Životni stil

Vino, čemu?

vladimir petrovic RSS / 01.07.2009. u 08:51

  Vino je od svih pića najkorisnije, od svih lekova najukusnije, od sve hrane najzdravije (Plutarh)

U vodi čovek vidi svoje lice, a u vinu vidi izraz svoje duše (Anon.)

       Vino je - za pesmu, rakija je - za svadju, a pivo...  pivo je - za pišanje (Anon.)

A jug of wine, a loaf of bread, and thou (Omar Khayyam)

Wine is bottled poetry (Robert Louis Stevenson)

Wine is the most civilized thing in the world (Ernest Hemingway)

                                    What is better than to sit at the table at the end of the day and drink wine with friends, or substitutes for friends? (James Joyce)

 

 

 

Leto je vreme za lagane teme.

1. Koliko često pijete vino?

Nemojte mi zameriti što sam ovako direktan. Nisam išao zaobilazno pa pitao da li vi uopšte volite da pijete vino, jer bi mi to izgledalo pomalo naivno. Smatram da nema čoveka na ovim našim prostorima koji, bar ponekad, ne popije malo vina. Makar malkice. Jer svi mi, manje ili više, idemo na dočeke Nove godine, slave, svadbe, rodjendane, godišnjice mature i slične fešte, na kojima se pije - vino. (Dobro, malo ću se korigovati pa reći: pije se i vino). Pritom, a ovo mi je važno, ne sme  se zaboraviti da je i šampanjac - vino. Pa čak i tzv. kuvano vino je - vino. A ako se tamo gde idete ne nude ni vino, ni šampanjac, pa ni kuvano vino, onda to i nisu - prave fešte, he, he, he.

Smatram, dakle, i neredovno pijenje vina dobrim znakom. Jer vodi oplemenjivanju čoveka. Ukoliko ga, usled eventualnog preterivanja, ne udavi, naravno. Tu se slažem sa jednim francuskim piscem koji trezveno kaže: "To što čovek voli dobro vino još nije razlog da su mu svaki dan puna usta njega".

Ovo moje pisanje o vinu dolazi nakon nedavnog pisanja -  o čaju. Tada sam bio inspirisan "Knjigom o čaju", predivnom knjižicom (knjižicom samo po debljini) japanskog autora Kakuze Okakure. A danas ne pišem o vinu zato što sam slučajno pročitao neku uzbudjujuću knjigu, ili bar pesmu, na tu temu, već zato što sam podstaknut jednim podatkom da je vino u našim životima veoma važno, više nego što smo spremni da u to poverujemo,  jer se vino pije od rodjenja do smrti čoveka. Ovo nije obična floskula - vino se konzumira kada se dete rodi, kada se krsti, kada završi neke škole, kada podje u vojsku, kada se ženi, kada dobije dete, pa i kada umre. Slično je i sa ženama, samo u manjim dozama. Prema tome, u manjoj ili većoj meri, vino prati naše živote od početka do kraja.

A zna se da umetnici reaguju na prave stvari, pa prema tome i na - vino. S pravom. Toliko mnogo ima pesama o vinu, "toj božanskoj tečnosti koja jača krv i greje dušu"! I knjiga u kojima se govori o vinu (u stilu: "vino može da uzvisi čoveka, da mu podari vedrinu i dar govorenja, da mu pojača strast voljenja"). I filmova u kojima glamurozne glumice ispijaju šampanjac za doručak. Deluje snobovski, ali se dogadja. Takav je život.

Neću opširno pisati o vinu, jer ne bi bilo skoro kraja, premda ja sebe lično i ne smatram nekim prevelikim vinoljupcem. Popijem ponekad, i - umereno, kako bi rekla moja baka.

Kaže se da vino ima veoma staru tradiciji. Vezuje se za Dionisa (po Grcima), Bahusa (po Rimljanima),  Noja (po Jevrejima), Ozirisa (po Egipćanima) i inih. I stari Persijanci su jako voleli dobro vino, te su nam neki njihovi pesnici ostavili divne stihove. Zapravo, neki veruju da vino poseduje istoriju dugu oko 8.000 godina, s tim da su prva vina nastala na prostoru današnjeg Irana i Gruzije. A sama vinova loza je, smatra se, čak starija od čovečanstva. Fosilni ostaci potiču iz paleozoika. (Eh, ti naučnici. Moram se složiti s njima, jer je meni teško da razlikujem paleozoik od mezozoika).

Poznati grčki filozof i naučnik, Teofrast, koji je živeo u IV veku pre nove ere, prvi je uočio značaj odnosa između sorti grožđa, klime i zemljišta i ustanovio da kvalitet vina zavisi upravo od ovih osnovnih činilaca. Grčka znanja o vinu uvažavali su i Rimljani vekovima kasnije. U zemljama gde nema puno sunca, te groždje od kojeg se pravi vino ne sadrži dovoljno šećera, vina su slabija. Stoga se u nekim od tih nesunčanih zemalja pribegava i pravljenju tzv. ledenog vina (Ice Wine), pa ko voli neka izvoli.

Dakle, o vinu ima mnogo lepih priča, u stilu da je to aristokratsko piće i simbol kraljeva na zemlji i  piće bogova na nebu, ali i «da je vino čovekova večita misterija», ma šta to moglo da znači. Bilo kako bilo, ispada da dobro poznavati vino i znati sa vinom (pa i pisati blog o vinu, he, he, he) jeste odredjeni izazov za čoveka.

A moram pomenuti (da ne čuju Alexlambros i njegova sabraća - dežurni mrzitelji svih živih i mrtvih religija), da vino ima poseban značaj u - hrišćanstvu (čuli ste za ono Hristovo pretvaranje «vode u vino», te pričestno pretvaranje «vina u krv Hristovu»). Ipak, mora se priznati da je vino oduvek pripadalo čitavom čovečanstvu, te da umeju da uživaju u vinu i oni koji s hrišćanstvom nemaju veze.

2. A vino svih vina jeste - šampanjac. Obično se kaže da je to penušavo vino koje se proizvodi naknadnim vrenjem vina u boci u kojoj se oslobađa ugljen dioksid, a naziv je dobilo po francuskoj pokrajini Šampanji (Champagne). Mnogi tvrde da "Njegovo veličanstvo šampanjac" nije samo piće, već i način života. (Zato je - skupo, jer su dobre stvri obično skupe).

Sećam se da sam nedavno video u nekom filmu jednu glamuroznu glumicu koja, sa božanstvenim osmehom (a la pokojna Fara Fosit), izjavljuje ni manje ni više nego ovo: "My only regret in life is that I didn't drink enough champagne". Tako dakle, jedino joj je žao što u životu nije pila dovoljno šampanjca. Ne znam zašto (mada potajno znam, he, he, he), ali ove reči su mi, umesto da udju na jedno uvo i izadju na drugo, ostale u sećanju. Najviše se pamti ono što se voli, zar ne?

Šampanjac obično reklamiraju izuzetno lepe žene. Jedna od njih je bila i stara, dobra Grejs Keli (Grace Kelly, 1929-1982), sa njenom nezaboravnom reklamom za poznati francuski šampanjac "Tetenže" (Taittinger). Slika elegantne Kelijeve, u crnoj dugačkoj haljini i dugačkim crnim rukavicama, što se verovatno smatralo naj-šik u to vreme, iza kristalne čaše za šampanjac, datira iz vremena pre nego što se ona bila udala za princa od Monaka; ta slika se dugo prodavala kao lep poster.

U moru dobrih šampanjaca, jedan od najpoznatijih danas jeste "Moet i Šandon" (Moët et Chandon), ustanovljen još daleke 1743. godine. Bije ga glas da ga (redovno) pije britanska kraljica Elizabeta II. I još poneke veoma poznate ličnosti, mada pomalo uvrnute.

Šampanjac se obavezno pije hladan (idealna temperatura je šest stepeni); kad se otvori flaša, stavlja se u posudu sa ledom. (Jedna trivijalnost: Mnogi smatraju da je bučni efekat koji proizvodi čep šampanjca pri otvaranju -  dobar znak. Poznavaoci tvrde da to nije tačno, da je slab zvuk prilikom otvaranja  znak da je šampanjac svež, to jest da nije izvetrio). Boja šampanjca varira od svetlozlatne  do tamnoružičaste - uglavnom u zavisnosti od toga koliko je šampanjac "odležao". Kad je reč o ukusu, oznaka "brut nature" znači da je vrlo sladak, "simple brut" da nije sladak, a negde u sredini je "doux". Francuzi tvrde da lagani šampanjac ide uz predjelo i fine vrste sireva, srednji uz ribu i neka pečenja, a jak uz guščiju paštetu, šunku i jela snažnog ukusa.

3. Da se vratim "običnim" vinima. Naravno, postoji mnoštvo, zaista veliko mnoštvo, dobrih vina, kako belih tako i crnih, pa i onih rozikavih. Najpoznatija su ona iz mediteranskih zemalja - da pomenem Francusku, Italiju, Španiju i Grčku (Cabernet, Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon, Beaujolais, Bourgogne, Muscat, Chablis, Merlot, Chianti, Barbaresco, Bardolino, Sangiovese, Frascati, Orvieto, Prosecco, Classy Rioja, Crianza Tinta de Toro, Torres Gran Coronas Reserva, Palomino, Verdejo, Cambas Retsina, Boutari Moschofilero, Corinth Agiorgitiko, Hatzidakis Voudomato Red,  itd. itd. itd.  Vina sa naših prostora da ne nabrajam.

Vino ima, naravno, i lekovito dejstvo na bolesne. Mnoga istraživanja pokazuju da čaša crnog vina dnevno pomaže u prevenciji srčanih bolesti, snižavanju krvnog pritiska, dijabetesa, nastajanja kamena u žučnoj kesi, nekih vrsta kancera, itd. Navodno kombinacija čaše vina dnevno sa mediteranskom ishranom, u kojoj dominiraju povrće, riba i voće, omogućava da čovek duže i zdravije živi. Neki stručnjaci tvrde da se blagotvorno dejstvo vina može pripisati antioksidantima. Naučnici veruju "da antioksidanti, koji se prirodno nalaze u voću i povrću, štite stanice od hemijskih oštećenja izazvanih normalnim metabolizmom i starenjem".

U novinama povremeno piše i ovo - da su vino i čokolada zdravi, ali samo ako se konzumiraju umereno. Naime, i vino i čokolada sadrže polifenole, biljne supstance koje imaju jaka antioksidativna svojstva, pa sprečavaju bolesti i usporavaju starenje. Crno vino sadrži četiri puta više polifenola nego belo. Na isti način deluje i čokolada s velikim procentom kakaoa. (Zrna kakaoa su najbolji pripodni izvor antioksidanata procijanidina, koji su podgrupa polifenola; zato treba jesti tamnu čokoladu koja sadrži minimum 70 odsto kakaoa).

Vina služe i kao dodatak pri kuvanju mnogih jela. Da pomenem da se, recimo, u jelovnicima mnogih finih restorana širom sveta služi «petao u vinu» (Coq au vin) kao francuski specijalitet.

Takodje, kao što sam pomenuo za šampanjac, kažu da postoji kunst kombinovanja vina sa jelima. Ne ide svako vino uz svako jelo (premda ima onih koji se tog pravila ne drže). Zna se koja jela zahtevaju koja vina (ispada da laka jela uglavnom zahtevaju belo vino, dok teži obroci crvena vina).

Prednost belog vina je u tome što se može piti razblaženo sa Sodom, pa čak is a vodom. Crno vino (srećom) ne dozvoljava razblaživanje. Ili jesi ili nisi. Zato radije pijem crno.  

Francuzi (ah, ti Francuzi!) se smatraju velikim ljubiteljima i znancima vina (nekada su bili i najveći proizvodjači i potrošači vina, ali je moguće da su ih u poslednje vreme drugi prestigli, kao što su nekada Švajcarci bili najveći i najbolji proizvodjači satova, a više nisu, jer ih drugi  prestigli). Od Francuza smo dobili neke specifične izraze kada je vino u pitanju, kao što su "buke"(bouquet), somelije (sommelier), stono vino (vin de table) i drugi, koje svi ljubitelji vina znaju.

Primetno je da danas proizvodjači u Srbiji prave dobra vina, jer se trude da naprave dobra vina, koja više nisu jeftina kao nekada. Zato je već pomalo démodé popiti "pola litra špricera od smederevke i sode", kao ranije, od čega je verovatno pomalo bolela glava. Sada poznavaoci vina popiju jednu ili dve čaše dobrog vina i - to je to.

4. Neki smatraju da vino ima danas ozbiljnog konkurenta u - pivu. Ja smatram da je lažna dilema: vino ili pivo? Meni je sasvim u redu da neki nesporno vole osvežavajući ukus piva, ali neki drugi istinski vole da osete (i osećaju) taj čuveni "vinski buke"! S druge strane, postoje situacije u kojima se (obavezno) pije vino, a postoje i situacije koje traže - pivo.

Ipak, stalna začikivanja vinopija i pivopija se nastavljaju. «Ako je vino 'dar bogova i piće plemstva', pivo dolazi kao ‘napitak plebsa'» - kažu vinopije. «Ne, pivo je pravo ekološko piće, pivo je hrana, pivo je 'tečni hleb'» - uzvraćaju ljubitelji ovog napitka.

Vinopije dalje ukazuju: «Pivo se može popiti na eks - što nije slučaj sa vinom. Vino se pije polako i sa uživanjem. Žeđ se gasi vodom, a 'Bahusov napitak' se pije lagano, u gutljajima, uz vinske pesme».

Ljubitelji vina još dodaju: «Za razliku od piva, vino ima svoju himnu - čuvena arija 'Vinska pesma' iz Verdijeve opere 'Travijata'».

«Takodje», podsećaju, «u  srpskoj narodnoj poeziji, kako epskoj tako i lirskoj, vino je čest motiv. Počev od Marka Kraljevića (Pa on sjede piti mrko vino; /Ne pije ga čim se vino pije, /već ledjenom od dvanaest oka, /Pola pije, pola Šarcu daje...») i Kosovke devojke koja, tražeći svog dragog na bojištu, ranjene junake je 'zalagala ljebom bijelijem i pojila vinom crvenijem", u popularnim narodnim i drugim pesmama vino se, takodje, često ističe. («Krčmarice još vina natoči...», «Vino točim, a vino ne pijem...», «Dajte mi vina, vino nek' se toči...», «Vino piju age Sarajlije...», «Mi smo bili na početku istim vinom opijeni...", «Vino i gitare...», itd.). Tu pivopije obično ćute, jer pesama o pivu (još uvek) skoro da nema. 

Na ukazivanje vinopija da je vino i lekovito, pivopije najčešće odgovaraju: «Pivo je i hrana i piće koje osvežava, utoljava žeđ, opušta živce jer sadrži hranljive materije - proteine, aminokiseline i kompleks B vitamina». Dodaju «da se priča da u češkim bolnicama, nedeljom i praznicima, uz ručak serviraju bolesnicima po čašu «Plzena», zdravlja radi»...

5. Da završim: sve, sve - ali bez vina ne valja. Mislim i na šampanjac, he, he, he...

Atačmenti



Komentari (262)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 08:54 01.07.2009

Migliaia di raccomandazioni!

ali bez vina ne valja

I tačka.
ivana23 ivana23 11:16 01.07.2009

Re: Migliaia di raccomandazioni!

ivana23 ivana23 11:17 01.07.2009

Re: Migliaia di raccomandazioni!

ivana23 ivana23 11:19 01.07.2009

Re: Migliaia di raccomandazioni!

niccolo niccolo 11:32 01.07.2009

Re: Migliaia di raccomandazioni!

niccolo niccolo 11:33 01.07.2009

Re: Migliaia di raccomandazioni!

mimi09 mimi09 15:07 01.07.2009

Re: Migliaia di raccomandazioni!

a ima i kod Mocarta - Champagne aria, pa jos diriguje Furtvengler

reanimator reanimator 09:01 01.07.2009

...

4. Neki smatraju da vino ima danas ozbiljnog konkurenta u - pivu. Ja smatram da je lažna dilema: vino ili pivo?

Makso, daj semafor!!! Pa da vidimo...
niccolo niccolo 09:12 01.07.2009

Re: ...

Makso, daj semafor!!! Pa da vidimo...

nisam siguran da li bi to bilo korisno, bilo bi i onih koji bi glasali i za jedno i za drugo
myredneckself myredneckself 10:11 01.07.2009

Re: ...

nisam siguran da li bi to bilo korisno, bilo bi i onih koji bi glasali i za jedno i za drugo

na pr. ja
vishnja92 vishnja92 09:25 01.07.2009

e sad cu

da te tuzim unfu :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:43 01.07.2009

Re: e sad cu

e sad cu da te tuzim unfu :)

Hm. Potajno verujem da Unf preferira vino nad pivom.
vishnja92 vishnja92 10:04 01.07.2009

Re: e sad cu


sad ces lepo da se upises kod omege na spisak najduhovitijih komentara ever......
Unfuckable Unfuckable 10:05 01.07.2009

Re: e sad cu

potajno veruj ali zvanično si u krivu, dakle : teška stativa sa 3 metra.
Možda ti ovi fejsbučani pomognu sa osnivanjem neke grupe edabi malo popravili rejting kisele tekućine
rapunzel rapunzel 10:20 01.07.2009

Re: e sad cu

Za razliku od piva, vino ima svoju himnu


grupa direktori imaju najbolju pesmu o pivu ikad!
kada pijem pivo
ponosito stojim
posle sedme flaše
prestajem da brojim ...
mi volimo pivo
mi volimo pivo
mi volimo pivo
i pivo voli nas


još uvek više volim vino!

topcat topcat 10:24 01.07.2009

Re: e sad cu

Unfuckable
potajno veruj ali zvanično si u krivu, dakle : teška stativa sa 3 metra.
Možda ti ovi fejsbučani pomognu sa osnivanjem neke grupe edabi malo popravili rejting kisele tekućine


Potajno sam sigurna da Unf nikad nije probao dobro vino i da sudi po nekom kiselišu iz svojih polupankerskih dana od prije 20 godina.


4. Neki smatraju da vino ima danas ozbiljnog konkurenta u - pivu. Ja smatram da je lažna dilema: vino ili pivo? Meni je sasvim u redu da neki nesporno vole osvežavajući ukus piva, ali neki drugi istinski vole da osete (i osećaju) taj čuveni "vinski buke"! S druge strane, postoje situacije u kojima se (obavezno) pije vino, a postoje i situacije koje traže - pivo.


Ja se slažem sa boldanim - dakle prema situaciji.
Sa ekipom uvijek pivo, ali poneko jelo jednostavno traži gutljaj vina.

Glasala bi za oba.

Unfuckable Unfuckable 10:30 01.07.2009

Re: e sad cu

mali dodatak (dečiji, takoreći)
dozvoljavam da me ponekad napoje šampanjcem, eto da ne ispadnem baš chobby, kad se Pižon toliko potrudio oko teksta
vishnja92 vishnja92 10:35 01.07.2009

Re: e sad cu

Sa ekipom uvijek pivo, ali poneko jelo jednostavno traži gutljaj vina.

ma naravski, al moja potreba za groopisanjem&klanovima na blogu je jaca od moje ljubavi prema vinu.
prosto i jednostavno.

shnjavi, the parce od gomile.
topcat topcat 10:43 01.07.2009

Re: e sad cu

vishnja92
al moja potreba za groopisanjem&klanovima na blogu je jaca od moje ljubavi prema vinu.


A gdje je tu ljoobav prema fejsbuku?

Zanimljivo bi bilo vidjeti tko šta pije kad je na blogu - mislim navečer...ne kad se šverca s posla.
Mene vuče na pivo, što ide pod ono "s ekipom".
ivana23 ivana23 11:09 01.07.2009

***

ivana23 ivana23 11:10 01.07.2009

Re: ***

ivana23 ivana23 11:12 01.07.2009

Re: ***

vracarac92 vracarac92 14:37 01.07.2009

Re: e sad cu

grupa direktori imaju najbolju pesmu o pivu ikad!


gera92 gera92 16:28 01.07.2009

Re: e sad cu

vishnja92
moje ljubavi prema vinu.



Dve najuspelije prevare, ikad, su ona kad je djavo ubedio ljude da ne postoji, i ona da je vino pice bogova...
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:36 01.07.2009

Re: e sad cu

Gera92
i ona da je vino pice bogova...

Tell me about it!

Pa šta onda bogovi piju ako ne piju vino? Nećeš, valjda, reći da piju - pivo?!
Kakav bi to svet bio kada bi stvaranje sveta bilo inspirisano pivom, ili nekim drugim prozaičnim pićem he, he, he...
Da se razumemo. Kao što sam rekao u tekstu, ja nisam protivnik piva... samo neki red treba da se zna.
bauer. bauer. 16:42 01.07.2009

Re: e sad cu

jaca od moje ljubavi prema vinu.

Visnja? Pa sta je ovo sad
vishnja92 vishnja92 18:13 01.07.2009

Re: e sad cu

pa dobro, valjda sam dovoljno potvrdjen ljubitelj piva da smem malo i da vrludam a da se vi ne zabrinete?

dont vori jack
gera92 gera92 19:03 01.07.2009

Re: e sad cu

vladimir petrovic


Pa šta onda bogovi piju ako ne piju vino?


Pa, sad... Ako bogovi stvarno piju ovo sto ja pravim - onda sam ja Hudini.
die hard die hard 22:35 01.07.2009

Re: e sad cu


Možda ti ovi fejsbučani pomognu sa osnivanjem neke grupe edabi malo popravili rejting kisele tekućine


Nije uvek kisela al da prici pivu ne moze i to je istina.Vino se pravi samo, a pivo covek kad dobio malo mozga odmah izmislio.Cesko sjajno, nase takodje vrlo dobro, nisu losa ni mnogaja druga.
miloradkakmar miloradkakmar 10:03 01.07.2009

Vino, čemu?


Da se pije !

PS Komentar , kasnije .

PPS Moj bi otac rekao: od sveg voća , najviše volim vino.
rapunzel rapunzel 10:08 01.07.2009

Re: Vino, čemu?

meni je vino da se pije i uživa.
sednem u vrt među smokve, sipam dingač (obavezno u vinsku čašu)
i meni je toliko dovoljno!

gera92 gera92 19:05 01.07.2009

Re: Vino, čemu?

miloradkakmar

Da se pije !

PS Komentar , kasnije .

PPS Moj bi otac rekao: od sveg voća , najviše volim vino.



Ccccc... Jos jedan koji pravi vino od voca...
dragoljub92 dragoljub92 19:15 01.07.2009

Re: Vino, čemu?

gera92
miloradkakmar

Da se pije !

PS Komentar , kasnije .

PPS Moj bi otac rekao: od sveg voća , najviše volim vino.



Ccccc... Jos jedan koji pravi vino od voca...

što bise reknulo volem šljivu samo u tečnom stanju
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:42 01.07.2009

Re: Vino, čemu?

Gera92
Ccccc... Jos jedan koji pravi vino od voca


Pa kad Kinezi mogu da prave vino od - pirinča, mogu i neki naši da prave od voća koje nije groždje , he, he, he
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:07 01.07.2009

Konačno...

... vladimire, posle pisanja čemu istočnjačke religije, čemu čaj etc. da pišeš o temi meni bliskoj.
Ukoliko i znaš gde se u Bgd mogu kupiti grčka vina, udariću ti preporuku.
rapunzel rapunzel 10:16 01.07.2009

Re: Konačno...

nisam sigurna gde mogu da se kupe, ali ih ima u grčkom restoranu,
da ne pominjem ime (nisu mi platili reklamu)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:31 01.07.2009

Re: Konačno...

Čudno je da se u našim prodavnicama i najboljim vinotekama mogu kupiti vina sa svih kontinenata, ali ne i iz Grčke.
Kad ih pitam zašto, kažu da su skupa.
U Grčkoj nisu.
A da su dobra, dobra su.
Jedva čekam da krenem na letovanje, naravno, u Grčku.


maricacarica maricacarica 18:52 01.07.2009

Re: Konačno...

Probaj u onoj vinoteci kod Kalenića, može da im se omakne da imaju
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:23 01.07.2009

Re: Konačno...

Vojislav Stojković
Ukoliko i znaš gde se u Bgd mogu kupiti grčka vina, udariću ti preporuku.


Čudi me da kod Veropulosa nema grčkih vina.
Ako nema, ili on nije patriota ili ga neko spečava da radi svoj običan, trgovački posao...

Nije greh ne znati gde se prodaju grčka vina, a šteta je ostati bez tvoje preporuke!
Unfuckable Unfuckable 20:28 01.07.2009

Re: Konačno...

tamo imate ne ista ali i ne tako loša - makedonska
Unfuckable The Zna
cassiopeia cassiopeia 10:07 01.07.2009

I vino i pivo...

Vino - zimi

Pivo - leti


Vina sa naših prostora da ne nabrajam


Bermet preskočiti je greota



p.s. pitak ovaj tekst o vinu
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:23 01.07.2009

Re: I vino i pivo...

cassiopeia
Bermet preskočiti je greota

Tačno, ali ima ih mnogo dobrih.

Nego ova fotka je odlična, skoro da uzdrhtim svaki put kad vidim crno vino i francuski sir... Hteo sam to da pomenem u tekstu, pa sam se plašio da ne zvučim kao priglupi hedonista, he, he, he...
myredneckself myredneckself 10:28 01.07.2009

Re: I vino i pivo...

Bermet preskočiti je greota

prošek, takođe

topcat topcat 10:31 01.07.2009

Re: I vino i pivo...



Jao, koja fešta zadnjih dana na B92.
rapunzel rapunzel 10:31 01.07.2009

Re: I vino i pivo...

prošek, takođe

e bre devojko, gde me nađe, moja mama je volela da pije prošek.
cassiopeia cassiopeia 10:43 01.07.2009

Re: I vino i pivo...

Nego ova fotka je odlična, skoro da uzdrhtim svaki put kad vidim crno vino i francuski sir...




vidi ovu lepotu...




Hteo sam to da pomenem u tekstu, pa sam se plašio da ne zvučim kao priglupi hedonista, he, he, he...


Uh, što priglupi?
Verujem da je umetnost znati uživati u životu na kvalitetan način.
ivana23 ivana23 11:07 01.07.2009

***

vladimir petrovic vladimir petrovic 11:46 01.07.2009

Re: ***

Ivana, hvala na lepoti koju je u tebi inspirisalo vino.
ivana23 ivana23 11:57 01.07.2009

Re: ***

vladimir petrovic vladimir petrovic 12:17 01.07.2009

Re: I vino i pivo...

myredneckself prošek, takođe

Ko nije, bar jednom, pio prošek, mnogo je uskraćen...
myredneckself myredneckself 13:28 01.07.2009

Re: I vino i pivo...

e bre devojko, gde me nađe, moja mama je volela da pije prošek.

prava gospođa ...mada i sve vrste rozea zvuče ok na "duže staze" ali, ovo ide u zagradu, zbog vaspitnih faktora, ako čitaju mladi
"To što čovek voli dobro vino još nije razlog da su mu svaki dan puna usta njega".
miloradkakmar miloradkakmar 13:53 01.07.2009

Re: I vino i pivo...

vladimir petrovic
myredneckself prošek, takođe

Ko nije, bar jednom, pio prošek, mnogo je uskraćen...

A , koga je pio mnogo puta i u većim količinama !?
ines08 ines08 18:40 01.07.2009

Re: I vino i pivo...

vladimir petrovic
myredneckself prošek, takođe

Ko nije, bar jednom, pio prošek, mnogo je uskraćen...


Prošek, mmmm. obožavam!!!
antonacci antonacci 10:15 01.07.2009

Kada bih...

Kada bih u svemu u životu uživao koliko mogu da uživam u kvalitetnom vinu, život bi stvarno bio lep. Ovako je lep dok piješ vino. A ni to nije za baciti.

Preporuka!
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:29 01.07.2009

Re: Kada bih...

Antonacci
Kada bih u svemu u životu uživao koliko mogu da uživam u kvalitetnom vinu, život bi stvarno bio lep.

Kondicional, čemu?

Glavu gore. La vita e bella.

Ja mislim da onaj koji istinski ume da uživa u kvalitetnom vinu, taj izgradjuje sebe, pa ume da istinski uživa i u drugim stvarima (što nije slučaj sa većinom ljudi, koji samo žive).
Unfuckable Unfuckable 10:35 01.07.2009

Re: Kada bih...

istinski ume da uživa u kvalitetnom vinu

e ja bih stvarno voleo da mi neko najzad malo pojasni ovu preizlizanu frazu, dakle - kako se to "istinski" uživa u kvalitetnom vinu ?
je l' to ono što gledamo po američkim bućkurišima - uzdah, čaša u visini očiju, faca kao sa pionirske zakletve ali malo više erot'ke, šutnja koja seče intimni polumrak nabijen hormonima, opet uzdah ali sa "mmm" (kamin included) i obavezno okretanje čaše u ruci uz pogled istinskog znalca : " ...'83 ? Perfektna godina !"
potom se pogled prebacuje u beskonačnost uz zamišljenu facu & grleno mumlanje
var 2 - prelazi se na vruć cjelov suprotnog (nije obavezno) prisutnog spola, dakle : sex
vladimir petrovic vladimir petrovic 10:43 01.07.2009

Re: Kada bih...

Unf
e ja bih stvarno voleo da mi neko najzad malo pojasni ovu preizlizanu frazu, dakle - kako se to "istinski" uživa u kvalitetnom vinu ?

Kažu da postoje ljudi koji ne znaju šta je to orgazam u seksu...
i traže da im neko objasni šta je to i kako se do njega dolazi.

cassiopeia cassiopeia 10:55 01.07.2009

Re: Kada bih...

Za Unfa ako voli crno



ako ne onda

Unfuckable Unfuckable 10:58 01.07.2009

Re: Kada bih...

izbegavaš odgovor Pižone, he he he...istinski izbegavaš da daš kvalitetan odgovor
topcat topcat 11:27 01.07.2009

Re: Kada bih...

Unfuckable
obavezno okretanje čaše u ruci uz pogled istinskog znalca : " ...'83 ? Perfektna godina !"
x


Postoje ljudi koji to zaista razlikuju. Svjedok sam više situacija kad je čovjek naručio vino xy berba '97, i donesu mu da proba...i ovaj odgovara, a ne - to je '95. Konobar se vraća s obje boce - bili ste u pravu.

Nisam nikad pila vino od 1000$, tako da ne znam koje grimase izaziva, ali za istinsko uživanje kamin zaista nije potreban. Niti one kvazi svršavajuće face iz američkih filmova (dragoljub je ostavio the komentar nedavno kod Budimca).
Meni je asocijacija upravo otvoreni prostor - terasa uz more ili bar kućni balkon (ili samo kuhinja i mediteranska večera, naravno).
Jedostavno je - ugodno.
ivana23 ivana23 11:32 01.07.2009

Re: Kada bih...

ivana23 ivana23 11:51 01.07.2009

Re: Kada bih...

reanimator reanimator 12:02 01.07.2009

Re: Kada bih...

Unfuckable
ja bih stvarno voleo da mi neko najzad malo pojasni ovu preizlizanu frazu, dakle - kako se to "istinski" uživa u kvalitetnom vinu ? je l' to ono što gledamo po američkim bućkurišima - uzdah, čaša u visini očiju, faca kao sa pionirske zakletve ali malo više erot'ke, šutnja koja seče intimni polumrak nabijen hormonima, opet uzdah ali sa "mmm" (kamin included) i obavezno okretanje čaše u ruci uz pogled istinskog znalca : " ...'83 ? Perfektna godina !"potom se pogled prebacuje u beskonačnost uz zamišljenu facu & grleno mumlanjevar 2 - prelazi se na vruć cjelov suprotnog (nije obavezno) prisutnog spola, dakle : sex


I da dodam da tjekom onog teatralnog laganica mućkanja sadržaja čaše imaju "do not disturb" izraz lica. Ono...ne sada, deaktiviram atomsku bombu.
mimi09 mimi09 12:06 01.07.2009

Re: Kada bih...

A sta kazes na davljenje u vinu?

"The Cask of Amontillado" (sometimes spelled "The Casque of Amontillado" is a short story, written by Edgar Allan Poe and first published in the November 1846 issue of Godey's Lady's Book.

The story is set in a nameless Italian city in an unspecified year (possibly sometime during the 18th century) and concerns the deadly revenge taken by the narrator on a friend who he claims has insulted him. Like several of Poe's stories, and in keeping with the 19th-century fascination with the subject, the narrative revolves around a person being buried alive – in this case, by immurement.
topcat topcat 12:23 01.07.2009

Re: Kada bih...

reanimator
Ono...ne sada, deaktiviram atomsku bombu.


Kakva ignorancija.

Sve nešto razmišljam...kako vidimo, vino je u 97% slučajeva uvod u sex - a šta s onim ljudima koji svakodnevno popiju malo vina poslije ručka i večere. Oni se, bit će, non stop seksaju.
Ili to ne vrijedi ako nemaju kamin.
Cyrano de Bergerac Cyrano de Bergerac 23:58 01.07.2009

Re: Kada bih...

topcat
Ili to ne vrijedi ako nemaju kamin.

Znači, tu griješim.

Ništa, odoh da zovem zidare.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:10 02.07.2009

Re: Kada bih...

Unf
izbegavaš odgovor Pižone, he he he...istinski izbegavaš da daš kvalitetan odgovor

Pregledavam komentare od početka, da ne bi neki ostao bez odgovora, pa vidim da ovaj tvoj traži mnogo eksplicitniji odgovor nego što sam ja pokušao da ti dam pominjući (malo prejaku, priznajem) aluziju na seksualni orgazam. Poenta je bila u tome da svako lepe stvari doživljava na svoj način, jer kažu da nema dva orgazma koji bi bili identični. Ti to nisi prihvatio kao odgovor, pa ponovo tražiš.

Evo jednog prostijeg: Osećaj istinskog uživanja u dobrom vinu približno je ravan osećaju koji čovek ima kada mu se čini da lebdi, negde desetak centimetara iznad zemlje.. (aluzija na japanski satori).

Ili, da stvar bude prizemnija: to je slično onom osećaju koji imaš kada dugo ne možeš da odeš da piškiš, jer te nešto sprečava, a priteralo te pa trpiš i trpiš, i onda najzad kad odeš u WC i isprazniš se, ti se osetiš lagodno i lepo, u stilu "of, kako je to sada dobro", jer telo postaje relaksiranije, a i duša...

Naravno, ima mnogo drugih primera za osećaj istinskog uživanja u dobrom piću, konkretno u dobrom vinu, he, he, he...
topcat topcat 08:48 02.07.2009

Re: Kada bih...

vladimir petrovic

Ili, da stvar bude prizemnija: to je slično onom osećaju koji imaš kada dugo ne možeš da odeš da piškiš, jer te nešto sprečava, a priteralo te pa trpiš i trpiš, i onda najzad kad odeš u WC i isprazniš se, ti se osetiš lagodno i lepo, u stilu "of, kako je to sada dobro", jer telo postaje relaksiranije, a i duša...


Ovo je efekat koji je definitivno više vezan za pivo.
Sad si pokvario.
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:29 02.07.2009

Re: Kada bih...

Topcat
Ovo je efekat koji je definitivno više vezan za pivo.
Sad si pokvario.


Ček'. Ček' malo.

Pa da bi Unf shvatio šta hoću da kažem morao sam da mu dam primer iz onoga što je njemu blisko - a to je pijenje piva, plus još nešto. Zato sam uzeo taj primer "lagodnog osećaja - posle".

A teško je reći da je istinski osećaj uživanja u vinu (mnogo) razlikuje od osećaja lagodnosti u pijenju piva, osim što je za jednu oktavu viši i istančaniji. Opet, nisam za potpunu diskriminaciju, jer ja pivo ne odbacujem a priori... Kao što sam ranije rekao, ima situacija kada je pivo dobrodošlo.

Bilo kako bilo, pomalo se vrtimo u krug. Dojam zadovoljstva od alkohola (što jesu i vino i pivo) je uvek diskutabilna stvar. Ne smem biti zadrt i razgovarati samo sa ljudima koji isključivo vole vino. Iako ja dajem primat vinu, suvom crvenom vinu, ne ignorišem ni ovo drugo...

OK, možda sam malo razvodnio stvar, ali, ipak, nisam za isključivost.
pnbb pnbb 17:57 02.07.2009

Re: Kada bih...

Evo jednog prostijeg: Osećaj istinskog uživanja u dobrom vinu približno je ravan osećaju

reko bih da mu prilazis s pogresne strane..
moras da mu daj komparaciju koju moze iskustveno da razume

npr

.. je priblizno ravan osecaju kad po vreloj letnjoj veceri, izadjes posle basketa u neprovetrenoj sali, ne popijes vodu, istusiras se, obuces, ne popijes vodu, sednes u kafanu, prepruceno lipu ali posto vise nema onda gde stignes, ne popijes vodu, narucis flajku ladnog... sacekas jedno 10 min da se kesa seti da donese...
i onda... kad stigne, zavrnes cosak na vlaznoj etiketi... obrises grlic nadlanicom....

udahnes dobro, da se ne smaras uzaludno posle s disanjem....

e taj prvi gutljaj, kad ispustis vazduh kroz nos i zviznes flasu na sto...

to ti je skoro pa taj osecaj
mirelarado mirelarado 10:56 01.07.2009

Chianti classico

Права летња тема, Владимире. Довољна је чаша доброг вина уз подједнако добро јело па да ова наша долина суза постане рајски врт.

Мени је најдражи Кјанти, из истоименог тосканског краја:



Италијани кажу да је то vino dei preti (знали су попови шта је добро!) а за њега се везују и ови сламом оплетени дволитарски балончићи (fiasco), права породична мера, јер, као што кажеш, с вином се не сме претеривати:

ivana23 ivana23 11:59 01.07.2009

Re: Chianti classico

vladimir petrovic vladimir petrovic 12:08 01.07.2009

Re: Chianti classico

Mirelarado
Мени је најдражи Кјанти, из истоименог тосканског краја:


Očito je da znaš šta je dobro, u čemu se može "istinski uživati", što pomalo sumnjiči naš dragi Unf...

Verovatno Unf nikada (do sada) nije probao Kjanti!
(Ali sada, kada čuje ovu vinsku pesmu iz Verdijeve Travijate, sigurno će početi da drukčije misli o vinu).
Unfuckable Unfuckable 12:27 01.07.2009

Re: Chianti classico

Verovatno Unf nikada (do sada) nije probao Kjanti!
(Ali sada, kada čuje ovu vinsku pesmu iz Verdijeve Travijate, sigurno će početi da drukčije misli o vinu).

Verovatno će Unf iz pukog poštovanja prema autoru i trudu koji je uložio u tekst, na ovakve "tko nije probao Kjanti / Prošek / Whatever - ne treba da živi" prozivke odgovoriti u kasnijem toku meča
Samo mala taktička pretpostavka, za razmišljanje :
a šta ako je - probao, pa zato sve to i misli ?

meni je samo sporan izraz "istinski uživati" to bih voleo neko da mi objasni
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:43 01.07.2009

Re: Chianti classico

Unf
...u kasnijem toku meča


Meča?
Nije dotle došlo? U meču uvek postoji gubitnik, a ja preferiram Win-win kombinaciju. U kojoj svako po nešto dobije, he, he, he...

Posle bismo mogli svi da odemo na neku degustaciju dobrih vina...
topcat topcat 12:46 01.07.2009

Re: Chianti classico

Unfuckable

Samo mala taktička pretpostavka, za razmišljanje :
a šta ako je - probao, pa zato sve to i misli ?


Unf definitivno nije probao dobro vino, jer dobro vino nije kiselo.
No hard feelings, taktičaru.
Postoji Chianti i chianti, merlot i merlot, teran i teran...neka su vina sjajna neka nisu ni za salatu.
Netko voli japanski Yebisu, a od istarskog favorita slijedeći dan glava jedva prolazi kroz vrata.

Da li je izraz "istinski uživati" rezerviran za vino ili govorimo o uživanju općenito?
Po mom iskustvu, vino drugačije "struji" tijelom nego pivo.
Opušta i ako hoćeš - omamljuje na drugačiji način.
mirelarado mirelarado 12:47 01.07.2009

Re: Chianti classico

Unfuckable
meni je samo sporan izraz "istinski uživati" to bih voleo neko da mi objasni


Анфе, теби су стално на уму снобовштина и кич везани за вино, она лажна отменост иза које се увек крије празилук-култура. Тај став презирем, а верујем да ће и остали присутни љубитељи вина бити сагласни. За мене "истински уживати у вину" значи тек добру медитеранску клопицу, чашу пријатне текућине у добром друштву, лети море у стварности, а зими у сећању... ништа више.

Ето, тај Кјанти није никаква ексклузива, већ народско пиће, једнако као пиво за нас. Довољно је само мало маште и провод је ту :)




topcat topcat 12:49 01.07.2009

Re: Chianti classico

mirelarado
Тај став презирем, а верујем да ће и остали присутни љубитељи вина бити сагласни.


Saglasna, a potpisala bi i ostatak komentara.
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:59 01.07.2009

Re: Chianti classico

mirelarado
Анфе, теби су стално на уму снобовштина и кич везани за вино, она лажна отменост иза које се увек крије празилук-култура. Тај став презирем, а верујем да ће и остали присутни љубитељи вина бити сагласни. За мене "истински уживати у вину" значи тек добру медитеранску клопицу, чашу пријатне текућине у добром друштву, лети море у стварности, а зими у сећању... ништа више.

Ето, тај Кјанти није никаква ексклузива, већ народско пиће, једнако као пиво за нас. Довољно је само мало маште и провод је ту :)


Lepo rečeno. Nadam se da će Unf shvatiti sada/kasnije, svejedno mu je, he, he, he...

P. S. Ustvari, Unf sve vreme pokušava da iz nas istera umešnost lepog izražavanja, odnosno da priznamo ono što nam pričinjava zadovoljstvo. Istinsko, naravno, jer su nam polu-istine odbojne.
mirelarado mirelarado 13:04 01.07.2009

Re: Chianti classico

topcat

Po mom iskustvu, vino drugačije "struji" tijelom nego pivo.
Opušta i ako hoćeš - omamljuje na drugačiji način.


Мммм да :)) Мени свет постане, већ сам то спомињала, нагњило весео, а људи лепи и пријатни... Мало ли је?
myredneckself myredneckself 14:46 01.07.2009

Re: Chianti classico

Мммм да :)) Мени свет постане, већ сам то спомињала, нагњило весео, а људи лепи и пријатни... Мало ли је?

мени је важно и што ме никад не заглупи напротив, стварно другачије струји, топ
Unfuckable Unfuckable 14:59 01.07.2009

Re: Chianti classico

Мени свет постане, већ сам то спомињала, нагњило весео, а људи лепи и пријатни... Мало ли је?

sve se to može postići i sa par smešnijeh cigara, he he he
neuverljivi se, ali mirelarado jeste zabola deo suštine
topcat topcat 15:38 01.07.2009

Re: Chianti classico

Unfuckable

sve se to može postići i sa par smešnijeh cigara, he he he


Opet - stativa.
Nije isto, ali ni približno.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:07 01.07.2009

Re: Chianti classico

mirelarado
Unfuckable
meni je samo sporan izraz "istinski uživati" to bih voleo neko da mi objasni
Анфе, теби су стално на уму снобовштина и кич везани за вино, она лажна отменост иза које се увек крије празилук-култура. Тај став презирем, а верујем да ће и остали присутни љубитељи вина бити сагласни. <...>

Верујем да је Мирела у праву, али ни Анфак ништа мање ;-)

Боравећи у Тоскани, где је кјанти заиста "народско" пиће, имао сам прилику пити управо оно вино са горе постављене илустрације Иване 23. Значи, идемо заједно у градић Понтасијеве, смештен на ободу Фиренце, усред стрпљивих брежуљака Тоскане. Моји домаћини одвели су ме на имање некадашњих тамошњих патриција, чија судбина исписује сву ону стереотипну декаденцију аристократије. Од некадашњих двораца тој је породици остао тек запуштен а ипак отмени летњиковац, то јест вила на два спрата са винским подрумом и виноградима и маслињацима.

Узрок пропасти, то јест најстарији члан породице, већ годинама не силази са горњег спрата летњиковца, вероватно снатрећи у својим осамдесетим годинама све оне жене и коцкарнице које је походио, расипајући на њих дотад стечено породично богатство. Нас је дочекала његова помало тупава и ониска унука, огромних гузова и због дебљине сплетених прстића, нудећи нас вином и маслиновим уљем са имања. Неколико пута годишње у летњиковцу, то јест његовом ипак не превеликом винском подруму, сред великих бачви вина одржавају се уметничке изложбе, чиме ова породица себи и даље даје на значају.

Иако је повод била уметност, суштина је, ипак, продаја ту произведеног кјантија и маслиновог уља. Цена је, у зависности од старости и типа вина, била између пет и десет еура, али то ипак није оно што за исте паре можемо купити у Србији и назива се кјантијем. Питкост, мекоћу и пуноћу тела тог пробаног одличног вина и данас сетно памтим, а да нисам био заведен чарима Тоскане и стога попустљив при оцени, посведочиле су ми бутељке донесене у Србију, које су само потврдиле пређашње утиске.

Главни винар и радник тог имања је Марио са Сицилије, који уз помоћ једног добеглог Мађара оскудног знања "тосканског језика" цело имање носи на својим плећима. (То да је плећат видело се по лепој постури смештеној у кошуљу кратких рукава, која је мангупски била раскопчана да би из ње провиривале маљаве груди.) Марио, гоља са Југа, помало презире своје послодавце, особито предебелу унуку, и жалио нам се да само њих двојица одржавају ипак још увек велико имање, с којег се годишње добије тек 20.000 боца вина, а могло би пет пута толико, само кад би газде одлучиле да понешто и уложе у производњу. Свеједно, Мариов кјанти био је најбољи који сам пио, а још ми га је, на крају, он лично послужио, одвевши ме у свој од гужве издвојени радни део и двориште са клупама, и додавши, на гозбу, кувана јаја, домаћи сир, маслиново уље и погачу коју сам спрема.

Ту част сам био заслужио због моје домаћице, коју би Марио врло радо видео свучену и у његовим рукама. Њих двоје гласно су коментарисали госте "винске изложбе", који су махом били из старих и аристократских породица Фиренце. Како то и обично бива код аристократије, сви су они тешки салонски левичари, који су горуће светске теме мудро коментарисали с чашом вина у руци и недалеко од својих џипова, уз обавезну пратњу какве презгодне девојке коју би Срби народски назвали спонзорушом. Једну особито смело "обучену" Марио је кратко прокоментарисао: "Puttana..."

Ни изложба није била много другачија: биле су, између великих бачви, изложене некакве инсталације, у ствари реплике цртежа Леонарда да Винчија на којима је уметник направио понеку интервенцију. Тај блазирани свет којим сам био окружен деловао је задовољан уметником и уметношћу, но ја то осећање са њима нисам могао да поделим. Била је то, у ствари, једна од оних типичних баљезгарија модерних стваралаца, без смисла и талента, али са оном упорношћу и наметљивошћу која таквима и омогућава да постоје на "уметничком" тржишту.

После сам се, с Мариом и домаћицом, шетао и по дворишту летњиковца, који стрчи на једном осунчаном обронку изнад оближње речице. Ситним туцаником посуте а зарасле стазе, прастаро дрвеће, водоскок који, наравно, не ради, чини ми се да је била и нека рушевна кућица за птице, а све то на једном од питомих брегова сунчане Тоскане, у којој се смењују шуме, маслињаци и виногради... Вероватно нешто што треба да се упамти.

Ето, зато кажем да су и Мирела и Анфак у праву. А мене слободно сврстајте и у декаденте, а можете и, добронамерно, међ Мариове пролетере, тек – онај кјанти је био сјајан.
Unfuckable Unfuckable 19:19 01.07.2009

Re: Chianti classico

to se zove - priča !
i mali poklon Predrageu i svim ostalim ljubiteljima Kjantija, nije Unfuckable stipsa :
malo remek - delo od spota urađenog potpuno u neoromantičnom duhu osamdesetih

mirelarado mirelarado 20:05 01.07.2009

Re: Chianti classico

Unfuckable
to se zove - priča !


Задивљујуће како је све у Предраговој причи живо и истинито, од ликова и атмосфере до тосканског крајолика. Ако некада одеш у Тоскану, уверићеш се и сâм.

vishnja92 vishnja92 20:06 01.07.2009

Re: Chianti classico

mali poklon

!
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:12 01.07.2009

Re: Chianti classico

Predrag Brajović
...Тај блазирани свет којим сам био окружен деловао је задовољан уметником и уметношћу, но ја то осећање са њима нисам могао да поделим. Била је то, у ствари, једна од оних типичних баљезгарија модерних стваралаца, без смисла и талента, али са оном упорношћу и наметљивошћу која таквима и омогућава да постоје на "уметничком" тржишту.


Hm. Dok sam ovo čitao, za trenutak sam pomislio da govoriš o Venecijanskom bijenalu; prema detaljnim slikama tog inače fenomenalnog umetničkog izlagališta za srećnike (prilično je restriktivan prijem), postoje neki delovi u tom prostranstvu od prostora za koje čovek ne može da se ne pita - da ipak nisu stigli na pogrešnu adresu... A opet, verovatno ima onih koji gledaju drugim očima i na takve nakazne stvari, u stilu onoga "ko zna zašto je to dobro"...

N. B.
Intimno, uvek pomalo zavidim ljudima koji su posetili Toskanu.
Nije da je to neka daleka destinacija koja je dostupna samo odredjenima, već...
verovatno je sve počelo sa čitanim impresijama M. Crnjanskog.

Izgleda da mi je vino pomalo udarilo u glavu... a kažu da se to dogadja kada čovek o nečemu mnogo govori i misli, he, he, he...
Unfuckable Unfuckable 20:20 01.07.2009

Re: Chianti classico

već je poznato da meni što-šta neobično upada u ove moje staračke oči, mogao bi neki psiKijatar debelo da se omasti
Ovom prilikom, između svog tog blaga nesebično darovanog nama __________ (ovakvima) u tih nekoliko pasusa, istakao bih :
усред стрпљивих брежуљака Тоскане

i naravno, trojka sa 9 metara by PB :
водоскок који, наравно, не ради

...što je i bilo krajnje logično ako u prvom činu imamo starca koji ne silazi sa sprata jer se naživeo
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:43 01.07.2009

Re: Chianti classico

Unfuckable
водоскок који, наравно, не ради

...što je i bilo krajnje logično ako u prvom činu imamo starca koji ne silazi sa sprata jer se naživeo

Биће од тебе књиж. критичар, кад си омнипотентан

Него, стрпљиви брежуљци, то је ово:


Unfuckable Unfuckable 20:46 01.07.2009

Re: Chianti classico

ti znaš šta sada sledi... :
ok, a kakvi su onda - nestrpljivi, bokcamu ?

(znam da kucam na otvorena vrata, ali - voulem objašnjenja by PB)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:03 01.07.2009

Re: Chianti classico

Unfuckable
ti znaš šta sada sledi... :
ok, a kakvi su onda - nestrpljivi, bokcamu ?

(znam da kucam na otvorena vrata, ali - voulem objašnjenja by PB)

Јеси ли ти, чоче, био кад у Црној Гори?
bauer. bauer. 21:32 01.07.2009

Re: Chianti classico

Јеси ли ти, чоче, био кад у Црној Гори?

Ne kaže se jesi li bio u Crnoj Gori, no, jesi li bio u Crnu Goru. BraJoviću, BraJoviću, razmekšali te ti srbijanci tamo. U Beograd.
vishnja92 vishnja92 21:42 01.07.2009

Re: Chianti classico

jack, vozila sam rolere veceras i samo da ti kazem da uopste nije isto.
mislim - nije lose, ali nemam onu potpunu kontrolu za zahebanciju unatraske/postrance... ako me razumes. stalno mi se cini da cu da ljosnem. a ne bi trebalo.

i tek da ostanem u temi: posle rolera mi se pilo nesto, al vino nemam a pivo je toplo... pa pijem vodu.
'ku noc :)
Unfuckable Unfuckable 21:56 01.07.2009

Re: Chianti classico

zahebanciju unatraske/postrance

ako možeš malo više detalja, na radost blogera ?

Predrage, bio sam poslednji put u Bijelo Polje kroz kanjon Morače a noću, daleke recimo - '68-9.vodilo me da vidim đeda koji je nešto malo poslovao tamo oko povećanja nataliteta tog dijela Europe.
Nenadjebivo iskustvo !
Ono Herceg - Novi i tajrad - ne računam.
I ...neka Dobrota koju smo mi deca, drugog dana prozvali Lošota, iz nekoliko bitnih razloga
bauer. bauer. 21:58 01.07.2009

Re: Chianti classico

jack, vozila sam rolere veceras i samo da ti kazem da uopste nije isto.

pa ja ti to pricam stalno. ne mozes ni da zakocis kako treba. ali kad nema bolje i rolerke su dobre. 'ku noc visnja :)
bauer. bauer. 22:02 01.07.2009

Re: Chianti classico

Predrage, bio sam poslednji put u Bijelo Polje kroz kanjon Morače a noću, daleke recimo - '68-9.vodilo me da vidim đeda koji je nešto malo poslovao tamo oko povećanja nataliteta tog dijela Europe.

DoBro si ti savladao gramatiku, za nekoga ko je tako davno bio tamo.
Unfuckable Unfuckable 22:04 01.07.2009

Re: Chianti classico

pazim na času, oduvek
- skromno šapnu Unfuckable, otpuhujući dim cigare u noć
die hard die hard 22:53 01.07.2009

Re: Chianti classico

огромних гузова


Uh, ovo jeste potpuna digresija ali ne podnosim rec - guzovi.Nekako je bezveze.Inace komentar je sjajan, tj prica.
sybil sybil 05:00 02.07.2009

Re: Chianti classico

Unfuckable
pazim na času, oduvek- skromno šapnu Unfuckable, otpuhujući dim cigare u noć

sigurno lazes da si skorpija. pivo ti bolje od vina, a skorpija?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana