Svi smo mi, na kraju, samo kamenje...

Colin_bgd RSS / 11.07.2009. u 19:16

U svetu u kome vecina svakodnevno "prodaje veru za veceru" (najvise mi Srbi), gde se grupe i bendovi ponovo okupljaju posle milion godina da bi zaradili neku crkavicu (dobro, svako mora da jede i da skoluje decu), prodajuci sopstvena velika, ponekad i kapitalna umetnicka dela kao na buvljaku, moram da odreagujem na nadolazecu izlozbu jednog veoma talentovanog umetnika, bivseg gitaristu koji ovih dana otvara samostalnu izlozbu u jednom od "centara" kulture i umetnosti britanske drzave, pregradju Manchester-a, Oldham-u.

Naime, covek koji je na omotima svoje grupe parafrazirao Jackson Pollocka i ne moze drugaciju izjavu da stavi na jedan od svojih eksponata:

 

 

_45581596_statement_lowres.jpg

 

 

Mr John Squire, covek koji je napisao mozda i najlepsu muziku na svetu u periodu 1988-1990, ovako odgovara na konstantna nagovaranja menadzera, promotera, ljudi u odelima i ostalih zmija i gmizavaca da ponovo okupi The Stone Roses. Odgovor je naravno NE! A i zasto bi to radio. Da li je iko od Pikasa trazio da ponovo naslika Gerniku, ili od Kamija da jos jednom napise Stranca?

 Dobro, muzika je nesto drugo, ali i nije. Velicina umetnika se ne ogleda samo u sposobnosti da napravi remek-delo, nego i u tome kako se on sam prema tom delu kasnije odnosi. Svako od nas je sposoban da napravi dete, ali koliko nas ume da napravi coveka? John Squire je pokazao ovim da on nama, ZA NAS, jos uvek cuva originalni i zvuk i osecaj i secanje na The Stone Roses, shvatajuci da je grupa mnooogo veca od skupa muzicara, ma kakvi muzicari bili.

 Uostalom, kad god cujem "Sally Cinnamon", na primer, setim se leta 1990, a ne neke gomile matoraca koji na kraju prve decenije 21. veka tezgare i dzepare sami sebe i skrnave svoje seminalno delo kako je to John napisao. Secam se kako smo, pre 20 godina, mesec dana hodali kroz Beograd kao Ian Brown u "Fools Gold" spotu i kako mi je svaka ulica u gradu izgledala kao mala Engleska samo zato jer mi je u usima iz Walkman-a dopirao "Made of Stone" ili "She Bangs the Drums". I zato i ne zelim da se ponovo okupe. Nikad ih nisam uzivo gledao, ali se vreme jednostavno nikad ne moze vratiti unazad. Ako se ikada jednom predomisle, spasce lista na samo jedno slovo, ovako dve grupe i dalje nam cuvaju mladost.

 Na kraju, necu da postiram ovde link za nju, ali svojom pesmom "I Am The Resurrection", The Stone Roses su postali besmrtni i pre nego sto su kao grupa zavrsili zivot. Za kraj, samo jedan mini-flavour, ko zna znace, a ko nikad nije cuo neka malo sam istrazi dalje...

 River cools where I belong, in my...

 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 20:14 11.07.2009

bravo

za txt, mini flavour je odličan
loader loader 22:58 11.07.2009

Re: bravo

"... a ko nikad nije cuo neka malo sam istrazi dalje... "
Ewo, ja posramljeno izjawljujem da nikad do sada nisam čuo... Pokajnički kliknuh na "play" i čuh. I bi dobro. I ponovo čuh. I bi još bolje :)
Colin_bgd Colin_bgd 23:07 11.07.2009

Re: bravo

za txt, mini flavour je odličan

Thnx.

A bas danas (subota nesto iza rucka), slusam Noela na BBC Radio 2, gostuje u emisiji Jonathana Ross-a, i na pitanje "ka'ce da bude solo album?", Noel kaze nikad. Mozda je vec poznata stvar, ja ih ne pratim u stopu, ali rek'o ajde da prenesem...
loader loader 23:09 11.07.2009

Re: bravo

ali rek'o ajde da prenesem...
Korisno ispalo
Colin_bgd Colin_bgd 23:14 11.07.2009

Re: bravo

Ewo, ja posramljeno izjawljujem da nikad do sada nisam čuo... Pokajnički kliknuh na "play" i čuh. I bi dobro. I ponovo čuh. I bi još bolje :)
Tvoj zivot vise nikad nece biti isti.
ps. a ovaj tvoj komentar me je bas ucinio da se osecam nekako starim...
Unfuckable Unfuckable 23:22 11.07.2009

Re: bravo

hebote istrolovaćemo na 5. komenatru :
pa i ne treba da napravi solo album.
Ne treba da napravi više ni jedan ako nije sposoban da napravi dobar album, samo to se očekuje :
Dobar album, a ne dobra pesma.
Colin_bgd Colin_bgd 23:33 11.07.2009

Re: bravo

hebote istrolovaćemo na 5. komenatru :
Da onda vratimo malo na temu. Bila je pre par godina emisija o The Stone Roses, oni su imali takvog kretena za menadzera da ih je bukalno svojim potezima upropastavao. Zaboravio sam kako se zove, ali svi intervjuisani u emisiji su rekli da je grupa postala velika uprkos, a ne zahvaljujuci njemu i da ko zna sta bi bilo da nisu morali da se na kraju i sude sa diskografskom kucom zbog ugovora koji j taj menadzer potpisao (izmedju ostalog), jer zbog toga nisu imali pravo da 4 godine snimaju i objavljuju. Ko zna sta bi bilo, ali da li bi bili legende?
Unfuckable Unfuckable 23:36 11.07.2009

Re: bravo

oni su imali takvog kretena za menadzera da ih je bukalno svojim potezima upropastavao.

to me podseća na one napise u novinama prošle godine za Čelzi - da su se "uprkos svom treneru plasirali u finale lige šampiona"
loader loader 00:30 12.07.2009

Re: bravo

Colin_bgd: " ... ps. a ovaj tvoj komentar me je bas ucinio da se osecam nekako starim... "
Jel drhte ruke, jel klecaju noge..?! :)
Samo polako uz stepenice. Na odmaralištu obavezna petominutna pauza . Tek onda dalje. I, obavezno kefir. Triput dnevno. :)
dunjica dunjica 17:56 12.07.2009

Re: bravo

ali rek'o ajde da prenesem...

kad te i jopet uvati inspiracija, a ti samo prenašaj!
NNN NNN 21:11 12.07.2009

Re: bravo

hebote istrolovaćemo na 5. komenatru
Ipak su Stone Roses 100 puta bolji od Oasis
antioksidant antioksidant 00:48 12.07.2009

.

John Squire je pokazao ovim da on nama, ZA NAS, jos uvek cuva originalni i zvuk i osecaj i secanje na The Stone Roses, shvatajuci da je grupa mnooogo veca od skupa muzicara, ma kakvi muzicari bili.


what about him?

nevezano:

ali svojom pesmom "I Am The Resurrection", The Stone Roses su postali besmrtni


setio sam se nocas drugog dela pesme i gitare koja vozi... bio na santani i sklopila mi se veza ... cudno. mozda
antioksidant antioksidant 00:49 12.07.2009

Re: .

Colin_bgd Colin_bgd 08:56 12.07.2009

Re: .

what about him?

To je sasvim prihvatljivo, i pozeljno, i super, ali to je ipak samo obrada samog sebe, a ne pretenzija da je nesto sto nije, sto bi po meni bilo kada bi se ispred stavio naslov "The Stone Roses".

Ajd' jos jedan link da stavimo za dobro jutro...
antioksidant antioksidant 12:21 12.07.2009

Re: .

znas coline, znam da nikada vise nista neca praviti zajedno ali cuti ih zajedno ponovo... neka se zovu kako god hoce...

second coming - deceniju ispred svog vremena



ili cuti ih ovako?



antioksidant antioksidant 12:23 12.07.2009

Re: .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana