Kinutia

Milutin Milošević RSS / 09.07.2009. u 15:52

MajorMurugu.png

Kinuthia Murugu 1961 – 2009 (© WSF/ Joshi Shimizu)

Kinutia Murugu, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Kenije, umro je rano jutros u bolnici u Najrobiju gde se oporavljao od posledica napada uličnih razbojnika.

***

Kinutia je bio jedan od najboljih regionalnih direktora koje je Svetski skautski biro imao poslednjih decenija. Posle odlične vojne karijere (napustio je vojsku kao perspektivan major), odabrao je da se okuša u organizaciji koju je mnogo voleo. Preuzeo je Afričku kancelariju u teško vreme - bez resursa, sa malim brojem ne baš kvalitetnih saradnika, na siromašnom i podeljenom kontinentu kojim je još vladao sumorni duh tragičnih događaja u oblasti Velikih jezera. Predanošću, izvornom smirenošću koju je imao, mudrim rešenjima koja su pogađala srž problema i otvorenošću kojom je privlačio ljude uspostavio je strukturu koja je odlično opsluživala nacionalne organizacije.

Ostao je 5 godina sa nama a onda ga je sam predsednik države pozvao da preuzme Ministarstvo omladine i sporta i doprinese razvoju projekata i programa koji će ponuditi bolju budućnost mladima. Po očekivanju, imao je i tamo samo odlične rezultate.

 

***

Upoznao sam ga na vrlo zanimljiv način. Nekako se pogodilo da je njegova prva poseta Ženevi bila u vreme kada sam i ja bio tu (tada takodje u poseti). Kinutia je došao u našu kancelariju dok sam ja nešto bio izašao. Moja tadašnja šefovica ponudila ga je "nečim specijalnim sa Balkana" (prirodno, uvek sam donosio po flašu prave domaće). Odgovor je bio: "Ah, mora da je rakija". Vrativši se u kancelariju, krenuo sam da se upoznam sa njim. Sačekao me je sa "Dobar dan, dobra rakija!"

Iznenađenje je bilo potpuno. Kinutia je početkom devedesetih, kao pripadnik Kenijskog kontingenta UNPROFOR-a službovao po Krajini. Pričao je sa simpatijama o gostoprimstvu koje je iskusio. Prirodno, kad god smo se posle vidjali imali smo o čemu da porazgovaramo.

 

***

Kinutiu je napala banda uličnih razbojnika pre tri nedelje, oko 3 sata noću. Kako je odbio da izađe iz kola, pucali su u njega, u ruku i grudi. Oteli su ženu koja je bila sa njim, maltretirali je i ostavili zajedno sa zapaljenim otetim kolima koje su koristili. Policija veruje da je ista banda te noći učinila još nekoliko razbojništava, a dva dana pre toga ubila jednog profesora Kenijata Univerziteta. U jednoj od akcija narednih dana, ubijena su tri pripadnika bande.

Doktori su izvadili metak iz Kinutijinih grudi. Oporavak je tekao dobro, a već prve vesti su govorile da nije u životnoj opasnosti. Nažalost, njegovo telo nije izdržalo, iako je bilo sasvim dobrog zdravlja.

Kenijski premijer Raila Odinga izjavio je danas da su "kriminalci ukrali zemlji, a posebno njenoj omladini, prijatelja i službenika koji je trebalo da živi kako bi im i dalje služio".

 

***

U našem garderoberu još stoji jakna koju je Kinutia zaboravio pre tri godine. Nikako da mu joj pošaljemo. Sad je kasno.

Moje kolege poslednji put su ga videle na Samitu skautskih organizacija Afrike, krajem aprila. Kažu da je pasionirano govorio o tome kako treba zaboraviti izgovore i učiniti sve moguće da se nadarenost i sposobnost mladih Afrike pretvori u bolji svet kontinenta.

 

***

Ne znam kao bih ja reagovao u situaciji u kojoj je Kinutia bio. Pretpostavljam da bih učinio isto, da bih instiktivno bio hrabar kao što je i on bio.

Ja sam do sada imao sreću da u čudnoj a lepoj zemlji u kojoj sam živeo ceo život ne upadnem u takvu situaciju. Kinutija nije imao tu sreću u svojoj čudnoj a prelepoj zemlji koju poslednjih godina potresaju nemiri.

 

Kinutia, dear friend

Довиђења



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 15:59 09.07.2009

afrika

ljudi koji ne poznaju dovoljno afriku ne mogu da zamisle koliko je kriminal tamo zayeban


oni na aerodromima imaju lazne carninske i pasoske kontrole gde ocerupaju stranca dok ulazi u zemlju. Verovatno da preduhitre svoje kolege.

mi smo na poslu imali vise testova koji te edukuju kako da se ponasas u africi. Ono sto sam zapamtio da se klincu od 8 godina sa utokom moras obracati kao predsedniku drzave i pokazati pun respekt inace si najebao. I td.

Bas mi je zao coveka.



Kako je odbio da izađe iz kola, pucali su u njega, u ruku i grudi.


kakva kobna greska

margos margos 16:24 09.07.2009

Re: afrika

Bas mi je zao coveka.

I meni.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:27 09.07.2009

Re: afrika

klincu od 8 godina sa utokom moras obracati kao predsedniku drzave i pokazati pun respekt inace si najebao

Kinutia je radio upravo za dobrobit takvih klinaca
Blade Runner Blade Runner 16:56 09.07.2009

Re: afrika

I meni.

chole10 chole10 21:06 09.07.2009

Re: afrika

kako tretirati ovu naoruzanu osobu? Kao dete (maloletnika) lili regularno naoruzano lice? Ako dejstvije na vas da li treba da uzvratite vatrom ili, ako uspete da mu otmete "igracku", da mu lupite par samara i oterate kuci? Ako vam ubije nekog bliznjeg pred vama ili vas rani, sta onda? Necu da spinujem ali gradjanski rat je ludnica.

Steta za coveka. Mogao je dosta da ucini za mlade Kenije.
margos margos 21:48 09.07.2009

Re: afrika

Kinutia je radio upravo za dobrobit takvih klinaca

Moj bivši suprug preko sporta jednog domca izvlačio iz kriminala, vodao ga po Evropi i svetu na razna takmičenja, momak se oženio, dobio dete i onda jedan mamin i tatin sin koji je bio nedovoljno dobar za sport ode u kriminal i krene da vrbuje ovog. Bivši poludi i zapreti mu, a ovaj krimos mu se isceri u lice i kaže: ''Ajd da se kladimo da ću ja za mesec dana da porušim sve što si radio tri godine i da ću da ga vratim u kriminal.''
I uspeo je... Mnogo je lakše rušiti, nego graditi.:(
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:00 09.07.2009

Re: afrika

Mnogo je lakše rušiti, nego graditi :(

Nažalost, ovo je surova istina. Svet je još uvek više nepravedan nego pravedan
Inner Party Inner Party 18:52 11.07.2009

Re: afrika

margos
Bas mi je zao coveka.

I meni.


+1


Biljana 77 Biljana 77 16:32 09.07.2009

Mir duši

Nažalost nesrećne zemlje imaju tu tendenciju da nekako "izgube" najbolje što imaju. Nismo ni mi u tome bolji.. setimo se Dragana Maksimovića, koji je takođe život izgubio kao žrtva besmislenog nasilja.
Za tvog prijatelja:
AlexDunja AlexDunja 16:37 09.07.2009

...

strasno je kad izgubis prijatelja.
jos stranije kada ode na tako jeziv nacin.
zao mi je, milutine.
Time Bandit Time Bandit 17:25 09.07.2009

žalosno

pasionirano govorio o tome kako treba zaboraviti izgovore i učiniti sve moguće da se nadarenost i sposobnost mladih Afrike pretvori u bolji svet kontinenta.


Žao mi je što ste izgubili prijatelja i dobrog saradnika u nepotrebnom nasilju koje je preplavilo Afriku.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:35 09.07.2009

Re: žalosno

Hvala svima na lepim rečima.

Nažalost, Afrika je sve dalje od mira, a onaj ne-mir za koji znamo (ratovi, uzurpacija, kolonizacija, bolesti i glad) dopunjuje ili menja ovakva nova vrsta: svakojako ulično nasilje
gorio92 gorio92 17:52 09.07.2009

saučešće


Za vašeg prijatelja i dobrog čoveka.
thebee269 thebee269 17:52 09.07.2009

stasno...

je to sto se desilo tvom prijatelju, moje iskreno zaljenje.
bice jos strasnije ako na njegovo mesto ne dodje bar neko njemu slican, onda toj deci nema nade.
nadam se da nece tako biti.
ivana23 ivana23 18:36 09.07.2009

+

vladimir petrovic vladimir petrovic 19:43 09.07.2009

Kenija nekada i sada

Napravio si lep omaž (hommage) prijatelju.

Žalosno je da Kenija, iz godine u godinu, sve više ogrezava u najgorem kriminalu i razbojništvima.

Kažu da je nekada važila za lepu i gostoljubivu zemlju, "Švajcarsku Afrike". A Najrobi je bio prijatnan grad za život, jedan od najlepših u Istočnoj Africi.

Tamo ima i nekih kancelarija UN, ti to znaš bolje od mene...
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:03 09.07.2009

Re: Kenija nekada i sada

Kažu da je nekada važila za lepu i gostoljubivu zemlju, "Švajcarsku Afrike". A Najrobi je bio prijatnan grad za život, jedan od najlepših u Istočnoj Africi.

Tamo ima i nekih kancelarija UN, ti to znaš bolje od mene...

Osnivač Svetskog skautskog pokreta, Robert Baden-Pauel, izabrao je Keniju za svoje poslednje prebivalište i tamo je sahranjen, u Njieriju. Bez ozbira što je pre toga video "pola sveta", a posebno puno bio u Švajcarskoj.

Naša Afrička kancelarija je tamo. Sledeće godine očekujemo susret mladih uzrasta 16 - 22 godine (i moja kćerka planira da učestvuje).

Ta zemlja zaslužuje da ostane lepa kao što jeste
ssvetlana92 ssvetlana92 20:51 09.07.2009

Iskreno saučešće

Tebi, svim njegovim prijateljima i porodici!
Žao mi je što takvih vesti sve više ima!
leopold_lady leopold_lady 22:17 09.07.2009

Strašne stvari ...

se događaju u svetu .... Žao mi je - mlad čovek !
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:23 09.07.2009

Iskreno

saučešće.

Bili Piton Bili Piton 00:29 10.07.2009

Re: Iskreno saucesce



Takodje.
NNN NNN 02:24 10.07.2009

Tužno

dragoljub92 dragoljub92 07:37 10.07.2009

Re: Tužno

cassiopeia cassiopeia 10:05 10.07.2009

Re: Tužno

Tuga je izgubiti prijatelja:(

Mene je u tim situacijama tešila činjenica da sam imala tu čast da budem svedok njihove dobrote i predanosti u onome što su radili.

Za Kanutiu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana