Film| Moj grad| Nostalgija| Reč i slika| Region| Umetnost| Zabava| Život

Komadići jedne daleke sezone

antonacci RSS / 01.07.2009. u 00:38

gornji-grad-zagreb.jpg

 

          Početkom rujna meseca 1941. u Zagreb stiže dr Jozef Ekhart, predstavnik TOBIS filma, austrijske ispostave najveće nemačke filmske kuće Reichsfilmkammer, čiji su čelnici polagali račune Gebelsu lično. TOBIS film je kao filmska kompanija, pod različitim imenima, postojala sve do 1985. godine, dok je Reichsfilmkammer prestao da postoji po završetku Drugog svetskog rata. Svrha ove posete bila je priprema festivala na kom bi hrvatskoj publici bili prikazani najnoviji nemački filmovi, a sve to u cilju zbližavanja dva naroda, hrvatskog i nemačkog, i dve države. Ovom prilikom, gospodin doktor Ekhart objavljuje i vest da će eminentni hrvatski snimatelj, Oktavijan Miletić, koji se već u to vreme bio proslavio po Evropi svojim kratkometražnim filmovima, kao što su Nokturno, Faust, Zagreb u svijetlu velegrada, Na žalost samo san, snimiti dva filma za ovu filmsku kuću. Alois Kenig, upravnik Nemačke akademije u Zagrebu, biće scenarist, a muzku će napisati Jakov Gotovac, koji je nekoliko godina ranije napisao i uspešno postavio na scenu operu Ero s onoga sveta. Dr Ekhart najavljuje još jedan film koji će se baviti svetom hrvatskog seljaka, dakle, film koji će uz urbanu temu onog prvog, dati kompletniju sliku o životu u prijateljskoj NDH, odveć radoznalim nemačkim poklonicima sedme umetnosti.
          Miletić je odabran zbog prethodne (uspešne) saradnje na filmu Bildhauerkunst in Kroatien (Hrvatski kipari), opet po scenariju Aloisa Keniga, u kom je prikazao radove velikih vajara Meštrovića i Augustinčiča
          Prvi film je trebalo da se zove Agram, die Hauptstadt Kroatien (Zagreb, glavni grad Hrvatske), ostao je do kraja nezavršen sa nikada namontiranim zvukom. Drugi film, Croatisches Bauernleben, završen je i predstavljen u Nemačkoj 1942. godine, a predstavio ga je niko drugi do Jozef Gebels; Gebelsov počasni gost na premijeri u Minhenu bio je snimatelj i režiser, Oktavijan Miletić.
          Uprkos veoma lošem društvu, Oktavijan Miletić nije bio deo nacističke propagandne mašinerije. Pristajući da napravi dva filma za TOBIS film, dva filma lišena rasističke i fašističke politike NDH i Nemačke, Oktavijan Miletić zapravo uspeva da odbije ponudu Ravnateljstva za film Nezavisne Države Hrvatske, za snimanje propagandnog filma Iz velikog povijesnog govora dra. Ante Pavelića na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu 21. svibnja 1941. Da je ovaj film snimio, veoma je diskutabilno da li bi bio živ (ili makar slobodan) da šezdesetih godina primi nagradu Vladimir Nazor za životno delo i doprinos filmu.
          Agram, die Hauptstadt Kroatien je film za koji se dugo verovalo da je izgubljen. Kako nikada nije bio zvanično prikazan ni distribuiran u nemačkim ili hrvatskim bioskopima, jedina kopija filma, zapravo nemontirane scene, čuvane su četrdesetih godina u Reichsfilmarchiv. Posle rata, sovjetska vojska konfiskuje i odnosi sa sobom mnoge filmove, a ovom kratkometražnom ostvarenju Oktavijana Miletića gubi se svaki trag: nije bilo poznato da li je film uništen, izgubljen, odnešen, ili je pak ostao u nemačkom arhivu. Zašto ovaj Oktavijanov film nikada nije bio dovršen ne postoje jasni razlozi, ali jedan može biti taj da je on imao pametnija posla: upravo u to vreme počinje snimanje filma koji će biti završen 1944. godine. U suštini melodramsko ostvarenje sa pregršt patetičnih i sentimentalnih scena, Lisinski je prvi hrvatski dugometražni zvučni film, a govori o životu kompozitora Vatroslava Lisinskog, jednog od osnivača Ilirskog pokreta.
          Još za života bio je priznat kao pionir hrvatskoga filma, a samim tim i kao jedan od pionira jugoslovenoskog filma. Dvadesetih godina, zajedno sa grupom filmskih entuzijasta, osniva Zagrebački filmski krug i snima brojne kratke filmove sa kojima učestvuje na filmskim festivalima širom Evrope i osvaja mnoge nagrade, između ostalog i za film Poslovi konzula Dorgena; tu mu je nagradu uručio Luis Limijer, jedan od prvih filmskih režisera u istoriji. U ovom periodu Miletić pravi i pregršt kratkih filmova, intimnih zapisa, poput filma sa prelepim naslovom - Komadić savske sezone. U ovom kratkom filmu, Miletić snima devojke koje se kupaju na Savi: film nam daje mogućnost da provirimo kroz oči jednog dečaka zaljubljenog i opčinjenog ženskim telom, stranom teritorijom. Kako bi izbegao mešanje u politiku, a da ipak nastavi da se bavi stvaralačkim radom, u vreme NDH Miletić se bavi tzv. „kulturnim filmovima", često praveći čudne žanrovske mešavine, poput filma Barok u Hrvatskoj iz 1942. godine, koji predstavlja mešavinu igranog filma i dokumentarca o baroknim dvorcima.
          Nakon rata posvetio se snimateljskom radu, pa snima prvi film socijalističke Jugoslavije, Jasenovac (1945), dokumentarac o zloglasnom logoru, snimljen ubrzo po njegovom oslobađanju i zatvaranju. Ubrzo pozom snima i film Živjeće ovaj narod (1947). Kada sam uz pomoć googla tražio plakat ovog filma ili pak poneku fotogorafiju, otkrio sam da je ratni huškač i neočetnik, fašista i loš pevač, Baja Mali Knindža snimio je album pod ovim nazivom 1993; nisam siguran da li je znao da uzima ime jednog od prvih partizanskih filmova, ali pretpostavljam da nije. Scenario za film napisao je Branko Ćopić; verovatno da je priča prilično poznata: tokom bosanskog ustanka protiv okupatora, srpska seljančica Jagoda zaljubljuje se u partizanskog komesara Ivana, specijalistu za miniranje pruga koji je - gle čuda Bajo Knindžo mali - hrvatske nacionalnosti.

 

 

Film_Zivjece_Ovaj_Narod.jpg
 

          Po okončanju radnog veka, Otkavijan Miletić svoje dane provodi kao tipičan penzioner: šetnje po parkovima, posete lekaru umesto društvenog života, možda ponekad i šah sa komšijama, ukrštene reči posle ručka i skupljanje mrvica od hleba za vrapce na balkonu. Verovatno slučajni prolaznik ne bi pretpostavio da se radi o višestruko nagrađivanom umetniku, o čoveku koji je jedan od najzaslužniji za stvaranje hrvatskog filma. Zamišljam ga kako se šeta zagrebačkim ulicama, razgledajući ulice koje je pre pola veka ovekovečio filmovima kojih sada više nema, zamišljajući kadrove koje bi mogao snimiti, ah samo da nije u penziji i da pri ruci ima kameru!
          Dvadesetak godina nakon njegove smrti počinju da se pojavljuju njegovi nestali filmovi, i to u prvom redu zahvaljujući mukotrpnom preturanju po nemačkim i austrijskim filmskim arhivama koje je preduzeo Daniel Rafaelić. Filmovi koje je sovjetska vojska odnela iz Nemačke po završetku rata, vraćeni su 1990. godine u arhiv u Berlinu, a sa njima vraćen je i Agram, die Hauptstadt Kroatien, ali je slučajno ili zbog nečije nepažnje, ime Oktavijana Miletića izgubljeno pa je film bio vođena kao delo anonimnog autora o životu u Hrvatskoj. Nakon što je otkriven, film je odmah potom rekonstruisan i prikazan premijerno na filmskom festivalu u Zagrebu 2008. godine.
          Za Oktavijana Miletića prvi put sam čuo danas, ovo što sam gore izneo samo su najosnovnije biografske činjenice, daleko od toga da je to čitav jedan život. Na njegovo postojanje ukazao mi je prijatelj koji se bavi filmom, i ja sam mu zbog toga veoma zahvalan. Moj prvi impuls bio je da pročitam šta mogu o njegovom životu, a onda i da potražim makar delove njegovih filmova - jer ako ih na internetu nema, onda verovatno ne postoje. Ja imam veoma čudan afinitet prema starim, malo poznatim stvarima, zaboravljenim umetnicima i idejama koje su suviše dobre da bi bile ostvarive. Ne znam kako vi, ali mene uvek uhvati neka čudna nostalgija kada gledam stare snimke. Saudade, tako se to kaže na portugalskom.

 

 

 


 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 00:59 01.07.2009

.......

Ćopić.... Oktavijan Miletić... ''Živjeće ovaj narod''.... Sve je crno-belo i s mirisom prošlog veka ...
Oživeo si i dao im boju :)
Ne znam samo da sam ikad čula da je Agram = Zagreb.... Naučih još nešto novo, a zapravo - staro.
antonacci antonacci 01:04 01.07.2009

Re: .......

Ne znam samo da sam ikad čula da je Agram = Zagreb.... Naučih još nešto novo, a zapravo - staro.




Ni ja to nisam znao, ne govorim nemački, i da nisam pročitao prevod naslova, ne bih ni u ludilu pretpostavio da je u pitanju Zagreb. A lepo ime - Agram. Sviđa mi se.

margos margos 01:07 01.07.2009

Re: .......

A lepo ime - Agram. Sviđa mi se.

I meni... ima neku težinu... moćno, čvrsto, stabilno. :)
antonacci antonacci 01:30 01.07.2009

Re: .......

margos
A lepo ime - Agram. Sviđa mi se.

I meni... ima neku težinu... moćno, čvrsto, stabilno. :)


A kad već pričamo o lepim imenima - Oktavijan Miletić je sjajna kombinacija, baš zvučno i neobično.
margos margos 02:09 01.07.2009

Re: .......

Oktavijan Miletić je sjajna kombinacija, baš zvučno i neobično.

Zato ga i pamtim - iz prošlog veka.:)
Podseća me na Augustina Ujevića.... i zamišljam ih obojicu sa grombi kaputima, šeširima, kako jedan drugom, u prolazu, blago podignu šešir na pozdrav i gotovo neprimetno klimnu glavama...

PS. Tvoje teme me prošetaju nekim znanim i neznanim slikama, a mnoge liče na deja vue:)
antonacci antonacci 02:30 01.07.2009

Re: .......

Podseća me na Augustina Ujevića.... i zamišljam ih obojicu sa grombi kaputima, šeširima, kako jedan drugom, u prolazu, blago podignu šešir na pozdrav i gotovo neprimetno klimnu glavama...


Da, da, baš to.

PS. Tvoje teme me prošetaju nekim znanim i neznanim slikama, a mnoge liče na deja vue:)


Ako je to dobra stvar, drago mi je. A i ako nije dobra stvar, opet mi je drago. Jer ako te moji tekstovi prošetaju po nekim drugim vremenima, onda to znači da nešto radim dobro.
margos margos 03:08 01.07.2009

Re: .......

Ako je to dobra stvar, drago mi je

Naravno da je dobro... nisam toliki mazohista da se vraćam, ako mi ne prija :)

Sad mi u glavi odzvanjaju sva zvučna imena i prezimena iz mog života (ne opšte poznata, nego lepa i zvučna).... pa mi dođe da ih ispišem, al ajd' neću, možda nije fer, možda oni ne bi voleli.
miloradkakmar miloradkakmar 21:51 01.07.2009

I ja prvi put čuo

Za Oktavijana Miletića prvi put sam čuo danas, ovo što sam gore izneo samo su najosnovnije biografske činjenice, daleko od toga da je to čitav jedan život.

Hvala tvom prijatelju i tebi za novo saznanje iz filmske umetnosti.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:17 02.07.2009

Oktavian

Antonacci
U ovom periodu Miletić pravi i pregršt kratkih filmova, intimnih zapisa, poput filma sa prelepim naslovom - Komadić savske sezone

Lepo primeceno.
Za Oktavijana Miletića prvi put sam čuo danas

Zato si napravio dobro uskladjen post. Naime (meni se to dogadja), kada covek mnogo zna o nekome ili necemu, teze je napisati dobar tekst, nego kada nesto iznenadno sazna, odusevi se, i spontano to stavi "na papir".
Ja imam veoma čudan afinitet prema starim, malo poznatim stvarima, zaboravljenim umetnicima i idejama koje su suviše dobre da bi bile ostvarive. Ne znam kako vi, ali mene uvek uhvati neka čudna nostalgija kada gledam stare snimke



Mene je ovo posebno zaintrigiralo
Miletić je odabran zbog prethodne (uspešne) saradnje na filmu Bildhauerkunst in Kroatien (Hrvatski kipari), opet po scenariju Aloisa Keniga, u kom je prikazao radove velikih vajara Meštrovića i Augustinčiča

jer ovih dana citam svojevrsnu biografiju Vladimira Dedijera, pod naslovom "Rat i mir Vladimira Dedijera", od Mila Gligorijevica, Narodna knjiga, Beograd 1986

Dedijer, jedna kontraverzna ali zanimljiva licnost, bio je istoricar i poznat kao Titov biograf. Mene to nije do sad zanimalo, slucajno mi je i ova knjiga dosla u ruke.
Sve ovo pominjem zato sto u jednom delu Dedijer govori o vajaru I. Mestrovicu, u kontekstu pokusaja da se na Lovcenu izgradi mauzelej Njegosu po njegovom (Mestrovicevom) radu. Elem, taj Mestrovic je bio veliki vajar ali je svojevremeno imao ambivalentne odnose sa Titom licno i prema tadasnjoj Jugoslaviji, te je ziveo i umro u SAD.
Ali kada je jednom hteo da dodje u Jugoslaviju, Dedijer ovako pise: "Godine 1948 ucestvovao sam u nastojanjima da se Mestrovic vrati u zemlju. Nije se vratio, jer mu to nije dozvolio Antun Augustincic, koji je uzgred budi receno, pravio Pavelicevu bistu, za vreme rata".
Dakle, izmedju dvojice velikih hrvatskih vajara, Mestrovica i Augustincica, postojao je veliki rivalitet (Augustincic nije napustao Jugoslaviju, radio je statue Tita, i bio u milosti tadasnjih vlasti). Ali mi je, kao slucajnom radoznalcu, sada cudno da je Augustincic sprecavao da se njegov zemljak i kolega Mestrovic vrati u Jugoslaviju... Cudni su putevi Gospodnji, a narocito putevi nekih velikih umetnika...
Izvini, ovo sve deluje kao trol, ali mi je doslo na pamet kad vidim da je Oktavijan Miletic, koga si nam ti prikazao, pravio film o toj dvojici vajara, mozda i ne znajuci da su oni bili neprijatelji medjusobno, he, he, he...

Saudade.

I ja kazem na grckom: αντίο (adio), ili jos bolje: σας ευχαριστώ και καλή αντίο ! (sas efharisto ke kali adio). Usputno, podsecam na reci Oskara Vajlda: "Whatever in fact is modern in our life we owe to the Greeks".
antonacci antonacci 20:06 04.07.2009

Re: Oktavian

Naime (meni se to dogadja), kada covek mnogo zna o nekome ili necemu, teze je napisati dobar tekst, nego kada nesto iznenadno sazna, odusevi se, i spontano to stavi "na papir".


To je tačno. Zato sam odustao od pisanja o Isidori Sekulić - a naročito nakon što sam pročitao tvoj sjajni tekst o njoj - a verovatno nikada neću moći da napišem blog ni o Danilu Kišu ili Kunderi ili Saramagu; prosto ne znam odakle bih pošao.

Izvini, ovo sve deluje kao trol, ali mi je doslo na pamet kad vidim da je Oktavijan Miletic, koga si nam ti prikazao, pravio film o toj dvojici vajara, mozda i ne znajuci da su oni bili neprijatelji medjusobno, he, he, he...


Ne ne nije trol, veoma je zanimljivo. Hvala ti na tome. Ponekad zaboravim koliko sitni ljudi mogu biti veliki umetnici. Nisam znao za ovo, a tu Dedijerovu biografiju uspešno ignorišem na polici. Možda ne bi bilo zgoreg da je pročitam.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana