Život

ДОКТОР РУС: Једна биографија

Ivana Knežević RSS / 19.06.2009. u 19:13

 Gost autor: MuadDib

У овој причи ће се можда поткрасти покоја ловачка лаж, али све остало је истина, часна пионирска  :-)

Сви су га звали Рус а био је Украјинац. Всеволод Леонидович Ромасјуков, (1898-1999), ловац и лекар. Познавао сам га готово четири деценије а увек ми се чинио истим: стасит и поносно усправан, бледог издуженог лица са мало седе косе, дечије упитног погледа, занесен у своје мисли као многе наглуве особе. Озбиљан израз се појављивао једино када би говорио о лову или начину лечења некакве тегобе.

Одрастајући у царској Русији уживао је привилегију статуса и образовања, а зет, спахија, га је одмалена водио са собом у лов – често ми је, увек са сјајем у бистрим светлозеленим очима, причао како су са хртовима и на коњима ловили зеца. Био је премлад за ратовање, али су га, као 'белог', ратни цунами и октобарска револуција довели преко Крима на ове просторе. Краљевина једна-па-друга је многима белима пружила уточиште и били су увек утицајна група, али то није била његова cup of tea..

Уписао је и завршио медицину у Београду током 1920-тих, а онда је, све бежећи од политике, спојио љубав према лову са послом и отишао да службује по Санџаку.  Учио је и изучио занат лекара на најбољи начин, искуством – не једном је јахао окружен чопором вукова до удаљеног села како би обавио порођај. До своје 40-те био је печени  general practitioner, од оне старе гарде која није правила разлику међу пацијентима. Из другог великог рата је изашао као мајор ЈНА, али се одмах демобилисао и наставио праксу по забаченим крајевима.  И лов, јакако!!

До тада је већ освојио и најдражи му трофеј (тетреба) мада се шалио како је до њега дошао непрописно. За разлику од свих осталих птица које се искључиво гађају док лете, у лову на тетреба мајсторство је у прикрадању док овај пева на грани (више је то клепетање него пој), а у истој секунди када клепетање престане ловац се мора потпуно умирити, макар остао на једној нози. А његов тетреб га је осетио и полетео, те је оборен у лету.

***

Доктора (ми смо га тако звали) смо упознали 1956. у Звечану. Био је већ ожењен бабушком Олгом, ћерком полковника која је  у Швајцарској похађала царски љицеј, иначе удовом која је из претходног брака имала сина у Загребу.  Доктор и бабушка су живели у двособној, рецимо вили са омањим двориштем, у асфалтној улици . На поду дневне собе је доминирала медвеђа кожа, наравно, а имали су и ТВ, бабушка би уздисала: 'как красни баљет'..

Моји родитељи су радили у 'Трепчи', где је Рус био фабрички лекар. Убрзо је и ћале кренуо у лов – поред Руса, било је у тој групи још пар искусних ловаца са добро дресираним керовима, а ловиле су се углавном јаребице камењарке, пловке поред Ибра и зец.  Имали смо и ми, као и сви службеници, двособну приземљушу са лепим двориштем, па потом и немачке птичаре: прво Трефа, потом Лору, расне и добре ловачке керове – али ниједан ловац није имао керушу какву је имао Доктор.

Дијана, енглески сетер, је била дресирана на француске команде. Као дете нисам је гледао у лову, мене би ћале понекад водио у своје усамљене ловачке излете радним даном после ручка (и сада понекад сањам да идем у такве шетње) – у прави лов је ишао недељом са одраслим ловцима. Али сам Дијану упознао онда када је Доктор отишао за Русију и оставио је нама на чување, тамо неке '64-те...

Мој ћале га је претходно убеђивао да се преко Црвеног Крста повеже са родбином, пошто није имао никаквих флека из младости – међутим, потрајале су те провере тамо неке Службе више година, ипак је имао етикету 'белог', те је први пут  отишао тек 46 година по изгнанству, а свега месец дана пре тога му је умро отац.. Провео је тамо читаво лето а ми смо се преселили, Дијана са нама.

Шетао сам је једног преподнева, онако лепо васпитану и фину, када ми се одједном дивље отела са повоца и отрчала ка једном мотоциклу. Доктор се вратио у Звечан, сео на свој 'Томос' и дошао по њу у Приштину, осетила га је готово на километар. Тако се привила уз њега, потом села у корпу коју је за њу припремио, нисам је више видео.

***

..крај 1960-тих је, поред ослобађања огромне енергије и уклањања многих верских и осталих до тада друштвено прихватаних стега, на просторима тадашње Србије донео и слободу многима да подробно размисле куда ће са собом и својим најближима: нагли успон шиптарског насиља на Космету помогао је и моме оцу да нађе посао у Београду и пресели нас тамо (овамо) крајем октобра '68-ме; а већ у новембру су у Приштини, која није имала ни гарнизон ЈНА, избиле насилне демонстрације о којима се није уопште писало. Да би се исте потихо угушиле, тенкове су довлачили чак из Скопља..

***

..и тако нас је, доласком у стан на Бановом Брду, живот поново спојио са Доктором Русом. Од скромне уштеђевине, он и његова Бабушка су купили једнособан стан на свега парсто метара од нас, на првом спрату солитерчића преко пута цркве св. Ђорђа, мој отац и он су одмах поново кренули у лов на теренима Макиша код Железника.

Бабушка је умрла '76-те а њему је пар година потом заједница преосталих 'белих' (са којом ипак није раскинуо баш све везе) нашла Тоњу, удовицу са два поодрасла сина из претходног брака. Е, та је била права баракуда! Смислила је да му исиса и коштану срж, натерала је и нас да њеним синовима ископамо онај одавно цркнути црно-бели ТВ из Звечана, који је доктор похранио у наш подрум (у она времена се ништа није бацало). Проблем гђе Тоње је био у томе што у браку са Доктором није поживела дуже од две године, те је он опет остао слободни удовац Ловац.

Од тада onwards, Доктор би се сваког четвртка предвече препознатљивом мелодијом огласио на динг-донг звону нашег стана на петом спрату (лифта њет било!), сео и ваљало га је забављати. Ћале је тих година поред свог редовног посла доста радио и хонорарно, сарађујући у стручним часописима, па је дужност да забави Доктора почесто западала доконог студента који је волео да га слуша, без потпитања – матори је био прилично наглув, мада је умео да чује све што не треба, видео бих то по лукавом смешку.

А имао је шта да прича, и умео: тих година је почесто одлазио у Русију, донео би нам претходно једно прастаро коферче на чување док је на путу. Моји су претпостављали да ту чува некакво злато или оружје, ја само знам да га је једном преда мном отворио, извадио стару свеску-дневник и показивао ми прекрасне цртеже козака и војника са опремом и наоружањем од пре 60 година: на питање чији су цртежи насмешио се, али сам предобро познавао рукопис око цртежа, знао сам га са рецепата још од детињства.

Рекох бежао је од политике, али је под те старе дане умео да изрецитује презимена свих чланова Лењиновог политбироа, као песмицу, а потом и њихова стварна презимена. Тврдио је да једино Стаљин (Грузин) и Лењин (чуашко неко племе) нису били евреји, али је све то причао без икакве примесе остраћености. Међутим када се причало о лову, е ту би већ прштало од страсти, присећања доживљеног, било и подоста понављања, али је умео да прича тако живо да бих одслушао у пакету и нове и старе доживљаје..

***

Почетком '73-ће и ја сам добио дозволу и кренуо као млађан ловац са њима, после пар година се и научио па и успевао да подоста тог утрефим, имао сам тада добре рефлексе и оштро око. А Доктор је увелико зашао у своје осамдесете и држао се мене пошто је јако волео и да уловљено понесе кући и припреми – ја нисам, па бих му наравски уступио фазана, јаребице.. Понекад би се нашалио и како је припуцао реда ради, само да се чује да је учествовао. Али имао је кера, тада је његов епањол-бретон Боби био једно племенито чудо од лепоте и бољи ловац од свих нас. Маркирао би, после пуцња без грешке доносио рањену дивљач, у случају промашаја би окрену своју отмену главицу ка нама и прекорно нас погледао.

Једнога дана нас није ишло (бива тога) па је Боби преузео и из једног дворишта донео петла: истрчали Цигањи, кукају као да им је придавио краву-хранитеља фамилије. Мој ћале се извини, понуди новац, они затражише отприлике за половни ауто, ћале их отера у 3 лепе (ипак смо ми имали пушке :-)..

Имао сам привилегију да бринем о Бобију током Докторових боравака у Русији – бака би му давала храну и воду, а он је, мукица једна, чекао да се пробудим (ноћу сам учио) и да га одведем да се олакша. Свукао би ме као муња са петог спрата и било би ухх! Једном сам Бобија готово удавио повоцем пошто му се комшијска авлијанерка потурила онако сама, он јадничак кренуо али ја сам сматрао да власник то не би одобрио, и тако би..

Временом се Доктор жалио да га ноге слабије служе и смањивао је кретање, да би се до краја довезао са нама у ловиште под пуном опремом и са Бобијем на повоцу, а онда преседео у колима док ми ловимо.

***

Живот је чудо, те тако и околности натераше Доктора да се договори са Бабушкиним потомцима да га чувају – продао је станчић и отишао њима у Загреб. Иронично се пре рата нашалио Украјинац на тему српско-хрватских односа, спаковао свој бућор и повео оматорелог Бобија са собом. Послао је оданде док га је вид служио пар писама, исти онај лекарски прецизан фини рукопис...

Из Загреба смо добили у коверти парти-цедуљу да је преминуо у 100-тој години.

 

 



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 19:37 19.06.2009

Svako je priča za sebe!

Lepo ispričana priča, u stilu Turgenjeva.
muaddib92 muaddib92 20:15 19.06.2009

Re: Svako je priča za sebe!

..да захвалим пре свега -од срца- на уступљеном простору Ms. Ивани Кнежевић, домаћици овог али и власници једног префињеног књижевног блога именом 'Проза неуроза' .. на коме се подуже дружимо..
..а свакако и Вама, г. Владимире Петровићу, на похвали: 'Ловчеви записи' јесу били некако она обавезна и неофицијелна лектира за све који воле природу и лов, али не онакав лов каквим га данас сматрају
jesen92 jesen92 20:19 19.06.2009

Bas lepa prica...

....takoreci filmski ispricana....svo vreme sam imala slike u glavi...Ceo zivot od jednog veka na jednoj strani...Preporuka!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:30 19.06.2009

Gde si ti

muaddibe, nema te sto godina
Za dušu belu, donsku, moja omiljena ukrajinska

muaddib92 muaddib92 20:31 19.06.2009

Re: Bas lepa prica...

тхкс+бргдс, поштована jesen92.
Слика је у глави и превише и све су у зеленим бојама и мирисима природе. Филм би био можда монотон и предугачак, понекад дуже од века траје дан, али је зато ова прича веома скраћена. Некако, after all, и живот који толико траје испадне прекратак - али важно је упамтити га.
muaddib92 muaddib92 20:44 19.06.2009

Re: Gde si ti

..па хелоу, Лелице !!!
..помало ме је и срамота да објашњавам због каквог глупог збрца у пи-сију нисам читавих 8 месеци овде коментарисао, читао јесам редовно, посебно твоје постове и још неке. У међувремену сам помало можда досађивао Ивани на њеном блогу, па ме ево препустила вама да мало одахне
jesen92 jesen92 20:51 19.06.2009

Re: Bas lepa prica...

. Филм би био можда монотон и предугачак,
..to zavisi od reditelja...

...mozda je dekica ovde lovio...
Blade Runner Blade Runner 20:54 19.06.2009

Re: Bas lepa prica...

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:56 19.06.2009

Re: Gde si ti

Ja se već zabrinula...a priča ti lepa, od srca...imam i ja sličnu, iz Prizrena...samo je bio zaista Rus.
muaddib92 muaddib92 21:03 19.06.2009

Re: Bas lepa prica...

Е баш о томе се ради, jesen92! Нису ни тамо око Звечана баш тако густе шуме, још мање овде по Макишу, где сада идем у лов са братом и сином: али мириси и стазе јесу. Снимак и музика помажу, али не могу дочарати мирисе и сећања.. Хвала
muaddib92 muaddib92 21:13 19.06.2009

Re: Bas lepa prica...

Да, Блејд. Леп примерак бретонца, чврсто маркира.. Боби ми је у сећању остао са мало више браон фарбе по телу али једнако лепе главице као овај са твоје слике. Неуморни су, не може их се дозвати назад док су млади..
Доктор га је стално дозивао и смртно се увредио када је схватио да један од старијих ловаца из групе, пензионисани џокеј зван Ђока Мајмун, носи са собом кобају и повремено храни Бобија еда би био уз њега (неопростив грех, Ђока је од наредне недеље био у некој другој групи)
muaddib92 muaddib92 21:30 19.06.2009

Re: Gde si ti

Jelica Greganović
Ja se već zabrinula...a priča ti lepa, od srca...imam i ja sličnu, iz Prizrena...samo je bio zaista Rus.

..Па дај ту причу, небитно је рус/украјинац, у она ссср времена су сви били Руси, штагод/гдегод: твој из Призрена, Доктор је дуго живео у Тутину а службовао и по околним селима.
Моја прича јесте од срца, како не би била: па када некога знаш толико дуго, није швеједно: пок. мајку је када су моји дошли у 'Трепчу' једва примио на посао (мршава, слаба, рече- а тада су сви били неухрањени). Да не набрајам штошта у међувремену, па све до тога да је сумњичаво меркао и моју невесту, мршаву како-ли-ће-она-да-роди, пре него ли је испоручила на свет сина па близнакиње, сенца проблемо..
Strongman Strongman 22:37 19.06.2009

Bas, bas lepa prica

muaddib92 muaddib92 23:19 19.06.2009

Re: Bas, bas lepa prica

Thanks, Strongie
гледећи у тањир који нуди овај лепотан са твоје сличке, рекао бих баш да се о томе и ради: најлепши, али најлепши део читаве приче о лову у мом случају дешава се претходне вечери. Припремам доручак за моја два драга манијака (брат и син) - скувам јајца, ту су лепиња + кајмак, мало лукца/мјаса а спакујем и нешто ракије коју посебно набавимо од стрица, зезамо и забавимо се небески.
Нема Руса нити Бобија одавно.. Сећамо их се - мој буразер и дан-данас лови његовом старом бокерицом.

Поента читаве ове горе приче је да су иза нас некакви ратови у којима нисмо хтели да учествујемо, као ни Доктор у својим великим ратовима: хумано је помагати као лекар а сурово убијати дивљач, то обично подразумева да се придави, распори, проспе дроб, одере кожа.. А етика његовог времена је била, лечити људе
hellion hellion 19:06 20.06.2009

Re: Bas, bas lepa prica

muaddib92

Припремам доручак за моја два драга манијака (брат и син) - скувам јајца, ту су лепиња + кајмак, мало лукца/мјаса а спакујем и нешто ракије коју посебно набавимо од стрица, зезамо и забавимо се небески.


A ćevapi i vrat?

Takođe i moj omiljeni deo lova Jedini problem je što redovno dobijemo "srednji prst" od petla ili zeca dok su puške prelomljene u travi i usta puna, a on kao da zna ... (do sledećeg puta )

Priče o Doktoru sam uvek voleo da slušam, lepo si ih sabrao ovde

muaddib92 muaddib92 19:35 20.06.2009

Re: Bas, bas lepa prica

Well, hellion, приче о Доктору си могао знати једино ако си један од горе поменуте двојице (а сумњам да јеси, пошто заиста буде и ћевапа
hellion hellion 21:34 20.06.2009

Re: Bas, bas lepa prica

Manijak mlađi, in the flesh

muaddib92 muaddib92 12:41 21.06.2009

Re: Bas, bas lepa prica

hellion
Manijak mlađi, in the flesh

.. па си овде нашао да ме збуњујеш??
matityahu matityahu 23:34 19.06.2009

бућор

Sta je бућор u stvari?
muaddib92 muaddib92 23:57 19.06.2009

Re: бућор

бућор - то вам је, сомборци га бар тако зову, онај завежљај у који спакујете све преостале вам ствари а потом се запутите тамо негде -
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 19.06.2009

Re: бућор

oću napisaću, al' ne postizavam, u gunguli sam...evo nam sad i gripa svinjskog, samo mi je još to falilo u životima...
matityahu matityahu 11:51 20.06.2009

Re: бућор

Hvala, pretpostavio sam, mada sam zelo biti siguran, a i interesovala me je geografija. Znaci Vojvodina, Sombor.
muaddib92 muaddib92 19:43 20.06.2009

Re: бућор

Да, посебна је прича то када бисмо ишли у Сомбор, код жениног стрица у лов. Али то је друга прича, - лепа, али завршена - ни он више није међу живима, одскора..
Сам начин лова је другачији, има доста дивљачи, међутим тамо су кукурузи тако високи да се дешавало да зачујеш тутањ, ломљаву, затрчи се срндаћ скоро у тебе па онда окрене низ бразду; лепота једна! Наравно, то сам већ само гледао - - то није лов за мене, перната живад је сасвим ОК, али Бамбијева мама или тата, не хвала
mariopan mariopan 19:57 20.06.2009

Re: бућор

ОК, али Бамбијева мама или тата, не хвала

E, hvala za ovo
miloradkakmar miloradkakmar 23:54 19.06.2009

Predivna priča

Cela istorija ljudske sudbine u pet-šest minuta čitanja.
а он је, мукица једна,

Ovome delu priče sam se nekoliko puta vraćao.
muaddib92 muaddib92 00:06 20.06.2009

Re: Predivna priča

Well, како бих то рекао - најбоље је баш онако како и јесте: делић предсобља у коме је Боби обитавао је био прекривен тзв. виназ плочицама, које су после остале изгребане од његових предњих шапа, док ме је - стварно - чекао да попијем кафу и одведем га тамо доле, штагод. Зато и кажем, накнадном памећу, мукица једна - тада, као клинац, нисам баш много знао..
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:39 20.06.2009

Domacinski

Nema na cemu, MuadDibe. Vidim da ste se snasli bas domacinski

Prica je topla s kraja na kraj jednog veka. Zamislite kakav je to zivot od sto godina. I samo da je sedeo u jednom dvoristu, u jednoj ulici pa bi se svacega nagledao, ali od tih carskih pocetaka pa u kraljevinu jednu, drugu, republiku sa puno republika, i tako dalje. A on je kroz sve to umeo da zivi, radi predano (to jahanje medju vukovima je zesca strava, i mocna scena) i uziva, u malom i malo vecem. Kao da ga i ja poznajem. Ili je nekada bilo vise takvih ljudi, ko zna.
Mnogo ste ga se lepo setili.
muaddib92 muaddib92 19:55 20.06.2009

Re: Domacinski

Поново захваљујем, домаћице
Доктор је предано радио свој посао и у ординацији и гдегод се затекне, онако рутински - и као пензионер би из рукава али ненаметљиво уделио савет како приступити некаквој 'работи'.
То око јахања међу вуковима (dancing with the wolves ) му се десило више пута тамо по Санџаку. Говорио је како му није бивало баш свеједно, уздао се у пиштољ и пушку али се плашио да ли ће му се коњ успаничити.
А умео је да ужива једино у лову или када о њему прича, није ни то мало.
hajkula1 hajkula1 02:21 20.06.2009

Prica je lepa

Od lova najvise volim pse i branje kupina .
muaddib92 muaddib92 19:59 20.06.2009

Re: Prica je lepa

hajkula1
Od lova najvise volim pse i branje kupina .

.. одлично вас разумем!
Лично најволем када смо поред воде, као и тишину некаквог шумарка или мирис ветра - тада обично знаш да нема шансе да се дивљач дигне, опустиш се и уживаш у музици изнутра.
Unfuckable Unfuckable 03:16 20.06.2009

kako je ovo

lepo, jednostavno i pitko napisano, iako lov ne volim, škriput ropca, tačnije, mada ni svo to upiranje produžemim prstom u sva ta stvorenja - to mi je tek problem da shvatim.
Ali, i to kako nema opcija da se dodeli tuce preporuka za ovakvu priču.
(domaćici komplimenti za njuh, nisam ni sumnjao)
muaddib92 muaddib92 20:05 20.06.2009

Re: kako je ovo

Непрехебиви, знаш како оно кажу: ако ти одам тајну, мораћу да те убијем
Па ипак, да покушамо без убијања: дивљач утекне безбедно у повећем броју покушаја. Повећем
Иначе, многи лов не воле, могу то сасвим да разумем. Хвала за похвалу текста, значи
Unfuckable Unfuckable 22:28 20.06.2009

Re: kako je ovo

da ne ispadnem ekstremista ili tako nešto : lovački psi su zakon.
Kako ide ono pravilo - "gladan pas najbolje lovi" ?
muaddib92 muaddib92 23:27 20.06.2009

Re: kako je ovo

..ниси екстремиста нимало, једино ја са малим закашњењем уочих твоје питање.
Да, ловачки керови се не хране оног јутра када се иде у лов и гладни су читавог дана. Кажу да тако мора, делује сурово - then again, затечен твојим питањем, схватих да и ја на своме послу не једем ништа док га не обавим и дођем кући, наравски нездраво је, а после ома заспем.. То му је то..
sale_of_serbia sale_of_serbia 03:48 20.06.2009

eh,..mlađan lovac

49 41 49 41 04:03 20.06.2009

Zivot i prikljucenija - IZBEGLICA

Svet je mali, a prica vecna.
Mozda me je taj doktor lecio?!?

Stanovao u kuci babe; na gornjem spratu - tada se zvao "visak stambenog prostora".

Onda se, verovatno pocela graditi Nova kolonija - pored Stare kolonije i on se preselio tamo.

Znane izbeglice.

Olga Prutkov i njen Evgenije Prutkov - njih oboje nastavnika mi.
Dr. Birjukov i sijaset njih iz Carske.

Kao sto sam ja "necija" izbeglica na drugom kraju sveta.

mariopan mariopan 10:58 20.06.2009

Re: Zivot i prikljucenija - IZBEGLICA

Stvarno lepa prica, kao naslikana.

Privilegija je bila poznavati takvog coveka kao sto je Doktor. U sto godina zivota stane mnogo toga, lepog i tuznog, nadam se samo da su ga lepo pazili do kraja.

A psi, stvarno, znaju da pate. Ne mogu da opisem pogled mog malog psa kada zakljucavam vrata, bilo gde da idem , makar i do trafike. Kao da pita kada cu se vratiti, da li cu se vratiti i zasto ga ostavljam, zasto i njega ne povedem?

Hvala za ovu toplu pricu o Doktoru i Psu.
muaddib92 muaddib92 20:35 20.06.2009

Re: Zivot i prikljucenija - IZBEGLICA

Срдачан поздрав земљаче! Hope life is treating you well
Не знам да ли се сећаш, пре више од године смо имали једну преписку око Звечана и хотела бр.3.. и око тога како се тамо живело и радило. Зато и знам да си нешто мало старији од мене, те сам сигуран да си морао тамо упознати Доктора. Поменута асфалтна улица била је једина у Звечану, све остале су биле поплочане коцком, и ова је једина погодовала за вожњу бицикла.. То је био један мали низ кућа преосталих од Енглеза док су тамо били 1920-тих, онако лепше кућице, вероватно за важнији стаф
С тим у вези, тек пре десетак година сам открио мистерију зашто се хотел у Звечану онако незванично звао 'број 3' а био је једини хотел и у Звечану и у Кос.Митровици: и то је остало од Енглеза, као и онај прелепи базен и тениски терени. Ради се, кажу, о томе да су горе у брду две виле, ваљда за ген.дир-а и слично, које су звали број 1 и број 2, па када се иде надоле, дође хотел као број 3..
Бирјуков - мој ћале се сећа да је био један, радио као технички цртач у 'Трепчи' .
Знане избеглице. Лепо си то рекао али тужно звучи. Слажем се, сви смо ми нечије избеглице, али желим за себе да верујем да бар знам чија сам избеглица - звечанска, некако сам пре пар година изабрао да ми је то завичај, иако нисам тамо рођен, нити ми је ико оданде, само смо краће време тамо живели. Тако сам осетио и то је то.
Да ли си још у ваздухопловству?
49 41 49 41 11:02 22.06.2009

Re: Zivot i prikljucenija

Kratka - fragmentalna istorija.
TREPCU je od 1918 - 1925. posedovao nas biznismen. '25. je prodao Englezima.
Englezi su vec u istoj godini ostvarili cist profit 200.000 BP (britanskih funti) - sto je bio, za to vreme enorman kapital za evropu.
U Staroj a posle i u Novoj tkz. Koloniji su ziveli mnogi "belosvetski" inzenjeri iz Ceske, Francuske, Nemacke, Engleske.
Bio u 1 i 2 objektu; jer sa mnom je isla u Gimnaziju (mozda sedela i istoj klupi ?!?); kcerka gen. dir. Trepce.
TATA, stanovao u "1", a broj "2" bila ogromna vila; razidencija za poslovne partnere i svecane ruckove i vecere.

U broj "3" se islo kad ima muzike i u "lov"- na zvecanske "klatirepke"; da budem fin.

"Jel' znas, da ta tvoja Mitrovica i Zvecan su imali vrhunske ekipe lekara; da mi nismo NEKADA mogli da skupimo ni po broju ni po kvalitetu, na svim beogratskim klinikama"- rece mi usput; jedan stari profesor medecine u Beogradu.
...
muaddib92 muaddib92 17:29 22.06.2009

Re: Zivot i prikljucenija

...све си тачно написао (лакше ми је да ти се обратим са 'земљаче' него као броју 49 41, не замери).
Ја ћу само мало додати око историјата фабрике, понешто и ископирати и из једног текста који сам радио за себе али користећи доста озбиљне изворе..
TREPCU je od 1918 - 1925. posedovao nas biznismen. '25. je prodao Englezima.

Даље идем ја:
Osnivanje kompanije vezuje se za godinu 1926., kada je Radomir Pašić (poznat u srpskom narodu kao ratni profiter, a inače sin nekadašnjeg predsednika vlade Nikole Pašića)) prodao za nepoznatu sumu novca ekskluzivna prava na eksploataciju rude u Starom trgu između Zvečana i Kosovske Mitrovice engleskoj firmi Selection Trust Ltd. iz Londona.
Ta svoja prava je engleska firma uložila 9. septembra 1927. godine u osnivanje kompanije ''Trepča Mines Ltd.'', koja je otvorila rudnik Stari trg, izgradila flotaciju u selu Zvečan udaljenom par kilometara od rudnika i žičaru-sistem za prevoz rude u tzv. korpama.
Flotacija je počela sa preradom rude 1930. godine do kada su u Zvečanu, koji je određen za sedište kompanije, izgrađene upravne zgrade, laboratorije, prateće službe kao i naselje za smeštaj i život zaposlenih službenika (rudari i drugi radnici su i tada i kasnije živeli po selima oko Zvečana – Rudare, Žitkovac, Grabovac, Srbovac i naravno Stari trg i Prvi tunel).
U II sv.ratu Kosovo su okupirali Nemci i Italijani, a upravljanje ''Trepčom'' je preuzela privatna firma čiji je vlasnik bio niko drugo do komandant Luftvafe, maršal Herman Gering.
Nemci nisu imali problema sa radnom snagom, pošto su ih albanski rudari doživljavali kao oslobodioce. Tokom nemačke uprave metalurški kapaciteti su prošireni i fabrika je punom parom isporučivala olovo i cink za potrebe Trećeg rajha sve do oslobođenja 1944. godine od strane partizana. Крај цитата..
..позната нам нешто прича о профитерима, посебно што је Пашић син стекао капитал на шећеру (матори Никола је суво прокоментарисао: 'воли дете шећер'). Неки скорији воле шећеране и брзу препродају истих другим купцима, чини ми се
А то за 'клатирепке' није ми познато, био сам клинац
Додао бих само да је, поред странаца које наводиш, тада дошло и јако пуно наших младих стручњака који су пекли занат и заиста уздигли производњу, а доласком тежих времена отишли у бгд и сви одреда се запослили у реномираним фирмам, неки од њих су и радили после напољу а неки и обезбедили будућност деци.
However, некима су деца после више заволела новац од обојених метала који пролазе брзо кроз цеви него од истих у трговачким формама ингота или катоде
Черевићан Черевићан 16:56 20.06.2009

клацка живот

прича је легла, поруку има
верујем да Вам присет је драг
живот и тако брзо проклима
лепо је кад му остане траг

доктора Руса године хтеле
подоста богме њему се збило
многи од нас би да пожеле
трајања толко кад би се свило


г muaddib-у пасира да сте наново са нама у дружењу.хвала.



muaddib92 muaddib92 20:47 20.06.2009

Re: клацка живот

.. па шта сада ја да даље кажем, драги Чер, када сте оно моје дугачко писаније Ви овако савршено сажели у осам стихова - читав један животни век ???
Кажем хвала Вам пуно, и искрено: да сам пре само недељу дана могао да сањам како ћу гостовати код Иване, да ћете ми лепе коментаре послати Јелица, Ви и други драги блогери, ја бих као оно Том Хенкс када добије Оскара цмиздрио и захваљивао мами, тати и шире
Наравски, итекако и мени пасира поновно дружење са преписком, мада нисам пропустио да прочитам ниједан Ваш текст. Поштовање
Ivana Knežević Ivana Knežević 19:32 20.06.2009

Pristup

MuadDib ima problema sa pristupom svom nalogu ovde na blogu danas, pa nije u mogucnosti da odgovori na komentare. Sredice se to uskoro, nadam se.
U medjuvremenu, hvala i od mene na citanju ovog lepog prisecanja i komentarima.
mariopan mariopan 20:38 20.06.2009

Re: Pristup

I ja danas imam malo problema sa pristupom blogu, ovde u Vojvodini seva, to je ona najavljena kisa , samo sto ne pocne.

A mene zanima kakav je danas Makis?
Tu sam naucila da plivam i isla sa bracom u ribolov ( ako me ne izbegnu na vreme).
Tu su oni lovili fazane lukom i strelama napravljenim od zica sa starih kisobrana
Nista mi nije bilo sladje od ribica "crvenperki" koje smo pekli da budu res, u ona gladna vremena pre 45 godina
Toliko dugo nisam bila u Makisu, nemam vremena kada dodjem u Beograd a bas bih volela da prosetam tim puteljcima ako jos uvek postoje?

Evo moje kuce se ludacki plasi nevremena, u krilu je i ako nesto "napise" to nisam ja
Pozdrav MuadDib
muaddib92 muaddib92 20:53 20.06.2009

Re: Pristup

Ивана, хвала на овој интервенцији. Баш ми је било непријатно када сам данас прочитао нове коментаре и хтео да одговорим на њих - мада имам баш оно broadband adsl који иначе лепо функционише за сва три наша рачунара у стану, само је Б92 био некако системски недоступан.
А драго ми је било што си претходно рекла да сам се снашао домаћински, па ми је било још теже и нимало свеједно
muaddib92 muaddib92 21:20 20.06.2009

Re: Pristup

..сева и на Н.Београду, помало тајфунира, чује се и distant thunder, драга mariopan, ал' никако да крене
Макиш... па боље да не знате какав је данас, али ево укратко, мада ме не иде то укратко, никако.
Ја сам тамо кренуо у лов пре 35 г (уфф) и на потезу између Железника и Саве све је практично било пољопривредно земљиште, редовно обрађивано и са подоста кукуруза (што је нама ловцима било битно). Током тужних 90-тих сам паузирао неких 7-8 година и када сам поново пошао, прво што ме је брат питао по изласку из кола било је шта видим. Одмах сам одговорио - све је запуштено. Ми сада тамо шетамо кроз коров и шибље, пуно је грађевинског отпада - шут и којекакво друго смеће, шпорети, грозно. Ма, стално причамо како ћемо следеће сезоне променити ловачко друштво, али навикли смо на те терене, имају и они своје нешто лепо.
Путељци још постоје, све оно ближе Сави и није пуно промењено (ако занемарите гомилу сплавова која се нанизала и са те стране - морамо се прилагодити стварности, те сам и ја сада мање ловац а више Џони Вокер пошто после лова (шетње) одемо на пиво у један вагон-ресторан.
Ловио и ја на селу таквим стрелама кокице али без успеха, бака је то тамо после решавала скраћено, сатаром
mariopan mariopan 21:56 20.06.2009

Re: Pristup

I moj deda je to resavao sekircetom, uspesno, mada su i braca lovila fazane tim strelicama, kako, ne znam. Mene su kao "devojcicu" obavezno vracali kuci, dok ih ja tuzakam mami oni nestanu.

Za tetreba kazu da se mora uloviti dok je na zemlji zato sto, ako se uplasi, luci neku materiju koja mesu daje los ukus, ako sam ja to dobro razumela i ako dobro pamtim lovacke price? Inace, i moji ujaci su bili lovci, na Kosovu pa sam se tih prica lovackih naslusala kao dete. Izbeglistvo kao sudbina i nas prati.

Za Makis mi je zao sto je tako zapusten ali to je izgleda za sva prigradska naselja isto. Tuzno.

Ipak je taj vas lov jedno veselo druzenje, evo pao mi kamen sa srca sto se ispromasujete dok pucate a sto pivo ne promasite nijednom, tako i treba.

Laku noc
Unfuckable Unfuckable 22:24 20.06.2009

Re: Pristup

Ipak je taj vas lov jedno veselo druzenje, evo pao mi kamen sa srca sto se ispromasujete dok pucate a sto pivo ne promasite nijednom, tako i treba.


bravo
btw ako se već lovilo po Makišu, da li je isprobano i po Kovilovu ?
Nikada neću zaboraviti scenu odatle, kada pet (5) malih bambija (lanad srndaća se kaže, valjda)...dakle još jednom da ponovim - 5 - komata izlazi na asfalt ispred kola mog oca, a on zaustavlja i gasi motor, da ih ne poplaši valjda, da bi smo duže uživali u tom neverovatnom prizoru ( a foto - aparata, po pravilu - nigde)
muaddib92 muaddib92 22:44 20.06.2009

Re: Pristup

Не бих стварно умео да одговорим гледе тетреба, mariopan.
Доктор је свој трофеј уловио негде у словеначким шумама, а ја признајем да не знам ни како тетреб изгледа, једино да је око те приче о његовом љубавном заносу остао израз 'утетребио' за некога ко је толико заљубљен да не зна за себе, што је наравно сасвим у реду, неспа?
Макиш је само део свих осталих насеља јужно од Саве, тако нам је како смо сами себи уредили..
А пиво се најтеже промаши: ја обезбеђујем доручак и раџу коју набавимо спролећа за лов који је сјесени, а брат и онај горе ник хелион, који ме за моменат и збунио, воде рачуна да се попије и пиво, јелте.
Лака и Вама ноћ!
muaddib92 muaddib92 22:59 20.06.2009

Re: Pristup

Унфе, око промашаја у лову смо већ апсолвирали болну тему
.. а мало је било некаквих даљих излета. Али ево причице из Уздина, вазда су нам у спремању стана помагале Зузе, једна је говорила како треба отићи тамо у лов на гуске, јербо: ..ако не падну гуске, падаће Зуске.
.кхм, матора нас је тако навукла да смо преклечали пола дана на залеђеном језеру, од гусака ни трага, истопио ми се лед испод колена, попих полакилку дедине ракије и шта мислиш, да ли сам по повратку у бгд говорио како сам се лепо провео
Срндаћа у Макишу има, један од лепших доживљаја токо наших шетњи је када их (тако ловци кажу) нагазимо у кукурузу, па се растрчи крдо једно белих гузица, све пршти око њих. Застану и друге групе ловаца, испратимо их осмехом и наставимо да тражимо фазане-бројлере.
Теглио сам своју 'практику' претходне године, сада направим по који добар снимак и мобилним, али то је само за still shots, а те муњевите акције остају само у сећању.
Да, каже се ланад, и има их који веома намерно успевају да их улове колима, ваздушним пиштољем, чиме год, и ставе у замрзивач. То се не зове ловац, то се зове стрвинар.
Unfuckable Unfuckable 23:11 20.06.2009

Re: Pristup

vrlo dobro razlikujem lovce i strvinare, tu nemam problem
ali izgleda da se nismo razumeli : opisani doživljaj iz Kovilova mi je čudan zbog količine lanadi na jednom mestu
dakle : otkuda 5 komata đuture, je l' smo to upali bili u neko srneće obdanište, to mi je enigma bila, a matorih okolo - nigde.
muaddib92 muaddib92 23:50 20.06.2009

Re: Pristup

Да, нисмо се разумели - али ја не бих умео ни да ти одговорим све и да сам одмах схватио твоје питање. Крупна дивљач се свакако држи заједно (ми овде кажемо крдо, босанци кажу јато, као за птице)
Необично је, врло, да су ланад била сама, мада је можда претходно неко/нешто растерало неко веће крдо.
Могуће је и оно лоше: једном смо усред ловишта, мада само једном за све ове дугачке године, видели убијеног срндаћа тамо код тзв. ланаца близу Жаркова. Грозно и тужно, од тада више ни на зеца не пуцам. Али како се крене у унутрашњост Србијице нам, тамо је тога колико хоћеш, једноставно нема никакве контроле.
Ма, зато више ни у Велику Моштаницу нећу у лов да идем: пуна је дивљачи, лепи терени и близу су, Шумадија одатле почиње, али када уђеш у ловиште сретнеш домаћина који је већ окачио три фазана и носи их кући (дозвољен је 1), па се враћа по још меса. Нема ту даље приче.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 15:20 22.06.2009

lov

Čitam ovo, pa me mine želja na pokojnog đeda Đordja... Kad u sezoni pred njegov 89-ti rodjendan nije uspeo da odstreli zeca, nekako mi se javilo da neće dočekati 90-tu. I nije.

Imao je običaj da kad vidi zeca na logi otegnuto vikne "eeeeeeene ga"... A zec skoči, a matori se raskorači, pa ga pusti da dooooobro odmakne (da mu da fer šansu - ko ne lovi - ne zna - najlakše je promašiti). Obično mu je bio dosta jedan metak. Imao je belgijsku Piperovu orozaru kalibra 16. Nije bila puška, no violina. I ukrade je neki dripac...

Đorđe nije nešto mirisao ptičare, to je trend koji je doneo moj otac (prvo je bio engleski seter, pa poenter, pa nemački oštrodlaki ptičari od 1970-ih pa do danas). Mala digresija - ja sam skroz naskroz zastranio, na užas svih počeo sam pre par godina da lovim sa labradorom.

Đed je voleo da lovi sa goničima (najviše sa čuvenim Čapkom ili Gačulom). Pa ih pusti po planini, izvadi tronošku na sklapanje, sedne na neku zgodnu raskrsnicu (jer će zec od kerova bežati putem ili čistinom), otvori Politiku, dok on pročita "šta rade Rusi i onaj Višinski (iako davno nije bilo ni Višinskog ni Staljina)", kerovi nateraju zeca...

Znalo mu se - kad odsteli, makar i u prvih 5 minuta, on je za taj dan završio lov. Onda lepo odseče sebi zgodan štap pa se šeta ostatak dana.

Kad je jedno jutro izašao da kupi hleb i mleko (pa se više nije vratio), nosio je lovačko odelo, šešir i u reveru Orden Lovačkog saveza Jugoslavije za zasluge u lovstvu.

Eto

Dobar pogled
muaddib92 muaddib92 18:08 22.06.2009

Re: lov

..кхм, Ви сте опасан лик, поштовани Александре... лабрадор, ех..Уф
Навикао сам на ловачке керове и мишљах да знам керећу психологију, међутим.. јесенас пођемо на важну нам свадбу у један екстра комплекс на Дедињу, улицкани, кад испред нас ћерке почињу да вриште пошто нам у сусрет, лајући онако здраво трче 2 овећа кера. Искорачих испред девојака не би ли кер устукнуо, али хоћеш: угризе ме лабрадор и поцепа ганц нове панталоне, каква даље свадба, гости, беше неки министар свиро 'летрику
Све се добро завршило када сам схватио да је лабрадор здравији и маженији од мене, нисам се секирао око даљих инјекција.
Ваша прича о деда Ђорђу је један прелепи мини-брејк, хвала Вам.. исти па као мој деда, пок.Милашин - стрпљив, само 1 метак, готова прича. А није, ђаво један, ни ишао далеко - као да је знао где зекоње спавају и обедују
Imao je običaj da kad vidi zeca na logi otegnuto vikne "eeeeeeene ga"... A zec skoči, a matori se raskorači, pa ga pusti da dooooobro odmakne (da mu da fer šansu - ko ne lovi - ne zna - najlakše je promašiti).

Исто! Уосталом, као и С.Михајловић када повуче лопту назад са 30 на 35м.
Троножац и раскрсницу је практиковао и мој ћале, док није због претераног напора доживео инфаркт, те сада не иде са нама, већ нас грди када промашимо фазана, као и Доктор пре њега. Морамо памтити своје старце.
Хвала на коментару, ето..
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 20:22 22.06.2009

Re: lov

imate poziv u cacak gde ja lovim kad krenu prepelice i grlice i patke pa nadalje.
muaddib92 muaddib92 21:41 22.06.2009

Re: lov

Aleksandar Vasović
imate poziv u cacak gde ja lovim kad krenu prepelice i grlice i patke pa nadalje.

..продато, треба ли рећи хвала? Треба: gracias, hombre..
Највише сам волео када смо ишли за јаребицама, давније су биле дозвољене а по који пут и тамо око Сомбора - тамо је већ то било на сиво, како бих се изразио у ствари, тамошњи ловци, салашари, нису баш нешто марили да утрефе тицу у лету, њих су занимале конкретније ствари, зато се јаребице нису санкционисале, а ибило и' је тушта .. једном се удесио и хајлајт, давно, пуцао онако у одабрану, пале три а кер доноси и четврту, прозвали ме крволок.
Наравно да су ме после овдашње колеге, младог и пресрећног, исмејале када сам то испричао - а сада и сам, после такве историјске дистанце, помишљам да је то можда она обећана ловачка лаж са почетка текста
Верујем да тамо имате лепе терене и да се ужива у добром дружењу. Поздрав срдачни, Александре!
49 41 49 41 23:02 22.06.2009

Ibar-vodo hladna


"Cuveniji" grad; posle Berlina.
"Ljubi se", Istok i Zapad - brdovitim Balkanom.

Kao u nemanj(in)sko doba na vrhu Zvecanske Kule.
49 41 49 41 00:23 23.06.2009

Mitrovica '56-'57


Tek izgradjena zgrada; - mlecni restoran Drustevene Ishrane "Trepce".

U njemu kolaca, torti, pogacica, mirisljavih svezih kifli i pitki jogurt - u velikim casama.
"Otac na sluzbenom putu"- drugi mesec; za "izreceno"- na javnom "elitnom" mestu.

Godine - EMBARGA - Sojuszkog.

-Godine gladi, 1/4 kile hleba dnevno-po clanu domacinstva - na Tackice u dodeljene kartoncice,americkog mleka u prahu, tvrdih zutih sireva-iz papirnatih buradi, tvrdih vocnih dzemova; presovani-spakovani u drvenim sanducicima.

Tek se krece u skolu.

P.S.
Most - stoji.
Ko cuprija - na Drini.

"Svedok" - vremena!
muaddib92 muaddib92 22:28 24.06.2009

Re: Mitrovica '56-'57

.. није ми радио АДСЛ јуче и данас: не умем да постављам фотографије, али имао бих и ја једну тужну да придодам, скинуту пре више година са нета - железничке станице у Звечану, све изрешетане у бомбардовању '99-те и препуне очајних људи..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana