koji su izdali svoju profesiju podržavajući Miloševića i njegovu kamarilu u naopakom nacionalističkom poduhvatu,  i na one koji su se držali kodeksa profesije, kritički se odnoseći prema ratu, ratnim zločinima i zloupotrebama Miloševićevog režima.

Zato je svedočenje  novinara Dejana Anastasijevića pred sudom u Hagu 2002. godine od istorijskog značaja. Nije nimalo slučajno što je optuženi Milošević u unakrsnom ispitivanju Dejana Anastasijevića delovao smušeno i nepripremljeno. Jednostavno, protiv novinarske istine Miloševiću više nisu mogli da pomognu njegovi trikovi.

Ovo novinarsko svedočenje pred sudom u Hagu otvorilo je i pitanje odgovornosti  onih novinara i urednika,  koji su svoje znanje, zanat i talenat upregli u Miloševićevu ratnu mašineriju. Van svake je sumnje da su glavni urednici i kolegijumi jednog RTS-a ili dnevnih listova "Politika", "Politika Ekspres", "Večernje novosti"... iz vremena Miloševićeve vladavine odgovorni za počinjene ratne zločine, pa samim tim zaslužuju da se nadju na optuženičkoj klupi. Nije Milošević sam  započeo i vodio ratove, nije on sam uredjivao TV dnevnike RTS-a i stranice nabrojanih dnevnih listova, odakle su ratni zločinci na terenu dobijali zeleno svetlo i reči podrške za svoja morbidna orgijanja nad nedužnim civilima i njihovim imanjima. Svakom ispaljenom metku ili granati na Balkanu prethodile su odapete strele putem medija u obliku govora mržnje. Ima dovoljno dokaza, u vidu arhiviranih novinskih članaka, snimljenih radijskih i TV emisija, kojima se lako može dokazati odgovornost pojedinih urednika i novinara za ratnohuškačku propagandu i širenje mržnje tokom poslednje decenije XX veka. Ako je u našem krivičnom zakonodavstvu jasno sankcionisano podstrekivanje na ubistvo, zašto to isto ne bi važilo i u slučaju podstrekivanja počinjenih ratnih zločina?!



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 21:18 14.06.2009

bilo danas

na piramidi neshto o tome,...i ona Baleticka dobila pravo da nastavi sa istom hushkachkom retorikom i josh je kao dobila najvishe glasova publike-katastrofa!!!!

pisao i stoshic o tome-mislim da je poslednji blog.
ivana23 ivana23 21:24 14.06.2009

***

Beogradski novinar Dejan Anastasijević vratio je veru u čast novinarske profesije svojim svedočenjem na sudjenju Slobodanu Miloševicu pred haškim Tribunalom 2002. godine.

Kao i njegov kolega iz redakcije lista Vreme - Jovan Dulovic.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:25 14.06.2009

Олаки тријумфализам

O novinarima i urednicima - ratnim zločincima
Van svake je sumnje da su glavni urednici i kolegijumi jednog RTS-a ili dnevnih listova "Politika", "Politika Ekspres", "Večernje novosti"... iz vremena Miloševićeve vladavine odgovorni za počinjene ratne zločine, pa samim tim zaslužuju da se nadju na optuženičkoj klupi. Nije Milošević sam započeo i vodio ratove, nije on sam uredjivao TV dnevnike RTS-a i stranice nabrojanih dnevnih listova, odakle su ratni zločinci na terenu dobijali zeleno svetlo i reči podrške za svoja morbidna orgijanja nad nedužnim civilima i njihovim imanjima.
На жалост, ово није тачно. Дакле, није тачно да су ван сваке сумње дотични одговорни; да је тако, до сада би већ били процесирани, а мислим и да би се Хашки суд њима радо позабавио као лаким a важним метама...

Само кривично дело које им се ставља на терет прилично је тешко доказиво. И ја, који сам слушао те дневнике и читао оне новине, и многи други са мном, нисмо поблесавили и дохватили се пушака и топова да побијемо остале народе који су нам били на дохват руке. Само су неки тој пропаганди били подложни, и захваљујући њој починили су ратне злочине (то није исто што и ратовати!). Значи, треба доказати да су починиоци појединих ратних злочина непосредно под утицајем пропаганде која је позивала на ратне злочине те ратне злочине и починили. Далеко је од памети да се истински свесном и моралном човеку, путем неког медијског имплантанта, тако лако може усадити идеја и оправдање за злочин.

Осим што цела ова прича личи на олаки тријумфализам "правоверних", она свесно занемарује све остале чиниоце који су до рата, а потом и до ратних злочина довели... То значи да се пренебрегава улога домаћих политичара, потом страних "чинилаца", такође претходна историјска ситуација, светска геополитичка ситуација, а потом и: објективна опасност пред којом се један народ (овај пут мој) налазио бивајући угрожен од другог народа, проналазивши у својој историји основ за тако нешто. Ево, рецимо, примера: српски народ у Хрватској био је медијски подстицан на ратни отпор тврдњом да тамошња власт жели да га искорени са његових историјских станишта. Некакав адвокат оптуженог подстрекача могао би, на могућном суђењу, да потегне садашњу ситуацију, где је српски народ стварно оданде протеран, као доказ да није било реч о пропаганди.

Ситуација по овом питању није баш тако несумњива и чиста како би неки волели. Иако верујући да су много зло поспешили неки новинарски говнари из деведесетих година, не верујем да ће то бити нити лако доказиво нити сасвим неоспориво тачно. Новинари су, ипак, били преносници одређених идеја у једном злом механизму који су, осим политичара, сачињавали и сами грађани наше државе, такође и владајуће идеје (хоћемо ли судити САНУ или свима који су сахрањивали непокопане српске кости из јама?), већинско једнопартијско идеолошко усмерење, јефтини конформизам српског друштва, страдалнички стереотип једног народа о самом себи итд. итсл.
ivana23 ivana23 22:44 14.06.2009

Re: Олаки тријумфализам

Predrag Brajovic

Nema se sta dodati.
mostarac mostarac 22:50 14.06.2009

Re: Олаки тријумфализам

Slazem se
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:34 14.06.2009

Re: Олаки тријумфализам

Ne radi se o "olakom trijumfalizmu", već o nepodnošljivoj lakoći življenja. I ja sam, kao novinar, bio medju onim koleginicama i kolegama koji su svojim tekstovima i javnim istupima (tribine, protestni skupovi, peticije...) još od 1987. godine JAVNO i UPORNO bili protiv zloupotrebe novinarske profesije. Ili kako sam to već napisao: ...A u tim godinama novinari su medjusobno bili oštro podeljeni, i to na one koji su izdali svoju profesiju podržavajući Miloševića i njegovu kamarilu u naopakom nacionalističkom poduhvatu, i na one koji su se držali kodeksa profesije, kritički se odnoseći prema ratu, ratnim zločinima i zloupotrebama Miloševićevog režima.

Neću, ne mogu i ne želim da kao gradjanin i kao novinar ćutim, da relativizujem, da manipulišem, da se pravim lud.
Bilo je novinara i urednika (kao i književnika, akademika, umetnika....) koji su svojim govorom mržnje PODSTREKIVALI na ratne zločine. I koji su zato odgovorni za počinjene ratne zločine.
A to što moja nacija, moje društvo, moja država nema dovoljno hrabrosti, političke volje i istorijske odgovornosti da osudi ovakve sramne i kriminalne postupke još više me motiviše u borbi protiv zaborava i relativizacije!
r0811n r0811n 01:20 15.06.2009

Re: Олаки тријумфализам

(хоћемо ли судити САНУ или свима који су сахрањивали непокопане српске кости из јама?),


Da, naravno. To pre svega.
mila92 mila92 23:03 14.06.2009

Ima se šta dodati

ivana23 ivana23 23:08 14.06.2009

Re: Ima se šta dodati

mila92
Depeche Mode

Enjoy The Silence
libkonz libkonz 23:23 14.06.2009

Za njih

"Politika Ekspres"

svi ostali su mala deca. Ono je bio najgori horor.
Svakom ispaljenom metku ili granati na Balkanu prethodile su odapete strele putem medija u obliku govora mržnje.

Apsolutno tačno!
I Milijana Baletić ponovo jaše. U nekim novinama Komrakov kuka kako nema šta da jede, zaboravile ga stranačke kolege.
Ali ima i onih koji su posleratni Miloševićevi puleni. Cela ona ekipa iz "Beogradske hronike" sa svojim izjavama: "Pogledajte te demonstrante kako nam ruše grad" i dalje radi. Nisu više u prvom planu, ali tamo su.
mimi09 mimi09 00:08 15.06.2009

Re: Za njih

Jeste gledali Utisak nedelje veceras?
vracarac92 vracarac92 09:14 15.06.2009

Re: Za njih

Jeste gledali Utisak nedelje veceras?

Ne.
ninevla ninevla 09:33 15.06.2009

novinari i zaborav

Gledajuci ovih dana tv, ukljucujuci i sinocni Utisak nedelje, ne mogu da se otmem utisku da je zapravo pod velom zastite slobode izrazavanja, pocela hajka i pritisak na pravosudje. Da ce se "gmazovi" (Teofil Pancic nasao pravu rec) izvuci i nastaviti da truju ovaj narod.KRIVI SU sto su ovaj narod lagali, sto su podstrekivali na mrznju, sto su huskali prikazujuci scene koje nikoga ne bi ostavile ravnodusnima.To sto su novinari one "druge " strane isto radili, ne abolira nase! Ako smo zaboravili na bebe u Vukovaru, pa na nasu decu " bacanu lavovima u kaveze", lobanju sina koju drzi nesrecna majka, raskomadana tela, kukanje,... sta sve ne, onda nam treba ponovo i Baleticka i Stula i Jugovicka(nju niko ne spominje).Koje se ovih dana ne skidaju sa tv stanica. I dosta vise te Smailovicke koja bi zacutala da je postala ambasador.I Beckovicke koja se, ocito sa njom i slicnim gostima gotovo uvek slaze! Bojim se da ovde dugo nece doci do istinskih promena ako trovace, huskace, lazove i placenike ne stigne zasluzena kazna. Ako imaju razloga, ako su necasno radili svoj posao nije dovoljna samo strukovna kazna( da je u ovoj drzavi pravde i profesionalizma oni ne bi ni mogli da budu novinari), moraju da odgovaraju krivicno! Mogu i u zatvoru da prave neki list, posto bi ih bilo bar za dve(vece) redakcije!
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:00 15.06.2009

Re: novinari i zaborav

Nisu za počinjene ratne zločine odgovorni samo pojedini novinari i urednici, za koje postoji dovoljno dokaza u formi
novinskih članaka, radijskih i TV priloga, već i akademici poput Dobrice Ćosića, Matije Bećkovića, Vasilija Krestića i ostalih, čiji govor mržnje ostaje zapisan u istoriji bešćašća ovdašnjih intelektualaca. Tu su i književnici poput Noga, Djoga, Crnčevića, Smiljanića...
libkonz libkonz 13:57 15.06.2009

Re: novinari i zaborav

akademici poput Dobrice Ćosića, Matije Bećkovića, Vasilija Krestića i ostalih, čiji govor mržnje

kakav njihov govor mržnje, o čemu ti pričaš???
šta su to oni rekli da je navelo neku budalu da uzme nož i krene da kolje?
d_sandic d_sandic 10:32 15.06.2009

Meni ovo liči ...

Na završetak projekta koji je počeo da se odigrava krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Projekta devastiranja jedne države. Projekta crtanja novih granica posle pada berlinskog zida. Završava se proces satanizacije jednog naroda. Sada će neki stručnaci , čija imena nisu sopštena, pa tako nemamo pojma ni da li su stručni, a ako jesu da li su dovoljno moralni, da denuciraju neka piskarala sudu. Sudu za ratne zločine koji procesuira sve, sem zločine nad većinskim narodom u ovoj zemlji. Zbog čega? Pa da se nikad niko više ne bi drznuo da kaže da je bilo i nekih zločina nad Srbima.
vracarac92 vracarac92 10:56 15.06.2009

Re: Meni ovo liči ...

Pa da se nikad niko više ne bi drznuo da kaže da je bilo i nekih zločina nad Srbima.

To se ne racuna....kolateralna steta!
d_sandic d_sandic 11:47 15.06.2009

Re: Meni ovo liči ...

To se ne racuna....kolateralna steta!


Iritantno je to da mi sudimo i novinarčićima. Kao, oni su stvarali atmosferu linča... A veštače , verovatno oni koji i danas stvaraju istu atmosferu. Samo sa različitim predznakom. Oni za koje su Srbi krivi što su se Hrvati i Muslimani godinama naoružavali i spremali za rat. Što su Albanci ( da budem 'na liniji') decenijama spremali i, napokon, izveli oružanu pobunu. Srbi su , po njima, krivi i što je jadni NATO primoran da se odrekne svih normi i napadne suverenu državu....


Dakle, otvaram drugu temu:

Da li će se procesuirati urednici i novinari medija koji i dan danas stvaraju atmosferu linča? Koji okrivljuju samo jedan establišment, jedan narod i jednu državu? Da li je njihovo pisanje doprinelo bombardovanju SRJ i indirektno prouzrokovalo civilne žrtve? Da li njihovo ćutanje o srpskim žrtvama iritira i stvara neki novi ekstremizam u Srba?
alselone alselone 12:38 15.06.2009

Re: Meni ovo liči ...

Meni se ovo cini kao da nas nikada nece ostaviti na miru. Nikad. Razbijaju nas konstantno, totalno. Proslo je preko decenije od kraja rata a oni su se danas setili da pricaju o novinarima i urednicima, sasvim slucajno, isto kao i sto su bosnjaci digli frku starim snimcima dan pre holandskog odlucivanja.

Ali neverovatno, kao da imaju kolektivnu svest. Deceniju niko ne prica o novinarima i samo volsebno, od jednom svi krecu da grakcu u isti glas. I svi konstruisu iste recenice, samo doza psovki zavisi od stila onog koji govori.


ninevla ninevla 12:21 15.06.2009

meni ovo lici...

Meni se cini da nista nismo naucili.Da i dalje , kao Kalimero, ponavljamo" nepravda, nepravda". Da nismo spremni da se suocimo sa vlastitom krivicom, vec, ako je i ima(malo, neznatno) to je samo zato sto vracamo stare dugove ili je po sredi svetska zavera! Da li je nevin " novinarcic" koji je izmislio kako decu bacaju lavovima u kaveze u Sarajevu?Iako tada u Sarajevu nije bilo zivotinja u ZOO vrtu, a i nalazio se, koliko mi je poznato, u srpskom delu? Da li je novinarcic i onaj koji je izmislio slucaj vukovarskih beba? Ili onaj ko je svakodnevno zloupotrebljavao ljudsku patnju i nesrecu u propagandne svrhe? Pritom, za razliku od svih nas za to bio vise nego dobro placen?
Naravno da su u lancu krivice novinarcici samo karika.Ali, su ipak karika, ZLA! I da treba da budu kaznjeni kao pojedinci, ali i kao POJAVA i kao NAUK buducim poslusnicima, podanicima i propagandistima svake vlasti.Ne samo one koja nas je dovela dovde!
d_sandic d_sandic 12:22 15.06.2009

Re: meni ovo lici...

ninevla
Meni se cini da nista nismo naucili.Da i dalje , kao Kalimero, ponavljamo" nepravda, nepravda". Da nismo spremni da se suocimo sa vlastitom krivicom, vec, ako je i ima(malo, neznatno) to je samo zato sto vracamo stare dugove ili je po sredi svetska zavera! Da li je nevin " novinarcic" koji je izmislio kako decu bacaju lavovima u kaveze u Sarajevu?Iako tada u Sarajevu nije bilo zivotinja u ZOO vrtu, a i nalazio se, koliko mi je poznato, u srpskom delu? Da li je novinarcic i onaj koji je izmislio slucaj vukovarskih beba? Ili onaj ko je svakodnevno zloupotrebljavao ljudsku patnju i nesrecu u propagandne svrhe? Pritom, za razliku od svih nas za to bio vise nego dobro placen? Naravno da su u lancu krivice novinarcici samo karika.Ali, su ipak karika, ZLA! I da treba da budu kaznjeni kao pojedinci, ali i kao POJAVA i kao NAUK buducim poslusnicima, podanicima i propagandistima svake vlasti.Ne samo one koja nas je dovela dovde!



Odgovor sam dodao svom predhodnom komentaru...
d_sandic d_sandic 12:24 15.06.2009

Pitam se, pitam...

Da li će se procesuirati urednici i novinari medija koji i dan danas stvaraju atmosferu linča? Koji okrivljuju samo jedan establišment, jedan narod i jednu državu? Da li je njihovo pisanje doprinelo bombardovanju SRJ i indirektno prouzrokovalo civilne žrtve? Da li njihovo ćutanje o srpskim žrtvama iritira i stvara neki novi ekstremizam u Srba?
vracarac92 vracarac92 12:43 15.06.2009

Re: Pitam se, pitam...

Da li će se procesuirati urednici i novinari medija koji i dan danas stvaraju atmosferu linča? Koji okrivljuju samo jedan establišment, jedan narod i jednu državu?

Kao i pojedine NVO koje prave spiskove za odstrel nepodobnih i kace "zute trake" svakome ko im se ne svidi iskljucivo prema svom nahodjenju.
Ne kazem, jesu pomenuli neke ljude koji snose krivicu ali su pomenuli i mnoge samo zato sto nisu na njihovoj "liniji"
Smatram da je i to neka vrsta govora mrznje i fasizma.
d_sandic d_sandic 12:47 15.06.2009

Re: Pitam se, pitam...

Kao i pojedine NVO koje prave spiskove za odstrel nepodobnih i kace "zute trake" svakome ko im se ne svidi iskljucivo prema svom nahodjenju.


Kad već spomenu žuto, primećuješ li da sud ćuti o ''Žutoj kući''? Sad su prioritet trećerazredna piskarala!
bandi fornoski bandi fornoski 13:38 15.06.2009

Re: Pitam se, pitam...

Da li je njihovo pisanje doprinelo bombardovanju SRJ i indirektno prouzrokovalo civilne žrtve? Da li njihovo ćutanje o srpskim žrtvama iritira i stvara neki novi ekstremizam u Srba?


Dakle, trebalo bi suditi onima koji su pisali o srpskim zločinima na Kosovu i drugde, ili ih bar odstraniti iz javnog života? Hmmm... Nešto mi se čini da sam to već negde čuo, samo se ne sećam gde i kad.
d_sandic d_sandic 13:41 15.06.2009

Re: Pitam se, pitam...

Dakle, trebalo bi suditi onima koji su pisali o srpskim zločinima na Kosovu i drugde, ili ih bar odstraniti iz javnog života? Hmmm... Nešto mi se čini da sam to već negde čuo, samo se ne sećam gde i kad.


Gde to napisah? Treba suditi svakome čije je pisanje bilo u cilju neke marketinške kampanje. Opravdavalo ono ''odbranu svete srpske zemlje'' ili '' Milosrdnog anđela''. Meni su to ista, jadna, mala, plaćena piskarala!
bandi fornoski bandi fornoski 13:45 15.06.2009

Re: Pitam se, pitam...

Ako su prozrokovali civilne žrtve, makar i indirektno, kao što tvrdiš,onda moraju da snose posledice. Dakle, molim te reci mi na šta si mislio?
d_sandic d_sandic 13:47 15.06.2009

Re: Pitam se, pitam...

Ako su prozrokovali civilne žrtve, makar i indirektno, kao što tvrdiš,onda moraju da snose posledice. Dakle, molim te reci mi na šta si mislio?


Na sve one koji su preskočili par stotina godina istorije srpsko-albanskog konflikta. Na sve koji ga prikazuju crno belo i smeštaju u vremenski okvir ''proleće 1999''.
bandi fornoski bandi fornoski 13:56 15.06.2009

Re: Pitam se, pitam...

Aha, sad mi je jasnije. Ako nisu, opisujuci masovnu grobnicu u martu 1998, poceli pricu od 1798, onda su krivi za bombardovanje i civilne žrtve? E sad mi samo reci šta bi po tebi trebalo raditi sa takvima? Novčane kazne po kratkom postupku? Zatvor? Kašikara pod prozor, da i oni malo osete kako je biti bombardovan? Ajde molimte, razjasni mi još samo to.
d_sandic d_sandic 14:03 15.06.2009

Re: Pitam se, pitam...

bandi fornoski
Aha, sad mi je jasnije. Ako nisu, opisujuci masovnu grobnicu u martu 1998, poceli pricu od 1798, onda su krivi za bombardovanje i civilne žrtve? E sad mi samo reci šta bi po tebi trebalo raditi sa takvima? Novčane kazne po kratkom postupku? Zatvor? Kašikara pod prozor, da i oni malo osete kako je biti bombardovan? Ajde molimte, razjasni mi još samo to.



Pisati o masovnoj grobnici iz 1998. a preskočiti onu koja joj je predhodila, takođe iz 1998... Preskočiti u pisaniju da se naglasi da se radi o oružanoj pobuni grupe terorista ( jer to su zvanično bili 1998., na listi terorističkih organizacija)... Zaključak izvuci sam. Po meni su i prvi i drugi , srpski rečeno, ista govna!
vracarac92 vracarac92 15:28 15.06.2009

Re: Pitam se, pitam...

Dakle, trebalo bi suditi onima koji su pisali o srpskim zločinima na Kosovu i drugde, ili ih bar odstraniti iz javnog života? Hmmm...

To niko nije pomenuo.
lutherblisset lutherblisset 13:55 15.06.2009

Jedno pitanje

Da ne bude zabune, nemam nameru da branim svakojaka plaćenička ratnohuškačka piskarala. Imena tih ljudi su svima poznata.

Ono što mene zanima je:

da li će se ovi koji se zalažu za neku vrstu isterivanja pravde (što nije sporno, samo, čini se, nemoguće) osećati namagarčeno u slučaju da ratnohuškačke novinare hapsi ratnohuškački potparol. Ne trebam da vas podsećam koja je stranka u pitanju. Poslovna elita koja diktira političke procese je, gle čuda, nastala takođe tada. Mislim da nije potrebno dokazivati da li je moguće pošteno sticanje bogastva prilikom bratoubilačkih ratova. Simpatično je posmatrati ove liberalne pravednike kojima je dovoljno baciti mrvice da odmah zaborave sve, čitavu zločinačku piramidu. Zarad sitne boranije spremni su na momentalno zaboravljanje krupne divljači.

Pa ko ovde koga pravi budalom?
vracarac92 vracarac92 15:28 15.06.2009

Re: Jedno pitanje

Zarad sitne boranije spremni su na momentalno zaboravljanje krupne divljači.

To je poenta.
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:15 15.06.2009

Re: Jedno pitanje

Dobri, kvalitetni, objektivni novinari su i za vreme Miloševićeve strahovlade i posle 5. oktobra STALNO i UPORNO pisali o svim gadostima, niskostima i zločinima počinjenim pod maskom Srbije i borbe za srpske interese: i o tajkunima, i o korumpiranim političarima, i o novinarima i urednicima - slugama naopakog režima, i o stradanjima običnih, normalnih gradjana. I upravo zbog tih hrabrih i profesionalnih novinara, koji su i svojim životima platili cenu svog zanata i talenta, MORA se govoriti i pisati o onim novinarima i urednicima - sramoti srpskog žurnalizma.

A što se tiče primedbi tipa "Srbi su dežurni krivci", naravno da i u Hrvatskoj i u Bosni postoje novinari, koji takodje HRABRO i PROFESIONALNO rade svoj posao i pišu o SVOJIM ratnim zločincima i tajkunima.
NEMA NAM SREĆE I PROSPERITETA dok se svaka nacija na Balkanu ne suoči na svojim najmračnijim i najgorim stranicama istorije! KAKO!? Pa tako što će imenovati krivce i pokušati da ih izvede pred lice pravde!
Nema kolektivne krivice! Ratne zločine su činili i na njih ih podstrekivali pojedinci, sa imenom i prezimenom!
vracarac92 vracarac92 16:49 15.06.2009

Re: Jedno pitanje

Nema kolektivne krivice! Ratne zločine su činili i na njih ih podstrekivali pojedinci, sa imenom i prezimenom!

Tako je.
na zalost praksa nam govori nesto drugacije........NATO, NVO, neki mediji...
Inner Party Inner Party 16:47 15.06.2009

I Dulovic

Beogradski novinar Dejan Anastasijević vratio je veru u čast novinarske profesije svojim svedočenjem na sudjenju Slobodanu Miloševicu pred haškim Tribunalom 2002. godine.


Svedocio je vise puta Dulovic, ali ja mislim da novinari ne bi trebalo da svedoce po sudovima jer se time ugrozava bezbednost ostalih ratnih izvestaca. Ko ce biti lud da pusti ili tolerise novinare u ratnim zonama ako ce jednog dana taj novinar da svedoci protiv tebe. Novinar treba da izvestava za novine, da pise o tome sta je video, neka tuzilastva nalaze svedoke negde drugde...

PS

Ne, ne moze se suditi nikome za izgovorenu rec. A i ja se ne secam (zato sto se najverovatnije nije ni desilo) da je neki od srpskih novinara onomad direktno pozivao na ubijanje ljudi. Na zalost, secam se kako su neki "novinari" i politicari pozivali na ubijanje nakon 5. oktobra...
leopold_lady leopold_lady 07:54 16.06.2009

Izvini ....

ali ja u to ne verujem ....

Mene niko nikada ni na šta nije mogao da natera - ako ja neću sama .... Pogotovo posle onoga što sam sve preživela.... Ne mogu sada ljudi koji su činili zločine da se brane time da su to uradili zbog novinara.... Ja sam htela i novinar da budem - tako da ne znam - ko uopšte ljaga vašu profesiju.... Ne želim da se i jednom novinaru preti,da i jedan novinar strada - na ovaj ili onaj način (haški tribuna ili neki psihopata koji misli da ima pravo da preti novinarima) - to da pojasnim.... Ali,veličanje Anastasijevićevog čina.... Ma daj molim te.... Prvo i pre svega - ja 99 % ovdašnjih režimskih,a onda Otporaških novinarima nisam verovala - niti ću verovati - jer znam da policija nije radila neke stvari koje su pričali da je radila,a na stranu šta druge policije u svetu sve rade - i to uživo imaš na snimku,a ne iz priče samo.... Dalje,znam 10 novinara,2-ca su mi baš dobri prijatelji - tako da znam sve manipulacije koje mogu da se izvedu u novinarstvu.... A Anastasijević je možda veliki u očima svih vas koji ste ne znam ni ja kakve promene želeli i koji krivite Slobodana Miloševića,a sami ništa niste želeli da uradite za ovu državu,da ne kažem za one koji su govorili da Slobodan Milošević greši - a oni sada ni ovde,a ni u svetu ništa bolje,ni više ne mogu da urade od njega....

Srbi su sami sebi najjgori neprijatelji.... Više zlobe,više pakosti,više onoga ja sam u pravu - ti nisi , više nesloge - nigde nisam videla negu u Srbiji .... I gledam juče kako je ova zemlja lepa (i ponavljam se kao papagaj) - ali ovaj narod je zaista ne zaslužuje.... Srbiju zaslužuje neko ko će o njoj da vodi računa,da je čuva,da uradi nešto,a ne samo da očekuje i iskorišćava ovu zemlju....

Toliko od mene .... Ko ima šta da odgovori i prigovori - može na privatnim porukama - da Filipu ne zabagujemo sasvim blog ....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana