Politika

Ko je Kermit Ruzvelt ovog puta?

Bojan Budimac RSS / 17.06.2009. u 01:08

Gledam frku oko izbora tamo kod suseda preko istočne granice i pitam se pitanje iz naslova. Pitam se takođe šta bi se desilo u Libanu pre dve nedelje da nije pobedila koalicija po volji Zapada. Još jedna "revolucija kedrova"? To da je druga partija pobedničke koalicije (14. mart) nacistička od osnivanja nema veze (osnovana je nakon što se Pjer Gemael oduševio Hitlerovim postignućima 1936. kad je posetio berlinsku olimpijadu). Rezultat je dočekan sa, u najmanju ruku, olakšanjem na Zapadu. To je real politika.

No, neću o Libanu, oni će se tamo na kraju, teško, ali ipak dogovoriti, a njihov nadasve komplikovan politički sistem neće dati nijednoj sekti apsolutnu prevlast nad ostalima (da, sekti, jer libanska politika je skoro isključivo sektaška, ali bi bilo mnogo lakše da je manje mešanja njihova dva suseda).

Dakle, Iran i predsednički izbori.

Moram odmah da napišem da nisam ljubitelj iranske teokratije niti ponovoizabranog predsednika Ahmedinedžada, pa prema tome ovaj tekst ne treba čitati kao "odbranu" nijednog od ta dva. Međutim, takođe pokušavam da ne budem ostrašćen kad je ta zemlja (koju mnogi obožavaju da mrze) u pitanju. (mrzim ovakve disklejmere, ali znam da su potrebni – živimo u mahom binarnom svetu). Verujem da svako ko iole logično razmisli može doći do zaključka da je ta zemlja, sa sve nespornim manama režima, izložena konstantnom toplom zecu zapadnih medija, sada već 30 godina, koliko je stara islamska revolucija.

Trideset godina je sasvim dovoljno da se dekontekstualizuje, najblaže rečeno, animozitet između Irana i Zapada (čitaj prvenstveno SAD). Duboko sam uveren da velika većina Amerikanaca nije imala pojma o čemu Obama govori kad je u kairskom govoru prevalio preko usta – Sredinom Hladnog rata Sjedinjene Države su igrale ulogu u zbacivanju demokratski izabrane vlade Irana. Međutim, isto tako sam uveren da su itekako znali o čemu govori u sledećoj rečenici – Posle islamske revolucije Iran je igrao ulogu u otmicama i držanju talaca i nasilju protiv američkih vojnika i civila.

Paaaaa... čudan znak jednakosti, čak i na prvi pogled. Poređenje 26 godina pod više nego surovim diktatorskom tiranijom Reze Pahlavija sa 444 dana talačke krize je u najmanju ruku neukusno. Staviti 1953. u "sredinu" tzv. hladnog rata je... (malo) istorijski netačno. Kako god da računamo trajanje tog kabuki teatra između super sila zbacivanje Mosadeka spada u prvu četvrtinu istog. Ne treba zaboraviti da je to prva američka promena režima posle Drugog svetskog rata i prva takva operacija CIA, koja je otvorila kapije čitavoj seriji. Ni reči u tom govoru o pujdanju i pomaganju Iraka u ratu protiv Irana, a o međusobnom (američko-iranskom) terorisanju da ne govorimo.

Što reče Kevan Haris (američki Iranac) Iranci dugo pamte, pa su još uvek ljuti na Aleksandra Makedonskog. Dobro, šala, ali nije tako daleko od istine i nije uopšte čudno za narod sa 4000 dugom istorijom, vrlo impresivnom kulturom i vrlo visokim procentom pismenosti. Ovo pišem samo zbog naglašavanja razlike u tačkama od koje "počinje" istorija, a te tačke se u očima zapadnjaka i Iranaca razlikuje za (najmanje) 26 godina.

Malo o političkom sistemu

Najčešće se može pročitati da je Iran teokratija kojoj vladaju neizabrane mule sa suprim liderom na čelu. Da, Iran jeste teokratija, a druga deo rečenice je glupost i odbijanje da se pogledaju detalji. Telo koje bira vrhovnog vođu se zove Assembly of Experts, ne znam kako se to naziva u štampi na našim jezicima (ako je iko ikad uzeo truda da bilo šta objasni na našim jezicima), ali recimo da je prevod Sabor eksperata. Ono se sastoji od 86 mužtahida ili islamskih naučnika. Osnovna dužnost ovog tela je biranje suprim lidera i kandidata za tu poziciju, u slučaju ostavke, smrti ili skidanja sa položaja istog. Da, taj sabor ima moć "otpuštanja" suprim lidera. Kako se bira sabor? Sabor se bira direktnim glasanjem građana sa liste koju je odobrila vlada. Članovi sabora se biraju na osam godina.

Predsednik sadašnjeg Sabora eksperata je Hašemi Rafsandžani, bivši predsednik Irana (1989. – 1997.), koji je posle dva mandata pauze, dok je Mohamad Katami bio predsednik, probao da postane predsednik Irana po treći put, ali je poražen u drugom izbornom krugu od Mahmuda Ahmedinedžada. Ne tako nevažno za kontekst ovih izbora i njegove podrške Mir Husein Musaviju, glavnoj konkurenciji Ahmedinedžada na izborima prošlog petka. No, vratimo se na politički sistem.

Dakle, taj ne direktno izabrani suprim lider ima praktično sve poluge vlasti u svojim rukama. Njegova dužnost je da zacrtava i supervizira opštu politiku iranske republike, on je vrhovni komandant vojnih snaga, kontroliše vojnu obaveštajnu službu i postavlja ministre pravosuđa, direktore državnih medija, komandante policije i postavlja 6 od 12 članova Guardian Counsel-a ili saveta čuvara (drugih 6 bira medžlis odnosno parlament).

Savet čuvara osim što služi kao ustavni sud razmatra i odobrava zakone koje su prošli u parlamentu i ima pravo stavljanja veta. U slučaju žešćeg neslaganja između parlamenta i saveta čuvara postoji telo koje rešava te sporove je Expediency Discernment Council of the System (ovo stvarno ne znam kako da prevedem). Druga uloga tog tela je savetodavna i to suprim lideru. Na čelu ovog tela je, gle opet, do 13. juna ove godine bio Hašemi Rafsandžani (dao ostavku).

Predsednik republike je prema iranskom ustavu druga pozicija u državi ispod suprim lidera. Na neki način predsednik jeste lice Irana prema svetu, jer on je taj koji potpisuje sporazume, ugovore i sl. sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Međutim, spoljna politika nije pod njegovom kontrolom. On postavlja ministre, guvernere i ambasadore, ali ta postavljenja mora da potvrdi parlament. Predsednik planira budžet i vodi računa o državnom sektoru.

Komplikovano? Koncentrisana vlast u rukama suprim lidera? Hmmm, da, nesporno, a ko je smišljao takvu arhitekturu vlasti ili ajde da ne budem isključiv bio instrument u koncentrisanju vlasti još za života Ruholaha Homeinija? Paaaa verujem da će se mnogi iznenaditi – današnji "reformista" i gubitnik izbora Mir Hosein Musavi. Ovaj arhitekta i slikar je bio premijer Irana od 1981. do 1989. kada je ustavnim promenama ta funkcija ukinuta. Period najvećih čistiki među iranskim intelektualcima, umetnicima i novinarima se desio upravo u vreme njegovog premijerovanja. Posle eto 20 godina pauze vraća se na iransku političku scenu preporođen u, kad bi verovali zapadnim medijima, ulozi nekog iračkog Obame sve vrišteći Change!

Izbori

Kakva vrsta promene je moguća u kontrolisanoj demokratiji iranskog tipa kad su svi kandidati da bi to uopšte postali prošli screening saveta čuvara? Pa upravo promene istog tipa koje su moguće u kontrolisanoj demokratiji američkog tipa – kad se podvuče crta – nikakve iliti kozmetičke.

Zapadnjačka predstava da bi se izborom gospodina Musavija desila neka revolucionarna promena je u najmanju ruku naivna, a mediji su je podgrevali do bezukusa. Jedna stvar treba da bude jasna, a to je da Musavi nije rival iranskim mulama i da on ničim ne dovodi u pitanje iranski ustavni poredak, nego je (samo) izazivač Mahmuda Ahmedinedžada i njegove populističke (unutrašnje) politike. Spoljna politika, uostalom kao što već napisah, nije u rukama predsednika republike.

Elem, kao takav je sigurno uspeo da postane popularan među urbanom srednjom klasom i višom srednjom klasom, nezadovoljnom širokim dijapazonom stvari od sloboda do ekonomije. Nama može izgledati čudno, ali Mr Musavi je uz obećavanje liberalizacije privrede i medija pozivao na povratak suštinskim vrednostima islamske revolucije onako kako ih je postavio osnivač republike ajatolah Homeini.

S druge strane imamo Mahmuda Ahmedinedžada na Zapadu demonizovanog predsednika za šta sam snosi dosta odgovornosti. Ovaj sin kovača, doktor saobraćaja i bivši gradonačelnik Teherana, je svakako šampion siromašnih u Iranu. Čak i da odbacimo njegovu nesumnjivo skromnost (dovoljno ga je pogledati) i recimo odbijanje da se preseli u predsedničku palatu kao licemerje (ja ne bih išao tako daleko) svoju popularnost je zaslužio sasvim konkretnim potezima.

Koristeći prednost astronomskih cena nafte on je odlučio da većina Iranaca treba da oseti prednosti tih zarada države. Osim što dotira cene žita, šećera, jestivog ulja, još nekih osnovnih namirnica i energije, na čega troši četvrtinu budžeta, zakonima pokušava da isplete safety nets za najsiromašnije. Robert Fisk čija lična antipatija prema Mahmudu je više nego očigledna ipak prenosi reči "iranskog prijatelja koga poznaje mnogo godina, koji se ne libi da kritikuje režim i koji ga nikad nije lagao" (i koji btw misli da su zvanične cifre izbornih rezultata u redu) – Znaš zašto je toliko siromašnih žena glasalo za Ahmedinedžada? Ima tri miliona njih koje prave tepihe po kućama. One nemaju osiguranje. Kada je Ahmedinedžad to saznao proturio je zakon koji im pruža puno osiguranje. Oni koji podržavaju Ahmedinedžada su promućurni, oni su uticali na ljude da izađu na glasanje i to se ogleda u broju glasova za njega.

Prema podacima iz 2006. 3,1 miliona Iranaca je živelo u apsolutnom siromaštvu, 5,7 miliona nije imalo osnovne uslove za život i na to još 7 miliona je živelo od manje od 50$ mesečno (pdf fajl, strana 11). Dodati tome 15 miliona porodica koje imaju pravo na dotirane proizvode jer žive sa manje od 600$, pa dobijete približnu sliku o Ahmedinedžadovoj bazi.

Istina je da je "rasipništvo" dovelo do inflacije koja je zvanično 15%, a nezvanično 25% i da, koliko god Iranci imali koncenzus oko mnogih pitanja kao što je pitanje mirovnog nuklearnog programa, je ono dovelo do pukotina u društvu. Osim toga percepcija srednje i više srednje klase je da je Ahmedinedžadov dugački jezik doveo do toga da SBUN za njegove vladavine donese još tri paketa sankcija i da bi Musavi nekako mogao da izgladi odnose sa Zapadom.

Prevara?

Ideja da je izborna prevara tih proporcija moguća svodi Iran na status neke banana republike, a šta god mislili o toj zemlji ona to nije. Do sada niko nije pružio ubedljivo objašnjenje o tome na koji način se to prevara desila. Argumenti u opticaju se lako mogu kontrirati. Po ko zna koji put se zaboravlja činjenica da dokazati negativno (praktično) nije moguće i da na onom koji optužuje leži odgovornost dokazivanja. No, da vidimo argumente.

Jedan od prvih je bio "istorijskog" karaktera. Naime, teza je da do sada uvek kad je izlaznost bila velika pobeđivao "reformistički" kandidat i da bi ovo bilo prvi put da to ne bude slučaj. Hmmm, da međutim, isto tako bi bilo prvi put da predsednik ne bude reizabran posle punog mandata, tako da mi taj "istorijski" argument nešto ne pije vodu.

Drugi "jak" argument je etničkog karaktera i kao takav je isto upućen više Zapadu nego unutrašnjoj upotrebi, naime, tamo "dobro zvuči". Svodi se na to da je nemoguće da je g. Musavi, iranski Azer, izgubio izbore u delovima sa većinom azerske populacije, uključujući rodni grad Tabriz. Hmmm, ne mogu da tvrdim, ali verujem da su Iranci iznad etničkog glasanja, barem kad se radi o predsedničkim izborima. Koliko prekjuče sam slušao na ovdašnjoj televiziji profesora političkih nauka koji izuzetno dobro poznaje Iran kako odbacuje tu tezu. U prilog Ahmedinedžadu, a baš u vezi Azerija, ide da je on otvorio univerzitet u Tabrizu, na kome Azeri mogu da studiraju na svom jeziku.

Treći, koji je prvo bio glasan pa tiho napušten, je da predstavnici Musavijeve kampanje nisu imali pristupa kontroli na glasačkim mestima. Ova glasina je dosta brzo razbijena i kao svaka glasina u sebi ima zrnce istine. Naime, svaki kandidat ima pravo na (samo) jednog kontrolora na biračkom mestu. Taj kontrolor dobija akreditaciju i pomoću nje dobija svoje mesto na biračkom mestu. Ispostavilo se da je Musavijev štab slao po dva-tri čoveka na biračka mesta, naravno oni sa akreditacijom su puštani da vrše svoju dužnost dok je onima bez akreditacije uskraćivano prisustvo – sasvim dovoljno da glasine puste koren. No, kao što rekoh, ta proceduralna zamerka je brzo napuštena kao argument.

Četvrti i najslabiji argument skoro da ne vredi tumačiti je pozivanje na predizborna merenja javnog mnjenja koja su navodno pokazivala lavinu za Musavija. Paaaaa ta merenja umeju da budu deo psyops-a, a pravo da kažem nisam ih video mnogo. Ono koje mi se čini kredibilno, a pokriva mnogo više pitanja je napravila organizacija Terror free tomorrow – i predstavlja izuzeno interesantno štivo.

Ta studija nastala pre TV debate koja je bila izuzetno oštra i ne predviđa pobedu Ahmedinedžada, ali mu daje dosta veliku prednost i ustanovljava ogroman procenat neodlučnih.

Po mom skromnom mišljenju upravo TV debata i dešavanja nakon nje su direktno uticali na veliku izlaznost i donela veliki broj glasova Ahmedinedžadu. Naime, tokom te debate Mahmud je optužio celokupni iranski politički establišment od revolucije do danas za korupciju. Iako je, takav jezičav, implicirao i suprim lidera u te optužbe najviše je ujeo Rafsandžanija koga je direktno apostrofirao kao primer religioznog lidera koji je sa sve porodicom postao multimilijarder i kao glavnog puppet mastera iza Musavijeve kampanje. Ups!

Tri dana pre izbora Rafsandžani piše otvoreno pismo Kameneiu (suprim lideru) u kome zahteva da zaustavi "laži i vređanja" Ahmedinedžada. Pismo se završava vrlo poetskom pretnjom – Možeš zaustaviti pojavljivanje izvora lopatom, ali kada se voda skupi ne možeš ga zaustavini nikakvom snagom.

Prilično dobro "predviđanje" ovoga što se dešava na ulicama Teherana.

Da se vratim na naslov – ovog puta nema Kermit Ruzvelta (osim ako njegovu ulogu ne dodelimo zapadnim medijima i iranskim emigrantima). Ovo je svađa unutar kuće...

Da se pukotina u društvu može iskoristiti za destabilizaciju Irana (na kojoj se uveliko radi pomažući kapom i šakom, po svim merilima terorističke, organizacije poput PJAK i Mudžahedin e halk) naravno da može i hoće u to ne treba nimalo sumnjati.

***

Koliko puta su mnogi od vas koji čitate ovo onomad izgovarali rečenicu "pa ne znam nikog ko je glasao za onog skota!", a skot je ostajao na vlasti kroz brojne izbore, a nije ih baš sve pokrao. Tako se sada oseća teheranska srednja klasa, dok ih opozicija i zapadni mediji ubeđuju da su prevareni.

––––––––––––––––––––––––––––

Beleške na margini

Pošto osim Al džazire ne pratim zapadne TV stanice (ona jeste zapadni medij sa malom razlikom u načinu pokrivanja Izraelsko-Palestinskog sukoba, sve ostalo je 1:1 BBC) ne znam koje slike su dostupne. Shvatam da su dostupne slike Musavijevih mega mitinga, no moram reći da se mitinzi pro i kontra bukvalno nadgornjavaju i svaki sledeći dovodi više pristalica. Naime, današnji pro Ahmedinedžadov miting je bio veći od jučerašnjeg Musavijevog, kao i što je subotnji bio jači od onog u petak.

Režim svakako, po mom mišljenju, pravi grešku što ograničava rad stranim izveštačima.

***

Samo sam čekao kada će Reza Pahlavi (sin) ispuzati ispod kamena. Naravno, uradio je to jednim ljigavim saopštenjem tipa "ja sam uz svoj narod". Međutim, najsmešnije je ka on kaotakav kritikuje sistem vlasti koncentrisane u jednom čoveku. Misleeeem...

***

Kad se radi o iranskom nuklearnom programu toplo preporučujem moje bivše tekstove na tu temu (iz vremena potpalublja). Dosta su dobro dokumentovani. Ne, Iran nema atomsku bombu, niti je pravi, štaviše Kamenei je izdao fatvu na atomsko naoružanje, što su mediji nekako propustili da obznane.

Spin(n)ing Iran

Spin spin spin

Tagovi



Komentari (178)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bright Spot Bright Spot 01:59 17.06.2009

Samo...

... da se zahvalim na tekstu.
Kod tebe, Bojane, uvijek ima nešto pametno da se pročita, i nešto novo nauči.
Aferim.
Bojan Budimac Bojan Budimac 02:02 17.06.2009

Re: Samo...

Bright Spot
... da se zahvalim na tekstu.
Kod tebe, Bojane, uvijek ima nešto pametno da se pročita, i nešto novo nauči.
Aferim.

Služim Blogu!

Hvala
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:17 17.06.2009

e bre

zovem te i prizivam ceo dan na Iran temu!
sad cu da citam!

ps. prizivala sam te i pre par dana kod mene na blogu, bilo nesto o novom sadu ali te nije bilo...da ne trolujem
Bojan Budimac Bojan Budimac 02:27 17.06.2009

Re: e bre

BebaOdLonchara
zovem te i prizivam ceo dan na Iran temu!
sad cu da citam!

ps. prizivala sam te i pre par dana kod mene na blogu, bilo nesto o novom sadu ali te nije bilo...da ne trolujem

Zablenut u pravcu istoka, ipak nam je to sused i nije baš svejedno
stari92 stari92 07:49 17.06.2009

Odličnoj analitici,možda,nedostaje :

Ne,neće biti ''humane oružane intervencije Gabriel'' (isuviše je velik zalogaj),
već će se nastaviti suptilnim i oprobanim modelom ''Rim I p.n.e'' (zavadi pa vladaj).
Mnogo je izvesniji izlaz ,iz ekonomske i sveukupne krize zapadnog progresivnog
dela globalnog sela,kroz sukob u azijskom delu sa osvrtom na Sev.Koreju,kao i
destabilizacija ''azijskog tigra'' i Kine kao vodećeg potencijalnog protivnika.
Dakle,radiće opet čeličane diljem lijepe ,njine,SAD.
(regionalni sukobi ograničenog intenziteta i trajanja)
________________________________________
A,Iran može očekivati sve veći upliv osvešćenih,visoko obrazovanih povratnika,tipa:

Alah dar Đelić ćar svrn'o kod tetke na kanabe,samo da obrne -pa će vrne,tranzicijski.

.
Gospodja Klara Gospodja Klara 08:03 17.06.2009

Re: e bre

zovem te i prizivam ceo dan na Iran temu!

Jes' vala, evo da posvedocim!
Blade Runner Blade Runner 02:18 17.06.2009

Ako sam dobro razumeo

Ahmedinedžad je neka vrsta socijaliste, a Musavi je desnicar. Kako ni jedan ni drugi ne mogu da uticu na spoljnu politiku, zapad (SAD) podrzava Musavog zbog povecanja nestabilnosti u zemlji cime smanjuju broj potencijalnih protivnika. Cak i da je Musavi pobedio, a izgubio je po svim pravilima, ekonomska stvarnost Irana ne bi imala izgleda za promene u dogledno vreme.
Bojan Budimac Bojan Budimac 02:41 17.06.2009

Re: Ako sam dobro razumeo

Blade Runner
Ahmedinedžad je neka vrsta socijaliste, a Musavi je desnicar. Kako ni jedan ni drugi ne mogu da uticu na spoljnu politiku, zapad (SAD) podrzava Musavog zbog povecanja nestabilnosti u zemlji cime smanjuju broj potencijalnih protivnika. Cak i da je Musavi pobedio, a izgubio je po svim pravilima, ekonomska stvarnost Irana ne bi imala izgleda za promene u dogledno vreme.

Pa da, Ahmedinedžad bi se mogao nazvati nekim muslimanskim Čavezom, po idejama da svako ima pravo da oseti neke prednosti od nacionalnog bogatstva. Dok Musavi ne deli to mišljenje.

Što se tiče podrške ili odnosa SAD-a, to je jako zanimljivo. Neokonzervativci su jako navijali za Ahmedinedžada. U subotu sam čuo na radiju da je Danijel Pajps (mega islamofob) izjavio da kad bi imao pravo glasa u Iranu glasao bi za njega. Naime njima odgovara demonizovani jezičavi i tvrdoglavi predsednik Irana, jer se dehumanizacija protivnika tako može nastaviti.

Obamina administracija je sprečila novi paket američkih sankcija koji su republikanci probali da proture u kongresu po brzom postupku pre izbora, jer je administracija preferirala Musavija (naime, poznato je da su iranski hard-lineri posle izbora 2005. zahvaljivali Bušu što je otvoreno pozivao Irance da glasaju za "reformisanog" Rafsandžanija i time direktno doprineo pobedi Ahmedinedžada)

Da, ekonomska stvarnost nema izgleda da se brzo popravi.

EDIT: Dodao linkove.
dant.gwyrdd dant.gwyrdd 02:28 17.06.2009

Svaka čast...

...pratim razne blogove na B92 već neko vreme ali ovo je prvi na koji ne mogu a da se ne zahvalim na odličnom tekstu koji je uz to i odlično sastavljen te ga pročitah u jednom dahu. Konačno i neki drugi ugao osim ugla da je (uproštenog) sadašnji predsednik zao i da ga treba skinuti sa sve sentimentima kako je on njihov Sloba pa ih eto zato podržavamo i tsl. Pogotovo mi se dopada ona opaska na kraju--"pa ne znam nikog ko je glasao za onog skota!" ljudi nekako imaju tendenciju da zaborave da prijatelje sami biraju i ta onda nije čudno da dotični budu slični njima samima i da nikako nisu reprezentativan uzorak za neke ozbiljnije analize.

Još jednom: hvala!
Bojan Budimac Bojan Budimac 02:58 17.06.2009

Re: Svaka čast...

Još jednom: hvala!

Rekoh gore, služim blogu

A kad je o reprezentativnom uzorku reč koristim priliku da ponovim link za to istraživanje javnog mnjenja u Iranu i ponavljam nisu samo u pitanju predsednički izbori - jedan od podnaslova je Iranians Continue to Back Compromise and Better Relations with US and West.. Vredi baciti pogled.
nsarski nsarski 02:46 17.06.2009

Hvala za tekst, Bojane,

Svakako je neophodno znati i druge detalje o celoj stvari. I to one detalje koji se u Zapadnim medijima precutkuju, ili, da citiram nama poznatog Momira Bulatovica - plasira se korisna laz (nejasnoca je, mislim, rec koju je on upotrebio). Sve, naravno, zavisi od toga kome je korisna.
Demonizacija Ahmadinedzada je pocela od trenutka njegovog izbora. Seca li se neko da su u USA tvrdili da je on jedan od ucesnika napada na americku ambasadu kada su uzeti taoci? Prikazivali su i slike, za koje se ispostavilo da nisu verodostojne, ali se, na osnovu njih, trazilo da se Ahmadinedzad pozove pred medjunarodni sud.
Meni ovo sve vise lici na gangsterski obracun - nije nesrecni Ahmadinedzad nista posebno zao, ili gori od onih koje Ameri podrzavaju, vec je u pitanju licni animozitet. Nekome od vladara sveta se on licno ne dopada, i to je to. Dolaskom Musavija na vlast, iranska politika se ne bi ni za dlaku promenila, tako da je americka histerija o porazu demokratije obicna sibicarska prevara.
U svakom slucaju, the show must go on!
Da podvucem - meni Ahmadinedzad nije ni malo simpatican, ali mi je mnogo nesimpaticniji kontekst u kome oni pokusavaju da ga obore.

Bojan Budimac Bojan Budimac 02:52 17.06.2009

Re: Hvala za tekst, Bojane,

Da podvucem - meni Ahmadinedzad nije ni malo simpatican, ali mi je mnogo nesimpaticniji kontekst u kome oni pokusavaju da ga obore.

Upravo to!

A dobro se sećam te prve hajke na njega koju je počeo "uvek pouzdani" NYT.
Gospodja Klara Gospodja Klara 08:02 17.06.2009

Re: Hvala za tekst, Bojane,

Ne bih rekla licni, vec sistemski animozitet koji nema veze sa bilo kakvom emocijom, vec je baziran na samo i jedino (politickom, power&$) Interesu. A jedan od najboljih nacina da se vlada je uvek bio divide et impera.

Dobar tekst, hvala!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:42 17.06.2009

Re: Hvala za tekst, Bojane,

nsarski
... nije nesrecni Ahmadinedzad nista posebno zao, ili gori od onih koje Ameri podrzavaju, vec je u pitanju licni animozitet. Nekome od vladara sveta se on licno ne dopada, i to je to.

„Тек (сам) тада, уочи (Другог светског) рата, приметио да сам на ниском положају чиновника, у свету, у ком могу да посматрам све, али да изменим, ништа. Нити мене ко пита, нити мене ко слуша. Све што се догађа, тих година, и тих дана, све што ће се догодити идућих месеци, зависи од неких краљева, принчева, генерала и – што се прећуткује – њихових жена и дроља.”

Милош Црњански
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:46 17.06.2009

Re: Hvala za tekst, Bojane,

nsarski
Svakako je neophodno znati i druge detalje o celoj stvari. I to one detalje koji se u Zapadnim medijima precutkuju, ili, da citiram nama poznatog Momira Bulatovica - plasira se korisna laz (nejasnoca je, mislim, rec koju je on upotrebio). Sve, naravno, zavisi od toga kome je korisna.
Demonizacija Ahmadinedzada je pocela od trenutka njegovog izbora. Seca li se neko da su u USA tvrdili da je on jedan od ucesnika napada na americku ambasadu kada su uzeti taoci? Prikazivali su i slike, za koje se ispostavilo da nisu verodostojne, ali se, na osnovu njih, trazilo da se Ahmadinedzad pozove pred medjunarodni sud.
Meni ovo sve vise lici na gangsterski obracun - nije nesrecni Ahmadinedzad nista posebno zao, ili gori od onih koje Ameri podrzavaju, vec je u pitanju licni animozitet. Nekome od vladara sveta se on licno ne dopada, i to je to. Dolaskom Musavija na vlast, iranska politika se ne bi ni za dlaku promenila, tako da je americka histerija o porazu demokratije obicna sibicarska prevara.
U svakom slucaju, the show must go on!
Da podvucem - meni Ahmadinedzad nije ni malo simpatican, ali mi je mnogo nesimpaticniji kontekst u kome oni pokusavaju da ga obore.


Svi oni izgledaju kao da su iz Alibabine grupe razbojnika. Svii do jednog....Da li ce zaludjeni narod da bira jednog, ili drugog, ili treceg koji kao" stoji uz njih", kako da ne, sin nasledjuje oca....Kakav crni narod? Naravno da se nikada nista nece promeniti.
gorran2 gorran2 03:04 17.06.2009

Mašalah!

ما شاء الله
Ono što sam sumnjao se pokazalo opravdanim. Na delu je - i postaje sve beskrupuloznija - svetska industrija lažne svesti i lažnih ideja.
I šta onda reći o tim navodnim vrednostima: sloboda i demokratija, u svetu projektovanih i kloniranih umova...
Veliko hvala na veoma odmerenom i informativnom tekstu o temi koju ne poznajem.
Bojan Budimac Bojan Budimac 03:16 17.06.2009

Re: Mašalah!

Ono što sam sumnjao se pokazalo opravdanim. Na delu je - i postaje sve beskrupuloznija - svetska industrija lažne svesti i lažnih ideja.

Ja sam već duže vreme prilično ubeđen da smo u nekim aspektima ušli u Orvelovu 1984.
No, nije sve skroz crno i do tačnih informacija se može doći, ali umesto da nam ih daju oni od kojih to očekujemo (čija je to kao funkcija), moramo se potruditi da ih nađemo sami.
uros_vozdovac uros_vozdovac 05:09 17.06.2009

Re: Mašalah!

Bojan Budimac
Ono što sam sumnjao se pokazalo opravdanim. Na delu je - i postaje sve beskrupuloznija - svetska industrija lažne svesti i lažnih ideja.
Ja sam već duže vreme prilično ubeđen da smo u nekim aspektima ušli u Orvelovu 1984.
No, nije sve skroz crno i do tačnih informacija se može doći, ali umesto da nam ih daju oni od kojih to očekujemo (čija je to kao funkcija), moramo se potruditi da ih nađemo sami.



Ipak je Iran - Persija, a persijska politika, to je kao persijski bazar, previše ponude, bučni prodavci, uvek spremni na cenjkanje, a gužva biblijskih razmera. Tu, čini mi se zapad može samo da tetura u mraku, i kroz oblik Kermita Ruzvelta i kroz oblik Velikog brata osuđen je da bude prevaren, tj da mu se uvali roba sumnjivog kvaliteta za velike novce.

preporuka!
Unfuckable Unfuckable 06:14 17.06.2009

odlično

i razumljivo napisano.
Pošto sam video komentar Boška Jakšića na sinoćnim vestima B92, malo sam proguglao - naravno da ne mogu to da nađem (tko ume neka okači te vesti, valjda ima taj deo u njima) - našao sam jedan njegov komentar od pre izbora - koji je, koliko sam primetio, sličan ovom od sinoć, pa te molim za tvoje malo mišljenje glede toga
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:06 17.06.2009

Re: odlično

našao sam jedan njegov komentar od pre izbora - koji je, koliko sam primetio, sličan ovom od sinoć, pa te molim za tvoje malo mišljenje glede toga


Vrlo dobar tekst i sasvim proročki, što ukazuje na činjenicu da je napetost ili pukotina u iranskom društvu vrlo očigledna, ali je bitno znati i ovo:
Нико овде не оспорава темеље „религиозне демократије”. И највећи критичари не помишљају на неку нову револуцију, што не значи да се реализација Хомеинијевих визија из 1979. све гласније не преиспитује.


naroz naroz 19:14 17.06.2009

Re: odlično


Vrlo dobar tekst i sasvim proročki, što ukazuje na činjenicu da je napetost ili pukotina u iranskom društvu vrlo očigledna


Ako tako mislis nije mi jasno odakle onda ta sigurnost da postoji nekakv novi Kermit Ruzvelt . Nisi nigde napisao ali stoji izmedju redova da je ovo sto se danas desava u Iranu plod zlog ili ne znam kakvog zapada.
Inace sve sto si napisao dalje u tekstu stoji. Ali zapad nije samo CIA koja je svoj posao naucila u Iranu i kasnije to primenjivala po Juznoj Americi.
Ne znam izmedju ostalog zapad je sloboda govora, zapad je Svedska gde Piraten partija osvoji 7 %.
I posle tvog teksta ne mogu a da se ne solidarisem sa protestantima na ulicama Teherana
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:21 17.06.2009

Re: odlično

Ako tako mislis nije mi jasno odakle onda ta sigurnost da postoji nekakv novi Kermit Ruzvelt . Nisi nigde napisao ali stoji izmedju redova da je ovo sto se danas desava u Iranu plod zlog ili ne znam kakvog zapada.

Da li si ti pročitao tekst? Nekako ti promakla rečenica: Da se vratim na naslov – ovog puta nema Kermit Ruzvelta (osim ako njegovu ulogu ne dodelimo zapadnim medijima i iranskim emigrantima). Ovo je svađa unutar kuće...
naroz naroz 19:37 17.06.2009

Re: odlično

stvarno mi promakla.... hvala na odgovoru...
Filip2412 Filip2412 06:55 17.06.2009

...

znaci taj protivkandidat neki bandit.... pa ko po obicaju Iranci nemaju srece

Ipak, ovaj Ahamedzi..ad je ocigledno los. Pazi, covek organizuje Samit o opovrgavanju Holokausta! :) Dakle da li neko sa barem 75IQ moze tako namerno da provocira Izrael & USA? Pa dzaba mu svo pomaganje sirotinje raje, cemu sve to kad on radi na stetu naroda u spoljnoj politici. BTW Budimac, kako mu zabranjeno da se bavi spoljnom politikom a ovamo jezicav, sam zasluzan za los odnos sa Zapadam itd? Pa jel se on spoljnom politikom bavi na crno, da ne zna Assembly :) ?

Dakle protivkandidat je bandit, ali mozda bolje i bandit nego glup covek?
topcat topcat 08:05 17.06.2009

Re: ...

Filip2412

Ipak, ovaj Ahamedzi..ad je ocigledno los. Pazi, covek organizuje Samit o opovrgavanju Holokausta! :)


Mala digresija: summit je bio o slobodi govora, pa se između ostalog raspravljalo i o holokaustu.
Filip2412 Filip2412 14:34 17.06.2009

Re: ...

Mala digresija: summit je bio o slobodi govora, pa se između ostalog raspravljalo i o holokaustu.
pa nemaju pametnija posla...
Doctor Wu Doctor Wu 07:42 17.06.2009

Jope ja

Zapadnjačka predstava da bi se izborom gospodina Musavija desila neka revolucionarna promena je u najmanju ruku naivna, a mediji su je podgrevali do bezukusa. Jedna stvar treba da bude jasna, a to je da Musavi nije rival iranskim mulama i da on ničim ne dovodi u pitanje iranski ustavni poredak, nego je (samo) izazivač Mahmuda Ahmedinedžada i njegove populističke (unutrašnje) politike. Spoljna politika, uostalom kao što već napisah, nije u rukama predsednika republike.

Naivna svakako nije reč. Zapad (Englezi i Amerikanci) Iran vide kao lokalnu supersilu, remetilački faktor i svako cepanje unutar Irana, bilo po nacionalnoj (Azeri i Persijanci) bilo po klasnoj liniji vide kao priliku za sebe i širenje svog uticaja. Ne treba gubiti iz vida ni Arape koji Irance mrze, verovatno, više i od Jevreja (mogu da zamislim kako se u Rijadu naslađuju dok gledaju snimke iz Teherana).

Ameri su se već usrali da su irački rat praktično dobili za Irance (jer je Basra i okolina pod kontrolom šiitskih policija) a i u Avganistanu trenutno vode rat protiv iranskih arhineprijatelja, talibana. Ovaj sukob, koji je po meni čisto klasni, će im dobro doći jer pokazuje da značajan deo iranske populacije statusno (dakle, materijalno) stavlja ispred verskog i nekog, aj da kažemo, metanacionalnog. A Ameri, kao što već iz toliko primera iz bliske i dalje istorije znamo, jako dobro znaju da iskoriste takve pukotine.
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:47 17.06.2009

Re: Jope ja

Naivna svakako nije reč.

Reč se odnosi na percepciju zapadne publike, a ne političara. Nekako slike mase uvek uspevaju da raspilave ljude i da ih navedu da projektuju u njih ono čega nema. To sam pokušao da objasnim – da ovo nije revolucija protiv sistema, nego samo power struggle unutar Irana. Interesantno je recimo da se na Musavijem protestima recikiraju slogani iz doba revolucije – Dole diktator (pri tome se misli na Ahmedinedžada, a ne Hameneia. što je pomalo smešno s obzirom na politički sistem) i Bog je velik (Alahu ekber), a jedan od saveta protestantima je da nose slike Homeinija, jer se vlasti neće usuditi da napadaju nekog ko nosi njegovu sliku.

Što se tiče mržnje koju pominješ, ograničio bih je na režime, Ahmedinedžad vrlo visoko kotira među (ne želim da ovo zvuči pežorativno, ali ne znam kako drugačije da formulišem) na arapskim ulicama, razlozi su verovatno očigledni.

Sve ostalo se slažemo dottore.
Brooklynite Brooklynite 15:11 17.06.2009

Re: Jope ja

Ameri su se već usrali da su irački rat praktično dobili za Irance (jer je Basra i okolina pod kontrolom šiitskih policija) a i u Avganistanu trenutno vode rat protiv iranskih arhineprijatelja, talibana. Ovaj sukob, koji je po meni čisto klasni, će im dobro doći jer pokazuje da značajan deo iranske populacije statusno (dakle, materijalno) stavlja ispred verskog i nekog, aj da kažemo, metanacionalnog. A Ameri, kao što već iz toliko primera iz bliske i dalje istorije znamo, jako dobro znaju da iskoriste takve pukotine.
*novo


Ovakve pausalne ocene, spakovane u "otherwise" elokventni komentar, jesu glavna odlika mnogih pametovanja po ovim i ovakvim blogovima. Cinjenica je da je Iran do gushe upleten u zbivanja u Iraku od invazije (ponajvise u formi podrske shiitskim skvadronima smrti) ali se ocigledno prenebregava cinjenica da su shiiti u Iraku mahom ARAPI a ne PERSIJANCI, tako da je taj brak iz interesa samo to- brak iz interesa, a da ce do razvoda verovatno doci upravo zbog te etnicke komponenta koja mnogo znaci, uprkos sektaskoj istovetnosti. Tako da je izjava kako se neko "usrao", jer je rat dobijen za Iran, posledica elementarnog nepoznavanja cinjenica.
Doctor Wu Doctor Wu 20:53 17.06.2009

Re: Jope ja

Tako da je izjava kako se neko "usrao", jer je rat dobijen za Iran, posledica elementarnog nepoznavanja cinjenica.

Ideja da su jedini pobednici rata u Iraku Iranci nije moja, nego ljudi okupljenih oko Chatham Housea. Amerikanci su morali u direktne pregovore sa Iranom ne bi li "izborili" primirje u Iraku.

Inače, samo polovina Iranaca su Persijanci. Drugu polovinu sačinjavaju Azeri, Gilaki i Mazandreni, Turkmeni, Kurdi, Arapi- svi vatreni iranski patrioti, bez obzira na etničko poreklo. A o tome koliko muslimani slabo mare za etničko poreklo je toliko toga napisano da o tome ne vredi ni raspravljati.
crossover crossover 16:46 18.06.2009

Re: Jope ja

Doctor Wu
Ovaj sukob, koji je po meni čisto klasni, će im dobro doći jer pokazuje da značajan deo iranske populacije statusno (dakle, materijalno) stavlja ispred verskog i nekog, aj da kažemo, metanacionalnog.

Одлично запажање. Јуче сам гледао на CNN-у коментар Роберта Бера (Robert Baer, бивши CIA оперативац на Блиском истоку) и он тврди да је у позадини ових догађаја класни сукоб унутар Ирана. Жао ми је што сада не могу да нађем транскрипт његовог коментара, уместо тога ево његове колумне у Тајму на ову тему, веома је занимљива.

И ово је јако интересантно, иако је интервју из прошле године, даје мало другачији поглед на Иран из угла бившег CIA оперативца коме је специјалност Блиски исток:

Robert Baer @ BBC's Hardtalk - Part 1, Part 2, Part 3.
vishnja92 vishnja92 16:49 18.06.2009

Re: Jope ja

disicross kacetekst
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:36 18.06.2009

Re: Jope ja


И ово је јако интересантно, иако је интервју из прошле године, даје мало другачији поглед на Иран из угла бившег CIA оперативца коме је специјалност Блиски исток:

Robert Baer @ BBC's Hardtalk - Part 1, Part 2, Part 3.

Hvala za linkove Cross. Evo već u prvim minutima Hardtalk-a Ber, potvrđuje Dr Wuov komentar, koji je morao da brani (meni ne perfektnim izvorom, ali OK)* s kojim sam se složio, a na temu ko je pravi dobitnik agresije na Irak.


* Naime, Chatnam House ume i da se nalupeta, baš sinoć sam gledao jednog njinog, kako to radi o poslednjim skandalima u Turskoj.
Doctor Wu Doctor Wu 19:27 18.06.2009

Re: Jope ja

Naime, Chatnam House ume i da se nalupeta, baš sinoć sam gledao jednog njinog, kako to radi o poslednjim skandalima u Turskoj.

CH uopšte nije referentna unbiased ustanova. To je engleski think tank, neka vrsta engleskog Stratfora, u kome se svetski odnosi sagledavaju sa gledišta interesa UK. Samo sam ga naveo kao primer kako agresori gledaju na rezultate svoje invazije.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:52 18.06.2009

Re: Jope ja


CH uopšte nije referentna unbiased ustanova. To je engleski think tank, neka vrsta engleskog Stratfora, u kome se svetski odnosi sagledavaju sa gledišta interesa UK. Samo sam ga naveo kao primer kako agresori gledaju na rezultate svoje invazije.

Ma jasno Wu, nisam mislio da tebe kritikujem opaskom.
Jelena Milić Jelena Milić 08:23 17.06.2009

cemu sluzi blog

za ono sto autor /urednik hoce

vasi postovi su po meni jos jedan dokaz da blog moze biti mnogo bolji od kolumni, klasicnih novinarskih tekstova i reportaza i da je b92 blog vrlo referentno mesto

way to go

ipak, dodacu ovo, jezivo mi je da gledam krv po ulicama i da pomislim taj rezim nam je saveznik u borbi za ocuvanje kosova ( sto ne iskljucuje kritiku drugih naravno...)
bjes bjes 09:09 17.06.2009

Re: cemu sluzi blog

а није језиво гледати крв поубијаних по Ираку и Авганистану и тежити савезништву са онима који су те земље поробили?
Jelena Milić Jelena Milić 10:37 17.06.2009

Re: cemu sluzi blog

sto ne iskljucuje kritiku drugih naravno.


rekoh

a ta krv tamo, ne bih bas rekla da su sve ameri i zapad krivi

negde sam napisala da smatram definicuju bombas samoubica suvis mekom/ nedopustivom u stvari za nekog ko usput pobije jos 50 ljudi

bjes bjes 11:52 17.06.2009

Re: cemu sluzi blog

смути па проспи...
"нису баш све криви"... аматерски и провидно

нема ту мало трудних

Кратко и јасно: шта ће америчка војска у Ираку?
Рекли су због оружја за масновно уништавање. Јесу га нашли? Нису. А зашто су још тамо, кад тога нема?

Људи је неупоредиво више страдало од њиховог доласка па наовамо него раније. Крај приче.
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:50 17.06.2009

Re: cemu sluzi blog

jezivo mi je da gledam krv po ulicama


Ne znam nikog (iole zdravog) ko voli nasilje. Međutim, bez ikakve želje da budem ciničan, s obzirom na proporcije ovih mitinga i kontramitinga (rekontra, supkontra itd) nasilje nije prva karakteristika koja (meni) pada na pamet – naravno, akcenat medija je uvek na nasilju, jer se to bolje prodaje.

Moj utisak je da je u slučaju Irana pitanje koje se meni nameće prilikom svake color code revolucije (iako ovo to nije) još izraženije. Naime, da li treba da branimo principe, bez obzira što će od njihove odbrane imati koristi neko ko nam se ne dopada ili ćemo stati na stranu kritične mase (koja ne mora, daleko bilo, da predstavlja većinu). Ovo drugo mi se čini mnogo opasnije, jer bi značilo da ko god je u stanju da pokrene kritičnu masu može da napravi državni udar i prekine inače sasvim legalan politički proces (govorim ovo kao neko ko se nagledao pogrešno protumačenih demonstracija, čiji je jedini cilj bio izazivanje prekida inače perfektno legalnog demokratskog procesa u zemlji u kojoj živim).

Eeeee sad, u Iranu šteta je već napravljena i vlast (suprim lider i Savet čuvara) su u poziciji iz koje nemaju apsolutno dobrog izlaza. Pristanak na ponovno brojanje glasova je, čini mi se, kupovina vremena u nadi da će se tenzuje u društvu nekako smanjiti (a neće, evo Musavi poziva na veliki miting u četvrtak).

Savet čuvara se na neki način već zafarbao u ćošak odbacivanjem mogućnosti da poništi izbore, što bi možda bio način da se tenzije smanje, ali bi s druge strane kompromitovao vlast i.e. njih same.

Druge opcije su da ponovno brojanje potvrdi Ahmedinedžadovu pobedu, jasno je da to neće zadovoljiti Musavija i njegove obožavaoce. Da proglasi Musavija pobednikom, neverovatno, ali u tom slučaju bi imali Mahmudovu kritičnu masu na vratu. Treće da smanje procente pobede, opet jako neprijatno i ostavlja senku sumnje i ne rešava ništa. Na kraju možda mogu da ih smanje tako da organizuju drugi krug, opet jaaako neprijatno, ali možda pragmatično.

U svakom slučaju sumnja ubačena kao koska stavlja sve pod pitanje, a činjenica je da niko nije video nikakve čvrste dokaze o prevari.
lutherblisset lutherblisset 17:26 17.06.2009

Re: cemu sluzi blog

bjes
а није језиво гледати крв поубијаних по Ираку и Авганистану и тежити савезништву са онима који су те земље поробили?


Ili krv na ulicama Đenove 2001.
Jelena Milić Jelena Milić 07:56 18.06.2009

Re: cemu sluzi blog

oh,

poent aje bila kog avuk j bir asa saveznika u svojim nastojanjima, italijani nam to sad nisu-priznali kosovo p...., mada cekaj franzuzi jesu iako su priznali kosovo, a onolika krv u alziru...

ja nekako to gledam ako moze sto duze da nije bilo, tipa kako je sad trend i to, ...
bjes bjes 10:06 18.06.2009

Re: cemu sluzi blog

које небулозе...

не висе савезници на чивилуку, па да бираш којег ћеш, па га по потреби скинеш са чивилука...

за савезништво није довољно да јеремић упре прстом у некога и каже да је то савезник, треба ваљда и онај нациљани са тим да се сложи...


то што ти очигледно наводиш воду на воденицу независног косова, па причаш овакве небулозе, то је друга ствар...
quickspacemantra quickspacemantra 08:42 17.06.2009

Hehe,

in medias res (ssto se missljenja o vassem textu ticce): "balkanski sspijun" do tanccina "razlazze" situaciju u Iranu.

Znate, imati tezu i zzelju da je prikazzete kao objektivnu, pa je onda "dokazivati" probranim ccinjenicama - a daleko od toga da je sve ssto ste napisali ccinjenica, bass daleko - i nije neka nauka, a svakako nije objektivno.

Od "ccinjenice" koju navodite o 26god paklenog rezzima Reze Pahlavija (pogledajte malo brojke i istoriju "pre i posle" Pahlavija), preko mog omiljenog "Paaaaa ta merenja umeju da budu deo psyops-a, a pravo da kažem nisam ih video mnogo" (hehe, dokazivanje "neoccevidom", vrlo efektan naccin da "unisstite" te lazzne teze:), do najdublje misaonog stava da "rezzim svakako pravi gressku ssto ograniccava slobodu izvesstavanja stranim medijima", vass blog je jedna vrlo subjektivna i ostrasschena interpretacija situacije u Iranu.

Ono ssto jeste objektivno prikazano u blogu je to da "svojom dussom i do poslednje kapi krvi" mrzite zapadne medije. Big deal...


Pozdrav,
Quickie
Jelena Milić Jelena Milić 08:45 17.06.2009

Re: Hehe,

he,he, he,

ipak, i vi ste primer, evo debate :)

argumenti, kontraargumenti..ja to volim, cenim, i tako se uci


meni ne smeta da neko ima subjektivan stav, tako da kazem, ovo je blog

Unfuckable Unfuckable 08:53 17.06.2009

Re: Hehe,

Dobro došla / došao na blog, Quickie !
gorran2 gorran2 09:17 17.06.2009

Re: Hehe,

Paaaaa ta merenja umeju da budu deo psyops-a
Nisu li dovoljan dokaz "istraživanja" podrške partijama kod nas, koja su umela da omanu i za "tričavih" +-10% ukupnog biračkog tela, i - nikom ništa? Njihove organizatore još uvek svako malo pozivaju na TV, kao "analitičare".
quickspacemantra quickspacemantra 09:30 17.06.2009

Re: Hehe,

Hvala na pozdravima:-]


I plead "ssto se grbo rodi, ni vrijeme ne ispravi" - pa shodno nisam ni ciljao niti mislim da je smislena diskusija mogucha na osnovu autorovih postavki:-]

No, tema takva da nisam mogao da ne ostavim mali komentar - u mom trulo-zapadnom gradu "samo" se o Iranu pricca, pa mi dodje k'o downer videti ovakve tanane textove, s tako olako naredjanim, a veeelikim stavovima, pa joss iz pozicije nekog Persia-know-it-all, kakva pretencioznost...

Subjektivnost always, supersmartassness never!!! :-D


Yrs,
Q




quickspacemantra quickspacemantra 09:33 17.06.2009

Re: Hehe,

Paaaa... nisu!

Premda, nije u redu ssto imenom-prezimenom pominjete mog omiljenog "analiticcara" Milana Nikolicha... :-D


Q
Unfuckable Unfuckable 10:44 18.06.2009

Re: Hehe,

Hvala na pozdravima:-]

heh, pa grehota je ne primetiti novopridošle
d j o l e d j o l e 09:26 17.06.2009

U jednom od

vasih prethodnih blogova, da li vi ili neko od komentatora pomenuo je tezu Bzezinskog po kojoj on direktno optuzuje spoljnu politiku bivseg SSSR-a a verovatno i danasnje Rusije za nastanak islamskih revolucija sirom sveta kao i za dolazak islamskih verskih politickih stranaka na vlast u zemljama od posebnog strateskog interesa za sve vece igrace u igri.

Da li je moguce da se na taj nacin stvarno dugorocno ispunjavaju neki moskovski interesi na Bliskom, Srednjem i Dalekom istoku, ili je Bzezinski mozda samo mislio na to da je SSSR intervencijom u Avganistanu izazvao lavinu dogadjaja o kojima govori ... mada, islamska revolucija u Iranu je bila pre ili posle intervencije SSSR-a u Avganistanu?

Drugi "jak" argument je etničkog karaktera i kao takav je isto upućen više Zapadu nego unutrašnjoj upotrebi, naime, tamo "dobro zvuči".
Koliko podela vlast/opozicija u Iranu ima i entnicki karakter (ili neki verski) slicno Iraku ili Ukrajini.
drug.clan drug.clan 13:23 17.06.2009

Re: U jednom od

d j o l e
vasih prethodnih blogova, da li vi ili neko od komentatora pomenuo je tezu Bzezinskog po kojoj on direktno optuzuje spoljnu politiku bivseg SSSR-a a verovatno i danasnje Rusije za nastanak islamskih revolucija sirom sveta kao i za dolazak islamskih verskih politickih stranaka na vlast u zemljama od posebnog strateskog interesa za sve vece igrace u igri.

Da li je moguce da se na taj nacin stvarno dugorocno ispunjavaju neki moskovski interesi na Bliskom, Srednjem i Dalekom istoku, ili je Bzezinski mozda samo mislio na to da je SSSR intervencijom u Avganistanu izazvao lavinu dogadjaja o kojima govori ... mada, islamska revolucija u Iranu je bila pre ili posle intervencije SSSR-a u Avganistanu?

Drugi "jak" argument je etničkog karaktera i kao takav je isto upućen više Zapadu nego unutrašnjoj upotrebi, naime, tamo "dobro zvuči".
Koliko podela vlast/opozicija u Iranu ima i entnicki karakter (ili neki verski) slicno Iraku ili Ukrajini.



Dobro zapazanje - Brzezinski.
Bela kuca je demokratska, brzezinski je opet u naletu moci a sve ovo tako lici na metode kojima se sluze demokrate da bi uradili isto ono sto republikanci rade na silu. On je osetio da je Iran sa svim svojim naftnim poljima gurnut u zagrljaj BRIK-u i da se to mora sto pre spreciti. Trenutno u svetu imamo situaciju gde je polako vecina rezervi nafte odlazi izvan direktnog americkog uticaja
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:26 17.06.2009

Iran, to smo mi

BB
... animozitet između Irana i Zapada (čitaj prvenstveno SAD). Duboko sam uveren da velika većina Amerikanaca nije imala pojma o čemu Obama govori kad je u kairskom govoru prevalio preko usta – Sredinom Hladnog rata Sjedinjene Države su igrale ulogu u zbacivanju demokratski izabrane vlade Irana.

Smatram da je veoma važno što je američki predsednik prevalio preko usana ovu rečenicu.
By the way, sećam se da je Henri Kisindžer, jedan od najboljih MIP koje je Amerika ikada imala, na pitanje novinara oko involviranosti CIA u ubistvo Salvadora Aljendea, demokratski izabranog predsednika Čilea, nediplomatski odgovorio (parafraziram): "Ne može se dozvoliti da zbog neodgovornosti naroda Čile postane komunistički". Takva rečenica, koju bi trebalo uključiti u udžbenike o diplomaciji, je višeslojna, jer sadrži više poruka (naročito ono o neodgovornosti naroda). Stoga je sadašnja Obamina izjava pomak napred.
Duboko sam uveren da velika većina Amerikanaca nije imala pojma o čemu Obama govori

ovo mi ne izgleda važno, američku politiku ne vodi velika većina Amerikanaca... a to da političari treba da vode računa o interesima velike većine naroda - kada je spoljna politika u pitanju - često biva obična floskula.
Kako god da računamo trajanje tog kabuki teatra...

Lepo rečeno, stvari se dogadjaju baš kao u kabuki teatru. Ali, kao što si ti sam na početku ovog odličnog posta naveo, u pitanju je Real politika. A ona je, voleli mi to ili ne, kabuki.

Privatno, sretao sam mnoge Irance, i skoro uvek imao sam veoma pozitivne utiske (pozitivnije nego kod sretanja pripadnika nekih drugih naroda), te smatram Irance finim svetom, u najširem smislu tog pojma.

Zapadnjačka predstava da bi se izborom gospodina Musavija desila neka revolucionarna promena je u najmanju ruku naivna, a mediji su je podgrevali do bezukusa. Jedna stvar treba da bude jasna, a to je da Musavi nije rival iranskim mulama

Sa ovim se ne bih baš u potpunosti složio, iako si načelno u pravu. Naime, ako bi jedan za drugim dolazili tipovi a la Musavi (a ne tipovi a la Ahmedinedžad), stvari bi se (pre) menjale. Ne za dobro i po ukusu Zapada, već za dobro Iranaca. A Iranci zaslužuju bolje od situacije u kojoj se sada nalaze.

N. B. Tvoj post je pun zanimljivih i dobrih opservacija, tako da ću se vratiti još - kasnije.

P. S. Da ne bude zabune u naslovu - ne mislim da su Iranci i Srbi na neki način isto kada kažem "Iran, to smo mi". Već hoću da kažem da je Iran, u svetskim relacijama, jedna značajna poluga preko koje se prelamaju mnogi današnji svetski interesi, značajni za mir u svetu. Stoga, svako ko je iole "homo politicus" ne može da bude ravnodušan prema onome što se dogadja u Iranu.
loader loader 10:13 17.06.2009

Ne, Iran nema bombu

Budimac: " Ne, Iran nema atomsku bombu, niti je pravi "
Mislim da se u pojedinim komentarima, na blogovima koji se dotiču situacije u Iranu, pominjalo da bombe ima. Ovu rečenicu iz citata treba poslati kaubojima (mada oni to već znaju, još bolje od nas). No, bude li problema sa prejakim iznošenjem ovog podatka - ne brinite - "to" se kod kauboja više neće zvati nuklearnim oružjem, već oružjem za masovno uništenje. I moći će da se ide dalje, onako - kako real politika nalaže. SAD su sve zabrinutije za pitanje sloboda i prava u Iranu, a u stopu ih prate ostale "razvijene zapadne demokratije". Kao da sam to nekad već video

Juče u Jekaterinburgu Medvedev se srdačno izrukovao sa Ahmedinedžadom. Pa, nije ni Ahmedinedžad bez druga svoga :)

djole63 djole63 10:27 17.06.2009

Sjajno !

Slusam radio u kolima i mislim se "kako ga pakuju" ovi mediji - sve se gorko prisecajuci 90-tih.
Iako mi je Ahmadinedzad pojavom (pa i izjavama - recimo ono o holokaustu) nesimpatican, ovaj tekst sa puno detalja i referenci ucvrscuje u misljenju da ni ovoga puta ne treba navijati za favorite "zapada" - odnosno SAD-a. Treba pustiti ljude da odluce ko ce im biti predsednik, uz sto je moguce manje krvi.
Sto se atomskog programa tice, verujem da gde ima dima ima i vatre, ali i da je ta vatra daleko od pozara kakivm je predstavljaju mediji na zapadu. Jer sto Bzezinski rece - kontroisi hranu - kontrolises stanovnistvo, kontrolisi energiju - kontrolises drzavu (u ovom slucaju citaj - naftu)
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:36 17.06.2009

Iran, to smo mi (II)

Na Zapadu već ima dosta ozbiljnih analiza koje polaze od toga da se Ahmedinedžadova pobeda može smatrati – gotovom - jer je dobio sa ubedljivom većinom, što prilično isključuje moguće sitne kradje glasova, kako i ti kažeš:
BB
Prevara? Ideja da je izborna prevara tih proporcija moguća svodi Iran na status neke banana republike, a šta god mislili o toj zemlji ona to nije. Do sada niko nije pružio ubedljivo objašnjenje o tome na koji način se to prevara desila.

Iran je danas siromašna zemlja, pobožna i, u celini, zadovoljna revolucijom od pre 30 godina.

Meni je zanimljivo da u objašnjavanju Ahmedinedžadove popularnosti, na prvo mesto se na Zapadu stavlja njegova pobožnost, odnosno značaj koji pobožnost ima u iranskom društvu. I jasno se daje objašnjenje da, suprotno očekivanju Amerikanaca i Evropljana, postoje narodi kojima ekonomski progres nije na prvom mestu (floskula – najvažnije je dobro živeti, odnosno imati para). Stoga mnogi Iranci ne zameraju Ahmedinedžadu neuspehe njegove politike u ekonomskoj sferi. (First, Ahmadinejad speaks of piety. Among vast swathes of Iranian society, the willingness to speak unaffectedly about religion is crucial. Though it may be difficult for Americans and Europeans to believe, there are people in the world to whom economic progress is not of the essence; people who want to maintain their communities as they are and live the way their grandparents lived. These are people who see modernization -- whether from the shah or Mousavi -- as unattractive. They forgive Ahmadinejad his economic failures). Naravno, ne treba stvar previše simplificirati pa shvatiti da neki preferiraju siromaštvo; ima mesta poboljšanju ekonomskog položaja iranskog naroda, ali (bar do sada) to nije bilo primarno. Doći će, veruje se.

Ahmedinedžadu se na Zapadu pripisuje (značajna) zasluga u borbi protiv korupcije (za koju se zna da nije strana mnogim ajatolasima, koji su stekli ogromno bogatstvo). Stoga medju ajatolasima on ima dosta neprijatelja, te mu je potrebna podrška «suprim lidera» ajatolaha Kameneija. I računa se da će se medju njima dvojicom naći modus vidvendi (brak iz računa), te da Ahmedinedžad neće izazivati Kameneija u meri da ugrozi samoga sebe.
Ali se smatra da ovim ponovnim izborom Ahmedinedžad dalje jača svoju poziciju, te postaje verovatno najjači predsednik od izvodjenja iranske revolucije (uvidja se da je to suprotno očekivanjima Zapada da on bude zamenjen, ili da njegov značaj bude oslabljen). C'est la vie.

Stoga se u zaključku poslednje analize američkog Stratfor-a navodi da su protekli izbori zamrzli postojeći status kvo. Ni SAD ni Iran neće biti spremni da preduzimaju neke značajne korake, a skoro da trećih nema - osim sporadičnih diplomatskih misija EU ili ruske pretnje da će «nešto prodati Iranu». Prema tome, uglavnom se predvidja nastavak dosadašnjeg (In the end, this shows what we have long known: This game is locked in place, and goes on).

I ne zaboravimo. Iran je važna zemlja u svetskim i regionalnim relacijama.
Sepulturero Sepulturero 13:53 17.06.2009

Twitter

http://www.guardian.co.uk/world/2009/jun/17/obama-iran-twitter

Чуди ме да ово нико није коментарисао. Америкацима ће се и ово обити о главу јер ће остали свет брже да схвати потребу да се Интернет развија независно од Америке.[url=http://www.guardian.co.uk/world/2009/jun/17/obama-iran-twitter ][/url]
filvas filvas 14:22 17.06.2009

Re: Twitter

Budimče, hvala za odličan tekst.
Brooklynite Brooklynite 15:46 17.06.2009

Prevara ?

Mislim da je vise nego ocigledno da je neka forma prevare u pitanju. Nasuprot detaljnoj argumentaciji zasto u pitanju nije prevara ( koju je autor bloga izneo u 4 paragarafa) stoji nekoliko vrlo jednostavnih, ali vrlo potentnih cinjenica- da je pobeda Ahmadinedzada objavljena nakon samo 3 sata ( i to sve u zemlji gde se glasovi broje rucno), da je treci kandidat Kerubi dobio manje od 1% glasova (iako je bio validan kandidat na prethodnim izborima), da je Musavi dobio zanemarljiv broj glasova u svom rodnom gradu, da je jedan od velikih ajatolaha Ali Montazeri nazvao izborne rezultate "van pameti" itd. Potpuno se slazem da bi bilo kakva intervencija (osim ponovnih izbora) dodatno pogorsala situaciju, jer i kad bi ponovno prebrojavanje glasova utvrdilo Ahmadinedzada kao pobednika, bilo kakvo odstupanje od prethodno objavljenih 62% osvojenih glasova bi bilo okarakterisano kao dokaz o prevari. Elem, vrlo je jasno da je Ahmadinedzad za vreme samo jednog mandata, metamorfozirao iz sampiona za sirotinju ( neke vrste Robin Hood-a) u tipicnog trecesvetskog diktatora koji se ne libi izborne kradje i nasilja nad demonstrantima ( kako to samo sve poznato zvuci) ne bi li zadrzao poziciju, i koji sebe, u sopstvenoj paranoidnoj percepciji, smatra jedinim kadrim hvatanja u kostac sa istorijskim trenutkom u kome se Iran nalazi, Ne bi da ulazim u debatu za i protiv ove ili one politicke opcije, i kome je zli zapad vise ili mane naklonjen, ali je prosto vredanje inteligencije pokusavati ovu lakrdiju od izborne kradje opravdavati makar i na ovako "pismen" i elokventan nacin.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:27 17.06.2009

Re: Prevara ?

Ne bi da ulazim u debatu za i protiv ove ili one politicke opcije, i kome je zli zapad vise ili mane naklonjen, ali je prosto vredanje inteligencije pokusavati ovu lakrdiju od izborne kradje opravdavati makar i na ovako "pismen" i elokventan nacin.

Hvala na komplimentu za elokvenciju i pismenost. Nije mi bila namera da vređam ničiju inteligenciju, ja jednostavno nisam ubeđen kao što ste to, očigledno, Vi.

Eto nisu ubeđeni ni oni koji su pravili veše puta pomenutu studiju i spremni su da je brane u Vašington postu, odnosno da tvrde da je dala dobar rezultat (3 nedelje pre izbora je pokazivala prednost 2:1, ali uz mnogo neodlučnih).

Evo i interesantnog intervjua sa jednim od autora studije i članka.

Da podsetim, ja sam samo izneo kontraargumente, kako ih ja vidim, i za razliku od Vas nisam tvrdio ništa, a naročito ne da je bilo šta "očigledno".
ninasimone ninasimone 18:41 17.06.2009

Re: Prevara ?

Ako ostavimo po strani da li se u Iranu desila izborna pobeda ili "pobeda", i kolika je razlika izmedju Ahmadinedzada i Musavija, cinjenica je da u Iranu postoje dve sukobljene strane. Kao sto postoje i u Americi, i u svakoj drugoj zemlji na svetu. Gledati na zapad kao na monolitnu masu u kojoj svi - apsolutno svi - teze jedino ka materijalnom bogatstvu je isto toliko pogresno koliko i misliti da svi muslimani/Arapi/Rusi/Kinezi/ubaci-po-zelji misle i zele isto. Uvek i svuda ima onih koji zele promene, ma koliko te promene neupucenima izgledala minorne i zanemarljive, i onih koje zele da zadrze status quo.
Ne ide se uvek ni pravolinijskom uzlaznom linijom. Nama je posle Milosevica dosao Kostunica, pa Djindjicevo ubistvo, pa sve dva koraka napred, tri unazad... Niti je uvek jasno sta je bolje a sta gore, ili, bolje receno, jednima je uvek bolje a drugima gore, i kuda se ide.
Kada se bunimo protiv binarnog pogleda na svet, mi se bunimo protiv crno-belih/dobro-lose/normalni-idioti kvalifikacija. Ali, svet u sustini jeste binaran samo sto linija koja razdvaja dve strane ne lezi precizno u geografiji, religiji, moralu, etnickom pripadanju, drustvenom uredjenju, itd. vec u nama samima, u pojedincu. Dihotomija je zapravo krajnje individualna, moja prava vs. tvoja prava, a najsigurniji nacin da se problem zamuti je da se digne na nacionalno/religiozno/etnicki/ itd. nivo gde neko uvek mora da se zrtvuje zbog "visih" interesa.
drug.clan drug.clan 18:51 17.06.2009

Re: Prevara ?

ninasimone
Uvek i svuda ima onih koji zele promene, ma koliko te promene neupucenima izgledala minorne i zanemarljive, i onih koje zele da zadrze status quo.


Ja bih rekao da postoje dve velike grupe koje (obe) zele promene samo ne mogu da se saglase oko ciljeva i metoda za njihovo ostvarivanje.

Ona treca grupa, malobrojna i vladajuca tezi da iskoristi neslaganje ove dve velike grupe kako bi zadrzala status quo u kome vlada i eksploatise!

Pokusajte da primenite ovo na primere oko nas....
ninasimone ninasimone 19:06 17.06.2009

Re: Prevara ?

Dobro, to su sad vec detalji, grupe se dalje dele na podgrupe, neke se poklapaju, neke ne. Poenta je da postoje dve osnovne sile, obe sa mnostvom podgrupa, koje idu u razlicitim pravcima.
lutherblisset lutherblisset 17:45 17.06.2009

Dobar tekst

Nema se šta dodati.
Biljana 77 Biljana 77 18:19 17.06.2009

Hvala onoliko!

što mogu malo realnije da zavirim u dešavanja u Iranu. Žao mi je što se ova zemlja toliko bogate kulture po medijima povlači samo na temu Ahmedinedžada, nuklearnog programa i sl. Iran je puno više od toga. Nažalost, politička dešavanja i medijska slika o njima su zastrle pogled na ovu zemlju i stavile je u rang Severne Koreje.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 19:13 17.06.2009

*****

Hvala na in-depth analizi. Odaj tajnu, gde nalaziš vreme?

Šta ćemo sa Izraelom i drugim dosadnim mušicama?




oldtajmer92 oldtajmer92 04:55 18.06.2009

Prosecni...

Prosecni amerikanac ne zna na sta je Obama mislio onom recenicom, a sumnjam da prosecan srbin zna vise. Ajde sada objasni citaocima sta se desilo 53-e i ko je bio Kermit Ruzvelt (mladji).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 10:23 18.06.2009

Re: Prosecni...

Kermit Ruzvelt

this one?
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:46 18.06.2009

Re: Prosecni...

oldtajmer92
Prosecni amerikanac ne zna na sta je Obama mislio onom recenicom, a sumnjam da prosecan srbin zna vise. Ajde sada objasni citaocima sta se desilo 53-e i ko je bio Kermit Ruzvelt (mladji).

U pravu si. Ideja mi je bila da zagolicam radoznalost onih koji ne znaju (u nadi da će odgovor potražiti sami). Tako da ću i dalje vođen tom idejom samo preneti pasus iz odlične knjige Stivena Kinzera, Svi Šahovi ljudi, izdate od kuće na kojoj se blogodarimo (samizdat B92).

Ubrzo pošto je predsednik Ajzenhauer stupio na dužnost 20. januara 1953. godine, Džon Foster Djuls i Alen Djuls obavestili su svoje britanske kolege da su spremni da krenu protiv Mosadega. Njihov puč imao bi šifrirani naziv Operacija "Ajaks", ili u žargonu CIA-e, TRAJAX. Kao vođu prijekta odabrali su Kermita Ruzvelta, službenika CIA-e s velikim iskustvom na Bliskom istoku. unuka predsednika Teodora Ruzvelta.

Str 18
oldtajmer92 oldtajmer92 20:58 18.06.2009

Re: Prosecni...

this one?

aha
oldtajmer92 oldtajmer92 20:59 18.06.2009

Re: Prosecni...

Bojan Budimac
U pravu si. Ideja mi je bila da zagolicam radoznalost onih koji ne znaju (u nadi da će odgovor potražiti sami). Tako da ću i dalje vođen tom idejom samo preneti pasus iz odlične knjige Stivena Kinzera, Svi Šahovi ljudi, izdate od kuće na kojoj se blogodarimo (samizdat B92).


To je stvarno sjajna knjiga
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:06 18.06.2009

fotka iz Kelna

De Mančinijevi su juče tokom sightseeing-a Kelna naišli na demonstracije iranske dijaspore.

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:02 18.06.2009

Re: još jedna fotka iz Kelna

Zanimljivo je bilo što su demonstracije bile istovremeno na dva mesta koja su bila udaljena ne više od 150 metara. Na onoj prvoj slici, gore, je mala grupa od ne više od 50 ljudi koji su stajali na veoma prometnom mestu u pešačkoj zoni. Na onoj drugoj, dole, je veća grupa na širem prostoru odmah do katedrale, ali sa strane, ne tako prometno i vidno (mi ih prvo nismo videli iako smo bili u katedrali).

Idealno mesto bi bilo ispred katedrale, ali to najverovatnije nije bilo dozvoljeno, pa su se zato verovatno podelili ovako.

Na onoj prvoj se vide ispred mase dvoje ljudi od kojih jedan drži mikrofon. Uzvikivali su parole, a oni sa zastavama odgovarali na njih na Farsi jeziku, tako da nemam pojma šta su tačno govorili. Verujem da je nešto kao "stop diktaturi u Iranu" ili slično. Oni mnogobrojniji kod katedrale su većinom imali neke parole u rukama na engleskom "where is my vote" i slično. Kad bi se umorili od parola pustali su čudnu muziku, koja je meni zvučala kao sovjetske revolucionarne pesme i koračnice. Zamislite nešto što zvuči kao Podmoskovske Večeri na Farsi jeziku.

Bojan Budimac Bojan Budimac 11:54 18.06.2009

troll o Sibel Edmonds

Juče sam otkrio da je Sibel Edmonds postala bloger pre mesec dana.

Ko je Sibel Edmonds? Na to pitanje je dosta teško odgovoriti na jednostavan način. Jednostavan odgovor bi bio da je to najućutkaniji (most gagged) whistleblower u SAD. Evo jednog pasusa biografije koju je linkovala umesto profila na blogspotu. (izvini Predrage, ali ovo mi je teško da prevodim)

Ms. Edmonds worked as a language specialist for the FBI’s Washington Field Office. During her work with the bureau, she discovered and reported serious acts of security breaches, cover-ups, and intentional blocking of intelligence that had national security implications. After she reported these acts to FBI management, she was retaliated against and ultimately fired in March 2002. Since that time, court proceedings on her issues have been blocked by the assertion of “State Secrets Privilege” by Attorney General Ashcroft, and the Congress of the United States has been gagged and prevented from any discussion of her case through retroactive re-classification issued by the Department of Justice.

Elem, zašto ovo pišem? Zato što je Sibel 1/4 Iranka (bila kao osmogodišnje dete prisutna na nekim demonstracijama tokom islamske revolucije), govori Farsi i vrlo je upućena u mnogo, mnogo stvari. Za sada je napisala dva bloga o iranskoj situaciji, oba imaju "smell test" kao motiv. Drugi post, jučerašnji, ima zanimljiv pristup – kako to da baš protesti protiv izbornih rezultata u Iranu okupiraju toliku pažnju svetskih medija, a kad se slične/iste stvare dešavaju u Egiptu, Azerbejdžanu, Turskoj, Uzbekistanu i sl. onda su ignorisane... Selective coverage

U svakom slučaju zanimljivo:
Iran, Again: Begging for a Smell Test
Iran’s Elections & Selective Coverage


P.S. Odličan dokumentarac je napravljen o njenom slučaju i može se pogledati online Kill the Mesenger

P.P.S. Njen zvaničan sajt
ninasimone ninasimone 21:11 18.06.2009

Re: troll o Sibel Edmonds

e, jbg, ja naivno mislila da ovoliki Iranci protestuju jer su stvarno nezadovoljni kad ono ispade da je par klinaca diglo fashion uprising jer bi da javno nose leviske - a zna se ko pravi leviske i kontrolise medije... i taj twitter, sto pre da se zatvori! Dacu ja njima high-tech revoluciju, koran u ruke pa twittuj alahu!
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:23 18.06.2009

Re: troll o Sibel Edmonds

ninasimone
e, jbg, ja naivno mislila da ovoliki Iranci protestuju jer su stvarno nezadovoljni kad ono ispade da je par klinaca diglo fashion uprising jer bi da javno nose leviske - a zna se ko pravi leviske i kontrolise medije... i taj twitter, sto pre da se zatvori! Dacu ja njima high-tech revoluciju, koran u ruke pa twittuj alahu!

Gde si ti to videla na tom blogu?
ninasimone ninasimone 21:59 18.06.2009

Re: troll o Sibel Edmonds

iz njenog odgovora na jedan od komentara:

"GreatDogs: MEK is only one of several. We have a huge Ex-Shah's Diaspora over here; Washington DC area and Los Angeles.For almost three decades they've been dreaming, organizing, planning, hoping to topple the regime, take their little puppy Pahlavi back to Iran, take back their palaces and mansions, and rule again. Maybe a little different: semi-democratic elections plus a king. But, the same old way as far as ripping off the people, enriching themselves, and serving their masters' interest with their oil and strategic location...Then you have educated activists under 30 (upper & upper middle class) in Tehran- have their satellites, active via twitter and the net in general, and longing to wear their levies openly;-)"


Bojan Budimac Bojan Budimac 22:12 18.06.2009

Re: troll o Sibel Edmonds

ninasimone
iz njenog odgovora na jedan od komentara:

"GreatDogs: MEK is only one of several. We have a huge Ex-Shah's Diaspora over here; Washington DC area and Los Angeles.For almost three decades they've been dreaming, organizing, planning, hoping to topple the regime, take their little puppy Pahlavi back to Iran, take back their palaces and mansions, and rule again. Maybe a little different: semi-democratic elections plus a king. But, the same old way as far as ripping off the people, enriching themselves, and serving their masters' interest with their oil and strategic location...Then you have educated activists under 30 (upper & upper middle class) in Tehran- have their satellites, active via twitter and the net in general, and longing to wear their levies openly;-)"

I onda učitaš Sibel Edmonds neki religiozni fanatizam, svak ti čast. Predlažem ti da pročitaš to što si izdvojila ponovo.
ninasimone ninasimone 22:29 18.06.2009

Re: troll o Sibel Edmonds

ostalo je moj dodatak uz pesnicku hiperbolu posto sta im drugo preostaje ako je Ahmadinedzad dobio na izborima, stvarno ili uz malu prevaru -
ako se toliko pljuje iznenadno zanimanje medija za dogadjaje u Iranu (i to samo u Iranu), onda najbolje da twitter prestane bilo sta da objavljuje odande posto uglavnom odatle stizu informacije. Samo se daje municija neupucenim blogerima koji, eto, imaju sta da kazu o svemu i svacemu a pojma nemaju sta govore (osim Sibel, naravno).
btw, pored te velike sahove dijaspore, postoji i velika post-sahovska pa mozda i oni imaju sta da kazu o svemu ovome. Ili su mozda i oni diskreditovani time sto su razlozi njihovog izbeglistva zelja da nose farmerke.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:37 18.06.2009

Bojane,

ćaos.

razmišljao sam danas tokom dana, dok sam boravio na naučnoj ekspediciji kroz otomanski jerusalim (XVI-XX vek) o ovom tvom blogu. na stranu eruditivnost, učenost, načitanost, fini i opušteni a opet pitko-znanstveni stil pisanja (u šta neosporno trebaš biti uveren čak i bez mnogobrojnih komplimenata), postoji neki vajb u tvojoj subjektivnoj viziji (a može li i biti ikakva drugačija vizija mimo subjektivne?) koji mi nije, hm, prihvatljiv.

pre svega, postoji određena doza fine ironije na račun zapada koju ne mogu da razumem.

pre priče, evo plakata koji je preplavio jerusalimske ulice poslednjih dana.



da li pretpostavljaš ko stoji iza tog plakata?
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:06 18.06.2009

Re: Bojane,

da li pretpostavljaš ko stoji iza tog plakata?

Pa mislio sam da znaš da sam dosta redovan čitalac (online) Haaretza (na engleskom).

pre svega, postoji određena doza fine ironije na račun zapada koju ne mogu da razumem.


Žao mi je što si tako razumeo tekst ili što tako razumeš mene, ali nisam siguran da sam razumeo zamerku.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:03 18.06.2009

Re: Bojane,

da li pretpostavljaš ko stoji iza tog plakata?

ko stoji iza tog plakata? ja ne citam Haaretz i prvi put vidi ovaj plakat. ako moze info? hvala.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:15 18.06.2009

Re: Bojane,

ko stoji iza tog plakata? ja ne citam Haaretz i prvi put vidi ovaj plakat. ako moze info? hvala.

Jewish National Front
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:08 18.06.2009

Re: Bojane,

Jewish National Front

?! a zasto? samo zbog recenice Sredinom Hladnog rata Sjedinjene Države su igrale ulogu u zbacivanju demokratski izabrane vlade Irana....? nije valjda?! ili sto US ne reaguje na Iranske proteste? mozda ne kapiram...verovatno da je tako.
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:45 18.06.2009

Re: Bojane,

?! a zasto? samo zbog recenice Sredinom Hladnog rata Sjedinjene Države su igrale ulogu u zbacivanju demokratski izabrane vlade Irana....? nije valjda?! ili sto US ne reaguje na Iranske proteste? mozda ne kapiram...verovatno da je tako.

Zbog kairskog govora i insistiranja (deklarativnog) Obamine administracije na obustavi izgradnje ilegalnih izraelskih kolonijalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Nema veze sa Iranom.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:09 19.06.2009

Re: Bojane,

Zbog kairskog govora i insistiranja (deklarativnog) Obamine administracije na obustavi izgradnje ilegalnih izraelskih kolonijalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Nema veze sa Iranom.

ali ima veze sa islamom kao vezom palestinaca i iranaca i to je to, right? kao jedna rec menja sve? to mi lici na ono: ako nisi sa nama (bez izuzetka), onda si sa njima/protiv nas?

kako je sve to besmisleno...
antioksidant antioksidant 10:44 19.06.2009

Re: Bojane,


Jewish National Front

pretpostavljam da to nije isto kao national front of judea?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:10 19.06.2009

Re: Bojane,

definitivno nije isto.



oni su jedno, a mi drugo.

šalu na stranu,
hteo sam, Bojane, da ti kažem da mislim da grešiš što negde potcenjuješ nastojanja Zapada u novonastalim okolnostima. Obama se pokazuje ipak kao ne Aipac-ovac, naprotiv, otvoreno je izgovorio da nema šanse da bude Netanijahuova lutkica na koncu. Netanijahu se već jednom tako ispalio, u prošlom sazivu, kada je otišao pun sebe kod Klintona, powerfreak-a kakav je bio, pa se to okončalo tako što je morao da naoružava Arafatov Fatah - oružje koje je Fatahova sekcija Al Aksinih mučenika potom upotrebila protiv izraelskih civila u okršajima tokom Intifade 2000-2004. doduše, ne bi me čudilo da su Netanijahu i Šaron to upravo i priželjkivali i da su zato i pristali na Klintonova insistiranja 1996. i '97. da naoružaju Arafatovu miliciju. kako god, danas je Netanijahu počeo mandat sa jednom pričom - nema plana o dve države, kad ono, ne lezi vraže, posle prve posete Vašingtonu - odjednom pristajemo kao država i narod na plan o dve države?! to je dobar razvoj, koliko god Netanijahu bio tricky i orvelijanski-totalitarna ličnost, sa svrgnućem Ahmedinedžadovske retorike u Teherenu - kojega, uzgred, ne znam iz kojih razloga podetinjuješ i činiš literarno naivnim nevinašcetom i nekom vrstom dobroćudno diktatorijalne ličnosti; lik ima užasno otrovnu retoriku, možda i jeste neki socijalni reformator za iranske pralje (ali, nisu li i neki teži mrakovi prethodnog veka počeli kao naivni socijalizam?)...

kako god, meni nije ispran mozak holokaustizacijom izraelske politike, čak mislim da bi eventualna vojna konfrontacija Izraela i Irana, iako donevši stravičnu humanu pogibelj i jednoj i drugoj strani (a ne mislim da je Nedžad koji stalno mantra sa pretnjom spaljivanja i brisanja Izraela sa mape to govorio tek tako, fazona radi, da bi postao grozni infant međunarodne scene; već mislim da je čovek realni freak kojem je što dalje od vlasti boravio, to mirniji san za moju i teheransku decu); donela i neko olakšanje jer bismo skinuli tu pretnju nekonvencionalne vojne konfrontacije s tapeta, i život bi, i pored obostranih strašnih, besmislenih i nepotrebnih žrtava, nastavio da teče dalje - bez te plašnje "šta će biti ako mi njih nuklearkom; a šta ako oni nas.

ponovo, ono digresija sa Barače Huseinovim plakatom imala je za svrhu da ti pokažem da ako su naši lokalni faširani frikovi nenaklonjeni Baraku, znači da čovek ima neke okej zamisli;

- tako da, u suštini ne razumem tvoje, Šarskijeve, i druge "veće antipatije za američku administraciju, nemoralni zapad, korumpirani nytimes..." od antipatije koju imate prema Nedžadu jagnješcetu nevinome.

eto, to sam hteo da ti kažem, bez previše želje da polemišem na blogu, javiću se ako budeš pisao nešto zanimljivo - ne sumnjam da hoćeš pisati (btw, je l' ti daju neku kintu za ove tekstove? ovo su tekstovi vredni truda, vremena, izuzetno visokog kvaliteta koji čak prevazilazi srpsku žurnalističku scenu, i mislim da ne bi trebao da pristaneš da objavljuješ bez naplate honorara, bez obzira na to u kojim i kakvim se friendly odnosima sa maticom nalaziš; ali naravno, verujem da ste već to rešili i da dobijaš neku nadoknadu za to što pišeš).

lep pozdrav za grad - među svetova.

antioksidant
Jewish National Front pretpostavljam da to nije isto kao national front of judea?

vishnja92 vishnja92 22:13 19.06.2009

Re: Bojane,

btw, je l' ti daju neku kintu za ove tekstove? ovo su tekstovi vredni truda, vremena, izuzetno visokog kvaliteta koji čak prevazilazi srpsku žurnalističku scenu, i mislim da ne bi trebao da pristaneš da objavljuješ bez naplate honorara, bez obzira na to u kojim i kakvim se friendly odnosima sa maticom nalaziš; ali naravno, verujem da ste već to rešili i da dobijaš neku nadoknadu za to što pišeš.


Vilovnjace, vidi:

A Elbereth Gilthoniel
o menel palan-diriel,
le nallon si di'nguruthos!
A tiro nin, Fanuilos!


kad si stavio te cvikere na oci? Budimac to ne duguje nikome vise nego sebi. pricajte pa ces se uveriti.

a ja sam skoro pa sigurna da ovoga
kojega, uzgred, ne znam iz kojih razloga podetinjuješ i činiš literarno naivnim nevinašcetom i nekom vrstom dobroćudno diktatorijalne ličnosti

nema nigde.

Gilthoniel! A Elbereth!
Bojan Budimac Bojan Budimac 23:29 19.06.2009

Re: Bojane,

Srđane,

žao mi je ako vidiš moj tekst kao odbranu bilo koje opcije u Iranu. Ja sam jednostavno hteo da ukažem da nema neke bitne razlike između ta dva kandidata, jer u krajnjoj liniji su mule te koje određuju politiku, a ni Musavi ne ruši ustavni poredak, ma šta mi projektovali u te proteste, kao i to da će pukotina koja, očigledno postoji u iranskom društvu biti iskorišćena od Zapada.

Što se tiče Bibija i Obame. Odnosno, prvo Bibi, pa ne znam da li smo slušali isti govor. Naime, to na šta Bibi pristaje je sve samo ne rešenje sa dve države i tu se apsolutno ništa nije promenilo u njegovoj poziciji osim što je stidljivo prevalio tu reč preko usta. Ta "država" koju je on ponudio nema nijednog prerogativa države i nikakve kontrole ni nad čim. (ništa to nije rocket scinence i inicijativa arapske lige, koja je u skladu sa međunarodnim zakonima je već godinama na stolu)

Svojevremeno kad si bio očajan zbog izbora u Izraelu ja sam pokušao da ti pružim neki optimizam (i dalje stojim iza tih reči) rekavši da je ključ u SAD i da u krajnjoj liniji nije tako loše ako se dve ekstremne strane nateraju na pregovore. Dakle, u ovom slučaju Bibi i Hamas (mora se priznati da u je u svom govoru vrlo vešto ostavio vrata otvorenim za tu mogućnost), jer ako se dva ekstrema dogovore, onda će umereni na obe strane lako pristati na taj dogovor (za razliku kad se umereni dogovore, pa ekstremi na obe strane probuše dogovor).

E sad Obama, kairski govor je vrlo lep i kao spisku želja nema mu se šta zameriti (recimo tako). Međutim, mene interesuju akcije. To da Obama nije AIPAC-ovac, tek treba da dokaže, jer ja takođe pamtim njegov govor, pre izbora, u toj respektabilnoj instituciji. Isto tako me interesuje čime State Department misli da "pojasni" Bibijevoj administraciji svoj "čvrst" stav oko settlements-a. Poslednji koji se usudio da malo šibne Izrael po novčaniku je bio papa Buš i to baš na istom pitanju, da li će se Obama usuditi na nešto slično? Će vidimo, ali koliko juče videh nasmejana lica Avigdora i Hilari, pa nešto sumnjam. Dok ne vidim konkretan potez.

Ja svoje stavove formiram na osnovu informacija kojima raspolažem i oni su samo moji. Nikad se ne baždarim stavove tako kako ti posredno predlažeš digresijom o Obaminom plakatu (koji je btw toliko distorzirana percepcija, ali vidim da hvata korena u Izraelu i to ne samo među faširanima). Naime, ako se Obama sviđa ili ne sviđa nekome ko se meni sviđa ili ne sviđa to ne utiče na moj stav o njemu. Tako je sa Obamom, tako je sa svim.

Iran nije vodio agresivni rat neka dva veka i ne verujem da će ikoga napasti. Uostalom, sad već davne 2003. sve u vezi Izraela i Irana se moglo ispeglati, da je Vašington hteo. Ne znam da li znaš za "grand bargain" koji je Teheran maja 2003. ponudio Vašingtonu. Evo samo nekih detalja:

The two-page proposal for a broad Iran-U.S. agreement covering all the issues separating the two countries, a copy of which was obtained by IPS, was conveyed to the United States in late April or early May 2003. Trita Parsi, a specialist on Iranian foreign policy at Johns Hopkins University School of Advanced International Studies who provided the document to IPS, says he got it from an Iranian official earlier this year but is not at liberty to reveal the source.

The two-page document contradicts the official line of the George W. Bush administration that Iran is committed to the destruction of Israel and the sponsorship of terrorism in the region.
***
The Iranian negotiating proposal indicated clearly that Iran was prepared to give up its role as a supporter of armed groups in the region in return for a larger bargain with the United States. What the Iranians wanted in return, as suggested by the document itself as well as expert observers of Iranian policy, was an end to U.S. hostility and recognition of Iran as a legitimate power in the region.
***
Another concession in the document was a "stop of any material support to Palestinian opposition groups (Hamas, Jihad, etc.) from Iranian territory" along with "pressure on these organizations to stop violent actions against civilians within borders of 1967".

Even more surprising, given the extremely close relationship between Iran and the Lebanon-based Hizbollah Shiite organisation, the proposal offered to take "action on Hizbollah to become a mere political organization within Lebanon".

The Iranian proposal also offered to accept much tighter controls by the International Atomic Energy Agency (IAEA) in exchange for "full access to peaceful nuclear technology". It offered "full cooperation with IAEA based on Iranian adoption of all relevant instruments (93+2 and all further IAEA protocols)
***
In return for these concessions, which contradicted Iran's public rhetoric about Israel and anti-Israeli forces, the secret Iranian proposal sought U.S. agreement to a list of Iranian aims. The list included a "Halt in U.S. hostile behaviour and rectification of status of Iran in the U.S.", as well as the "abolishment of all sanctions".
***
But in 2003, Bush refused to allow any response to the Iranian offer to negotiate an agreement that would have accepted the existence of Israel.
***
Parsi says that the ultimate authority on Iran's foreign policy, Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, was "directly involved" in the Iranian proposal, according to the senior Iranian national security officials he interviewed in 2004.


Ceo članak ovde (boldovanje moje).


Trita Parsi koji se pominje u tom članku je napisao odličnu knjigu o trouglu Izrael, Iran i SAD: Treacherous Alliance – The secret dealings of Israel, Iran, and U.S.


Mnogo stvari je jasnije posle čitanja iste, pa i (posredna) podrška neokonzervativaca Ahmedinedžadu (kao i potreba za njegovom prekomernom demonizacijom, za čega je ponavljam vrlo kriv). Da je jagnje nije i ne znam gde si to učitao. Da je Hitler nije, a ono o iranskim praljama ne znam kako da protumačim, možda da se njihovi glasovi ne broje?

–––––––––––––––––
Na žalost, Srđane, nisam plaćen za moja pisanija, mada bih voleo da budem. No, nisam siguran da bih se uklopio u bilo koju uređivačku politiku, jer eto često pišam uz vetar. Ne zato što mi to prija, nego zato što (ponavljam) svoje stavove ne prilagođavam nikome i ničemu, a gradim ih na informacijama koje imam. Zato mi je forma bloga idealna i ovo što radim ovde od avgusta prošle godine sam pre toga radio na privatnom blogu šest godina (svaki put se iznenadim da tamo ima i redovnih čitalaca, neki se jave, ali nemam feedback kao ovde).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:45 19.06.2009

Re: Bojane,

srdjane, bojane...kad vidim ovako dobre diskusije (koje su retke), upiskim se od srece...
samo toliko.
gordanac gordanac 05:59 20.06.2009

Re: Bojane,

E sad Obama, kairski govor je vrlo lep i kao spisku želja nema mu se šta zameriti (recimo tako). Međutim, mene interesuju akcije.

Takvi, strateški govori, se "daju" tek i nakon toga što je napravljena i strategija i - "akcioni plan", višegodišnji. Prve prave rezultate možeš očekivati tek pri kraju njegovog "prvog" mandata. Ili ćeš u godini koja dolazi slušati "amandmane i anex-e" na govor, ako monitoring strategija pokaže da je bilo šta od planiranog - neizvodivo.
Evo, kroz primer, da bude jasnije:
- 1948. je komunistička ekipa kod nas pismom (a posle i govorom) odbila rusku strategiju "lagera". TO je oblikovalo naših 40 godina relativnog mira i stabilnosti, a izgovoreno je tek - nakon strateškog dogovora razvijenog na bazi govora iz 1943., pri čemu te godine i u par godina neposredno posle većini nije izgledalo da je sve to išta drugo osim - spiska želja pretočenih u reči. Nekad biva i tako - govori iz devedesetih su bili takvi, bez "postave" prethodnog strateškog promišljanja, više "spisak želja"...kako god da im se tumače rezultati.
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:52 20.06.2009

Re: Bojane,

Takvi, strateški govori, se "daju" tek i nakon toga što je napravljena i strategija i - "akcioni plan", višegodišnji.

E vidiš, ja je ne vidim, a nisam primetio da neko drugi vidi bilo kakav plan (kamoli novi). Možda smo svi u krivu, ali imajući u vidu kontinuitet američke spoljne politike pod bilo čijom administracijom, teško mi je da u to poverujem. Uostalom, iranski "grand bargain" je i dalje na stolu, pa se ništa ne dešava nego se "unconditional talks" uslovljavaju istim uslovima kao u Bušovoj administraciji. Čak se daju neki rokovi.

P.S. Ništa mi ne bi bilo draže nego da budem u krivu i da se ovaj napaćeni deo planete smiri ili bar počne da smiruje, ali živi bili pa videli (recimo da istim pasošem mogu da otputujem da posetim Srđana, Damask, Riad i Teheran, bilo kojim redosledom). Da, kažem kako se ovde kaže inshalla bićemo za četiri godine ovde. Uostalom, pokazao sam dozu optimizma gore.

P.P.S. Evo sad odslušah člana kvarteta (o tempora, o mores) Blera (stavljanje njega u kvartet je kao angažovanje piromana u protivpožarnoj zaštiti, no, to telo je ionako bezubo). Elem, uveren je da ako Obama bude imao "prave partnere" postići će mir. Pitanje -- Da li se ste sreli sa Hamasom? Odgovor -- Ne.
Uostalom, koliko je to telo bezubo pokazuje smehotresni izveštaj Alvara de Sota, pre ostavke, mislim kad visoki diplomata UN pominje Pajtone u izveštaju šta'š više? “Pokušavajući da ispunim misiju u datim okolnostima često sam se osećao kao Crni Vitez iz “Monti Pajton i Sveti Gral” koji, pošto mu je kralj odsekao obe ruke i noge, i dalje optužuje protivnika da je kukavica i preti da će mu odgristi noge.” (iz izveštaja). Vidim, Toni nema takve zamerke. Elem, šta hoću da kažem je da partnere za mir ne možeš da biraš i sviđalo ti se to ili ne imaš da pregovaraš sa onima koje imaš, a naročito ako su izabrani na free&fair izborima. Podrazumevajući, naravno, da hoćeš da pregovaraš.

P.P.P.S. Na kraju da ne ispadnem u istom kampu kao oni Srđanovi "faširani" i da ne ispadnem pesimistični hope-killer mogu reći da se slažem sa Karterom (možda samo s malo manje entuzijazma)
Haaretz: So overall, you sensed a positive atmosphere since Obama took office?

President Carter: Oh yes, everywhere. There is a new hope that progress would be made. I think the hope is justified, I certainly share it.

Ceo intervju

No, stvari koje ne moraju da čekaju primene grand strategy i koje se mogu desiti brzo da ima volje -- govoreći o Gazi, Karter u istom intervjuu -- According to the UN 41,000 of their homes are either severely damaged or destroyed. And for five months they haven't gotten a single sack of cement, or single sheet of plaster. They're being treated like savages.
gordanac gordanac 09:44 20.06.2009

Re: Bojane,

Pitanje je tvojih "unapred očekivanja" o tome ŠTA je prava akcija i ŠTA je prava promena NA BOLJE, tu se izgleda malko ne razumemo.
Svaka i svačija očekivanja su (mahom) - sopstveni spisak želja, a Obama ima taj (težak) posao - upravljanje očekivanjima.
To što (pretpostavljam) ti imaš sasvim normalna očekivanja - saradnja, prestanak nasilja, ljudska prava, kažnjavanje zločina...uvažavanje međunarodnog prava...zaustavljanje svake vrste terorizma...itd., ne znači da ti nisi u pravu što imaš takva očekivanja, samo ponekad znači da se I TAKVA očekivanja moraju "sameravati" sa realno mogućim i tek na osnovu toga "meriti" sledi li kakva akcija u dobrom pravcu i smeru.

Potpuno druga tema je uloga i značaj UN u celoj situaciji. To ima samo indirektne veze sa Obamom, a direktne će imati tek u budućnosti, skoroj.
Pred Obamom su inače - prevelika očekivanja, svih. To će mu stalno pre biti prepreka nego podrška, na žalost, ali to tako biva.
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:24 20.06.2009

Re: Bojane,

Pitanje je tvojih "unapred očekivanja"


Moja skromna (ne)očekivanja sam dokumentovao.

Od svih političara, govora i strategija meni više nade ulivaju stvari poput ove:



Verovatno zato što mislim da će lepota, umetnost (dobro, OK i žene) spasiti svet.
Srđane, znaš li za taj film i projekat? Meni iz ovog priloga izgleda sjajno (u oba smisla).

Evoj jednog lepog review-a o filmu.
gordanac gordanac 17:16 20.06.2009

Re: Bojane,

:))))))))

Verovatno zato što mislim da će lepota, umetnost (dobro, OK i žene ) spasiti svet.


i - štreberi!
..i nikad drugačije nije ni bilo...

Dovoljno je samo da svi koji dele to i takvo mišljenje - ne odustaju od njega....
Pa kakgod i štagod...
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:44 20.06.2009

Re: Bojane,

i - štreberi!
..i nikad drugačije nije ni bilo...

Dovoljno je samo da svi koji dele to i takvo mišljenje - ne odustaju od njega....
Pa kakgod i štagod...

Di zaboravih štrebere
vishnja92 vishnja92 18:19 20.06.2009

Re: Bojane,

Di zaboravih štrebere

:)))))))))))))))))))))
htedoh da ti kazem, ali nisam imala srca.... :)))
gordanac gordanac 18:38 20.06.2009

suncostaj troll...

vishnja92 vishnja92 18:51 20.06.2009

Re: suncostaj troll...

ej, štreberi, suncostaj je sutra......

eeeee, evo ga, stiglo i ovde!!! :)))))))
gle kakvo je...... :)

hvala, srecan i tebi
sutra je dan za paganske aktivnosti svih vrsta... suncostaj :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana