Mleko - ponuda i potražnja

Saša Radulović RSS / 14.10.2007. u 11:35

Gostovao ministar trgovine u Poligrafu i objasnio nam da je suša za sve kriva i da je vlada spasila stvar zabranom izvoza i da to što je mleko jeftinije u Nemačkoj i Francuskoj nije dobro poređenje, već da treba da se poredimo sa Bugarskom i Rumunijom i voditelj se nije baš snašao/pripremio, pa k'o rekoh, hajde da ja probam.

Ovo je inače jako komplikovano, kao što je ministar natuknuo, i potrebni su timovi stručnjaka da ovo ispitaju, tako da dalje čitanje bih preporučio samo onim super stručnim ljudima koji iza sebe imaju timove eksperata.

Uzmimo na primer mleko. Direktno poređenje cena mleka u maloprodaji u Srbiji, Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji nema mnogo smisla. Zbog različitih uplitanja države u privredu i poljoprivredu u tim zemljama, raznih subvencija i poreskih olakšica, jako je teško direktno uporediti. Pa šta da radimo?

Pogledajmo lanac od krave do vašeg stola. Prva karika su direktni proizvođači mleka, poljoprivrednici koji drže i muzu krave i tako prave proizvod. Njih subvencionišu sve zemlje na razne načine. Kod nas to su Đura i Pera. Đura ima 5 krava, a Pera 50.

Druga karika su prerađivači mleka koji kupuju mleko od Đure i Pere, prerade ga i upakuju u razne proizvode: kratkotrajno, dugotrajno, kiselo i svakakvo drugo mleko. Ovu kariku niko ne subvencioniše direktno.

Treća karika je distribucija, veleprodaja i maloprodaja, koja kupuje mleko od mnogobrojnih prerađivača. Ovu kariku niko ne subvencioniše direktno.

Znači kad analiziram cenu, moram da je razbijem na tri dela:

cena proizvođača = trošak proizvođača + profit proizvođača - subvencije

cena prerađivača = cena proizvođača + (trošak prerađivača + profit prerađivača)

cena prodavca = cena prerađivača + (trošak prodavca + profit prodavca)

Pošto je razuman profit oksimoron, a maksimalan profit pleonazam, šta određuje ove cene?

Odgovor je ili regulativa (čitaj država) ili konkurencija. U ovaj odgovor bi se umešalo i: koliko krajnji potrošači mogu da plate (prevelika cena = manja potrošnja), ali pošto se radi o mleku, ovaj deo ne igra. Ovo sa državom smo probali. Ne valja. Znači konkurencija. Kako?

Cenu proizvođača obara ponuda (Pero i Đura), a podiže potražnja (broj prerađivača mleka koji kupuju mleko od Pere i Đure). Ako ima malo proizvođača, cena raste i povećava profit proizvođača. Ako ima malo prerađivača, cena opada i obara profit proizvođača. Pošto im je cena ograničena ponudom i potražnjom, Pera i Đura dodatni profit mogu da traže u efikasnijem poslovanju: smanjenju troškova. A to je dobra stvar.

Ako ima jedan prerađivač, Pera i Đura imaju problem. Moraju da prihvate "dogovor".

Cenu prerađivača obara ponuda (prerađivači), a podiže potražnja (broj distributera i prodavaca mleka koji kupuju mleko od prerađivača). Ako ima malo prerađivača, cena raste i povećava profit prerađivača. Ako ima malo prodavaca, cena opada i obara profit prerađivača. Pošto im je cena ograničena ponduom i potražnjom, prerađivači dodatni profit mogu da traže u efikasnijem poslovanju: smanjenju troškova. A to je dobra stvar.

Ako ima jedan prodavac, prerađivači imaju problem. Moraju da prihvate "dogovor".

Ako ima jedan prerađivač, prodavci imaju problem. Moraju da prihvate "dogovor".

Ako ima jedan prerađivač i jedan prodavac, onda oni naprave dogovor. A ko tu ima problem?

E u tom slučaju, problem imam ja: potrošač. Pošto sam u isto vreme i glasač/građanin, ja uredno izađem na izbore i glasam da bih dobio ministra koji sve ovo zna i radi na tome da pojača konkurenciju i spreči i monopole i dogovore. I skupština donese odgovarajuće zakone, napravi zubatu Komisiju za konkurenciju i sprečavanje monopola i pusti je da grize u mom interesu. Tako naivno mislim ja, kad ono...

Dođe "moj" ministar i zamaže svima oči pričama o subvencijama i time objasni da to što je mleko jeftinije u Nemačkoj je u stvari fatamorgana stvorena subvencijama Nemačke države. I to što je potrošačka korpa u Sloveniji 20% jeftinija nego u Srbiji, i to je fatamorgana, i vidi Bugarsku i Rumuniju. I kriv je guverner što svašta priča. I ne znamo da li Delta ima monopol. I sve je to na sudu, a on ne zna dok sud ne kaže ... I umesto da brani mene koji sam mu dao posao, odbrani tezu da je sve u redu jer zaboga Bugarska i Rumunija ...

A njegov posao? Da pronalazi načine da tržište i konkurencija zažive. Jer kad zažive, i proizvođači mleka, i prerađivači i prodavci će se okrenuti jedinom legitimnom mestu za pravljenje profita: efikasnijem poslovanju.

I kad dođe na televiziju, doneće sa sobom analizu koja ide nešto kao:

Cena mleka ima tri komponente: ... Bugarska i Rumunija su tražišta u razvoju i imaju probleme i sa konkurencijom i sa monopolima. Nemačka i Francuska daju velike subvencije proizvođačima mleka tako da je proizvođačka cena niža nego u Srbiji (član subvencije u jednačini). Ali zato njihovi prerađivači i prodavci ugrade manju cenu po litru nego u Srbiji, i pored mnogo većih plata svojih zaposlenih i cene drugih troškova (struje, nafte, ...) jer su mnogo produktivniji i efikasniji. Pošto postoji značajna konkurencija, kod njih je i profit ograničen i mnogo manji nego u Srbiji.

I nismo trebali da dozvolimo da Delta kupi C market. I nismo trebali da dozvolimo da Salford ...

Znači imamo problem: nedostatak konkurencije, faktički monopoli i kao rezultat visoki profiti bez poboljšanja efikasnosti. Moj posao je da razbijem monopole, pojačam konkurenciju i time nateram celu industriju da se posveti efikasnosti. Pad cena će biti samo posledica.

U isto vreme, moj posao nije da uništim Deltu ili Salford. Oni su važni činioci srpske privrede, ali ... Ovo ne može preko noći, ali ovo su mere koje predlažem: ...

I ne tražim čuda. Samo prepoznavanje problema i rad na rešenju koje ne može preko noći.

A o onoj zabrani izvoza kukuruza, tek je to katastrofa. Bivša ministarka poljoprivrede reče: tri godine smo pokušavali da objasnimo poljoprivrednicima da se prepuste tržištu i da ne mogu da traže veće cene, već da prihvate cene tržišta. Pa ako je kukuruz rodio, ima ga više, viša je ponuda, pa mu cena mora ići dole. Što je bolje za prerađivače i sasvim ok. I sad gle čuda: kad dođe suša, i smanji rod kukuruza, umesto da cena sada poraste i pokrije im troškove, dođe država i reče - kad ponuda obara cene tržište važi, a kad potražnja poveća cene, tržište ne važi. I ponovo u džepove prerađivača i prodavaca. I ponovo oni nemaju razlog da apsorbuju deo troška kroz svoj profit i da rade na povećanoj efikasnosti da povrate taj profit.

Razlog za liberalna ekonomiju nije da sve postane privatno i da se državni monopol zameni privatnim. Razlog je veća efikasnost. Ona ne može bez regulatornog uticaja države u kreiranju okruženja za nastajanje konkurencije i nadzora koji sprečava monopol. Cilj je veća efikasnost.

Saša

 



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

igipop igipop 12:13 14.10.2007

Slazem se sa svim ocenama

Inace stvarno mi nije jasno gde je to ova vlada krenula kada pricamo ekonomiji.

Milosavljevic je bruka.

Inace u Nemackoj litar mleka najeftinijeg kosta 55 eurocenti.

Saša Radulović Saša Radulović 12:31 14.10.2007

Re: Slazem se sa svim ocenama

Kotrljamo se ka Evropskoj uniji. Najznačajniji doprinos ove vlade je mnogo brže kotrljanje.

U ekonomiji: ubrzali smo privatizaciju društvenih preduzeća. To je otprilike to.

Saša
v.stojkovic v.stojkovic 12:16 14.10.2007

?

A ima li veze prinos mleka, mislim po kravi?
Saša Radulović Saša Radulović 12:26 14.10.2007

Re: ?

Ima li veze sa čim?

Prinos mleka po kravi je u stavci "trošak proizvođača". Proizvođači mleka bi trebali da svoj profit traže u toj stavci.

Saša
v.stojkovic v.stojkovic 12:42 14.10.2007

Re: ?

Slično pitanje postavio je S. Milošević dok je, kao predsednik u predizbornoj kampanji, obilazio srpske domaćine (pitanje je dugo korišteno kao špica na b92). Aktuelni ministar se nije najbolje snašao na farmi lipicanera, bila je reč o ugojenosti istih, pa se može postaviti i pitanje o njegovoj stručnosti kad su krave u pitanju, u smislu prepoznavanja da li je u pitanju krava, junica, tele, vo ili bik, a onda dalje i o tome koliko daju mleka... Ministar poljoprivrede je mudro odgovorio, da on i ne mora da zna sve, tj. da li su konji ugojeni ili lipšu od gladi, jer ima savetnike i saradnike koji to znaju.
Bi sam malo preopširan, ali hteo sam da kažem da moje pitanje ima veze sa ministrom poljoprivrede.
nikvet pn nikvet pn 20:44 14.10.2007

Re: ?

Priozvođač bi trebalo da razmišlja o povećanju mlečnosti, pojeftinjenju utrošene hrane i automatizaciji manuelnih radnji. Nikako o kuknjavi da je otkupna cena mala i nesigurna, ali to je u socijalističkoj privredi uspevalo.
ruza26 ruza26 12:19 14.10.2007

I psenica...

... objasnjavao je ministar Bubalo i zabranu izvoza zita i drzavni interes... kao da je drzava (vlada, ministri, on) sejala i zela pa se, za dobro naroda, odrice vise cene koju bi mogla postici u okruzenju... Naravno, i ja se slazem sa vasim ocenama jer to je jednostavno tako!
Queeria Queeria 14:35 14.10.2007

Ja imam predlog :)

A da mi lepo gospodina Radulovića postavimo za ministra?

Ko je za nek podigne ruku :)
igipop igipop 14:41 14.10.2007

Re: Ja imam predlog :)

samo jos da se dogovorimo cega :)
Queeria Queeria 14:57 14.10.2007

Re: Ja imam predlog :)

Pa kako to obično biva u Srbiji, mislim da bi Sašu trebali da postavimo za ministra vera ili kulture.

A jel mogu ja da budem ministar za omladince i sportiste?
Saša Radulović Saša Radulović 15:06 14.10.2007

Re: Just Jack

A po istom principu, ovo tvoje željeno ministarstvo ćemo da podelimo na Ministarstvo za omladince i sportiste i Ministarstvo za omladinke i sportistkinje. Pa ćeš ti ovo drugo Ovaj tvoj predlog me neodoljivo podseti na Just Jack školu glume

A za mene isključivo Ministry of Silly Walks. Samo ne znam ko bi onda radio ovaj moj važan posao?

Saša
Queeria Queeria 20:29 14.10.2007

Re: Just Jack

Po tom principu tvojim važnim poslom bavila bi se Lidija Vukićević :)
gorran gorran 14:53 14.10.2007

čija je država?

Razlog za liberalna ekonomiju nije da sve postane privatno i da se državni monopol zameni privatnim. Razlog je veća efikasnost. Ona ne može bez regulatornog uticaja države
Problem je u tome što novac, iako voli "regularni put", još vi[e voli prečice.
Kome pripada država - građaninu ili krupnom kapitalu? To je bar jasno - građaninu se proda priča o "pitanju svih pitanja" koje se trenutno zove Kosovo, ali sutra će biti nešto drugo. A za to vreme država i krupni kapital rade posao...
A kad ih novinari priupitaju? Pa, "izraze duboku zabrinutost" i formiraju komisijine komisije komisiju...
mariopan mariopan 20:46 14.10.2007

Re: čija je država?

Sve se slazem sa Goranom...lepo covek kaze...a nasi se ministri sete krava kada vide govedinu u mesari i zakljuce da je 400 din kg ipak skupo... Ne dolazi im ni u mali mozak da je ta govedina bila krava koja je davala mleko.I da ce za novu turu krava koje daju mleko u najboljem slucaju trebati tri godine.

Onda se sete da je letos kila zive vage tovljenih svinja bila 45 i 50 dinara pa kako to sada ta svinjetina da kosta 350 din kg? Ala su brezobrazni ti seljaci - to mu prvo padne na pamet (plitku). Zaboravio je da su seljci klali stoku jer nemaju cime vise da je hrane jer je svaki dan tova bio gubitak, klali i u bescenje prodavali ...sebe zavili u crno i NECE VISE TO DA RADE..... e sad treba naci budalu koja ce da hrani svinje...zaklani su i prasici i priplodne krmace...pa junad i telad...pa sta se sad jadni ministar pita? Onako gadljiv na mirise stala i obora najverovatnije ce iz svoje kancelarije srociti neko nesuvislo objasnjenje...ili ce oformiti komisijinu komisiju za komisiju.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 20:54 14.10.2007

MINISTARSKE FANTAZIJE ILI ŽVAKA ZA SELJAKA

Ministri mnogo vole ovom narodu da prodaju kudelju za svilu. Kad ministra za trgovinu ili bilo kog iz slične branše, pa čak i guvernera narodne banke čujem kako suzbijaju inflaciju u Srbiji, zaista dobijem želju da ih pitam kod kog se psihijatra leče? Za svako poskupljenje krive sušu i kad je prestala. I kako bi dozična gospoda objasnila sadašnji pad kursa evra na ispod 80 dinara i stabilnost dinara i skok cena pre suše pa čak i onda kad se na nju i zaboravilo?
s56a s56a 22:03 14.10.2007

Alpsko mleko

Pošto je razuman profit oksimoron, a maksimalan profit pleonazam, šta određuje ove cene?

Povratih se od smejanja i potvrdio sam preko CV svoju sumnju, da je autor nase ETF gore list, a ne ekonomista!

U dezeli imamo tri veca trgovacka lanca ali inflacija iznenada najveca unutar EU - 4%! Seljaci prodaju mleko Talijanima, mlekare nam prodaju Madjarsko kao Alpsko Polako otkrivamo domace tajkune od kojih smo ocekivali, da ce raditi u nacionalnom interesu pa zato bas nismo pusali strance. A oni kvarnjaci uglavnom brinu za svoj djep...

Naravno svega ovoga nije bilo u samoupravnoj dogovornoj ekonomiji sa stranim kreditima. Jedino je inflacija bila nesto veca. Valjda je i hiperinflacija pleonazam


wk wk 14:09 17.10.2007

Re: Alpsko mleko

Povratih se od smejanja i potvrdio sam preko CV svoju sumnju, da je autor nase ETF gore list, a ne ekonomista!

Evo i ja sam iste gore list, pa bi' da prokomentarisem.

Ne mislim da je problem sto je autor (Sasa) nestrucan. On prica o prilicno opstim temama, tako da mislim da je njegov nivo strucnosti sasvim prikladan.

Nije problem (zapravo jeste, ali druge vrste) sto je ministar nestrucan, vec sto ministar ne radi u interesu gradjana, vec u interesu raznih tajkuna. Jos je gore sto je zapravo strucan - jer to govori da je on spreman i da gazi po svojoj struci samo da bi ispunio svoje obaveze prema Miskovicu i ostalima.

To je kao kada bi ministar telekomunikacija drzao stranu Telekomu... (ops, los primer, to se vec desava).
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:34 15.10.2007

Šta dodati ..!!


" " Razlog za liberalnu ekonomiju nije da sve postane privatno i da se državni monopol zameni privatnim. Razlog je veća efikasnost. " "

Taman sam čitajući blog i idući ka njegovom koncu planirao da reknem nešto kratko u ovom smislu (u smislu navedenog citata), kad ono već napisano.

Znači, preporuka.
oldtajmer oldtajmer 03:25 15.10.2007

Za svaku pohvalu!

Sasa,

Vi ste jedini covek na celoj srpskoj "sceni" koliko je meni poznato koji pise na ovaj nacin i o konkretnim stvarima od kojih se zivi, a pritom obradjujete slozena ekonomska pitanja na nacin razumljiv prosecnom coveku. Stvarno svaka cast! Bilo bi nam svima mnogo bolje kada bi se srpska javnost vise interesovala za ovakve teme, umesto sto toliko voli politiziranje i afere.

Mislim da bi ovaj pasus trebalo ponavljati dok ga svi ne nauce napamt:

Razlog za liberalna ekonomiju nije da sve postane privatno i da se državni monopol zameni privatnim. Razlog je veća efikasnost. Ona ne može bez regulatornog uticaja države u kreiranju okruženja za nastajanje konkurencije i nadzora koji sprečava monopol. Cilj je veća efikasnost.


Uzgred, komentar koji sam skoro cuo od jednog IBM-ovca na temu zasto su prijvatili open source - kaze njihova mantra u IBM-u je "Monopolies are bad, unless they are ours!". A posto vise ne drze monopol ni na jednom trzistu... :Ko prati IBM zna da u poslendje vreme jako dobro stoji. Ispostavilo se da je to razbijanje njihovih monopola cak i njima samima koristilo. Prave profit vise nego ikada i to na cistim trzisnim principima. Naravno niko ne zeli da se odrekne monopola dok ga drzi, zato je komunizam morao da bude svrgnut silom, i zato gorepomenuti ministar mora ozbiljno da radi svoj posao.
milos milos 08:01 15.10.2007

Re: Za svaku pohvalu!

Još samo neko Microsoftu da objasni ovo!!!
mix 018 mix 018 11:23 22.10.2007

Mleko - ponuda i potražnja

SASU za premijera,ministra finansija,ekonomije,poljoprivrede,vera,sporta...
Mrtav sam ozbiljan,samo se bojim da ga vlast ne bi "pokvarila",pa da nam po sedanju u "vrucu" stolicu ne pocne pisati suprotno od ovoga sto nam danas OTVARA oci! :)
POZDRAV I PREPORUKA NARAVNO!!!(kao i uvek do sada)!
Vladimir Vladimir 10:02 31.10.2007

Supermarketi - ponuda i potraznja

Zastita potrosaca, ali negde drugde:
[url=http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7070488.stm][/url]

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana