Gost autor| Muzika| Umetnost

Nada Knežević

Srđan Mitrović RSS / 29.06.2009. u 14:18

Piše: Uroš Milovanović 

Postepeno otvaranje arhiva nacionalne diskografske kuće otkriva sve njene prednosti i nedostatke. Ustanovljeno je da mnogi materijali nisu uopšte sačuvani, tako da su diskografije mnogih eminentnih izvođača poprilično okrnjene. No, i pored toga PGP RTS se odlučuje za izuzetno pozitivan potez, sporadično objavljujući u proteklih par godina svojevrsne antologije velikih imena domaće pop i rok scene (Bisera Veletanlić, Olivera Katarina, Slađana Milošević, Korni grupa, Bebi Dol…). U svakoj od do sada objavljenih nalazi se pregršt zaboravljenih bisera, pesama koje su obeležile razvojni put umetnika ali i zemlje koja je nekada postojala. Duh prošlih vremena i razvoj pop muzike u SFRJ neizbežno budi nostalgična osećanja i, sasvim prirodno, generacijama koje su kasnije došle pruža osnovno edukativno štivo koje je, u svetlu ponovnog raspada medijske muzičke slike, apsolutno neophodno.



Ovo retrospektivno izdanje treba da približi vreme velike popularnosti, uspeha i karijeru koja je Nadu Knežević dovela u sam vrh jugoslovenske ali pre svega beogradske džez scene. Podjednako pisanom rečju i muzikom valja ispričati i argumentovati zašto je ona važna u istoriji domaće popularne muzike.

Publici koja nije živela to vreme potrebno je odgovarajuće štivo, koje će uz obilje bitnih informacija zaista predstaviti umetnicu. Ova antologija, u muzičkom smislu, najpre će obradovati kolekcionare koji su njena opskurna izdanja jurili na tzv. berzi ploča i, naravno, po internetu. Preko tri sata muzike podrazumeva presek Nadine karijere od prvih snimaka za potrebe Radio Beograda krajem pedesetih, pa sve do zabeleženih živih nastupa krajem prošlog veka.

Za razliku od sličnog izdanja Bisere Veletanlić, za koje je autorka morala preturati po sopstvenoj fonoteci ili čak “skidati” pojedine pesme sa vinila (jer masteri nisu sačuvani), sa Nadom Knežević je to, izgleda, bilo znatno jednostavnije. Prvenstveno zahvaljujući urednoj arhivi koju poseduje Radio Beograd, možemo da apsolutno uživamo u svakoj interpretaciji i pesmi, a prvenstveno njenom glasu. U prilici smo tako da budemo svedoci njenog interpretatorskog razvojnog puta, od tananog pop vokala pa sve do grubih i često režećih, bravuroznih džez improvizacija do kojih se dolazi istančanim instiktom i iskustvom. Treći disk, koji dobrim delom predstavlja kolekciju novijih Nadinih nastupa najbolje govori u korist njene ljubavi prema muzici i vešte interpretacije gde se njen glas i orkestar intezivno prepliću. Ta skladnost pruža potpuni užitak i prenosi uzbuđenje koje umetnici tokom koncerata razmenjuju. Dakle, što se zvuka tiče nećete ostati uskraćeni za kvalitet s obzirom da se tehničko osoblje svojski potrudilo da iz starih zapisa izvuče maksimum. Međutim, ono što je u najvećoj meri potrebno da bi ovo izdanje učinilo potpunim, ispostavilo se kao njegov najveći nedostatak. 

Po ko zna koji put dolazimo do zaključka da domaći diskografi kao da nikada u svom životu nisu videli kako treba da izgleda jedno dobro opremljeno arhivsko izdanje (izuzev antologija grupa Pop mašina i Pekinška patka, realizovanih u tesnoj vezi sa autorima). Neoprostivo je da ovakvo jedno ostvarenje prati “knjižica” u pregradi koja se već raspada, sa desetak zaheftanih listova sa kojih o izvođaču saznajete skoro apsolutno ništa. Na tako tanušnom pratećem materijalu na kome piše “biografija”, već na sledećoj stranici otkrivate da ju je u crticama napisala sama autorka (?!), iznoseći relevantne faktografske podatke o sebi i svojim najvećim uspesima zaključno sa 1969. godinom! To bi mogao biti simpatičan antrefile u sklopu jednog šireg autorskog teksta na najmanje tridesetak stranica koji bi se ticao kompletnog umetničkog i privatnog života jedne ovakve veličine, napisan od strane kompetentnog hroničara ili bliskog saradnika. Ovako ona ostaje usamljena i nedefinisana.

Ostatak “knjižice” čine razbacani isečci iz novina, bez reda i smisla, printani pa potom sa strane prekucani krupnijim slovima. Sa vrlo malo autentičnih fotografija osvojenih nagrada i povelja, koje bi mogle jedino poslužiti samo kao pratnja nepostojećeg ozbiljnog pisanog i vizuelnog sadržaja. Deo sa printovima iz štampe prilično zbunjuje, jer bez ideje o hronologiji donosi nekoliko banalnih fusnota iz starih revija i nekoliko prikaza Nadinih koncerata i to najviše onog povratničkog u Domu sindikata iz 1995. godine. Ceo taj skandalozni osvrt na tako dugačku karijeru, zatvara jedina reprezentativna fotografija Nade Knežević sa prigodnim potpisom.

Tu, na žalost, još nije kraj. U nastavku sledi spisak pesama (uz detaljno potpisane autore, nazive originala i pratećih orkestara) koji se sa na drugom disku ne poklapa sa sadržajem. Aljkavost izdavača, odnosno misterioznog kompilatora, u ovakvom jednom vrlo ozbiljnom poduhavtu kulminira kroz nedostatak pesama (“Tetovirana ruža” i “Uspavanka u Opatiji”), što pride ostavlja gorak ukus da ste zapravo kupili mačku u džaku.. Samo pakovanje je solidno dizajnerski urađeno. I na jednom od preklopa omota postoji šest suvislih (nepotpisanih) rečenica bez ikakvog autorskog pečata sa najavom nastupa Nade Knežević u pratnji tria Saše Radojčića (uz njihovu kratku biografiju) na ovogodišnjem Beogradskom jazz festivalu. To će svakako biti značajan događaj, ali da li najava budućeg koncerta treba da bude sastavni deo jedne antologije koja je predviđena da traje večno?

Ovakav niz propusta na ovakvo izdanje bacaju potpuno drugačije svetlo, svodeći ga na nivo diska uz novine. Naravno da su ipak najvažnije sakupljene pesme koje su konačno na jednom mestu, u kvalitetnom zapisu. Sa druge strane, muzički sladokusci će i u ovom slučaju ostati uskraćeni za bilo kakvu pisanu informaciju. Tako Nada Knežević u tom smislu ostaje i dalje praktično neotkrivena za mnoge generacije. Takvu vrstu slušalačke intime ipak valja negovati, bar do neke profesionalnije izdavačke prilike.



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bili Piton Bili Piton 14:36 29.06.2009

Heh,


svidja mi se generalno kako Uki pise - i sta uzima za point of interest.

Licno je meni Bisera neosporni no. 1 (ne mogu protiv sebe, uz njen glas sam odrastao) - ali je i Nada odmah tu, odmah.

edit - jedino s cime se u tekstu ne bih mogao sloziti je to da je fonoteka Radio Beograda na bilo koji nacin "uredna arhiva" - tamo izgleda kao da je pala bomba, sto unisteno nebrigom, sto zametnuto, sto pokradeno. Pre ce biti da su slucajno snimci Nade Knezevic ostali netaknuti, verovatno zbog toga sto za nju danas malo ko zna - a i mari, nazalost.

loader loader 14:43 29.06.2009

Preporuka

Za tekst o Nadi Knežević, ali pre svega zbog songa "Seti se naše ljubavi" - pohvala i preporuka kao vrata :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:45 29.06.2009

ja mogu samo da dodam

da je Nada Carica!
margos margos 14:51 29.06.2009

Re: ja mogu samo da dodam

Srđan Mitrović
da je Nada Carica!

Jeste:)

Sećam se - ovo nema veze sa pevanjem - dugo godina je na Terazijama u izlogu fotografske radnje, bila njena slika sa sinovima, blizancima. :)

A pesma? Glas? Sjajna !!!
Hvala na tekstu:)

PS A mlada Dunja Lango - lepa, baš :)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:51 29.06.2009

Re: ja mogu samo da dodam

Hvala na tekstu:)

Hvala Urošu.
ervetor ervetor 17:10 29.06.2009

Re: ja mogu samo da dodam

Srđan Mitrović
da je Nada Carica!


Ovu pesmu izmedju ostalog cesto slusam u kolima.
Muzika je primer kako ljudi brzo zaboravljaju stvari.
Ranije mi je bilo bez veze kad neko obradjuje tudje ili stare stvari, a sada kada je vrag odneo salu, molim boga da se neko od mladjih samo dohvati pregrsta izvanredne muzike koja se nekada svirala i pevala ( Dobro de, kad su svirali taj Mocart i Betoven ja sam bio jos mali ), i neka je upakuje u nove aranzmane ali samo da ne bude zaboravljeno...
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:08 29.06.2009

Re: ja mogu samo da dodam

Kakav glas ima, Nada je bila zapostavljena slabijom reklamom i ponudom pesama. Šteta
ivana23 ivana23 14:54 29.06.2009

***

Bili Piton Bili Piton 14:56 29.06.2009

Re: ***

ivana23


Ju, zar ovo nije fotka sa omota singla "Hej sta je s vama ljudi".....samo nedostaju slova. Imam tu plocu.
jasnaz jasnaz 17:16 29.06.2009

eeeee - jeste

angie01 angie01 14:56 29.06.2009

moj favorit,



Nada Knezevic=tzaritza!
margos margos 15:24 29.06.2009

Re: moj favorit,


Bravo, Ng:)
Ne mogu da verujem, znam sve reči....
heldin heldin 15:37 29.06.2009

Koja od njih

nije carica?! Ili diva?
Jednom prilikom sam, nesvesna koga slušam, osetila svu magiju glasa Beti Đorđević, u jednom malom klubu. Tek kad sam malo porasla, postala sam svesna njihovih veličina...
Ipak moja omiljena

Obojici hvala na tekstu!
Bili Piton Bili Piton 15:45 29.06.2009

Re: Koja od njih

heldin
nije carica?! Ili diva?Jednom prilikom sam, nesvesna koga slušam, osetila svu magiju glasa Beti Đorđević, u jednom malom klubu. Tek kad sam malo porasla, postala sam svesna njihovih veličina...Ipak moja omiljena
Obojici hvala na tekstu!


Beti je imala taj problem da su joj uvek davali da peva one grozne umpa-cumpa slagere kakav je "Pocnimo ljubav ispocetka".

Ja je se secam kao klinac s televizije kad bi pevala dzez i soul - e, to je bilo za divljenje.

Dolazim u grad moje mladosti......uvek mi to odzvanja u glavi kad god sletim u BG....
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:27 29.06.2009

Re: Koja od njih

heldin
nije carica?! Ili diva?
Jednom prilikom sam, nesvesna koga slušam, osetila svu magiju glasa Beti Đorđević, u jednom malom klubu. Tek kad sam malo porasla, postala sam svesna njihovih veličina...
Ipak moja omiljena

Obojici hvala na tekstu!



U jednom malom dzez klubu na Cuburi?

Nada Knezevic je nasa jedina dzez pevacica onog doba pored kvarteta Predraga Ivanovica. A i Bisera je bila sjajna. Sta je sa tim zenama danas? I ova pesma Seti se nase ljubavi nije za Nadu. Za Nadu jsu pesme koje su pevale Mahalija Dzekson, Nina Simon....
ervetor ervetor 22:21 29.06.2009

Re: Koja od njih

Jelena Pavlović
heldin
nije carica?! Ili diva?
Jednom prilikom sam, nesvesna koga slušam, osetila svu magiju glasa Beti Đorđević, u jednom malom klubu. Tek kad sam malo porasla, postala sam svesna njihovih veličina...
Ipak moja omiljena

Obojici hvala na tekstu!



U jednom malom dzez klubu na Cuburi?

Nada Knezevic je nasa jedina dzez pevacica onog doba pored kvarteta Predraga Ivanovica. A i Bisera je bila sjajna. Sta je sa tim zenama danas? I ova pesma Seti se nase ljubavi nije za Nadu. Za Nadu jsu pesme koje su pevale Mahalija Dzekson, Nina Simon....


Uh, da.. Predrag Ivanovic.... covece kad sam bio klinac to se podrazumevalo, a sad vidim da se ovakav kvalitet uopste ne podrazumeva nego da smo jednostavno bili srecni sto ih imamo...
Dobro, ima i danas kvalitetnih muzicara, ali ili ih je manje ili im se neda da se pojave na sceni sto je isto moguce...

muaddib92 muaddib92 22:43 29.06.2009

Re: Koja od njih

I ova pesma Seti se nase ljubavi nije za Nadu. Za Nadu jsu pesme koje su pevale Mahalija Dzekson, Nina Simon....


Сасвим се слажем, Јелена. Јесте Нада Кнежевић на почетку каријере снимала и руске романсе ('Циганска ноћ') и шлагере као што је 'Дејви Крокет' - имам тај један ЛП од 10 инча, али су на њему све остале песме предивне џез баладе. Нема тога ко би ме уверио да Нада у Европи није могла бити у своје време оно што је у САД била Ела Фицџералд, да је сама била упорнија и да је имала нешто мало подршке од стране диско куће која је сада јад и беда, али онда није била.
Мало шта је случајно у животу - тако се и сада диве људи оним снимцима Квартета Предрага Ивановића: па, то је оно што и јесте преживело тест времена, пола века. А Александра Ивановић је остатком каријере била оперска певачица.
Све друге, горе поменуте, дошле су доста година касније.
Хвала Срђане што после Лоле дајеш места и за Наду Кнежевић и поздрав аутору текста.
angie01 angie01 16:21 29.06.2009

i moja omiljena dva vokala

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:26 29.06.2009

Re: i moja omiljena dva vokala

kad smo već kod Josipe...

Tatjana Momčilović Tatjana Momčilović 16:57 29.06.2009

Nada Staša

Preporuka za tekst. Podseti me na velikuuuuu ljubav iz sredjoškolskih dana - Nadinog sina Stašu. Moraću da ga nadjem da vidim da li je dobro.
Hvala Srdjane
ervetor ervetor 22:07 29.06.2009

Re: i moja omiljena dva vokala

A ima i ovo...

ervetor ervetor 22:14 29.06.2009

Re: i moja omiljena dva vokala

Ali i covek kome su i Joe Zawinul i Miles Davis skinuli kape.

tompinchns tompinchns 17:40 29.06.2009

Fonoteke i arhive Radio NS i BG

Ko ima želje i mogućnosti treba da zaviri i u muzičku arhivu i fonoteku Radio Novog Sada. Nešto je 90-ih pokradeno, ali mislim da se i dalje tamo krije blago neviđeno. Još su zaposlena i još rade tri musketara jugoslovenske rok i pop muzike Bogomir Mijatović, Vitomir Simurdić i Anđelko Maletić čije su već glave svojevrsni muzički muzeji, pa to treba iskoristiti. Inače i u arhivu Radio Beograda i u arhivu Radio Novog Sada treba puno uložiti i para i dobre volje, nezasluženo su zapostavljeni - kao i uvek kada su radio i televizija pod istom kapom, pa se televizija forsira.
eizo eizo 22:09 29.06.2009

...

Lepa muzika, ali je sad bas tesko slusati, bar za mene...
antonacci antonacci 23:09 29.06.2009

Gospođa Glas

Mene snaga njenog glasa naprosto ostavlja bez daha.

Konačno da je se neko setio.
darko54 darko54 19:28 01.07.2009

Nada Knežević u čast

Pošto je ovo mesto gde govorimo o Nadi Knežević, ne želim da govorim da li joj je neko dorastao ili nije.
Jednostavno je neverovatno koliko je teško konvencionalnim putem doći do nekih snimaka. Naravno, kada se voli, onda se nađe put do Nadinih pesama. Hvala ljudima koji su uspeli kroz sve ove godine da sačuvaju od uništenja snimke sa njenim pesmama.
Ako ovo budeš čitala, hvala i tebi Nado, najviše!
Darko iz Kraljeva.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:38 01.07.2009

Re: Nada Knežević u čast

Ako ovo budeš čitala, hvala i tebi Nado, najviše!

hvala i od mene. Disk je odličan.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana