Život

The People You Meet

Ivana Knežević RSS / 24.06.2009. u 15:25

Black love
White love
What colour's
Your love?
------
Festivalska guzva. Desno, 'Swing Rosies' pevaju harmonicno Cole Porter style, u ljubicasto-crvenim haljinama, sa magnolijama u kosi. Stolovi su zauzeti u basti, alejom promicu ljudi. Izvan guzve, po strani, s leva, stoji jedna crnkinja, kao sto nikad niko nije stajao pre nje. Oslonjena je blago na zid. U visini njenog vrata pocinje prozor koji se uzdize pet metara iznad i zavrsava sirokim lukom, a svuda oko njega je gusto zbijena crvena cigla iz devetnaestog veka. Mocan zid, napravljen da izdrzi nevolje. Sto pedeset godina je cekao da se ona na njega nasloni - i da je drzi. Ali ona se naslanja vrlo lako, ovlas, pusta ga tek da je oseti. Sicusna kraj tolikog zida, nezametljiva u tolikoj gomili, ona stoji kao sto nikad niko nije stajao pre nje. Koza boje karamele, glatka, zategnuta preko finih kostiju lica. Kratko osisana kosa naleze tesno na lepo zaobljenu lobanju. Uzani udovi, stopala u japankama, oko vrata nizovi ogrlica, na licu smiren osmeh. Ona ne ide nikuda.
------
Uzanih kukova, dugacke plave kose, sa bolesnom nogom, veteran raka kostiju, devojka sedi za stolom u letnjoj basti. Prica, smeje se i oslanja na sto sa lakocom, pokrece ruke i gestikulira. Kad hoda, drzi noge vrlo blizu, i hramlje.
U narandzastoj majici, uz nju hoda momak sa crnim naocarima na nosu, bez stapa i pomagala, ali vidi samo deset incha ispred sebe.
Na pozornici, udaljenoj od tog stola, bend svira blues.
------
Za sledecim stolom sede cetiri sredovecne zene - dve bele i dve crne. Belkinje ustaju, pozdravljaju se i odlaze. Crnkinje se premestaju i sedaju blize jedna drugoj, obe okrenute pozornici. Priskocili su dvojica muskaraca, sa Bliskog Istoka, misleci da ce sto biti slobodan. Vrte se malo okolo i na kraju pitaju da li mogu da podele sto sa njima. One pristaju, oni sedaju. Ubrzo jedan ustaje, odlazi i vraca se pracen dvema zenama i jednim parom. Muskarci dovlace jos stolica, crnkinje ih gledaju. Oko stola se napravila guzva od invazije tela i stolica, i razbila krug. Ubrzo crnkinje ustaju i odlaze - dosljaci se veselo razmestaju i zauzimaju sto.
------
Kuca otvorenih vrata, sedi se na tremu ispred, ljudi ulaze i izlaze, sa casama pica. Unutra zidovi su beli i drvo je tamno. Sobe su radijalno poredjane oko hodnika, kao komuna jednakih koji se redovno susrecu u sredini.
------
Vece je toplo, lagano, dobrocudno i toliko lepo da svi o njemu govore i smese se jedni drugima, srecni sto su izdrzali sve nevolje, bolesti i neraspolozenja da bi doziveli jedno takvo vece.
------
U klubu.
------
Dvoje crnaca u zagrljaju, krecu se kako je crncima dato da se krecu. Njoj su ruke ukrstene iza njegovog vrata i ispruzene, istegnutih prstiju od zadovoljstva. On je drzi i naizmenicno razmenjuju pitanja i odgovore, spojenih ramena, priljubljenih kukova, u ritmicnom razgovoru.
------
Bucmasta Filipinka i mrsavi Indijac su nezgrapni u hvatanju ritma, ali smese se jedno drugom i ljube strastveno a srca otkucavaju nepogresivo ti-ja-ti-ja...
------
Crnac u leprsavoj beloj kosulji iznad koje mu se lice smesi a nad njime njegov 'fro (i on se smesi), okrece se sam, malo povijenih kolena, blago nagnut napred, a oko njega sporo putuje vitka belkinja, glatke crne kose i glatke crne suknje. Kad se susretnu licem u lice, zagrle se i ljube.
------
Cokoladna crnkinja sa sitnim pletenicama plese bez mnogo pokreta, i svaki salje sitne talase u vazduh oko nje. Uz nju, priljubljen spreda ili otpozadi, obgrli je pa je onda okrene sebi, krece se jedan belac, resen da se svaki njen talas razbije o njegovu hrid.
------
Slatka plavusa sa slatkim osmehom i golim ramenima gleda slatko u visokog belca, koji gleda u nju, i ona mu kaze da ona moze duze, ali ne, on moze duze.
------
Grupe fino rasporedjenih belaca, i grupe fino rasporedjenih crnaca, grupe drugih boja izmesanog ili izmrvljenog pigmenta - fino rasporedjena tela u pokretu.
------
Sponzori ovako jednog finog okupljanja: Smirnoff, Budweiser i Corona.



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pnbb pnbb 16:06 24.06.2009

shades of gray

Crnac u leprsavoj beloj kosulji iznad koje mu se lice smesi a nad njime njegov 'fro (i on se smesi), okrece se sam, malo povijenih kolena, blago nagnut napred, a oko njega sporo putuje vitka belkinja, glatke crne kose

e ovo si izmislila, priznaj...
crnci samo jure plavusice...

crnkinje -crnce
belci - orijentalke .. japanke osobito, ako nema, moze i filipino da prodje
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:16 24.06.2009

Re: shades of gray

pnbb
e ovo si izmislila, priznaj...


Nope. Nista izmisljeno, nista dodato.

Neka jure, sto da ne.
myredneckself myredneckself 16:42 24.06.2009

Re: shades of gray

Ivana, kakvo predivno šarenilo
Cokoladna crnkinja sa sitnim pletenicama plese bez mnogo pokreta, i svaki salje sitne talase u vazduh oko nje. Uz nju, priljubljen spreda ili otpozadi, obgrli je pa je onda okrene sebi, krece se jedan belac, resen da se svaki njen talas razbije o njegovu hrid.

skoro da sam uhvatila ovaj ritam kad ti to slikovito opišeš. evo, šta ja slušam u sebi, na sve ovo


Ivana Knežević Ivana Knežević 17:01 24.06.2009

Re: shades of gray

myredneckself
... kakvo predivno šarenilo


I ja to tako dozivljavam.

Ovo su bile razlicite verzije i obrade funky ritma, a sve izlazi iz tog r&b-a kome nikada nece proci vreme.
Hvala na prilogu koji je i mene naterao da se po ko zna koji put zapitam - mogu li i ja tako nesto slicno?
Ritam do kraja!
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:15 24.06.2009

Afro

secam se da je neki muzicar-koreograf kome nisam zapamtila ime, izjavio da bi "belci" jos uvek igrali menuet da se nisu pojavili Afrikanci.
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:43 24.06.2009

Re: Afro

Prilicno rastezanje maste zahteva razmisljanje kakav bi bio svet da nisu u Ameriku dosli prvo belci a zatim jos jedna istorija sa dolaskom, ili dovlacenjem crnaca. To vazi za sve pa i za ritam i dance.

LIndy hop, i uopste swing dance vuce korene iz polke, koju su crnci obradili na svoj nacin. Svima je ritam urodjen, i svima je privlacan, samo je on oduvek u Africi gajen kao izraz i svakodnevice i posebnih slavlja.
Medjutim, ja se sama cesto zalim na publiku u Torontu kao hladnu. Dobro je da ima ovakvog sarenila, i videce se vremenom da li ce se vruci ohladiti ili hladni zagrejati. Verovatno ce ko-egizistirati. I to je u redu.

Sad ste me podsetili, Jelena, na musku plesnu trupu sa Novog Zelanda koju sam gledala prosle godine, baziranu na maorskim tradicijama i ritualima. Black Grace su nesto spektakularno, fantasticno, prekrasno... svakome ko ima priliku da ih vidi, ne oklevajte. Iskustvo koje treba doziveti.

Video uopste ne moze da docara pravi dozivljaj, ali evo izbora za one koji bi ipak da pogledaju:

Черевићан Черевићан 07:33 26.06.2009

peru afro dance of Chincha

учише ме . . . има томе
музика је за слушање
(пардон али морам кас'ти)
ова дође . . . за гледање
dali76 dali76 17:41 24.06.2009

preporuka

Ivana reci jesu tvoje igracke cakle ti se kao sareni staklici kaleodoskopa…I nisam morao ni da za zmurim video sam sve te slike…
Ps
Komentar inspirisan Polovicno by dj Balasevic “ Provincijalka”
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:51 24.06.2009

Re: preporuka

Hvala najlepse, dali!
Otisla sam da procitam stihove koji su inspirisali komentar, nisam dugo ni slusala ni citala Balasevica, i mogu samo jos jednom da zahvalim na tako fino spletenoj inspiraciji.
Uzivam da naslikam recima ono sto vidim i osetim. Kad uspe, zadovoljstvo je veliko.
muaddib92 muaddib92 17:41 24.06.2009

The Beautiful People We Meet

Izvan guzve, po strani, s leva, stoji jedna crnkinja, kao sto nikad niko nije stajao pre nje. Oslonjena je blago na zid.

Џонс. Кармен Џонс.. (мисли у себи љубитељ филма & опере)
What colour's
Your love?

Зелена. Боја новца.. (мисли у себи за женску љубав један циник)
Уколико постоји права љубав, нема она боје дуге већ спектра, од најтамније до оне најсветлије
Као студент (дакле, клинац) имао сам уплаћен једнодневни излет бусом на Шамони, прекривен новембарским снегом. Тада сам тамо очекивао да нађем оног Хемингвејевог леопарда смрзнутог - ако-ли-се-могао-затећи при врху Килиманџара, зашто не би и при врху Монблана? Па Ханибал је прешао суседне Алпе са слоновима, пише тамо негде.
Леопарда не било, али ево добре 3,5 деценије памтим један брачни пар са Тајланда, тих и заљубљен усред граје америчких стјуардеса и енглеских пегавих природних плавуша.. Град у коме живим препун је наше прелепе деце, али ипак памтим тај пар као most beautiful people I' ve seen.
Каква једна поплава финих импресија са једне очигледно дивне вечери, Ивана..
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:59 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

muaddib92
Џонс. Кармен Џонс.. (мисли у себи љубитељ филма & опере)..


A ja sam pre desetak dana gledala balet Karmen, u izvodjenju Nacionalnog Baleta Kanade, i bilo je fantasticno!
Vecinom su balerine i baletani bili beli, ali sa kakvom se su vestinom i strascu kretali na sceni...- boje su najmanje bitne.

muaddib92
What colour'sYour love?
Зелена. Боја новца.. (мисли у себи за женску љубав један циник)Уколико постоји права љубав, нема она боје дуге већ спектра, од најтамније до оне најсветлијеКао студент (дакле, клинац) имао сам уплаћен једнодневни излет бусом на Шамони, прекривен новембарским снегом. Тада сам тамо очекивао да нађем оног Хемингвејевог леопарда смрзнутог - ако-ли-се-могао-затећи при врху Килиманџара, зашто не би и при врху Монблана? Па Ханибал је прешао суседне Алпе са слоновима, пише тамо негде.Леопарда не било, али ево добре 3,5 деценије памтим један брачни пар са Тајланда, тих и заљубљен усред граје америчких стјуардеса и енглеских пегавих природних плавуша.. Град у коме живим препун је наше прелепе деце, али ипак памтим тај пар као most beautiful people I' ve seen..


Kakvo lepo secanje.
Jeste, pun je svet lepih ljudi, ali kad nam tako pojedini udju u fokus, i shvatimo u kakvu to lepotu gledamo...to je bogatstvo bogatije od najzelenije boje novca.
pnbb pnbb 18:22 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

u izvodjenju Nacionalnog Baleta Kanade

jel bio i onaj pozarevljanin?
mimi09 mimi09 18:33 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

Karmen - strast koja traje od 1949 - Roland Petit i Zizi Jeanmaire

Ivana Knežević Ivana Knežević 18:44 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

pnbb
u izvodjenju Nacionalnog Baleta Kanade
jel bio i onaj pozarevljanin?


Nije te veceri, ali gledala sam ga nekoliko dana kasnije kad su imali gala. Zaista su jako dobri.

Imaju i jednog vremesnog Makedonca koji sada igra karakterne uloge tj. starije ljude. Sakupili su ih iz celog sveta.
Ivana Knežević Ivana Knežević 18:47 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

mimi, ovu koreografiju je radio Davide Bombana, prvi put je bila izvodjena 2006. u Francuskoj, i odusevljena sam bila.
pnbb pnbb 19:02 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

Sakupili su ih iz celog sveta.

sve sve, ali kosooka julija...
sta je sledece, crni otelo?

pardon, afroamericki
muaddib92 muaddib92 19:11 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

Кармен Џонс је филм из 1954-те у режији Ота Премингера, са двоје дивних (прелепа Дороти Дендриџ и Хари Белафонте) - адаптација опере Кармен у нека времена и уз костимографију из времена корејског рата.
Црнкиња наслоњена на зид, благо као и као што нико није стајао пре ње, ми је била тренутна асоцијација на поменути филм
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 19:14 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

pnbb
Sakupili su ih iz celog sveta.

sve sve, ali kosooka julija...
sta je sledece, crni otelo?

pardon, afroamericki

pnbb pnbb 19:22 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet



sala, sta vam je svima danas
Ivana Knežević Ivana Knežević 19:27 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

pnbb
sta je sledece, crni otelo?


To je vec bilo
Ivana Knežević Ivana Knežević 19:34 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

muaddib92
Кармен Џонс је филм из 1954-те у режији Ота Премингера, са двоје дивних (прелепа Дороти Дендриџ и Хари Белафонте) - адаптација опере Кармен у нека времена и уз костимографију из времена корејског рата.Црнкиња наслоњена на зид, благо као и као што нико није стајао пре ње, ми је била тренутна асоцијација на поменути филм


Film nisam gledala, ali njih dvoje su tako lepi, vredelo bi gledati samo zbog toga. I jos film sa crnim glumcima iz tog vremena... vredi setiti se ljudi koji su umeli da stoje po strani od gomile, izadju iz guzve, ili krenu napred.
Ova crnkinja je bila fluidna u tom njenom stajanju po strani, van svega. Lepa, prefinjena, u svom svetu i oslonjena na taj zid koji kao da je bio sagradjen bas za nju.
mimi09 mimi09 20:23 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

Grace Bumbry Crna Karmen sa Karajanom

myredneckself myredneckself 21:43 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

Кармен Џонс је филм из 1954-те у режији Ота Премингера, са двоје дивних (прелепа Дороти Дендриџ и Хари Белафонте)



muaddib92 muaddib92 22:05 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

Браво, myredneckself, то је управо била та моја инстант асоцијација!
Лепотица наслоњена на зид -од густих црвених цигала - тако је своја.. Хвала!
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:23 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

mimi09
Grace Bumbry Crna Karmen sa Karajanom


Hvala za ovaj izbor, mimi. Moja mama je volela operu, i kad sam bila mala gledala sam sa njom opere na TV-u, koje su bile daleko bolje od onih koje sam videla uzivo kasnije. Jedna moja prijateljica je sa grupom ljubitelja putovala u Njujork, u Met, i mogu se gledati Met predstave i na bioskopskim platnima ovde ali ja nisam bila jos. Od tih davnih dana volim cuvene arije kao ovu, imali smo ih na plocama, i to za mene ostaje opera. Istovremeno nostalgicno putovanje i najezena kozha.
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:26 24.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

Ovo je very sultry, myredneck i muaddibe - vrlo lepo i razumem asocijaciju
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:47 25.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

To je vec bilo

pa otelo i jeste nekako crn, zar ne? cesto su ga bas igrali/pevali crnci, ili im ofarbaju lice jako tamnim puderom...
Ivana Knežević Ivana Knežević 01:17 25.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

BebaOdLonchara
pa otelo i jeste nekako crn, zar ne? cesto su ga bas igrali/pevali crnci, ili im ofarbaju lice jako tamnim puderom...


Mislim da je bio Mavarin, Bebo, ali ne znam kad ga je prvi put igrao bilo Arapin ili crnac.
myredneckself myredneckself 10:39 25.06.2009

Re: The Beautiful People We Meet

Браво, myredneckself, то је управо била та моја инстант асоцијација!
Лепотица наслоњена на зид -од густих црвених цигала - тако је своја.. Хвала!

muaddib92 muaddib92 21:57 24.06.2009

Beautiful Losers

Поводом лепоте у разликама присетих се извесног Леонарда Коена.. Пасус из његове књиге ‘’Beautiful Losers’’ , објављене 1966, односи се на свеца а ја нешто нисам достојан да га преводим:
‘’Something in him so loves the world that he gives himself to the laws of gravity and chance. Far from flying with angels, he traces with the fidelity of a seismograph needle the state of the solid bloody landscape. His house is dangerous and finite, but he is at home in the world. He can love the shape of human beings, the fine and twisted shapes of the heart. It is good to have among us such men, such balancing monsters of love."
Пазите само: such balancing monsters of love.
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:29 24.06.2009

Re: Beautiful Losers

Poetika Mr. Cohena je destilovana, gusta, lepa...i stvarno: such balancing monsters of love, his words.
pnbb pnbb 14:57 25.06.2009

hint

kad zavrsis s festivalskom guzvom, mogla bi da skocis do taragona , da pogledas scorched..
ali samo do subote
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:29 25.06.2009

Re: hint

Hvala na preporuci.

Da uzvratim: u ponedeljak nastupa Melody Gardot u Enwave teatru. Ja sam je nedavno otkrila, i ocekujem izuzetan dozivljaj.

Festivalima nikad kraja tokom leta - jedan zavrsi, drugi zapocne.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana