Život| Životni stil

Domaćin

selica_nena RSS / 27.06.2009. u 00:11

- Alo, Selice.

- Da?

- Ovde B.

- Koji B?

- Tvoj B. Zaboravila si me?

- B! Kakvi zaboravila, nego ti se glas nekako promenio! Gde si, čoveče?

- U Požarevcu.

- Šta radiš tamo, pobogu? Ajde dolazi smesta kod mene.

- U vojsci sam, ne mogu sad da ti dođem.

- U vojsci? Ej, prekidaj vezu, nazvaću ja tebe.

- Ma jok, bre, samo pričaj. Kako si ti, kako ti je tamo? Mi vam se letos nadali, al’ ne dođoste.

- Dobro smo, neću sad da ti pričam ništa, nego traži da te puste za vikend. Znam da će ti dati 100%, ionako nemaju čime da vas hrane. I dolazi kod mene smesta. Je l’ važi?

- Pa videću. Neka to, nego sam hteo da te čujem. Kako su ti deca?

- Svi smo dobro. B, bliže ti je da dođeš kod mene, nego da ideš kući. Obećaj mi da ćeš bar razmisliti o tome.

- Obećavam. Videću nešto. Javiću ti se.

Ej, moj B se javio iz vojske! Upoznala sam ga pre par godina, kad sam sa ocem tražila svoje korenje po Kopaoniku. Ispostavilo se da smo rođaci, ali nikako nismo uspevali da složimo sve kockice i zaključimo ko je kome šta. Ja od njega starija 25 godina, a on mi stric. Treće koleno. Bilo mi smešno da ga tako oslovljavam, pa sam ga prozvala „Moj B“. Zacerekao se, malo pocrveneo i zaleteo niz livadu, da uhvati loptu, koju su moja deca ispustila. Dečak od sedamnaest godina.

Uveče seo u čelo stola. Oko njega sredovečni muškarci, pričaju o žetvi i piju pivo. I moj B prihvata flašu. Otpije gutljaj, namršti se malo, a pogled mu svaki čas odluta prema deci koja se igraju u ćošku. Gledam ga i mislim: „Bože, on bi se radije igrao.“ Sigurno mi je uhvatio misao i nije mu se svidela. Čujem ga kako govori:

- Sutra dovlačimo seno iz Velike livade. Moramo da poranimo, dok nije upeklo. Baba, ti ideš u malinjak da podbereš ona tri reda do potoka. Ostavi gajbice, ja ću da ih iznesem na put, kad završim seno.

Sedim među ženama, takav je red. Ne učestvujem u njihovom razgovoru. Slušam B i razmišljam kako mi taj glas i lice dečaka ne idu jedno uz drugo. Moj B je sa 15 godina napustio školu da bi preuzeo domaćinstvo. Nije imao izbora. Kad mu je otac umro, u kući ostale tri žene (baba, majka i bolesna tetka) i dva dečaka. Jedan je morao da se prihvati uloge domaćina. Izbor pao na B, iako je godinu dana mlađi od brata. Kako mu je bilo, to samo on zna. Kaže:

- Što se tiče rada, tu mi se ništa nije promenilo. Znaš da smo bili siroti k’o sirće. Otac bolovao od kad znam za sebe, majka brinula o njemu, a mene i brata baba vodila kad pođe u nadnicu. Ona napred, nas dvojica za njom, pomažemo joj. Prve pare sam zaradio u drugom osnovne... I kupio sebi cipele. Kad je otac umro, brat je treb’o da postane domaćin, stariji je. Ali on prepustio meni. I šta ću? Neko je morao.

B se ne žali. Kad ga pitam kako živi, odgovara:

- Dobro nam je. Zdravi smo svi, hvala Bogu. Kad površim posao, odem dole do prodavnice. Posedim malo sa društvom, nekad se zapijemo... ’Oćeš da ti pokažem imanje? Znaš da je to tvoja prababa ostavila mom dedi?

Ja se smejem i nešto mi milo. B me vodi po livadama i pokazuje rukom:

- Ono brdo zovemo Mikića livade. Sve je ono bilo njeno. Bila bogata miraždžika, ali joj sin pogibe od groma, a tvoja baba ode u Banat sa mužem i decom. Ranka ostala ovde i pred kraj života sve razdelila sirotinji. Mojima najviše ostavila, jer su je gledali.

Pogleda me ispod oka, pa nastavi:

- Kažu ovi stari da ti ličiš na nju. Jesi li je upamtila?

Odmahujem glavom i smejem se:

- Ej, bre, nisam ja baš toliko stara!

Smeje se i on. Pa ozbiljno nastavi:

- Ako da Bog, dogodine ću da završim kupatilo. Sproveo sam vodu u kuću, ali nisam stigao da ga uradim ovog leta. Žao mi što se mučiš ovih dana, znam ja da si ti naučila na bolje uslove. ’Oćeš da dođeš dogodine?

- Prvo ti kod mene, da mi uzvratiš posetu. I nemoj tu da mi pričaš o mučenju, nisam ja baš tako svilena.

- Nisi. Znaš da sam malo strepeo kad ste javili da dolazite. Ja zamišljao neku uštogljenu profesorku, a ti skroz obična.

- I ja sam tebe drugačije zamišljala. Očekivala sam nekog derana od sedamnaest godina, a dočekao me ozbiljan čovek.

Gleda me i smeška se zadovoljno.

- Samo vojsku da odslužim.

Proleteše četiri godine od tog susreta. Preksinoć mi je na vrata pozvonio vojnik. Moj B dobio vikend. Ne bih ga poznala na ulici. Raskrupnjao se, lice mu malo ogrubelo i oči mu izgubile onaj dečački sjaj. Grlim ga i uvodim u kuću, on se izvinjava što nam tako dolazi. Gledamo se i smejemo, pokušavamo da započnemo razgovor, ali smo oboje suviše uzbuđeni zbog ovog susreta, pa su nam rečenice iskidane. Teram ga da jede, ali se on snebiva. Vidim da mu je neprijatno. Tek sutradan se opuštamo i uz kafu i rakijicu nastavljamo davnašnju priču. B i dalje odlučuje o svemu: šta se seje, kad se žanje, kome se prodaje, gde se koji dinar ulaže. Svake jeseni spremi drva, popravi krov na kući, donese iz grada namirnice za celu zimu, dotera stoku iz planine. I ode da radi izolacije po gradskim kućama. Vrati se s proleća da poore i zaseje svoje njive i poveže malinjak. Kaže:

- Teže mi je bilo kad je baba umrla, nego oca kad sam sahranio. Ona mi je bila desna ruka, a radila za dva čoveka. Kad se ja nešto zbunim, a sramota me da pitam starije ljude u selu, da me ne ismevaju, ona mi pomogne. Nikad mi nije rekla - ovako treba! Nego izokola, kobojagi mi predlaže, da me ne uvredi. I nikad nije otišla da spava dok me ne poljubi u čelo i blagosilja. Ja otidnem sa drugarima na vašar, zapijemo se i lepo nam, zaboravimo koje je doba. Kad se vratim kući, vidim ona budna. Čekala me cele noći. Ih, da je ona sad kući, ja nikakve brige ne bih imao. Sad se pojedoh od sekiracije, kako će majka i tetka same. Nejake su obe. Brat se zaposlio u fabrici, jesam ti rek’o? Nije mu neka plata, al’ bolje i to nego da propada u selu.

Slušam ga, a ne smem ništa da pitam. Čekam da nastavi. Priča mi o majci i tetki, o drugarima koji su otišli u grad. O svom stidu što je ostao na osnovnoj školi. Kaže:

- Čitam sve što stignem, ali nije to dovoljno. Sramota me da kažem šta imam od škole.

Ja ga ubeđujem da upiše neku školu vanredno, mogao bi i ovde kod mene. Tako bi mi češće dolazio. Sviđa mu se ta ideja. Ućutao se i negde odlutao u mislima, pa se trgne i uzvikne:

- Ej, napravio sam kupatilo! ’Oćeš da dođeš ovog leta?

- Naravno. Sad kad ti se navadim, nećeš moći ni motkom da me oteraš. Ima da ti dolazim i leti i zimi.

- Obećaj mi da ćeš bar razmisliti o tome.

- Obećavam, B. Obećavam...

Tagovi



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 01:06 27.06.2009

sjajno napisano, ponovo : )

a sad malo ozbiljnije :
Teže mi je bilo kad je baba umrla, nego oca kad sam sahranio

dovoljno govori
selica_nena selica_nena 01:17 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

Hvala.
Citirana rečenica nije izmišljena.
Unfuckable Unfuckable 01:24 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

verujem & dodajem
u tome i jeste tragedija i kontradikcija stava (po meni) koji se očitava u :
Nikad mi nije rekla - ovako treba! Nego izokola, kobojagi mi predlaže, da me ne uvredi. I nikad nije otišla da spava dok me ne poljubi u čelo i blagosilja. Ja otidnem sa drugarima na vašar, zapijemo se i lepo nam, zaboravimo koje je doba. Kad se vratim kući, vidim ona budna. Čekala me cele noći. Ih, da je ona sad kući, ja nikakve brige ne bih imao. Sad se pojedoh od sekiracije, kako će majka i tetka same. Nejake su obe.


da ne ukopavam momčinu dalje, sam se ukopao.
Ili ga je ukopalo sve to oko njega što ga je naučilo da na taj način razmišlja.
selica_nena selica_nena 01:33 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

Eh, ne znam šta da ti kažem. Moj B je, verovatno, gubitnik. Život ga naterao da tako razmišlja. A koliko on ima izbora, ako stalno o nekom mora da brine?
Unfuckable Unfuckable 02:00 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

ja koliko sam primetio - sve je bilo u redu dok je baba brinula o njemu - on nije brinuo ni o čemu već samo zapovedao.
Kad je baba postala passe, stvoriše se - problemi i brige.
Nema babe da ih rešava
(a tatu da ne spominjemo)

To je neki moj mali pogled na tu, odlično ispričanu, priču, bez želje da kačim etikete gubitnika bilo kome.
Život ga naučio
selica_nena selica_nena 02:11 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

Može i tako da se gleda, samo... Sa 15 godina preuzeo domaćinstvo. Zna i sam da je to bilo više formalno i da je baba podmetala leđa. Sad je svestan da je sva odgovornost na njemu. B samo nije siguran da je dovoljno zreo. I ne krije to.
Unfuckable Unfuckable 02:19 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

samo nije siguran da je dovoljno zreo. I ne krije to.

Čovek sa Problemom.
Neko će nekoga slomiti.
Blago ljudima koji imaju probleme i želim i Vama što više istih, reče jednom davno jedan jako dobar Profesor

ps : sa 15 god je formalno preuzeo domaćinstvo, da se ne lažemo, inače ne bi se moglo omamljivati okolo dok baba spremno čeka do 5 ujutro da pokrije & ušuška unuče
selica_nena selica_nena 02:22 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

Čovek sa Problemom.
Neko će nekoga slomiti.


Ah, nađi mi čoveka bez problema! Ima li takvog?
Ja nešto mislim - il' ne vidi problem ili nije čovek
selica_nena selica_nena 02:27 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

ps : sa 15 god je formalno preuzeo domaćinstvo, da se ne lažemo, inače ne bi se moglo omamljivati okolo dok baba spremno čeka do 5 ujutro da pokrije & ušuška unuče


Aaaaaaaj, kako uporan čovek!

Dobro, možda baba malo dremne. I čekaj, bre, je l' nisi rek'o da je sjajno napisano? Šta me tu sad cimaš za sitne detalje?
Unfuckable Unfuckable 02:30 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

sjajno je napisano, i rekoh da ne kapiraš lićno (uzalud ?)
ali lik je - mamojeb, ako smem tako da se izrazim
selica_nena selica_nena 02:42 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

Unfuckable
sjajno je napisano, i rekoh da ne kapiraš lićno (uzalud ?)
ali lik je - mamojeb, ako smem tako da se izrazim


Kako, bre, da ne kapiram lično kad je moj B? I kakav bih autor bila da ne branim svog junaka? I gde si čuo to - ne kapiraj lično?
Unfuckable Unfuckable 02:56 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

ok, kapiram stav
Ja sam imao tekstova gde sam branio tekst (a i nije trebalo previše, osim par naslova) ali ne i Junaka, na to sam mislio. Junak ima svoju sudbinu.
I, imaću ih još tak'ih
selica_nena selica_nena 03:12 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

E dobro je, sad mogu da odem na spavanje. Pozdravljam te i drago mi je što se razumesmo.
Dr M Dr M 09:41 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

Sa 15 godina preuzeo domaćinstvo. Zna i sam da je to bilo više formalno i da je baba podmetala leđa. Sad je svestan da je sva odgovornost na njemu. B samo nije siguran da je dovoljno zreo. I ne krije to.


Vazno je da sazreva. Preuzeo odgovornost, nije dozvolio da babinu ulogu preuzme majka a da on polako rasprodaje imanje i da bekrija.
Jos da ga lepo ozenimo i...
selica_nena selica_nena 10:52 27.06.2009

Re: sjajno napisano, ponovo : )

E, da ga oženimo. Nego šta!
AlexDunja AlexDunja 09:45 27.06.2009

e, stvarno:)

lepo i toplo
napisan text:)
selica_nena selica_nena 10:59 27.06.2009

Re: e, stvarno:)

Hvala, AD.
bocvena bocvena 09:46 27.06.2009

Ja sve to drugačije shvatila!

Meni ovaj B. savršen lik.
Niti je luzer niti je babin mali. Samo neko ko u datim okolnostima pokušava da drži glavu iznad vode i to radi bolje nego gomila važnih odraslih koje znam. . Njegovi vršnjaci u Beogradu očekuju da im roditelji stvore startnu poziciju, a on...pravi kupatilo! I drži domaćinstvo na leđima.
Gledam ga i mislim: „Bože, on bi se radije igrao.“ Sigurno mi je uhvatio misao i nije mu se svidela. - sav apsurd njegovog položaja.
A baba je još bolja! Tu lekciju o ljubavi koja ne guši, ali brine i daje podršku neki ne nauče nikad.Ja učim još uvek.


Jako dobro napisano. Neviđen osećaj za detalj.
selica_nena selica_nena 10:58 27.06.2009

Re: Ja sve to drugačije shvatila!



Hvala za taj detalj
Biće moj B dobar domaćin, zar ne?
sentinel26 sentinel26 14:13 27.06.2009

Re: Ja sve to drugačije shvatila!

selica_nena

Hvala za taj detalj
Biće moj B dobar domaćin, zar ne?
Da, ali da bude manje okrenut prošlosti.

Drugo, u momentima kada on treba nešto da prelomi, alkohol je veoma opasan (i u manjim količinama ).

Priča ti je odlična.
selica_nena selica_nena 15:36 27.06.2009

Re: Ja sve to drugačije shvatila!

Samo nešto da dodam.
To B-ovo selo je udaljeno 3km vazdušnom linijom od Kopa. I 150 godina u svakom drugom smislu. Dvadesetak kuća, raštrkanih po obroncima Kopaonika. Lepo selo, reklo bi se, kad ga gledaš kao turista. U njemu ostali starci i neoženjeni momci. Momci od četrdeset i kusur godina. Devojaka nema. Kad završe osnovnu školu odlaze u grad i ne vraćaju se. Valjda se tamo udaju, zaposle, ko će ih znati.
Kad neko sa strane dođe u goste, makar na jedan dan, svi se skupe u kući domaćina. Takav im red. E tako se okupili u B-ovoj kući kad sam ja došla sa ocem. Muškarci posedali oko dugačkog stola, žene (uglavnom babe i tek po neka sredovečna) na kauč. Još uvek se strogo vodi računa gde je kome mesto. Razgovor malo napet u obe grupe. U neko doba ulazi jedna snaša od tridesetak godina i lepo se nešto ustalasa u prostoriji. Smejuljenje, gurkanje, neka senzualnost, nagoveštaj, obećanje... Bem li ga šta je, a lepo ti se čini da osećaš tu uzavrelu krv. I dalje se vode neki, kao, ozbiljni razgovori, samo se ne gleda sagovornik nego ta snaša. Posedela malo i ode, kaže žuri kući, dete joj ostalo samo.
Posle mi B-ova baba ispričala: "E ta ti bi udavana tamo u one kuće, kod J...iće. Posede malo, izrodi dvoje dece, pa nešto ne mogadoše zajedno i ona otide odatle u V...iće. Bogami, ni tamo se dugo ne sastavi, eto kolko izrodi jedno muško, pa ode u D...iće. E, i njemu izrodi jedno dete, nema mu ni godina dana. Al' ne verujem ni tu da će se zadržati. " Pitam gde su joj ona druga deca. "Pa ostavila i' tamo gde i je rodila! A nije i' ostavila nepoznatom, no svako u svoj dom." Uf, taman sam zinula da se sablaznim, kad čujem babu kako sasvim ozbiljno govori: " Ma nek je živa i zdrava, Bog joj zlatne pragove dariv'o, osevapila se." Ja zinula u nju i pomislila što se ne zapisuje ovde, al' baba nastavi:
"Nemoj ćero da se čudiš, al' mi to 'vako gledamo - vidiš šta je neoženjenih momaka u naše selo? A devojaka nema, neće nijedna da ostaje u ovu zabit. Kako otidnu u grad, ugrabe prvu priliku te se udaju, a ovi naši mučenici ostadoše neženje. I kad dođu u neke godine, propiju se i načisto propadnu. K'o vele, nem' ja za koga da se mučim i tako mi se loza zatire. A kad ima dete drukče razmišlja. Savije se oko deteta, pa grabi i rukama i nogama da imanje održi, da to dete na put izvede. A ko zna kak'a je sreća tom detetu namenjena."
I ja zatvorim usta. Što rekli - sila zakon menja.
AlexDunja AlexDunja 16:32 27.06.2009

Re: Ja sve to drugačije shvatila!

Bog joj zlatne pragove dariv'o

:) lepo...
Dr M Dr M 22:05 27.06.2009

Re: Ja sve to drugačije shvatila!

Posle mi B-ova baba ispričala


Ova B.ova baba k`o ona Djinina Evda, u dve recenice socioloska disertacija.
Zene idu tamo gde je bolje, gde je manji pritisak patrijarhata i ekonomske zaostalosti.
Kad B. zavrsi kupatilo, morace da predje na saunu, teretanu, zicaru( skijanje, zar ne?), da plati, i da preplati, zene koje ce tu da rade...ceo Plan razvoja.
Ako to ne urade, B. i njegove komsije, ostaje im da cekaju da vide neko zensko samo slucajno, cak ni na TV, nemaju kabl...
selica_nena selica_nena 22:15 27.06.2009

Re: Ja sve to drugačije shvatila!

Ova B.ova baba k`o ona Djinina Evda, u dve recenice socioloska disertacija.


prirodna mudrost, nepatvorena. Bez kalkulisanja i ugađanja trendovima. Meni ta mudrost prija. Ogoljeno i u centar.
debora debora 06:14 28.06.2009

Re: Ja sve to drugačije shvatila!

Mnoge nase bake su umele da u par reci kazu sustinu. Mozda nije neobicno, odrasle na poslovicama i pricama sa poukom , naucile su da upredu reci u finu nit.
natasavb natasavb 10:31 28.06.2009

Re: Ja sve to drugačije shvatila!

prirodna mudrost, nepatvorena.

bas o tome sam neki dan pricala sa jednim drugom. moja baka je bila zena rodjena 1907. sa cetiri razreda osnovne skole, ali ta prirodna mudrost koju je ona imala je meni fascinantna. nacin na koji je prihvatala stvari koje su joj se u zivotu desavale, a nije imala ni malo lak zivot, odnos prema drugim ljudima, sve je to bilo potpuno drugacije od ovoga sto mi sada imamo.
jeste sad drugacije vreme, sve ubrzano, vise stresa, ali mi se nekako cini da i mi previse znacaj pridajemo nekim sitnicama i dramimo , a onda kad se pojave veliki probelemi vise nemamo snage da reagujemo kako treba.
sad se ja raspricah o skroz nekim drugim stvarima. :)
prica o B. je divna i mislim da razumem sta si njome htela da kazes.
cestit je covek taj tvoj B., a nadam se da ce takav i ostati.
miloradkakmar miloradkakmar 19:44 27.06.2009

Prijaju

mi tvoji tekstovi.
" Tvoj B" je oličenje zdrave ličnosti , prerano sazrele, ali izgleda to ga ne opterećuje, svoju situaciju, položaj prihvata normalno, zdravorazumski.
selica_nena selica_nena 21:23 27.06.2009

Re: Prijaju

miloradkakmar
mi tvoji tekstovi.
" Tvoj B" je oličenje zdrave ličnosti , prerano sazrele, ali izgleda to ga ne opterećuje, svoju situaciju, položaj prihvata normalno, zdravorazumski.


Da, tako ga i ja vidim, kao zdravu ličnost.
margos margos 22:55 27.06.2009

Nisam ti sad

za analize i sinteze.... samo za uživanciju uz tvoju priču.
Neka je Bogu na putu tvoj B.
selica_nena selica_nena 23:04 27.06.2009

Re: Nisam ti sad

margos

Neka je Bogu na putu tvoj B.

Malo li je? Hvala ti id od mene i od mog B!
Dr M Dr M 00:52 28.06.2009

Re: Nisam ti sad

Neka je Bogu na putu tvoj B.


Al` nek pripazi, da ga ne zgazi..
sladjamk sladjamk 01:48 28.06.2009

Bas mi se dopalo

Volim taj racionalni nacin razmisljanja kod seljackih ljudi koje zivot ne mazi. Ovakav nacin razmisljanja je cest bas kod onih koji nisu ni osnovnu skolu zavrsili ali koji su u isto vreme zavrsili skolu zivotnog opstanka. Poriv da se opstane parvi cuda, bez filozofiranja, moralisanja, sve je prihvatljivo.

Divan tekst.
selica_nena selica_nena 11:01 28.06.2009

Re: Bas mi se dopalo

Lep cvet, hvala.

Poriv da se opstane parvi cuda, bez filozofiranja, moralisanja, sve je prihvatljivo



Mene ti ljudi nateraju da se zapitam šta nama fali. Zamiislim nad nezadovoljstvom (sobom i okruženjem) koje je iz stanja prešlo u karakternu osobinu. Zamislim nad stavom da mi je neko (država, komšija, roditeli, situacija u svetu, ozonske rupe, retrogradno kretanje jupitera, štagod) kriv što tamo neko drugi živi bolje od mene.
sladjamk sladjamk 15:26 28.06.2009

Re: Bas mi se dopalo

Zamislim nad stavom da mi je neko (država, komšija, roditeli, situacija u svetu, ozonske rupe, retrogradno kretanje jupitera, štagod) kriv što tamo neko drugi živi bolje od mene.
Ziveti bolje, znaci imati svoj pozitivan stav, ka lepoti zivota. Mislim da mi sami izabiramo, dali cemo dobro ziveti. Kvalitet zivota nisu materjalna dobra, vec nas licni stav ka onome sta je za nas bogatstvo.. Biti sretan tamo gde si, sa kim si , i sa onim sto imas. Standardi o kvalitetu zivota i svega sto zivot cini su individualni, u zavisnosti sta ocekujemo od njih.
margos margos 07:15 29.06.2009

Re: Bas mi se dopalo

Mene ti ljudi nateraju da se zapitam šta nama fali.

Naravno!
Mala digresija: pre 13 godina, tužnim povodom zabasam u selo kod Čačka i tu jedan mališan od osam godina, drugi razred osnovne. Pitam ga kako ti ide škola?, a on meni ''Kako to mislite? Da li volim školu ili kakav sam učenik?'' Ja zbunjeno da li voliš školu?
Pitam ga a kako ti ide matematika? a on meni ''Kako to mislite? Da li volim matematiku ili da li znam matematiku, koju ocenu imam?'' Ja već u pola glasa da li je voliš?
Kad me je i kod trećeg pitanja - pitao, ja shvatim koliko nenormalno i u žargonu govorim, a kako to dete ima čist i jasan način izražavanja.
Mogu samo da mu se zahvalim, jer otada mnogo više vodim računa da i ja budem jasna - posebno u razgovorima sa sobom. :)
Dr M Dr M 09:14 29.06.2009

Re: Bas mi se dopalo

vodim računa da i ja budem jasna - posebno u razgovorima sa sobom. :)


Meni je to najteze..
selica_nena selica_nena 10:20 29.06.2009

Re: Bas mi se dopalo

Ziveti bolje, znaci imati svoj pozitivan stav, ka lepoti zivota


Naglašeno SVOJ pozitivan stav. Nisam ja toliko nezadovoljna, koliko mislim da drugi (a bliski mi) od mene očekuju više, bolje, lepše i da sam ih, na neki način, razočarala. Ajde ovako, al' iskreno, koliko smo stvarno nezadovoljni svojim životom (kad uporediš ono što želiš, koliko se oko toga angažuješ i šta na kraju od svega ispadne), a koliko je to posledica pitanja - kako onaj može, a ja ne?


selica_nena selica_nena 10:22 29.06.2009

Re: Bas mi se dopalo

mnogo više vodim računa da i ja budem jasna


Na jasna pitanja obično stiže jasan odgovor. Samo... Što toliko komplikujemo sebi život?
selica_nena selica_nena 10:23 29.06.2009

Re: Bas mi se dopalo

Meni je to najteze..


Uh, Dr M, šta da ti kažem? Najteže sa sobom izlazim na kraj.
margos margos 11:44 29.06.2009

Re: Bas mi se dopalo

Naglašeno SVOJ pozitivan stav. Nisam ja toliko nezadovoljna, koliko mislim da drugi (a bliski mi) od mene očekuju više, bolje, lepše i da sam ih, na neki način, razočarala. Ajde ovako, al' iskreno, koliko smo stvarno nezadovoljni svojim životom (kad uporediš ono što želiš, koliko se oko toga angažuješ i šta na kraju od svega ispadne), a koliko je to posledica pitanja - kako onaj može, a ja ne?

Kao prvo, očekivanja drugih me se ič ne tiču - odavno. Onog trenutka kad sam otkačila sopstvena očekivanja od bližnjih, oslobodila sam i sebe njihovih.

A na nekim potpuno perifernim stvarima sam konačko skontala da svako ima svoj život, svoje izazove, u neku ruku - svoju sudbinu, i uopšte se više ne sekiram što ''on može ili ne može'' - jednostavno se ne poredim, sem sa samom sobom. I nisam najzadovoljnija sobom, ali daleko sam od nezadovoljne. Onako, čisto malo da žulja i da vuče napred ...:)
selica_nena selica_nena 12:24 29.06.2009

Re: Bas mi se dopalo

Kao prvo, očekivanja drugih me se ič ne tiču - odavno. Onog trenutka kad sam otkačila sopstvena očekivanja od bližnjih, oslobodila sam i sebe njihovih.

A na nekim potpuno perifernim stvarima sam konačko skontala da svako ima svoj život, svoje izazove, u neku ruku - svoju sudbinu, i uopšte se više ne sekiram što ''on može ili ne može'' - jednostavno se ne poredim, sem sa samom sobom. I nisam najzadovoljnija sobom, ali daleko sam od nezadovoljne. Onako, čisto malo da žulja i da vuče napred ...:)

Ovo boldovano usvojila. Posle par stvarno otvorenih razgovora sa sobom.
selica_nena selica_nena 10:27 29.06.2009

Lista želja

Odoh da popunim listu želja s ćerkom, a posle ćemo da razmatramo kol'ko smo baš to hteli.
reanimator reanimator 15:14 29.06.2009

...

E...a kako B stoji na emotivnom planu? Mislim..radi li štogod? :)
Peanimator The Površan
selica_nena selica_nena 16:16 29.06.2009

Re: ...

reanimator
E...a kako B stoji na emotivnom planu? Mislim..radi li štogod? :)
Peanimator The Površan


Pa onako - površno

builderka builderka 17:24 29.06.2009

Re: ...

E...a kako B stoji na emotivnom planu? Mislim..radi li štogod? :)
Peanimator The Površan

Šta, bre površan?
To ti je na selu najbitnije pitanje!
(a van sela kao nije )
selica_nena selica_nena 18:25 29.06.2009

Re: ...

Šta, bre površan?
To ti je na selu najbitnije pitanje!
(a van sela kao nije )


Nema devojaka u selu,a gradske gospojice ne mare mnogo za seljake. E, što reče Dr M, samo još da ga oženimo, al' onako - iz ljubavi.
builderka builderka 20:26 29.06.2009

Re: ...

Ma, znam i razumem muku skroz
Ali ono sa snašom što ide iz kuće u kuću i svima kao drago zbog toga - mnogo jezivo.

Nešto mi Dogville pade na pamet.
Verovatno nije za poređenje, ali asociralo me je zatvoreno društvo, jedna žena..
rapunzel rapunzel 09:23 30.06.2009

pravi

domaćin i fenomenalan tekst!
selica_nena selica_nena 11:11 30.06.2009

Re: pravi

rapunzel
domaćin i fenomenalan tekst!


Hvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana