Utisak nedelje: Ko je kriv?

Strongman RSS / 23.06.2009. u 23:37

Columbia_Bar-Lock_OM.jpgUvek će se dogovoriti jer nemaju alternativu poslu koji danas, u opoziciji ili na vlasti, loše obavljaju. Neće valjda dopustiti sebi da se vrate tamo odakle su došli. Da predaju psihologiju kao srednjoškolski nastavnici bez rešenog stambenog pitanja ili da budu asistenti kod profesora koji su mlađi od njih, da upravljaju čišćenjem groblja ili da taksiraju klimavim kamionima, da čiste za mačkama ili da prate oglase provincijskih pozorišta koja traže mlade i talentovane dramaturge. Učiniće sve da se to ne desi i za to možda treba imati razumevanje. Nije to ni patriotsko ni proevropsko, ni pošteno ni intelektualno, ali je verovatno ljudsko htenje. 

 

Imam veliko zadovoljstvo da prenesem tekst iz Dnevnog lista Danas. Autor je Zoran Zivkovic:  

 

Ko je kriv?

 

Rezultati izbora za skupštine Voždovca, Zemuna i Kosjerića su očekivani i ne zaslužuju ozbiljan komentar. Za kampanju je potrošeno više novca nego što je zbir godišnjih budžeta ove tri opštine, a slogani koji su korišćeni su, bez izuzetka, na pola puta između gluposti i primitivizma. Naravno, i komentari učesnika su očekivani i istog su kvaliteta kao i slogani. Niko od poraženih nije priznao poraz, niko nije podneo ostavku zbog toga. Pobednici su bez ikakvog osnova svoju malu pobedu podigli na nivo nacionalnog plebiscita i proglasili je istorijskom. Započeto je pijačno cenkanje oko koalicija čija je predigra opšte zaklinjanje u doslednost, poštenje, više interese, težinu trenutka, kompleksnost situacije...

 

Jasno je da će koaliciju napraviti DS, koja vodi politiku koja kao da je prepisana iz trideset godina starog programa Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije, i SNS, čija je ideologija „mi smo patriote kao radikali, ali se svakodnevno tuširamo“ očigledno postala poželjna i kod malobrojnih građana koji su izašli na izbore, ali i kod većine potencijalnih partnera. Nikolić će ponoviti folklornu društvenu igru koju je prošle godine, nakon parlamentarnih izbora, igrao Dačić i prvo će saradnju ponuditi salonsko-nacionalnoj, turbonarodnjačkoj plesnoj grupi Koštunica&Velja. Za taj brak bi bio potreban i treći, u liku Dragana Todorovića, zakletog čuvara Šešeljevog bazena, i njegove prateće grupe narikača Gordana-Vjerica-Nataša. Ovi treći će iz „principijelnih razloga“ odbiti saradnju sa svojim dojučerašnjim političkim komesarom i nakon nekoliko nedelja ili meseci spas će biti pronađen u dugo najavljivanom političkom zagrljaju Tadića i Nikolića, odnosno Đilasa i Vučića.

Ovaj zagrljaj će biti tek laki peting u odnosu na njihovu strasnu aktivnost koju za 2012. godinu najavljuje budući predsednik Izvršnog veća Vojvodine, današnji Tadićev neformalni glasnogovornik, dr Dulić. Postoji mala mogućnost da se ova saradnja odloži dok se ne analizira Dinkićeva pretnja da će po srbijanskim statističkim regionima pokupiti i kuso i repato, te da će ih preko noći, kao i mnoge pre njih, proprati i podšišati, namirisati i proizvesti u eksperte. Od njih će napraviti Stranku statističkih regiona Srbije kojom preti da će oboriti i ovu vladu i da će, što je još gore, biti deo nove buduće vlade. Dačić je već viđen kao podoban za bilo koju kombinaciju, „Ivica za sve“, a Čeda i manjine će čežnjivo, iz ćoška, očekivati svoje mrvice. I dobiće ih.

Ovako ili onako cela „politička elita“ Srbije će dobiti svoje zasluženo mesto pored trpeze. Tako će biti i posle nekih ozbiljnijih izbora i to me ne čudi. Današnji političari će se uvek dogovoriti, bez obzira na nepomirljivost programa njihovih partija ili dijametralno različite političke prošlosti.

proki.jpgUvek će se dogovoriti jer nemaju alternativu poslu koji danas, u opoziciji ili na vlasti, loše obavljaju. Neće valjda dopustiti sebi da se vrate tamo odakle su došli. Da predaju psihologiju kao srednjoškolski nastavnici bez rešenog stambenog pitanja ili da budu asistenti kod profesora koji su mlađi od njih, da upravljaju čišćenjem groblja ili da taksiraju klimavim kamionima, da čiste za mačkama ili da prate oglase provincijskih pozorišta koja traže mlade i talentovane dramaturge. Učiniće sve da se to ne desi i za to možda treba imati razumevanje. Nije to ni patriotsko ni proevropsko, ni pošteno ni intelektualno, ali je verovatno ljudsko htenje.

Glavni krivci za takvo njihovo ponašanje su stotine hiljada, milioni onih koji im dozvoljavaju, čak i stvaraju uslove da se tako ponašaju. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, naročito ako je ona demokratski izabrana. Da, mislim na građane, birače, koji će ponovo, po ko zna koji put poverovati u toliko puta ponovljeno obećanje, izrečenu laž. Poverovaće i da Kosovo ne može biti nezavisno dok ga Srbija ne prizna, poverovaće da je naša vlast ugledna i uticajna u regionu i šire, poverovaće da vredno i odgovorno rade, ali da nas bez razloga koče neki kapriciozni ljubitelji tulipana. Sa razumevanjem će ti isti građani plaćati najskuplji i najgori benzin na svetu, najskuplju hranu na Balkanu, najskuplje avio karte u Evropi, najskuplju garderobu i ostale životne potrebe koje im nude partijski i tajkunski monopoli koji su dominantni na privrednoj sceni Srbije. Imaće razumevanje za one kojima je dozvoljeno da kraduckaju, verovaće da su najveći borci za pravnu državu upravo oni koji svesno u blokadi godinama drže institucije koje su temelj vladavine prava. Verovaće da se srpskim „puntom“ voze po Koridoru 10 i da je vrhunac patriotizma proćerdati NIS za hrpu lepih naftno-gasnih obećanja. Verovaće da se stranke pretežno finansiraju iz priloga koje daju vunovlačari iz Ćićevca i proizvođači kora za pitu i gibanicu iz Trgovišta. Dok postoji većina birača koja je spremna da, mašući iz publike stranačkim zastavicama, beskrajno dugo gleda srpski politički karusel u kome se voze isti groteskni likovi, do tada će ova zemlja biti zaglavljena u balkanskom blatu.

Na minule lokalne izbore izašlo je tek nešto preko 30 procenata birača. Da li to znači da su ostali, većina, shvatili? Videćemo uskoro.

 

 

EDIT:

(od istog autora)

 

 Samo za vas,ekskluzivno, poslednji put,objasnjenje zasto je bilo besmisleno raspisivati izbore nakon Sablje:
Zagovornici teze da bi izbori nakon vanrednog stanja doneli veliku,odlucujucu pobedu Demokratske stranke,one prave, svoje uverenje zasnivaju na istrazivanju javnog mnjenja koje je isprovedeno nekoliko nedelja nakon atentata na Zorana.DOS, ne DS, je tada imala rejting skoro 40% sto bi donelo pobedu na izborima i bar 175 poslanika. To je argument onih koji misle da je trebalo raspisati izbore.
Pogesno.
Prvo,istrazivanja koja se rade u imalo neregularnim uslovima daju nepouzdane podatke a ovo je radjeno u vreme vanrednog stanja! Ako su rezultati ipak tacni i da su izbori odrzani 7 dana kasnije - to znaci da bi DOS imao oko 170 poslanika,a DS ne vise od 120 te bi ponovo bila ucenjivana od malih stranaka koje bi takodje imale vise poslanika nego do tada te bi,znam iz iskustva, jos vise podigle svoj ucenjivacki kapacitet.
Konacno, izbori su mogli biti odrzani najmanje dva meseca nakon famoznog istrazivanja , a to tada bi moja vlada vec bila zrtva rafalne paljbe, spolja i iznutra, te bi i rejting bio znacajno nizi.Dok smo mi jurili kriminalce i sprovodili reforme, bagra iz opozicije i iz koalicije, pa i iz DS, se spremala na obracun sa nama. Prvog dana nakon ukidanja vanrednog stanja je zapoceo medijski linc u kome su ucestvovali mnogi, sa razlicitih strana.Medju njima je dosta onih koji danas liju krokodilske suze i zale za tim vremenom,isti oni koji su za zivota pljuvali Djindjica a danasglume njegove stare prijatelje.
Ukinuo sam vanredno stanje zato sto sam dana kad je zavedeno rekao da ce trajati 40 dana i toliko je i trajalo.
Nikakvi ambasadori,generali ilio tajkuni nisu imali uticaj na moje odluke.
Kad sam izgubio vecinu u skupstini raspisao sam izbore jer je to jedino demokratsko resenje.Kasnije protivprirodne koalicije i njihovi rezultati su dokaz da sam bio u pravu.

P.S.ponosan sam na privatizacije koje su tada izvrsene:Beopetrol,DIN,DIV,Sartid i svaka prica o zloupotrebama je poslednjih 5 godina nekoliko desetina puta kriminalisticki obradjena i nije nadjeno nista.Ne postoji ni jedan sudski spor ,domaci ili strani, vezan za ova preduzeca koja su danas skoro polovina ukupne industrijske aktivnosti u ovoj zemlji.
Jasno?

 



Komentari (128)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 23:47 23.06.2009

Živković

je dobar kao kritičar (što u ovakvoj Srbiji i nije teško), ali je kao premijer, nažalost, tutumrak!
noob92 noob92 00:00 24.06.2009

Re: Živković

NNN
je dobar kao kritičar (što u ovakvoj Srbiji i nije teško), ali je kao premijer, nažalost, tutumrak!

To je tvoj utisak ili ?

Moje je misljenje da je Zivkovic bio najbolji i najprincipijelniji politicar u Srbiji. Da, bio je principijelniji i od Z. Djindjica....
Dr M Dr M 00:10 24.06.2009

Re: Živković

je dobar kao kritičar (što u ovakvoj Srbiji i nije teško), ali je kao premijer tutumrak!


Ja malo drugacije gledam na to.

O Zivkovicu, kao premijeru, ne mogu da sudim kao o nesposobnom, igrao je kartama koje je dobio (losa ruka..) a drugi su mu isli iz podvale.

Medjutim, pokazao se kao nedalekovid politicar, podlegao je nekakvom elementarnom postenju, to je za neke druge profesije a ne za srpske politicare.

Trebalo je da stegne srce i zube i da raspise izbore 15 marta, da ih dobije ubedljivom vecinom i da vlada sledece cetiri godine neometan od Tadica i raznih Idola.

Mi bismo usli u EZ, u paketu sa Rumunijom i Bugarskom, 2007, a on bi mogao da utapa grizu savesti u vinu, toga bar ima...

Ovako, njemu je ostalo vino, nama ni to.
NNN NNN 00:16 24.06.2009

Re: Živković

Imao je čist zicer (ili kad smo već kod karata - imao je adut u rukama) posle "Sablje", a odugovlačenjem (kartaški - podvlačio se) je rehabilitovao stranke okupljene oko DB-a.
Dr M Dr M 01:03 24.06.2009

Re: Živković

Imao je čist zicer (ili kad smo već kod karata - imao je adut u rukama) posle "Sablje", a odugovlačenjem (kartaški - podvlačio se) je rehabilitovao stranke okupljene oko DB-a


Ukratko, kartaroski,

Sa "dalje" se ne dobija.

Trebalo je da zrtvuje svoje principe, za opste dobro.
Zato se ne bavim politikom...
NNN NNN 01:43 24.06.2009

Re: Živković

Ukratko, kartaroski,

Sa "dalje" se ne dobija.
Kad je dobio ruku, trebalo je da vuče adutskog keca (raspiše izbore) i izbije adute Koštunici i radikalima, umesto toga on je najjaču kartu čuvao za kraj, a ona više nije igrala, već je bio oboren.
gorran2 gorran2 01:48 24.06.2009

Re: Živković

Sve je to lepo, samo ne mogu da se setim na osnovu čega ste došli do zaključka da je on drugačiji?
Dr M Dr M 07:27 24.06.2009

Re: Živković

Kad je dobio ruku, trebalo je da vuče adutskog keca (raspiše izbore) i izbije adute Koštunici i radikalima, umesto toga on je najjaču kartu čuvao za kraj, a ona više nije igrala, već je bio oboren


Ide sledece deljenje, pitanje je samo da li ce da igra ili ce da "kibicuje".
sentinel26 sentinel26 10:57 24.06.2009

Re: Živković

NNN
Ukratko, kartaroski,Sa "dalje" se ne dobija.
Kad je dobio ruku, trebalo je da vuče adutskog keca (raspiše izbore) i izbije adute Koštunici i radikalima, umesto toga on je najjaču kartu čuvao za kraj, a ona više nije igrala, već je bio oboren.
Živković nije mogao da "vuče" tu kartu.
Poznata grupa ambasadora zapadnih zemalja se uplašila dometa "Sablje" i izvršila pritisak da se ona obustavi, a nijesu bili voljni ni da podrže izbore u tom trenutku.

Da je "Sablja" sprovedena do kraja i izbori raspisani poslije toga, onda bi pobjeda bila veoma ubjedljiva i eventualni uticaj ambasadora bi bio amortizovan uspjehom "Sablje".

Mislim da je još rano za njegovo veće političko angažovanje a bilo bi dobro da povremeno kontroliše garaže okolo sebe.

PS. Tekst mu je odličan a prethodni je bio još bolji.

PPS. Strongmanu preporuka za tekst, vidi se da nišlije znaju ko je ko u ovom društvu.
NNN NNN 12:17 24.06.2009

Re: Živković

grupa ambasadora zapadnih zemalja se uplašila...
Eh, taj zapad, baš nas mrze ...

Sve smo mogli mi
ili
if you see me getting high knock me down
NNN NNN 13:16 24.06.2009

Re: Živković

pitanje je samo da li ce da igra ili ce da "kibicuje"
Ovde smo svi kibiceri, nema (više) pravih igrača
sentinel26 sentinel26 14:52 24.06.2009

Re: Živković

NNN
grupa ambasadora zapadnih zemalja se uplašila...
Eh, taj zapad, baš nas mrze ...
Sve smo mogli mi
ili
if you see me getting high knock me down

Hoćeš da kažeš da nije vršen pritisak ?
Ili imaš neka drugačija saznanja o razlozima obustavljanja "Sablje" ?

Vojska bila neprijateljski raspoložena prema Vladi i premijeru.
Sve tri bezbjednosne službe takodje.

Premijera ubila služba kojoj je ustavna obaveza da ga čuva.

Poslije obustavljanja "Sablje" kreće prvo finiš ranije započete satanizacije ubijenog premijera, a onda kao epilog koordinirana akcija na rušenju Živkovićeve vlade.

Sjajni uslovi za izbore, nema šta.
NNN NNN 16:04 24.06.2009

Re: Živković

Koliko je prošlo od obustavljanja Sablje do raspisivanja izbora?
schweppes92 schweppes92 16:24 24.06.2009

Re: Živković

sentinel26
Ili imaš neka drugačija saznanja o razlozima obustavljanja "Sablje" ?

Možda razlog treba tražiti u "otrežnjenju" onih koji su Sabljom rukovodili. Možda su, ipak na vreme, shvatili da se hapšenjem ne mogu rešiti političkih protivnika, Ace Lukasa, Cece Ražnjatović... Ispostavilo se da je najveći broj uhapšenih bio utamničen bez zakonskog osnova, pa sada iz budžeta izdvajamo ogroman novac da se namire sudske presude.

sentinel26
Premijera ubila služba kojoj je ustavna obaveza da ga čuva.

Vi izgleda znate nešto što bi bilo dragoceno na sudu. Zašto ne ispunite svoju gradjansku dužnost?
Biće ipak da papagajski ponavljate ono što ste čuli u Peščaniku, od nepristrasnih analitičara Bebe i Čede.

sentinel26
Poslije obustavljanja "Sablje" kreće prvo finiš ranije započete satanizacije ubijenog premijera, a onda kao epilog koordinirana akcija na rušenju Živkovićeve vlade.Sjajni uslovi za izbore, nema šta.

Naprotiv. Kreće mahniti proces političke beatifikacije pokojnog premijera od strane njegovih "bliskih prijatelja", političkih pretendenata za titulu "autentičnog nastavljača njegovog dela...", titulu koja vam pruža privilegiju da budete u pravu ma kakve gluposti izgovarali.
A što se tiče rušenja Živkovića, svaka koordinirana akcija bi bila suvišna. Dovoljno je bilo dopustiti dvojcu Živković/Mićić da vodi Srbiju i sunovrat je garantovan. Često pomislim da smo mi još i dobro prošli ko nas je vodio.
sentinel26 sentinel26 18:27 24.06.2009

Re: Živković

schweppes92
sentinel26
Ili imaš neka drugačija saznanja o razlozima obustavljanja "Sablje" ?
Možda razlog treba tražiti u "otrežnjenju" onih koji su Sabljom rukovodili. Možda su, ipak na vreme, shvatili da se hapšenjem ne mogu rešiti političkih protivnika, Ace Lukasa, Cece Ražnjatović... Ispostavilo se da je najveći broj uhapšenih bio utamničen bez zakonskog osnova, pa sada iz budžeta izdvajamo ogroman novac da se namire sudske presude.
sentinel26
Premijera ubila služba kojoj je ustavna obaveza da ga čuva.
Vi izgleda znate nešto što bi bilo dragoceno na sudu. Zašto ne ispunite svoju gradjansku dužnost?
Biće ipak da papagajski ponavljate ono što ste čuli u Peščaniku, od nepristrasnih analitičara Bebe i Čede.
sentinel26
Poslije obustavljanja "Sablje" kreće prvo finiš ranije započete satanizacije ubijenog premijera, a onda kao epilog koordinirana akcija na rušenju Živkovićeve vlade.Sjajni uslovi za izbore, nema šta.
Naprotiv. Kreće mahniti proces političke beatifikacije pokojnog premijera od strane njegovih "bliskih prijatelja", političkih pretendenata za titulu "autentičnog nastavljača njegovog dela...", titulu koja vam pruža privilegiju da budete u pravu ma kakve gluposti izgovarali.
A što se tiče rušenja Živkovića, svaka koordinirana akcija bi bila suvišna. Dovoljno je bilo dopustiti dvojcu Živković/Mićić da vodi Srbiju i sunovrat je garantovan. Često pomislim da smo mi još i dobro prošli ko nas je vodio.
Izmedju Legije, njegovih prijatelja, autora teorije "trećeg metka", schweppes-a, Cece i njihovih fanova, na jednoj i Bebe, Čede, Mićićke i Živkovića na drugoj strani za sva vremena biram ove druge.

Naručioci, podstrekači i pomagači ubistva premijera će se jednoga dana pridružiti izvršiocima zločina iza rešetaka.

Mislite možda da nije dovoljno ubiti premijera jedanput fizički, da ga treba iznova ubijati i da će ta moć i mogućnost vječno trajati - varate se.

Zoran Živković, bio, jeste i biće najčasniji živi bivši premijer Srbije i samo zli i zločinom opsjednuti ljudi se plaše njegovog povratka na političku scenu Srbije..
NNN NNN 18:39 24.06.2009

Da parafraziram i da se povučem

Ako vam je vlada(vina) Zorana Živkovića (bila) dobra, onda ništa!
muvabezglave muvabezglave 18:43 24.06.2009

Re: Živković

Lepo ste rekli bio je ... Bog da mu dusu prosti : )
dragoljub92 dragoljub92 00:19 25.06.2009

Re: Da parafraziram i da se povučem

NNN
Ako vam je vlada(vina) Zorana Živkovića (bila) dobra, onda ništa!

од коштуницине је била боља сигурно
schweppes92 schweppes92 00:45 25.06.2009

Re: Živković

sentinel26

Izmedju Legije, njegovih prijatelja, autora teorije "trećeg metka", schweppes-a, Cece i njihovih fanova, na jednoj i Bebe, Čede, Mićićke i Živkovića na drugoj strani za sva vremena biram ove druge...


Mislim Sentinele da u tome i jeste vaš problem. Opredeljujete se prema ljudima, vašim ličnim predstavama o tome kakvi su, ne prema istinitosti onoga što govore. Još naglašavate "za sva vremena"... (ja bih, da sam na vašem mestu, izbegavao takve samodiskvalifikujuće izjave - posebno što se vi predstavljate kao neko ko je rad istini).
Vama Sentinele nije bitno to što je najveći broj uhapšenih tokom Sablje oslobodjen (uz enormna obeštećenja), nije vam bitno to što nije uhapšen gotovo niko od direktnih izvršilaca atentata, bitno vam je da Beba kaže "Sablja je bila efikasna".
Nije vam bitno to što su Čedi "prljave ruke...", to što se Beba redovno sastajao sa predstavnicima vrha organizovanog kriminala, bitno vam je to da se i Aca Tomić (kome je u opisu radnog mesta praćenje i kontrola kriminalnog miljea...) sa njima sastajao.

Ne čudi, vi ste se unapred opredelili, ostaje samo da u svakoj prilici sačinite prigone "konstrukcije". Nekad nauštrb logike, nekad vređanjem sagovornika, gotovo uvek igrajući na kartu tudje "plitke pameti". Ne znam kako, kod nekih vam uspeva.

sentinel26 sentinel26 01:05 25.06.2009

Re: Živković

schweppes92
sentinel26
Izmedju Legije, njegovih prijatelja, autora teorije "trećeg metka", schweppes-a, Cece i njihovih fanova, na jednoj i Bebe, Čede, Mićićke i Živkovića na drugoj strani za sva vremena biram ove druge...
Mislim Sentinele da u tome i jeste vaš problem. Opredeljujete se prema ljudima, vašim ličnim predstavama o tome kakvi su, ne prema istinitosti onoga što govore. Još naglašavate "za sva vremena"... (ja bih, da sam na vašem mestu, izbegavao takve samodiskvalifikujuće izjave - posebno što se vi predstavljate kao neko ko je rad istini).
Vama Sentinele nije bitno to što je najveći broj uhapšenih tokom Sablje oslobodjen (uz enormna obeštećenja), nije vam bitno to što nije uhapšen gotovo niko od direktnih izvršilaca atentata, bitno vam je da Beba kaže "Sablja je bila efikasna".
Nije vam bitno to što su Čedi "prljave ruke...", to što se Beba redovno sastajao sa predstavnicima vrha organizovanog kriminala, bitno vam je to da se i Aca Tomić (kome je u opisu radnog mesta praćenje i kontrola kriminalnog miljea...) sa njima sastajao.

Ne čudi, vi ste se unapred opredelili, ostaje samo da u svakoj prilici sačinite prigone "konstrukcije". Nekad nauštrb logike, nekad vređanjem sagovornika, gotovo uvek igrajući na kartu tudje "plitke pameti". Ne znam kako, kod nekih vam uspeva.

' Dargi Aco, samo ti sedi tamo i budi miran, poslaći ti schweppesa da te izbavi i da ti nabaci koju kintu posle, i ne boj se mi ćemo uvijek biti na vlasti.'

Čedine ruke su mnogo čistije od tvojih i od tvojih Legije i Ace br. 1 i br. 2.

Sjekiraj se ti igumane za tvoj manastir, za tvoj izbor, vrijeme ti je i nadji koga iz tvoje jadne i propale stranke da savjetuješ, rejting vam spasavaju popovi.

Cijela vam stranka ne vrijedi koliko Zoran Živković.

schweppes92 schweppes92 01:54 25.06.2009

Re: Živković

Gospodine Sentinel, izvinite zbog činjenice koja se neće uklopiti u vašu vizuru "za sva vremena", ali ja nisam niti ću biti član ni jedne stranke.
Političari su mi omražena kategorija. Jedino su mi politikanti omraženiji od njih. Znate već šta hoću da vam kažem.
zilikaka zilikaka 21:12 25.06.2009

Re: Živković

sentinel26Premijera ubila služba kojoj je ustavna obaveza da ga čuva.
Vi izgleda znate nešto što bi bilo dragoceno na sudu. Zašto ne ispunite svoju gradjansku dužnost?

Čovek koji je povukao oroz je i tog dana bio zaposlen u državnoj službi, u policiji.
I verovatno je i za taj radni dan od ove države primio platu.
Ja tako vidim stvar.
gorran2 gorran2 00:04 24.06.2009

Dole narod!

Glavni krivci za takvo njihovo ponašanje su stotine hiljada, milioni onih koji im dozvoljavaju, čak i stvaraju uslove da se tako ponašaju. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje
Pa, da menjamo narod, šta drugo?
Možda bi se mogao napraviti dil sa Kinom da nam daju 7-8 miliona kvalitetnih Kineza, a mi njima sebe, uz minimalnu doplatu.
Mada, kakvi smo, tražili bi nam puno para...
Loše se danas na berzama kotira 1 Srbin u odnosu na 1 Kineza...
schweppes92 schweppes92 01:10 24.06.2009

Re: Dole narod!

gorran2
Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje...


Nekako, razumu mi je bliža ideja da na razlike izmedju naroda gledam prvenstveno kao posledicu razlika izmedju vladajućh elita tih naroda. Narod k'o narod... inertna masa... dok ga elita ne oblikuje po svojoj meri.
ZŽ prenebregava činjenicu da je ovaj narod priličnim delom takav jer ga je i on sam oblikovao ( ili, ako ćemo njegovim aršinom - taj narod je svojevremeno, ne tako davno, i njega "zasluživao" ).

Zoran govori o nekvalitetnoj nafti, Kosovu, medjunarodnom ugledu... zaključujući da su to iluzije koje aktuelna vlast prodaje nepismenim biračima. Tu je u pravu...ali..., sklon sam da opazim da je ubedjen da smo svi ovde veverice, žrtve kolektivne amnezije, da se ne sećamo da je te iste priče on sam valjao sve vreme svog mandata...
Da sam na njegovom mestu računao bih upravo na onaj nepismeniji deo populacije. Njega je lakše uhvatiti "na foru". Ovaj drugi, pismeniji deo, neće dva puta progutati "elokvanciju" Zorana Živkovića. Kako vidimo, ni Tadić više ne prolazi. Zbog toga je postotak izašlih samo 30. Teško da bi onih nedostajućih 70% zbog Zorana Živkovića žrtvovalo "nedeljni odlazak na pecanje" (EDIT - vidim dole u komentarima da bi ustanovitelj "pecanja", Drago Kovačević, ipak zbog Zorana okačio štap o klin ( pa klin o ploču)).

I nije mu neka fora da o svojim kolegama govori kao "srednjoškolskom profesoru psihologije ...", "asistentu starijem od profesora...", "dramaturgu..."... Kada se on, expremijer sa višom ekonomskom, domogao velikog bogatstva, mogli bi valjda i pomenuti saborci mu ( s obzirom na to da svi imaju bar završen fakultet) nekako da prežive ovu skupoću.

I još jedna stvar. Prilično sam se razočarao kada sam čitajući tekst opazio da naš bivši premijer, nišlija, rabi pridev "srbijanski". Kao da računa na političku podršku Zeljka Komšića ... (Dragovu je već dobio...)


Dr M Dr M 07:20 24.06.2009

Re: Dole narod!

I nije mu neka fora da o svojim kolegama govori kao "srednjoškolskom profesoru psihologije ...", "asistentu starijem od profesora...", "dramaturgu..."... Kada se on, expremijer sa višom ekonomskom, domogao velikog bogatstva, mogli bi valjda i pomenuti saborci mu ( s obzirom na to da svi imaju bar završen fakultet) nekako da prežive ovu skupoću


Zivkovic je dokazao da je nesto naucio u Visoj ekonomskoj, ovi drugi su dokazali samo kratku pamet i duge prste.
muvabezglave muvabezglave 18:46 24.06.2009

Re: Dole narod!

Нешто научио у Вишој економској ха ха ха ха , баш сте ме лепо насмејали
dexter92 dexter92 19:20 24.06.2009

Re: Dole narod!

Нешто научио у Вишој економској ха ха ха ха , баш сте ме лепо насмејали

Pa i Cepter je zavrsio tu skolu, pa sta mu fali.
muvabezglave muvabezglave 19:59 24.06.2009

Re: Dole narod!

Ništa ako hoćete da znate kakva "osećanja gajim" prema nekome ko je promenio ime uhvativši rupu u zakonu kako bi uspeo u poslovnom svetu na zapadu , pročitajte blog , druga je stvar prirodne sposobnosti da se prilagodiš ono što on zna ne možeš naučiti ni u jednoj školi osim "životnoj" .
Lionsgate Lionsgate 08:13 25.06.2009

Re: Dole narod!

Zivkovic je dokazao da je nesto naucio u Visoj ekonomskoj, ovi drugi su dokazali samo kratku pamet i duge prste.


Tih godina sam nosen nostalgijom i burnim zbivanjima dosta gledao linkove na stampu i politicke partije u otadzbini i secam se da smo par nedelja pred ubistvo premijera gledali zvanicnu stranicu njegove stranke i cudili se da mu je podpresednik covek za koga je stajalo da je zavrsio ekonomsku skolu, ne Visu nego ekonomsku. Dan po ubistvu premijera na toj istoj stranici je stojalo da je taj isti podpresednik zavrsio Visu ekon.skolu... rekoh, svaka cast majstore, tako se stice diploma.

Secam se isto tako politickog pokojnika Nebojse Covica, covek je magistrirao kao politicki kadar 90-tih tada supermocnog SPS-a, 10-tak godina kasnije je doktorirao u srednjim 50-tim ali ovaj put kao potpresednik DOS-a... imamo slicnu situaciju i ovih godina, predsednik pokrajinskog odbora DS-a je doktorirao pri kraju 40-tih iako za to nije imao vremena dok je kao asistent radio na tom istom fakultetu.

Lepo stoji ono PhD uz ime politicara...
freefall freefall 00:24 24.06.2009

nisam pesimista...

...niti sam nihilista, ne spadam ni u ljude koji kritikuju, a pri tome ni sami nemaju ideju kako bi problem mogao da se resi. ipak, u poslednje vreme zaista ne vidim kako bi moglo da izgleda resenje za problem koji opisuje tekst zorana zivkovica. tacnije ne vidim resenje koje bi ovaj narod mogao da izgura, da smisli, da podrzi...

da parafraziram naseg poznatog filozofa (ali ne i bas uspesan drzvanika) djidjica - ne moze to besplatno, da nesto lose uradis, a posle da ne platis cenu. unistili smo srednji sloj i gradjansko drustvo posle drugog svetskog rata, zatim je kakva takva uredjena zajednica uspostavljena tokom 70-80tih, a onda ponovo unistena mitomanijom 90tih.

iz ove pameti gledano cini mi se da zapravo nismo imali pravu sansu ni posle 1990te. definitvno sansu nismo imali ni za vreme djindjica - tek sada se vidi kakva ekipa prevaranata je bila oko njega ili jos gore kakvu ekipu je djindjic okupio. politicke price koje su nam pricane je bilo samo bacanje prasine u oci, a potezi vezani za ekonomiju su nas odveli u gotovo feudalno drustvo. ono sto su radili politicari posle toga je bilo na tragu iste koncepcije ili besciljno tumaranje i gubljenje vremena.

negativna selekcija i unisten sistem vrednosti su nas doveli u ovu situaciju i jos dugo cemo biti tu gde jesmo. ovde je potrebno da se izvede nesto slicno burzorskoj revoluciji svojevremeno. problem je sto jos uvek ne postoji dovoljno mislecih i ne postoji dovoljno ljudi srednjeg staleza ili ljudi koji zaista zive od svoga rada i kapitala koji ce taj prevrat izvesti sa ciljem da uspostave sistem u kome ce moci zaista da zive od onoga sto naprave.
loader loader 00:24 24.06.2009

Kretanje peska

Na minule lokalne izbore izašlo je tek nešto preko 30 procenata birača. Da li to znači da su ostali, većina, shvatili? Videćemo uskoro
Nisu shvatili. To možemo reći odmah. Besmislena je dilema. Šta da shvate, kad su upravo oni (koji kao treba da shvate) formirali stranke, politiku, ... Nema pretpostavke da će razmišljati protivno sebi, odnosno svom delu.

Isti ovi birači učestvuju u formiranju sistema vrednosti, u formiranju stranačke infrastrukture... - tako da se u jednom ne baš mnogo vidljivom, a široko rasprostranjenom procesu, na mikroplanu, stvaraju preduslovi za određeni (ne)kvalitet političkog života. Oblik ponašanja stranaka tokom neke predizborne kampanje, kao i kvalitet ponude kandidata za razne funkcije, pa i sami rezultati izbora - samo su završetak te duge i veoma komplikovane sociološko-političke procesije. To je već reka, koju formiraju hiljade potoka. Ako je u tim potocima voda mutna - kako reka može biti bistra?!

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:57 24.06.2009

Ovo je realan presek

Ovo je realan presek stanja. Delim mišljenje Zorana Živkovića.
Još kad bi se odlučio da se ozbiljno ponovo uključi da se ova politička klasa koja je kao bršljan obrasla Srbiju demontira, bila bi to dobra stvar. Samo od sebe to neće ići...
palilula92 palilula92 01:19 24.06.2009

Re: Ovo je realan presek

Ovo je realan presek


Ovo je realan presek stanja. Delim mišljenje Zorana Živkovića.
Još kad bi se odlučio da se ozbiljno ponovo uključi da se ova politička klasa koja je kao bršljan obrasla Srbiju demontira, bila bi to dobra stvar. Samo od sebe to neće ići...



samo da potpisem.
Strongman Strongman 01:26 24.06.2009

Re: Ovo je realan presek

Spiridon Spiridon 09:46 24.06.2009

Re: Ovo je realan presek

palilula92
Ovo je realan presek


Ovo je realan presek stanja. Delim mišljenje Zorana Živkovića.
Još kad bi se odlučio da se ozbiljno ponovo uključi da se ova politička klasa koja je kao bršljan obrasla Srbiju demontira, bila bi to dobra stvar. Samo od sebe to neće ići...



samo da potpisem.


I ja potpisujem. Moja keva je uvek govorila da Zoran Zivkovic ima muda i da se po tome razlikuje od ostalih politicara.
Hansel Hansel 12:28 24.06.2009

Re: Ovo je realan presek

Možda i ima, ali ta su od vlasnika sorte koja "misli" da ih je dovoljno samo - imati. A da ih je zaista imao, a prepreka raspisivanju prevremenih izbora bila "samo" neslaganje zapadnog faktora, onda bi ih raspisao. Na kraju krajeva, ako su drugi na političkoj sceni, tada u većini, hteli izbore, mogli su lako da ih izdejstvuju (ostavke premijeru, blabla). Ovako možemo samo da se pitamo koje su tu sve kalkulacije bile u igri ili da li je i tada DS bila do te mere autoritarna stranka da se pitao samo jedan čovek. Meni, naučenom da nijednom političaru ne verujem (bar ne dok ne zasluži poverenje), nameće se i pitanje nije li taj "principijelni razlog" bio vešto retoričko (da ne kažem demagoško) pokriće nekih drugih razloga...

Bila je jedna emisija na 3K 2003, mislim... pred izbore - glavni gost on, i s njim razgovaraju drugi gosti - MBM, Savo Milošević je tu mislim takođe bio, možda i Biljana Srbljanović... Sve lepo oni razgovaraju, a onda se dođe do primedbi, na koje će ZŽ na kraju: Ja sam takav, ova vlada je takva - ako vam se ne sviđa, ako mislite da ima bolje - birajte njih! Bio sam šokiran tolikom količinom arogancije pred normalnom, inteligentnom argumentacijom predloga, primedbi. Ispade da nam je premijer bio neko mentalnog sklopa ne mnogo drugačijeg (ne po ideologiji) od - Miloševićevog (Slobodana), samo što ovaj to nikada nije javno tako izrekao - vešto se krio iza demagoških floskuli tipa: "Meni su jednako bitni glasovi i mišljenja profesora univerziteta i članova zemljoradničkih zadruga"... Treba imati "muda" i za priznavanje sopstvenih grešaka i prihvatanje tuđih, pametnijih rešenja...

Mogao bi on, dakle, da se upita, kad je tako (bio) dobar, kako je i zašto prokockao onaj visok rejting posle 12/15. marta. Ah, da, pa narod ne valja, kako mi samo nije palo na pamet, nismo ga zasluživaii!

No, reče i on sam jednom da premijer u Srbiji može da bude svako, te da je on živi dokaz za to(!). Nisam siguran da li je tu genijalnu rečenicu izrekao baš na HRT-u (koji redovno gledam), ali jeste tamo čest gost (jednom se uključio iz studija u Kopru), pa ne treba da čudi ono "srbijanski", što je neko ovde primetio. Ne kažem ovo zlurado, samo primećujem...

I, da dodam - bilo bi lepo kada naši propali političari prestali da za svoje neuspehe okrivljuju narod (prvi je to uradio Vuk Drašković posle izbora 1990). Narod je takav kakav je, na političarima je, ako su zaista elita, da budu bolji od naroda, pa i da ga - prosvećuju i oblikuju (reče još neko to na ovom blogu). Neka se niko od njih ne ljuti što se narod razočarao pa je opet pao, kao neki lečeni alkoholičar, u zavisnost ili sklonost opijanju demagoškim trikovima. A zapravo nije ni tako. Taj deo naroda koji je 90-ih apstinirao od izbora, upravo jer se bolno otreznio od prethodne opijenosti, u jednom trenutku je smogao snage (ili više nije imao kud) da glas dâ nekome drugom. Pošto je taj drugi izneverio i njih i one koji su oduvek bili s njim, ništa nije čudno. Naročito kad nam prof. dr Mićunović, na jednu godišnjicu Petog oktobra, lepo objasni zašto nisu ispunjena predizborna obećanja: "Pa, narod nikada za vas ne bi glasao ako mu ne obećavate!"
muvabezglave muvabezglave 18:48 24.06.2009

Re: Ovo je realan presek

Yea , Živković superman .
gorran2 gorran2 18:51 24.06.2009

Re: Ovo je realan presek

Spiridon
palilula92
Ovo je realan presek


Ovo je realan presek stanja. Delim mišljenje Zorana Živkovića.
Još kad bi se odlučio da se ozbiljno ponovo uključi da se ova politička klasa koja je kao bršljan obrasla Srbiju demontira, bila bi to dobra stvar. Samo od sebe to neće ići...



samo da potpisem.


I ja potpisujem. Moja keva je uvek govorila da Zoran Zivkovic ima muda i da se po tome razlikuje od ostalih politicara.
Keva sa mudima, to nama treba...
chicadacha chicadacha 07:41 24.06.2009

Covek....

..je u pravu apsolutno. I sa Dragom se slazem- nece to samo...

Samo sto nekako ne verujem da bi nova politicka partija brzo dosla u situaciju nesto da menja. Ljudi su, naravno, sve nepoverljiviji i vodjeni iskustvom prethodnih promasaja, tesko ce se osloniti na neke nove koji "tek treba da se situiraju".

Mozda je najbrzi put da se DS demontira iznutra i da se vrati ulozi luconose.

Medjutim, cini mi se da je i veliki broj njihovih sadasnjih funkcionera (malih i velikih) prilicno zadovoljan sadasnjom situacijom, prihvatajuci "realnost", smatrajuci sebe valjda izvrsno "adaptiranim" i tezeci, izgleda, samo licnom i porodicnom prosperitetu (a na ustrb ostalih ako treba) .

Slutim da ce za koju godinu to biti uzalud, jer ce DS doseci "status" nekadasnjeg JUL-a.

I jos nesto. Koliko je bila dobra odluka Zoranova da se ne prikljuci LDP vidi se iz dogadjaja koje svedocimo poslednjih godinu dana. U ovom trenutku, Zoran je, misljenja sam, jedan od jako jako retkih politicara s kredibilitetom u ovoj zemlji.
leopold_lady leopold_lady 07:52 24.06.2009

Strongmane.....

I love you very much - ali o politiki preskačem temu ....
djole63 djole63 09:49 24.06.2009

ZZ

Uvek će se dogovoriti jer nemaju alternativu poslu koji danas, u opoziciji ili na vlasti, loše obavljaju. Neće valjda dopustiti sebi da se vrate tamo odakle su došli.

Ovo je jako, ali pre svega tacno. Gomila njih je tamo samo zato sto ne zna nista drugo. Cast onima koji se razumeju u svoj posao i ne spadaju u ovu grupu.

S druge strane - vidim da je Zivkovic "spomenuo" dosta ljudi, baveci se uglavnom DS-om, a nije zaobisao ni LDP.
Sa kim bi on mogao da pravi stranku i ko bi uopste hteo da izadje iz vlasti, ne bi li zajedno sa njim, pokusao malo da razmrda situaciju?
stopalo stopalo 10:45 24.06.2009

a sta je on 'teo?

mozda da kao tijanic "menja sistem iznutra"?

da li se bilo ko seca kako je ta vlada ciji je on bio premijer "privatizovala" sartid?

kako je on ostvario nacionalno jedinstvo (citaj: sve ih namirio) pa niko nikada nije o tome rekao ni rec?

postenje je kao nevinost,, moze samo jednom da se izgubi i ne verujem da njegov "kravlji himen" moze bilo koga ko pamti duze od 3 sata da prevari.
Dr M Dr M 11:20 24.06.2009

Re: a sta je on 'teo?

da li se bilo ko seca kako je ta vlada ciji je on bio premijer "privatizovala" sartid?


Sartid je bio najveci gubitas, preko milijarde DEM minusa godisnje. Kad je uvaljen Amerima, postao najveci srpski izvoznik, 25% srpskog izvoza. Mozda se neko i ogrebao, tesko da nije, ali je svima bilo bolje.
Ovi posle Zivkovica se "grebu" k`o besni a mi se cesamo i gde nas ne svrbi.
stopalo stopalo 11:54 24.06.2009

Re: a sta je on 'teo?

Dr M
da li se bilo ko seca kako je ta vlada ciji je on bio premijer "privatizovala" sartid?


Sartid je bio najveci gubitas, preko milijarde DEM minusa godisnje. Kad je uvaljen Amerima, postao najveci srpski izvoznik, 25% srpskog izvoza. Mozda se neko i ogrebao, tesko da nije, ali je svima bilo bolje.
Ovi posle Zivkovica se "grebu" k`o besni a mi se cesamo i gde nas ne svrbi.


bez zelje da ulazim u analizu bilansa stanja i uspeha sartida i ussteela i bez zelje da produbljujem diskusiju:

kako to da neko ko "gubi" milijardu DEM godisnje pocne sad tako nevidjeno dobro da zaradjuje? to sto su oni najveci izvoznik vise govori o nasoj privredi i izvozu nego o njima. i na kraju, kad su prodavali sartid nisu smeli da prodaju i celo smederevo. danas u smederevu ne moze covek ni kiosk da sagradi a da nije na zemljistu ussteela. zatim, oni koji su kupili ceo sartid za dvadesetak miliona USD, trazili su za fudbalski klub 120 miliona evra. ????

da li je slucajno sto mi i danas ne znamo koliko je kostao sartid? razlicite cifre su se pojavljivale.

i na kraju pitanje a ko ce nemcima da placa odstetu? za sva potrazivanja?

zivkovic, vlada, svi koje je on pobrojao ili ipak na kraju SVI MI

mislite o tome
Dr M Dr M 13:07 24.06.2009

Re: a sta je on 'teo?

i na kraju pitanje a ko ce nemcima da placa odstetu? za sva potrazivanja?

zivkovic, vlada, svi koje je on pobrojao ili ipak na kraju SVI MI


Neka im placamo i svi mi, lakse cemo da platimo sada milijardu evra nego da se gubitak kumulirao do danas, bili bismo kratki bar 5 milijardi, kad se sve izracuna. I, posto bi ga, potpuno ruiniranog, prodali danas?

Ja tako razmislio...
stopalo stopalo 13:27 24.06.2009

Re: a sta je on 'teo?

ima jos za razmisljanje kad me vuces za jezik

recimo imaju tri sela u smederevskoj opstini koja su povezana na bunare koji se nalaze na vlasnistvu us steela. hebiga tako se tad radilo, nije razdvojeno jer je sve bilo drustveno vlasnistvo.

i kad je poceo da povecava proizvodnju, ussteeel je samo smanjio isporuku vode stanovnistvu. i opt se niko nije bunio i dizao ustanke kao kod knjaza milosa i slicno. izvoriste vode nije smeo niko da im proda, ali opet...

no voda na stranu, zasto drzava, odnosno svi mi treba da placamo izmestanje zeleznicke stanice i luke koja treba privatnoj kompaniji. bicu tu masala i vise od milijarde, sammo polako.

kad su ljudi dali tolike pare NASIMA, sta ima veze voda, fudbalski klub, zemljiste, ko zna mozda im i smederevska tvrdjava pripada

i na kraju, kad je drzava preuzela sve obaveze a dala svu imovinu, mogli smo i ti i ja da vodimo uspesno zelezaru

svih ovih pet godina
Dr M Dr M 20:31 24.06.2009

Re: a sta je on 'teo?

i kad je poceo da povecava proizvodnju, ussteeel je samo smanjio isporuku vode stanovnistvu. i opt se niko nije bunio i dizao ustanke kao kod knjaza milosa i slicno. izvoriste vode nije smeo niko da im proda, ali opet...


Eh, kolateralna steta.

Meni je verovatno da se niko nije bunio zato sto je celo Smederevo zivnulo, za razliku od prethodnog perioda.
Prevaga opsteg nad pojedinacnim interesom, tako nesto.

Poz
maricacarica maricacarica 11:48 24.06.2009

Moje skrmno mišljenje

je, da ko god registruje novu stranku sada, će imati najviše šansi na sledećim izborima... Možda je neko već krenuo u predizbornu... što je, generalno, ok
jande92 jande92 12:17 24.06.2009

u pravu si

apsolutno se slazem za konstataciju da je Zivkovic bio najprincipijelniji premijer u Srbiji!Jos mi odzvanja u usima njegovo ''obrazlozenje'' za smenu ministarke Marije Rasete...''ona nije kriva, barem dok sud ne utvrdi drugacije, ali nije za ministra jer ne moze nikoga da predstavlja kao osoba za kojom se digla ovolika medijska prasina'' Iako nije nikada dokazana njena uloga u aferi njenog muza, izletela je iz fotelje odmah! Setite se samo privatizacija koje su obavljene u vreme Zivkovica, tada su radnici dobijali masnu lovu da idu iz kompanija.... a onda su dosli eksperti Dinkic i Jelasic pa svi dobijaju 200 komada po godini staza, pa radio ti u Genexu ili Nitexu isto ti je
tom tom 13:13 24.06.2009

Ne zaboravite

da je Zoran Živković preuzeo vladu u trenutku vanrednog stanja. Za to treba [i]cohones[i]. A i mislim da je odlično vodio vladu.
...Al, stvarno, što ne raspisa izbore posle Sablje?.......
wukadin wukadin 13:59 24.06.2009

Re: Ne zaboravite

Sad je kasno da se kaješšš

Imali ste priliku, propustili ste je

"Vi možete od akvarijuma napraviti riblju čorbu, ali ne možete od riblje čorbe akvarijum"... Iako su me u školi na biologiji učili da je baš od čorbe slučajno nastao akvarijum, ali nećemo sad o tome...

Uzgred, čuli smo onu mantru "Đinđić je ubijen, Koštunica je postao premijer". Pri tome se uporno zaboravlja činodejstvovanje Živkovića i Jovanovića. Mora da su bili mnogo uspešni kad je DS sa 50% popularnosti posle "Sablje" došao na 12,5% na izborima. Pao bi još više da nije bilo Tadića, što meni sigurno ne bi teško palo...
wukadin wukadin 13:55 24.06.2009

Posle bitke je lako biti general

U tom smislu je Živkoviću sad lako da deli lekcije, i poprilično me ne zanima šta ima reći. Čak i kad je u pravu. A sa tolikim opštim mestima teško je ne biti u pravu.
Ma koga još zanima stranačka politika u Srbiji...

Ipak, jedno izdvajam
Od njih će napraviti Stranku statističkih regiona Srbije kojom preti da će oboriti i ovu vladu i da će, što je još gore, biti deo nove buduće vlade.


Odlično rečeno.

Uostalom, da mu vidimo leđa, pa napravimo dvostranački režim. Neki toliko hvale američki sistem, pa što bi isti bili protiv da se ugledamo na njega?!
drug.clan drug.clan 14:32 24.06.2009

olovo razlog zasto tonemo

Sa razumevanjem će ti isti građani plaćati najskuplji i najgori benzin na svetu,


Olovni benzin u 21. veku! To nigde vise nema osim kod nas i mozda u Afganistanu i Severnoj Koreji



Uostalom, da mu vidimo leđa, pa napravimo dvostranački režim. Neki toliko hvale američki sistem, pa što bi isti bili protiv da se ugledamo na njega?!

Ko ga hvali? Pa zamislite kako je u US glasacima izbor suzen (samo slonovi i magarci)
wukadin wukadin 14:36 24.06.2009

Re: olovo razlog zasto tonemo

Ko ga hvali?


Oni "liberalni"...
Kad krene neka pljuvačina po Americi, oni "ali imaju odličan sistem". A to čime je taj sistem plaćen, mačku o rep...
cabot cabot 15:26 24.06.2009

Stidljiv?

Cudi da g. Zivkovic mora da gostuje kod g. Jakog...moze valjda i sam...Inace on bi trebao u politicku penziju, novo doba novi ljudi...A i EU ima keca u rukavu, sa otvaranjem granica svi srpski manje vise krimogeni politicari idu u istoriju. Kada ljudi vide kako to funkcionise u belom svetu ovdasnje debilne lazi i ocigledna pljacka nece moci vise da prodju...
dexter92 dexter92 15:30 24.06.2009

Hebiga...

I ja se pitam da li bi bilo bolje Zivkovicu da je odmah posle sablje raspisao izbore kao sto mu je sugerisao Beba?
On kaze da to nije uradio zarad svojih principa , a to se pokazalo kao jako naivan potez. Da je dobio izbore mogao je da zgazi UDBU i tajkune, ne bi imali 5 godina (omg) Kostunice.
Ali mozda tu ima i nekih drugih momenata koje samo Zivkovic zna...ili je jednostavno pogresio. Pitam se sta danas misli o tome.
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:39 24.06.2009

KO VLADA SRBIJOM!?

Već sam u jednom komentaru citirao Miroslava Krležu, koji je davno oštroumno primetio: "Od Karadjordja u Srbiji je na vlasti samo jedna stranka: OFICIRSKI KOR!"

Taj OFICIRSKI KOR menja menadžere u liku PREDSEDNIKA ili PREMIJERA, neke pusti niz vodu, neke ubije, neke ucenjuje, ali se suština ne menja.

Živković nije raspisao izbore posle "SABLJE" upravo iz tih razloga! Tako je misija Djindjića, uprkos mnogobrojim manama i promašajima, po drugi put likvidirana!

Epilog: Gradjani Srbije danas više nemaju izbora kada izlaze na izbore!
Bivsi Bivsi 17:36 24.06.2009

Re: KO VLADA SRBIJOM!?

Filip Mladenović
Već sam u jednom komentaru citirao Miroslava Krležu, koji je davno oštroumno primetio: "Od Karadjordja u Srbiji je na vlasti samo jedna stranka: OFICIRSKI KOR!"Taj OFICIRSKI KOR menja menadžere u liku PREDSEDNIKA ili PREMIJERA, neke pusti niz vodu, neke ubije, neke ucenjuje, ali se suština ne menja.Živković nije raspisao izbore posle "SABLJE" upravo iz tih razloga! Tako je misija Djindjića, uprkos mnogobrojim manama i promašajima, po drugi put likvidirana!Epilog: Gradjani Srbije danas više nemaju izbora kada izlaze na izbore!


vrlo interesantna teza... sta to ti Filipe znas a mi neznamo? ajd objasni blogerima ...
...sto puta sam vec objasnjavao zasto nisam raspisao izbore nakon sablje.
drug.clan drug.clan 17:58 24.06.2009

Re: KO VLADA SRBIJOM!?

Bivsi

vrlo interesantna teza... sta to ti Filipe znas a mi neznamo? ajd objasni blogerima ...
...sto puta sam vec objasnjavao zasto nisam raspisao izbore nakon sablje.


Pozdrav za Zorana.
Veoma je lep gest obratiti se blogerima na ovaj nacin slagali se sa njima ili ne.
Bivsi Bivsi 18:09 24.06.2009

Re: KO VLADA SRBIJOM!?

Pozdrav!
mislim da treba malo uozbiljiti diskusiju.Ovako, svako napise sta mu se trenutno mota po glavi,obicno neki glupavi stereotip ili laz, i razgovoru nikad kraja ... Malo pre je jedan "analiticar" negodovao zbog upotrebe izraza
srbijanski, to mu smeta jer nije dovoljno patriotski,valjda. Blog,kao i politika, moze da bude ozbiljna prica a moze da se pretvori u primitivno natezanje.
NNN NNN 18:33 24.06.2009

Re: KO VLADA SRBIJOM!?

Pozdrav za Bivšeg (cenim kada se razgovara s ljudima)

Ps. Ipak je trebalo je da raspišeš izbore (odmah) posle Sablje...
Bivsi Bivsi 19:19 24.06.2009

Re: KO VLADA SRBIJOM!?

Samo za vas,ekskluzivno, poslednji put,objasnjenje zasto je bilo besmisleno raspisivati izbore nakon Sablje:
Zagovornici teze da bi izbori nakon vanrednog stanja doneli veliku,odlucujucu pobedu Demokratske stranke,one prave, svoje uverenje zasnivaju na istrazivanju javnog mnjenja koje je isprovedeno nekoliko nedelja nakon atentata na Zorana.DOS, ne DS, je tada imala rejting skoro 40% sto bi donelo pobedu na izborima i bar 175 poslanika. To je argument onih koji misle da je trebalo raspisati izbore.
Pogesno.
Prvo,istrazivanja koja se rade u imalo neregularnim uslovima daju nepouzdane podatke a ovo je radjeno u vreme vanrednog stanja! Ako su rezultati ipak tacni i da su izbori odrzani 7 dana kasnije - to znaci da bi DOS imao oko 170 poslanika,a DS ne vise od 120 te bi ponovo bila ucenjivana od malih stranaka koje bi takodje imale vise poslanika nego do tada te bi,znam iz iskustva, jos vise podigle svoj ucenjivacki kapacitet.
Konacno, izbori su mogli biti odrzani najmanje dva meseca nakon famoznog istrazivanja , a to tada bi moja vlada vec bila zrtva rafalne paljbe, spolja i iznutra, te bi i rejting bio znacajno nizi.Dok smo mi jurili kriminalce i sprovodili reforme, bagra iz opozicije i iz koalicije, pa i iz DS, se spremala na obracun sa nama. Prvog dana nakon ukidanja vanrednog stanja je zapoceo medijski linc u kome su ucestvovali mnogi, sa razlicitih strana.Medju njima je dosta onih koji danas liju krokodilske suze i zale za tim vremenom,isti oni koji su za zivota pljuvali Djindjica a danasglume njegove stare prijatelje.
Ukinuo sam vanredno stanje zato sto sam dana kad je zavedeno rekao da ce trajati 40 dana i toliko je i trajalo.
Nikakvi ambasadori,generali ilio tajkuni nisu imali uticaj na moje odluke.
Kad sam izgubio vecinu u skupstini raspisao sam izbore jer je to jedino demokratsko resenje.Kasnije protivprirodne koalicije i njihovi rezultati su dokaz da sam bio u pravu.

P.S.ponosan sam na privatizacije koje su tada izvrsene:Beopetrol,DIN,DIV,Sartid i svaka prica o zloupotrebama je poslednjih 5 godina nekoliko desetina puta kriminalisticki obradjena i nije nadjeno nista.Ne postoji ni jedan sudski spor ,domaci ili strani, vezan za ova preduzeca koja su danas skoro polovina ukupne industrijske aktivnosti u ovoj zemlji.
Jasno?
dexter92 dexter92 19:53 24.06.2009

Re: KO VLADA SRBIJOM!?

Zagovornici teze da bi izbori nakon vanrednog stanja doneli veliku,odlucujucu pobedu Demokratske stranke,one prave, svoje uverenje zasnivaju na istrazivanju javnog mnjenja koje je isprovedeno nekoliko nedelja nakon atentata na Zorana.DOS, ne DS, je tada imala rejting skoro 40% sto bi donelo pobedu na izborima i bar 175 poslanika. To je argument onih koji misle da je trebalo raspisati izbore.
Pogesno.

Pa da ali bi DS bio u prilici da formira novu vladu kao dominantni partner i ima znatan uticaj. Ovako je zavrsio u opoziciji.
Mozda se vama kapitalizovanje stranackog rejtinga nakon Djundjucevog ubistva cinilo kao necastan potez (mozda bih i sam tada tako razmisljao) ali bi svakako bilo korisno za Srbiju obzirom na one koji su nakon toga dosli.
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:42 24.06.2009

Re: KO VLADA SRBIJOM!?

I dalje se izbegava odgovor na suštinsko pitanje: Zašto izbori nisu raspisani u junu 2003. godine?
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:46 24.06.2009

Re: KO VLADA SRBIJOM!?

Ne radi se o kapitalizovanju stranačkog rejtinga nakon atentata na premijera Djindjića, već o logičnom, političkom, demokratskom sledu stvari: okončano je vanredno stanje, uhapšene su ubice premijera, pa su i gradjani i logika istorije zahtevali nove izbore u junu 2003. godine!!!!
schweppes92 schweppes92 01:38 25.06.2009

Re: KO VLADA SRBIJOM!?

Bivsi
Malo pre je jedan "analiticar" negodovao zbog upotrebe izrazasrbijanski, to mu smeta jer nije dovoljno patriotski,valjda. Blog,kao i politika, moze da bude ozbiljna prica a moze da se pretvori u primitivno natezanje.

Gospodine Živkoviću, nije primereno da se ja, koji sam bio "posmatrač iz trećeg reda", nadgornjavam sa vama koji ste bili u središtu značajnih zbivanja. Vi svakako znate mnogo više,i iz prve ruke, tako da bi moj napor da vas "preslišavam" bio dečje naivan.
U komentaru "analitičara" su izneti i neki drugi lični stavovi (ne samo razočarenje povodom upotrebe prideva "srbijanski" ) koji opisuju moj odnos prema vama (kao političaru) i vašoj političkoj ulozi. Nažalost, i pored toga što nikada nisam, niti bih glasao za vas, morao sam da živim u realnosti koju ste mi vi zajedno sa vašim "ortacima" (na vlasti i opoziciji) namenili. Tu realnost ste, kao i svi pre i posle vas, održavali na "prodaji magle" (vas posebno navodim iz razloga što ste bili premijer). Malo mi je otužan manir, baš kao i ono vaše "srbijanski", da sada pljujete po onom što ste i sami radili. Ne valja vam narod? Glup?
Posle jednog televizijskog gostovanja tokom kojeg ste svoje državničke rezultate argumentovali pitanjem voditelju "šta sam loše uradio", ostao sam upitan šta je zapravo bio cilj vašeg bavljenja premijerskim poslom? To da ne učinite ništa loše? Pa nije ovaj narod glasao za debile čiji će uspeh biti da ne naprave štetu. Naprotiv, imali ste sve preduslove da učinite mnogo, najviše... A šta ste uradili? Trasirali put beznadja... a sada upirete prstom u druge...
(naravno, nemojte ove moje stavove shvatati odveć lično. Vi ste mi politički neprihvatljivi baš kao i svi drugi iz tadašnje i sadašnje vlasti i opozicije)
1234bgd 1234bgd 19:13 24.06.2009

Greska ili ne?

A life spent making mistakes is not only more honorable, but more useful than a life spent doing nothing.
George Bernard Shaw

gorran2 gorran2 19:17 24.06.2009

Re: Greska ili ne?

1234bgd
A life spent making mistakes is not only more honorable, but more useful than a life spent doing nothing.
George Bernard Shaw
A life spent making shit is funnier than a life spent withholding it.
Me Me Me
gorio92 gorio92 20:01 24.06.2009

Njihovo htenje a naš jad

"Uvek će se dogovoriti jer nemaju alternativu poslu koji danas, u opoziciji ili na vlasti, loše obavljaju. Neće valjda dopustiti sebi da se vrate tamo odakle su došli. Da predaju psihologiju kao srednjoškolski nastavnici bez rešenog stambenog pitanja ili da budu asistenti kod profesora koji su mlađi od njih, da upravljaju čišćenjem groblja ili da taksiraju klimavim kamionima, da čiste za mačkama ili da prate oglase provincijskih pozorišta koja traže mlade i talentovane dramaturge. Učiniće sve da se to ne desi i za to možda treba imati razumevanje. Nije to ni patriotsko ni proevropsko, ni pošteno ni intelektualno, ali je verovatno ljudsko htenje. "


Samo navedeno je dosta za preporuku.

Meni ne smeta što oni, od ljudskog, imaju to jedno htenje.
Meni smeta što mi tom njihovom htenju stalno udovoljavamo.

gorran2 gorran2 20:11 24.06.2009

Re: Njihovo htenje a naš jad

"Uvek će se dogovoriti jer nemaju alternativu poslu koji danas, u opoziciji ili na vlasti, loše obavljaju. Neće valjda dopustiti sebi da se vrate tamo odakle su došli. Da predaju psihologiju kao srednjoškolski nastavnici bez rešenog stambenog pitanja ili da budu asistenti kod profesora koji su mlađi od njih, da upravljaju čišćenjem groblja ili da taksiraju klimavim kamionima, da čiste za mačkama ili da prate oglase provincijskih pozorišta koja traže mlade i talentovane dramaturge. Učiniće sve da se to ne desi i za to možda treba imati razumevanje. Nije to ni patriotsko ni proevropsko, ni pošteno ni intelektualno, ali je verovatno ljudsko htenje. "
A možda neće da se vrate da predaju psihologiju ili šta već iz drugog razloga.
Na primer, zato što u korumpiranoj državi pod vlašću tajkuna političarska služba donosi više novaca? Ne mislim na plate.
I možda baš zbog toga ni jedni ni drugi ni treći, koji god su se na nama izređali, nisu ni pokušali da promene taj sistem.

Nije baš neka visprenost imate sledeći politički program:

1. Stanje ne valja
2. Krivi su pojedinci (imena i prezimena)
3. Hoćemo promene
4. Hoćemo da ih zamenimo drugim pojedincima!
5. To jest, nama

Eto, doživesmo da nam Velja Ilić drži moralne prodike. Konsterniran zbog korupcije

Eto, i Obama je, manje-više, dobio izbore na tu foru. Pa zašto ne bi upalila i kod nas? Možda i hoće.
Ali, šta se to nas uopšte tiče?
funkofil funkofil 20:43 24.06.2009

kvaka22

Bivši, hvala najlepše na ovakvom obraćanju javnosti. Želeo bih da ti postavim jedno pitanje. Tekst gađa pravo u metu. Međutim on je opis stanja. Nije mi dao nijednu informaciju koju nisam znao pre toga. Identilčno je i sa komentarima. Nijedna jedina nova misao, ideja kako rešiti problem. Šta je uopšte srž problema? Sve floskule, stereotipi, glasine, defetizam. Iz ugla gledanja jednog glasaša koji prima info iz te crne kutije zvane vlast, preko katodnog filtera, i nije moguće doći do prave istine. Ne može se rešiti sistem od 3 nepoznate sa 2 jednačine.

Mislim da nadahnuti govori "a la Peščanik" nisu ni od kakve koristi. To može svako. Sa manje ili više humora. Ideologija je samo priča. Treba nešto napraviti.

Zato bih želeo da te pitam: Kako izaći iz ovog ćorsokaka? Imaš li neki predlog? Šta je rešenje?

Mene to lično zanima. Jer ja bih pomogao, ali ni ja nemam ideju. Ne znam kako. Mislim da Srbija ima dovoljno ljudi koji su otporni na komfor i znaju da se "ne živi po svaku cijenu", a pod tim ne mislim da Milana Rakića i "Na Gazimestanu", nego na to da se gine od rada i da su spremni da potroše život u pokušaju da nešto lepo naprave. Ali kako ih korelisati?

Evo recimo jedne infantilne ideje. Može li neko da skupi par desetina pravnika koji imaju dovoljno slobodnog vremena, i žele da o njima deca uče u čitanci, i naprave spisak lepih želja, ali ne na jednom listu hartije nego predloge zakona i procedure: evo kako otvoriti dosijee, evo kako lustrirati ekipu, evo kako onda srediti zemljišne knjige, evo novog zakona o upravi i krivičnog zakona.

I ostaje samo da neko dobije većinu, otpusti 100 000 iz administracije, smeni korumpirane sudije i prizna Kosovo za odgovarajuću satisfakciju i imamo državu.

Nije važno što je to spisak lepih želja. Neka ih neko istakne, ali sa tehničkim detaljima "kako" i proba da ih gura polako.

Je li to utopija??
gorran2 gorran2 21:01 24.06.2009

Re: kvaka22

Evo recimo jedne infantilne ideje. Može li neko da skupi par desetina pravnika koji imaju dovoljno slobodnog vremena, i žele da o njima deca uče u čitanci, i naprave spisak lepih želja, ali ne na jednom listu hartije nego predloge zakona i procedure: evo kako otvoriti dosijee, evo kako lustrirati ekipu, evo kako onda srediti zemljišne knjige, evo novog zakona o upravi i krivičnog zakona.
Nešto slično već ima svaki tajkun, samo sa za nijansu drugačijim ciljem.

Da smisle kako se iz svakog zakona i svake promene zakona, iz svake imovine, iz svake promene statusa, promene namene mogu najefikasnije napraviti pare. Zato njima status quo ide na ruku. A promena im ide još više na ruku. Zato su oni uvek dva koraka ispred. Svaki zakon koji uđe u skupštinsku raspravu, svaki akt gradske uprave, već je temeljno obrađen i naštimovan kod njih.

A ovi pravnic-dobrovoljci bi trebalo da se založe samo zato da bi im ime jednog dana osvanulo u udžbeniku istorije? Koji ionako piu poslušnici iz vlasti?
I to da rade svesni da nemaju nikakvu stvarnu snagu koja će se iskreno potruditi da provede njihove ideje... Niti je takva stvana snaga na pomolu...
Je li to utopija??
Je li to retoričko pitanje?
drug.clan drug.clan 21:34 24.06.2009

Re: kvaka22

funkofil
Bivši, hvala najlepše na ovakvom obraćanju javnosti. Želeo bih da ti postavim jedno pitanje. Tekst gađa pravo u metu. Međutim on je opis stanja. Nije mi dao nijednu informaciju koju nisam znao pre toga. Identilčno je i sa komentarima. Nijedna jedina nova misao, ideja kako rešiti problem.

Zato bih želeo da te pitam: Kako izaći iz ovog ćorsokaka? Imaš li neki predlog? Šta je rešenje?


Prvo i najvaznije: stanje se ne moze popraviti unutar sistema koji ne funkcionise. Znaci demokratija koja samo podrazumeva posteno brojanje glasova se mora ukinuti i vlast se mora vratiti u ruke narodu.

Inace od ove bolesti boluju skoro sve "demokratske" drzave.

Potom se vratiti na direktniju demokratiju u kojoj ce gradjani biti pitani i obavljati deo zakonodavne, izvrsne i sudske vlasti. Sa razvojem interneta i komunikacionih tehnologija i smanjenjem zemlje imamo mogucnost da takav sistem uspe.
funkofil funkofil 00:50 25.06.2009

Re: kvaka22

@drug.član

Mislim da nije u pitanju demokratija koja ne funkcioniše, nego je još uvek niko nije pustio u pogon.

@gorran2

Imam teoriju da u Srbiji ne postoje tajkuni. Zašto bi interes tajkuna bio suprotan mom? Ta kobna zabluda zvana društvena svojina, zbog koje su se vodili ratovi, mora na kraju nečija biti. Nisu svi imali iste startne pozicije i meni uopšte ne smeta da živim sa tom nepravdom. Mislim i većini ostalih. Ali, ista ta milicija, sudstvo i zakoni čuvaju i njegove milione i moj bicikl na primer. Mislim da srednja klasa nije uzrok koji stvara stabilnu zajednicu, nego upravo posledica. Vlasnička klasa je ta koja treba da zabetonira zakone, jer je njima u interesu da svoje vlasništvo osiguraju i na kraju uvećaju.
Ako imam 100milja evra, zašto bih uvozio betonske pragove za prugu, kada mogu da ih napravim x puta jeftinije i više zaradim?! Nakon svega, u bogatom društvu se onda još više tih pragova može prodati. Nije viša matematika. I ne prave Kinezi sve. I najjeftinije. Opet su (sa predumišljajem) loši zakoni ti zbog kojih je ovde skup svaki (legalan) biznis. Dobar zakon je u i tajkunskom i u mom interesu.

Ali mi tapkamo u mestu jer, kao u Tarantinovom filmu, svi su uperili pištolj u sve ostale. Neko/nešto ne dozvoljava da se u Srbiji formira vlasnička klasa. Ta bogatstva su jedna fikcija.

Ali, istovremeno nije prosečni srpski "tajkun" ni običan građanin. Mora da postoji neko u Srbiji ko ima u svom mobilnom i broj nekog "tajkuna" i par dobrih advokata i nekog glavnog urednika. Samo treba malo pameti i ideja "hajde da uradimo nešto u zajedničkom interesu". Niko ne traži velikodušnost. Samo kako taj zajednički interes proterati kroz parlament u vidu normalnih zakona??

gorran2 gorran2 01:21 25.06.2009

Re: kvaka22

Imam teoriju da u Srbiji ne postoje tajkuni. Zašto bi interes tajkuna bio suprotan mom?
U stvarnom svetu svačiji interes je suprotan svačijem drugom. To se zove ekonomija (jedno od mnogo lica stvarnosti koje se eufemistički zove konkurencija).

Takođe, svačiji interes je isti kao i svačiji drugi. To se zove društvo.

E sad, mi bi voleli da država kao organizovana sila proističe iz društva, odnosno iz zajedničkog interesa.

Međutim, u stvarnom svetu je drugačije. U stvarnom svetu država potiče iz ekonomije, odnosno iz partikularnih interesa.

Zato je interes tajkuna suprotan mom. I zato mu ja ne mogu ništa. Jer država, to je samo PR služba tajkunskog monopolizma.

Političara, odnosno država imamo dve vrste. Jedna vrsta su nacionalno-ideološke. One su kratkotrajne i krvave.
Takvu smo imali oko devedesete.
Druga vrsta su interesne države. U njoj je suština da ideje nemaju nikakvu vlastitu sadržinu, nego su samo paravan za novčane tokove. A ti novčani tokovi nikad ne idu od superbogatih, nego prema njima. Političari su tv-zvezde, lakeji i klovnovi. Ali lepo plaćeni.
Takvu državu imamo sada.
Takve su dugotrajnije i nisu krvave. Za način egzekucije preferiraju omču, koju malo zatežu, pa malo puštaju. I tako u krug.

Pade mi na pamet - onaj u koga smo se nadali da će nešto pokrenuti, i uneti mrvicu morala i karaktera u politiku (ma kako to bilo naivno, ali ljudski je nadati se), kad je u Poligrafu suočen sa pitanjem ko finansira njegovu stranku, hladno (ali žustro ) odgovorio:

TO NIJE NIKAKVA TAJNA.
ALI NEĆU DA VAM KAŽEM

lutherblisset lutherblisset 01:39 25.06.2009

Re: kvaka22

Političara, odnosno država imamo dve vrste. Jedna vrsta su nacionalno-ideološke. One su kratkotrajne i krvave.
Takvu smo imali oko devedesete.
Druga vrsta su interesne države. U njoj je suština da ideje nemaju nikakvu vlastitu sadržinu, nego su samo paravan za novčane tokove. A ti novčani tokovi nikad ne idu od superbogatih, nego prema njima. Političari su tv-zvezde, lakeji i klovnovi.
Takvu državu imamo sada.
Takve su dugotrajnije i nisu krvave. Za način egzekucije preferiraju omču, koju malo zatežu, pa malo puštaju. I tako u krug.



Ovo je izvanredno rečeno, ali zašto razdvajati ove dve grupe. Recimo, prva grupa (nacionalno-ideološka) je devedesetih služila kao paravan za promenu vlasničkog poretka i kao ofanzivna jedinica ove druge grupe koja je došla kasnije (interesna). Ta povezanost i kontinuitet se najbolje pokazuje danas u koaliciji jednih sa drugima. Iz toga je jasno da je opoziciona borba devedesetih (odavde izumimam nezavisne antiratne inicijative) bila običan spektakl, jer niko nije mario za strukturu samog sistema.
gorran2 gorran2 01:54 25.06.2009

Re: kvaka22

Recimo, prva grupa (nacionalno-ideološka) je devedesetih služila kao paravan za promenu vlasničkog poretka i kao ofanzivna jedinica ove druge grupe koja je došla kasnije (interesna).
Pa, recimo to ovako - prva vrsta je vrlo nestabilna, ima kratko vreme poluraspada, i prirodno se razrešava u drugoj.

Ne treba potceniti lekciju iz devedesete. Ja sam još i dan-danas impresioniran tim prizorom Naroda, njegovog Vođe i njegove Misije. Kakav je to zanos bio! Čovek na vlasti govorio je iz duše naroda. Prava istinska demokratija!

Kasnije su se pojavile rečitije i radikalnije vođe-pretendenti, a i stvari se zakomplikovale malo, pa se originalni vođa vrlo brzo probudio iz zanosa i iz čiste rezignacije organizovao spektakularnu najveću pljačku veka preko Jezde i Dafine, i onog lika što se predstavljao kao guverner nacionalne banke.

Idealizam nije preživeo '92, i od tada smo u suštini tu gde jesmo.
Kad su "potrebe za novčanim tokovima" nadrasle mogućnosti starog lidera - gle čuda, smišljena je nova ideja (koju doduše još niko nije uspeo da artikuliše), i dobili smo Peti oktobar.

O njemu postoji takođe mnogo bajke i napornog PR-rada da se sve to predstavi kao neka ideja, ali suština je dosta jednostavna. Trebalo je naduvati naš dužnički balon, kao što je to učinjeno u ostalim "novoevropskim" zemljama. Jer, to je ogroman prostor za zaraditi.
Naravno, ne za prosti svet. Njima je dovoljna iluzija nagolog skoka standarda koja nastaje u fazi dok se dužnički balon može ubrzano naduvavati.
drug.clan drug.clan 13:17 25.06.2009

Re: kvaka22

@drug.član

Mislim da nije u pitanju demokratija koja ne funkcioniše, nego je još uvek niko nije pustio u pogon.



Voleo bi da mogu da se slozim sa vama ali nazalost ne mogu.

Mozda je najbolje da se osvrnemo na zamlje koje demokratiju imaju u pogonu ceo vek ili vise. Ni tamo demokratija vise ne funkcionise. Pogledajte samo apsurd izbora u USA, u UK, u Italiji u vecini evropskih drzava.

Ko tamo ima snagu odlucivanja?

Sve su to interesne drzave u kojima su male grupice ljudi ugrabile vise vlasti (i kapitala) nego sto su apsolutisticki evropski monarsi imali u piku njihove moci. Izbori su postali folklor i tradicija a narod je potpuno obespravljen.
jaksa scekic jaksa scekic 01:24 25.06.2009

Excluzivno na excluzivno

Meni pricalo insajderski da su veliku ulogu imali tadasnji Us i Britanski ambasador da se izbori ne raspisuju, i da je tasnji britanski ambasador imao svog kandidata za Premijera koga nije uspeo da progura odmah po ubistvu Premijera.
Inace mislim da su obojca jedni od najnesposobnijih ambasadaora svojih zemalja koji su bili ovde. Tako su i zavrsili, jedan piskara , a drugi je otisao u vec mirne zemlje bivse Istocne Jevrope

Pozdrav

J

PS:Mozda se autor texta i ja vidimo na sajmu vina kao i prosle godine,,ali na sajmu vina se prica o vinu, a ne o politici
gorran2 gorran2 01:35 25.06.2009

Re: Excluzivno na excluzivno

Ne čini mi sa da je to sa raspisivanjem izbora tako prosto.

Koliko se sećam, Đinđićeva vlada je pre atentata bila vrlo nepopularna (ostala mi je u sećanju brojka od 11% - ako je uopšte verovati tim istraživanjima).

Osim toga, to je bila jedna jako heterogena skupina. Setimo se samo Čovića, Mihailovića, brojnih i oštrih unutrašnjih tenzija...
A i napadnuta je praktično odmah. Još za vreme sablje počeli su protesti organizacija za ljudska prava.

Uopšte nisam siguran kakvi bi bili rezultati izbora, da su tada raspisani. I da li bi to razrešilo neke nejasnoće ili bi ih samo ugradilo u vladu još jedan krug.
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:48 25.06.2009

Re: Excluzivno na excluzivno

Nije problem u tome kakvi bi bili rezultati izbora, već u tome ZAŠTO izbori nisu održani u JUNU 2003. godine!?
Nema pravog i istinitog odgovora niti od "BIVŠEG", niti od svih ostalih aktera te 2003. godine!
BigBadWolf BigBadWolf 10:05 25.06.2009

A sta znam

Meni je on uvek bio executive officer, odlican broj 2. Operativa da, taktika, moze, strategija nikako.
Dr M Dr M 10:41 25.06.2009

Re: A sta znam

Meni je on uvek bio executive officer, odlican broj 2. Operativa da, taktika, moze, strategija nikako


Tacno tako, Br.2

Strategiju bira narod, koji je Br.1.

Narod je rekao- U Evropu!

Br.2, Na izvrsenje!
BigBadWolf BigBadWolf 11:38 25.06.2009

Re: A sta znam

Heh, nisam bas tako mislio, al' ajd, nek' ti bude :)
Dr M Dr M 12:04 25.06.2009

Re: A sta znam

Heh, nisam bas tako mislio, al' ajd, nek' ti bude :)


drug.clan drug.clan 13:19 25.06.2009

Re: A sta znam

Dr M

Strategiju bira narod, koji je Br.1.




Jel to tamo negde daleko iza sedam mora i sedam gora u zemlji snova....

Jel imate neki ovozemaljski primer?
milan.miletic milan.miletic 11:53 25.06.2009

Nije mi jasno...

zašto se nakon ovakvog teksta srž rasprave sveo na to da li je gospodin Živković bio dobar ili loš premijer. Da li je ili nije trebalo raspisati izbore i da li je neka privatizacija bila dobra ili loša.
Čini mi se da se samo potvrdjuje teza koju gospodin Živković iznosi u svom tekstu a to je da se narod bavi nebitnim stvarima i izbegava raspravu o stvarnim problemima. Vlast ne bira narod već narod vlast. I da, narod je kriv što je stanje ovakvo kakvo je. Narod je postao pasivan, bez želje da promeni bilo šta i da se pobuni jer nešto nije kako treba.
Dakle, po meni je, nakon čitanja teksta, pravo pitanje kako pokrenuti narod? Kako naterati nekoga ko godinama, kao svedok mnogih obmana i kradja, sedi i ćuti? Kakvo se rešenje predlaže? Gde je izlaz iz ovakve situacije?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:10 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Tačno je da "Vlast ne bira narod, već narod vlast.", tj. gradjani biraju vlast. Ali ako se gradjanima uskrati pravo na izbore u pravom trenutku, a to je u ovom slučaju bio JUN 2003. godine, onda se radi o propuštanju istorijske šanse i čekanju da se ona ponovo javi. Većina gradjana je zgrožena razmerama korupcije u svim strankama, tako da je sada situacija takva da se nema izbora kada se izlazi na izbore. Zato je odziv na izbore sve manji i manji!

Ako stranke odbijaju da JAVNO saopšte imena svojih finansijera, ako se institucije za nezavisnu kontrolu trošenja budžeta i finansiranja stranaka sistematski sabotiraju, ako se Savet za borbu protiv korupcije i njena hrabra predsednica Verica Barać skoro tretiraju kao kriminalci, šta obični gradjani mogu da zaključe!?
I još: nedavno je Milorad Ulemek, u nastojanju da odbrani deo svoje vile u ulici Ilije Stojadinovića u Beogradu od zaplene, izjavio pred sudom da mu je novac za kupovinu vile dao nekadašnji šef srpskog DB Jovica Stanišić iz "CRNIH FONDOVA" Službe državne bezbednosti Srbije!!!! E, kad se bude otkrilo ko i kako puni te crne fondove DB i svih naših stranaka, tu je i izlaz iz ovakve situacije!
milan.miletic milan.miletic 12:35 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

onda se radi o propuštanju istorijske šanse i čekanju da se ona ponovo javi.


Ne bih se usudio da pricam o propuštanju istorijske šanse iz prostog razloga jer sam siguran da postoji deo političkih prilika koje se tiču perioda nakon atentata na premijera a koje su meni nepoznanica. No, čak i da ste u pravu da je propuštena istorijska šansa to je greška koju možemo da pripišemo gospodinu Živkoviću i njegovim tadašnjim saradnicima. Ono što sam hteo da kažem je da to nije stvar za kojom sada treba da patimo jer je nepromenljiva.


...šta obični gradjani mogu da zaključe!?


E baš u ovome ja vidim problem. Gradjani zaključuju na osnovu priče onih za koje jako dobro znaju da ih lažu. Gradjani Vericu Barać vide i tretiraju kao kriminalca jer ih politička vrhuška tako predstavlja. Ista ona ekipa koja laže povodom svog finansiranja. Ta priča o finansiranju u najmanju ruku vredja. Pa spisak finansijera svake od stranaka ne bi mogao ni četvorogodišnje studiranje da finansira a ne jednu stranku. Ali rekacije na tako nešto gotovo da nije ni bilo. Opet su gradjani prećutali i opet su progutali priču koja im se servira.
Hansel Hansel 12:46 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Prvo - narod bira od ponuđenog, i pokušao je sve (ili skoro sve) nuđene kombinacije - i, šta je dobio?

Slažem se da je pasiviziran, ali - upitajmo se zašto - nije li to vlast zapravo želela? Svela je narod na masu čiji se popjedinci bore za goli opstanak, nemajući vremena ni mogućnosti da se bore sa svim što ne valja. Nema običan pošten svet više snage ni da se žali kada ga neko negde finansijski ošteti, ako je šalterski radnik neljubazan, ako ga pogrešno leče... Izgleda mu da je skuplja dara nego mera, da će samo uzaludno trošiti energiju, vreme i novac. Nažalost, uglavnom je u pravu.
Čini mi se da se samo potvrdjuje teza koju gospodin Živković iznosi u svom tekstu a to je da se narod bavi nebitnim stvarima i izbegava raspravu o stvarnim problemima.
Mi ovde, čini mi se, diskutujemo da li neko ko je (možda!) neke stvari loše uradio (uz to, diskutujemo da li je loše uradio) ima prava da tako suvereno analizira sadašnje stanje, optužujući druge, izuzimajući sebe. Stvarni problemi potiču i iz takvog postavljanja naših političara - svi drugi ne valjaju, samo mi smo dobri. Neće biti. I dok god se bude sejao takav stil "komunikacije", dobra nama nema. Običan svet nikada nije ni bio ubeđen u ovo što ZŽ kaže da je (bio) ubeđen. većina tog sveta je samo trpela te priče i između dve gorke (nažalost i neefikasne, čak - kontraindikovane) pilule birala onu s lepšom i slađom glazurom - ispada da ej greška što je išta birala!

Konačno, tekst ZŽ-a je potpuno deplasiran jer nismo zaboravili obmane koje je njegova vlada prosipala, ili je bio u toj vladi. Dovoljno je setiti se solunskog i bodrumskog glasanja i svega onoga što su ti ljudi pričali I SVOJIM GLASAČIMA. zapravo - LAGALI IH (NAS), ništa manje bezočno od nekadašnjioh vlasti. Pokazali su da o narodu misle isto što i prethodnici, i da zapravo takav narod žele. O čemu onda to Vi nama danas, g. Živkoviću? Budite ljubazni, objasnite ove "male" parodokse, ili oni tako samo nama, običnom puku danas tako izgledaju.

Slažem se, inače, da su istraživanja javnog mnjenja (telefonska posebno) uvek nepouzdana, a naročito u vreme vanrednog stanja. Ne znam da li je ovo mesto i vreme, ako nađete za shodno, molim vas objasnite - zašto posle Petog oktobra nisu urađene stvari onim redom kako je obećano - pošteni izbori, ustavotvorna skupština... da ne pričamo o svim normalnim i ostavrivim obećanjima, o famoznom "Ugovoru sa Srbijom"...
Meni lično je bilo i ostalo nejasno zašto već za izbore u decembru 2000. DOS nije rasformirao - čistija bi situacija bila, pa makar Koštunica imao više mesta nego što je imao (a nije morao da ima, jer se valjda moglo izaći pred narod činjenicama šta on nije i šta je uradio posle Petog oktobra). Ako je samo politička kalkulacija bila razlog, možemo reći samo da se pokazala vrlo pogrešnom. Ostali smo u živom blatu srpske političke močvare, a spas se ne nazire... Dakle, birači su shvatili (jasno im je odavno, samo su se malo više pravili da ne shvataju) i, šta onda? Koga da biraju tako "prosvetljeni"?
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:50 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Naprotiv! Iz razgovora sa komšijama, rodjacima, prijateljima, poznanicima, slušaocima mojih emisija JASNO mi je da je ogromna većina gradjana Srbije shvatila da je CAR GO! Većini gradjana Srbije se ZGADILA postojeća kvazi politčka elita!!!!
milan.miletic milan.miletic 13:18 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Naprotiv! Iz razgovora sa komšijama, rodjacima, prijateljima, poznanicima, slušaocima mojih emisija JASNO mi je da je ogromna većina gradjana Srbije shvatila da je CAR GO! Većini gradjana Srbije se ZGADILA postojeća kvazi politčka elita!


Apsolutno tačno ali ja i dalje ne vidim reakciju. Reakcija zahteva razgovor o problemu i otud i pitanja koja sam postavio. A nekako se nadam da će se gospodin Živković priključiti debati pošto se već pojavio na blogu. U suštini nemam ništa protiv skretanja pažnje na problem ali to nije morao da uradi umesto nas. To i sami vidimo. Od njega , pošto se već izjasnio da problem postoji, očekujem predloge kako rešiti problem.

@Hansel

Gradjani su birali od ponudjenog uz priču da je ponudjeno manje zlo pa se tako večitim biranjem manjeg zla biralo zlo za njih same. Nekako se ne sećam da su i pokojni gospodin Djindjić i gospodin Živković plasirali priču manjeg zla. Možda se ne sećam dobro. Svakako ne želim ovde da branim gospodina Živkovića i njegovu vladu no nemojte da zaboravite da je to vlada koja je, za razliku od ostalih, trpela i reagovala na kritike i zbog istih i pala. Opet afera je bilo i to je još jedan od razloga pada vlade gospodina Živkovića ali ste tada imali rekacije javnosti na te afere a sada ih nema. Upravo su te reakcije na loše poteze i afere vlade dovele do pada iste. Toga sada prosto nema (bar ne dovoljno) pa je i slika Srbije ovakva kakva je.
drug.clan drug.clan 13:22 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Vlast ne bira narod već narod vlast.


Veoma hrabro receno i nazalost netacno!

Na obostranu zalost niko nikoga ne bira vec i jedni i drugi moraju da zive sa onim drugim jer nemaju izbora. Ovo je univerzalno i ne vazi samo za Srbiju.

Odavno narod ne bira skoro nista osim imena i pojedinaca. Politiku, strategiju, principe - to sigurno narod ne bira nigde
milan.miletic milan.miletic 13:58 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Jedni sa drugima svakako moraju da žive ali se ne bih složio da narod ne bira. Takvo mišljenje je generisano nedostatkom ideje da je vlast promenljiva. Svaka vlast jeste i mora da bude promenljiva. Narod tj. gradjani biraju imena i pojedince ali imena i pojedince koji se zalažu za politiku, strategiju, principe. Onog tenutka kada ta ista imena i pojedinci prestanu da zastupaju politiku, strategiju i principe za koji su dobili mandat mogu ili da traže novi mandat ili da ga daju nekom drugom.
Mogu do nekle da se složim da je ovde gradjanstvo manje oblikovalo vlast nego vlast gradjanstvo. Kao što reče Hansel gore
- nije li to vlast zapravo želela? Svela je narod na masu čiji se popjedinci bore za goli opstanak, nemajući vremena ni mogućnosti da se bore sa svim što ne valja.

Ali to je nešto protiv čega se treba buniti. Možda je moj stav malo utopičan i vervatno neostvariv u potpunosti ali nadam se da ćete se složiti sa tim da vlast mora da bude promenljiva i da mora da bude svesna toga. Trebalo bi da za početak bude dovoljno da se stvari pokrenu sa mrtve tačke.
drug.clan drug.clan 14:50 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

milan.miletic
Jedni sa drugima svakako moraju da žive ali se ne bih složio da narod ne bira. Takvo mišljenje je generisano nedostatkom ideje da je vlast promenljiva. Svaka vlast jeste i mora da bude promenljiva. Narod tj. gradjani biraju imena i pojedince ali imena i pojedince koji se zalažu za politiku, strategiju, principe. Onog tenutka kada ta ista imena i pojedinci prestanu da zastupaju politiku, strategiju i principe za koji su dobili mandat mogu ili da traže novi mandat ili da ga daju nekom drugom.
Mogu do nekle da se složim da je ovde gradjanstvo manje oblikovalo vlast nego vlast gradjanstvo. Kao što reče Hansel gore
- nije li to vlast zapravo želela? Svela je narod na masu čiji se popjedinci bore za goli opstanak, nemajući vremena ni mogućnosti da se bore sa svim što ne valja.

Ali to je nešto protiv čega se treba buniti. Možda je moj stav malo utopičan i vervatno neostvariv u potpunosti ali nadam se da ćete se složiti sa tim da vlast mora da bude promenljiva i da mora da bude svesna toga. Trebalo bi da za početak bude dovoljno da se stvari pokrenu sa mrtve tačke.



Slazem se ja da narod mora imati vlast ali se ne slazem sa stavom da je ima!
Politika, strategija i principi se odavno ne biraju od strane naroda.

Vlada jeste promenjiva ali vlast nije.
dexter92 dexter92 16:00 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

@ Hansel
U svemu se slazem sa vasim komentarom osim znacaja koji pridajete 'glasanju iz Bodruma' . To je vrlo benigni prekrsaj i ne moze se izjednacavati sa sistematskom stetom koje su izvodile neke druge politicke opcije.

Sta i kako dalje?
Mislim da bez obzira na sve teskoce demokratija u Srbiji evoluira.Sporo, sa mnogo skupo placenih gresaka ali ide napred. Ovde je u par komentara vec dosta dobro opisana sprega politike i krupnog kapitala i to naravno nije specificnost Srbije. Medjutim posto je demokratije po default-u vladavina vecine (a ona nije politicari+tajkuni) bice ipak da se narod nesto pita. E sad pravo pitanje ja kako da ta vecina na pravi nacin artikulise svoje interese? Odgovor je jednostavan: Tako sto ce da podigne svoj glas. Uvek i na svakom mestu, po svakom pitanju.
Evo jednog primera.
Gradjani Dedinja (ima tu i 'normalnih' , nisu svi bogatasi) su danas uspeli da se izbore da se jedan bespravno podignuti repetitor za mob. tel. srusi. On je izgradjen u nedozvoljenoj blizini stambenih zgrada , na teritoriji gradskog vodovoda i po burazerskom principu 'direktoru pare u dzep'. Izgradjen je za potrebe VIP-a. Eto, Austrijanci od kojih bi kao trebalo da se nauci nesto o moralu u poslovanju su zgazili regulativu i dali mito. Dakle sprega politike i krupnog biznisa na stetu gradjana.
Drugi primer bi mogao da bude udruzivanje gradjana protiv nekorektnih (blago receno) banaka koje protivno ugovorima poduzu cene mesecnih otplata. Ne znam kako je ova materija regulisana u drugim zemljama ali mislim da bi ovakve banke zbog ovakvih prekrsaja morale momentalno da ostaju bez licence za rad.
Dakle, gradjani uspevaju da se udruze i koordinisano deluju u situacijama 'protiv' necega. To je dobro, to je jedan evolucioni pomak i nadam se da ce takvih dogadjaja biti sto vise.
Sledeci evolucioni korak , onaj odlucujuci korak 'za' nesto jos nedostaje. Kako doci do njega?
Hansel Hansel 17:36 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

U svemu se slazem sa vasim komentarom osim znacaja koji pridajete 'glasanju iz Bodruma' . To je vrlo benigni prekrsaj i ne moze se izjednacavati sa sistematskom stetom koje su izvodile neke druge politicke opcije.
Drago mi je da se slažemo! Da objasnim ovo u čemu se (naizgled) ne slažemo. Ja tom (i solunskom) glasanju pridajem značaj samo u smislu indikativnosti, i to ne glasanju samom, već onome što je posle glasanja usledilo - umesto priznanja i kažnjavanja krivaca, dobili smo bacanje prašine u oči i laži, sa sve pokazivanjem nekih pasoša (ali, ne izbliza), a čak je agencija Beta, dobro se sećam, navodno imala uvida u avionske karte ili već tako neki dokument! To je pokazatelj potcenjivanja elementarne inteligencije građana, pre svega sopstvenih glasača. Kada vidim da me neko laže na tako maloj stvari, šta mogu da očekujem u vezi s nečim ozbiljnijim? Meni lično ne smeta da su glasali i SMS-om i mejlom, uopšte mi nije bitna forma, važno je da taj glas bude njegov, da ne glasa neko umesto njega. Ili je i to samostalno glasanje samo iluzija? (A ako se već glasa po partijskoj direktivi, neka naprave parlament koji će imati onoliko članova koliko je partija, svako ima snagu odgovarajućeg broja glasova i doviđenja - svi naši problemi rešeni!)
milan.miletic
Gradjani su birali od ponudjenog uz priču da je ponudjeno manje zlo pa se tako večitim biranjem manjeg zla biralo zlo za njih same. Nekako se ne sećam da su i pokojni gospodin Djindjić i gospodin Živković plasirali priču manjeg zla. Možda se ne sećam dobro. Svakako ne želim ovde da branim gospodina Živkovića i njegovu vladu no nemojte da zaboravite da je to vlada koja je, za razliku od ostalih, trpela i reagovala na kritike i zbog istih i pala. Opet afera je bilo i to je još jedan od razloga pada vlade gospodina Živkovića ali ste tada imali rekacije javnosti na te afere a sada ih nema. Upravo su te reakcije na loše poteze i afere vlade dovele do pada iste. Toga sada prosto nema (bar ne dovoljno) pa je i slika Srbije ovakva kakva je.
Ne sećam se ni ja da su pričali o manjem i većem zlu, ali stvar i jeste u tome da oni nisu o tome ni morali da pričaju, jer su ta zla bila u njihovo vreme marginalizovana (nažalost privremeno), tj. oni nisu izgleda ni bili svesni da predstoji njihovo povampirenje. Zašto su se povampirila - to je ključno pitanje za sve koji su učestvovali u vlasti do izbora 2003. Zašto je 2002. bila izgubljena za Srbiju, kako je sâm Goran Pitić tada ocenio? Odustajem od nabrajanja svih naznaka korupcije iz tog vremena (može, ako hoćete). Da se zadržimo samo na površini - setite se samo obračuna s Vukom Obradovićem i ultimatumu koji mu je bio upućen - sama Lj. Nestorović je rekla da mu je bilo ponuđeno da se mirno povuče ili će se s aferom izaći u javnost!?!? Danas ČJ priča o urušavanju ili nepostojanju institucija (k'o Koštunica nekad), a on 2001. izjavljuje da se ne odaziva i da se neće odazvati (kao svedok) pozivu suda u procesu protiv Marije Milošević jer je "ona sada u istoj poziciji u kojoj sam ja bio do Petog oktobra". O "njegovoj" zebri da i ne govorimo - opet nemam ništa protiv - kada bi svaki građanin mogao da predloži tako nešto gde ima smisla i kada bi neko uvažavao takve predloge... Sve su to male stvari, poput Bodruma, koje tako mnogo znače, ubeđen sam, mnogim građanima - one su indikator prirode jedne vlasti. A ne zaboravite ni da je, posle izbacivanja DSS-ovih poslanika, većinu dao bivši deo SPS-a s B. ivkovićem na ćelu, koji nije izbačen iz Parlamenta, ako je važio taj kriterijum za DSS. Da se razumemo - ništa, ili skoro ništa dobro nemam da kažem o DSS-u, ali na takav kaubojski način ne može se praviti ozbiljna država. I jako se bojim da smo mi tu jedinu šansu koju smo imali - propustili.
schweppes92 schweppes92 18:18 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

HANSEL: Da objasnim ovo u čemu se (naizgled) ne slažemo. Ja tom (i solunskom) glasanju pridajem značaj samo u smislu indikativnosti, i to ne glasanju samom, već onome što je posle glasanja usledilo - umesto priznanja i kažnjavanja krivaca, dobili smo bacanje prašine u oči i laži, sa sve pokazivanjem nekih pasoša (ali, ne izbliza), a čak je agencija Beta, dobro se sećam, navodno imala uvida u avionske karte ili već tako neki dokument! To je pokazatelj potcenjivanja elementarne inteligencije građana, pre svega sopstvenih glasača. Kada vidim da me neko laže na tako maloj stvari, šta mogu da očekujem u vezi s nečim ozbiljnijim?

Kada smo već kod teksta koji je pisao ZŽ i pominnjemo aferu Bodrum, podsetiću vas na komentar koji je ZŽ dao povodom Tadićevog priznanja da su nas sve vreme lagali: " Čega se pametan stidi time se budala ponosi" - bio je kratak i jasan ZŽ u oceni javnog priznanja.
Toliko o tome kako on doživljava i tretira gradjane... o tome šta misli o Tadiću rekao je u svom tekstu pominjući "srednjoškolskog nastavnika psihologije bez rešenog stambenog pitanja".
Hansel Hansel 19:03 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Hvala! To sam, eto, skoro potpuno zaboravio a odlična je ilustracija! Očigledno je to potpuno nerazumevanje značaja koncepta priznanja (javne) greške i njenog (javnog) ispravljanja... Smisao rečenog je nešto poput "smisla" omerte, o kojoj se, u vezi s nepriznavanjem lekarskih grešaka, raspravljalo nedavno na jednom od blogova povodom smrti devojčice od meningitisa... Čak je i zamenjena teza, kao da se Tadić ponosio greškom (pa još i tuđom). E, sad, mi ne znamo da li je Tadić sve to iskreno mislio, ili je, kao psiholog (mogao bi to i svaki mudar političar) umeo da prepozna značaj takvog postupka u očima javnosti, pa u vezi s tim demagoški delao. Nisam neki ljubitelj njegovog lika i dela, za sada mi kao najverovatnija izgleda varijanta - kombinacije. Da moralni kompas ima, siguran sam, da li se prema njemu u svemu i uvek orijentiše, ne znam; mislim i da je svojevrstan pragmatik koji kombinuje propagandu opštih vrednosti s političkom propagandom. Po meni, to pravi političar i treba (i mora) da čini, jer bi cilj politike valjda trebalo da bude opšta dobrobit - ne valja ako to ostane samo na demagogiji, a naročito kada se iza te verbalne zavese krije nešto sasvim suprotno. Ja ne znam šta da mislim kad je Tadić u pitanju - moguće je da ne može više od ovoga što radi, znam da je DS krug vrlo... hm, raznorodan, pa možda balansira između potrebnog, mogućeg i realnog... Za sada mi, kao ličnost, ipak preteže na pozitivnu stranu. Videćemo...
schweppes92 schweppes92 20:25 25.06.2009

Re: Nije mi jasno...

Mislim da je kada je politika ( političari ) u pitanju veoma značajno pitanje granice, ljudske granice do koje se može ići. Upravo je afera Bodrum pokazala da postoji značajna razlika izmedju običnih ljudi, onih koji su u politiku ušli iskreno, i onih kojima je politika "profesija". Sećam se Pajtića koji maše avionskim kartama i svima nam tvrdi da je Neda bila tu. Kasnije, kada je birano novo najviše rukovodstvo DS, kada se i Pajtić pojavio medju predloženima Neda nije mogla da sakrije iznenadjenje. Za govornicom je rekla "pa nije valjda Bojane da ćeš se naći medju kandidatima. Pa čoveče sramota je. Pa svi znaju da si ih gledao u oči i lagao...". Neda je bila onako ljudski, iz dubine duše, zgrožena. Pajtić se umusio, nije ga sramota, nervozan je. I eto, danas je najveća DS faca u Vojvodini. Neda je pobegla glavom bez obzira.
Nego, nije meni problem Pajtić. Gnjida ko gnjida, ima ih toliko... Problem je u tome što neko glasa za izborni predlog na kome je on.
Nije problem u tome što ZŽ piše kolumnu za Danas, praveći se da njegove ruke nisu bile u pekmezu. Problem je u tom što, kako vidim, ima neku podršku. Mada, i nije mu neka...
I da dodam, ne mislim da je ZŽ nešto posebno kriv, ne mislim da je on nekakav lopov, ne mislim da je on učinio neko zlo za ovu zemlju... (mnogi aktuelni svakako jesu ) ali mislim da je isuviše politički marginalan, isuviše "bled" da bi imao kapacitet da učini nešto konstruktivno, bitno, radikalno... Mislim da mu je ovo prava mera... vinograd i NVO. Lepo njemu, lepo nama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana