Beograd danju 10, ili "Dikens na Čuburi"

Nebojša Spaić RSS / 11.10.2007. u 22:46

Ta perionica, mada u blizini, nekako mi je s' neruke, pa sam samo tada oprao tamo kola. I bojim se da ponovo odem - zbog toga šta mogu da saznam, eventualno, nešto što ne bih hteo i što će me, evo, nekoliko meseci pomalo brinuti.

Da li je dečko lagao, da se izvuče za sitan greh? Da li treba da prijavim sve policiji, mada ako je što mi je rekao tačno, oni uveliko znaju, a ako nije, ispašću budala? Da li ima nekog drugog načina da pomognem tom dečaku?

Jedno je sigurno - njegova priča bila je više nego uverljiva, mada istovremeno neverovatna, i dok sam je slušao - verovao sam potpuno u nju, iako sam, iznenađen, pokušavao da ga uhvatim u laži. Uostalom, teško da bi dečak od petnaestak godina (ne samo što smatram da sam dovoljno mator i iskusan, nego jer imam dvoje dece koja su tu negde) mogao tek tako da me prevari.

Rekao je da će kola biti oprana za sat ipo. Posle i kog minuta više, ja dođem, on auto tek počeo da kvasi. Ljutito, u stvarnoj žurbi, ali nemajući kud, jer sam morao to da završim,a  da odem negde morao bih opet da čekam na red, pitam što mi je rekao za sat ipo, kad ih nije ni takao.

"Došli gazdini prijatelji, pa sam morao prvo njima da operem."

"Daj mi gazdin broj, da mu javim da zbog njegovih prijatelja nisu uslužene stvarne mušterije, i da više nikad neću ovde da dođem, a tu stanujem." 

"Ne mogu."

"Ma šta ne možeš, baš me briga. Operi ga samo spolja, vrati te patosnice i evo ti pola para, da idem. Ma daj mi njegov telefon."

"Ne mogu", priča mali i nastavlja da pere. "A zato što je tako, stalno gubimo mušterije, pa se posle na mene ljute."

"Kako ne možeš?"

"U zatvoru je. On je vođa Čuburskog klana."

Posle nekoliko sekundi zbunjenosti, pitam "Čuburskog klana?"

"Da im nisam oprao, prebili bi me. A on bi me ubio kad izađe za dve godine."

"Što radiš tu?"

"Moram."

"Šta si, brat, rođak?"

"Ne, ali perionica se vodi na mene." 

"Kako na tebe?"

"Naterao me."

"Što ne odeš u policiju?"

"Šta ću tamo. Oni sve znaju, pa ništa."

"Ajde, peri."

"A ti prijatelji, juče su prebili drugog radnika, eno ga u urgentnom, ali zaslužio je."

"Kako, bre, zaslužio?"

"Nešto im je rekao, a znao je da treba da ih ostavi na miru".

Još sam rekao da niko nije zaslužio da ga drugi prebije i da ne treba da tako razmišlja, seo sam za neki stočić i prelistao Kurir. Pustio sam ga da završi i platio sam punu cenu. Više nismo razgovarali.

 

 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Matija Novakovic Matija Novakovic 23:07 11.10.2007

da jesam, ali nisam

Mozda da sam u nekoj drugoj zemlji pa da odmah odem i prijavim to policiji, ali s obzirom da sam ovde, plasio bih se da prijavim da mene ne bi prebili... Toliko im verujem... A onda jos treba da poverujem da bi sve uradili kako treba i da taj decko ne bi zazalio sto me je sreo..
blue blue 23:25 11.10.2007

ahmmm

Paaa.. ne bi bilo lose da odete u perionicu za par dana i vidite da li je decko jos tamo.. i u kakvom stanju..
Vasa zabrinutost je sasvim na mestu, ali ... dobrim namerama su poplocana neka sasvim strasna mesta..
Hocu reci, ako nije jasno, mislim da ste ipak trebali da odustanete od ovog teksta, koji sasvim objektivno, moze biti vrlo koban za narecenog decka. Naravno, ako je njegova prica tacna.
Ako ste bas hteli da mu pomognete, bilo je i drugih nacina.. ovako ga samo izlazete kazni, ako prica procuri..
A moze da procuri i da se izlije, recimo u neki od narednih brojeva novina koje ste nonsalantno listali.. i usput smisljali ovu pricu...

inspekcija inspekcija 23:32 11.10.2007

Re: ahmmm

Hmmmmm... Kako moze perionica da se vodi na maloletno lice? :)
Mislim, klinac je dobio kredibilitet kao "mlad i nevin deckic"... Pogotovu kada se identifikuje sa rodjenom slatkom klinjazom. Ali, ha, ha, ho, ho... Nisi ti, dragi moj blogeru, radio u prosveti, sva je prilika. Kave mastovite gluposti ta "deca" umeju da izvale :))... Masta bledi sa godinama, setite se...
P.S. Ne poricem kategoricki i mogucnost verodostojnosti price, ali... skepsa mi je kud i kamo veca. :).
blue blue 00:00 12.10.2007

Re: ahmmm

Rekoh:
Naravno, ako je njegova prica tacna.

Naravno da deca izmisljaju i mastaju..
Ali, da li vam cela ta prica zaista, ali zaista zvuci Tako neverovatno, smrdi na SF, sta li?
Pa SF je malo dete prema toj tamo stvarnosti.
a vi to kao ne znate, i smeskate se sve u 16, sakrivsi se iza skepse, a sve ne poricuci kategoricki...
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 11:04 12.10.2007

Re: ahmmm

Kako moze perionica da se vodi na maloletno lice? :)

Sto da ne? Kao na vlasnika, a neki staratelj, kogod, upravlja.
Nebojša Spaić Nebojša Spaić 11:07 12.10.2007

Re: ahmmm

mislim da ste ipak trebali da odustanete od ovog teksta, koji sasvim objektivno, moze biti vrlo koban za narecenog decka

Detalji koji mogu da otkriju identitet su skriveni ili izmenjeni. Mozda nije bio decko, nego devojcica, mozda je Krst ili Kalenic, a ne Cubura.
Pri tom, sanse da kriminalci iz zatvora citaju blog B92 su manje nego da decku padne cigla na glavu dok ga udara grom.
blue blue 11:47 12.10.2007

Re: ahmmm

Mozda nije bio decko, nego devojcica


daaa. tacno ! a Mozda je i baba Zivana.

i daaaa, kriminalci u zatvorima nemaju veze sa spoljnim svetom..
i svi (u zatvorima i na ulicama a bogami i sire..) su sisali vesla.
dakle, nema razloga za brigu.
jesen jesen 23:53 11.10.2007

Slucaj je...

...za prijavljivanje...a ako taj decko laze....opet mu je potrebna pomoc.....
inspekcija inspekcija 00:21 12.10.2007

ahmmmmm...

Ponavljam pitanje:
Kako moze perionica da se vodi na maloletno lice? :)

Zatim: zasto bi taj preplaseni decko, ucenjen od strane "opakih likova" koji pakuju u Urgentni za neko tamo suvisno pitanje, potpuno nepoznatoj musteriji otvarao dusu i izlagao se ulozi "tuzibabe"?
Moj licni favorit je:
"Da im nisam oprao, prebili bi me. A on bi me ubio kad izađe za dve godine"
Eto kako lete decje glave za neopran auto! :)), a za tuzakanje - jok.
inspekcija inspekcija 00:25 12.10.2007

ahmmmm...

Pardon, za neopran auto, pre dve godine... :)
Geronimo Geronimo 01:25 12.10.2007

The Sopranos?

Ustvari, sigurno nije. To postoji samo u TV serijama na svu srecu.
inspekcija inspekcija 01:32 12.10.2007

Re: The Sopranos?

Ma, verujte u sta god Z E L I T E :))).
Geronimo Geronimo 02:00 12.10.2007

Re: The Sopranos?

Ma, verujte u sta god Z E L I T E :))).

Ma verujem ja u sve. Tipicna lakovernost :) Nego, secam se price onog atentatora koji je upucao Turskog ambasadora u Beogradu pa racunao - obavio posao, sad jos samo da ode niz ulicu, kad hoces vraga: ja ulicom a zamnom gomilia ljudi. Ja potrcim, potrce i oni. Ja stanem, izvadim pistolj, oni stanu. Ja pistolj u dzep pa opet potrcim, oni eto ih zamnom . To je pricao u zatvoru godinama posle dogadjaja, jos uvek zbunjen da na ovom svetu postoje "ludaci" koji smatraju da im je gradjanska duznost da uhvate kriminalca, pa sta kosta neg kosta.
U medjuvremenu, i mi postajemo svet ali mi se nekako cini da jos uvek velika vecina veruje da je "Bal na vodi" jedini film koji realno odslikava svetsku stvarnost. A autorovu dilemu dozivljavam kao - dal' da uradim kako mislim da treba ili da se pomirim da smo postali svet pa da se pravim "blesav"?
negros negros 03:11 12.10.2007

Re: The Sopranos?

heh...to je bilo u ono zloglasno komunisticko vrijeme...
sada poubijase pola Bg i stura je u drugom smjeru - ne pada nikom ni na kraj pameti da stavlja glavu na kocku kada su na obje strane sve suvi krimosi ...

i btw kod jurnjave za atentatorom na ambaadora stradalo je nekoliko ljudi. otac jednog mog znanca je ucestvovao u toj gradjanskoj hajci i ostao dozivotno paralizovan.
jer je atentator i pucao na one koji su ga jurili...
bata bata 08:43 12.10.2007

Na zalost

to je Beograd u kojem živimo...I da klinac laže,svi mi znamo da ovde ordinira masa takvog kriminalnog ološa.Kriminalci,polukriminalci,polubiznismeni...
Nevenana Nevenana 09:18 12.10.2007

Beograd danju...

Bilo da je istinita ili ne, ova priča je slika Srbije danas, i možda, naročito Beograda. Stvarno jeste nelogično da se perionica vodi na maloletnu osobu, i to je ono što mi govori da ova priča ima elkemente koji nisu istiniti, ali priča je grozna u svakom slučaju.
mariopan mariopan 12:26 12.10.2007

Re: Beograd danju...

Decko mozda stvarno samo IZGLEDA maloletno,da li mu je neko pogledao licnu kartu? Znam decu kojima je radnicka knjizica otvorena sa 16 godina a tako isto i licna karta i ne da rade nego ROBOVSKI RADE. Ta deca se po nasem zakonu zovu STARIJI MALOLETNICI ...ako taj zakon jos vazi..jer moja su secanja odavno...i iskoriscavaju ih do besvesti...ucenjuju ih ili ne placaju za rad ne retko se i fizicki obracunavaju da bi ih strahom naterali na poslusnost.

Vec dugo ne zivim u Beogradu i ne mogu da kazem da takva pojava i danas postoji ali u vreme moje mladosti tako su stradala mnoga deca. Dobije posao kod privatnika ..neki automehanicar ili lakirer,taj ga ne placa nego ga smesti u neku supu i uvek je ta supa skuplja od rada onog malisana, rada celodnevnog ,bez pauze ili toplog obroka,taj ako uspe da isprzi dva jaja ili casu jogurta da popije za ceo dan ...i nema plate,socijalnog...nista. Ako se povredi sledi otkaz i izbacivanje iz one supe....pa tu decu ne primecuje niko...nevidljivi su...to su decaci...a devojcice cuvaju tudju decu i rade po kucama pod istim uslovima...to takodje niko ne zna i ne primecuje....to su mali robovi NE POSTOJE ZVANICNO.

Ne pisem napamet...a ovo je tema koju prvi put vidim da se pozabavila i malim robovima i izaziva nevericu? A meni su za nevericu ljudi koji tu decu tako tretitaju. Ako postoji nacin treba proveriti na koga se vodi radnja i gde je onaj koji to dete drzi u strahu...pa ne znam kako ga spasavati...za to bi trebala sigurna kuca za decu ali takve kuce nema?
M a R k O M a R k O 12:42 13.10.2007

chubura je raj...

Nebojsha ako mislish na perionu u Vukice Mitrovic mogu ti reci par stvari. Prvo vlasnika licno poznajem, koji mi je pride i brat ali neko 6,7 koleno ili sl. Nemam s njim kontakta osim kada odem u pomenutu perionu i zateknem ga u istoj. On sigurno nije vodja Chuburskog klana, nije ni kriminalac bilo koje vrste. Verovatnija verzija priche je da je naleteo neki lokalac/mozda i krimi sa besnim kolima i to je to. A prichica tog klinca je poluistina ili potpuna neistina.

pozz

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana