Politika

Regionalizacija - bitna tema postavljena sa figom u džepu

Drago Kovacevic RSS / 24.06.2009. u 00:37

Imam za danas poziv na okrugli sto o regionalizaciji Srbije. Otići ću pa sam se malo pripremao, pogledao predlog"Zakona o regionalnom razvoju" koji je u skupštinskoj proceduri, pogledao i sadržaj onoga što podrazumevaju tzv. NUTS 2 i NUTS 3, morao kartu Srbije da uzmem i pogledam kako će izgledati ta regionalna podela, pogledao sam i rahmetli Statut Vojvodine,  gledao čak i čuvenu Slobinu nevidljivu regionalizaciju i podelu na trideset okruga koja je još aktuelna. Dok sam to čitao, vidim na nekim vestima veoma ozbiljnoga i veoma preplanuloga predsednika države koji se mršti na "autonomaše",saopštava da su mu oni oduvek bili mrski i skoro im preti. Ne znam da li je to gledao Čanak, ali teško da nakon ovoga može ostati u Vladi a i dalje sloviti autonomašem. Ili je pak Čanak samo kobajagi autonomaš pa ga to neće ni dotaći. Kad je izgrdio autonomaše predsednik nam je ozarena lica saopštio da je uveren kako će na kraju balade, kad se završi sa regionalizacijom i ustavnim promenama i Kosovo među regione, integrisano i naše, baš kako u  Ustavu i zakonima piše. Toga časa sam se pokolebao i skoro odustao od odlaska na raspravu, jer mi se činilo da se predsednik grubo šali sa podanicima i da je sve ovo što se priča i raspreda zapravo politikantska farsa. Ali, čemu sam se onda pripremao, i trošio vid čitajući materiju koju ne bih sigurno po vlastitom izboru čitao. Da je farsa, znao sam i bez direktnoga predsednikovoga priznanja. Još ne znam hoću li otići. Daleko je 11 časova, ali ću ovde sa vama podeliti ono što sam uspeo zaključiti čitajući taj komad koji nam pripremaju. Intertekstualno, naravno.

Tema regionalizacije u Srbiji otvorena je od strane svih aktera na političkoj sceni sa figom u džepu. I upravo je ta figa bitna. Kad je Skupština Vojvodine donela Statut podigla se kuka i motika na nacionalistikoj strani. Koštunica,Nikolić, Vučić, Šešeljevi eksperti, crkva, Obraz, čitav hor. Onda je Tadić počeo sa otezanjem i kad više nije bilo vremena za otezanje prisetio se regionalizacije i ustavnih promena.Čanak je ćutao, Mađari malo gunđali. od LDP-a ni mukajeta jer valjda više i nisu opozicija. Jedino je Pajtić predstavljao neku smetnju umiranju Statuta i vojvođanske autonomije ali je sada ovom aferom vezanom za savetnicu čiji muž u stanu drži skladište eksploziva i arsenal oružija, i on definitivno umiren.

Kad je tome tako na scenu može čuvena "štetočina" Dinkić sa svojim Zakonom o regionalizaciji. I pre nego će poslati Zakon u proceduru, Dinkić je smislio način svoga političkoga preživljavanja. Osnivaće, kaže neke regionalne partije, a savez tih partija će činiti novi i "pročišćeni G17. Te njegove regionalne partije i modus koji je smislio su potpuno kompatibilne onome što je u Zakonu sadržano. Zakon gleda regione kao statističke jedinice, ali bogami predviđa i razna tela kao što su Nacionalni savet, pa nacionalna agencija za regionalni razvoj, pa regionalni razvojnio saveti, pa regionalne razvojne agencije, pa oblasne asocijacije...to je gomila nove administracije i novih radnih mesta gde će Dinkić ugurati kadrove iz tih svojih novih regionalnih stranaka. Maštovito nema šta.

U Zakonu koji predviđa potpuno centralističko upravljanje iako je tobože zakon o regionalizaciji, ta tela će služiti samo kao centri za restribuciju na lokalu onih sredstava koja im prema "razvojnom planu" dodeli Dinić. Nagledaćemo se priča koje gledamo već neko vreme u Kragujevcu i u Zaječaru i u Pazaru i u Smederevu i u Šapcu. Do neke nove utopije.

Zašto je Tadić pustio Dinkića da uđe u novu avanturu koja će skupo koštati građane Srbije..

Mislim da je to prvenstveno zato da bi sprečio svaku ozbiljnu priču o autonomiji Vojvodine, a i da bi uneozbiljio inicijative o potrebi deetatizacije u ostalim delovima Srbije.

Kad se pogleda, Vojvodina je istorijska autonomija i tu njenu različitost bi trebalo verifikovati kroz adekvatan stepen autonomnosti. Kad kažem različitost onda mislim i na ekonomsku različitost i na kulturološku različitost i na etničko šarenilo.

U ostalim delovima Srbije nema tradicije autonomnih regija, ali postoji tradicija velike samouprave gradova i opština. Upravo bi to moglo biti polje na kome bi se radilo na deetatizaciji. Kad bi neko ozbiljno radio na demontiranju centralističkoga modela upravljanja Srbijom, onda bi pustio opštine i gradove da same određuju poresku stopu. Tako bi se najbolje mogla razvijati konkurencija i za investiranje i za razvoj.

No, rekoh već..Ne radi se o tome. Radi se na modelu koji treba dati privid da se nešto radi a da se ništa ne promeni.  

 



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 01:02 24.06.2009

Softverski pojam

Centralizam je u glavama ovdašnjih ljudi, a ne u modelu organizacije uprave...
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 10:11 25.06.2009

Re: Softverski pojam

Šta ovo konkretno znači?
loader
Centralizam je u glavama ovdašnjih ljudi, a ne u modelu organizacije uprave...

markonio92 markonio92 01:02 24.06.2009

Auto

Imam par pitanja:

Zašto?
Koliko će to da košta?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 01:12 24.06.2009

Re: Auto

markonio92
Imam par pitanja:

Zašto?
Koliko će to da košta?

To će se tek preračunavati..Uglavnom, ništa ne donosi, a već sada se vidi silna, nova administracija...
noob92 noob92 01:30 24.06.2009

Re: Auto

markonio92
Imam par pitanja:

Zašto?
Koliko će to da košta?


Imam ja svoju predpostavku. Posle stih probe na lokalu, vidi se da Demokrate ne mogu da vladaju bez Nikolica, pa se Tadic brze bolje prestrojava na "pravi put"...
Inace gledam sta radi Tadic i drustvo sa basketa i ne mogu da se nacudim. Niko do sada nije tako uspesno sekao granu na kojoj sedi kao oni. Udarila im slava u glavu, sta li? Prvo sa statutom (a zahvaljujuci glasovima u Vojvodini je on i DS na vlasti) pa do cistke Pajtica, pa od Pajtica nece naci boljeg vojnika u Vojvodini...
Nisu svesni kako ce proci u Vojvodini, ili misle da im vise netreba?
dragan7557 dragan7557 10:19 24.06.2009

Re: donosi ipak, donosi

Konstatacija:
Uglavnom, ništa ne donosi,


I
a već sada se vidi silna, nova administracija...

dreči jedno na drugo.

dragan7557 cerski
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 10:21 25.06.2009

Re: donosi ipak, donosi

Pa ovo je onda dobro ako otvara nova radna mesta. Tako se može prodati ideja o regionalizaciji.

Vojvodina je stvarno prepreka regionalizacij. Priča o autonomijama se istrošila sa padom komunizma i sada predstavlja samo balast i nepotrebni relikt. Trebalo bi podeliti Vojvodinu na tri istorijska regiona i ostatak Srbije na 5-6.

Vojvodjanski budzet i nadleznost bi se tako preraspodelili na tri regije, sto bi onda bio model preraspodele ostatka Srbije.

Vojvodina
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:28 25.06.2009

Re: donosi ipak, donosi

Vojvodina je stvarno prepreka regionalizacij. Priča o autonomijama se istrošila sa padom komunizma i sada predstavlja samo balast i nepotrebni relikt. Trebalo bi podeliti Vojvodinu na tri istorijska regiona i ostatak Srbije na 5-6.

Da, Franjo Josip je bio čuveni komunista...
Ovo što predlažeš, predlagao je i Koštunica, a sada proba realizovati Tadić...
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 16:16 25.06.2009

Re: donosi ipak, donosi

Ne možeš da prežališ AU, a kamoli YU?

Mislim da je to jedini logičan put. Ako je Jugoslavija mogla da se tako radikalno preorganizuje, može i ova krnja Srbija.
sinergija92 sinergija92 01:48 24.06.2009

Decentralizacija - sushtinski...

Nije u redu mozda, ali citiracu svoj komentar koji napisah malopre na susednom postu sa slicnom diskusijom...



Po obicaju, stvari se resavaju tako da se ne rese...govorim o toliko aktuelnoj decentralizaciji...i kada bi se postavilo pitanje ko je u pravu, odgovor bi bio sigurno ni beogradska (centralisticka) ni vojvodjanska (autonomaska) opcija...
Upravo se radi samo o teznji birokratskog aparata da se samorazmnozava, kako je ovde navedeno. Lepo receno. Niko ne kaze u cemu se to poboljsava zivot gradjana Kovina u odnosu na gradjane Smedereva ako se donese ovakvo ili onakvo ustrojstvo Vojvodine. Svi govore o tome koliko imaju vlasti.

Poenta nije u tome da postoje ministarstva samo u Beogradu niti da postoje jedna u Beogradu a ista takva plus jos i u Novom Sadu, nego se prava decentralizacija vrsi tako sto ce ministarstvo poljoprivrede (za celu republiku) biti u Novom Sadu, za gradjevinu u Nisu, za pravdu u Valjevu, za ekonomiju u Pirotu, za spoljne poslove u Beogradu, za trgovinu u Novom Pazaru i slicno. Onda ce gradjani svih gradova u republici osetiti blagodeti zaposljavanja u drzavnoj sluzbi, a ne da se svi guraju u jedan grad, tu se basnoslovno dizu cene nekretnina i svega ostalog, pravi saobracajni kolaps (jer boze moj iz cele Srbije se mora dolaziti po neke papire u sve moguce fondove koji su pod obavezno u Beogradu) itd. itd. Ovakvo ustrojena drzavna ministarstva postoje u pametnim zemljama, mislim da se moze naci dobar primer u Norveskoj...Ovde se uvodi elektronska sednica Vlade, u kojoj se vrsi glasanje dvadesetak ljudi koji sede jedni pored drugih tako sto ce kliktati misevima umesto da prebroje rucno glasove...kakva tragikomedija...pa u eri internet tehnologije trebalo bi da jedan ministar glasa iz Pirota a drugi iz Subotice i da se tako realizuju sednice. Ovde bih samo zeleo da spomenem primer "glasanja iz Bodruma", koji je predstavljen kao kradja...kakva besmislica...doslo je do zamene teza, doci ce dan kada ce se shvatiti da je kradja kada neko glasa protivno volji vlasnika tog glasa (u ovom slucaju poslanika) a ne kada se to uradi daljinski...pa upravni odbori multinacionalnih kompanija ne zasedaju u jednoj prostoriji nego vode sastanke iz Tokija, Njujorka i Berlina...

Narod je zaista naivan...ali zato sluze intelektualci koji bi trebalo da preuzmu odgovornost za ono sto misle i rade, kao i za ono sto ne misle i ne rade....


muvabezglave muvabezglave 02:32 24.06.2009

Koga je briga

Za to sto vi radite kada ste svi od reda nesposobni , samo mazete i lazete , terate vodu na svoju vodenicu sto bi se reklo( ovo koristim samo kao priliku da se javno izrazim,pored toga sviram i pevam).Smucili ste mi se vi sa nekakvim javnim funkcijama , naravno samo pravite posao za medije i ostalu bransu , b92 je posustala pod naletom nekakvih kvizova koji su vecinom , a to zasigurno znam , cista manipulacija koja se granici sa prevarom .
quickspacemantra quickspacemantra 09:39 24.06.2009

Ozbiljni predsednik...

...je u doticcnoj ozbiljnoj izjavi imao jedan od onih momenata koji ukazuju na realno ozbiljan otklon od samopoimanja u bilo kakvoj realnoj kategoriji:

pominjuchi ustav iz 1974te, recce "ja sam i tada bio veliki protivnik" istog ustava, pa se nemussto popravljao sa "tada, i malko kasnije".

Doticcni precednik rodjen je 1958.


Q
drug.clan drug.clan 13:23 24.06.2009

autokratska diktatura

Kako se uopste moze govoriti o decentralizaciji vlasti u drzavi u kojoj vlada jedan covek?

Kad se pogleda, Vojvodina je istorijska autonomija i tu njenu različitost bi trebalo verifikovati kroz adekvatan stepen autonomnosti. Kad kažem različitost onda mislim i na ekonomsku različitost i na kulturološku različitost i na etničko šarenilo.


Tacno bila je razlicita, tako je posle WWI kada je Vojvodina usla u sastav nove drzave imala skoro duplo veci porez od ostatka drzave koji je isao u drzavnu kasu da bi se zadovoljila diktatorska Karadjordjeviceska megalomanija i da bi se izgradili dvorci sirom SHS koje izmedju ostalih sada uziva tamo neki samozvani Monarh Srbije koje svoje pravo na srpski presto vezuje preko hostaplerske belosvetske vlastele za Nemanjice jer mu se deda odrekao srpskog prestola a Jugoslavija nestala!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:01 24.06.2009

...

Dragec Autonomas

Kad se pogleda, Vojvodina je istorijska autonomija i tu njenu različitost bi trebalo verifikovati kroz adekvatan stepen autonomnosti. Kad kažem različitost onda mislim i na ekonomsku različitost i na kulturološku različitost i na etničko šarenilo.


Vojvodina je bila autonomija pre 150 godina (!!!) i to u trajanju od 11 godina ... i u prilicno drugacijim granicama: delovi danasnjeg Srema i Banata nisu bili u njoj, ali je zato veliki deo danasnjeg rumunskog Banata bio - pa su Rumuni bili najveca etnicka skupina. Posle 1860. godine autonomije vise nije bilo nego je bila raspodeljena u nekoliko madjarskih okruga ... Tako da se ta sva "istorijska autonomija i tradicija" svodi na na socijalisticko vreme i ustav 1974. godine koji znamo do cega je doveo ... A "tradicija autonomije" je ono sto najvise nedostaje bivsim socijalistickim rukovodiocima i njihovoj decici ... navikloj na vlast, moc i odgovarajuci materijalni status ...

I ta prica o "razlicitosti" kao argumentu za autonomiju je cista besmislica. Kao prvo, razlicitost je uzajamna i reciprocna: ako sam ja razlicit od tebe, onda si i ti od mene ... pa je apsurdno (pa i nepristojno) da ja iz tih razloga trazim SAMO ze mene neki poseban status/privilegije ... Uostalom, Macva je mnogo slicinija Sremu nego pirotskom kraju - da li to znaci da i tu treba vrsiti podele? I dokle? Najvece razlike izmedju raznih grupa stanovnistva i/ili teritorija su BAS u samoj Vojvodini - znaci da treba i nju dalje deliti zbog "razlicitosti"? I dokle?

Ako ljudi u Vojvodini imaju nesto zajednicko onda je bas ta njihva sposobnost da zive zajdeno sa drugacijima od sebe - pa je onda koriscenje argumenta "razlicitosti" kao razloga za odvajanje od onih od kojih su "razliciti" sam po sebi apsurdan ...

Ali sta brige Drageca logika i razum ... covek je iz nekih razloga zakljucio da se treba da se zalaze za autonomiju Vojvodine. Sa refernecama kakve ima jos iz borbe za autonomiju Srba u Hrvatskoj, jasno kakvu "srecu" moze da donese Vojvodjanima ...
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 10:36 25.06.2009

Re: ...

Posebnost Vojvodine je uporediva sa posebnošću Istre ili Dalmacije u odnosu na Slavoniju. Postojanje Vojvođanske vlade i "autonomije" samo ima smisla u okvirima titoističke politike.
grol grol 17:33 24.06.2009

Vest iz 2003

DJINDJIC: FEDERALIZACIJA SRBIJE OPASNA PO NJENO JEDINSTVO

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je danas da sve "ono sto lici na federalizaciju Srbije sadrzi u sebi klicu opasne dezintagracije".
noob92 noob92 20:34 24.06.2009

Re: Vest iz 2003

grol
DJINDJIC: FEDERALIZACIJA SRBIJE OPASNA PO NJENO JEDINSTVO

BEOGRAD, 3. marta (Tanjug) - Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je danas da sve "ono sto lici na federalizaciju Srbije sadrzi u sebi klicu opasne dezintagracije".


To je izjavio pre nego je Kosovo postalo nezavisna drzava.
grol grol 13:44 26.06.2009

Re: Vest iz 2003

noob92

To je izjavio pre nego je Kosovo postalo nezavisna drzava.

To ne menja sustinu.
Domazet Domazet 19:28 24.06.2009

Da znash Bata Drago da ti skidam kapu...

...statriji si od mene (ej bre!) a opet stalno zvuchish kao ostavljena mlada. Kako ti to uspeva!?
chole10 chole10 20:02 24.06.2009

Regionalizacija

Vojvodina pripada vojvodjanima. Ako se gradjani Vojvodine na referendumu izjasne za promenu statusa i usvajanje statuta Vojvodine Beograd nema ama bas nista sa tim. Nemojte potencijalnu autonomasku akciju pripisivati madjarima i rumunima. Ko iole poznaje prilike u Vojvodini jasno mu je da "odvajanje" zele Srbi jer im je dosta pljackanja Vojvodine od strane Jugoslovenskog TALOGA koji se skupio - sjatio u Beograd. Taj shljam pod parolom patriota/biznismena uspeo je da od '90-te pusti duboke korene u svim drzavnim institucijama (upravno-sudsko-izvrna tela).
Prvi koji se pobunio i (pre vremena) pokrenuo borbu protiv eksploatacije Vojvodinebio je Bosko Perosevic. Ubili su ga njegovi(iz njegove stranke - nasli nekog jadnika koga su nagovorili), u njegovom gradu (Novom Sadu), na naj vecoj privrednoj manifestaciji (Sajmu), kao primer da nekom ne padne na pamet da uradi nesto slicno.
Slicno anatemisanje od strane demokrata sada ide prema Pajticu, Chanku i drugima.
Proslo je vreme kada je iz odredjenji krugova izbacena floskula "Srbija iscrpljuje Vojvodinu", sa namerom da se zaobidje glavni parazit - Beograd. Odavno je jasno vojvodjanima da do Srbije iz Vojvodine nista ne stize. Sto je glavna stvar to je jasno i nama u Sumadiji. "Kadija" nas je i tuzio i osudio. Mnogo se dahija namnozilo u Beogradu braco moja, vakat nam je vojevati.
Tadic je pokazao i dokazao da formatom nije dorastao za rukovodjenje i upravljane Srbijim. Dokaz je to sto, svojim radom i neznanjem (bolje bi bilo da je znanjem i neradom - neko bi bolje urado) uchvrstio granice sa Kosovom, izazvao donosenje Statuta Vojvodine i usao u sukob sa upravom Kragujevca. Necemo dugo cekati i njih ce nazvati autonomasima. Greska je samo u tome sto je Sumadija oslobodila Beograd a ne Beograd Sumadiju.

Nemojte ljudi padati na sitne zamena teza. Nijedan region ne zeli da se izdvoji iz celine vec ne zele vise da trpe "soljenje mozga" od bagre i shljama iz "prestonice". Ko je i kada otisao odnekud gde mu je lepo???

Bolesno tkivo treba odstraniti iz organizma jer svojim toksicnim dejstvom moze zaraziti organizam i izazvati vece posledice. Karantin oiviciti: Batajnica, Umka, Ripanj, Bubanj Potoku i Pancevo.
Novi Sad, Kragijevac, Sabac, Zajecar, Novi Pazar i drugi . . ., nekako ce se dogovoriti izmedju sebe i uspostaviti bolju i uspesniju saradnju. To bi bila idealna Srbija.

Da budem jasan, ovo se ne odnosi na obicne gradjane od kojih vecina kao i svi u Srbiji jedva sastavlja kraj s'krajem. Odnosi se na one koji sebe vide prozvani ovakvim tekstom.

Vladimir Maričić Vladimir Maričić 10:43 25.06.2009

Re: Regionalizacija

Glavni gradovi se šire zahvaljujući ljudima iz unutrašnjosti. Lajanje onih koji su ostali u unutrašnjosti nema smisla.
hajkula1 hajkula1 21:09 24.06.2009

regionalizacija

-decentralizacija. Naravno.

Pre svega je potrebna detajkunizacija. Kako to da resimo?
loni loni 21:27 24.06.2009

Hm...


Kako Tadić i Dinkić zamišljaju regionalizaciju...





rastinjak rastinjak 22:12 24.06.2009

Naopaka decentralizacija

Srbija je zemlja sa najmanjim brojem opština, odnosno lokalnih samouprava. Uslov za Uspešnu decentralizaciju je povećanje broja lokalnih samouprava (opština), po ugledu na okolne zemlje. Time bi se mnoge usijane glave koje bi da vladaju drugima ohladile i urazumile. Ovako su mnoga naselja taoci gradskih centara i njihove pogubne politike prema selima. Spuštanjem vlasti na ovakav lokalni nivo obesmislio bi težnje za uspostavljanje kojekakvih regija i autonomija u obliku koje sada postoje, koje su neefikasne i preskupe. Omiljeni sport naših političara '' drž'te lopova'', kojim pravdaju svoje zalaganje za autonomiju, a sve u želji da što više ugrabe iz fondova višeg nivoa vlasti, pri tom nemajući nameru da to isto učine i sa onima ispod sebe ( primer Vojvodine ) bi propao a narod bi napokon imao šansu da napreduje u skladu sa svojim lokalnim kapacitetima. Trenutna situacija je kao što je bila u najboljim godinama komunizma kada su se realizovali projekti koji nisu imali veze sa zdravim razumom, tipa prodaje zamrzivača eskimima, unapred osudjeni na propast ali eto čovek se odužio rodnom kraju.
Vojvodina trenutno je promašaj. Ogromna birokratska mašinerija neprimerena obliku teritorijalne organizacije, broju stanovnika i dr. koja troši znatna sredstva na plate i sl. Ovolika administracija odgovara jedino ukoliko je Vojvodina država, ona to sada nije i svi, pa čak i autonomaši, tvrde da ne žele samostalnost, pitam se čemu onda tolika administracija?


uros_vozdovac uros_vozdovac 23:05 24.06.2009

Re: Naopaka decentralizacija

rastinjak
. Ovako su mnoga naselja taoci gradskih centara i njihove pogubne politike prema selima. Spuštanjem vlasti na ovakav lokalni nivo obesmislio bi težnje za uspostavljanje kojekakvih regija i autonomija u obliku koje sada postoje, koje su neefikasne i preskupe.



Sa druge strane gradske opštine su mastodonti sa ogromnim brojem stanovnika koncentrisanim na relitavno mali prostor. Sve javne službe su u ovakvim opštinama zagušene, a servisi koji te opštine trebaju da pružaju građanima su opterećeni i u večitom zaostatku za potrebama. Gradske opštine vape za smanjivanjem i podelom.
rastinjak rastinjak 00:49 26.06.2009

Re: Naopaka decentralizacija

Sve javne službe su u ovakvim opštinama zagušene, a servisi koji te opštine trebaju da pružaju građanima su opterećeni i u večitom zaostatku za potrebama.


Ali te usluge pružaju samo na teritoriji grada, odnosno sedištu opštine, a usluga se knjiži na teret svih stanovnika opštine, pa i onih koji žive u naseljenim mestima ( selima), mada oni takve usluge posebno plaćaju

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana