Dizanje sidra I - priprema

odoh RSS / 02.07.2009. u 18:57

Pre nešto više od godinu dana moj tadašnji momamk i ja odlučismo da bi bilo lepo dići sidro iz ove jadne zemlje i potražiti neko vedrije mesto za žvot. Tih dana započesmo guglovanje do iznemoglosti, jer od 200 i nesto zemalja na planeti trebalo je izabrati samo jednu, onu pravu, u koju je moguće relativno lako emigrirati, u kojoj je relativno lako sebi omogućiti pristojan život, naći posao, nastaviti školovanje, čije će ti se uređenje dopadati.

Vrlo brzo smo odustali od južnoameričkih, afričkih i azijskih zemalja, a Evropu smo odbacili na samom početku - sindrom kiselog grožđa. Ostadoše dakle Severna Amerika i Australija. SAD, naravno, nisu dolazile u obzir zbog nedovoljne "socijalisticnosti" i svoje brutalnosti, a i nekako nam je tokom godina ispran mozak i u njega  je nasilno urezana neka, hmm, kakao bih to nazvala, odbojnost, netrpeljivost prema toj zemlji. Dakle, ostale su Kanada i Australija, šta drugo, nego ta dva iseljenička carstva.

U procesu dalje eleminacije izgubila je Kanada, što zbog svoje klime, što zbog, opet, sindroma kiselog grožđa, jer je tada vreme od apliciranja do konačnog dobijanja vize  iznosilo oko 3 godine. Ovo se na kraju pokazalo kao vrlo ispravna odluka, pošto je Kanada pod uticajem SEK-e redukovala izdavanje  PR viza.

Dakle, ostala je Australija, te polako, krenusmo u osvajanje njenog DIAC-a .

Da biste uopšte i aplicirali za australijsku iseljeničku vizu potrebno je uraditi poveliki posao, koji je u našem slucaju trajao oko 8 meseci i kostaooo...Dakle, prvo sto je bilo potrebno je položiti IELTS.

IELTS -  International English Language Testing System, je test sastavljen iz četiri dela kojim se proverava znanje/umenje čitanja, pisanja, slušanja i govorenja engleskog jezika. Testiranje se obavlja iskljucivo u prostorijama British Council-a i trenutno košta 14400 dinara. No, da biste izašli na ovaj ispit, potrebno je prethodno se pripremiti, kako biste postigli željene rezultate. U našem slucaju pripreme su trajale oko tri meseca, mesec dana samostalno i dva meseca uz pomoć profesora, za kojeg je dva puta nedeljnoi izdvajano 15e po dvočasu. Međutim, kada su stigli rezultati oni nisu zadovoljavali kriterijume zadate od strane DIAC-a. U svetu je uobicajeno da se da se ocene iz pojedinih testiranih sposobnosti kod kandidata raklikuju za 1. Naše ocene su bile:

Listening 8.5

Reading 7.5

Writing 6.5

Speaking 5.5

Razlika  između razumevanja i govora engleskog bila je sumnjivo velika!!! Istog dana kada smo u poštanskom sandučetu pronašli rezultate ispita, odlučili smo da tražimo remark, koji se obavlja u Londonu i tada je koštao 60 funti. Nakon 6 nedelja dobili smo odgovor u kojem nam je saopšteno da je ocena iz Speaking-a ispravljena na 7!!! Sada žalimo što nismo tražili remark Writing-a, jer bi nam samo pola ocene više donelo dodatne poene kod DIAC-a. Napominjem da nam je novac koji smo uplatili za remark kasnije vraćen, jer je ocena promenjena. Na žalost, novac se mora podići lično, tako da ako neko pravi evidenciju troskova slobodno može ostaviti tih 60 funti na istoj, posto smo ih potrosili na razna vozikanja na relacijama Novi Sad - Beograd i Novi Sad - Zrenjanin, prikupljajući dokumentaciju.

SKILL ASSESSMENT je sledeći neizbežan korak koji morate napraviti, ukoliko želite da aplicirate za iseljeničku vizu Australije. U zavisnosti od  zanimanja potrebno je obratiti se jednoj od institucija  koje vrše assessment. U našem slučaju to je bio ACS. Ovo zadovoljstvo nas je koštalo 450 AUD, a u cenu nisu uračunati troškovi vađenja dokumenata, overe njihovih fotokopija, prevođenja i DHL-a. Moja slobodna procena je da je na to potrošeno dodatnih 300e.

Rezultate Skill Assessment-a smo dobili oko 6 nedelja kasnije, čime smo ispunili sve preduslove za apliciranje za Australijsku Skilled - Independent (Migrant) Visa (Subclass 175).

Nastavak sledi uskoro..



Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana