in memoriam

turguman RSS / 30.06.2009. u 21:03

 

iz perspektive pacifiste-

nekrolog jednoj ratnickoj godisnjici nedavno je ispisan na trusnoj bosanskoj zemlji, na tmurno  samrtnoj uzvisini koja po administrativnoj pripadnosti potpada pod opstinu zavidovici.doticna opstina nema znacajniju ulogu u markantnijim gibanjima al u ratnoj logici oznacava priliku za pobjednicki prestiz.

negdje na nemirnom prelazu 94. u 95. godinu vodjene su grcevite borbe za dominantnu ulogu nad kotom 715, geografskom odrednicom koja je bitno mogla izmijenit ratna desavanja il barem drukcije formulirat sudbinu jednog umornog naroda.kako je ratnicka sreca promjenjiv usud i ne nudi trajnu naklonost ni pobjedniku ni porazenom tako je i tragicno popriste imalo promjenjive izglede za izmjenu svog sopstvenika.stravicno stratiste je nevelik plato sa simbolicnim razmjerama ali gorkim bilansom ljudskih gubitaka.jedva da premasuje hiljadu kvadratnih metara,al zato sa obrusenim utvrdama nalik na galipoljske tvrdjave i na sevastopoljske transeje.cijelo popriste je obujmljeno sa iskopinama dubokim nekoliko metara, i visoko uzdignutim ostacima nanesene zemlje koja prijeci i simbolican kontakt sa suprotstavljenom stranom. u ovoj samotnoj zemlji je mnogo impozantnijih uzvisica al kota na podsijelovu je medju najturobnijim antologijama u bosanskoj proslosti,tvrdo svjedocanstvo da zivot moze titrat u svom najsjajnijem zaru al i naprasno zgasnut u samrtnoj ozlojedjenosti.

na ovoj planini nema pobjednika ni porazenih, postoje samo osujecene sudbine nepatvorene mladosti,daleke nade ugasene velikim ocekivanjima.ovom tlu nije prijala bosnjacka koliko ni srpska krv,jecaj nije manje ranjiv ni za omara  ni za stojana, bol nije blaza ni za majku sa krinom koliko ni za majku  sa samijom.ovdje je krv optocila interesne domasaje krvnika,suza je okamenila nedoreceno pravo na zivot, sutnja je ustolicila nekazanu zelju.

statisticka tezina nase gluposti je vjerodostojan prilog umiranju.u svega nekoliko dana pod spiralom ostrascene kanonade zivot je polozilo oko stotinu ljudi,prihvatajuci naravno aproksimativnu tacnost ratnih anala.broj zrtava na srpskoj strani je neutvrdjen a cijeneci nacela ratne doktrine, moglo bi se sa osnovanoscu pretpostavit da je bilans znacajno veci buduci da napadacka pozicija nosi naglaseniji rizik u cijeloj pogibelji. 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blogovi autora

Svi blogovi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana