Sandžak

Dejan Jović RSS / 08.10.2007. u 17:54

Ne bih htio zvučati previše pesimistično, ali – ne sviđa mi se ovo što se posljednjih nekoliko dana događa u Sandžaku. Malo-pomalo, Sandžak postaje krizno područje, i to upravo u trenutku kad se najavljuje nova konferencija o Kosovu, i kad u zraku stoji pitanje (kojeg nitko ne izgovara, ali ga ni ne zaboravlja): što bi eventualna nezavisnost Kosova mogla značiti za budućnost drugih zemalja u regiji - prije svega Makedonije i Bosne i Hercegovine.   

Uznemirenje u Sandžaku, bojim se, ima potencijal da stvori novo žarište krize unutar same Srbije, sada kad je Kosovo faktički izvan nje. Iako se radi prije svega o sukobu unutar jedne vjerske zajednice, činjenica da se u njega (potpuno nepotrebno i kontraproduktivno – kao da je htjela da se karakter sukoba skrene s unutar-vjerskog na međunacionalni) uplela i srpska policija, ostavlja ipak nešto prostora da se stvar rasplamsa. To je naročito slučaj zato što se bit sukoba vodi oko pitanja – koju ulogu u vjerskom (i političkom) životu sandžačkih muslimana treba imati Sarajevo. Prevagne li ova pro-sarajevska struja, to bi moglo voditi i stvaranju situacije ‘quid pro quo’, u kojoj bi se mogle ponovno čuti ucjene i prijetnje tipa: ‘ako ti možeš meni, mogu i ja tebi. ‘Ako Republika Srpska želi otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, onda i Sandžak može tražiti isto to u odnosu na Srbiju!’

S jedne strane, ta situacija “ako ti meni, ja ću tebi” nije sama po sebi zabrinjavajuća – ona čak može doprinijeti stvaranju ravnoteže, u kojoj se na kraju neće ništa dogoditi. Ali, na drugoj strani, to u politički i društveni život opet uvodi radikalnu retoriku, a možda i radikalne akcije (potencijalno na obje strane) – a tome se nitko normalan ne može radovati. Kome treba povratak retorike iz devedesetih, naročito kad se radi o srbijansko-bosanskim, odnosno srpsko-bošnjačkim odnosima? Kome treba zaoštravanje odnosa između Sarajeva i Beograda? Takva radikalizacija bi gotovo neizbježno vodila daljnjim međunarodnim uplivima i arbitražama – ovoga puta oko Sandžaka! Ne treba spominjati da u svemu tome Republika Srpska ne bi ostala ni mirna ni pasivna, nego bi i u njoj krila narasla radikalnim snagama. I gdje smo onda?

Posebno zabrinjava to da se ovdje radi o potencijalno vrlo eksplozivnoj kombinaciji religijskih i nacionalnih pitanja, koja može imati posljedice po stabilnost gotovo svih zemalja u regiji. Budući da se radi o pitanju buduće orijentacije muslimanskih organizacija, to može imati i šire, možda čak i globalne posljedice, naročito ako u njima prevagnu radikalne snage. Balkan je do sada (srećom!) uspio ostati izvan glavnog sukoba kojeg snage radikalnog islama vode protiv “Zapada” (za njih “Zapad” uključuje i Rusiju i Srbiju, a ne samo Ameriku i Evropu – da se vratim na moj prethodni blog). Ali,  nažalost, nema garancija da će to zauvijek ostati tako.   

U okolnostima mogućeg otvaranja sandžačke krize ne može se izbjeći pitanje: jesu li srpsko društvo i država spremni za slučaj eventualnih ozbiljnijih akcija radikalnih islamista (možda i onih izvana), ako dođe do otvaranja ‘sandžačkog pitanja’? (Kosovo ti islamisti danas vjerojatno smatraju previše “prozapadnim” da bi ga uzeli u zaštitu – ali ako na samom Kosovu dođe do razočaranja onim što već sad neki proglašavaju prevelikim “oklijevanjem”, okretanje prema radikalnom islamu nije sasvim isključeno.) Ima li srpska politika odgovor na eventualni zahtjev za internacionalizacijom sandžačkog pitanja – ako tenzije eskaliraju?

 

Ne treba, naravno, paničariti – možda je ovo samo jedan manji incident, koji će sutra već biti zaboravljen. Nadam se da jest. Ali – što ako nije?



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sova sova 18:10 08.10.2007

do sada...

Mislim da se Beograd dosta dobro drži po strani ovog sukoba, policija koja je juče intervenisala nije ni došla iz Beograda niti je sastavljena od građana srpske nacionalnosti. U pitanu je lokalna policija.
Nažalost, mislim da nije u pitanju incident i da će tamo biti još problema i sa radikalizacijom i sa internacionalizacijom poput juga Srbije.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 18:40 08.10.2007

Re: do sada...

Mislim da se Beograd dosta dobro drži po strani ovog sukoba


Beograd se uopšte ne drži po strani već je u najmanju ruku podržavao, a ja bih rekao i organizovao, proletos stvaranje paralelne IZ na čelu sa ex(?) članom JUL-a Hamdijom Jusufspahićem.

Isto ono što Koštuničini istomišljenici spočitavaju u CG kada je u pitanju tamošnja pravoslavna crkva rade u Srbiji u vezi sa IZ.

IZ koja je proletos stvorena u Beogradu nalik je nekadašnjoj tzv. republici srpskoj krajini. Kao što su onda zarad navodne zaštite Srba krenuli balvanima do stvaranja paradržave, a da je pri tome većina Srba u Hrvatskoj ostala izvan te tvorevine, tako su proletos stvorili paralelnu IZ pre čemu je većina muslimana u Srbiji ostala izvan te nove IZ.

Profesore, sa Vama se godinama od kako pratim Vaše istupe slažem 100%. Ovo je prvi put da vidim razliku. Mislim da ne stoji u potpunosti kao razlog sadašnjih događaja podela na one koji su za upravljanje iz Sarajeva i na one koji su za upravljanje iz Beograda. Mislim da je to u ovom slučaju sasvim sporedno. Ovde je po meni reč o mnogo prizemnijim porivima. Potrebni su na narednim izborima glasovi muslimanskog stanovništva Sandžaka. Sve je krenulo čuvenom pričom o ona dva poslanika koja su menjala stranke kako je vlasti odgovaralo. Kada je Muamer ef. Zukolrlić pokazao da neće podržavati političku opciju Beograda po svaku cenu, kada je Sulejman Ugljanin ustoličen mimo volje većine tamošnjih građana, moglo se pretpostaviti da se nešto ovako može dogoditi. Da se razumemo, apsolutno sam protiv mešanja bilo koje verske zajednice u politiku, dakle ne podržavam u tom smislu Zukorlićevu opciju niti bilo koju drugu - ja sam za sledeće: sveštenici u bogomolje, političari u parlament, ali mi se čini da je pozadina čitave priče čista politika ne u smislu teritorije Sandžaka njegovog ustrojstva ili bilo čega tog tipa, čak ne ni veza sa Sarajevom već da je reč pre svega o glasovima. Dirigentska palica po meni nije u Pazaru nego u Beogradu.
Jelena Jelena 20:44 08.10.2007

Re: do sada...

policija koja je juče intervenisala nije ni došla iz Beograda niti je sastavljena od građana srpske nacionalnosti

Policajci koji su intervenisali su sluzbena lica Republike Srbije. Da li su muslimani, Srbi, Crnogorci, Madjari ili bilo koji peti nije vazno. Kada su gorele dzamije u Bgu i Nisu, drzali su se po strani. Sada kada je u toku sukob dve struje unutar islamske zajednice, ulecu u dzamiju i biju?! Nemam reci!
Na zalost i ja mislim da je velika nevolja na pomolu.
Dejan Jović Dejan Jović 23:35 08.10.2007

Re: do sada...

Srđan Kusovac
Mislim da ne stoji u potpunosti kao razlog sadašnjih događaja podela na one koji su za upravljanje iz Sarajeva i na one koji su za upravljanje iz Beograda. Mislim da je to u ovom slučaju sasvim sporedno. Ovde je po meni reč o mnogo prizemnijim porivima. Potrebni su na narednim izborima glasovi muslimanskog stanovništva Sandžaka. Sve je krenulo čuvenom pričom o ona dva poslanika koja su menjala stranke kako je vlasti odgovaralo. Kada je Muamer ef. Zukolrlić pokazao da neće podržavati političku opciju Beograda po svaku cenu, kada je Sulejman Ugljanin ustoličen mimo volje većine tamošnjih građana, moglo se pretpostaviti da se nešto ovako može dogoditi. Da se razumemo, apsolutno sam protiv mešanja bilo koje verske zajednice u politiku, dakle ne podržavam u tom smislu Zukorlićevu opciju niti bilo koju drugu - ja sam za sledeće: sveštenici u bogomolje, političari u parlament, ali mi se čini da je pozadina čitave priče čista politika ne u smislu teritorije Sandžaka njegovog ustrojstva ili bilo čega tog tipa, čak ne ni veza sa Sarajevom već da je reč pre svega o glasovima. Dirigentska palica po meni nije u Pazaru nego u Beogradu.



Hvala na ovome pojašnjenju. Kad sam napisao da se radi o odnosu prema Sarajevu, odnosno Beogradu, oslanjao sam se uglavnom na ovu malo dužu analizu koju je B92 objavio prije nekoliko sati, na glavnoj web stranici, u vestima (ili kako se već zove). Nemam drugih informacija od tih, tako da ako su oni pogriješili onda sam i ja vjerojatno. Međutim, znate, te "finese" o tome tko je počeo i kako - to se sve izgubi, a iz ove daljine (iz koje će gledati i druge države, tzv. "međunarodna zajednica" to se čak i ne vidi, i ne smatra se važnim. Srećom, nisam vidio da su danas davali neki značaj tom policijskom interverniranju u džamiji bilo gdje na TV stanicama vani, i u medijima. Ali, da se slučajno na TV ekrane probila slika da srpska policija (bez obzira jel lokalna ili otkuda je, i da li su ovi šta je nosi Srbi ili tko su) upada u džamiju, ili da postoje neki sukobi ispred džamije u Srbiji - možete biti sigurni da nitko ne bi pitao ni za Ugljanina, ni za manipulaciju s dva zastupnika, ni za izbore. Vijest bi bila - u muslimanski naseljenom Sandžaku u Srbiji došlo je do sukoba u kojima je srpska policija upala u džamiju... Sve ostalo bilo bi u sjeni toga.

E, sad, nije se desilo - i dobro da nije. Ali, ako se tamo stvaraju tenzije, budite sigurni da će sljedeći put kad se desi slično nešto, to biti vijest. I onda se priča zakotrlja, finese se izgube, stvari se izvrnu , itd. itd. itd...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:17 09.10.2007

Re: do sada...

Dejan Jović

Ne treba, naravno, paničariti – možda je ovo samo jedan manji incident, koji će sutra već biti zaboravljen. Nadam se da jest. Ali – što ako nije?
....
E, sad, nije se desilo - i dobro da nije. Ali, ako se tamo stvaraju tenzije, budite sigurni da će sljedeći put kad se desi slično nešto, to biti vijest. I onda se priča zakotrlja, finese se izgube, stvari se izvrnu , itd. itd. itd...


Gospodine Jovicu,

odlican tekst kao i uvek. I vase brige i upozorenja su na mestu. Nadajmo se da oni koji vode Srbiju razmisljaju bar malo i da im se nece dogoditi da zive u iluziji (i/ili budu optuzivani) da su "dirigenti" ... dok neko drugi stvarno "diriguje".

Ne znam zasto, ali meni pada na pamet izjava (i diplomatski skandal u vezi sa njom) nemackog ambasadora Cobela pre pola godine da Kosovo sto pre treba da dobije nezavisnost, jer bi, u suprotnom, mogli da budu otvoreni problemi u Vojvodini i Sandzaku"! Da li je zbilja moguce da je covek bio toliko "vidovit" pa je cak mogao da predvidi i "interne muslimanske sukobe" u Sandzaku??? I kakve veze to moze imati sa nezavisnoscu Kosova???

pozz
adam weisphaut adam weisphaut 08:43 09.10.2007

Re: do sada...

Vasa zaboravni
Ne znam zasto, ali meni pada na pamet izjava (i diplomatski skandal u vezi sa njom) nemackog ambasadora Cobela pre pola godine da Kosovo sto pre treba da dobije nezavisnost, jer bi, u suprotnom, mogli da budu otvoreni problemi u Vojvodini i Sandzaku"! Da li je zbilja moguce da je covek bio toliko "vidovit" pa je cak mogao da predvidi i "interne muslimanske sukobe" u Sandzaku??? I kakve veze to moze imati sa nezavisnoscu Kosova???

Pa nije to Cobel rekao, Cobel je rekao da se ne bi trebalo potezati argument Vojvodine jer... No sto se tice Sandzaka pa kada je Cobel to rekao vec su bili zestoki skobi izmadju Ugljaninovih i Rasimovih pristalica znas za ubistvo na izborima, bacanje bombi, povecan kriminal (za koji mnogi kazu da je povezan s Ugljaninom), prinudnu upravu gde je taj isti Ugljanin postavljen da rukovodi Novim Pazrom.... Vaso cisto da te podsetim, da ne bi zaboravio
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:57 09.10.2007

Re: do sada...

adam weisphaut

.... Vaso cisto da te podsetim, da ne bi zaboravio


ma ti bi Adame da malo izvrnes stvari po svom obicaju, odnosno da izaberes iz razlicitih Cobelovih izjava/izvinjenja ono sto ti odgovara ... Rekao Cobel ... pa posle tvrdio da nije rekao i da je pogresno interpretiran. Pa se na kraju izvinio ... sto je dovodio u vezu stvari koje ne bi trebalo da imaju veze

A Sandzak kao i Vojvodina jesu potencijalna zarista koja se uvek ponovo mogu aktivirati/podsticati na razne nacine i od raznih "diregenata" ... i raznih njihovih ovdasnjih "muzicara". Koji posle ovde jos tvrde da sama srpska vlast namerno destabilizuje Srbiju ... A ona jedino moze da bude glupa i nesposobna ako sebi dozvoli da bude manipulisana ...

pozz
bata bata 09:02 09.10.2007

Re: do sada...

Srđanu Kusovcu je uvek i za sve kriva Srbija i Beograd...Svi ostali su ok,i Bosna,i Crna Gora i Hrvatska,i Albanci...Biće da je neki problem sa sopstvenim identitetom u pitanju,ali to je već povezano sa psihologijom.(takođe,nisu mi jasna ova vređanja Hamdije Jusufspahića,jednog divnog i mudrog čoveka...)
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:17 09.10.2007

Re: do sada...

bata
Biće da je neki problem sa sopstvenim identitetom u pitanju,ali to je već povezano sa psihologijom


Bato, ne bih se slozio sa tobom po ovom pitanju. Kako moze "pitanje identiteta i psihologije" uvek da se poklopi sa stavovima odrednje politicke opcije? A stavovi te politicke opcije sa odredjenim politickim interesima sa strane?

pozz
adam weisphaut adam weisphaut 09:18 09.10.2007

Re: do sada...

Prilicno sam siguran jer se dobro secam, jedan od ucesnika postavlja pitanje o Vojvodini a onda Cobel kaze bolje da ne postavljate pitanje Vojvodine....
No Vaso ako kazes ovo:
Da li je zbilja moguce da je covek bio toliko "vidovit" pa je cak mogao da predvidi i "interne muslimanske sukobe" u Sandzaku???

pa ovo:
A Sandzak kao i Vojvodina jesu potencijalna zarista

Ako je nesto potencijalno zariste nije li prirodno imati svest o njemu kao neuralgicnoj tacki.
Koji posle ovde jos tvrde da sama srpska vlast namerno destabilizuje Srbiju ...

Pa i jedni i drugi su koalicioni partneri VK, a poznato je da on uspesno vlada po onoj divide et impera.
Seti se sta je samo radio sa G 17, s tim sto je ovde ta igra mnogo opasnija.
Pozz
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:29 09.10.2007

Re: do sada...

Adam
Ako je nesto potencijalno zariste nije li prirodno imati svest o njemu kao neuralgicnoj tacki.


Pa nije prirodno povezati je sa drugim (u stvari prvim) problemom kao sto je Kosovo (a i sa trecim kao sto je Vojvodina). Posebno ako se govori o problemu Kosova i to sa stanovista zastupanja stava u tom trenutku neprihvatljivog za Srbiju. Pa to onda ostavlja gorak ukus pretnje ...

Naravno ti sad u tvom stilu mozes da tvrdis da nema pretnje ... posto se takva stvar ne moze eksplicitno izvuci iz reci jednog diplomate. Eh, samo ti ne ide u prilog diplomatski skandal i izvinjenje
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:32 09.10.2007

Re: do sada...

adam weisphaut
Prilicno sam siguran jer se dobro secam, jedan od ucesnika postavlja pitanje o Vojvodini a onda Cobel kaze bolje da ne postavljate pitanje Vojvodine....
No Vaso ako kazes ovo:
Da li je zbilja moguce da je covek bio toliko "vidovit" pa je cak mogao da predvidi i "interne muslimanske sukobe" u Sandzaku???

pa ovo:
A Sandzak kao i Vojvodina jesu potencijalna zarista

Ako je nesto potencijalno zariste nije li prirodno imati svest o njemu kao neuralgicnoj tacki.
Koji posle ovde jos tvrde da sama srpska vlast namerno destabilizuje Srbiju ...

Pa i jedni i drugi su koalicioni partneri VK, a poznato je da on uspesno vlada po onoj divide et impera.
Seti se sta je samo radio sa G 17, s tim sto je ovde ta igra mnogo opasnija.
Pozz

A ko bi Adame našemu Vasi mogao biti "idealniji" krivac od Cobela...

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:37 09.10.2007

Re: do sada...

Drago
A ko bi Adame našemu Vasi mogao biti "idealniji" krivac od Cobela...


Hehe Drago, pa nije covek krivac... Naprotiv, svidja mi se sto je bio iskren ...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:50 09.10.2007

Re: do sada...

Virtuelni Vasilije
Drago
A ko bi Adame našemu Vasi mogao biti "idealniji" krivac od Cobela...


Hehe Drago, pa nije covek krivac... Naprotiv, svidja mi se sto je bio iskren ...

Ma iskrenost je Ok, ali nije dobro što interpretiraš i izvrćeš dobronamerno upozorenje kao pretnju i lošu nameru.
Zašto Vaso tražiti neprijatelja tamo gde ga nema...
adam weisphaut adam weisphaut 10:08 09.10.2007

Re: do sada...

Naravno ti sad u tvom stilu mozes da tvrdis da nema pretnje ... posto se takva stvar ne moze eksplicitno izvuci iz reci jednog diplomate. Eh, samo ti ne ide u prilog diplomatski skandal i izvinjenje

Pa Vaso nesto mi tu ne pije vodu, ovamo kazes suptilna diplomatska pretnja a ovamo incident. Kada diplomate od karijere prete to je uvek pazljivo uradjeno, a ne trapvo kao sto ti pripisujes Cobelu.Dsakle da ti malo ne pokusvas da opravda s svoje vec usadjene stavove kreativno tumaceci Cobelov izzjavu,malo ovako, malo onako?

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:39 09.10.2007

Re: do sada...

Adi
Pa Vaso nesto mi tu ne pije vodu, ovamo kazes suptilna diplomatska pretnja a ovamo incident


Haha Adi,

kod tebe ima samo crno-belo (ili prva/druga Srbija ... Sto se mene tice, sasvim je jasno, cim je incident znaci da pretnja nije bila dovoljno suptilna. A opet ne znaci da je suvise eksplicitna ... ali kod tebe ima samo ili/ili (il' si s nama ili protiv nas

Evo nas prijatelj Drago to vec tumaci kao dobronamerno upozorenje (sto ti je diplomatija ... moraju ljudi da se izvinjavaju i kad su dobronamerni:))).

Dobronamernost je valjda sustina vase politicke orijentacije ... kao sto je i Srdja Popovic bio dobronameran prilikom podrske dobronamernom bombardovanje Srbije. Jedino sto je nekako dobornamerno zaboravio da insistira na odgovornosti onih koji su u svojoj dobronamernosti preterali (dobro)namerno gadjajuci civilne ciljeve ( The Human Rights Watch report concludes that a third of all the incidents and more than half the deaths occurred as a result of attacks on illegitimate or questionable targets. Nine incidents were a result of attacks on targets that Human Rights Watch concludes were non-military in function.)

pozz
ivana23 ivana23 11:00 09.10.2007

Re: do sada...

Drago Kovacevic

Virtuelni Vasilije

DragoA ko bi Adame našemu Vasi mogao biti "idealniji" krivac od Cobela...Hehe Drago, pa nije covek krivac... Naprotiv, svidja mi se sto je bio iskren ... Ma iskrenost je Ok, ali nije dobro što interpretiraš i izvrćeš dobronamerno upozorenje kao pretnju i lošu nameru.Zašto Vaso tražiti neprijatelja tamo gde ga nema...

''Cobel je rekao, kako je prenela agencija Beta, da bi zbog `insistiranja na Kosovu kao delu Srbije, moglo da bude otvoreno pitanje Vojvodine, koja je nova u Srbiji`. I ne samo to! U istom kontekstu pomenuo je i mogućnost otvaranja pitanja Sandžaka. Cobel je rekao da nije tačno da je Kosovo oduvek u Srbiji, jer je `postalo deo Srbije 1912. godine, posle dugo vremena` i podsetio da je `Vojvodina ušla u sastav Srbije 1918. godine, dodavši da bi, ako Srbija bude destabilizovana, Mađarska mogla da insistira na Vojvodini`.
Objavljeno 11.4.2007.g
adam weisphaut adam weisphaut 11:15 09.10.2007

Re: do sada...

Sto se mene tice, sasvim je jasno, cim je incident znaci da pretnja nije bila dovoljno suptilna. A opet ne znaci da je suvise eksplicitna ... ali kod tebe ima samo ili/ili (il' si s nama ili protiv nas

Pa Vaso ti si taj koji tumaci ovu izjavu kao pretnju i zaveru, ne ja I onda sam ja iskljuciv.

Evo nas prijatelj Drago to vec tumaci kao dobronamerno upozorenje (sto ti je diplomatija ... moraju ljudi da se izvinjavaju i kad su dobronamerni:))).

Dobronamerno upozorenje se da zlonamerno protumaciti.
kao sto je i Srdja Popovic bio dobronameran prilikom podrske dobronamernom bombardovanje Srbije.

Srdja Popovic je apelovao da se bombarduju voljni ciljevi da bi se zaustavio rat u Bosni. Inace rat u Bosni se zavrsio tek 95 posle NATO bombardovanja, zar ne? Dakle vreme je pokazao koliko je bio upravu.
sova sova 12:50 09.10.2007

Re: do sada...

Jelena
policija koja je juče intervenisala nije ni došla iz Beograda niti je sastavljena od građana srpske nacionalnostiPolicajci koji su intervenisali su sluzbena lica Republike Srbije. Da li su muslimani, Srbi, Crnogorci, Madjari ili bilo koji peti nije vazno. Kada su gorele dzamije u Bgu i Nisu, drzali su se po strani. Sada kada je u toku sukob dve struje unutar islamske zajednice, ulecu u dzamiju i biju?! Nemam reci!Na zalost i ja mislim da je velika nevolja na pomolu.


Poštovana,
Kada sam rekao da nisu srpske nacionalnosti mislio sam da naglasim kako nacionalnost u ovom sukobu nije bila umešana.
Takođe, koliko ja znam u pitanju je bila intervencija policije na poziv jer je došlo do sukoba u džamiji, a neki od sukobljenih su imali i vatreno oružje.
Dakle nije uletanje u džamiju i premlaćivanje mirnih vernika koji obavljaju obred.
sova sova 13:01 09.10.2007

Re: do sada...

Srđan Kusovac
Mislim da se Beograd dosta dobro drži po strani ovog sukobaBeograd se uopšte ne drži po strani već je u najmanju ruku podržavao, a ja bih rekao i organizovao, proletos stvaranje paralelne IZ na čelu sa ex(?) članom JUL-a Hamdijom Jusufspahićem.Isto ono što Koštuničini istomišljenici spočitavaju u CG kada je u pitanju tamošnja pravoslavna crkva rade u Srbiji u vezi sa IZ.IZ koja je proletos stvorena u Beogradu nalik je nekadašnjoj tzv. republici srpskoj krajini. Kao što su onda zarad navodne zaštite Srba krenuli balvanima do stvaranja paradržave, a da je pri tome većina Srba u Hrvatskoj ostala izvan te tvorevine, tako su proletos stvorili paralelnu IZ pre čemu je većina muslimana u Srbiji ostala izvan te nove IZ.Profesore, sa Vama se godinama od kako pratim Vaše istupe slažem 100%. Ovo je prvi put da vidim razliku. Mislim da ne stoji u potpunosti kao razlog sadašnjih događaja podela na one koji su za upravljanje iz Sarajeva i na one koji su za upravljanje iz Beograda. Mislim da je to u ovom slučaju sasvim sporedno. Ovde je po meni reč o mnogo prizemnijim porivima. Potrebni su na narednim izborima glasovi muslimanskog stanovništva Sandžaka. Sve je krenulo čuvenom pričom o ona dva poslanika koja su menjala stranke kako je vlasti odgovaralo. Kada je Muamer ef. Zukolrlić pokazao da neće podržavati političku opciju Beograda po svaku cenu, kada je Sulejman Ugljanin ustoličen mimo volje većine tamošnjih građana, moglo se pretpostaviti da se nešto ovako može dogoditi. Da se razumemo, apsolutno sam protiv mešanja bilo koje verske zajednice u politiku, dakle ne podržavam u tom smislu Zukorlićevu opciju niti bilo koju drugu - ja sam za sledeće: sveštenici u bogomolje, političari u parlament, ali mi se čini da je pozadina čitave priče čista politika ne u smislu teritorije Sandžaka njegovog ustrojstva ili bilo čega tog tipa, čak ne ni veza sa Sarajevom već da je reč pre svega o glasovima. Dirigentska palica po meni nije u Pazaru nego u Beogradu.


Da li postoji bilo kakav dokaz o umešanosti Beograda u ovom sukobu?
Mislim OK, moguće ali bi to trebalo biti utemeljeno na nečem jačem sem na ličnom uverenju.
Teško mi je poverovati da je Beograd uspeo tako "fino" odigrati da podeli islamsku zajednicu i da ovi "beogradski" ne skontaju da su prevareni i da rade za Beograd...
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 16:21 09.10.2007

Re: do sada...

Srđanu Kusovcu je uvek i za sve kriva Srbija i Beograd..


Srbija & Bgd ≠ vlasti Srbije.

Inače treba biti obazriv prilikom upotrebe reči "uvek".

Članstvo Hamdije ef. Jusufspahića u JUL-u nije nikakva uvreda nego činjenica. Doduše, za nekoga bi to bila uvreda, ali mi se čini da on nije tog stava.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 16:23 09.10.2007

Re: do sada...

Bato, ne bih se slozio sa tobom po ovom pitanju. Kako moze "pitanje identiteta i psihologije" uvek da se poklopi sa stavovima odrednje politicke opcije? A stavovi te politicke opcije sa odredjenim politickim interesima sa strane?


Koje strane?
Unfuckable Unfuckable 08:07 10.10.2007

Re: do sada...

Dirigentska palica po meni nije u Pazaru nego u Beogradu.




Potpuno se slažem...mislim doduše da postoji još jedna "dirigentska palica" - ali za jednu je sigurno da je u Bg... - još jedan zapažen uspeh BIA ..čisto da se građanima zadrži pažnja i pogled "ka jugu" ...a ne da mi tu neko sad razmišlja o standardu, izborima....etc ...lukavo & već viđeno
Jelena Milić Jelena Milić 18:15 08.10.2007

na zalost nije

incidenti koji su se desavali na birackim mestima u sandzaku, pa i sve sto izmedju" vecih" incidenata od informacija dolazi bar onima koji se trude da prate zbivanja tamo i stave ih i u kontekst desavanja u drzavi srbiji ali i u regionalni i globalni kako ste i vi sa pravom uradili govori da se radi o o zaristu za koje ni vlast u srbiji, ni opozicija ali ni civilno drustvo nemaju dovoljno stalnog politickog i drustvenog strpljenja. nije npr dovoljno ni "samo" upozoriti da ne moraju sve vehabije nuzno da budu teroriste, mada se to zaista npr iz reakcija zvanicnika poliicje moglo cuti.

slozenost problema sa kojim se sada sandzak suocava, raskolom u jednoj verskoj zajednici koji se "resava" i nasilnim putem, oslikava verovatno donekle i globalni proces redefinisnaja samog islama, pretresenja odnosa unutar njega i njegovog odnosa prema savremenom svetu. vase hipoteticko pitanje kako ce se srbija odnositi prema eventulanim potezima radikalnih islamista, sasvim je pravovremeno, pre svega sto je nemoguce razdvojiti da li su takvi poteyi nacinjeni od strane unutrasnjeg radikalnog pokreta i/ili podrzanog spolja. sve gorenavedeno, ali i tumaranje u izboru strateskih bezbednosnih partnera, pa i izvoz oruzija sadasnjoj irackoj vladi kojoj je mandat da zatre alkaidu, govori da adekvatne pripreme i stava na zalost nema.

zahtev za internacionalizaciju bice, verovatno, presaltan na pozivanje na nemesanje u unutrasnje stvari, sto je in vogue s obzirom na partnere koje smo izabrali da sa njima branimo kosovo. ( ds napomenem, sama "odbrana" kosova mi je jasna sa aspekta drzavnika i vlasti, ali metodi, argumentacija, cena i saveznici ne)
Dejan Jović Dejan Jović 23:41 08.10.2007

Re: na zalost nije

Jelena Milić
vase hipoteticko pitanje kako ce se srbija odnositi prema eventulanim potezima radikalnih islamista, sasvim je pravovremeno, pre svega sto je nemoguce razdvojiti da li su takvi poteyi nacinjeni od strane unutrasnjeg radikalnog pokreta i/ili podrzanog spolja.



Da. To se isto može reći i za druge zemlje ovdje u okolici - ali sad mi se čini da je zbog ovog "sandžačkog pitanja" možda vrijeme da se malo razmisli o tome i u Srbiji. Srećom, mi smo izbjegli - za sada - neki terorizam, ali: nismo izvan svijeta, pa ne treba baš da potpuno zaboravimo i na tu opasnost.
tnosugar tnosugar 18:16 08.10.2007

da li smo spremni....

naravno da nismo. a pitanja su vam na mestu. ja bih jos dodao zasto odjednom imamo i sukobe u Novom Sadu i sukobe u Sandzaku i novo nasilje na Kosovu protiv Srba.

Na zalost, Srbija je drzava samo po formi a ne i sustini i ne deluje mi da moze da resava ova pitanja na dobrobit stabilizacije i mira. Razne interense grupe su vise zainteresovane za neposrednu i uskogrudu korist, a to naravno ide na ustrb opsteg interesa i prosperiteta.

Jedina nada nam je da ce mnogo jace interesne grupe sa strane naci da im je previse skupo da dozvole da im razne ratoborne fakcije novim sukobima ugrozavaju vec pozamasne investicije i akvizicije na ovom podrucju...dok im ratovi i sukobi nisu smetali sve dok su spustali trzisnu vrednost prirodnih resursa i privrede na celoj teritoriji ex-yu pred neizbeznu tranziciju i privatizaciju.

Na zalost, ovakva privatizacija i tranzicija je najbolja stvar koja je mogla da nam se desi (u realnim okolnostima), posto smo dokazali da nismo u stanju da zivimo u slozi i sami upravljamo onim sto su nam priroda i okolnosti podarile. Morace taj poredak drugi da nametnu i da zauzvrat 'kupe kajmak'.
s56a s56a 18:31 08.10.2007

Re: da li smo spremni....

Slicni problemi su vec bili u Sloveniji pri pokusaju ustanovljavanja autohone islamske zajednice neodvisne od Sarajeva. Agresivni muftija koji je dosao iz Australije je brzo smenjen. Obzirom da Islam kasni oko 600 godina, vreme mu je za protestantska gibanja.

Sandzak nazalost nije Vojvodina pa ce upotreba pendreka biti cesca od trazenja politickih resenja u najboljoj tradiciji srpske policije i Kosova.

dunjica dunjica 20:08 08.10.2007

Re: da li smo spremni....

Obzirom da Islam kasni oko 600 godina, vreme mu je za protestantska gibanja.


Kako mislite "kasni"?

Pretpostavljam da ćete se složiti sa mnom da ne postoji neka precizna matrica po kojoj se promjene unutar institucija odvijaju i mogu predvidjeti? Iako i sama ponekad očekujem neku islamsku reformaciju, iz jednostavne vremenske računice, mislim da je potrebno mnogo više faktora koji se moraju "složiti".

Osim toga, kada bi sve bilo tako jednostavno, pitam se zašto nije došlo do dana današnjega do ozbiljnijih reformatorskih pokušaja unutar pravoslavnih Crkava?
s56a s56a 20:25 08.10.2007

Re: da li smo spremni....

Pojava proroka Muhameda za prorokom Hristom, a cesto se spominje proces vekovnog sazrevanja religije pre pokusaja reformacije. Nije jednostavno ali neka ne bude ni preterano komplikovano za potrebe bloga. Kod pravoslavaca jos teze ide zbog jakih nacionalnih podela crkava.
s56a s56a 00:34 09.10.2007

Re: da li smo spremni....

Ja stvarno nisam sociolog religije ali znam pronaci relevantne podatke na internetu. Trenutna previranja Islama se cesto porede sa slicnim dogadjajima u hriscanstvu i meni ta metoda komparativnih religija odgovara. Pri svemu tome nisam neki anoniman "krpelj krpeljic"!
mantrax mantrax 18:56 08.10.2007

heh

koketiranje sa radikalnim islamistima je stvorio probleme mnogim drugim (ne)islamskim zajednicama. u bosni se to desavalo 90 god. i sada se tek vide stvarna posledica na tu muslimansku zajednicu koja nikada nije bila ekstremno religiski nastrojena.
pravo pitanje je zašto se političari iz sandžaka odlučuju na takve korake jer i oni dobro znaju da kada jednom dodju u dil sa ekstremnim grupama makar one bile i inicijalno naklonjene njihovoj ideji i cilju taj savez se ne prekida tako lako.
ti fanatici su tu da odrade prljavi posao, spremni da poginu za veru i sa ludom idejom da ih ceka 1000 devica ako poginu u svetom ratu.
mislim da nasa drzava nije spremna, verovatno nisu ni vecina drugih drzava na delovanje ovakvih grupa na svojoj teritoriji.
mariopan mariopan 19:26 08.10.2007

Re: heh

A mene lepo strah i da se javim...paranoja ili sta? Kad god se ovako pocne,a to nije pocelo juce niti ce se zavrsiti sutra nista dobro ne vidim za narod Sandzaka bilo koje veroispovesti.

Razni mesetari,vodjeni samo svojim koristoljubljem,materijalnim ili politickim, dele narod i svadjaju pa jos i oruzje svako malo se nadje...kome to oruzje tamo treba? Misli li neko da ratuje i za sta?

Nikad nista dobro nije izaslo iz toga da se politika umesa u veru bilo ciju ,jer znamo da se politicari samo svojom koristi rukovode. Muslimani bi morali sami da se dogovore i da svoje verske vodje biraju bez uticaja politicara ni svojih ni iz Beograda,pogotovo zato sto oni tamo zive i svaki ce se los potez bas njima svima tamo obiti o glavu ,ukljucujem celo stanovnistvo bilo koje vere. Moraju da se dogovore sto pre da sukob ne eskalira jer to bi bilo najgore sto moze da se desi.

Onima koji dovlace oruzje otkazati gostoprimstvo,ko god da su ,jer imali smo skoro tako krvav scenario da to nikome na kugli zemaljskoj ne bih pozelela. Ko se maca lati od maca i pogine ali nevolja je sto poginu i mnogi nevini pa je utoliko veca odgovornost onih koji to oruzje dovlace.

Svet se trudi da zakrpi cepanje nase zemlje,na ovaj ili onaj nacin i nova cepanja se nece dozvoliti,pre svega jer obicno povuku mnogo ljudskih zrtava.Svetu je dosta takvih zarista i novo ne treba nikom. Nece naici na podrsku vec pre na osudu i zato se takvi moraju sto pre eliminisati.Tu odgovornost imaju sami Muslimani, to je njihovo dvoriste koje treba da pociste da bi svi mirno ziveli. A u pitanja vere nema pravo niko da se mesa pogotovo politicari.Tu za njih nema mesta.
Soylent Green Soylent Green 23:49 08.10.2007

Re: heh

mantrax

ti fanatici su tu da odrade prljavi posao, spremni da poginu za veru i sa ludom idejom da ih ceka 1000 devica ako poginu u svetom ratu.


Radi se o samo 72 device, ne 1000. Da je 1000 vec bi vladali svetom.
antioksidant antioksidant 08:54 09.10.2007

Re: heh

Soylent Green

mantraxti fanatici su tu da odrade prljavi posao, spremni da poginu za veru i sa ludom idejom da ih ceka 1000 devica ako poginu u svetom ratu.Radi se o samo 72 device, ne 1000. Da je 1000 vec bi vladali svetom.

valjda je bitan kvalitete a ne kvantitet
Unfuckable Unfuckable 08:20 10.10.2007

Re: heh

Radi se o samo 72 device, ne 1000. Da je 1000 vec bi vladali svetom.



..kakva pogrešna procena ! Koji će im ...device....?
..da parafraziram genijalnog Mungosa :
"Bolje jedna iskusna nego tisuću neiskusnih" (nije Alan Ford)
Unfuckable The (ne) Upućeni
strava strava 20:21 08.10.2007

Oni koji pisu za druge

Ako ne cujem pravu argumentaciju , onda ovde stvarno ima ljudi koji pisu pritiv drzave Srbije, mozda za novac...
Ako se ljudi razracunavaju u dzamiji sa pistoljima treba li policija da intervenise ili je to mesto gde oni mogu slobodno da to rade... A da tamo poginu neka deca? A da su to vasa deca? Dobro nisu se razracunavali sa pistoljima ali su iste nosili. Zar se u dzamiju ide sa pistoljima. Mislim da je policija dobro postupila ako su tacne informacije da su ljudi dosli u dzamiju sa pistoljima. Zar policija ne treba da intervenise ako se ljudi sukobljavaju po verskoj liniji? Policija treba da intervenise uvek kada su nekakvi sukobi pa cak i u porodici, a pogotovu kada su masovni. Pa sta ako su jednonacionalni ili verski? Zar tu ne moze da nastrada neko ko nije u to uopste umesan? Nismo mi plemenska drzava.
Doctor Wu Doctor Wu 21:58 08.10.2007

Da, cini se da se stvari dole

izmicu kontroli i Sandzak se cini prvom zrtvom Kostunicine strategije da Srbijom vlada uz pomoc lokalnih spahija (Velje, Bidze, Palme, Ugljanina). S druge strane, mora se priznati i da je Balkan nezgodno i prokleto mesto- u Engleskoj (a verujem i Skotskoj) su svakodnevni upadi policije u dzamije pa i upucavanje vernika deo legitimne borbe protiv terorizma; u Srbiji je to ugrozavanje religijskih i politickih (sic!) sloboda.

Vec po obicaju, odlican tekst, Dejane. Needless to say, preporuka.
patriot patriot 21:58 08.10.2007

Kuran jeste miroljubiv...

..... i to isto koliko i biblija. Zapravo, islam kao dosta "mladja" religija priznaje i Mojsija i Isusa kao svece. Samo sto dodaje Muhameda u taj skup. Sto i nije problem. Ali....

Uvek ima ali.... Fundamentalisti. Kao nekada krstasi, danas imamo mudzahedine. Nikada nisu problem predstavljali vernici.... Fundamentalisti jesu....

Bezbedonosno posmatrano, Srbija je spremna da se izbori sa pretnjama terorizma... Tzv. "reforma" vojske nije nanela previse stete specijalnim jedinicama, za razliku od ostalih formacija, i iskusno ljudstvo je iako pati od hronicnog nedostatka opreme, dobro organizaciono pripremljeno za tu vrstu izazova.

Pored vojnih, izuzetno znacajan aspekt protiv-teroristicke borbe predstavlja i zandarmerija, njenih gotovo 5000 pripadnika koji su izuzetno opremljeni i obuceni predstavljaju ozbiljnu pretnju svakom pokusaju rusenja ustavnog poretka. Ono sto je takodje znacajno je da "udarnu pesnicu" zandarmerije cini njena PTJ (protiv teroristicka jedinica) u kojoj se nalazi vecinom ljudstvo iz nekadasnje JSO, prekaljeni borci iz ratova devedesetih.

Dakle, fizicki smo spremni da odgovorimo na izazove terorizma.

Polticki, mislim da nam bilo kakva konfrontacija u Raskoj oblasti nije ni najmanje potrebna. Pored svih problema koji su aktuelni, otvaranje novog bi bio samo jos jedan pravac neporebnog rasprsivanja politickih resursa i energije.
Naravno, to ne zavisi od nas. Moje licno misljenje je da to zavisi od istih onih koji su stvorili tzv. OVK. Procenice oni kada ce biti najpovoljniji trenutak da Srbiju namuce jos malo....

Namerno ne iznosim svoje misljenje vezano za sukob muftija, jer ga po mojoj proceni ne razumem dovoljno. Licno, sve jedno mi je ko ce biti vrhovni poglavar muslimana u Srbiji, dokle god postuje ustav i zakone nase drzave...

A na policiji je da sankcionise svaki pokusaj krsenja zakona i narusavanja javnog reda i mira. Zasada, a na osnovu onoga sto vidim u medijima, cini mi se da profesionalno obavljaju svoje duznosti....
Dejan Jović Dejan Jović 23:58 08.10.2007

Re: Kuran jeste miroljubiv...

patriot
.....A na policiji je da sankcionise svaki pokusaj krsenja zakona i narusavanja javnog reda i mira. Zasada, a na osnovu onoga sto vidim u medijima, cini mi se da profesionalno obavljaju svoje duznosti....


Tu bih ipak bio malo suzdržaniji, pa rekao da policija ne bi trebala intervenirati u svakom slučaju, nego samo onda kad se intervencijom postiže veća korist nego šteta. Znate, ima jedna dobra izreka, koja kaže: "Ne ubija se vo za kilo mesa". Ili, u Engleskoj - manje krvoločna i manje mesožderska, ali s istim značenjem - "ne treba ti lonac vode da skuvaš jedan čaj" Ako bi intervencija mogla dovesti do daljnje eskalacije (i time prouzročiti veće nasilje i veće probleme), onda je pitanje da li treba intervenisati ili se "napraviti Englezom"
antioksidant antioksidant 08:57 09.10.2007

Re: Kuran jeste miroljubiv...

Ono sto je takodje znacajno je da "udarnu pesnicu" zandarmerije cini njena PTJ (protiv teroristicka jedinica) u kojoj se nalazi vecinom ljudstvo iz nekadasnje JSO, prekaljeni borci iz ratova devedesetih.

zanimljivo mi je sto ovu recenicu svako moze citati na svoj nacin

neko sa ponosom
neko sa strahom
neko sa gnusanjem
...
patriot patriot 22:03 08.10.2007

Ma naravno...



S druge strane, mora se priznati i da je Balkan nezgodno i prokleto mesto- u Engleskoj (a verujem i Skotskoj) su svakodnevni upadi policije u dzamije pa i upucavanje vernika deo legitimne borbe protiv terorizma; u Srbiji je to ugrozavanje religijskih i politickih (sic!) sloboda.


A sa ovim se slazem 110 procenata..... Politika dvostrukih standarda, licemerja i "stapa i sargarepe" dezurnih dusebriznika za stanje ljudkih prava u Srbiji je nesto na sta smo, verujem svi, oguglali preko granica psihicke otupelosti....
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:20 08.10.2007

Dejane..

Tvoja briga je potpuno na mestu. Ovde se na žalost ništa ne menja, ili kako je govorio Ključevski menja se po nekada samo sadržaj ali ne i metod.
Ovo na Sandžaku i ovo u Vojvodini intezivira se jer se nalazimo u finalu kosovske priče. Vladajućoj eliti, a to su stranke i ljudi koji stoje iza tih stranaka koje su donele Ustav 2006. (ustavna koalicija), rade sve što je kontinuitet srpske politike u zadnjih dvadeset godina. Dakle, zateže se kanap prema zapadu i namiguje Rusima, prema vani, a prema unutra se otvaraju nova žarišta. Ta ekipa ne može politički živeti ako Srbiju od nečega ne "spašava"..
S obzirom da već 2008. godine više neće imati prilike "spašavati" Kosovo, već su kadidovali dva problema. Vojvodinu i Sandžak.
Naravno, pre toga bi da politički"umlate" ovo nešto alternative koju doživljavaju kao neprijatelja.
Ja to tako čitam..
sentinel26 sentinel26 23:51 08.10.2007

Kako vidjeste taj radikalizam u Sandžaku?

Gospodine Joviću,
Nijeste pojasnili na koji način ste vidjeli taj radikalizam u Sandžaku i o kojem to incidentu pišete?

Vi očigledno ne poznajete situaciju u Sandžaku a ne vjerujem ni da ste ikada boravili u Novom Pazaru ili okolini ili da ste ikada porazgovarali sa gradjanima NP o ovim pitanjima.

Posebno zabrinjava to da se ovdje radi o potencijalno vrlo eksplozivnoj kombinaciji religijskih i nacionalnih pitanja, koja može imati posljedice po stabilnost gotovo svih zemalja u regiji. Budući da se radi o pitanju buduće orijentacije muslimanskih organizacija, to može imati i šire, možda čak i globalne posljedice, naročito ako u njima prevagnu radikalne snage.

Ko su po vama te radikalne snage? Gde ih vi vidite u tom području?
Vi pominjete sarajevsku struju. Ko je po vama vodja te sarajevske struje?

Muslimani (vjernici) su imali jednu registrovanu i legalnu IZ sa sjedištem u N.Pazaru decenijama.
Kada jedan političar (S.Ugljanin) nije uspio da je stavi pod svoju kontrolu on je pozvao nekoga u pomoć.

Epilog: formirana je još jedna sa sjedištem u Beogradu, zaboga pa BGd je glavni grad Srbije, pa tamo mora biti sjedište svega i svačega.

To je bilo malo pa su sada dosli u N.P. i smijenili starješinu one prve ("stare" IZ.
Zar to nije smiješno. Niko im nije branio da formiraju još 5 ili u svakom gradu po jednu (a nije ni u suprotnosti sa priopisima - ni državnim ni kanonskim). 99% vjernika u Sandžaku zna ko je to sve organizovao i zbog čega.

Neko kome to nije posao je umiješao svoje prste i sa jasnim namjerama.

‘Ako Republika Srpska želi otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, onda i Sandžak može tražiti isto to u odnosu na Srbiju!’ .

U N.Pazaru i njegovoj okolini ne postoje političke niti druge snage koje imaju program i cilj otcepljenja Sandžaka od Srbije. Ne postoji niti jedan dokaz za takvu tvrdnju.

Na znanje vam da je 1993.godine (a vi se sjetite šta ste tada radili) u predizbornoj kampanji za republičke izbore gospodin Izudin Šušević izjavio da Muslimani (Bošnjaci) u Sandžaku nemaju drugu državu do Srbiju, ali traže od nje da i njima bude majka a ne maćeha.
Pitajte ove političke mudrace da li se i sjećaju neke takve izjave.

Ništa se ni danas nije promijenilo po pitanju zahteva, samo je sada mnogo veći broj nezadovoljnika a naročito poslije naglih promjena u privredi ovoga kraja i povećanja broja nezaposlenih.

Da li vi znate za jedan desetak godina "zamrznuti" krivični proces protiv S.Ugljanina i jedne grupe ljudi?

Nije moguće da su ljudi tako brzo zaboravili ko su ljudi iz toga kraja, koji su se svojevremeno laćali oružja. Nije baš tako davno bilo.

Dejan Jović Dejan Jović 00:36 09.10.2007

Re: Kako vidjeste taj radikalizam u Sandžaku?


Hvala na ovom pojašnjenju, Sentinel. Ako pogledate još jednom sam tekst, vidjet ćete da govorim o "uznemirenju" koje bi MOGLO dovesti do radikalizacije, a ne o nekoj radikalizaciji koja je gotova stvar ili koja se apsolutno mora dogoditi. O ovoj eksplozivnoj kombinaciji kažem da je "potencijalna". Dakle, prilično sam oprezan u prognoziranju - ne samo zato što doista nisam iz Sandžaka, nego i zato što nitko od nas ne zna što će se dogoditi ni kod mnogo manje kompliciranih pitanja, a kamoli kad se radi o ovako složenim.

Ali, zato znam ponešto o tome što se događalo u nedavnoj prošlosti, i to mi iskustvo kaže da se radikalizam vrlo brzo stvori kad mu se pruži prilika, i kad se stvore napetosti. Ne treba mu puno. A ni kandidata za vođe neće manjkati, ne brinite. O tome da ljudi ne zaboravljaju šta se dešavalo u nedavnoj prošlosti, s tim se slažem. U tom smislu postoji priličan potencijal za brzi plamen, ako se netko počne igrati vatrom.

sentinel26 sentinel26 00:55 09.10.2007

Re: Kako vidjeste taj radikalizam u Sandža

Dejan Jović
Hvala na ovom pojašnjenju, Sentinel. Ako pogledate još jednom sam tekst, vidjet ćete da govorim o "uznemirenju" koje bi MOGLO dovesti do radikalizacije,................

O tome da ljudi ne zaboravljaju šta se dešavalo u nedavnoj prošlosti, s tim se slažem. U tom smislu postoji priličan potencijal za brzi plamen, ako se netko počne igrati vatrom.

Pa u tome i jeste suština. Nijeste primjetili da se neko tamo odavno igra vatrom.
Taj neko je prozvan tamo i to javno.

Samo što neko pokušava da svemu tome doda još i nacionalnu aromu.

Ako znamo da stanovništvu toga kraja ne odgovara nikakva radikalizacija, ko je onda taj kome to odgovara i koji je vješto vukao konce tamo u posljednjih godinu - godinuipo dana.
Taj ne sjedi ni u S.Arabiji ni u Sarajevu.

Tamo ne postoje "radikalske" snage (struje) u onom smislu i značenju koje je uobičajeno u Srbiji, a uvoz nije moguć bez pomoći države!


anonimni anonimni 02:13 09.10.2007

Re: Kako vidjeste taj radikalizam u Sandžaku?


Vi očigledno ne poznajete situaciju u Sandžaku a ne vjerujem ni da ste ikada boravili u Novom Pazaru ili okolini ili da ste ikada porazgovarali sa gradjanima NP o ovim pitanjima.


ovde se i oni koji poznaju i oni koji ne poznaju situaciju slazu u jednom, da se radi o problemu muslimanske zajednice i da ga kao takvog muslimanska zajednica treba da resava unutar sebe.
Sa predznajem koje imamo iz predhodnih vremena takve situacije obiluju manipulacijama i zloupotrebama, pa se iskusni pribojavaju da ce muslimani mnogo lakse resiti stvarni problem , a da vece posledice mogu da izazovu "propratne pojave"
kimm kimm 04:50 09.10.2007

Neka se pripremi...Sandžak

Malo-pomalo, Sandžak postaje krizno područje...

Pa ne bas. Za razliku od prethodnih kriza (Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo), ovo sto se desava u Sandzaku posledica je najpre sukoba unutar tog entiteta. LJajic i Ugljanin stari su znanci - zajedno su stvarali SDA Sandzaka. Ugljanin (tada predsednik partije) '94 ili tako nesto odlazi u Tursku zbog najava da ce ovde biti uhapsen. To sto je stomatolog svako malo isao u Sarajevo kod Izetbegovica na konsultacije, u Beogradu mu nisu oprostili. Ugljanin je prvi otvorio tabu temu odlaska 80-tak hiljada (neki kazu i vise od 100 hijada) muslimama iz SFRJ pocetkom i sredinom '60-tih godina u Tursku.

Rasim Ljajic je bio sekretar partije i u vreme "opravdanog odstustva" partijskog sefa preuzima sve - od partijske blagajne do clanstva i to uz zdusnu pomoc Sluzbe. I naravno, odmah menja ime partije i partijsku politiku - otkacio je i Sarajevo i Izetbegovica i okrenuo se postovanju ljudskih prava muslimana u Sandzaku. U Srbiji se u to vreme nisu postovala nicija prava, tako da je situacija u Sandzaku svedena u "razumne" okvire.

Suljo se u Pazar vratio mislim '96. Tadasnji javni tuzilac SRJ Vukasin Jokanovic je najavio da nece biti hapsen i slicno - tako je i bilo ali je Suljo morao da krene "od nule" jer je u medjuvremenu ostao bez veceg dela partije i para. Otuda animozitet medju njima.

Danas su oni sledbenici Tadica i Kostunice. Sve podele u Sadzaku idu tom linijom. Beogradski muftija Jusufspahic, koji je inicirao najnoviju deobu, ne krije da mu je Kostunica omiljeni predsednik. Btw, beogradski mesihat je porodicna manufaktura Jusufspahica, porodicni biznis, tu su mu i sinovi. Povremeno se situacija otrgne kontroli (vehabije), ali se takvi incidenti relativno brzo rese. Sve u svemu, Sandzak je pod kontrolom Beograda i vazan je samo pred izbore, krizu ili kako god da nazovemo to, stvara Beograd zbog sopstvenih glasackih i drugih potreba. Nema tamo nikakvog autohtonog/autenticnog pokreta ciji bi cilj bio nezavisnost, destabilizacija, otcepljenje i sl. Osim u glavama "patriota".

Koliko Tadic i Kostunica vode brigu o muslimanima (ili Muslimanima, svejedno) najbolje pokazuje to sto Beograd ni posle toliko godina mema ni jedno groblje, niti deo nekog groblja za sahranu po islamskim obicajima. Muslimani se dan danas sahranjuju "pod krstom".

sentinel26 sentinel26 09:03 09.10.2007

Re: Neka se pripremi...Sandžak

kimm
Malo-pomalo, Sandžak postaje krizno područje...
Pa ne bas. Za razliku od prethodnih kriza (Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo), ovo sto se desava u Sandzaku posledica je najpre sukoba unutar tog entiteta. LJajic i Ugljanin stari su znanci - zajedno su stvarali SDA Sandzaka.

Suljo se u Pazar vratio mislim '96. Tadasnji javni tuzilac SRJ Vukasin Jokanovic je najavio da nece biti hapsen i slicno - tako je i bilo ali je Suljo morao da krene "od nule" jer je u medjuvremenu ostao bez veceg dela partije i para. Otuda animozitet medju njima.

Danas su oni sledbenici Tadica i Kostunice. Sve podele u Sadzaku idu tom linijom. Beogradski muftija Jusufspahic, koji je inicirao najnoviju deobu, ne krije da mu je Kostunica omiljeni predsednik. Btw, beogradski mesihat je porodicna manufaktura Jusufspahica, porodicni biznis, tu su mu i sinovi. Povremeno se situacija otrgne kontroli (vehabije), ali se takvi incidenti relativno brzo rese. Sve u svemu, Sandzak je pod kontrolom Beograda i vazan je samo pred izbore, krizu ili kako god da nazovemo to, stvara Beograd zbog sopstvenih glasackih i drugih potreba. Nema tamo nikakvog autohtonog/autenticnog pokreta ciji bi cilj bio nezavisnost, destabilizacija, otcepljenje i sl. Osim u glavama "patriota".

Koliko Tadic i Kostunica vode brigu o muslimanima (ili Muslimanima, svejedno) najbolje pokazuje to sto Beograd ni posle toliko godina mema ni jedno groblje, niti deo nekog groblja za sahranu po islamskim obicajima. Muslimani se dan danas sahranjuju "pod krstom".

Konačno da neko kaže nešto apsolutno tačno i pametno.

Kasnije je po povratku S.Ugljanina iz Turske došlo je do dogovora imenovanog sa g-dinom M.Bulatovićem (predsednikom tzv. Savezne vlade) a izjava V.Jokanovića je bila istovremeno i poruka gradjanima N.Pazara (i mislim da je data prije njegovog povratka).
Medjutim, krivični postupak još uvijek nije okončan (stavljen a.a), jasno je i zbog čega.
Goran Nikolić Goran Nikolić 08:46 09.10.2007

otpimista

Mislim da je kljucna stvar kada je
u pitanju stabilnost u tom delu Srbije,
to sto su lokalni Bosnjaci, koji u 3 opstine,
pod kojim je prof. Jovic verovatno smatrao
Snadzak, cine ogromnu vecinu, relativno zadovoljni svojim statusom.
Naime, deomografske tendencije idu u korist bosnjacke etnicke zajednice,
i pored njene velike emigracije.
Sandzak de fakto, iako ne de jure, ima autonomiju u okviru Srbije
(prakticno je, na neki nacin, drzava u drzavi),
tako da kada imate relativno zadovoljnu politicku elitu te oblasti
(a to su i SDA i SDP) onda je ocekivati da ce oni uciniti sve sto je do njih da do eskalacije ne dodje,
sto, cini mi,se i rade.
Dakle, optimista sam, radikalizacija je vrlo malo moguca.
Хаџија Хаџија 09:31 09.10.2007

Re: otpimista

Слажем се са Гораном Николићем. Читајући између редова чини ми се да црногорске власти и њихови продужетци нешто муљају, можда због афере око држављанства. Јер шта ако сад и њихови Муслимани крену да узимају српске пасоше?
quickspace quickspace 12:24 09.10.2007

Re: otpimista

Hmmm,


gradjani Srbije koji zzive u Sandzaku, i Bossnjaci i Srbi, bi vam verovatno malo grublje odgovorili na vassu tvrdnju da su zadovoljni svojim statusom, ja iz Beograda mogu samo da se ne slozzim (a na osnovu relativno ccestih poseta istom).

Devedesete su Bossnjaci u Sandzzaku prezziveli gotovo u izolaciji od ostatka Srbije i pod izrazitom vojno-policijskom represijom. Mozze da se pisse detaljnije o tim dogadjajima, ja chu samo rechi da su tada gradjani Srbije (liccna karta, drzzavljanstvo, prebivalisste i posao na teritorije Rep. Srb.) ubijani, prebijani, kuche im paljene, samo zbog etniccke pripadnosti - bez sankcija prema pocciniteljima. Ovo je za mene apsolutno tragiccno i neuporedivo sa ratovima u Bosni/Hrvatskoj - Srbija je tada imala veoma jak drzzavni aparat, neuopredivo jacci od bilo koje iz-SFRJ-novonastale drzzave, a dozvolila je selektivna ubistva svojih gradjana (posle je to malo prossireno i na polit. protivnike).

Cela Srbija uzzasno je zapusstena u to vreme, a pogotovo opsstine dominatno naseljene Albancima i Bossnjacima. Posledice su tu i danas: katastrofalna infrastruktura u svim oblastima - obrazovanju, zdravstvu, transportu. Zzivot dole mi deluje veoma ozbiljno ograniccen za veliku vechinu gradjana, malo je zdravih poslovnih grana, neki opssti napredak mozze se primetiti u tragovima.

Sandzak apsolutno nema nikakvu ni de facto ni de iure autonomiju i jedina politiccka "elita" koja mi deluje zadovoljnom jeste ona Sulejmana Ugljanina - koga ovde sa pravom i preciznosschu uporedjuju sa Palmom i Veljom Ilichem i sliccnima. Zadovoljna je zato ssto zarad uccestvovanja u biracckoj massini "narodnjaccke koalicije" imaju "amin" da upravljaju lokalnim poslovima na naccin na koji to rade - bez ikakve razvojne strategije, neodgovorno i nasilniccki.

I pored svega gore reccenog, u Sandzzaku nikada nije postojao, niti sada postoji niti jedan "secesionisticcki" politiccki pokret ili grupa. I iskreno se ccudim "neobavessteno-naivnom" paragrafu g. Jovicha (a koji zapravo - svesno ili ne, svejedno mi je - "spinuje" tezu kojom se DB-policijska akcija rassccinjenja Zukorlicha pokriva u javnosti):

"To je naročito slučaj zato što se bit sukoba vodi oko pitanja – koju ulogu u vjerskom (i političkom) životu sandžačkih muslimana treba imati Sarajevo. Prevagne li ova pro-sarajevska struja, to bi moglo voditi i stvaranju situacije ‘quid pro quo’, u kojoj bi se mogle ponovno čuti ucjene i prijetnje tipa: ‘ako ti možeš meni, mogu i ja tebi. ‘Ako Republika Srpska želi otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, onda i Sandžak može tražiti isto to u odnosu na Srbiju!’"

Na prostoru bivsse SFRJ, samo je jedan politiccki sistem imao odliku da se odrzzava na vlasti kroz neprekidnu proizvodnju kriznih zzarissta, da bi skrenuo pazznju vechinskog stanovnisstva sa ogromnih socijalno-politicckih nepravdi i nasilja kojima je bilo izlozzeno - sistem koji je "odgojio" i vodio Slobodan Milossevich.

Isto tako, politiccku korist iz ovog razvoja mozze da ima samo ona politiccka opcija u Srbiji koja zasniva svoju platformu na demagosskom nacionalizmu i osechanju ugrozzenosti, a pritom ima i potpunu kontrolu nad sredstvima (ssto sile, ssto ciljane ekonomske podrsske) za upravljanje takvim procesima.

Heh, dok se raspisivah, potpuno sam zaboravio sam na vehabije - krunski dokaz urodjenog dzihadizma i secesionizma tih Sandzzaklija! Povlaccim sve prethodno napisano!


Yours,
Quickspace
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 16:18 09.10.2007

Re: otpimista

Читајући између редова чини ми се да црногорске власти и њихови продужетци нешто муљају, можда због афере око држављанства. Јер шта ако сад и њихови Муслимани крену да узимају српске пасоше?


A što bi to radili? Mislim šta će im srpski pasoši? Ima li barem jedan dobar razlog?
kimm kimm 17:50 09.10.2007

Re: do sada...

Da li postoji bilo kakav dokaz o umešanosti Beograda u ovom sukobu?

Pisanih sigurno nema, kao sto nema pisanih ni da je neko naredio otmicu ljudi u Strpcima. Ja bih, recimo, dokaze ili bolje receno motive za angazman Beograda trazio u birackom telu Sandzaka: Pazar 70.000, Tutin 27.000, Sjenica 25.000, Raska 21.000 upisanih biraca. Podaci su zaokruzeni i sa ovogodisnjih izbora. Zasto bi se neko odrekao glasova kada ih ne placa iz svog dzepa, a situacija je tesna.

http://www.cesid.org/rezultati/sr_jan_2007/img/opstine_srbija-rezultati_107.xls
sova sova 18:39 09.10.2007

Re: do sada...

kimm
Da li postoji bilo kakav dokaz o umešanosti Beograda u ovom sukobu?Pisanih sigurno nema, kao sto nema pisanih ni da je neko naredio otmicu ljudi u Strpcima. Ja bih, recimo, dokaze ili bolje receno motive za angazman Beograda trazio u birackom telu Sandzaka: Pazar 70.000, Tutin 27.000, Sjenica 25.000, Raska 21.000 upisanih biraca. Podaci su zaokruzeni i sa ovogodisnjih izbora. Zasto bi se neko odrekao glasova kada ih ne placa iz svog dzepa, a situacija je tesna. http://www.cesid.org/rezultati/sr_jan_2007/img/opstine_srbija-rezultati_107.xls


Dobro i....?
Tamo ima puno glasača i šta.... Beograd pravi podelu da bi privukao glasove...
Stvarno ne kontam, možda je kasno, možda sam glup ali i Ljajić i Ugljanin odlično sarađuju s Beogradom.
E sada što je Ljajić Tadićev a Ugljanin Koštuničin (mada ja mislim da su oni svoji i bore se za svoje parče vlasti) i što se u njihov sukob umešala IZ pa se i podelila...
Ja sam mišljenja da je podela u IZ nastala zbog politike dva lidera iz Sandžaka a ne zbog Beograda, DB-a, KOS-a i sl.
To što su i jedan i drugi u nekoj koaliciji sa DS-om ili DSS-om ne znači da Beograd rovari i pali vatru u Sandžaku.
Naravno, ostavljam mogućnost da grešim ali bih voleo neko razborito objašnjenje...
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 19:03 09.10.2007

Re: do sada...

Prekopaj malo po vestima od proletos (i malo ranije) pa ćeš naći interesantnu priču o dva poslanika. Možeš ići još dalje pa ići do referenduma u Novom Pazaru, pa još dalje do Ugljaninovog povratka iz Turske u velikom stilu itd.

Bilo je tu svega uključujući i ubistva.
kimm kimm 22:52 09.10.2007

Re: do sada...

To što su i jedan i drugi u nekoj koaliciji sa DS-om ili DSS-om ne znači da Beograd rovari i pali vatru u Sandžaku.

Pa kako ne znaci ako Kostunicin beogradski muftija smeni sandzackog muftiju koji nije u dobrim odnosima sa Ugljaninom? Sta je to no raspaljivanje vatre, ili mislis da je to unutrasnja stvar IVZ? Naravno da takvi razvoji slabe Tadicevu poziciju i naravno da se rvanje predsednika i premijera prosirilo i na Sandzak.

Pa u maju prosle godine Kostunicina vlada je raspustila skupstinu u Pazaru da bi sprecila odrzavanje referenduma o poverenju Ugljaninu. Vlada je tolerisala najevidentnije krsenje zakona o lokalnoj samoupravi u Pazaru sve zbog svog nezvanicnog koalicionog partnera Ugljanina. Treba znati situaciju tamo da bi se pricalo o Sandzaku. Jusufspahici su cekali koliko godina da smene Zukorlica, pa sad to uradise tek onako. Zato sto nije demokratski muftija? I to nema nikakve veze sa lokalnim izborima koji predstoje?!

Da, Beograd raspaljuje vatru u Sandzaku kad mu je to potrebno i u toj igri nema "dobrih momaka".
sova sova 07:34 10.10.2007

Re: do sada...

Srđan Kusovac
Prekopaj malo po vestima od proletos (i malo ranije) pa ćeš naći interesantnu priču o dva poslanika. Možeš ići još dalje pa ići do referenduma u Novom Pazaru, pa još dalje do Ugljaninovog povratka iz Turske u velikom stilu itd.Bilo je tu svega uključujući i ubistva.

Poznata mi je priča ali opet pa šta...
Koštunica drži leđa Ugljaninu, Tadić Rasimu. Zukorić se kao muftija petlja u politiku i podržava ovog ili onog, IZ se podeli i sada je Beograd krivac.
Ali nije Beograd birao ni Ljajića ni Ugljanina, njih su izabrali glasači iz Sandžaka, legitimno na izborima.
Mislim, da je Ugljanin u nekoj ogromnoj manjini onda bi mi bilo prihvatljivo da je "ubačeni element" preko kojeg Beograd pravi sr***e u Sandžaku, ali Ugljanin ima značajnu podršku ljudi iz Sandžaka, a ne verujem da smo mi odavde pametniji od njih i bolje sagledavamo situaciju nego oni...
sova sova 07:56 10.10.2007

Re: do sada...

kimm
To što su i jedan i drugi u nekoj koaliciji sa DS-om ili DSS-om ne znači da Beograd rovari i pali vatru u Sandžaku.Pa kako ne znaci ako Kostunicin beogradski muftija smeni sandzackog muftiju koji nije u dobrim odnosima sa Ugljaninom? Sta je to no raspaljivanje vatre, ili mislis da je to unutrasnja stvar IVZ? Naravno da takvi razvoji slabe Tadicevu poziciju i naravno da se rvanje predsednika i premijera prosirilo i na Sandzak. Pa u maju prosle godine Kostunicina vlada je raspustila skupstinu u Pazaru da bi sprecila odrzavanje referenduma o poverenju Ugljaninu. Vlada je tolerisala najevidentnije krsenje zakona o lokalnoj samoupravi u Pazaru sve zbog svog nezvanicnog koalicionog partnera Ugljanina. Treba znati situaciju tamo da bi se pricalo o Sandzaku. Jusufspahici su cekali koliko godina da smene Zukorlica, pa sad to uradise tek onako. Zato sto nije demokratski muftija? I to nema nikakve veze sa lokalnim izborima koji predstoje?! Da, Beograd raspaljuje vatru u Sandzaku kad mu je to potrebno i u toj igri nema "dobrih momaka".

Dakle, Beograd koristi već postojeći sukob unutar IZ, da bi prigrabio glasove.
OK, samo šta ima bilo koji muftija pa bio on i Zukorlić da ulazi u priču i daje podršku ili se sukobljava sa ovim ili onim političarom koje izaberu građani Sandžaka?
Da Ugljanin nije dobar za iste, ne bi ga ni birali...
Kao ni Ljajića uostalom.
Svaljivati krivicu na Beograd za ovaj sukob je u najmanju ruku je tendenciozno, niti ga je izazvao niti se meša, bar direktno. A to što sukobljene strane imaju podršku u Beogradu, pa ne znam šta je bolje da daju podršku samo jednom pa tek onda da ispadne cirkus ili ovako pa i da utiču na njih da se stvari normalizuju...
Dejan Jović Dejan Jović 08:39 10.10.2007

Re: do sada...

Ovo su sve korisna pojašnjenja - iako je očigledno da su razlike prilične, naročito kad se radi o tome jesu li ljudi u Sandžaku zadovoljni ili ne svojim statusom. Ima li potencijala za šire nezadovoljstvo ili ne? Može li ta "manipulacija" - odakle god dolazila - izazvati veće incidente?

Također, mislim da se pomalo zaboravlja šira dimenzija, odnosno širi (globalni, regionalni) kontekst u kome se sve to događa. Dosta smo čuli o tom odnosu Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, pa o njihovom odnosu sa ovim ili onim u Beogradu - i to mi svakako pomaže da bolje vidim stvari. Ali, još jednom da kažem: ako bi došlo do kontinuiranih incidenata u Sandžaku, za one koji gledaju na stvari izvana ti detalji niti bi bili razumljivi, niti bi bili važni. Zaključak bi bio - to je sukob između Beograda i Sandžaka, jer evo, tu je involvirana i policija, itd. Sandžak je nezadovoljan i nemiran, tamo se "nešto događa"... Usporedbe s Kosovom bi bile neizbježne - i sve bi moglo vrlo brzo privući pažnju onih koji jedva čekaju da pokažu kako Srbija u stvari nije u stanju, i nije voljna postići sporazum sa svojim manjinama.

Čak i da to nema nikakve veze s etničkim pričama (a mnoge stvari iz ratova u 1990-tim nisu imale s tim veze, nego su bile motivirane privatnim interesima, sitnim politiziranjima, i drugim razlozima) - to bi otvorilo vrata daljnjoj etničkoj i političkoj radikalizaciji. U tim okolnostima, bilo bi teško zaustaviti trend brze radikalizacije - i u Sandžaku, i drugdje. Malo tko bi se pitao - a kako je to počelo. Tako je, uostalom, bilo i sa ratovima u 1990-tim. Vidjeli ste u mom blogu o počecima rata u Sloveniji ("Je li JNA istjerana iz Slovenije?" , da smo i mi sami zaboravili kako je počelo i šta se događalo, a kamoli da se toga drugi sjećaju...

Konačno - nisam siguran da smo dobili odgovor na pitanje: ima li Srbija politiku (strategiju) za slučaj da dođe do incidenata u koje su upleteni međunarodni islamski ekstremisti. Vojno i policijski, vjerojatno bi postupala kao i svaka druga zemlja. Ali, što bi to značilo politički? Približavanje NATO-u? Ili optuživanje NATO-a za "stvaranje krize" ili njeno dopuštanje (ako bi opasnost stigla iz Kosova)? Bi li tako nešto dovelo do snaženja pro-evropske politike (" zajedno smo jači" ili do pobjede radikala ("Uzdaj se u se i u svoje kljuse!"?

Evo jedna "what if" situacija - za one koji su mi je predlagali

YoKey YoKey 09:02 10.10.2007

Re: do sada...

Da Ugljanin nije dobar za iste, ne bi ga ni birali...

Jel' ovo važi i za AH u Nemačkoj i za SM u Srbiji?
sabi sabi 10:28 10.10.2007

Re: do sada...

Samo malo, jel' vi stvarno mislite da rezultati izbora zaista odrazavaju volju gradjana? Znate li da je predsednica Izborne komisije jedna od perjanica JULa koja je Miri zavrsavala sve poslove vezane za Sandzak i izborne kradje u njemu. Znate valjda da Ugljanin NIJE imao vecinu u skupstini, pa je zato lepo Kostunica uveo prinudnu upravu? i ne, mi nismo birali ovu vlast, ona nam je nametnuta.
Zalosno je samo sto i nemamo bas neku alternativu.
sova sova 07:46 11.10.2007

Re: do sada...

YoKey
Da Ugljanin nije dobar za iste, ne bi ga ni birali...Jel' ovo važi i za AH u Nemačkoj i za SM u Srbiji?

Ne bih pravi paralele sa zbivanjima pre 60 godina a što se tiče SM-a, ko ga je birao taj ga je i zaslužio.
Suština moje priče je, šta bi se desilo ako jedan od lidera Bošnjaka iz Sandžaka ne bi imao podršku Beograda i ako bi BG zauzeo stranu samo jednog od njih?
Da li bi bilo bolje ili bi situacija bila još gora, sa mnogo žešćim i opsanijim sukobima, gde bi država bila jedan od protivnika?
YoKey YoKey 10:11 11.10.2007

Re: do sada...

Ne bih pravi paralele sa zbivanjima pre 60 godina

Ne bi ni ćuran na svadbu...
sova sova 10:27 11.10.2007

Re: do sada...

YoKey
Ne bih pravi paralele sa zbivanjima pre 60 godina Ne bi ni ćuran na svadbu...


Pa sada ako situacija ili neki od lidera iz Sandžaka, po Vama, liči na Nemačku pre WW2 i AH onda možete praviti takve paralele, ja ipak ne bih.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana