Kokice

Milutin Milošević RSS / 28.06.2009. u 21:53

Odoše kući... 

DSC05644-1.jpg 

Nagledaše se, nauživaše, odmoriše, nahodaše, čuše svašta, videše divna mesta. Oči ovolike, vilice kao fijoke. Meni srce puno.

*** 

Još dok nam je kćerka bila malecka, ćaskali smo žena i ja o njenim odlascima u svet. Ja sam tada, vrlo hladnokrvno, rekao da mislim da bi već u svojih 16 mogla da ode kod moje prijateljice u Južnu Afriku na nekoliko nedelja, te da bi sa 18 mogla da sa svoje dve - tri drugarice vozom proputuje Evropu. Tetka Ljilja se samo izbečila i jedva procedila: "Ti nisi normalan". 

Kasnije, sa odrastanjem, shvatio sam da sam sretan što mi je kćerka otvorena i spremna da istražuje, upoznaje, druži se; da je dovoljno samostalna. Ipak, nekako sam uvek bio tu negde, na izvidjačkim taborima, velikim svetskim smotrama. Pokušavao sam da budem u prikrajku, da je ne opterećujem, da je pustim da se sama snalazi, ali da uvek budem tu kad zatreba. Jedino je bila daleko na ekskurzijama i pripremama sa klubom, ali tada je takođe tu bio neko ko je brinuo o njoj.

 

*** 

Februara ove godine, bile su mi moje ženske u poseti. Uživali smo u šetnjama po Ženevi i sve retkim trenucima kada smo zajedno. U jednom trenutku, Mica upita: - Kad ću ja opet doći?

- Čim završiš školu.

- Kako ću sama?

- Pa, dodji sa drugaricama.

Micine pametne oči zacakliše u trenutku. Od tada traje operacija: Nas tri u Ženevi

Pripreme su bele temeljne i sveobuhvatne. Mi roditelji smo se borili sa formalnostima i parama, a one sa školom. Konačno, sve tri su sjajno okončale godinu i više nego zaslužile da ih nagradimo ovim putovanjem.

 

*** 

Opet, nije moglo a da ja ne napravim raspored. Barem okvir. Odsustvovale su sa poslednjeg dana škole samo da bi stigle na vreme za Festival muzike. E, to mi je bilo posebno drago. Tri dana je svud po Ženevi bilo tridesetak scena na kojima se mogla čuti svakojaka muzika. Za divno čudo (nisam ni sumnjao), devojke je najviše privlačila ozbiljna muzika. Imale su priliku da uživaju u sjajnim koncertima u ambijentu starog grada. Ono što prati festival je atmosfera, u kojoj se čak i poslovično zatvoreni Ženevljani opuste, sede po parkovima, ćaskaju sa komšijama i slučajnim prolaznicima, đuskaju uz muziku sa istoka, pijuckaju hladno vince i jedu specijalitete sa svih strana. Čini mi se da je to bio jedan od najjačih utisaka. Pored muzike, tog vikenda je veći broj muzeja bio otvoren za posetu, pa su od kasnog jutra do popodneva cure najpre obilazile muzeje, a onda nastavljale muzikom. Jedna od zanimljivosti bila je vožnja velikim točkom, koji ih je iznosio do pedesetak metara iznad zgrada, pa su mogle da kao na dlanu vide grad koji je polako tonuo u noć. 

Negde pred kraj subote, odmarajući se pred večernju šetnju, cure su shvatile da su toliko šetale, gledali, opažale, upijale - da nisu stigle da pričaju. A to je, znate valjda, jedna od nasušnih žeMskih potreba. Izgiboše onda toročući, do kasno u noć. 

Prirodno, vrhunac celog vikenda je bilo to što su upoznale MikijaMedica i Spiridona. Srećom, otišle su u šetnju pa nisu prisustvovale incidentnim scenama koje je jedan od njih priredio.

 

*** 

Ponedeljak i utorak proveli smo u skitanju po Švajcarskoj. Vreme nas je poslužilo u početku, pa su cure videle Vevej, Montre i Zamak Šion. Slikanja do mile volje, ispred ovoga, pa ispred onoga, pa hajde sad ovde, pa hajde mene... Posle smo malo lutali po okolnim planinama (preko preče, naokolo bliže), ali i to ima svoje draži - kako bi inače videle kraj puta na zabačenom planinskom prevoju. 

Kiša nas je pratila kroz celu centralnu Švajcarsku, pa smo samo obišli Grujer i zastali na prevoju ka Cvajzimenu i u Špicu. Cilj putovanja, skautski centar Kanderšteg, dočekao nas je sa 7 stepeni Celzijusa predveče i oblacima od kojih nisam mogao da podignem glavu. Malo smo popravili utisak fonduom u čuvenom Rudihusu, gde nas je ujutro sačekala Snežina mama - naša žena koja reduje ovaj sjajan mali hotel/kuću iz 1736. godine u koju često uvraća Princ Čarls. I njoj i devojkama je značilo da se sa nekim ispričaju na Sprskom. Na kraju ih je moja koleginica Džilijan provela kroz centar i skoro dobila obećanje da će doći da volontiraju neke od narednih godina. 

Obidjosmo i Bern i njegiv stari grad. No, njima najinteresantnije što smo oba ručka pojeli na klupi, na usputnim stajalištima. Meni i Raši uobičajeno, one kažu da nisu odavno tako slatko jele.

 

*** 

Treća faza = ja na važnim sastancima, one same po gradu. Najpre uobičajeni Marfijevi događaji. Prvi SMS: "Tata, ne mogu da otkljulčam vrata". Dobro, to smo lako rešili, uz par dodatnih uputstava. Drugi još grđi: "Tata, zapušena kada i WC šolja. Šta da radimo? "Nemojte da piškite", šta drugo. Muka jedna kasno u noć i sutra dok nismo našli sredstvo. Srećom, nije bilo tragično. 

Ja po sastancima, one po gradu. Velike, matorke, kako se ne bi snašle. Obišle preostale muzeje, videle planirana mesta, nakupovale džidža-bidže. Opet, pametna i fina deca: sve vratile pare kući, nepotrošene!

 

*** 

I eto, prođe nedelja kao treptaj oka. Mada, kad pogledasmo, kao da su bile mesec dana. Navikle se, čas posla. A opet, bilo je dovoljno za prvi put. 

Dogodine, ako me bude ovde, ostavljam im stan da budu sasvim same. Dovoljno su velike i pametne. Cure velike.

 

*** 

Decu gledam kao zmajeve. Provedete godine pokušavajući da ih odvojite od zemlje. Trčite sa njima dok imate daha ... oni padnu ... udare u krov ... krpite ih, tešite i osigurate da jednoga dana polete. 

Konačno oni polete. Treba im više kanapa i vi ga domotavate, ali svakim okretom klupka tuga prati radost. Zmaj je sve dalje i dalje i znate da neće biti zadugo kada će to prelepo stvorenje odlučiti da zajedri kao što i treba da jedri - slobodno i samo. Tek tada ćete shvatiti da ste obavili svoj posao. 

Napoznati autor

Atačmenti



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bauer. bauer. 22:04 28.06.2009

Deca

Dobre su gazda. I ti kraduckaš od života mala zadovoljstva. Neka, i treba. Kako bi smo inače živeli?
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:07 28.06.2009

Re: Deca

kraduckaš od života mala zadovoljstva

Nikad ih dovoljno. Prodje, dok kažeš keks. Hvataj što više možeš
ivana23 ivana23 22:08 28.06.2009

***

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:15 28.06.2009

Re: ***

Ivana, baš odgovarajuća ilustracija. Hvala. Moja fotka:


Blade Runner Blade Runner 23:29 28.06.2009

Re: ***

AlexDunja AlexDunja 22:08 28.06.2009

e, milutine:))

divan ti tekst.
nego podseti me na moje dve
drugarice koje duuugo nisam videla.

a u vreme kada smo imale godina kao ONE
zvali su nas vestice iz istvika.
jezik smo poseban imale:)
niko ziv nije razumeo o cemu pricamo.
a torokanje all in 16.
sacu da ih zovem:)))
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:16 28.06.2009

Re: e, milutine:))

moje dve drugarice

Jel to od skoro da i vi žeMske nastupate u trojkama
AlexDunja AlexDunja 22:18 28.06.2009

Re: e, milutine:))

Jel to od skoro da i vi žeMske nastupate u trojkama

ma jok:))
znas ti (priblizno)
kada je to bilo:)))

ali:
zaista :
kada se sretnemo, vreme kao da nije proslo.
a zivimo relativno daleko, i retko se vidjamo.
zato su susreti za nezaborav.
dunjica dunjica 22:18 28.06.2009

Cure su

predivne!


Imaš pravo. Kao što Pjesnik reče:

Vasa deca nisu vasa deca.
Ona su sinovi i kceri ceznje zivota za samim sobom.
Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas,
I premda su s vama, ne pripadaju vama.
Mozete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli,
Jer ona imaju vlastite misli.
Mozete okuciti njihova tela, ali ne njihove duse,
Jer njihove duse borave u kuci od sutra, koju vi ne mozete posetiti, cak ni u svojim snima.
Mozete se upinjati da budete kao oni, ali ne trazite od njih da budu poput vas.
Jer, zivot ne ide unatrag niti ostaje na prekjucer.
Vi ste lukovi s kojih su vasa deca odapeta kao zive strele.
Strelac vidi metu na putu beskonacnosti, i
On vas napinje svojom snagom da bi njegove strele poletele brzo i daleko.
Neka vasa napetost u Strelcevoj ruci bude za srecu;
Jer, kao sto On ljubi strelu koja leti, isto tako ljubi i luk koji miruje.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:36 28.06.2009

Re: Cure su

Dunjice, ovo je vrlo lep tekst. Hvala.

Ne znam, ja se trudim. I mislim da je ona dovoljno svoja.

A ionako me nema dovoljno...
malasneki malasneki 22:21 28.06.2009

Kokice

tako se zvao nas mali hor koji je pratio skolski vokalno instrumentalni sastav (bez imena) kad sam bila u zagrebu. bas smo kokodakale vise nego pevale... i to sve sa 15-16
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:36 28.06.2009

Re: Kokice

malasneki
tako se zvao nas mali hor koji je pratio skolski vokalno instrumentalni sastav (bez imena) kad sam bila u zagrebu. bas smo kokodakale vise nego pevale... i to sve sa 15-16

Šura moj tako zove Micu. Baš mi se đasvi.
niccolo niccolo 22:22 28.06.2009

Lep tekst Milutine

Šta je iza devojaka na trećoj slici, neki zamak?
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:38 28.06.2009

Re: Lep tekst Milutine

Gorepomenuti Zamak Šion. Verovatno najslikaniji motiv Švajcarske.


dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:22 28.06.2009

prelepo

i napisano i dozivljeno. Mislim da je najlepsi osecaj kada osetis kao roditelj da si uspeo. Vreme odrastanja moje dece, u Srbiji devedesetih, pa i sada, i moje sedamdesetih i osamdesetih je nebo i zemlja, opet cu ponoviti, sve to od kuce polazi. Bravo za vas kao roditelje,( mislim i na suprugu ne persiram), bravo za nju, tvoju kcerku.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:40 28.06.2009

Re: prelepo

sve to od kuce polazi

Nije lako. A, Boga mi, nije ni teško. Treba najpre dovoljno voleti.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:50 28.06.2009

Re: prelepo

Milutin Milošević
sve to od kuce polazi

Nije lako. A, Boga mi, nije ni teško. Treba najpre dovoljno voleti.


... jer za ljubav, treba imat dus (u) an... tako je pevao moj stariji sin sa dve godine
loader loader 22:23 28.06.2009

...

Trčite sa njima dok imate daha ...
Pa, trčim.. :)
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:43 28.06.2009

Re: ...


Ne posustaj
g.radicevic g.radicevic 22:28 28.06.2009

uh....

Konačno oni polete. Treba im više kanapa i vi ga domotavate


odmotavam ga stalno,
i sve mi je nekako pomeshano
sreca, shto odrasta i osamostaljuje se
i strah da je josh uvek mala.
ove godine EXIT......
a nema josh ni 17
valjda ce prezzivim....
nekako

AlexDunja AlexDunja 22:33 28.06.2009

Re: uh....

valjda ce prezzivim....

hoces, jasta ces:)
sjajna ste vi ekipa.
a princeza je pametnica.



g.radicevic g.radicevic 22:40 28.06.2009

Re: uh....

hoces, jasta ces:)
sjajna ste vi ekipa.
a princeza je pametnica.


a ti si...
znash vec
pravo najbash
:)))))))))))))))))))))))))

Milutin Milošević Milutin Milošević 22:44 28.06.2009

Re: uh....

valjda ce prezzivim...

Eto mene tih dana. Da sednemo na po gajbu piva i čekamo ih?
g.radicevic g.radicevic 23:20 28.06.2009

Re: uh....

Eto mene tih dana. Da sednemo na po gajbu piva i čekamo ih?


pravi predlog je uvek
dobar predlog



rachunam da ce biti dovoljno......
za prvo veche

behemot123 behemot123 22:29 28.06.2009

Uh...

Boktemazo. Ljubim vas u drugarice. I ćerku, izvinite na iskrenosti. Uz dužno poštovanje. . Ne brinite, na sigurnom su od gorepomenutih dripaca. Pozdrav.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:48 28.06.2009

Re: Uh...

na sigurnom su

Ako si propustila:


dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:38 28.06.2009

cek, cek, bre

sad mi nesto pade na pamet, kcer sa drugaricama u poseti, naslov: " Kokice", da je zena kojim slucajem bila sa dvema drugaricama kako bi glasio naslov MILUTINE?
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:49 28.06.2009

Re: cek, cek, bre

Princip je isti, sve su ostalo nijanse
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:50 28.06.2009

Re: cek, cek, bre

Usput, žene preko 18 godina primam samo singularno, ništa drugarice i taj rad.
AlexDunja AlexDunja 22:54 28.06.2009

Re: cek, cek, bre

Usput, žene preko 18 godina primam samo singularno, ništa drugarice i taj rad.

razumno.
Spiridon Spiridon 23:20 28.06.2009

mlade dame

eto, ja sam cak imao zadovoljstvo da ih licno upoznam =]

nadam se da te nisam obrukao
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:27 28.06.2009

Re: mlade dame

Ma, kakvi. Šta više
bauer. bauer. 23:47 28.06.2009

Re: mlade dame

Ma, kakvi. Šta više

Šta je radio? Jel' se ubaljezgo?
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:55 28.06.2009

Re: mlade dame

Jel' se ubaljezgo?

Nije stigao (barem dok smo mi bili tu). A, srećom, dok je štipao kelnericu cure su bile u šetnji
mikimedic mikimedic 00:05 29.06.2009

Re: mlade dame

Šta je radio? Jel' se ubaljezgo?


Ko? Jel ja?

mikimedic mikimedic 00:03 29.06.2009

svasta...

vrhunac celog vikenda je bilo to što su upoznale MikijaMedica i Spiridona otišle su u šetnju pa nisu prisustvovale incidentnim scenama koje je jedan od njih priredio.


ce ljudi da pomisle...
NNN NNN 19:34 29.06.2009

Re: svasta...

ce ljudi da pomisle...
Da je Milutin hrabar čovek (ne zato što pušća ćerku u Jevropu, nego što je upoznaje sa Spirom i Mikijom, ma, ustvari hrabar je što se on druži š njima).
mikimedic mikimedic 12:44 02.07.2009

Re: svasta...

ma, ustvari hrabar je što se on druži š njima)


auf.
miloradkakmar miloradkakmar 00:24 29.06.2009

Nežno,

roditeljski, puno poverenje u mladost i lepotu , zmajice....
" Rodio tata ".
nimulid nimulid 00:36 29.06.2009

Re: Nežno,

miloradkakmar
roditeljski, puno poverenje u mladost i lepotu , zmajice....
" Rodio tata ".


A sta, kad jednog dana zaista dobiju krila i odu??????
miloradkakmar miloradkakmar 00:46 29.06.2009

Re: Nežno,

nimulid
miloradkakmar
roditeljski, puno poverenje u mladost i lepotu , zmajice....
" Rodio tata ".


A sta, kad jednog dana zaista dobiju krila i odu??????

Moja zmajica je otišla , ima svoju zmajičicu.. i još se držimo za kanapa .
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:15 29.06.2009

Re: Nežno,

miloradkakmar
nimulid
miloradkakmar
roditeljski, puno poverenje u mladost i lepotu , zmajice....
" Rodio tata ".


A sta, kad jednog dana zaista dobiju krila i odu??????

Moja zmajica je otišla , ima svoju zmajičicu.. i još se držimo za kanapa .



i istinito....verna slika dogadjaja koji nas karakterisu...preporuka!
poz
bkc
ps>javi se na private u vezi fotki....
thebee269 thebee269 09:32 29.06.2009

Re: Nežno,

moja odlazi uskoro na godinu dana u Ameriku, a nema ni punih16
ziv nisam, a nemam ni toliki kanap
vishnja92 vishnja92 13:03 30.06.2009

Re: Nežno,

ziv nisam, a nemam ni toliki kanap

rasplaka me :)

teodorakaze teodorakaze 09:55 29.06.2009

Divan

ste tata. Podsetili ste me na mog tatu puno. Bas pre neki dan me nagovara da se vratim u Srbiju, ali onako kao u sali. Nikad me nije emotivno ucenjivao, a znam da mu nije lako.

Velika preporuka za tekst
Черевићан Черевићан 15:52 29.06.2009

и онда

једнога дана кад деца одрасту
и својим путем крену у свет
слика је слична птици младунцу
кадa се одважи у слободан лет

неправимо стога децу - власништво
присета ради . . . ими деца бесмо
да нам се није прилика пружила
дали би били ТУ сада где јесмо

стога весело те није на одмет
потомству нашем поуку да дамо
- разума имајте, још ће те га стећи
и само зовните кад вам устребамо
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:25 29.06.2009

Princeze

naše

Milutin Milošević Milutin Milošević 19:14 29.06.2009

Re: Princeze

Princeze
naše

Blago nama
Strongman Strongman 19:21 29.06.2009

Re: Princeze



Bravo tata
trener92 trener92 21:44 29.06.2009

Jambo!

Asante * (sana)
haba na haba kujaza kibaba

Mwana ...hakuna matata...

Achanikaye kwenye mpini, hafi na njaa * komuniciramo samo na svahili- ju

Tutaonana!
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:49 29.06.2009

Re: Jambo!

na svahili- ju

Od svega ovoga razumem samo ono "nema problema". Moraću da potražim pomoć prijatelja iz Afričke kancelarije
trener92 trener92 21:52 29.06.2009

Re: Jambo!

Milutin Milošević
na svahili- ju

Od svega ovoga razumem samo ono "nema problema". Moraću da potražim pomoć prijatelja iz Afričke kancelarije


Karibu!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana