Poseta porodilištu u Vrbasu

Krugolina Borup RSS / 02.07.2009. u 14:51

Početkom juna, GI "Majka Hrabrost" i kompanija "Renault-Nissan" posetili su porodilište u Vrbasu, kako bismo im isporučili donaciju u posetljini i spavaćicama. Kao što, pretpostavljam, većina vas koji redovno pratite ovaj blog zna, kompanija "Renault-Nissan" jeste prva društveno odgovorna kompanija koja je podržala našu inicijativu ne samo davanjem na korišćenje automobila "Renault Twingo", već i opredeljenjem da na redovnoj bazi, nekoliko puta godišnje, konkretnom donacijom posteljine i spavaćica pomogne porodilišta kojima je takva vrsta pomoći neophodna.

Na poslednjem sastanku s načelnicima, koji je u martu ove godine održan na Institutu "Batut", pozvala sam one koji imaju potrebu za novom posteljinom da nam se jave. Ubrzo zatim, kontaktirala nas je Slavica Otović, PR menadžer Opšte bolnice Vrbas, odazivajući se na taj apel u ime načelnika dr Miše Srdanovića i glavne sestre Milice Matović. Kompanija "Renault-Nissan" je odmah naručila tražene količine posteljine i spavaćica, i čim je njihova izrada bila gotova, Spartanka_Afrodita i ja potrpasmo se u našeg ljubljenog Twinga, a gospođa Dejana Komadina iz Renoa sede za volan Renault Kangoo-a natrpanog darovima, te se uputismo u Vrbas...

Vrbas01.jpg

 

Dočekaše nas ko rod rođeni, napojiše i nahraniše, kao pravi domaćini! Obiđosmo i kompletno ginekološko-akušersko odeljenje. Svu potrebnu opremu i aparate imaju, i to glanc nove.

Vrbas02.jpg

Vrbas03.jpg

Međutim, prateći sitni inventar izgleda kao da je od pre I Svetskog rata:

Vrbas04.jpg

Sobe su pristojne, prostrane, mada dosta mračne - ali takva je arhitektura objekta, tu nema pomoći.

Vrbas05.jpg

Vrbas06.jpg

Najhitnija potreba za renoviranjem postoji u slučaju podova u hodnicima, koji stvarno izgledaju strahotno. (Čujete li, društveno odgovorne kompanije?) Evo, uverite se i sami:

Vrbas07.jpg

Porođajnih stolova ima komada 2, i baš kao u Pančevu (gde ih ima 3), odvojeni su zidom, tako da problem PRIVATNOSTI u slučaju prisustva oca porođaju - NE POSTOJI.

Da li očevi prisustvuju porođaju? Ne. Zašto? Duga priča... razradismo je za ručkom.

Načelnik dr Srdanović je izuzetno neposredan, otvoren, iskren i direktan. Razgovor s njim na temu prisustva očeva porođaju bio je vrlo koristan i pomogao mi je da bolje shvatim ono što je dr Stanojević svojevremeno u jednom novinskom intervjuu definisao kao: "Prisustvo oca porođaju izaziva neprijatnost kod lekara." Dakle, pokušaću da parafraziram razgovor s dr Srdanovićem na ovu temu:

"Zašto očevi ne mogu da prisustvuju porođaju?"

"Zamislite da se desi nešto, da pođe nešto naopako, da se iskomplikuje, da žena počne da krvari recimo... kako će otac reagovati? Prepašće se, može da počne da paniči, pa mi onda moramo da vodimo računa o njemu, umesto o ženi. A ako nije obavešten da se takve stvari mogu desiti, onda može da reaguje i agresivno, da nas napadne ili nešto slično, pa nas takođe omesti u tome da uradimo ono što je trenutno neophodno hitno uraditi."

"Pa, jel' vam se to desilo?"

"Pa, nije."

"Pa, kako onda znate da bi se desilo?"

Iz ovog razgovora, kažem, postalo mi je jasno otkud toliki otpor kod naših lekara ideji prisustva oca porođaju, a svela bih to na: strah od nepoznatog i strah od promena. Valjalo bi im, možda, svima redom za Svetski dan nečega, pokloniti po primerak knjige Feel the fear, but do it anyways! :-)

Što se lepih vesti tiče, u porodilištu u Vrbasu ponosni su na par trojki koje su tokom prošle godine na ovaj svet došle upravo kod njih! U jednom slučaju, trojke su bile rezultat veštačke oplodnje, ali u drugom slučaju - potpuno prirodne! Njihova je slika istaknuta u prostoriji za osoblje, i sa velikom radošću su nam je pokazali.

Vrbas08.jpg

Najsnažniji utisak tokom cele posete na mene je ostavio tzv. "ekran". Mislim, čula sam ja za to i ranije, pominjale su pojedine žene u svojim pričama koje su slale za sajt "Majka Hrabrost" nekakve ekrane u većem broju srpskih porodilišta, ekrane preko kojih se deca pokazuju očevima... ali ja nisam baš najbolje shvatala o čemu se tu radi. Mislila sam, žene nešto pobrljavile, loše se izrazile, ko zna na šta su mislila... sve dok se, jel, lično s tim ekranom nisam susrela. A to vam izgleda ovako:

Vrbas09.jpg

Vrbas10.jpg

Kuku mene i kuku nama...

Uništi nas tehnološko doba, skroz!

 



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 15:01 02.07.2009

Kao i svugde,

mešano - i dobrog i lošeg. Ali dobrog je više, te ti hvala na ovom izveštaju:)
Bravo za akciju i sve koji su u njoj učestvovali.

antonacci antonacci 17:36 02.07.2009

Re: Kao i svugde,

Ali dobrog je više,


Na svu sreću.

Prijatno iznenađenje.

maricacarica maricacarica 15:04 02.07.2009

Hvala Bogu

da se i u Vrbasu malo "upristojilo" prodilište.... Samo napred Kru, koraci se ipak čine...
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 15:09 02.07.2009

dodala bih

"Najhitnija potreba za renoviranjem postoji u slučaju podova u hodnicima, koji stvarno izgledaju strahotno."

Postoji i VELIKI problem sa prozorima: skoro svi ne dihtuju kako treba, neki uopste ne mogu da se otvore, a retke su roletne koje rade pa su u nekim sobama prodilje u prinudnom mraku, a vecina roletni ne moze da se pomeri sa pozicija na kojima su se zadesile jer bi u suprotnom pale i potpuno zamaracile prostoriju.

I ovo je ideja za drustveno odgovorne kompanije kako mogu da pomognu porodilistu u Vrbasu i svim buducim mamama i novim bebama (nek' njihov zivot zapocne u prostoru gde ima svetlosti).
maca22 maca22 00:53 03.07.2009

Re: dodala bih

spartanka_afrodita
Postoji i VELIKI problem sa prozorima: skoro svi ne dihtuju kako treba, neki uopste ne mogu da se otvore, a retke su roletne koje rade pa su u nekim sobama prodilje u prinudnom mraku, a vecina roletni ne moze da se pomeri sa pozicija na kojima su se zadesile jer bi u suprotnom pale i potpuno zamaracile prostoriju.

A jes, bas tako i izgleda na slikama.
Pa kad upece zvezda onda je verovatno kuku-lele.
dragan7557 dragan7557 09:28 03.07.2009

Re: dodala bih

Strogo zabranjen ulaz civilima ???

dragan7557 cerski
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:13 02.07.2009

"Ulaz strogo zabranjen

civilima?!!!!" A trudnice, majke su šta? Nisu civili? A bebe? Lekari nisu civili? Ni sestre? Zato što imaju radne uniforme?...Svašta.

"Deca se pokazuju preko ekrana"...o gospode...a što ne mogu bebu da donesu do vrata i makar kroz staklena vrata je pokažu ocu?

Ovo sa prepadnutim očevima kod mene vode ne pije. Žao mi je, ali ako se išta desi, što bi moglo da ugrozi život-zdravlje žene, otac se izvodi napolje i to je to...

A što se akcije tiče, fala im, dobrim ljudima, kompaniji, kako god...umesto reči - konkretno.
antonacci antonacci 17:38 02.07.2009

Re: "Ulaz strogo zabranjen

"Deca se pokazuju preko ekrana"...o gospode...a što ne mogu bebu da donesu do vrata i makar kroz staklena vrata je pokažu ocu?


I mene ovo baš zanima.

pix3lchick pix3lchick 03:07 03.07.2009

Re: "Ulaz strogo zabranjen

Jelica Greganović
civilima?!!!!" A trudnice, majke su šta? Nisu civili? A bebe? Lekari nisu civili? Ni sestre? Zato što imaju radne uniforme?...Svašta.

Uopšte cela ta ideja prema kojoj bebe ni u kom slučaju ne smeju da dođu u kontakt sa "civilima", već samo sa "profesionalcima" (med. osoblje i majke).

Naime, izgleda da je uvreženo mišljenje da majke tokom trudnoće redovno prskaju pesticidima, asepsolom i Avastom (antivirus program), te da su kada dođu do porodilišta, lišene bilo kakvih virusa i bagova. Takođe, mladunčad kući dopremaju u posebno zaštićenim hermetički zatvorenim balonima, i po prispeću u toplo roditeljsko gnezdo momentalno istu zatvaraju u adekvatne sterilne boksove, odakle ih ritualno oslobađaju za 18. rođendan.

Preko ekrana, grozno, kao da su u pitanju žrtve avionske nesreće...
katica_zlatica katica_zlatica 21:09 05.07.2009

Re: "Ulaz strogo zabranjen

toliko o teoriji "sta hocete nekada su se zene poradjale u kukuruzima" znaci mogu kukuruzi ali tata ne moz'...mislim tolika glupost a pri tom oni "spretniji" ocevi ulaze...to pod hitno treba menjati!
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 15:23 02.07.2009

i jos jedan dodatak ;-))

"Načelnik dr Srdanović je izuzetno neposredan, otvoren, iskren i direktan."
Sa gornjim opisom se potpuno slazem i dodala bih da je u pitanju lekar "starog kova" u svakom smislu tog izraza.

Takodje bih dodala, da je Slavica Otović, PR menadžer Opšte bolnice Vrbas bila vrlo neposredna i preduzimljiva i mislim da je pravi korak koji je bolnica napravila to da je shatila da PR (tj. ODNOSNI SA JAVNOSCU) podrazumevaju vazan segment rada zdravstvenih ustanova i sto su shvatili da tu funkciju treba otvoriti kao posebno radno mesto i zaposliti nekog mladog, entuzijasticnog, sa energijom i verom da mogu menjati svet i obrazovanjem iz date oblasti. Mislim da bi sve zdravstvene ustanove trebalo da to urade (ima onih koje su to vec ucinile, a one koje nisu trebale bi sto pre da angazuju profesionalce da rade nesto tako vazno i za njihove ustanove i za njihove korisnike - ODNOSE SA JAVNOSCU).

Kao veoma predusretljive i gostoljubive navela bih i direktorku opste bolnice Vrbas i sestru koja je menjala glavnu sestru porodilista (koja je u tom periodu bila na odmoru).
Korisnicko ime vec postoji Korisnicko ime vec postoji 15:47 02.07.2009

OMG

"Zamislite da se desi nešto, da pođe nešto naopako, da se iskomplikuje, da žena počne da krvari recimo... kako će otac reagovati? Prepašće se, može da počne da paniči, pa mi onda moramo da vodimo računa o njemu, umesto o ženi. A ako nije obavešten da se takve stvari mogu desiti, onda može da reaguje i agresivno, da nas napadne ili nešto slično, pa nas takođe omesti u tome da uradimo ono što je trenutno neophodno hitno uraditi"

E moj doktore, ja kao ponosan otac dve cerke sam na oba porodjaja bio, 2 puta carski rez. Nemas ti doktore pojma sta ocevima uskracujes, koji je to osecaj kada ti ih "friske" pokazu, pa od suza u ocima ne mozes ni prste da brojis

E moj doktore, pa ja sam obe cerke od doktora u ruke dobio i ja sam ih kod majke polozio. Ja sam ih obe prvi okupao u porodilistu, prvoj nisam ali drugoj sam i prve pelene promenio... i ako si doktor nemas pojma. samo mi dizes pritisak.

PS Ako se toliko bojite da ce ocevi paniciti, pa obrazuj te ih, objasnite sta ce se desiti. Meni je to sve lepo pedijatar obasnio dok smo napolju pili kafu i pusili i cekali operaciju. I sta se radi i kako se radi, jos se secam njegovih reci, evo sad su poceli, sada je 6:00i u 6:20 ces biti otac. U sekundu je pogodio.

baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 15:55 02.07.2009

Hm...

Pašće tata u nesvest, a?
Pa naravno da hoće, bar jedan od 10000, moj ujak je svoje klince do 2 meseca nosio isključivo sa nosiljkom, ništa u rukama, utripovao čovek da će da ih polomi.....
A jednako je moguće i da padne klima uređaj na porodilju, što, pa desilo se, pogledajte priču na MH.... Imala sreće, pao na prazan krevet pored nje....
JOOJ!!!
Djina
Kru, svaka čast!
eizo eizo 16:21 02.07.2009

...

"Strogo zabranjen ulaz civilima"
Hahah, pa ko je unutra, vanzemaljci ?
maca22 maca22 00:56 03.07.2009

Re: ...

eizo
"Strogo zabranjen ulaz civilima"
Hahah, pa ko je unutra, vanzemaljci ?

Vojna lica.
mrvicak mrvicak 18:10 02.07.2009

Civilima!!!

A šta su porodilje i lekari - ratnici u sluzbi rađanja:)))
QQuuu
U svakom slučaju, bravissimo i za vas i za društveno odgovornu kompaniju - konkretno i korisno.

A vredi očito pričati sa lekarima, bar ovim iole otvorenim za razgovor sa "civilima", mnogi su verovatno ipak podložni racionalnim argumentima povodom prisustva oca i sl. Pa će valjda vremenom pobediti te svoje frke i strahove:)

A one kojima nije problem strah od nepoznatog nego od svedoka - e ti su druga priča - njih ćemo prosto morati uterati u priču protokolima...

Ukratko:
zeks92 zeks92 19:34 02.07.2009

ccc...

"Strogo zabranjen ulaz civilima"
...a buba-rusima i buba-svabama?
maca22 maca22 00:57 03.07.2009

Re: ccc...

zeks92
"Strogo zabranjen ulaz civilima"
...a buba-rusima i buba-svabama?

Rusi i Svabe su stranci. Zar nisi cuo za gostoprimstvo?
katica_zlatica katica_zlatica 21:12 05.07.2009

Re: ccc...

maca22
zeks92
"Strogo zabranjen ulaz civilima"
...a buba-rusima i buba-svabama?

Rusi i Svabe su stranci. Zar nisi cuo za gostoprimstvo?


hajkula1 hajkula1 19:58 02.07.2009

Lepo


Da ponovim, lepo (crveni, kao na pocetku prvog razreda). Gledam, osluskujem, ocekujem reakcije, pozive iz Kraljeva, Kragujevca, Valjeva, Vranja, Bora, Vranja... Ocekujem.

Gledam, osluskujem, ocekujem reakcije, pozive drustveno odgovornih firmi. Ocekujem.


A vredi očito pričati sa lekarima, bar ovim iole otvorenim za razgovor sa "civilima", mnogi su verovatno ipak podložni racionalnim argumentima povodom prisustva oca i sl. Pa će valjda vremenom pobediti te svoje frke i strahove:)

A one kojima nije problem strah od nepoznatog nego od svedoka - e ti su druga priča - njih ćemo prosto morati uterati u priču protokolima...


Naravno


miloradkakmar miloradkakmar 23:07 02.07.2009

Super akcija Kru !

Što ne povedoste nekog iz ministarstva ili je njih blam da učestvuju u vašim akcijama?
jassystar jassystar 23:48 02.07.2009

Pozdravljam i navijam!

Bravo za odvažne i hrabre dame! Bravo i za društveno odgovorne! Da je više takvih akcija pa da se priče nižu, i da dobročinstvo i humanost zažive kod kompanija i ljudi (pojedinaca), koji mogu da delaju i širi se, na sve slojeve društva. Tako se pomaže svoj narod. Svaka čast!
maca22 maca22 00:58 03.07.2009

Reno

Evo, da ja sada kupujem kola, otisla bih da uzmem Reno. Ozb.
katica_zlatica katica_zlatica 21:13 05.07.2009

Re: Reno

predlazem nissan :)
katica_zlatica katica_zlatica 21:13 05.07.2009

Re: Reno

predlazem nissan :)
apach92 apach92 05:56 03.07.2009

otac na porodjaju...

devojke svaka cast na pohodu!

zanimljiva perspektiva lekara u vezi prisustva oca. Slazem se da je opet u pitanju strah od nepoznatog od strane lekara i naravno opet problem u komunikaciji.

Pa kao da ce taj trepereci otac saznati da ce prisustvovati porodjaju 3 minuta pre pocetka porodjaja. Valjda ovom cinu treba da prethodi uzajamna zelja roditelja, obimnije informisanje oca o samom porodjaju(majka se valjda podrazumeva), komplikacijama koje mogu da se dese i procedurama po kojima se postupa u normalnom ali i neocekivanom razvoju dogadjaja......

U slucaju nepredvidjenih okolnosti naravno da se podrazumeva da ce otac napustiti lice mesta i prepustiti lekarima da na miru pomognu porodilji i bebi. Nece mu biti lako, naravno, ali to je jedini moguci i racionalan oblk ponasanja.

Posto se o tome ne prica i ocigledno postoje predrasude pretpostavljam da medicinskom osoblju nije stran ni stav da je srpski muskarac pecinski ispaljivac semena, lose naravi i impulsivnih reakcija koji ce istog momenta prepoznati i kazniti odgovorne za novonastalu situaciju potpomognut srednjovekovnim verovanjem da ce to poboljsati situaciju.

Ne kazem da ne postoje problematicni slucajevi. Ali su mnogo prisutnije opsta generalizacija i predrasude u ovom trenutku.

I od tog ekrana ce trepereci otac da usine vrat pa ce mu trebati medicinska pomoc. A nije ni krocio unutra.

debelica debelica 08:04 03.07.2009

Re: otac na porodjaju...

Skoro sam gledala dokumentarac o porodjajima u Nemackoj.
Lekar prilazi ocu i obasnjava protokol: "U slucaju da vam se nesto u toku porodjaja dogodi, mi nismo duzni da se brinemo o vama. Moracete sacekati drugu ekipu koja ce vam pomoci. Desava se npr. da ocevi iznenada padnu u nesvest. Nama je duznost da se u svakom trenutku brinemo o porodilji na prvom mestu. Sami snosite odgovornost za vasu odluku..."
Zar je tesko nesto slicno uvesti i kod nas. Kratko i jasno, pa ce svaki muskarac odluciti sam hoce li prisustvovati porodjaju ili ne.
Usput, isti onaj lekar iz dokumentarca kasnije objasnjava da se veoma retko, skoro nikada se ne dogadja da je ocevima potrebna lekarska pomoc, a u slucaju da se porodjaj iznenada iskomplikuje, porodilja se prebacuje u operacionu salu, gde je ocevima automatski zabranjen ulaz.
maca22 maca22 22:19 03.07.2009

Re: otac na porodjaju...

Kako da ne. Očevi su bezmozge siledžije, porodilje su krvožedna bezdušna stvorenja....
duchesse duchesse 08:08 03.07.2009

Čitam redovno ali se ne javljam

Preskočiću pohvale za Branku i ostale koji učestvuju, ali ću napomenuti da smatram da kada bi bilo više GI kao što je vaša, možda bismo i mogli da napravimo nešto od ove nesrećne države. (ne vredi čekati institucije da se pokrenu, one su po pravilu inertne)

Elem, gadjajte me drvljem i kamenjem, ali kad sam pročitala ovo objašnjenje zašto otac ne sme da prisustvuje porodjaju, zazvučalo mi je savršeno razumno, ako se uzmu u obzir mentalitet i maniri velikog broja muškaraca u Srbiji, koji su navikli da sve neprijatne situacije "rešavaju" poganim jezikom i batinama, a ta praksa nije nešto što se lako da promeniti.

Možda bi se mogla organizovati psihološka evaluacija ili sl., kako bi se umanjio rizik po doktora. (samo "nabacujem" ideje, vi znate šta je i koliko realno u postojećim uslovima)

Pozdrav!
tompinchns tompinchns 09:20 03.07.2009

Re: Čitam redovno ali se ne javljam

duchesse
Elem, gadjajte me drvljem i kamenjem, ali kad sam pročitala ovo objašnjenje zašto otac ne sme da prisustvuje porodjaju, zazvučalo mi je savršeno razumno, ako se uzmu u obzir mentalitet i maniri velikog broja muškaraca u Srbiji, koji su navikli da sve neprijatne situacije "rešavaju" poganim jezikom i batinama, a ta praksa nije nešto što se lako da promeniti.


Evo vam jedan vic na tu temu:

Prisustvuje Crnogorac porodjaju, gleda i cudi se, i... padne u nesvest.
Poprskase ga vodom i vratise u svest:
- Gotovo je, porodila ti se zena!
- I, sta sam dobio?
- Cerku!
- Hvala bogu da je zensko, da se ne muci ovako kao ja!


meandmyself meandmyself 09:27 03.07.2009

Re: Čitam redovno ali se ne javljam

Elem, gadjajte me drvljem i kamenjem, ali kad sam pročitala ovo objašnjenje zašto otac ne sme da prisustvuje porodjaju, zazvučalo mi je savršeno razumno, ako se uzmu u obzir mentalitet i maniri velikog broja muškaraca u Srbiji, koji su navikli da sve neprijatne situacije "rešavaju" poganim jezikom i batinama, a ta praksa nije nešto što se lako da promeniti.


Tipičnim balkanskim muškarcima neće ni pasti na pamet da prisustvuju porođaju, tako da ovo nije argument.

duchesse duchesse 10:57 03.07.2009

Re: Čitam redovno ali se ne javljam

meandmyself

Tipičnim balkanskim muškarcima neće ni pasti na pamet da prisustvuju porođaju, tako da ovo nije argument.



Nisam sasvim sigurna. Poznajem muškarce za koje bi se reklo da su moderni, emancipovani, slobodoumni, kulturni... A onda im, recimo, neko ispred nosa ukrade parking mesto, i da vidiš kako se pokaže pravo lice.
Nemam pojma, možda sam ja preopterećena pa verujem da se u svakom Balkancu krije homicidalni manijak, uostalom, napisala sam da samo predlažem, bez ikakvog predznanja. Neka sudi onaj ko je bolje upoznat sa situacijom od mene.
ptiki ptiki 08:13 03.07.2009

Očevi kukavice i cibili bakcili

Nije u redu da paušalno sve očeve naziva kukavicama. Milism, ako je u drugim zemljama prisustvo oca poželjno, kako to da je ovim načima zabranjeno? Šta, padaju u nesvest kad vide malo krvi?

Što se civila tiče, valjda se misli na ULAZ na ta vrata. Bebe jesu civili, ali one kroz označena vrata IZLAZE. Porodilje uvode na druga vrata, prilikom prijema, valjda, možda ste ih videli?
duchesse duchesse 11:04 03.07.2009

Re: Očevi kukavice i cibili bakcili

Zaboravila sam da prokomentarišem upotrebu reči "civili".

Civil je onaj ko nije pripadnik vojske, policije, ili kakve druge militantne organizacije.
Definiciju možete pročitati ovde: [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Civilian][/url]

Makes you wonder, doesn't it...
sofianada sofianada 08:52 03.07.2009

Ocevi i deca

Obraduju neke lepe stvari iz porodilista a neke zbunjuju. Mislim da si u pravu kad kazes za otpor prema nepoznatom, ali ima tu jos necega. Kako to da ocevima nije dozvoljeno prisustvo u momentu kada na svet dolazi NJIHOVO dete, a dozvoljeno je , recimo, citavim snimateljskim ekipama RTS za emisiju - Vreme je za bebe. A sta ako se slosi snimatelju ili nekom drugom iz ekipe ? Da li su oni vazniji od oca bebe? Ili sfve treba da izgleda bajkovito i lepo iz porodilista?
centaura centaura 10:58 03.07.2009

Iz vrbaskog porodilista

E,da su samo to problemi !

Sto se tice ekrana , jeste da je on za pokazivanje beba ali "trenutno" nije radio pre mesec i po dana , a isto tako "trenutno" nije radio ni pre nekih deset meseci.Onaj predprvosvetskoratni sitni inventar - potpuno tacno , ali to sam tek sada konstatovala!A problem prozora,horor.Da ne spominjem odeljenje ginekologije,gde je po tom pitanju blagi uzas - ako do sada nisu kompletno zamenili sve prozore.Vecina nije mogla da se uopste ili otvori ili zatvori , ili su bili kompletno oblepljeni selotejpom-zbog promaje.Jednom , dok sam ja lezala tamo , neko je dobio informaciju da ce svratiti u obilazak bolnice licno - Tadic. Sve smo se obradovale kad su se konacno pojavili majstori - a oni naoruzani selotejpom da prelepe ono sto se odlepilo!Poseta je otkazana.Problem prozora je na nivou cele bolnice - na brzinu sklepane 90-tih.Lezala sam na jednom drugom odeljenju par meseci posto je bolnica otvorena , i tada vec tada su prozori bili u ovakvom stanju , a isti je problem bio i sa krevetima.
Ni reci o kupatilima?!PS.A sto zimi tople vode ima samo par sati?!
A sto se tice podova , mislim da je taj problem zanemarljiv s obzirom da se izuzetno vodi racuna o higijeni.
I opet odnos prema porodiljama.Od kad je dr Srdanovic nacelnik , i od kad su se povukli neki stari doktori situacija se DRASTICNO poboljsala.Babice su vecinom mlade , a sve su izuzetno i brizne i posvecene.I opet spominjem moje vrlo lose iskustvo sa porodjaja , gde sam cekala dr. da se pojavi nekih 6-7 sati , posto je bio vikend popodne i mnooogo "pacijenata" koji ocigledno ne tolerisu guzve i cekanje obicnih smrtnika.Mislim da je sve to moja losa sreca , jer verujem da se nista od toga ne bi desilo da je bio neki drugi dr, ili da je bilo doba dana kada je nacelnik prisutan.
Problem u porodilistu nije samo vezan za same ginekologe vec i za ono sto sledi, odnosno pedijatrije.Dva dana iz nepoznatog razloga (i danas) nisam mogla da vidim svoju bebu ( kaze sestra nije ovlascena da daje inf.), pitali ONI MENE zasto je sitna - kako mi je to uspelo, na otpusnom listu pise kako je hranim - laktacijom(?!) - to valjda zbog neke statistike , a lepo mi dr. pri otpustu rece - Hrana :Humana 1 , D O Z I R A NJ E-na kutiji pise!!! S pupkom - snadji se , to je lako .
PS.A ovi bezobraznici sto prave Humanu , napisali na kutiji da se za prve dve nedelje obratimo pedijatru!!! Doslo mi da ih tuzim!
Da vise ne duzim , problem podova , sitnog inventara i pokvarenog ekrana - samo slag na torti!
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 12:17 03.07.2009

Re: Iz vrbaskog porodilista

Sto se tice ekrana , jeste da je on za pokazivanje beba ali "trenutno" nije radio pre mesec i po dana , a isto tako "trenutno" nije radio ni pre nekih deset meseci.

Za te trenutke kada ne radi ekran nismo znali niti nam je receno, sto u celu situaciju unosi dosta okrutnu dimenziju - da ocevima u tim situacijama nije dozvoljeno da vide svoje dete sve do izlaska iz porodilista! Tu ono pokazivanje kroz prozor deluje jos "humano" jer otac barem moze da vidi svoje dete!
ako do sada nisu kompletno zamenili sve prozore

Nisu! Uverili se svojim ocima! To je problem i za one koji rade u opstoj bolnici i za korisnike/ce njihovih usluga koji su prinudjeni da u njoj borave neko vreme.
Problem prozora je na nivou cele bolnice - na brzinu sklepane 90-tih.

Ovo je sasvim tacno! Mi smo svi bili zapanjeni saznanjem da je bolnica podignuta 90ih jer smo po izgledu stekli utisak da je mnogo starija, kao da je izgradjena 60ih ili 70ih godina.
Ne zelim da ulazim u to sta je razlog ovakvog stanja, da li samo los kvalitet gradnje i koriscenog materijala ili neadekvatno odrzavanje, ali nekako verujem da je u pitanju njihova kombinacija.
A steta, bas steta, bolnica se nalazi u veoma lepom okruzenju, sve park, rastinje, udaljena od buke, pa odise nekim mirom. Moj prvi utisak kad smo je videli bio je da podseca na VMA samo nije toliko urabano i veliko kao VMA - ali isto malo izdvojeno od centra, sa parkom koji je okruzuje i klupicama i stazama okolo (doduse nije bas uredjen park, ali priroda je priroda, donosi smirenje), slicna arhitektura, unutra hodnici vrlo slicni (samo sto je VMA gradjena mnogo pre Opste bolnice Vrbas, pa zapanjuju staromodna resenja i stil primenjeni na njoj 90ih).
Ni reci o kupatilima?!

Kupatila i toalete smo videli, delovali su pristojno i cisto, ali takodje malo staromodno i videlo se da se krpi sa njihovim odrzavanjem uopste (utisak je bio jos jaci u poredjenju sa kupatilima u porodilistu u Pancevu gde je sve relativno novo - iz 2005 - i EKSTRA odrzavano). Takodje, dok smo u porodilistu u Pancevu oba puta kad smo bili videli cistacice koje su po nekoliko puta za sat vremena cistile kupatila i toalete, a nisu zanemarivale ni hodnike, u Vrbasu nismo videli nijednu. Ne kazem da nije bilo cisto, bilo je, ali bih volela da vidim kako bi izgledalo nakon tri sata od nase posete.
A sto se tice podova , mislim da je taj problem zanemarljiv

Slazem se. Ima vaznijih i akutnijih problema za resavanje. Podovi su stvar estetike, a prozori i roletne su stvar funkcionalnosti i kvaliteta boravka u porodilistu u Vrbasu.
Od kad je dr Srdanovic nacelnik , i od kad su se povukli neki stari doktori situacija se DRASTICNO poboljsala.Babice su vecinom mlade , a sve su izuzetno i brizne i posvecene

Ovo je bio i nas utisak. Mnogo toga je zastarelo ali vidi se da se svi veoma trude i da im je stalo. Ima stvari gde im ne bi skodilo malo obuke (fundraising, communication skills, povezivanje i saradnja sa lokalnom zajednicom, i sl) i kontakt sa modernijim procedurama i shvatanjima, ali otvoreni su i trude se.
centaura centaura 12:56 03.07.2009

Re: Iz vrbaskog porodilista

Kupatila i toalete smo videli, delovali su pristojno i cisto, ali takodje malo staromodno i videlo se da se krpi sa njihovim odrzavanjem uopste


Pre godinu dana je porodiliste renovirano , mislila sam samo box za bebe , a verovatno i kupatila , posto su pre 2 godine tus-kade bile bez emajla ! Kupatilo u pripremnoj sali je potpuno bilo zadovoljavajuce , a cistacica je stalno bila prisutna.A ogromno kupatilo na odeljenju ginekologije, sa dve tus kabina , kadom...e to je bio uzas, kao javni wc.Pretpostavljam da vise nije tako.

Opet kazem , u porodilistu su dve price , jedna ginekoloska , jedna pedijatrijska . Za ovu (moju , licnu) ginekolosku , vrlo ruznu, smatram da je uzrok u nemarnom pojedincu - a rezultat je bespotrebno mucenje porodilje i izuzetno mucan i dug oporavak zahvaljujuci tome, kojeg kad se setim , samo se stresem.Da ne bi bilo zabune , to NIJE samo moj subjektivan osecaj , to mi je i potvrdjeno! Pitali ste za epiduralnu?
A pedijatrija me je dotukla.Sestre tada nisu dopustale ni da stavite bebu u Vas krevet , da ne bi bila u kontaktu sa Vasom spavacicim - koje su se donosili od kuce.Nikakav kontakt sa spoljnim svetom.Kad vas obaveste da idete kuci , nastaje problem , za koji sigurno znam da je i danas prisutan.Prodje vizita i posle sat-dva dobijete Vasu otpusnu listu.Mozete da se pakujete i vucate torbe - kako god znate i umete,a u isto vreme brze-bolje menjaju na "vasem" krevetu posteljinu , i onda vise nemate gde da legnete.A to je tek 10h! Ne znam zasto , ali otpusna lista za bebu stize TEK oko 13h ( potvrdjeno i nedavno).Nas je pet izlazilo u isto vreme.Bebe nervozne , GLADNE-nisu dojene jos od 9h (slucaj flasica da ne spominjem!) , placu...vi na nogama vec satima...
A sve moze drugacije....samo je pitanje organizacije!
centaura centaura 11:01 03.07.2009

Zaboravih

A to obavestenje za "civile" , vec jako dugo stoji , i svaki put me iznova nasmeje.Ne znam sta bi sa - nemedicinskim osobljem?!

Prosecan vrbaski "buduci tata" , ni bi ni prisustvovao porodjaju , posto on u to vreme nabavlja piće i puni šaržer!
jednatanja jednatanja 11:34 03.07.2009

Self-help

Valjalo bi im, možda, svima redom za Svetski dan nečega, pokloniti po primerak knjige Feel the fear, but do it anyways!


wesleysnipes wesleysnipes 13:49 03.07.2009

ovako bih ja...

1. menadzment srpskih porodilista da se posalje na studijska putovanja da osacuju procedure i praksu u razlicitim evropskim zemljama
2. onda da se napravi workshop na kome ce razmeniti iskustva
3. onda da se sa tomicom (koji nas je inace iskulirao svetski a i svinjski grip mu je pomogao da sacuva fotelju te zakljucujem da ce ostati dozivotno mz) i kru (kao predstavnik zainteresovane strane) dogovore oko konkretnih radnih ciljeva i rezultata koje od njih ocekujemo u pravcu civilizovanja situacije u porodilistima. ciljevi treba da budu SMART (ko se ne razume: specific, measurable, achievable, realistic and timely). ko ne ispuni ciljeve da snosi neku odgovornost.
4. onda oni zajedno proradjuju postavljene ciljeve, smisljaju kako ce, planiraju, razmenjuju, proradjuju i probleme, zajedno.
5. onda odu na radne zadatke
6. tomica i mi ih podrzavamo i pratimo
7. i onda da vidimo ko je sta imao


fender_bender fender_bender 20:25 03.07.2009

Aham



Ima nekoliko oblasti takozvanog svakodnevnog zivota u kojima mozete biti sigurni da cete, ma sta i na koji nacin rekli, biti proglaseni za monstruma: ako, na primer, javno, jasno i glasno iznesete prostu zivotnu cinjenicu da su deca, nase ljubljeno potomstvo, ponekad, u stvari veoma cesto sebicni mali monstrumi i manipulatori, najmanje sto mozete dobiti je ona monstrum kvalifikacija sa pocetka, dok ce ostatak verovatno da se dogodi u komentarima na ovu repliku, padanjem u sake nekom drustveno odgovornom licu odgovarajucih humanistickih kvalifikacija, koje ce da vam odrzi vakelu o otudjenosti, modernim neshvatanjima civilizacijskih vrednosti svega i svacega, sve potkrepljeno dokazima i citatima iz istrazivanja najmodernijih i najodimena autoritetima. Wikipediju i Google da ne pominjem. Isto tako, ako krenete da se borite za porodilista i/ili popravljanje stanja u bolnicama, ne gine vam sveopste razumevanje ili bar ustrucavanje da se ponesto pita. Onako, tek da se zna.
Gospodjo Krugolina, muka mi je od micurinskog genetskog inzenjeringa koji sprovodite po zemlji Srbiji i ovom blogu proglasavajuci Renault Nissan za drustveno odgovornu kompaniju, dok se ona pritom bavi samo sirovom reklamom.
Muka mi je od vaseg neuvidjanja da vas i vasih koleginica put, voljenim Twingom i/ili Kangoom – kosta. U svakom slucaju vise nego da ste neku drugu drustveno odgovornu kompaniju – Post Express na primer – zamolili da umesto vas odveze u Vrbas ili neku drugu vukojebinu drage nam domovine pomenute i druge darove.
Muka mi je sto se neki lezilebovic, u svim vrstama materijalne i finansijske nemastine u u kojoj se nalazi srpsko zdravstvo i ne samo zdravstvo, kiti zvanjem PR, kao da srpskom zdravstvu samo PR-ovi fale. Znate, ti PR-ovi primaju plate iz tankih i pretankih fondova i predstavljaju nekriticko prenosenje nekih drugih organizacija zdravstva, iz nekih drugih i drugacije organizovanih drustava... Prerano, u svakom slucaju, bar za Srbiju. Uostalom da se kladimo (BTW, sa Vrbasom nemam nikakve veze, tesko da tacno znam i gde je, ovo tek za slucaj da pokusate da mi pripisete licne motive) da je PR koga pominjete necija svastika u najmanju ruku, hocu da kazem, mesto dusu dalo da se udomi i fancy zaposli neko blizak. Po stranackoj ili nekoj drugoj srodnosti, pripadnosti ili podobnosti.
Da vas pitam dalje: nahranise vas i napojise, i treba tako, valjda se Twingom odvesti do Vrbasa nije bez posledica po neurovegetativni sistem? Samo, o cijem trosku? Sumnjam, naime, da biste, da ste jele usput, sa kioska, uopste naglasavale tu tako znacajnu cinjenicu da ste nahranjene i napojene. Jer, ako jeste onako kako slutim, onda je to bilo – o trosku poreskih obveznika i/ili osiguranika zemlje Srbije. Ili bi, u protivnom, onaj nacelnik bio mozda manje sarmantan, moderan i otvoren?
Sve u svemu, da mi vise ne oblecemo kao ona kisa oko dragog nam Kragujevca, pomodarstvo tipa uglednih gospodja iz uglednih iliti boljih kuca koje obilazi bolnice u takozvanom (danas se to tako zove, nekada su mudri ljudi imali mnogo socnije i sadrzajnije nazive za to) drustveno korisnom radu.
I da ja ne duzim: lepo je, kao ideja, to sto radite ili pokusavate da uradite. Samo, nemojte preterivati braneci gradjane Srbije od njih samih i otvarajuci im oci. Znace to oni i bez vas. Ako ne pre, onda kada ljubljeni Twingoi i slicne zezalice postanu uobicajena sredstva prevoza u zemlji u kojoj je starost procecnog prevoznog sredstva te vrste cca 20 godina. A prosecna plata cca par stotina evra. Ili dolara, svejedno.
Tak tada ce izraz drustveno odgovorne kompanije, PR i ostali koje tako nemilosrdno zlorabite imati smisla. I prestati da se cuje, sto bi se u nekim krajevima pomenute zemlje Srbije reklo – na obicnu, ne tako sofisticiranu – promociju. Licnu, naravno.
Drustveno odgovorne kompanije i da ne pominjem.
maca22 maca22 22:01 03.07.2009

Re: Aham

fender_bender
I da ja ne duzim: lepo je, kao ideja, to sto radite ili pokusavate da uradite. Samo, nemojte preterivati braneci gradjane Srbije od njih samih i otvarajuci im oci. Znace to oni i bez vas. Ako ne pre, onda kada ljubljeni Twingoi i slicne zezalice postanu uobicajena sredstva prevoza u zemlji u kojoj je starost procecnog prevoznog sredstva te vrste cca 20 godina.

A ako sačekamo 20 godina živeći (mi, ne vi lično) lečeći se i porađajući se u onom hororu od ginekoloških bolnica, onda će (imamo vašu garanciju i ništa više) sve samo od sebe da se popravi.

Jel imate vi neki argument za ovo proricanje?
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:34 03.07.2009

Re: Aham

Jel imate vi neki argument za ovo proricanje?


Maco, ja bih rekla da se gosn. Fender Bender nasekirao zato što radi za neku konkurentsku auto-kuću, pa mu ne odgovara da Renault-Nissan bude pohvaljen za društvenu odgovornost, a ne njegova kompanija.
zilikaka zilikaka 23:11 03.07.2009

Re: Aham

Uz svo dužno poštovanje ja to vidim ovako:
Muka mi je od vaseg neuvidjanja da vas i vasih koleginica put, voljenim Twingom i/ili Kangoom – kosta. U svakom slucaju vise nego da ste neku drugu drustveno odgovornu kompaniju – Post Express na primer – zamolili da umesto vas odveze u Vrbas ili neku drugu vukojebinu drage nam domovine pomenute i druge darove
.
Neka je BG-Vrbas 150km.2x2x150=600km. I neka je potrošeno prosečno 7lit/100km (što je mnogo, al' haj' nek bude.) To mu dođe 42lit, i neka to radi lakše računice košta 5000din. Od toga ipak pola plaća sam Renault, jer je jedno vozilo njihovo.
Bilo bi dobro proveriti koliko bi koštala dostava PostExpress-om, ali sumnjam da bi tako kabastu robu odneli za manje od 2500 din. Znači 0.
Da vas pitam dalje: nahranise vas i napojise, i treba tako, valjda se Twingom odvesti do Vrbasa nije bez posledica po neurovegetativni sistem? Samo, o cijem trosku? Sumnjam, naime, da biste, da ste jele usput, sa kioska, uopste naglasavale tu tako znacajnu cinjenicu da ste nahranjene i napojene. Jer, ako jeste onako kako slutim, onda je to bilo – o trosku poreskih obveznika i/ili osiguranika zemlje Srbije. Ili bi, u protivnom, onaj nacelnik bio mozda manje sarmantan, moderan i otvoren?


Neka je iće i piće koštalo 1000din po osobi. Za te pare može dooobro da se pojede u kućnim uslovima, osim ako baš ne služite pohovane pingvine. To mu dođe 3x1000=3000din.
Vrlo ozbiljan trošak za Fond ZZ! koliko ono beše košte bolnički dan? A po koliko se dana leži čekajući sveisvašta?

proglasavajuci Renault Nissan za drustveno odgovornu kompaniju, dok se ona pritom bavi samo sirovom reklamom

Tačno! Ali su za iste ili veće pare mogli snimiti reklamu kako nabildani tip i polugola mačka jurcaju zamljom Srbijom. I bar 15 klinaca bi se poistovetilo sa njima i jedva čekalo da se dočepa volana. I tako dobijamo prosečno desetak poginulih dnevno, najčešće zbog lude vožnje. Ako uporedim ove dve mogućnosti reklame, ja sam za prvu. I ZATO jesu društveno odgovorna kompanija. (Sad odgovorno izjavljujem da nikakve veze se njima nemam, par puta vozila tuđ stari Renault 4).

I da ja ne duzim: lepo je, kao ideja, to sto radite ili pokusavate da uradite. Samo, nemojte preterivati braneci gradjane Srbije od njih samih i otvarajuci im oci. Znace to oni i bez vas
.
Ja recimo znam da redovno plaćam doprinos, od ne baš male plate, a da godinama nisam išla kod državnog lekara.
Ne mogu sebi da dozvolim da satima čekam sve i svašta, jer mi se svaki neradni sat odbija od plate.
Detetu plaćam privatnog pedijatra. jer je par puta zamalo skupo platio nemar ili neznanje državnih. Pa eto, pošto nisam ništa trošila, nek im je ono iće i piće na moj račun. Zdrave bile, velike urastile!!
A možda i uspeju da promene nešto u zemlji Srbiji, gde se stečene privilegije čuvaju kao zenica oka, pa makar privilegije bile i dozvoljeni javašluk i nerad.
maca22 maca22 23:11 03.07.2009

Re: Aham

A i zvuči kao da treba da se 20 godina strpljivo mučimo po bolnicama da neko ne bi, ne daj Bože, postao popularan.
fender_bender fender_bender 23:19 03.07.2009

Re: Aham

Da mi je bila namera da budem zloban (a nije) odgovorio bih ti kako dolikuje: ovako, za sada - za auto kucu radis samo ti. Sorry.
BTW, da ne bude zabune: ja navijam za tebe i to sto radis -GI jesu jedan od nacina da se pokusa da se stvari promene. Problem je, bojim se, malo dublji: uslove da budu drustveno odgovorne kompanije danas u Srbiji imaju, pa znas i sama koje i cije. Da sacekam da vidim kako ces njih da pohvaljujes za ispoljenu drustvenu odgovornost. Posto Peconiju i njemu slicnima objasnis sta je to, naravno. Nima je, a to znaju i vrapci na grani, drustvena odgovornost nesto bez cega ne mogu, sto im remeti san. Znas valjda.
A sto se argumenata koje trazi Maca: svaki dan protekao od, recimo, cuvenog 5. oktobra je jedan argument.
Nezamenljivi ministri mozda drugi...
fender_bender fender_bender 23:24 03.07.2009

Re: Aham

Mozda ti je matematika na mestu. A mozda bi Post Express ili DHL kao drustveno odgovorne kompanije poklone odvezle za DZ?
Za visinu plate nisam pitao. Ne zanima me, a i nije od znacaja za temu. Jel' tako?
maca22 maca22 23:31 03.07.2009

Re: Aham

To nije argument. I kakav sad Peconi? Zašto čekate da ona hvali Peconija? Jel bi trebalo da ga hvali? Ili ne bi trebalo, ali će toga biti? Ili šta?
Koji problem je dublji? Problem porodilišta? Problemi države jesu. A jel i to treba da MH rešava? Ili ne sme ništa da rešava bez rešenih svih drugih problema? Koja je poenta priče?
zilikaka zilikaka 23:44 03.07.2009

Re: Aham

Naravno, da visina plate ne igra, i nije za padanje u nesvest, ali je zarađena ozbiljnim radom. Matematika je bila tu samo da pokaže o koliko se minornim ciframa radi, da sam im SAMO JA, time što Ne MOGU ili NE SMEM da koristim usluge Z.Z, platila i put i ostalo.
Ali nije rec o tome, vec o STANJU U SISTEMU koje je sve drugo, samo ne bar podnošljivo dobro.

fender_bender fender_bender 00:03 04.07.2009

Re: Aham

Pa eto slozili smo se, manje-vise:
SAMO JA (nista licno, naravno) ali nekoliko miliona SAMO JA daju prepoznatljiv rezultat, bojim se, i
STANJE U SISTEMU koje je daleko od dobrog, naravno.
Boldovao sam tvoje reci i bice da je u njima sustina problema. Danas i ovde. Nevolja je sto je tako bilo i juce i prekjuce, a sva je prilika da ce biti i sutra i prekosutra...
BTW, kad toliko volis da racunas, zamisli samo koliko bi za bilo koju bolnicu ili zdravstveni centar znacila protivvrednost samo jednog crnog Audija sa plavim svetlima. Ili samo dogradjenih plavih svetala....
zilikaka zilikaka 00:28 04.07.2009

Re: Aham

Vidi, to "SAMO JA", znači isključivo da tvoji agumenti o napravljenim troškovima ne drže vodu. Šta misliš koliko još takvih SAMO JA trenutno čita našu diskusiju i ima slične probleme?
One su na jedan od načina pokušale da stvar učine boljom, a ti ih napadaš za napravljene troškove, i to kolike?!
Hajde da stvar gledamo drugačije! Koliko su one mogle SEBI zaraditi da su za to vreme radile neki plaćen posao? A nisu.
I čini mi se da nećeš da razumeš o čemu se radi.
Za Audije se naravno slažem, no najlakše je umešati sve moguće probleme iz svih oblasti, i doći do zaključka da ne treba ništa dirati, jer koliko god da uradiš to je i dalje nedovoljno.
BTW, čudi me kako nisi boldovao i ono o plati zarađenoj ozbiljnim radom! Ili ti je možda promaklo? Ili ti možda ne odgovara da išta menjaš, kao i mnogima na raznim mestima.


fender_bender fender_bender 01:04 04.07.2009

Re: Aham

Ovako: rasprave (ako je ovo rasprava) tipa 'prst u oko' - ne vodim.
Ili citaj sta sam napisao, a napisao sam izmedju ostalog i to da bu i Post Express, DHL ili neko slican mogao da bude takodje drustveno odgovorna kompanija i da za DZ odveze... Ti si umesto toga poceo/la da se bavis knjigovodstvom, izdajes saopstenja publici visini svoje plate i mogucnostima koje ti njena visina pruza glede mogucnosti da izbegnes ZZ.
Pa ti ni to nije bilo dovoljno nego si poceo/la da mi govoris i objasnjavas sta ja u stvari mislim.
Mozemo i ovako: sta ti bre mislis, koliko njih danas u Srbiji ne samo da ne moze ovo da cita, nego ne sme ni da pomisli ni na sta drugo nego na koriscenje ZZ (one kojima su neke druge drustveno korisne kompanije propustile da uplate doprinose, pa ne mogu ni to, i da ne pominjem) koju ti tako uspesno izbegavas, teskim radom, i velikodusno nam poklanjas.
Do zakljucka da ne treba nista dirati si dosao sam/a.
Uostalom, sta ste pa ti i tebi slicni dirali ili promenili? Osim ministra Milosavljevica, izvini, kada je jedina stvar koja te muci to koliko je Krugolina mogla da zaradi radeci neki placen posao? Imas li ti uopste neku drugu tacku gledista osim zarade i to sopstvene?

I da: ono o plati nisam boldovao ni prvi put. Postoji nesto sto se zove dobar ukus, znas. Obaska sto mi ostali zaradjujemo neozbiljnim radom. Za razliku od tebe.
A da ma koliko uradio, nikad nije dovoljno - trebao/la bi da znas i sam/a.
maca22 maca22 01:21 04.07.2009

Re: Aham


maca22 maca22 09:27 04.07.2009

Re: Aham

Ja molim moderaciju da briše siledžijske postove.
Neka siledžije trpe oni koji hoće ili nedajbože moraju. Mi nećemo, ni ne moramo. Ovde vlada red i razum.
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:37 04.07.2009

Re: Aham

Jao, bre, ljudi, rasplinu se diskusija na potpuno bezveze stranu - mene ako pitate.
Ima mnogo važnijih stvari kojima se treba baviti.
Evo, na primer, jeste videli ove vesti odjutros:

Novo veštačenje u slučaju Natalije Tešić
Politika, 4.4.2009.

maca22 maca22 09:54 04.07.2009

Re: Aham

Krugolina Borup
Novo veštačenje u slučaju Natalije Tešić
Politika, 4.4.2009.

Odlično! Ipak se pokreće. Bravo ljudi!
Samo me brine da li će tako postupiti i za svaku sledeću tužbu ili samo sada jer je bilo uzbune u medijima i javnosti?

С таквом праксом би требало да се прекине и драго ми је да је тужилаштво управо то урадило – каже Стаменковићева.

Nisma pravnik, no koliko znam kod nas presedan kod nas ne uvodi novo pravilo.
Mislim da kod nas to treba da se reguliše kao zakon i kao pravilo.
I tu mislim i na uzimanje izjava pacijenata i porodice, kao i obavezno da dobiju sve izveštaje.

Šta porodici još nije dostavljeno? Izvestaj iz Tiršove?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:42 04.07.2009

Re: Aham

Šta porodici još nije dostavljeno? Izvestaj iz Tiršove?


Zbunila se novinarka, ili pak ja nisam bila dovoljno jasna u razgovoru s njom. Nije u pitanju nikakav izveštaj, već drugi deo dokumentacije iz DZ "Novi Beograd" - ona čuvena leukocitarna formula.
mrvicak mrvicak 12:00 04.07.2009

Re: Aham

Odlicno!!

Izvinte ako sam nešto propustila al imam par pitanja, pa ko zna hvala na odgovorima:

Nego, tužilaštvo kaže da je predložilo novo veštačenje - je l usvojen taj predlog? Hoće li ga biti?
Hoće li novi izveštaj uključiti i relevantne informacije dobijene od familije, tj. tih učesnika u lečenju? Hm.. kako to saznati uopšte dok ga ne vidimo...
Čuh i da je porodica pozvana od strane tužilaštva - jesu već dali izjave?

Ja mislim da svakako treba da insistiramo da MinZdr precizira pravila rada svojih komisija - definiše ko su učesnici u lečenju, šta znači ostvariti neposredan uvid u rad osoblja itd... - da ne bismo svaki budući put ovisili o tome koliko snage imamo za medijsku dževu - već da imamo obavezujući okvir u kome onakvi skandalozno smuti prospi zataškaj izveštaji ne bi bili mogući.

Još jednom bravo za istrajnost i porodici i Kru
Samo nek se pokreće... bez obzira je li ažurnost tužilaštva posledica medijske frtutme - važno da je pokrenuto i da rade svoj posao (to je kontam već zakonski definisano - presedan je što se realizuje i u praksi
scabies scabies 12:09 04.07.2009

Re: Aham

Mozda je i receno, a ja propustila, sta je bilo sa rezultatima obdukcije?
zilikaka zilikaka 13:06 04.07.2009

Re: Aham

Čitala malo Zakon o ZZ, i vidim da je za tu čuvenu Komisiju nadležan isključivo Ministar. Treba proveriti da li sam ja to dobro razumrla, pa se onda LEPO I GLASNO OBRATITI DOTIČNOM. Nek uradi svoj poso, i to kako valja.
apach92 apach92 13:55 04.07.2009

Re: Aham

Moja sestra i ja smo posetili tuzilastvo u Palati Pravde i Cetvrto opstinsko Novi Beograd.

Gospodin Vuk Tufegzic je bio izuzetno ljubazan i predusretljiv prema nama sa posebnim naglaskom da mu se obratimo ukoliko nam je bilo sta potrebno u vezi vodjenja samog procesa.

Ja mu se ovom prilikom javno zahvaljujem na jednom transparentnom i humanom pristupu.

Takodje, spomenuo bih i doktorku Kovacevic obducenta sa VMA koja je takodje pokazala neverovatno razumevanje za nase probleme i ulozila kolicinu dodatnog rada da nam izadje u susret. Pravi profesionalac sa humanim pristupom za primer.

Krivicni postupak pocinje i roditelji ce biti pozvani da konacno daju izjave i sa svoje strane objasne sta se desavalo. Ovo nam je, naravno, veoma znacajno.

Imajmo na umu da je leto pocelo(doduse kisno) i da pocinje sezona godisnjih odmora sto ce malo usporiti ceo proces i moramo biti dodatno strpljivi.

4. opstinski Sud je obecao da ce porodici staviti na uvid svu dokumentaciju sto obuhvata i rezultate Obdukcije.
Zanimljivo je da iz Politike saznajemo da je uzrok smrti - upala.

Ono sto je bitno jeste da se strvari krecu sa mrtve tacke i da zatvoren sistem pravosudja i internih Komisija te njihovih kontrola pocinje da pokazuje znake fleksibilnosti i potrebu za komunikacijom. Tuzilastvo je dalo nalog za vestacenje.

Krugolina je odlicno naglasila da ovo treba da postane stalna praksa u svim spornim slucajevima. Nedopustivo je da osteceni na bilo koju temu budu iskljuceni iz pravosudnog procesa ukljuciv i procese vestacenja.

Na kraju se zahvaljujem gospodinu Milanu Popovicu na jednoj bratskoj podrsci.
hajkula1 hajkula1 14:25 04.07.2009

sta reci na ovo?

http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=100214

Mnogo posla.



maca22 maca22 14:34 04.07.2009

Re: sta reci na ovo?

hajkula1
http://www.blic.rs/vojvodina.php?id=100214

Mnogo posla.
Kata-strašno...
Koja je razlika između ultrazvuka i ekspertskog ultrazvuka?
zilikaka zilikaka 14:44 04.07.2009

Re: sta reci na ovo?

Kod nekih kolega na pregled se čeka i po mesec do mesec i po dana. Ali, zato kod nas rade i kolege kod kojih je moguće proći pregled i za samo tri do četiri dana. Ne postoji zvanična lista o tome koliko je opterećenje kolega

A da li bi krajnje vreme bilo da se takva lista napravi, i da se neko pozabavi ovakvim problemima?
I da te kolege kod kojih ne možeš zakazati budu nagrađene, a da ove druge neko proveri zašto kod njih niko ne ide.

leopold_lady leopold_lady 15:03 04.07.2009

U tom...

porodilištu je rođen neko meni veoma drag.... ....

Nadam se da će se uslovi poboljšati i da će Ministar i njegovi iz Ministarstva početi malo i da rade .... <_<

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana