Bar sa hiljadu piva

MilutinM RSS / 15.10.2007. u 08:53

Belgija je zemlja u kojoj postoji čitava kultura zasnovana na pivu i oko njega. Stoga nije čudno što je jedna od zanimljivosti Brisela bar Moeder Lambic u kome možete popiti neko od skoro hiljadu različitih vrsta piva. Ovaj bar je bio lokalno mesto, sa posebnom atmosferom, sve dok gazda nije počeo da ga reklamira. Sada ne može da se odbrani od radoznalih turista koji nadiru sa željom da vide i to čudo. Kažu da mu neće pasti na pamet da se reklamira u narednim izdanjima turističkih vodiča Brisela.

 

Bar je na uglu, na malom trgu, u ne previše prometnom delu grada zvanom Sen Žil (St. Gilles), odmah iza lokalne gradske većnice. Adresa je Moeder Lambic (Chez), Rue de Savoie 68, 1060 Bruxelles. Ima sasvim prijatnu i opuštenu atmosferu. Prirodno, svuda po zidovima su razne pivske oznake. Pored piva, ovde možete naručiti još i sir. Dok čekate društvo, možete se zabaviti stripovima kojih ima takođe oko hiljadu. Kao što se može očekivati, muzika koju ćete ovde slušati je rok, sasvim dobar, na različitim jezicima. Vođe lokalne skautske jedinice su tu svake srede, poslednjih desetak godina, tako da su mi bili dobri vodiči.

 

Što se piva tiče, stvarno ih ima valjda hiljadu različitih. Stručnjak za njih je momak koji radi ponedeljak, sredu i petak, koji stvaro zna svako pivo, ukus ili drugu odliku, i koje pivo uz šta najbolje ide. Ako zatražite neko baš specifično, možda će mu trebati par minuta da ga pronađe duboko u skladištu i obriše prašinu sa njega. Ovde ćete naći samo kvalitetna piva. Možete biti čak i ismejani ako pokušate da naručite neko od klasičnih piva koje se piju po Belgiji, kao što su Jupiler ili Stella Artois. Takođe, ako zatražite nešto bezalkoholno, ljubazno će vam odgovoriti da je bolnica nekih stotinak metara dalje i da se lekovi tamo dele. Neka piva možete dobiti jedino u ovom baru, kao što je na primer Cuvée Ermesinde, koje prave sveštenici u mestu Ambly.

 

Bar zvanično radi do 1 po ponoći, ali po posebno dogovoru sa lokalnom zajednicom ovde se ostaje do zore. Takođe, cigare se zvanično ne mogu kupiti, ali ako ih zatražite dobićete otvorenu kutiju, predostrožnosti radi.

 

U Briselu postoji još jedan bar sa hiljadu vrsta piva. Nalazi se u studentskom delu grada. Kažu da je i on dobar, ali da je atmosfera mnogo bučnija, daleko od prijateljske, lokalne atmosfere koja ovde vlada.

 

U gradu se na nekoliko mesta može kupiti pivo na metar. Dobijete ram i u njega možete staviti koje god boce želite u dužini od 100 cm. Ima ovde i doza koje su metar visoke. No da bi se iz njih pilo potrebno je strpljenje. To turisti obično ne znaju, pa nagnu i ispolivaju se. Kada im se objasni ispravan način, naruče još jednu dozu (možda zato ne upozoravaju unapred) i onda u njoj uživaju.

Atačmenti



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Narator Narator 09:52 15.10.2007

e, ovo je prijalo

Čitanje ovog teksta je zaista prijalo. Nemam nikakav poseban komentar, osim da mi je ovog hladnog neobećavajućeg jutra (između druge kafe i bar tri sastanka od kojih bih svaki izbegla ne cenjkajući se), stvarno "leglo" lagano iščitavanje mekog, nenametljivog teksta o nekom tamo baru u Briselu, u kome se može naći hiljadu vrsta piva i stripova... Lepo je znati da postoje i takva mesta na koja dolaze neki opušteni ljudi, koji nemaju osećaj mučnine u stomaku kad čuju prve jutarnje vesti, niti im je svakodnevica mozaik ludila, gluposti i nesuvislih normi (koje i tako važe samo kad se nekome zbog nečega hoće). I da ih je neko primetio i imao potrebu da o njima napiše reč-dve na ovom blogu.
Svakako hvala. Prijalo je.
nsarski nsarski 10:03 15.10.2007

Na Harvardu je nekad bio,

a verujem da i danas postoji, slican bar gde su tvrdili da imaju sva piva sveta. Razume se, nemaju bas sva (mada su, recimo, imali Niksicko). Ja sam pokusavao da se setim nekih regionalnih, a poznatih, i rekli su mi da imaju. Najzad sam narucio "Fruh" Kolsch, moje omiljeno, i uzivao.
I, a propos piva: najbolje je uvek narucivati lokalna piva kad ste u nekoj drugoj zemlji. Raspitate se sta je tamo popularno, ili cenjeno, i trazite to. Zlatno pravilo za pivopije.
Nevenana Nevenana 12:08 15.10.2007

Bar sa hiljadu piva

ako zatražite nešto bezalkoholno, ljubazno će vam odgovoriti da je bolnica nekih stotinak metara dalje i da se lekovi tamo dele


e, ovo mi je bilo jako...:)

ja ne volim pivo, ali sam uzivala u tekstu.

pozdrav.
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:57 15.10.2007

Ja bio tamo

unutra narod pije pivo, a ispred vrata neka deca povracala.
Mnogo smesno.
MilutinM MilutinM 13:20 15.10.2007

Re: Ja bio tamo

unutra narod pije pivo, a ispred vrata neka deca povracala.
Mnogo smesno.


Ne znam da li sam baš najbolje razumeo komentar.

Kao što sam u početku napisao: Belgija je zemlja u kojoj postoji čitava kultura zasnovana na pivu i oko njega. Isto kao što je kultura Francuske u velikoj meri zasnovana na vinu i oko njega. U Francuskoj na stolu, za ručak ili večeru, često umesto vode stoji samo vino. U Belgiji je to pivo.

E, sada, neki se i napiju. Od vina ili vode. Pa onda i povraćaju.

To veče, nas četvorica smo popili po 4 različita piva svaki, uzput probajući jedan od drugoga. Srećom, ne napismo se. A mislim da niko drugi u baru nije bio ni malo pijaniji od nas.
sentinel26 sentinel26 13:03 15.10.2007

"Daleko od prijateljske"

Gos'n Milutine, ne znam odakle vam ovo
U Briselu postoji još jedan bar sa hiljadu vrsta piva. Nalazi se u studentskom delu grada. Kažu da je i on dobar, ali da je atmosfera mnogo bučnija, daleko od prijateljske,

Bio sam više puta u "Studentskom gradu" kako oni nazivaju Luven i tamo pio pivo, bučnije jeste ali nijesam primjetio tu "daleko od prijateljske" atmosferu.

Sva njihova piva su odlična i ima ih mnogo i teško je napraviti neku rang listu i svako probanje nekog novog vas dovodi u iskušenje.
Poz
MilutinM MilutinM 13:15 15.10.2007

Re: "Daleko od prijateljske"

Bio sam više puta u "Studentskom gradu" kako oni nazivaju Luven i tamo pio pivo, bučnije jeste ali nijesam primjetio tu "daleko od prijateljske" atmosferu.


Postovani sentinel26,

Studentski grad se odnosi na deo Brisela u kome su valjda fakulteti i "kampus" u kome studenti žive. Pošteni, nisam tamo bio i ne znam - samo su mi rekli za taj podatak. Luven je grad koji je nekih 30-tak kilometara ka severo-istoku. Zovu ga studentskim gradom jer je tu najpoznatiji univerzitet u Belgiji, sa nekih 40.000 studenata.

Kada sam napisao "prijateljska" atmosfera, mislio sam na atmosferu koja karakteriše okupljanje društva iz kraja. U studentskom gradu, atmosfera je mnogo življa, bučnija i neposrednija. Izvinjavam se za nejasnoću.
Narator Narator 15:39 15.10.2007

o pabovima, barovima i atmosferi

Čudna je stvar, to sa kafanama i atmosferom...
Po nekad mi se čini da je svaki prolazak kroz vrata neke kafane, u stvari prolazak kroz neko ogledalo iza koga svako nadje neku svoju stvarnost. Za svakog, i prema svakom - drugačiju.
Kazezoze Kazezoze 18:15 15.10.2007

Belgija

zemlja piva, pomfrita i chokolade.
u belgiji ima jako puno vrsta piva, a svako pivo ima i posebnu chashu.
evo jedne fine kolekcije belgijskog piva



ja sam pre voleo popiti chashu leffe

MilutinM MilutinM 19:36 15.10.2007

Re: Belgija

Hvala za komentar Kozezoze.

Znas, moj hobi su pivske etikete, i ovakav poster sa mnogim pivima me sa jedne strane podseti da ne treba da posustanem u sakupljanju, a sa druge strane pomalo razocara kada shvatim koliko ih ima.

Protekli vikend i Briselu rezultirao je sa 6 novih etiketa!
Ivana Konstantinović Ivana Konstantinović 11:09 16.10.2007

a da li je to bar..

u kome ima i novcanica iz svih delova sveta??
MilutinM MilutinM 11:24 16.10.2007

Re: a da li je to bar..

Nazalost, ne
Ivana Konstantinović Ivana Konstantinović 12:49 16.10.2007

Re: a da li je to bar..

hvala..
nesto se kao prisecam nekog bara koji se hvalio da ima 1000 vrsta piva... ali ne secam se da je stvarno imao svakakva piva, jedino se secam da je imao 1000 vrsta novcanica:)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana