Hajde da se ne lažemo

dzudi RSS / 17.06.2009. u 22:35

Sto puta sam rekla sebi - nemoj ovde da pišeš o politici, ćuti, piši o autobusu, klinkama, deci, cveću..

E, pa ne mogu više da ćutim. Ako ne progovorim, moraću početi da lajem kao moj pokojni Bobi.

Dosta mi je više postizborne kombinatorike, datih obećanja, pobednika i gubitnika i svega šta se dešava iza kulisa.

Možda treba da postanem šaptač u ovom pozorištu zvanom politička scena Srbije. Bar bih imala platu, malkice manju od ministarske. Ko zna. Mada, pare ljude kvare :)

Da krenem iz prvog, i posle ulazim u druga dvorišta.

SPS - Idejni tvorac višestranačja u Srbiji. SPS koji je harao i varao i vodio skroz pogrešnu politiku tokom devedesetih. Uništitelj moje generacije.

Vraćen na političku scenu posle kraha 2000-te godine i to dva puta dobio infuziju od onih koji su potezali nož na njega, od onih koji su se borili protiv njega, čak i do neba. :(

 

SPO - Večiti Vuk , tvorac i rasturač svih opozicionih koalicija. Stvorio je gigant stranku u koju se ulazilo iz ideala. Priznajem, bila sam budala.

Sećam se odlazaka iz stranke. Prvo Rakitić sa Uroševićem, sledeće godine Vlada Gajić. Masa je počela da se talasa.

Ex mistar za infrastrukturu i kapitalne investicije Velimir Ilić  je jedini časno i pošteno otišao iz stranke 1997.godine, kada je SPO bio jaka i stabilna, još velika stranka. Pošteno. Nije ostavio stranku kada se ona topila, već je otišao kada je bila na vrhuncu moći.

Poslednji izađoše Voja i Verko, baš kada je brod tonuo. Ja tada više nisam bila budala. Znala sam ko je i gde SPO.Ko je porodica koja se ofajdila od politike. Njena. Na žalost, Njegova porodica nije bila te sreće.

DS - Nervirala me je salonska politika prvog predsednika. Posebno mi je kod njega i Vuka smetala ta komunistička prošlost.Nervira me i što nikada ta stranka nije SAMA izašla na izbore.

Demokratska Stranka Srbije i Demokratski Centar, kao i LDP, " čeda " su te DS.

DSS. Stranka u kojoj postoje oni hrabri i oni koji to nisu. Sredine nema. Smeta mi što liči na SPO, i na SRS. Fanatizam je dobar, antifanatizam je loš.

SRS. Ko to beše? Ah, da, vođa je u zatočeništvu. Još nije sto posto izdao svog prvog kuma. Kada će, ne znamo.

Sada mala stranka, ali i od njih zavisi.

LDP - nervira me crvena boja, nerviraju me manifesti. Kao da sam u 1946, a ne u 2009.godini. Vraćaju u prošlost, a nude budućnost. I ima mnogo ex i sadašnjih komunista.Da je Zoran ostao živ, ne bi se to dešavalo. Verujem u to.

I od njih zavisi.

SNS - Liče mi na DS i liče na SPO, iz njihovih najboljih izdanja. Po nekom čudnom zakonu, predsednik je takođe bio drug član. Njegov zamenik, zbog svojih godina to nije bio. Omladina željna promena. Još veruje u ideale.

LTO -Lista za toleranciju -  Rasim Ljajić. Jedan od onih, retkih političara koji razume i sluša glas naroda.

******

Ovo je mali priručnik za novije generacije " političara " i političara.

Neki drugi put pisaću o onim godinama...1992, 1996, 1997, 2000-toj.

*****

Napisala ligth devojčica po uzoru na svog novinarskog " tatu ".

Light zbog samog sajta, i zbog ( ipak naučene ) kulture ponašanja.



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 23:27 17.06.2009

Prvi!

Da ti dam preporuku, mnogo se dugo sećaš, da bi mogla da nepristrasno oceniš ono o čemu pišeš, a sa druge strane koga briga za nepristrasnost. I treba malo ličnog mšljenja dodati da bi bilo zanimljivo, Zato preporuka...

E, a sad kritika, na prvom mestu, kada nešto napišeš, drugarice moja, nemoj da čekamo par dana na odgovor, daj to malo ažurnije, nije te valjda stranka zarazila tromošću...

LTO je meni lično velik razočaranje, uprkos nekakvim uspesima u poslednjim izborima, prvo jednim potpunim nedostatkom politke i ideologije, a pogotovo lokalne politike. Rasim mi je potpuno neproziran i prema meni i mojim očekivanjima se odnosi potpuno neodgovorno evo primer



1. Postoji politička volja za hapšenje generala Mladića (2005.)
2. Nadležni organi ne znaju gde se krije ali je jasna politička volja za hapšenje Mladića (2005)
3. Jaka politička volja za hapšenje Mladića (2006.)
4. Nikad jača politička volja... (2007.)
5. Najjača politička volja u univerzumu političkih volja... ... za hapšenje Mladića
6. Još je jača politička volja (iako smo mislili da ne može biti jača od one iz 2006.) (2008.)
7. Politička volja možeš rukom da je opipaš, svi gledate Mladića na TV-u iz vremena najjače volje(opet je još jača politička volja) (2009.)
8. Postoji izvesna politička volja za hapšenje generala Mladića (2010.)
9. izvolite sami drugarice

E sad ne očekujem ja da ga uhapsi baš lično, ali i ne očekujem da me zamajava i pravi budalom, u smislu zaboravio je Uroš šta sam pričao prošle godine, mogu sad iznova...

A o ostalima, šta da ti kažem, sve ih znamoi Ti i ja. Dovoljno o strankama u prošlom sazivu SO govori činjenica da se ni jedna stranka, ni jedan jedini odbonik nije udostojio da makar pokuša ili predloži da na dnevni red stavi predlog o smanjivanju broja odborničkih mesta na 55 da bi građani Voždovca mogli mirno da izađu na izbore i da nemaju nerešen rezultat. Ni jedan jedini. Toliko o ljudskom i moralnom kvalitetu stranaka i odbornika naših. Svih do jednog.

O LDP i DSS kasnije
dzudi dzudi 01:26 18.06.2009

Brzi odgovor

Prijatelju moj,

Nisam troma i prespora, znaš da sam atipična drugarica član i da ne mogu da ćutim.

Naravno, nastavak ovog pisanija sledi, ali samo kad su u pitanju one godine, a i stranke koje si naveo.

Ja sam svojevremeno tražila da se sredi Rešenje o određivanju b.mesta, svi su me gledali zapanjeno, i niko nije ni pomislio da smanjuje i broj odbornika na lokalu.

Ali ti odbornici, mukice jedne, ne troše puno, dnevnica im je stvarno mala ( kao boks mojih cigareta ), ali ne valja kada je odnos 28/28...mnogo je glupo da po treći put idemo na izbore.

Hvala na preporuci, inspirišeš me da pišem dalje...a možda stavim i odlomke buduće knjige, druge po redu koju planiram da pišem. Moram prvu da završim.

Pozz!
miloradkakmar miloradkakmar 08:03 18.06.2009

Slažem

se gotovo 95 odsto u oceni i proceni ovih osam političkih stranak.

[b][/b]
Ovo je mali priručnik za novije generacije " političara " i političara.

Da bi se upotpunio priručnik trebaće ti dosta vremena jer valja obuhvatiti još oko 590 stranak. Trebalo bi da sačekaš preregistraciju, verujem da će se taj broj drastično smanjiti.
sladjamk sladjamk 13:56 18.06.2009

Uf, light devojcice

ne mogu da komentarisem puno, jer ne pratim politiku, kako nase zemlje tako i vase. Doduse uhvatim po nesto, ali uglavnom izbegavam da me truju narocito zadnjih 6-7 meseci.
Ne zelim ni da ulazim u price, ko je odakle i kakve politicke ciljeve i platforme zastupa ( bice da su im licne uvek najvaznije) Posebno mi se podize kosa, kada vidim da su predstavnici parlamenta usli u njega zbog glasova clanova ili simpatizera jedne partije-stranke, i da su odmah nakon ulaska u parlament brze -bolje promenili stranu.
Ovo je samo jedan primer koji kazuje da su uvek samo licni interesi najvazniji.
Tebi veliko bravo i preporuka, za to kako si ih sve skalupila na ovaj blog i naravno podrska, da izdas knjigu. ,,
PS Ja kao drzavljanin druge drzave i nisam kompetentna da dajem komentare o vasim strankama, ali mogu da dam komentar tebi , pa izvoli
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:48 18.06.2009

LDP

LDP je nastao iz potrebe za slobodom, otuda u imenu liberalna i otuda crvena boja, koja je simbol levičarskih organizacija. I nastao je kao vid protesta protiv autoritarnosti Demokratske stranke, koje se posle našeg odlaska pretvorila u menadžersku organizaciju oslobođenu svake politike i ideologije. Kako je u političkom smislu potpuno jednostavno i poželjno dati slobodu pojedincu ili delu organizacije, tako ta sloboda predstavlja organizacioni pakao svake partije. I upravo na tom delu, na toj finoj ekvilibristici između slobodnog kreativnog haosa i potreba organizacionog reda nalazi se opasnost za LDP.LDP-u se desio početni uspeh u nevrememe, kada su ostale stranke i ostali učesnici na političkoj sceni imali jedan zajednički interes, a to je potpuna pacifikacija političke scene i blokiranje svakog pokušaja stvaranja alternative. Stranka koja u svom radu potpuno ne uvažava potrebu za minimalnim populizmom, stranka koja ne želi da sluša glas naroda, koja ne želi da izlazi u susret očekivanjima i koja svojim stavovima ne želi da povlađuje nikome. Stranka koja nudi konzistentan moderan i otvoren program, i koju ne zanima previše većinsko mišljenje. Jednostavno otvoren je potpuno novi pristup problemu. A onda...
A onda se LDP-u desilo ono što se desilo svakoj stranci, u nju su počeli da ulaze profesionalci, oni koji hoće deo kolača i čini se da su za sada pobedili, Ali LDP nije stranka za karijeristu, izborićemo se sa njima, ili tako, ili stvaramo novu stranku. A i čini mi s da će sami da odu kad nestane kolača.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana