Literatura

Srpsko - malteški rečnik

Vojislav Stojković RSS / 15.07.2009. u 14:02

Već godinama Malta je jedna od češćih destinacija srpskih turista. Ne znam da li svi Maltežani govore engleski jezik, ali pouzdano znam da taj jezik svi Srbi ne govore. Kako se onda sporazumeti sa domaćinima, ukoliko vas put navede na neki od otoka Malteškog arhipelaga?

Postoji rešenje:  SRPSKO - MALTEŠKI REČNIK, odnosno DIZZJUNARJU MALTI - SERB. Problem je, međutim, što retko ko zna za to rešenje. Sumnjam da i srpski lingvisti znaju za ovaj rečnik.

Autor prvog srpsko - malteškog, odnosno malteško - srpskog, rečnika je Svetislav L. Stojanović. Izdavač je Bitmac Ltd. & Associatted News Group, Gzira, Malta, a prvo izdanje izašlo je iz štampe 2005.godine.

Svetislav L. Stojanović je naš kolega Čerevićan. Skroman kakvog ga znamo, sem kad piše o ženama, nikad se nije pohvalio ovim svojim delom. A imao bi čime i da se hvali i da se ponosi.

U pitanju su dva jezika koji pripadaju veoma različitim jezičkim grupama: srpski jezik spada u grupu južnoslovenskih jezika, dok je malteški jezik po poreklu arapski dijalekt i vodi poreklo od semitskih jezika. Ovo delo je važan pokušaj da se zbliže i povežu dva različita jezika, kao i oni koji se njime služe, kaže u predgovoru prof. Albert Borg iz Instituta za lingvistiku Malteškog univerziteta.

U uvodnom delu autor je dao osnovne informacije o malteškom jeziku, alfabetu i akcentu. Zatim sledi srpsko malteški rečnik, pa manji odeljak koji obuhvata iste i slične reči i na kraju malteško - srpski rečnik. Iako rečnik nema akademsku namenu, kao primarnu, 20.000 reči je sasvim pristojan fond. Tim pre što g. Svetislav Stojanović priprema knjigu "naUČIMO malteški" u kojoj će oni koji to žele, koristeći rečnik, moći da progovore na malteškom,  jeziku po svemu različitom od srpskog.

U pogovoru autor kaže:

Sudbina, šta li, usmeri mene, starosti bliskog, ka Malti, te izazov u formi književne pustolovine ponudi, mada me baš ništa, kao građevinca, za takav posao preporučivalo nije. Prevagnu, ipak, želja za ostvarenjem govorne povezanosti dva, po mnogo čemu različita jezika srpskog i malteškog, ali naroda mentalitetom bliskih, i pokušaja, koji do danas u ovoj formi, još nije oproban, a 20000 reči čini pristojnu osnovu za realizaciju sastavljačeve zamisli.

Jer, ćutati se može, ali reč je izazov.

Otud rečnik

Edit:

 

Pogovor, čini mi se, nije pisao filolog, a ni građevinac. 

Osnovano sumnjam da je reč o pesniku. 

 

 

 

 .........

Nisam lingvista, a ni poliglota, čak i kad govorim srpski zamuckujem, zato je ovaj tekst štura informacija, nedostojna napora koji je g. Sveta Stojanović uložio pišući svoje vredno i retko delo. Razlog za tekst nije ni to što g. Čera smatram svojim prijateljem. U eri globalne komunikacije internet nam nudi bilione informacija o svemu i svačemu. Međutim, ako guglujete srpsko - malteški rečnik, ili ime autora, nećete pronaći ni jednu odrednicu koja se odnosi na ovo delo. Rečnika nema ni u knjižarama u Srbiji.

Otud tekst.

 

 

Atačmenti



Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 14:12 15.07.2009

Znaš kako...

Meni je gosn. Čer uvek bio sumnjiv. Malta, vitezovi, templari, slobodni zidari i tako to. Da vi ne pravite neku zaveru da preuzmete kontrolu na blogu. Jer ako ste to naumili... treba li kakva pomoć?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:15 15.07.2009

Re: Znaš kako...

A ja, hebiga, mislio da taj ne zna pravopis!
Sumnjiv, nego šta.
drug.clan drug.clan 14:17 15.07.2009

Re: Znaš kako...

libkonz
Meni je gosn. Čer uvek bio sumnjiv. Malta, vitezovi, templari, slobodni zidari i tako to. Da vi ne pravite neku zaveru da preuzmete kontrolu na blogu. Jer ako ste to naumili... treba li kakva pomoć?


krajnje je vreme za revoluciju - odavno nije bilo (ove plisane, satenske, jogurt isl. ne priznajem)
libkonz libkonz 14:21 15.07.2009

Re: Znaš kako...

A ja, hebiga, mislio da taj ne zna pravopis!

Još si ti mlad i naivan. Srećom sam ja tu da ti otvorim oči.
krajnje je vreme za revoluciju -

jedina solucija, kaže jedna pesma.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:21 15.07.2009

Re: Znaš kako...

Kad je već reč o revolucijama i prevratima, g. Čer bi moga da predvodi pravopisni prevrat i stilsku revoluciju.
libkonz libkonz 14:23 15.07.2009

Re: Znaš kako...

g. Čer bi moga da pretvodi pravopisni prevrat i stilsku revoluciju.

valjda neće nova slova da nam dodaje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:34 15.07.2009

Re: Znaš kako...

Koliko znam, g. Čer je Sremac, a ne Crnogorac.
miloradkakmar miloradkakmar 17:20 15.07.2009

Re: Znaš kako...

libkonz
g. Čer bi moga da pretvodi pravopisni prevrat i stilsku revoluciju.

valjda neće nova slova da nam dodaje.

Dodaće nam nove reči, jezik , štrpkajući po slovce - od dve pravi treću i tako redom, što je mnogo teže, a onda dolazi novi pravopis, gramatika ...
Muke naše !

SVAKA ČAST G. ČER i Vojislave !
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:35 15.07.2009

Re: Znaš kako...

Rasporedom reči, njihovim spajanjem, razdvajanjem, sa ili bez znakova interpunkcije... g. Čer daje drugačiji, ne samo ritam, već i smisao rečenici.
To je njegov stil, a stil je čovek.
jesen92 jesen92 22:34 15.07.2009

Re: Znaš kako...

...Nije se mr Cer hvalio ali ja znam da je on napisao taj recnik i mislim da to znaju i drugi njegovi verni citaoci.....Naravno, lepo je od vas sto ste informaciju postavili kao blog pa da cuju i oni koji nisu znali....Cer to svakako zasluzuje...
Черевићан Черевићан 12:38 16.07.2009

гђо jesen92

управусте помињано је то блогом током минулих пар година наравски без неке посебне хвале заратога али овај гест г Стојковића је свакако за похвалу што Ви кажете . . макар зарад оних неинформисаних.
Черевићан Черевићан 12:50 16.07.2009

читам

Вам запис мрс libkonz . . . . Malta, vitezovi, templari, slobodni zidari i tako to . . а дису ПУТАРИ у томе, па као што видите безњих ништа, ха,ха.


него нећемо се заверавати . . . . овога пута, упс
fenster fenster 14:18 15.07.2009

hvala

Hvala ti za tekst,kada sam bio pre dve godine na Malti muku sam mucio jer nisam znao ni rec malteskog,a sto je najgore tamo engleski govore slabo,narocito trgovci,konobari jos kako tako.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:31 15.07.2009

Re: hvala

Putovao sam i ja, svojevremeno, duboko po Aziji, i odkad sam se jednom našao u neprilici, običan kvar na kolima, imam noćne more slične sadržaju filma Babel.

Sledeći put se obrati na Malta Online Bookshop .

poz.
leeanna leeanna 18:06 15.07.2009

Re: hvala

Hvala sjajana ideja da se napravi ovakav rečnik! Ja sam bila zbunjena kad sam prvi put čula malteški, prvo mi se učini da pričaju arapski, a onda mi zazvuči nekako italijanski, znam veze nema jedno sa drugim... totalni zbun :))

fenster
Hvala ti za tekst,kada sam bio pre dve godine na Malti muku sam mucio jer nisam znao ni rec malteskog,a sto je najgore tamo engleski govore slabo,narocito trgovci,konobari jos kako tako.

Fenser, onda si čudne ljude sretao Drugi zvanični jezik na Malti je engleski. Da li si primetio da je sve, ali baš sve, uključujući i natpise na javnim ustanovama napisano dvojezično (engleski i malteški), voze levom stranom i do pre nekoliko decenija su zvanično pripadali Britaniji. Na Malti nisam srela nijednog Maltežanina koji ne govori odlično engleski.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:09 15.07.2009

Re: hvala

Moguće da trgovci i konobari nisu Maltežani.
filantrop filantrop 18:15 15.07.2009

Re: hvala

tamo engleski govore slabo

Netacno
nisam srela nijednog Maltežanina koji ne govori odlično engleski

Tacno.
Maltezi govore engleski.
Na Malti sam proveo 6 meseci uceci engleski i bilo mi je suuuper.
Njihov engleski je samo malo mekan , asociralo me nekako kao kad Makedonci govore, nije onako "drven" kao britanski engleski.
Ljudi su svuda bili veoma ljubazni prema meni (kao i ja prema njima) i nikad nikave probleme nisam imao.
filantrop filantrop 18:21 15.07.2009

Re: hvala

do pre nekoliko decenija su zvanično pripadali Britaniji


To im je bolno .
Nezavisnost su dobili mislim 1964. i gaje animozitet prema Britancima, ali ga ispoljavaju onako, diskretno.
Ali u svakoj prodavnici suvenira u izlogu ima tanjir sa kraljicom Elizabetom ili Dajanom ili Carlijem.
leeanna leeanna 18:30 15.07.2009

Re: hvala

filantrop
do pre nekoliko decenija su zvanično pripadali Britaniji


To im je bolno .
Nezavisnost su dobili mislim 1964. i gaje animozitet prema Britancima, ali ga ispoljavaju onako, diskretno.

Moguće, u svakom slučaju su prijatan i civilizovan svet.
leeanna leeanna 18:32 15.07.2009

Re: hvala

Vojislav Stojković
Moguće da trgovci i konobari nisu Maltežani.


Da, toga se nisam setila
filantrop filantrop 18:48 15.07.2009

Re: hvala

Moguće da trgovci i konobari nisu Maltežani


Jesu Maltezi. I to cesto oni stariji, mada, posto sam dugo bio, videla sa razlika kad je pocela turisticka sezona, radili su i mladji,
Ono malo sto nije emigriralo.
Rekli mi
da im je populacija dosta stara, najvise ih ima od 55, 60 pa na vise, mladi emigriraju cesto odmah posle srednje skole.Nema perspektive kazu.
Paradoksalno, na Malti ima nebrojeno skola engleskog ( svoju sam veoma voleo, da ne verujes da skola moze da se voli) i dolaze mladi iz celog sveta da uce engleski, kad sam ja bio, necete verovati dosli su omladinci iz Singapura, i okupiraju celo ostvo, narocito leti,
a mladih Malteza ima vrlo malo.
Черевићан Черевићан 12:45 16.07.2009

знате

г fenster -у зналци енглеског а придошли на малту управусте малко се тргну у комуникацији са (просечним) малтежанима, но се брзо спусте на тај ниво.они пак којима енглески није баш јача страна савршено се споразумевају са локалним становништвом , келнерице, упс, и да не помињем .ово ми дугогодишње искуство по терену указује.
Черевићан Черевићан 12:59 16.07.2009

мрс leeanna

драгоми је да читам да вам се идеја Речника свиђа но само да Вас Вас поцетим да је . . . Malteški postao zvanični jezik Malte tek 1936 g. (uporedo sa engleskim).
leeanna leeanna 15:11 16.07.2009

Re: мрс leeanna

Черевићан
драгоми је да читам да вам се идеја Речника свиђа но само да Вас Вас поцетим да је . . . Malteški postao zvanični jezik Malte tek 1936 g. (uporedo sa engleskim).

Gospodine Čerevićan, malteški jezik meni egzotično zvuči, jer je, pretpostavljam, nastao i razvijao se tokom veoma dinamične istorije Malte i uticaja raznih naroda koji su tokom vekova boravili na Malti. Činjenice da malteški nije svetski jezik (čiji se rečnici mogu svuda naći), te da nije jezik nekog velikog naroda( čiji rečnici takođe postoje), ali jeste jezik sa zanimljivom etimologijom, uslovilo je da najiskrenije pohvalim - podržim ideju da se napravi rečnik koji ste napravili.
Inače hvala Vam na informaciji u odnosu na detalj koji se odnosi na godinu kada je malteški postao zvaničan jezik, uz naznaku paralele sa engleskim, iako ne razumem zašto me podsećate, kada ja nisam ništa u vezi sa tim polemisala. Nisam se složila sa jednim od komentatora o tome kakav je nivo znanja engleskog jezika stanovništva Malte. I to je sve. Bez ikakvih drugih pretenzija.
Iako je moja čestitka Vama i jedan dobronameran komentar, iz meni nepoznatog razloga, izgleda drugačije protumačen, ja Vam još jednom iskreno čestitam i mislim da je odlično što je napravljen srpsko-malteški rečnik.
muaddib92 muaddib92 19:46 16.07.2009

Re: hvala

da im je populacija dosta stara, najvise ih ima od 55, 60

Молим?? .. не разумем овај коментар! Да ли ће неко колегу коментатора подучити основној пристојности ??
muaddib92 muaddib92 19:46 16.07.2009

Re: hvala

da im je populacija dosta stara, najvise ih ima od 55, 60

Молим?? .. не разумем овај коментар! Да ли ће неко колегу коментатора подучити основној пристојности ??
Черевићан Черевићан 20:10 16.07.2009

ајмо редом

мрс leeanna ја спадам у категорију особа која не тумачи мишљења других ( откуд ми право на то) него пожелех да само укажем и то не Вама лично иако неспретним рекослогом се тако да протумачити, него читаоцима уопште да малтешки није дуго официјелни језик на малти као што је логично размишљати.
само то умислих, но очигледноје неуспело.
преписку Вашу са другим коментатором у вези енглеског само евидентирах (као и све остале коментаре) поштујући притом оба става.

е сад, речник је скуп речи. да би се малтешки макар у основи савладао речник је само елементарна поштапалица. без курса где се живи малтешки језик слуша јако то тешко иде посебно захваљујући бројним локализмима на острвима присутним тако да сам малтешки звучи (странцу) различито што збуњује поприлично. в. јак се мотив мора имати да се малтешки крене учити а обзиром на равноправно присутан енглески ретки су такви.но има их.

ето.
filantrop filantrop 20:31 16.07.2009

Re: hvala

muaddib92
da im je populacija dosta stara, najvise ih ima od 55, 60Молим?? .. не разумем овај коментар! Да ли ће неко колегу коментатора подучити основној пристојности ??


Evo, dobices preporuku na oba komentara.
Moj komentar se odnosio na starosnu strukturu a ne diskriminciju prema osobama u odredjenoj zivotnoj dobi.
Da nisi izvukla ovaj deo iz konteksta kao sto jesi....
Inace , nebrojeno puta na Malti su mi sami Maltezi rekli da im je starosna struktura izuzetno nepovoljna, da su veoma zabrinuti zbog toga, da im njihova emigrirana deca mnogo nedostaju, da brinu kako ce starost da provedu sami...
Tako da...nema potrebe da se zluradost trazi tamo gde je nema.
A ako spadas u ovu starosnu grupu pa si se nasla "prozvanom" izvini, ali u mom komentaru nema nikakve malicioznosti prema starim osobama.
U pitanju je cinjenicno stanje.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:21 16.07.2009

Re: hvala

filantrop

A ako spadas u ovu starosnu grupu pa si se nasla "prozvanom" izvini, ali u mom komentaru nema nikakve malicioznosti prema starim osobama.
U pitanju je cinjenicno stanje.

U pitanju je, izgleda, različito shvatanje životnog doba od 55 do 60 godina.:))
filantrop filantrop 21:32 16.07.2009

Re: hvala

Vojislav Stojković

filantropA ako spadas u ovu starosnu grupu pa si se nasla "prozvanom" izvini, ali u mom komentaru nema nikakve malicioznosti prema starim osobama.U pitanju je cinjenicno stanje.U pitanju je, izgleda, različito shvatanje životnog doba od 55 do 60 godina.:))


Izgleda
zavisi kako se covek oseca.
Ali ja stvarno nisam mislio nista lose. Nije mi ni palo na pamet ovakvo tumacenje dok nisam procitao ovaj kometar.
muaddib92 muaddib92 11:57 17.07.2009

Re: hvala

filantrop

Vojislav StojkovićfilantropA ako spadas u ovu starosnu grupu pa si se nasla "prozvanom" izvini, ali u mom komentaru nema nikakve malicioznosti prema starim osobama.U pitanju je cinjenicno stanje.U pitanju je, izgleda, različito shvatanje životnog doba od 55 do 60 godina.:))Izgledazavisi kako se covek oseca.Ali ja stvarno nisam mislio nista lose. Nije mi ni palo na pamet ovakvo tumacenje dok nisam procitao ovaj kometar.


Наравски да спадам у прозвану групу - а наравски и да сам се шалио, отуда болдирање и онај смајли, шта ли је. Једино нисам намеравао 2х да шаљем исти коментар, омакло се.
Уживајмо људи, и смејмо се
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:40 17.07.2009

Re: hvala

muaddib92
Једино нисам намеравао 2х да шаљем исти коментар, омакло се.

Oće to, u tim godinama.
wukadin wukadin 14:38 15.07.2009

zanimljivo

Koliko sam lud za jezicima, možda i kupim rečnik. Jedno vreme sam mislio da učim finski. Lak jezik za učenje, samo 15 padeža.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:44 15.07.2009

Re: zanimljivo

Samo napred!
Ti uči, a g. Čer bi mogao da te propituje.
Черевићан Черевићан 12:32 16.07.2009

госн wukadin - у

па онда би малтешки самлели умоменту обзиром да . . . . Pridevi idu posle imenica, dok je red reči prilično slobodan. Osim jednine i množine, imenice imaju i dvojinu, što je retka pojava u evropskim jezicima . . . .

а што се набавке речника о којем је реч тиче пожурите јер само што није (пре) плануло прво издањему , ха,ха.
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:46 17.07.2009

Re: zanimljivo

wukadin
...Jedno vreme sam mislio da učim finski. Lak jezik za učenje, samo 15 padeža.


Koliko se sećam, Isidora Sekulić je, u svojim Pismima iz Norveške, pominjala finski jezik. Govorila je sa simpatijama za njegovu zvučnost/melodičnost, odnosno lakoću izgovora.

S obzirom da nije indoevropski jezik, možda je malo teži za učenje u početku, ali ne verujem da finski spada u teže jezike, generalno govoreći.

P. S. Naravno, kada se pomene finski mnogi odmah dobiju asocijaciju na - madjarski, jer su donekle slični, pošto su "iz iste familije jezika".

P. S.
Neka se domaćin bloga ne ljuti za ovaj trol.

A što se malteškog jezika tiče, bojim se da je prilično "drukčiji" i zbog uticaja arapskog i drugih mešavina, što je, čini mi se, već do sada pomenuto.
mirelarado mirelarado 14:43 15.07.2009

Подухват

гос'н Чера је заиста вредан сваке хвале. Састављање речника од 20 000 речи захтева велики труд и показује колико је аутору стало до зближавања Малтежана и Срба.

Vojislav Stojković
Međutim, ako guglujete srpsko - malteški rečnik ili ime autora nećete pronaći ni jednu odrednicu koja se odnosi na ovo delo. Rečnika nema ni u knjižarama u Srbiji.


Зашто?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:51 15.07.2009

Re: Подухват

Na to pitanje bi mogao da odgovori autor rečnika.
Ja sam od njega dobio na poklon jedan primerak poštom.
Nadam se da će uočiti da razgovaramo o njegovom delu, iako nisam tražio blagoslov da o tome pišem.

Drago mi je da si ti, mirela, kao stručnjak, potvrdila moje osnovane sumnje da je reč o vrednom delu.:)))
ivana23 ivana23 14:59 15.07.2009

Re: Подухват



P.S. Ne znam kako se slika recnika pretvorila u reklamu, prvi put mi se to desilo.
Ko je video znace o cemu pisem.
mirelarado mirelarado 15:00 15.07.2009

Re: Подухват

:)) Пре бих рекла да сам корисник сваковрсних речника, али знам колики је то посао.
Можда нам гос'н Чер одговори зашто речника нема код нас, јер за ту врсту литературе увек постоји интересовање.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:34 15.07.2009

Re: Подухват

Nadam se da hoće, upravo mi se javio na PP, te uz rizik da ugrozim privatnost mu, deo poruke prenosim:

насред канала који раздваја малту и гозо угодно заваљен у лиегенштулу на палуби да могу под очном контролом да држим резголићене туристкиње јер звезда баш упекла а и у туристи почеше да нас окупирају без обзира на кризу свецку ајд да се малко дописујем са ћерком ено је на гинекологији нсадској јуче се породила (женско) тако да сам дупли деда постао па незнам колико је примерно грешне погледе на горе поменуте објекте усмеравати, елем, кад оно г Воја оречнику се ено постро на насловној. ју чисто ми малко нелагодно би. испаде ја филолог,а овамо незнам латиницу, повезујем речи,пишем оничем и то још без интерпункције . . ха,ха.

спреман да се нађем на Вашем актуелном блогу у смислу појашњења о речнику ако устребају ( али тек увече јербо до једно 7 п.м. има се рнбачи - мислим на ове голуждраве око мене можда нешто и ућарим , ал не ширте то, зарад унучићами ).

Dakle, ne ширте то dalje, molim vas.

ivana23 ivana23 15:47 15.07.2009

Re: Подухват

Dakle, ne ширте то dalje, molim vas.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:49 15.07.2009

Re: Подухват

mirelarado mirelarado 16:14 15.07.2009

Re: Подухват

Dakle, ne ширте то dalje, molim vas.


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:23 15.07.2009

Re: Подухват

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:14 15.07.2009

Re: Подухват

ivana23

P.S. Ne znam kako se slika recnika pretvorila u reklamu, prvi put mi se to desilo.
Ko je video znace o cemu pisem.


Evo, do sada sam se mučio da ogonetnem šta je ivana23 htela da kaže svojom ilustracijom o Dunav osiguranju.
Ništa nisam razumeo.
Pomislio sam prvo da je zbog vrućine, a onda da sam glup.
Dobro je, ipak, je greška.
ivana23 ivana23 18:21 15.07.2009

Re: Подухват

Stavila sam sliku recnika otvorenih stranica, po sredini je lezalo nalivpero. I sta se dogodilo pojma nemam.
Tine i Radojka Tine i Radojka 04:25 16.07.2009

резголићене туристкиње

carne oci dabi negledale
тако да сам дупли деда постао
sasrecom
dede

Черевићан Черевићан 10:59 16.07.2009

вид

стварно , ако наведеш да си дупли деда врло је налик да си два деде, можда онда дводеда рећи небил испо 1 ? е сад га утупих . . .
него, баш сте ви Tine i Radojka неки враголани те дедијим игрореком ме збунисте . но кацмо код помињања деде тозовац својега исхвали алалму а ија имам једну порно герантолошку строфу одраније

одувек се унашему
селу знало правог реда
стога Снајка дођи вамо
дате тазе деда изуједа


хвала Р & Т на угодној жељими уповоду.
Черевићан Черевићан 11:29 16.07.2009

е госн Војо

ивисте џаволак 1
Черевићан Черевићан 11:51 16.07.2009

скоментарима

на коментаре обзиром да сам прозван као ето битан у овом посту г Стојковића кренух однатраг , сремци вазда контра, тако да одговора на Вашу знатижељу мрс mirelarado дадох , негде ниже , обзиром да сличног интересовања би. укратко, овај речник није схваћен као комерцијални потез финансијера штампања него као награда узорном раднику који се прихватио пионирског посла, иако нестручан зато.
а изазов ние да нисам имао. прво, саобраћајним удесом бејах везан за просторију ,а друго још можда битније станујем у улици у валети која носи назив по творцу ПРВОГ речника малтешког језика Микел Антон Васали-а па ми некако сличило да . . се ето опробам ија наречнику. и то Првом.
и би га.
обашка оно да је ред ако нас овде на малти већ има преко 15оо из бивше ЈУ није на одмет да макар неко од толиконас покаже добру вољу малтежанима да се жели потрудити локални језик на речнички начин приближити новопридошлим. судбина ето мене зато одреди . . .
Черевићан Черевићан 11:55 16.07.2009

кад

малко зажмирим на ово око којим даље видим ОВАЈ сфотке исти ја , ајд малко је косатији само. ма Ви мрс ivana23 никад неоманете у фото прилогу. алалВам.
vishnja92 vishnja92 17:53 17.07.2009

Re: вид

дводеда

:))))))))))

mr. Cher i Jeremija,
Ivana Knežević Ivana Knežević 16:01 15.07.2009

Vredni u familiji



Red unucica, red recnika i drugih knjiga - srecno i knjizevno, generacijama.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:14 15.07.2009

Re: Vredni u familiji

... red puteva po otocima malteškog arhipelaga.
drug.clan drug.clan 19:19 15.07.2009

Re: Vredni u familiji

Vojislav Stojković
... red puteva po otocima malteškog arhipelaga.


a kako putuju ovi iz tackica do kojih nema puta?

Bice da je sve tako malo da se pesice moze stici sa kraja na kraj
Черевићан Черевићан 10:39 16.07.2009

добро запазисте

г drug.clan - у аконто мреже малтешких саобраћајница. наиме г Стојковић указа само на магистралне путеве док они остали ,регионални , ние да и нема, ха,ха повезује СВЕ са СВИМ, тако да се и до најскривенијих нудистичних плажа ,упс, у камењарима стиже колико толико пристојним џадама.

бицикловима по малти ( и суседном гозу) није незанимљиво и све више туриста се на такав вид обиласка острва опредељује обзиром да је конфигурација ( уз мале изузетке) погодна а и нове бицикл генерације са подоста брзина су управо благо усталасаном терену намењене.

ходача помалти се такођер подоста среће, поготову лети, без обзира на топлоту, јер се у моменту бућнеш у медитеран , освежиш па наставиш планиран пут. мислим, ко тако воли . . .
Черевићан Черевићан 10:43 16.07.2009

коментар

Вам годими , гђо Knežević ,ХВАЛА . на свом доприносу фамилији . . . непосустајем. засад. угодан је осећај да сте са нама овде.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:10 15.07.2009

Čestitke obojici, Čeru i Vojislavu

Baš lepo saznanje.
Lično, veoma cenim ljude koji se usudjuju (za to je potrebna hrabrost) da prave rečnike.
Čestitke g. Čeru.
Zahvalnost tebi, Vojislave.
Međutim, ako guglujete srpsko - malteški rečnik ili ime autora nećete pronaći ni jednu odrednicu koja se odnosi na ovo delo.

Od danas više neće biti tako, sada će ovaj tvoj blog biti uguglovan i dostupan bilionima, odnosno milionima, odnosno... budimo skromni, hiljadama ljudi.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:25 15.07.2009

Re: Čestitke obojici, Čeru i Vojislavu

Neka informacija bude dostupna i samo onima kojima je rečnik potreban, dovoljno je.
mariopan mariopan 16:37 15.07.2009

Re: Čestitke obojici, Čeru i Vojislavu

Cestitke g Ceru za unukicu, dvostruki deda , pa to je sjajno
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:42 15.07.2009

Re: Čestitke obojici, Čeru i Vojislavu

Inače, srpsko-malteški rečnik g.Čer je posvetio unuku Denisu.
Sad nema kud, mora da dovrši novu, najavljenu knjigu, i posveti je unuci.
Черевићан Черевићан 10:03 16.07.2009

дводеда

да, ето потомство се надограђује на наше породично задовољство гђо mariopan , године се само откачињу, ми старимо , што је посве нормалан ток .успут понешто се и поради , рецимо напише, да слободно време којега и немам баш упразно нецури .

хвала на смајлијима
Черевићан Черевићан 10:12 16.07.2009

или

можда, г Стојковићу новопридошлој унуци Алиси би примеренија била . . . књижица бебастих песама, калкулишем, јер такав презент јој доби и матера њена одоца својега насловљену соко у оку
Черевићан Черевићан 10:25 16.07.2009

г petrovic -у

овај Речник никада није посматран као исплативо улагање мојега милог Газде ( обзиром да је он штампање финансирао) па отуд ни нека велика тјст потребна реклама није чињена. скроман приказ у The Times-у малтешком 2005 г је било све но и поред тога наши на малти покуповаше подоста тих примерака, чак и неких 3% продатих речника су пазарили и сами малтези ,вели дистрибутер.
истине ради и у нсадском дневнику би цртица оњему такође 2005 г.
обзиром да су речници књиге за свагда никад ние касно да се на њих укаже па стога је захвалити г Стојковићу на овом посту, а што Ви велите, сада, кад груне вест усвет ( и шире) има мили Газдами да се и финансијски овајди захваљујући скорашњем . . . 10-ом јубиларном издањау , ха,ха

хвала на речима пажње.
muaddib92 muaddib92 20:00 16.07.2009

Re: или

Черевићан
можда, г Стојковићу новопридошлој унуци Алиси би примеренија била . . . књижица бебастих песама, калкулишем, јер такав презент јој доби и матера њена одоца својега насловљену соко у оку

.. или један наставак Алисе у земљи чуда
Честитке Деди, од срца !!
Черевићан Черевићан 22:05 16.07.2009

ууу

г muaddib92 нисам ја дорастао г LEWIS CARROL - у но збиркицу њањавих песмица би се усудио смислити.

честитка задеду прихваћена са задовољством, хвала.
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 16:50 15.07.2009

Bravo za rečnik

i za ovaj tekst
a gospodinu Sveti duboki naklon




B.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:53 15.07.2009

Re: Bravo za rečnik

Dr M Dr M 18:37 15.07.2009

Re: Bravo za rečnik

Bravo za rečnik



Srpsko-malteski recnik bi trebalo da se zove

ČERNIK

Hvala g. Ceru za Cernik a Vojislavu za vestnik .
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:42 15.07.2009

Re: Bravo za rečnik

A, tebi doktore, za javnik.
Черевићан Черевићан 09:55 16.07.2009

игрорек

Вам г Dr M в. успешан алал , ето нисам ни знао да сам нехотице именован и у називу књиге . хвала Вам да сте обратили пажњу на овај пост г Стојковића.
Черевићан Черевићан 09:57 16.07.2009

е

баш сте ме обрадовали јавком г jugovic -у , пажљив сте.
Time Bandit Time Bandit 18:38 15.07.2009

Bongu

xogħol tajjeb sur Vojislav,
fejn huwa ħabib Čer?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:41 15.07.2009

Re: Bongu

Nisam ja toliko napredovao. Razumeo sam samo ono Vojislav.
Sačekaću da se Čer pojavi.
Time Bandit Time Bandit 18:48 15.07.2009

Re: Bongu

Kittieb,
faċli għall lilu, hi stess l-dizzjunarju
Черевићан Черевићан 09:04 16.07.2009

опа

ред је појаснити шта рече гTime Bandit да се не умисли на неку псовку, упс, далеко било .елем,

Писац,
лако за њега, сам по себи је речник

малко поцрвених , госн Сале (ако негрешим) сад се тек опасуљих окоме је под датим ником реч. е баш је свет село глобално, а уошавам да од малтешког Ви незаборависте ништа.алал. хвала на дружењу и поз. окружењу
Черевићан Черевићан 09:51 16.07.2009

каже

г Time Bandit

Поздрав
гдине Војислав добар приказ,
где си пријатељу Чер ?



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:21 16.07.2009

Re: опа

Черевићан
ред је појаснити шта рече гTime Bandit да се не умисли на неку псовку, упс, далеко било .елем,

Писац,
лако за њега, сам по себи је речник

малко поцрвених , госн Сале (ако негрешим) сад се тек опасуљих окоме је под датим ником реч. е баш је свет село глобално, а уошавам да од малтешког Ви незаборависте ништа.алал. хвала на дружењу и поз. окружењу

Gosn Bandit (gosn Sale?) mi je poslao i sliku autora rečnika, te sam je naknadno umetnuo u post (videti ispod Edit).
Tako da je informacija o srpsko - malteškom rečniku slikovitija.:))
hajkula1 hajkula1 19:22 15.07.2009

Redom cestitke

ZA UNUKICU

ZA RECNIK

ZA RMBANJE


a izvestacu HVALA

Черевићан Черевићан 08:56 16.07.2009

хе,хе

исрца мојег
прхнула тичица радости


мрс hajkula , хвала да сте санама , посебно са овако угодними коментаром
Inner Party Inner Party 19:25 15.07.2009

Malteski soko

Međutim, ako guglujete srpsko - malteški rečnik, ili ime autora, nećete pronaći ni jednu odrednicu koja se odnosi na ovo delo. Rečnika nema ni u knjižarama u Srbiji.


Черевићан Черевићан 08:53 16.07.2009

хвала

Inner Party на учешћу у теми коју г Стојковић понуди. у вези тржишта Србије имате испод појашњење.
Черевићан Черевићан 21:44 15.07.2009

редје

да се поприлично окаснело јербо радне активности ал оне одистинске се залауфале ија прикључим као коментатор на блогу г Стојковића који ме је пријатно и ненадано затекао овим својим постом.
ХВАЛА.
оно јес да је поменути Речник од пре 4 год али је рариретан по томе да је то ПРВИ контакт два језика на речнички начин. присећамсе када се појавио ја усхићен ајд макар фамилији да се похвалим, иначе сам томе несклон, кад ми 1 рођак поприлично учен указа да и нема неке основе за велику фалу јер да је такав речник потребан био већ би се неко раније сетио и саставиога.
дотучеме сујетног, ха,ха
елем,
настао је посве случајем јер сам након саобраћајног удеса био везан за просторију а време се морало некако осмислити, те кренух полако, реч по реч. Потом наиђох и на добру вољу милог ми Газде фирме где радим да финансира тираж, а званични малтешки издавач се понудио сам да речник и објави јер је први ( а то се код њих броји, веле).
ето.
енога по књижарама диљем малте и гоза се и данас продаје. до србије речник није стигао из простог разлога што издавач није имао намеру да нисаким контактира ван малте. сада након толико времена покушава се у београду остварити контакт за тамошњу дистрибуцију . . .
речник је посве аматерски и балансира на самој граници високих речничких критерија те свакако тражи професионалца који би то зрихтао за неко наредно издање. међутим данас када на Гогловом преводиоцу имате множину речника ( па и малтешки) сасвим пристојног фонда речи ( који се перманентно допуњавају)
питање је дали ће убудуће заметни посао састављања речника ико више радити . . .упс

поштапалица овом речнику о којем је реч ће ускоро да се појави у књижарама на малти под називом наУчимо малтешки где сам кроз 12 поглавља обрадио граматику малтешког језика тако да је сада изговор речи наведених у речнику јаснији а појашњења богатија. томе ће допринети и припадајући цеде на којем се слуша изворни малтешки ( са преводом на српски).но отом . . потом.

Толико за данас - још посла у бироу имам а сутра ћу покушати да се и појединачно одговорима одужим коменаторима (којима се овом приликом захваљујем да их је уопште дотакла оваква тема) па тиме и труд г Стојковића заокружи целину
trener92 trener92 06:46 16.07.2009

Re: редје

па тиме и труд г Стојковића заокружи целину
*novo


Vadi fleke od pre neki dan , lisica je to gosn.Čer . Znate, on je od onih što su u stanju da promene čak i ime ...
(" Jeremija " )

p.s.
Vojislave iako mi je poznato , odličan tekst si napisao .
Još malo
o autoru
Черевићан Черевићан 08:50 16.07.2009

госн trener-у

знате, када човек као ја закорачио ( тада 1966) већ подобро у 6 - у деценију животну се одлучи на печалбу ако нема малко лисичјег усеби, бостанлук је обрао, дефинитивно.потом то пређе у навику и . . ебига . . така тура.

хвала Вам да ме изрекламирасте овако етерски тјст. нашироко.
trener92 trener92 22:07 16.07.2009

Re: госн trener-у

Черевићан
знате, када човек као ја закорачио ( тада 1966) већ подобро у 6 - у деценију животну се одлучи на печалбу ако нема малко лисичјег усеби, бостанлук је обрао, дефинитивно.потом то пређе у навику и . . ебига . . така тура.

хвала Вам да ме изрекламирасте овако етерски тјст. нашироко.


Gosn.Čer , zadovoljstvo je ukazati na sve ono što nam poklanjate, a red je da i drugi, ( ima dosta novih) uživaju u vašim tekstovima
angie01 angie01 23:23 15.07.2009

chestitam!

myredneckself myredneckself 00:58 16.07.2009

Re: chestitam!

Awguri, Čer & Vojislav
Черевићан Черевићан 08:42 16.07.2009

елем myredneckself

- sinċieri grazzi * , казали би они финији малтежани

* искрено хвала
Черевићан Черевићан 08:43 16.07.2009

наравно

увек сте драг коментатор гђо angie, ХВАЛА.
ivana23 ivana23 09:05 16.07.2009

Postovani g. Cer,

Bas ste nas obradovali juce vescu iz Novoga Sada...



Vama i roditeljima, iskrene cestitke.
Черевићан Черевићан 11:12 16.07.2009

вазда

сам мрс ivana23 одушевљен Вашим фото прилозима , но овим посебно, . ХВАЛА на пажњи.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:21 16.07.2009

...

Jer, ćutati se može, ali reč je izazov.

i to: kakav!
Черевићан Черевићан 11:18 16.07.2009

баш

незнам гђо mihajlovic али ми сремци некако смо на речи осуђени јер ја и незнам њи подоста да су ћутолози а потекли из фрушкогорја . ваљда нам укоду генецком та фалинка, акоје, уштанцована ?

хвала да сте са нама.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:02 16.07.2009

најзад права књижевна форма за вас гос'н Ч

с обзиром на потпуно и непоправљиво непознавање интерпункције и сличних измишљотина

(браво и вама, а богами и инвеститору, ретки су људи који свој новац користе за тако добру и новчано неисплативу ствар)
Черевићан Черевићан 15:07 16.07.2009

на сваком месту

ја то што се милог ми Газде тиче нагласим. ха, нађусе и таки, ето Вам пример г marco_de.manccini
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 18:31 16.07.2009

...cestitke...i za unuku, i za recnik...



...a kako je krenulo ispascemo svi nasi/svoji/vasi/moji poznanici...al' o tom potom...

tek danas nabasah na tekst i odmah zurno cestitam gosn cer -
nije mala stvar biti duplim dedom danaske! svaka sreca malenoj alisi

(recnik cemo baska hvaliti!)
Черевићан Черевићан 20:19 16.07.2009

хвала

mogul_sad_ja_kasti на лепим жељама јер за њих никад није касно. а оно да смо сви свои уствари па то је и логично како свет постаје глобално село.. . .

Bojan Budimac Bojan Budimac 20:53 16.07.2009

:)

dragi g. Čer, da su unučići živi i zdravi, a vi da ovde blogodarite barem dok oni ne počnu, mada ko zna kakva sokoćela će tada postojati. No jedno je sigurno, reč će i dalje biti osnov komunikacije, pa je stoga moje divljenje vama za doprinos rešavanju vavilonske zbrke pravljenjem rečnika (i to ne makakvog) veoma veliko.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana