O LETU, ALI PRAVOM!

Filip Mladenović RSS / 08.07.2009. u 23:44

U ovom falš letu, koje je počelo kišurinama i bujicama, red je da se kaže neka reč o pravom letu!

Od svih godišnjih doba, leto je u političkom smislu najpoštenije i najiskrenije: tada se istina razgolićuje!

Pored gole istine, leto otkriva i kakav je čiji kvalitet. Na visokim letnjim temperaturama tačno se može razlikovati lako kvarljiva roba od one kvalitetetne i trajnije.

Leti je i mnogo usijanih glava. Ali, na sreću, te usijane glave više ne hrle na mitinge ili na front, kao nekada, već na najbližu plažu ili u hladovinu.

Leti se hvata debela hladovina, što je kakva-takva uteha pored tankih koverata sa platama i osrednjih honorara od rada na crno.

Leti se može i pocrneti, što je takodje utešno, pošto smo obično ili požuteli od muke ili pozeleneli od besa.

Leto je godišnje doba poznato po visokim temperaturama. Priroda je u groznici, pa su neophodni hladni oblozi od piva, špricera ili sokova sa ledom.

Takodje, leto je doba karakteristično po školskom raspustu i godišnjem odmoru. Dakle, jedino doba u godini kada je dozvoljeno bežanje sa časova i sa radnih mesta.

Leti se masovno putuje raznim prevoznim sredstvima: kolone izbeglica iz velikih i malih gradova sele se na mora, na planine ili u sela. Oni koji ostaju više ne moraju da se guraju u autobusima, po trotoarima i u podzemnim prolazima.

Zaštitni znak leta svakako su lubenice: tolike su vrućine da se ulice i kontejneri znoje, jer se sokovi lubenica cede na sve strane.

Ako je jesen poznata po svadbama i berbama groždja, onda je leto rezervisano za vašare.

A na vašarima, ozvučenim pretečama današnjih buvljaka, čak i u vremenima komunizma vladali su zakoni tržišne ekonomije. Dakle, leto sa vašarima bilo je neko vrsta avangarde privatizacije i preduzetničkog duha u Srbiji.

Leto je godišnje doba kada su i velike rasprodaje: na visokim temperaturama tope se cene, pa ih je onda lakše mazati po unutrašnjosti novčanika i džepova.

Leti se odvija bezbroj svakojakih festivala, smotri i priredbi, medju kojima se izdvaja sabor trubača. Leti se sabor trubača dešava samo u jednom mestu, u Guči, a u ostalim godišnjim dobima svi smo trube, pogotovo s jeseni, kad krene nova školska godina.

Leto je posebno privlačno za one sa debljim novčanicima. Tada njihovi novčanici idu na poseban tretman dijete, koji se obično odvija na moru. More - to je so i voda, ali je samo za manjinu - luk i voda. Većina je, kao i posle izbora, razočarana: hteli bi, tj. glasali su za more, a dobili su - lavor.

I najzad, leto je godišnje doba kada se masovno otvaraju galerije zadnjica, pupkova, butina, ledja i ostalih delova tela širom naših gradova i varošica.. Izložbe se otvaraju svaki čas, na svakom mestu, izložbeni eksponati prolaze i prolaze, dok se posmatrači - kulturno uzdižu.

Jednom rečju, leto je kao statistika: mnogo otkriva, ali ono najvažnije skriva!



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mimi09 mimi09 02:57 09.07.2009

Leto s Nurejevim



Popodne jednog fauna
mirelarado mirelarado 18:02 09.07.2009

Re: Лето са Сантаном & друштвом

Лето је. Put Your Lights On:

g.radicevic g.radicevic 09:43 09.07.2009

volim leto

slopi slopi 12:52 09.07.2009

leto nasssusno

To zvuči kao tako dooooobrooo leto! Hvala F
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:21 09.07.2009

Lep tekst

Hvala
madam_mym madam_mym 13:14 11.07.2009

dok se posmatrači - kulturno uzdižu.

mirjana_kovacevic mirjana_kovacevic 01:20 15.07.2009

Leto...

je super

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana