Život

Aseksualnost, čemu?

vladimir petrovic RSS / 08.07.2009. u 18:18

No sex, please!

                                                                                   How can you tell an asexual designed a street? The "Not enter" signs are at all intersections.

 

 

 

Da li slučajno poznajete nekoga ko je u svojim najboljim godinama (recimo od dvadesete do četrdeset i pete), ali  kome do seksa nije stalo ni koliko do lanjskog snega? Ič.

Ili ste, možda, čuli da takva osoba uopšte postoji - osoba koja ne samo da seks smatra «životinjskim i odvratnim», već jednostavno nema nikakve stavove po tom pitanju osim što zna da je seks ni u kojoj formi ne - interesuje?

Nisu ovo neozbiljna pitanja, mada smo u mesecu julu, letnjem vremenu u kome se uglavnom izbegavaju preozbiljne teme.

Zapravo, ovo jeste ozbiljno pitanje. Jer, kažu, da postoje osobe koje su aseksualne.

Po definiciji, aseksualci su osobe koje ne doživljavaju ama baš nikakvu seksualnu privlačnost, ni prema suprotnom ni prema istom polu, te jednostavno nemaju interesa za seks.No sex please, we're asexual! Dakle, aseksualci postoje, bilo da oni same sebe tako vide i doživljavaju, bilo da  ih drugi tako vide.

Da se razumemo: ovde se ne radi o sporadičnim situacijama, kada čoveku nije stalo ni do čega, pa ni do seksa. Jer se smatra da se mnogi ljudi, povremeno, nadju u takvim situacijama. Ovde se radi o trajnim situacijama, u kojima jedna osoba živi i radi bez ikakve želje za seksom. Ni sa kim, ni u koje vreme.  I sebe, s pravom, smatra normalnom. Takve osobe, medju onima koji se ne kriju, često nose majice sa natpisima u stilu: "Ponosan sam što sam aseksualan" ("Asexual and proud", "Glad to be asexual"), i majice lepo izgledaju.

Time se proširuje stereotipna šema čovekove seksualnosti. Pored većinske heteroseksualnosti (muško-žensko) i manjinske homoseksualnosti (muško-muško, žensko-žensko), te biseksualnosti (istovremena seksualna privlačnost prema osobama oba pola), postoji i - aseksualnost. S tim u vezi, aseksualci sve više dižu glas širom sveta, od Novog Zelanda do Kanade i šire, da im se prizna status "seksualne orijentacije", odnosno da budu priznati na način kako su to homoseksualci i biseksualci (valjda po onome rezonu da «i nemanje stava o nečemu jeste - stav»).

A naučnici istražuju i istražuju. Nedavno je ugledni američki "The Journal of Sex Research" objavio istraživanje Antonija Bogarta (Anthony Bogaert), psihologa i eksperta za ljudsku seksualnost na jednom kanadskom univerzitetu, da oko jednog procenta odraslih apsolutno nema interesa za seks (About one percent of adults have absolutely no interest in sex, according to a new study, and that distinction is becoming one of pride among many asexuals). To je kasnije preneo još ugledniji "New Scientist", tako da je tema aseksualnosti dobila na značaju.  Prema tome, ako su homoseksualci i biseksualci u manjini u odnosu na heteroseksualce, aseksualci su u još većoj (ili manjoj) manjini. Tek jedna osoba na 100. Ali - postoje.  

Da li aseksualci mogu da vole? Svakako. Romantična privlačnost se odvaja od seksualne privlačnosti. U njihovom slučaju bliskost sa nekom osobom nije, dakle, bazirana  na seksualnoj privlačnosti, već na želji da se ima veza sa nekim. Onako - platonski. I to može biti solidna veza.

Mnogim ljudima nije jasno kako jedna veza može da funkcioniše bez seksa, jer seks vide i kao izraz, odnosno potvrdu ljubavi. Za aseksualce seks nikako nije izraz ljubavi, te im je takvo shvatanje strano (cinični aseksualci kažu ako bi se seksanje smatralo "izrazom ljubavi" onda bi prostitutke bile najvoljenija bića na svetu). Jer, kao što se može imati seks bez ljubavi, tako se može imati ljubav - bez seksa.

Ako hoćemo da budemo realni, moramo reći i ovo: ako je neko aseksualac, to ne mora da znači da nikada nije ni sa kim imao seks; aseksualnost samo znači da takve osobe ne privlače druge osobe na "onaj uobičajeni način". Naime, neki aseksualci su, ipak, probali seks, pa su shvatili da im to nije ništa značilo. I umesto da zamere partneru "što ih nije oborio s nogu", uvidjaju da je stvar u njima samima, te da ih niko ne može seksualno uzbuditi. Medjutim, kod nekih se povremeno javlja odredjena seksualna želja, pa tada masturbiraju, ali ne žele da "idu do kraja", odnosno upuste se u seksualni odnos sa nekom drugom osobom, bilo muškom bilo ženskom. A oni koji (eventualno) probaju, bivaju razočarani, dok je onima tvrdokornima, svaka pomisao na seksanje potpuno odbojna i grozna.

Smatra se da aseksualnost nije isto što i frigidnost. Frigidnost znači izostanak seksualnog uzbudjenja, ali ne i nedostatak želje, dok kod aseksualnosti nema - želje. Srce neće, a u tome ga mozak podržava. Naravno, moguće je da je neko bude istovremeno aseksualan i frigidan.

A kako stoji stvar sa aseksualcima i institucijom braka? Najpre, neki kažu da ima brakova u kojima seks, posle nekoliko godina, prestaje. Neverovatno, ali je tako. Naime, seksolozi tvrde da postoje osobe koje se seksaju jedno odredjeno vreme, skoro reda radi, a onda prestanu, jer shvate da ih samo seksanje ne privlači, da im dolazi čak kao veliki teret. Nepotrebno akanje. Ali te osobe ne traže (obavezno) da žive same. Zato ima ne mali broj veza u kojima je jednoj osobi stalo do druge, ali se seks ne praktikuje. Ima i slučajeva da aseksualci ulaze u bračnu vezu zato što žele da imaju dece. Problem za takve je u tome što ne vole redovno praktikovanje seksa, pa to može zasmetati bračnom partneru, ukoliko nije tolerantan, i dovesti do teškoća i prekida braka.

S druge strane, treba razlikovati aseksualce  i od onih koji ne žele da udju u bračne vode, jer celibat je stvar izbora,  a aseksualnost nije.

Naime, aseksualci tvrde da aseksualnost nikako nije stvar izbora (baš kao što isto tvrde i homoseksualci), već da se oni radjaju takvim. Prema tome, ideja da aseksualce treba lečiti je besmislena. (Uzgred budi rečeno, pakosnici ukazuju da je san mnogih gejeva da naidju baš na aseksualne žene; onda mogu i hoće da se vežu sa njima, jer im je stalo do braka, ali zele da imaju punu slobodu da izvan te veze rade šta hoće i s kim hoće).

Naravno, tvrdnja da postoje aseksualci stvara nelagodnost kod nekih, koji smatraju da su "sva ljudska bića - seksualna bića", odnosno da je seksualnost prirodna osobina ljudskog bića. Stoga, skoro sve religije seks vide kao «dar od Boga», jer služi za prokreaciju. Neke od njih, recimo, otvoreno se protive ideji da čovek ne želi da ima decu, pa to smatraju grehom. Zato nemaju razumevanja za aseksualce baš kao što nemaju razumevanja ni za homoseksualce.  

Imajući u vidu da se već u drugoj polovini prošlog veka svetsko javno mnjenje umnogome promenilo u odnosu na ljudsku seksualnost, u smislu veće tolerancije različitosti, ima izgleda da će i aseksualci, s protekom vremena,  sve više biti uvažavani.

Medju poznatim ličnostima bilo je aseksualaca. Zapravo, o njima se spekulisalo da su bili aseksualci, mada ima glasina da su neki od njih bili biseksualci/gejevi:

Isaac Newton (1643-1727), fizičar

Immanuel Kant (1724-1804), filozof

Nikola Tesla (1856-1943), pronalazač

Frederic Chopin (1810-1849), kompozitor

Maurice Ravel (1875-1937), kompozitor

Erik Satie (1866-1925, kompozitor

Antonio de Oliveira Salazar (1889-1970), političar

Salvador Dali (1904-1989), slikar

Hans Christian Andersen (1805-1875) pisac

H. P. Lovecraft (1890-1937), pisac

John Ruskin (1819-1900), kritičar

Emily Brontë (1818-1848), pisac,

Jorge Luis Borges (1899-1986), pisac

Florence Nightingale (1820-1910), aktivista

Ralph Nader (1934-), aktivista

Simone Weil (1909-1943), filozof

Otto Warburg (1883-1970), naučnik

Pál  Erdős (1913-1996), matematičar

Karl Lagerfeld (1933-), modni dizajner

Cliff Richard (1940-), pevač

Steven Patrick Morrissey (1959-), pevač

Naravno, ova lista se može proširivati.

Ako znate nekoga, dodajte ga. Makar i ne bio slavan. Važno je da ga znate, ili da znate za njega.  Ne mora biti 100 posto tačno, jer u životu ionako ništa nikada nije stoprocentno tačno.

 

Atačmenti



Komentari (548)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

g.radicevic g.radicevic 18:27 08.07.2009

ja jedino chuo...

za evnuhe

al valjda iz opravdanih razloga
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:43 08.07.2009

Re: ja jedino chuo...

G. Radičević
...ja jedino čuo za evnuhe

Evnusi su bili uškopljeni, aseksualci nisu.

Ali ima nekih sličnosti.
Aseksualci su, uslovno rečeno, u boljoj poziciji, ne samo zato što nisu štrojeni, već zato što su uglavnom ponosni na svoje stanje, a evnusi (as far as I know) to nisu bili.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:34 09.07.2009

Re: ja jedino chuo...

Kad je reč o onoj listi slavnih, dobrovoljni celibat zarad viših ciljeva, treba razlikovati od aseksualnosti.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:18 09.07.2009

Re: ja jedino chuo...

Vojislav Stojković
Kad je reč o onoj listi slavnih, dobrovoljni celibat zarad viših ciljeva, treba razlikovati od aseksualnosti.

Sa ovim se, naravno, slažem. Ali nisi pomogao kako da razlikujemo to na šta ti ukazuješ.
Ako ciljaš samo na Nikolu Teslu, njega ne treba braniti od nas ovde.
Rekao sam da njegovo ime figurira na svetskim listama aseksualaca.
Ako misliš na druge ličnosti sa te liste, daj nam primere.

Naravno, sve liste ove vrste podležu spekulacijama i često su nedovoljno tačne. Ali su simptomatične. Ipak nešto govore.

Još uvek je aktuelan zanimljiv post Antonaccija o Kafki, u čijem prezentiranju si ti imao značajnu ulogu.
Elem, Antonacci je tamo bio našao za shodno (to si ti primetio i citirao u tvom uvodnom slovu) da kaže da, suprotno verovanju nekih da je Kafka bio aseksualan, ima pokazatelja da on to nije bio.
To je jedan stav i meni je bilo drago da ga pročitam, jer i meni lično Kafka nije baš delovao kao čovek sa jakim seksualnim nagonima.

Ovo pričam zato što Kafke (ipak) nigde nema na svetskim listama aseksualaca! A Nikole Tesle ima! A Borhesa ima. I još nekih. (Bio je i Mark Tven, pa sam ga izostavio).

P. S. Istovremeno podsećam da sam ja u mom tekstu naveo da postoji razlika izmedju onih koji se dobrovoljno odlučuju za celibat i onih koji su rodjeni kao aseksualci; da kod ovih prvih u pitanju je IZBOR, a kod drugih nije u pitanju IZBOR. Znamo da oni koji žive u celibatu ne retko imaju veoma izražene seksualne nagone, da često ne mogu da ih skriju, pa čak i izazivaju skandale.

Tako da nemamo naklonosti da ih brkamo, već ih u startu razlikujemo
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:27 09.07.2009

Re: ja jedino chuo...

Vidim, vladimire, lepo si izučio temu.
Zaista ne znam ko je sa liste rođeni aseksualac, a ko je u dobrovoljnom celibatu.
antioksidant antioksidant 18:43 08.07.2009

.

Aseksualnost, čemu?
smanjivanju konkurencije?
angie01 angie01 18:43 08.07.2009

hm, da,..

već jednostavno nema nikakve stavove po tom pitanju osim što zna da je seks ni u kojoj formi ne - interesuje?

da nije ispravnije- da nema nagon, a ne stavove?!!!
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:45 08.07.2009

Re: hm, da,..

Angie01
...da nije ispravnije- da nema nagon, a ne stavove?!!!

Da, u pravu si.
angie01 angie01 18:49 08.07.2009

Re: hm, da,..

a zar se Nikola Tesla nije sam oderako tog dela zivota, kako ne bi rasipao snagu, vreme i koncentraciju,..

"Seksualni zivot igra veliku ulogu u zivotu svakog coveka. Priroda je stvorila privlacnost polova, da bi obezbedila opstanak ljudskog roda. Misljenja sam, medjutim, da seksualni zivot ometa intelektualni rad. Pre nego sto sam dosao do otkrica obrtnog magnetnog polja, morao sam da koncentrisem svu svoju umnu snagu za taj eksperiment. Da sam se odao seksualnom zivotu, ne bi dosao do tog otkrica."
myredneckself myredneckself 19:13 08.07.2009

Ima

jedna jednačina za aseksualce

da li znaš rešenje?!
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:53 08.07.2009

Re: hm, da,..

Angie01
...a zar se Nikola Tesla nije sam odrekao tog dela zivota, kako ne bi rasipao snagu, vreme i koncentraciju,..


Prvo, na Internetu ima više (različitih) listi poznatih aseksualaca, i skoro na svima figurira ime Nikole Tesle (ne daju se obrazloženja).
Drugo, postoje oni koje bismo po današnjim kriterijumima mogli okarakterisati kao aseksualcima, ali koji u svoje vreme nisu voleli da se tako o njima misli. (Termin: Coming out je mnogo kasnijeg datuma).
Treće, postoji ona priča o pesniku Lazi Kostiću koji je pokušavao da nagovori Teslu da se oženi lepom Lenkom Dundjerski, ali nije uspeo.
Četvrto, čovečanstvo je zahvalno Tesli za njegove izume, pa je danas skoro irelevantno kakvim životom je Tesla živeo.
Peto, u tekstu sam pomenuo da neki ljudi (recimo kaludjeri) ostaju u celibatu - svojom voljom. Dakle, nema seksa, ali to je zato što oni ne žele da ga imaju. A aseksualci, ovi današnji, tvrde da oni nisu od te fele, jer aseksualnost kod njih nije njihov izbor.
Dakle, ako je Teslino apstiniranje bilo njegov izbor, ja to cenim, ali bi to trebalo da uvaže njegovi biografi i svi oni koji pišu o njemu.
Na kraju, ja podjednako cenim sve vrste seksualnosti, uključujući i aseksualnost. Nikako mi nisu bliži ljudi iz jedne od tih seksualnih kategorija zato što su baš - u njoj, jer svaka je prava. Svako neka živi svoj život.

Moja namera je bila da ukažem na postojanje aseksualaca, jer se ne govori mnogo o njima.
antonacci antonacci 00:26 09.07.2009

Re: hm, da,..

a zar se Nikola Tesla nije sam oderako tog dela zivota, kako ne bi rasipao snagu, vreme i koncentraciju,..


Ako neko smatra da je seks nešto što zahteva da mu se posveti ogromna snaga, vreme i koncentracija, to meni liči kao da to posmatra kao obavezu koja ga odvraća od nećeg što je važnija aktivnost... to je možda naznaka aseksualnosti. (Pretpostavljam.)
wukadin wukadin 08:35 09.07.2009

Re: hm, da,..

a zar se Nikola Tesla nije sam oderako tog dela zivota, kako ne bi rasipao snagu, vreme i koncentraciju


I ja bih rekao da je to kod njega bila stvar svesnog izbora i (možda bolnog) odricanja. Kao i kod Aleksandra, koji je iz istog razloga izbegavao kontakte sa ženama (nije ozbilno dokazano da je bio gej), sve dok se nije prekasno setio da ostavi naslednika. Prekasno, jer dete nije stiglo da nasledi carstvo što je (možda, ne možemo znati) izmenilo tok istorije.
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:29 09.07.2009

Re: hm, da,..

Wukadin
... I ja bih rekao da je to kod njega bila stvar svesnog izbora i (možda bolnog) odricanja

OK, verujmo da je to bilo svesno Teslino odricanje.
A svako odricanje je (manje-više) bolno.
Dobro je što se u Teslinom slučaju to odricanje - isplatilo. (Ipak, da dozvolim sebi da budem malo vulgaran, nadam se da je on - bar masturbirao).
(nije ozbilno dokazano da je Aleksandar bio gej),

Hm. A nije ozbiljno dokazano ni da nije bio gej (zapravo, on je bio pre - biseksualac). Sve je relativno. I ništa ne može više sprečiti gejeve/biseksualce da ga obavezno (dakle, bez ikakvog kolebanja) stavljaju na "Listu slavnih homoseksualaca", he, he, he...
cassiopeia cassiopeia 19:19 08.07.2009

...

Koga nešto više interesuje može da pročita na sajtu AVEN - Asexual Visibility and Education Network. Osnivač sajta je David Jay koji se i sam deklariše kao aseksualna osoba.

Super ti je tema. Natera me da prošetam google-om i natrčah na ovaj sajt.
Toliko tema otvaraš ovom pričom.

Mnogim ljudima nije jasno kako jedna veza može da funkcioniše bez seksa, jer seks vide i kao izraz, odnosno potvrdu ljubavi.


A psihoterapeut Zoran Milivojević u svojoj knjizi Formule ljubavi o pojavi izjednačavanja ljubavi i seksa govori kao o jednoj od zabluda u ljubavi i da tu dolazi do potpunog preklapanja pojma "ljubav" s pojmom "seks". I kaže da se partneri mogu voleti a da seks među njima ne funkcioniše. Naravno ovo će biti prepreka za one kojima je seks ogledalo ljubavi.
omega68 omega68 19:55 08.07.2009

Re: ...

I kaže da se partneri mogu voleti a da seks među njima ne funkcioniše.

Neka mi se slobodno jave žene iz tih brakova ( ako nisu aseksualne )
Vladimire znaš šta je najgore u životu?
Da brojiš tuđe pare i spavaš SAMO sa svojom ženom
Mislim, ko ne bi postao aseksualan?
cassiopeia cassiopeia 20:01 08.07.2009

Re: ...

Neka mi se slobodno jave žene iz tih brakova ( ako nisu aseksualne )
Vladimire znaš šta je najgore u životu?


More Omega njima očito nije do seksa.

Da ti se jave...ccc
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:36 09.07.2009

Re: ...

Omega
Neka mi se slobodno jave žene iz tih brakova ( ako nisu aseksualne )

Pošto je već prošla jedna noć, radoznalo se pitam da li si dobio PP?
reanimator reanimator 10:06 09.07.2009

Re: ...

omega68
Vladimire znaš šta je najgore u životu?Da brojiš tuđe pare i spavaš SAMO sa svojom ženom

Ima i gore..da ti je na sve to i žena asexualna :)
Unfuckable Unfuckable 12:11 09.07.2009

Re: ...

Ima i gore..da ti je na sve to i žena asexualna

ili obrnuto - eto radosti za komšije
angie01 angie01 19:27 08.07.2009

Re: evo malo dodatka:

mimi09 mimi09 19:45 08.07.2009

Re: evo malo dodatka:

Da dopunim spisak





Nataša Rambova, udata za Valentina - najmagičnijeg muškarca onog vremena, a potpuno aseksualna.
Bili Piton Bili Piton 19:42 08.07.2009

u svojim najboljim godinama

(recimo od dvadesete do četrdeset i pete)

Znaci dogodine idem u staro gvozdje, divota, thank you SO very much

PS Salvador Dali nije bio aseksualan, vukla ga je svojevremeno Mia Ferou na orgije u Ist Vilidzu - doduse, tvrdi se da je on bio samo "aktivni posmatrac".
angie01 angie01 19:53 08.07.2009

Re: u svojim najboljim godinama

tvrdi se da je on bio samo "aktivni posmatrac".


Gala ga je uvukla u ljubavni trougao, Dali, Gala, Pol Elijar!
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:00 08.07.2009

Re: u svojim najboljim godinama

Bili Piton
..Znaci dogodine idem u staro gvozdje, divota, thank you SO very much

Ne ljuti se, to sam lupio tek onako... jer nisam siguran koja je gornja granica, ako je uopšte ima.
Premda, posle 45. godine čovek se više ne oseća baš mladim, zar ne?

Što se Salvadora Dalija tiče, izgleda da je bio aseksualan. Prvo je Federico Garcia Lorca pokušavao da ga zavede, pa nije uspevao, pa posle Gala, žena pesnika Elijara, koja je napustila muža da bi Daliju služila kao muza... Pa ovaj primer što ti navodiš...

Medjutim, Dali je bio "personality", voleli ga mi ili ne.
mimi09 mimi09 20:01 08.07.2009

Re: u svojim najboljim godinama

A i zamisli orgije sa Miom Ferou - bolje da je išao sa njenom mamom Morin O'Saliven!


Bili Piton Bili Piton 20:08 08.07.2009

Re: u svojim najboljim godinama

mimi09
A i zamisli orgije sa Miom Ferou - bolje da je išao sa njenom mamom Morin O'Saliven!


E, ali....isto su pitali i Frenka Sinatru (dok su bili zajedno), kao "sta ce ti bre ona" a on onako u pola glasa, zamisljeno, odgovorio: "but guys...she's so hot..."

Izvor za ovu anegdotu kao i prethodnu gore sa Dalijem je sjajna neautorizovana i vrlo kriticka biografija Vudija Alena, autor je Dzon Bakster.

Vlado, da li je - sto bi reko Milutin - jedan de fakto drkaXija zbilja aseksualan?

Ne ljutim se, naravno, zavitlavam se...a jos u meni plama ima....(za izvoz)
selica_nena selica_nena 23:25 08.07.2009

Re: u svojim najboljim godinama

Ne ljuti se, to sam lupio tek onako... jer nisam siguran koja je gornja granica, ako je uopšte ima.
Premda, posle 45. godine čovek se više ne oseća baš mladim, zar ne?

Aaaaaaaj, za srce me ujede! Dobro, ne baš mlada, ali u najboljim godinama (tešim se ja). Što reče jedna moja ispisnica - tebi, bre, sve godine najbolje.

Inače, poznajem momka od 26 koji je po sopstvenom priznanju potpuno aseksualan. E sad, da li mu je to nedostatak nagona ili samopouzdanja, ne mogu da tvrdim, ali mi se čini da je ovo drugo po sredi.
antonacci antonacci 00:30 09.07.2009

Re: u svojim najboljim godinama

Salvador Dali nije bio aseksualan, vukla ga je svojevremeno Mia Ferou na orgije u Ist Vilidzu - doduse, tvrdi se da je on bio samo "aktivni posmatrac".


Mislim da je Dali bio impotentan, a ne aseksualan. Mada je mogao biti i jedno i drugo, valjda.

A u te spiskove baš nešto i ne verujem. Dokazati da je neko bio homoseksualac i biseksualac je kud i kamo lakše nego dokazati da je bio aseksualan. Prosto postoje naznake da je imao aferu sa tim i tim ili je to napisao, rekao, neko svedočio o tome, its. Ali kako neko može da otkrije dokaze da neko nije imao libido? Osim ako se neko tako zvanično ne deklariše, meni se čini da se aseksualnost posthumno nikako ne može dokazati.
Bili Piton Bili Piton 00:43 09.07.2009

Re: u svojim najboljim godinama


Mozda je bio i impotentan, moguce je i to. I da ne ostane nekazano, sasvim se slazem da je bio ne samo personaliti nego jos xyz on top.

Sa spiska su mi nekako najblizi Sopen, Ravel i Sati. Sopenu se osim platonske pripisuje i erotska veza sa Zorz Sand, a Sati je bio totalni cudak (u jednom periodu svog zivota konzumirao je iskljucivo hranu bele boje i sa tavanice su mu visili bicikli, or so the legend has it). Sve i da je bio aseksualan (a ne bi me zacudilo) drago mi je (kao i u Ravelovom, pa i Sopenovom slucaju) da u muzici ima toliko puno culnog i erotskog. Isto se zapravo odnosi i na Dalija.
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:38 09.07.2009

Re: u svojim najboljim godinama

Bili Piton
Mozda je bio i impotentan, moguce je i to. I da ne ostane nekazano, sasvim se slazem da je bio ne samo personaliti nego jos xyz on top.

Sa spiska su mi nekako najblizi Sopen, Ravel i Sati. Sopenu se osim platonske pripisuje i erotska veza sa Zorz Sand, a Sati je bio totalni cudak (u jednom periodu svog zivota konzumirao je iskljucivo hranu bele boje i sa tavanice su mu visili bicikli, or so the legend has it). Sve i da je bio aseksualan (a ne bi me zacudilo) drago mi je (kao i u Ravelovom, pa i Sopenovom slucaju) da u muzici ima toliko puno culnog i erotskog. Isto se zapravo odnosi i na Dalija.

Odličan komentar. Potpisujem svaku reč.
antioksidant antioksidant 22:15 13.07.2009

: ))))))))))))))))


моша

живела прва страна

dunja73 dunja73 20:08 08.07.2009

pljacka

Vladimir, ja ti znam ovih koliko hoces ..
Evo bas imam jednu poznanicu , 4 godine sa frajerom
jednom godisnje imaju seks ..
mis.im ,nije da ih znam
Najbolji je jedan lik koji otvoreno o svojoj aseksualnosti govori , imao je par puta sex
sa nekom bivsom(a kakva ce biti ja bivsa)
i jako se zalaze da se ukine prostitucija u Nemackoj , jer po njegovom
to
gore dole i taj rad , odu evrici i pljacka se narod..
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:20 08.07.2009

Re: pljacka

Dunja73
jako se zalaze da se ukine prostitucija u Nemackoj , jer po njegovom
to .. gore dole i taj rad , odu evrici i pljacka se narod


Izgleda da ima mnogo više aseksualaca medju mladima nego što se - veruje. Engleske novine često o tome pišu.

A ovaj što se zalaže za ukidanje prostitucije u Nemačkoj, svojoj državi ne želi dobro, jer ukidanjem prostitucije država bi bila u gubitku (povećava se armija nezaposlenih, nema poreza i drugo).
Neka one rade svoj posao

Edit:
Naknadno se setih one poznate izreke Svetog Avgustina (De Ord. 2.12):

"Prostitucija je društvena neophodnost. Zabranite prostitutke... i stvorićete haos u društvu zbog nezadovoljene požude"...
drug.clan drug.clan 21:58 08.07.2009

Re: pljacka

vladimir petrovic
Dunja73
jako se zalaze da se ukine prostitucija u Nemackoj , jer po njegovom
to .. gore dole i taj rad , odu evrici i pljacka se narod


Izgleda da ima mnogo više aseksualaca medju mladima nego što se - veruje. Engleske novine često o tome pišu.

A ovaj što se zalaže za ukidanje prostitucije u Nemačkoj, svojoj državi ne želi dobro, jer ukidanjem prostitucije država bi bila u gubitku (povećava se armija nezaposlenih, nema poreza i drugo).
Neka one rade svoj posao

Edit:
Naknadno se setih one poznate izreke Svetog Avgustina (De Ord. 2.12):

"Prostitucija je društvena neophodnost. Zabranite prostitutke... i stvorićete haos u društvu zbog nezadovoljene požude"...


To nikada nisam kontao. Ako je prostitucija prodaja seksa za pare onda negovo ukidanje ne bi dovelo do viska pozude vec do porasta naturalne razmene. Nakon ovoliko vekova shvatili smo da i zene i muskarci podjednako vole seks pa ne vidim zasto bi se novac morao i tu upetljavati.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:19 08.07.2009

Re: pljacka

Evo bas imam jednu poznanicu , 4 godine sa frajerom
jednom godisnje imaju seks ..

Ako je on aseksualan, daj njoj moj PP
dunja73 dunja73 22:34 08.07.2009

Re: pljacka

Ako je on aseksualan, daj njoj moj PP

dunja73 dunja73 22:37 08.07.2009

Re: pljacka

pa ne vidim zasto bi se novac morao i tu upetljavati

Pa ako ste ozenjeni , a rado biste promenili partnerku zakratko,
novcem to mozete ,bez konsekvenci
( ja tako mislim)
drug.clan drug.clan 22:48 08.07.2009

Re: pljacka

dunja73
pa ne vidim zasto bi se novac morao i tu upetljavati

Pa ako ste ozenjeni , a rado biste promenili partnerku zakratko,
novcem to mozete ,bez konsekvenci
( ja tako mislim)


a ako ste zena i rado biste promenili partnera zakratko nadjete se sa ovim ozenjenim odozgo i resena stvar, bez konsekvenci! I bez novca.
dunja73 dunja73 23:00 08.07.2009

Re: pljacka

a ako ste zena i rado biste promenili partnera zakratko nadjete se sa ovim ozenjenim odozgo i resena stvar, bez konsekvenci! I bez novca.


Konsekvence u vasem primeru nisu iskljucive ( emotivnost, da budete izlupani od necijeg muza, da se skrivate , riziko od ponavljanja ..itd
I bez novca.

kako ?
jedino ako ste sponzoran ,a hotel ,a pice ,a ovo ono ,
i to vam duplo skuplje neg` ovamo
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:03 08.07.2009

Re: pljacka

kako ,jedino ako ste sponzoran ,a hotel ,a pice ,a ovo ono ,
i to vam duplo skuplje neg` ovamo

Potpuna istina.

Pričao mi čovek
dunja73 dunja73 23:16 08.07.2009

Re: pljacka

Potpuna istina.

Pričao mi čovek


eto drug clan , znaci ovo bez novca krizajte slobodno
antonacci antonacci 00:34 09.07.2009

Re: pljacka

Izgleda da ima mnogo više aseksualaca medju mladima nego što se - veruje. Engleske novine često o tome pišu.


Teško da ih ima više, samo je verovatno njihova vidljivost sada veća. Pretpostavljam da je odnos hetero-homo-bi-aseksualnih osoba uvek isti u prirodi (ako pođemo od pretpostavke da je seksualnost urođena i genetski determinisana).

Pre pedeset godina neko je mogao da bude aseksualan, ali su šanse da taj neko nije mogao to da definiše, pa nije mogao ni da se deklariše kao aseksualan. Danas odeš na google i saznaš sve što želiš da saznaš. A i na svu sreću evropska društva pokazuju taj jedan opšti trend razvijanja tolerancije i ohrabrivanja različitosti, pa se može slobodno pričati o tome.
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:13 09.07.2009

Re: pljacka

Antonacci
Teško da ih ima više, samo je verovatno njihova vidljivost sada veća

Pa nisam ja rekao da ih sada ima više nego ranije nego baš ovo drugo - da su sada hrabriji da se iskažu i da traže da budu prihvaćeni.

Stoga mi je milo da vidim da novine (pomenuo sam Independent i Guardian iz Londona) sve češće pišu o njima, sa pozitivnim intonacijama, odnosno sa razumevanjem. A ako nekoga razumete, onda ga prihvatate tel-quel (takvog kakav jeste). Kakvog ga je Bog dao. Ili kakvog ga je Priroda stvorila, ako nekome to više odgovara.

drug.clan drug.clan 12:52 09.07.2009

Re: pljacka

dunja73
a ako ste zena i rado biste promenili partnera zakratko nadjete se sa ovim ozenjenim odozgo i resena stvar, bez konsekvenci! I bez novca.


Konsekvence u vasem primeru nisu iskljucive ( emotivnost, da budete izlupani od necijeg muza, da se skrivate , riziko od ponavljanja ..itd
I bez novca.

kako ?
jedino ako ste sponzoran ,a hotel ,a pice ,a ovo ono ,
i to vam duplo skuplje neg` ovamo



A sta bi sa onim plast sena, sumarak, zadnje sediste....
dunja73 dunja73 13:43 09.07.2009

Re: pljacka

A sta bi sa onim plast sena, sumarak, zadnje sediste....


Integracijom u EU
plastovi sena nestaju , zamenjuju ih "bale" ,
Na svakom ulazu u sumarak je onaj crveni okrugli znak , ama
bas na svakom,
a ovo zadnje sediste moze da vas kosta 300 € ...
also..
drug.clan drug.clan 14:14 09.07.2009

Re: pljacka

dunja73
A sta bi sa onim plast sena, sumarak, zadnje sediste....


Integracijom u EU
plastovi sena nestaju , zamenjuju ih "bale" ,
Na svakom ulazu u sumarak je onaj crveni okrugli znak , ama
bas na svakom,
a ovo zadnje sediste moze da vas kosta 300 € ...
also..


sloboda...

izgleda EU podstice razvoj te grane privrede posto je to jedna od retkih koja je ostala u evropi: Sto bi ameri rekli: "to je dobro za ekonomiju"
dunja73 dunja73 22:22 09.07.2009

Re: pljacka

izgleda EU podstice razvoj te grane privrede posto je to jedna od retkih koja je ostala u evropi: Sto bi ameri rekli: "to je dobro za ekonomiju"



Izgleda da niste u pravu ,al` hajde...

izgleda EU podstice razvoj

alexlambros alexlambros 20:15 08.07.2009

asexualnost

vrlo sumnjam u postojanje, sem kao nekakvog oblika neuroticne, potisnute sexualnosti ...
ima mnogo slucaja da se ljudi prosto opredeljuju za asexualnost jer ne mogu da se pomire sa svojom pravom sexualnoscu, najcesce homosexulanoscu ...

a za tu neurozu i uopste mrznju prema telu, culnom, eroticnom, uzitku, zenama ... covecanstvo ima da zahvali jednom histeriku i neurasteniku, poznatijem kao sv. Pavle ... koji je mazohizam i ideale netelesnosti, celibata, asexualnosti, mizoginiju itd ... jednom bizarnom kampanjom medju neukima i nepismenima, nametnuo kao svojevrsnu kompenzaciju za mrznju prema samom sebi, bolesnom i impotentnom ... a vladajuce strukture je prihvatile kao odlicno sredstvo za kontrolu masa ...

za dalje citanje preporucujem poglavlje "Pavlova kontaminacija" iz knjige "Ateoloska rasprava", Misela Onfrea ..
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:17 08.07.2009

Re: asexualnost

Alexlambros,
Uz sve uvažavanje, ja sam sklon da se ne slažem sa tobom oko dva pitanja o kojima ti tako često pišeš:
1. religija
2. seksualnost.
Po ostalome (recimo: umetnost) verovatno bismo se umnogome slagali, he, he, he...

Jer tvoji stavovi o religijama i seksualnosti mi prilično deluju kao stavovi čoveka koji je sklon samoobmanjivanju.

Stoga, nisi u pravu kada sumnjaš, o Tomo neverni, u postojanje aseksualaca per se...
Ima ih, veruj mi. Ja čak mislim da je njihov postotak malo viši nego što naučnici danas pokazuju (dakle, više od 1 posto, a to nije beznačajan postotak).
I aseksualci nisu foliranti, koji prikrivaju svoju homoseksualnost.
Trebalo bi malo dublje posmatrati seksualnost uopšte.

A o Sv. Pavlu ne bih hteo govoriti ovom prilikom. Jer moje spoznaje značaja sv. Pavla za hrišćanstvo su na dijametralno suprotnoj poziciji od tvojih.

So be it.
antonacci antonacci 00:39 09.07.2009

Re: asexualnost

vrlo sumnjam u postojanje, sem kao nekakvog oblika neuroticne, potisnute sexualnosti ...
ima mnogo slucaja da se ljudi prosto opredeljuju za asexualnost jer ne mogu da se pomire sa svojom pravom sexualnoscu, najcesce homosexulanoscu ...


Postoji, takođe, mnogo slučajeva gde se iz istih razloga homoseksualci deklarišu kao biseksualci. Postoje i slučajevi - naročito u muslimanskim zemljama - gde homoseksualci masovno menjaju pol, iako nisu transseksualni, jer bi u suprotnom bili obešeni ili pak ubijeni na neki kreativniji način.

To sve ne isključuje postojanje aseksualnosti. Samo komplikuje stvari.

histeriku i neurasteniku


Nije da branim Pavla, ali on nije mogao biti ni histeričan, a naročito nije mogao biti neurasteničan, makar u psihijatrijskom značenju tih reči. Mnogo drugih stvari je mogao biti - psihotičan, šizofren, šizoidan, mogao je imati ego-distoničnu homoseksualnost, biti neurotičan zbog te svoje neraščišćene seksualnosti, mogao je biti i impotentan, kao što kažeš - ali neurasteničan, jako teško.
topcat topcat 00:51 09.07.2009

Re: asexualnost

alexlambros
vrlo sumnjam u postojanje, sem kao nekakvog oblika neuroticne, potisnute sexualnosti ...
ima mnogo slucaja da se ljudi prosto opredeljuju za asexualnost jer ne mogu da se pomire sa svojom pravom sexualnoscu, najcesce homosexulanoscu ...

a za tu neurozu i uopste mrznju prema telu, culnom, eroticnom, uzitku, zenama ... covecanstvo ima da zahvali jednom histeriku i neurasteniku, poznatijem kao sv. Pavle ... koji je mazohizam i ideale netelesnosti, celibata, asexualnosti, mizoginiju itd ... jednom bizarnom kampanjom medju neukima i nepismenima, nametnuo kao svojevrsnu kompenzaciju za mrznju prema samom sebi, bolesnom i impotentnom ... a vladajuce strukture je prihvatile kao odlicno sredstvo za kontrolu masa ...

za dalje citanje preporucujem poglavlje "Pavlova kontaminacija" iz knjige "Ateoloska rasprava", Misela Onfrea ..


Ako govoriš o Pavlu bilo bi ok da pročitaš njegove poslanice, a ne repliku na nešto o čem malo za promjenu - nemaš pojma.
Specijalno za tebe, ovaj je veliki Sveti čovjek pripremio nekoliko citata :

Čuvajte se da vas tko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom

...muželežnici neće vidjeti kraljevstva nebeskog


Može dalje? Ili još boli?

...muželežnici neće vidjeti kraljevstva nebeskog ( ponavlja se...kao mantra )

Žene! slušajte svoje muževe kao što treba u Gospodinu

Muževi! ljubite žene svoje i ne srdite se na njih


(Uporno tražim pavlovu mržnju "prema samom sebi"...a ne ide mi...)

A zarad puka koji možda nije upućen, ali se za razliku od tebe ne pravi kompetentnim za raspravu, kad Pavao govori "ne dotiči se žene" - obraća se učenicima koji imaju širiti "radosnu vijest". Dalje kaže, ako se "dotaknu žene" da moraju ispunjavati obaveze. Dakle, prevedeno - onome tko ima zadatak putovati svijetom šireći Kristov nauk (što je tada uključivalo progon, zatvor, tamnice itd) je bolje da NEMA FAMILIJU, da bi se mogao 100% koncentrirati na Djelo.

(i dalje tražim "bizarnu kampanju"...a nailazim na najobičniju - praktičnost)

Seksualnost je kao program.
Možemo ga koristiti ili samo isključiti.
Veliki znanstvenici i umjetnici su često bili "aseksualni" - ne što su bili homoseksualci (koja glupost!) nego jer im je u usporedbi s onim što su stvarali, sex bio bez veze.
Ali ti to, kao i slični kojima su svi, pa i starac Pavle, krivi za vlastite seksualne frustracije - ne razumiješ.
alexlambros alexlambros 01:24 09.07.2009

Re: asexualnost

Ako govoriš o Pavlu bilo bi ok da pročitaš njegove poslanice a ne repliku na nešto o čem malo za promjenu - nemaš pojma.

srecom, eto tebe da me prosvetlis ... fantasticno sta vera uradi mozgovima ljudi.
alexlambros alexlambros 01:27 09.07.2009

Re: asexualnost

(Uporno tražim pavlovu mržnju "prema samom sebi"...a ne ide mi...)


Pavle:

Ubijajte svoje telo i odvucite ga u ropstvo. Ucinite kao ja.

Uzivam u slabostima, uvredama, prinudama, proganjanjima, strahovanjima, Hrista radi.



alexlambros alexlambros 01:28 09.07.2009

Re: asexualnost

Čuvajte se da vas tko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom


A ovo je genijalno zaista, sva bedastoca hriscanstva u jednoj recenici. Pored mrznje na telo i culno tu je mrznja i na inteligenciju. Odlican citat. Svaka cast.
topcat topcat 01:32 09.07.2009

Re: asexualnost

alexlambros

srecom, eto tebe da me prosvetlis ... .

Ne laskaj si.
Govorim o elementarnom poznavanju pojmova, kao što su npr. osnove kršćanstva.
topcat topcat 01:35 09.07.2009

Re: asexualnost

alexlambros

Pavle:

Ubijajte svoje telo i odvucite ga u ropstvo. Ucinite kao ja.

Uzivam u slabostima, uvredama, prinudama, proganjanjima, strahovanjima, Hrista radi.


Ako ti nije teško, daj potkrijepi ove nebuloze citatom.
Nekim Pavlovim...a ne tračevima o Pavlu.
topcat topcat 01:39 09.07.2009

Re: asexualnost

alexlambros
Čuvajte se da vas tko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom


A ovo je genijalno zaista, sva bedastoca hriscanstva u jednoj recenici. Pored mrznje na telo i culno tu je mrznja i na inteligenciju. Odlican citat. Svaka cast.


Mislim da se citat odnosi na prodavanje magle.
One iste koju su tebi prodali Dawkins & co.

No hard feelings Lambros...nisi se dobro pripremio.
Bili Piton Bili Piton 01:39 09.07.2009

Re: asexualnost

topcat

( ponavlja se...kao mantra )


Pa ono jes malo zapeo blue in the face oko toga, reka bi covek da ga tu nesta bas svrbi.
topcat topcat 01:42 09.07.2009

Re: asexualnost

Bili Piton

Pa ono jes malo zapeo blue in the face oko toga, reka bi covek da ga tu nesta bas svrbi.

Da ga je svrbilo, počešao bi se.
To sam ja ponovila za lamborsa...trept...trept...

Rijetko se može pročitati "bujica" njegovih komentara.
Bili Piton Bili Piton 01:43 09.07.2009

Re: asexualnost



A pa tako reci
topcat topcat 01:45 09.07.2009

Re: asexualnost

Alaj si ti brz, Bili!
Ne stignem ni editirati tipfelere...
Bili Piton Bili Piton 01:47 09.07.2009

Re: asexualnost



Pisacom masinom naucio sam se sluziti pre nego sto sam naucio da pisem
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:23 09.07.2009

Re: asexualnost

Alexlambros
sva bedastoca hriscanstva u jednoj recenici

Ružno je preterivati u nečemu, pa i u ovim tvojim plitkim osudama hrišćanstva.

Kada govoriš o religijama, deluješ mi kao mali Djokica koji se udara u prsa da bi nešto dokazao, što nema veze ni sa čim. Ja u stvari mislim da se ti sve vreme šališ... na šta imaš pravo.

Što se Sv. Pavla tiče, trebalo bi njegov lik sagledati u celosti pa onda prosudjivati o njemu, a ne na osnovu istrgnutih citata. Mnogi (s pravom) smatraju da je on stub Novog zaveta; sa ignorisanjem njegove uloge ne može se shvatiti Biblija. A kao svaka sveta knjiga, pisana pre tako mnogo vremena, ona sadrži i neke stvari koje a priori nisu prihvatljive nekima danas, ali to ne umanjuje njen sveopšti značaj za hrišćansku civilizaciju - osnovu Zapada.
alexlambros alexlambros 12:08 09.07.2009

Re: asexualnost

Ako ti nije teško, daj potkrijepi ove nebuloze citatom.


1. Kor. IX, 27

mnogo je simpaticno kad se vernici pozivaju na potkrepljivanje citatima a sve sto znaju jeste da mantraju stalno iznova iste gluposti.
anyhow, ko kod se upoznao s osnovama krscanstva, moze samo da se ispovraca.
alexlambros alexlambros 12:10 09.07.2009

Re: asexualnost

Mnogi (s pravom) smatraju da je on stub Novog zaveta; sa ignorisanjem njegove uloge ne može se shvatiti Biblija.

On i jeste stub Novog zaveta, zato je ta "civilizacija" tako jadna i vonja na mazohizam i smrt ... kao i on za zivota
alexlambros alexlambros 12:12 09.07.2009

Re: asexualnost

Mislim da se citat odnosi na prodavanje magle.


vi ste genijalac. i ovde se moje ucesce u bilo kakvoj diskusiji s vama zavrsava.
imate herca da pricate o prodaji magle sa stanovista apologetike krscanstva. alal vera za intelektualni pristup. vi ste ocigledno verni Pavlov sledbenik jer se strogo cuvate da vam neko ne proda maglu, kako on sam kaze ... tako da je sva mudrost sveta za vas u onoj bedastoci od novog zaveta ....
alexlambros alexlambros 12:50 09.07.2009

Re: asexualnost

To sam ja ponovila za lamborsa...trept...trept...


Impliciras da sam gay, zbog toga sto sam protiv hriscanstva?
Naravno, ne pada mi napamet da se legitimisem pred bilo kim, ispod casti mi je, ali ovo je odlicna ilustracija toga kako radi verski mozak ... imas nesto protiv krscanstva, znaci da si ili komunista ili sodomit, nikako, recimo, epikurejac ...

Heaven is a place on Earth ... vi se cuvajte za raj i andjeoske trube, ja cu, naravno, da bludnicim dok sam ziv ... za mene pitanje nije ima li zivota posle smrti (jer nema), vec ima li zivota pre smrti ... a vi nastavite da se odusevljavate ovim Pavlovim gnojem i cirevima ... takve su mu i poslanice ... maramu na glavu i nemoj slucajno da citate nesto drugo, da vam ko ne bi prodao maglu ...
Unfuckable Unfuckable 12:56 09.07.2009

Re: asexualnost

vi se cuvajte za raj i andjeoske trube, ja cu, naravno, da bludnicim dok sam ziv

samo nemoj, nemoj po glavi druže plavi
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:02 09.07.2009

Re: asexualnost

Unf
...samo nemoj, nemoj po glavi druže plavi

Unfuckable Unfuckable 13:08 09.07.2009

Re: asexualnost

Pižone, vi'š koja je složena situacija, leđa uza zid !
cult cult 13:48 09.07.2009

Re: asexualnost

alexlambros

Heaven is a place on Earth ... vi se cuvajte za raj i andjeoske trube, ja cu, naravno, da bludnicim dok sam ziv ... za mene pitanje nije ima li zivota posle smrti (jer nema), vec ima li zivota pre smrti ... a vi nastavite da se odusevljavate ovim Pavlovim gnojem i cirevima ... takve su mu i poslanice ... maramu na glavu i nemoj slucajno da citate nesto drugo, da vam ko ne bi prodao maglu ...


Stepen bludničenja, medjutim, jednak je i u vernika i u ostalih. Čak mislim da su vernici, usled opterećenja frustracijama koje vera nameće, jos zaebaniji. No, to ih ne sprecava da osudjuju druge i javno i u sebi. Ta neizbezna hipokrizija verujucih je ono sto mene fascinira.
topcat topcat 15:14 09.07.2009

Re: asexualnost

alexlambros


1. Kor. IX, 27

mnogo je simpaticno kad se vernici pozivaju na potkrepljivanje citatima a sve sto znaju jeste da mantraju stalno iznova iste gluposti.
anyhow, ko kod se upoznao s osnovama krscanstva, moze samo da se ispovraca.


Vidim da te još peku ruke od diranja Biblije...a ja ipak nisam tako nemilosrdna da te na to ponovo tjeram.
Ako ti se povraća od iste, to je tvoje pravo, ali ono što nikako ne razumiješ je da ti to ne daje pravo da sve oko sebe tjeraš na povraćanje.

Malo elementarne pristojnosti, kad već nema znanja iz pojedinih oblasti - ne bi bilo na odmet.

Uživaj u svom bludničenju.
Ne znam zašto...ali javlja mi se priča o onom poglavici koji je bijelom čovjeku svojevremeno poručio da će se jednoga dana udaviti u vlastitom izmetu.
alexlambros alexlambros 15:52 09.07.2009

Re: asexualnost

Vidim da te još peku ruke od diranja Biblije


samo mozak ...

inace, elementarno znanje ... ma hajdete ... vi ste zena Jedne Knjige ... ostalo je magla i filozofija

u izmetu se vec davimo svi, zahvaljujuci likovima poput Pavla, Nazingera, Konstantina itd ...

vladimir petrovic vladimir petrovic 16:04 09.07.2009

Re: asexualnost

Unf
vi'š koja je složena situacija, leđa uza zid !

Ma jeste. Više se ne saginjem ni cipele da zapertlam na javnom mestu... he, he, he...
alexlambros alexlambros 17:12 09.07.2009

Re: asexualnost

Ma jeste. Više se ne saginjem ni cipele da zapertlam na javnom mestu... he, he, he..


simpaticni ste, a i simptomaticni, kolko se lozite bezveze ... tesko da ko ne moze da se savlada kad se sagnete da se zapertlate ... wishful thinking
drug.clan drug.clan 18:07 09.07.2009

Re: asexualnost

Citiranje Biblije je uglavnom sakrivanje iza autoriteta i svetosti knjige!
vishnja92 vishnja92 19:39 09.07.2009

Re: asexualnost

ma hajdete ... vi ste zena Jedne Knjige ...

a ti to znas - odakle? slosilo ti se od sve te kafe?

postoji vas par autorcica koji na svojim blogovima brisete sve na sta nemate odgovor u svom planinskopotocnom mozgu, ali vas to ne sprecava da idete naokolo i lupetate, sebi na rados'.
e pa baki, drugi put se raduj negde drugde.

topcat i ja se nikada necemo sloziti oko religije, ali nisi ti taj koji ce da joj kaze sta ona jeste a sta nije, a da te se tek tako pusti.

jel grupisanje? grupisanje.
jel prosek? prosek.
begaj u svoj neprosek i ne penji se vise vamo.

i ubuduce da si pristojan prema Topcat. i prema svima drugima kad mrdnes sa svog bloga.
ili se nauci osnovnoj pristojnosti.

(klipan jedan mediokritetski)
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:56 09.07.2009

Re: asexualnost

Alexlambros
...simpaticni ste, a i simptomaticni, kolko se lozite bezveze...


Reklo bi se da su ti proradili svadjalački impulsi!

I da se nepotrebno ljutiš.

Nemoj.

Što lepo reče Topcat
No hard feelings Lambros

Ja ovu razmenu mišljenja shvatam kao pokušaj da približimo stavove oko shvatanja aseksualnosti.

Jer, ponovo ukazujem da nisu u redu ovi tvoji stavovi, sa kojima si startovao:
Alexlambros
Aseksualnost - vrlo sumnjam u postojanje, sem kao nekakvog oblika neuroticne, potisnute sexualnosti ...
ima mnogo slucaja da se ljudi prosto opredeljuju za asexualnost jer ne mogu da se pomire sa svojom pravom sexualnoscu, najcesce homosexulanoscu ...


Zaista mislim da bi se ti morao korigovati i sveobuhvatnije sagledati sve varijetete ljudske seksualnosti.

Oko hrišćanstva - svaki razgovor s tobom izgleda kao jalov posao. Stoga, ja ne bih više o tome.

Calm down. Think pink
cult cult 20:13 09.07.2009

Re: asexualnost

drug.clan
Citiranje Biblije je uglavnom sakrivanje iza autoriteta i svetosti knjige!


Što gabor?

evo ja bih citirao:

"Videh zatim izlaziti iz mora zver koja imaše sedam glava i deset rogova
i na rogovima deset kruna, a na glavama svojim imena hulna.
Zver koju videh beše velika kao leopard noge joj kao u medveda
čeljusti njene kao čeljusti lavovske. Aždaja joj dade silu..."

Mislim....
halucinogeni chit-chats posle celovecernjeg srkanja caja od maka...tako nekako.
Unfuckable Unfuckable 20:29 09.07.2009

Re: asexualnost

lambrose, nemoj opet da krenemo sa smajlijima
alexlambros alexlambros 21:20 09.07.2009

Re: asexualnost

halucinogeni chit-chats posle celovecernjeg srkanja caja od maka...tako nekako.

alexlambros alexlambros 21:24 09.07.2009

Re: asexualnost

ili se nauci osnovnoj pristojnosti.

uciteljice, uciteljice ... jel sad mogu iz coska da se igram s decom?
Unfuckable Unfuckable 21:25 09.07.2009

Re: asexualnost

topcat topcat 21:33 09.07.2009

Re: asexualnost

Smajli bi puno toga riješio.

Ali nema potrebe...pošto mene ne bole ruke ni glava kad čitam citate koje mi kolege blogeri preporuče, otvorila sam navedenu poslanicu koja malog Alexa jako peče.

Ja dakle tako trčim - ne kao besciljno, tako udaram šakom - ne kao da mlatim vjetar, 27o krotim svoje tijelo i zarobljavam da sam ne budem isključen pošto sam drugima propovijedao.

Dakle, za najneupućenijeg i kako to obično biva - najglasnijeg - Pavao je trebao biti primjer i "nositi križ" svoga posla, stoga je morao isključiti tjelesnost: osim iz razloga da ne bi bilo "priča jedno - radi petnaesto", obzirom na to što je starac kasnije prošao, poprilično je logično da se (znajući unaprijed kako će biti) nije upuštao u sklapanje braka. Ne znam kako su odgovornost, požrtvovnost za opće dobro, plemenitost ili npr. moral upropastili svijet.
Zaista ne razumijem.

U vezi citiranja svetih knjiga i skrivanja iza autoriteta - mišljenja sam da uvijek treba citirati mjerodavne knjige. Pošto je starac Pavle prozvan kao krivac za sva zla koja su nas snašla, u obranu su pozvani i mjerodavni su njegovi spisi, a ne rječnik stranih riječi ili zaključci sa ateističkih skupova. Kad bi čovjek sve što mu je novo čitao bez predrasuda (koje tako rado drugima spočitava) komunikacija bi bila jednostavnija.

'bemti, od turističkog agenta u pokušaju, ispadoh još malo pa...

Ne moramo se slagati, pa ni po pitanju religije (gdje bi došli kad bi svi isto mislili) - ali se moramo poštivati.

(Lambros u čudu : po...po...pošššš...pošššštaaa? )


edit:
da, to je taj smajli. ; )))
crossover crossover 21:38 09.07.2009

Re: asexualnost

žvaleks
uciteljice, uciteljice ... jel sad mogu iz coska da se igram s decom?

Шта теби није јасно?
topcat topcat 21:40 09.07.2009

Re: asexualnost

crossover

Шта теби није јасно?

Da je neodgojen.
vishnja92 vishnja92 21:47 09.07.2009

Re: asexualnost

'bemti, od turističkog agenta u pokušaju, ispadoh još malo pa...

aha-ha, a ti nemoj sad da se izvlacis, ovaj ti nije dovoljan izgovor...
topcat topcat 21:55 09.07.2009

Re: asexualnost

vishnja92
aha-ha, a ti nemoj sad da se izvlacis, ovaj ti nije dovoljan izgovor...


Ajde dobro, napravit ću licencu za vodiča - da ne budemo u prekršaju kad sjednemo u busić!
Bili Piton Bili Piton 23:18 09.07.2009

Re: asexualnost


Imam jednu primedbu - nemojte vas sedamnaes na jednog.

Ako vec mora redaljka neka bude in gentlemanly & orderly fashion.

crossover crossover 23:48 09.07.2009

Re: asexualnost

Bili Piton

Imam jednu primedbu - nemojte vas sedamnaes na jednog.

Ako vec mora redaljka neka bude in gentlemanly & orderly fashion.

ОК Били, слажем се, од сад један по један :)))
И да знаш, то чиним теби за љубав, а не због Кристине.
Bili Piton Bili Piton 00:05 10.07.2009

Re: asexualnost



Earth, Wind & Luuuuv.....

a pricamo o aseksualnosti....

Hvala, got me mighty groovin' at this late hour
crossover crossover 00:14 10.07.2009

Re: asexualnost

Ма каква асексуалност, то бре не постоји. То је Владимир измислио па нас замајава овде по блогу :)))
Ако и постоји, ово лечи ту болест, сигурно.
Bili Piton Bili Piton 00:22 10.07.2009

Re: asexualnost


Mislim se - ocu necu, dal da kacim, kacio sam vec, da ne rasturamo temu bez veze, ali, moram

All questions about sensuality answered in one song




Sori Vlado na trolcini, he made me do it







alexlambros alexlambros 02:26 10.07.2009

Re: asexualnost

Ja dakle tako trčim - ne kao besciljno, tako udaram šakom - ne kao da mlatim vjetar, 27o krotim svoje tijelo i zarobljavam da sam ne budem isključen pošto sam drugima propovijedao.


pise doslovce: ja ubijam svoje telo i odvlacim ga u ropstvo ... istu recenicu vuk karadzic preveo je - morim telo svoje i trudim se kako sam drugima propovijedajuci izbacen ne budem.

mada mislim da ste s onim citatom o filozofiji i magli rekli sve sto se ima reci, ne mogu da ne dodam i ovo:

Zene vase da cute u crkvama, jer se njima ne dopusta da govore, nego da slusaju, kao sto i zakon govori.
Ako li hoce cemu da se nauce, kod kuce muzeve svoje neka pitaju, jer je ruzno zeni da govori u crkvi.

Pavle, Kor. I, 14; 34

cheers ...
alexlambros alexlambros 02:30 10.07.2009

Re: asexualnost

Ne znam kako su odgovornost, požrtvovnost za opće dobro, plemenitost ili npr. moral upropastili svijet.


Moral? bezocni falsifikator ...
alexlambros alexlambros 02:33 10.07.2009

Re: asexualnost

Unfuckable


Leci se. Znam da stalkeri imaju neostvarene fantazije u odnosu na svoje obozavane. Ali ...
It just never going to happen! Face it.
vishnja92 vishnja92 05:46 10.07.2009

Re: asexualnost

Imam jednu primedbu - nemojte vas sedamnaes na jednog.

pa vidis da nas je opkolio!
vladimir petrovic vladimir petrovic 07:09 10.07.2009

Re: asexualnost

Bili Piton
... Ako vec mora redaljka

Dozvoli da se našalim:

Nekako mi nije uputno pominjati termin "redaljka" u prilici kada se govori o aseksualnosti, odnosno totalnom nedostatku seksualne želje, he, he, he....

A sada da kažem ozbiljno da mi nije drago što se ovaj razgovor o i oko aseksualnosti izrodi u pomalo nedžentlmenski obračun pojedinaca, u kojima je, izgleda, od ranije "čučao animozitet"...

Dakle, držimo se teme, bez redaljki

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana