Politika

"Tajne službe u vojsci- da li ih i ko kontroliše i reformiše

Milan Karagaća RSS / 15.07.2009. u 16:21

Kada se u novinama pojave naslovi kao “Tajne službe vojske bez ikakve kontrole”, “Magija tajnih službi  i izjave ministra odbrane da sa direktorima službi sarađuje na bazi promenljivog poverenja, a ne da sa njima rukovodi iako su mu potčinjeni, to naravno izazove niz dobronamernij ali i onih drugih pitanja u vezi tih “misterioznih” službi.

Već devet godina priča se o reformi sistema odbrane, svaki ministar odbrane na kraju svake godine govori o značajnim rezultatima koji su postignuti a posebno svaki ističe kako je upravo “od kako je on ministar napravljen ogroman i suštinski pomak“. Bilo bi krajnje neodgovorno reći da nisu ostvareni značajni reformski procesi, uz isto tako značajne promašaje, počev od masovnog i neselektivnog penzionisanja i lutanja oko koncepcijskih pristupa.

Inače, održano je na stotine konferencija, seminara, savetovanja, javnih rasprava, stručnih konsultacija, realizovano mnogo mnogo uzajamnih radnih poseta na različitim nivoima sa ciljem da se razmenu iskustva o reformi sistema bezbednosti.

Neka ranija  ekipa iz Generalštaba i Ministarstva odbrane predlagala je ujedinjenje VOA i VBA u jednu službu, iako nigde u svetu nema primera da su te dve službe objedinjene. Državni sekretar za politiku odbrane Dušan Spasojević odbacio je taj model spajanja i naložio da se nekadašnji model tih službi u JNA modifikuju za današnja vremena, jer se, po njemu, a što je i tačno , pokazao kao bolji i funkcionalniji od predloženih rešenja.

Naša navika je izgleda da patimo od naše posebnosti pa tako prikupimo iskustva mnogih zemalja, izučimo različite modele, ukrstimo ih i onda umesto da odaberemo najbolji mi napravimo kombinaciju najlošijih rešenja i to zovemo kao naš specifični model.Eto sada se govori o Nacrtu Zakona o ovim službama, koji će navodno uspostaviti sistem rukovođenja i kontrlole. Čak se mudro zamišlja uvođenje institucije generalnih inspektora koji će kontrolisati službe i biti direktno potčinjeni ministru, kao što su mu potčinjeni i direktori službi. Eto još jednog našeg originalnog rešenja ali i nekom položaja, inače druge svrhe i nema.

Da je to baš tako potvrdi nam i sam minister odbrane Šutanovac , ko zna čime izazvan, tvrdeći  da u ovom trenutku ne postoji adekvatna kontrola rada VBA i VOA i da s njima praktično radi na sistemu poverenja. Pa još dalje, da je to poverenje  nekada na višem, nekada na nižem nivou, ali trenutno ne postoji nijedan način, nijedan instrument koji bi ministar mogao da upotrebi kako bi došao do saznanja šta se zaista dešava u tim službama. U Ministarstvu odbrane nezvanično navode da se saradnja sa ovim službama odvija na principu njihovih šturih izveštaja o „akcijama na potrazi za Ratkom Mladićem” ili „o proceni bezbednosne situacije na jugu Srbije”, ali bez konkretnih informacija. Naši izvori, kako piše Blic, navode da se pripadnici tajnih vojnih službi prema svim ministrima odbrane odnose sa nipodaštavanjem. Kažu: „Mi smo zimzeleni, a vi listopadni, vas menjaju, a mi ostajemo”.
- Ministar na taj način ne zna ni kakvu akciju imaju službe, a kamoli da nad njima ima kontrolu. On snosi odgovornost za rad VBA i VOA, a odnos s njima mu je na bazi „rizičnog” poverenja - kažu u Ministarstvu i navode da bi zakonske odredbe u ovom u ovom Nacrtu konačno dovele do reforme sistema..

Prema organizacionoj strukturi ministarstva odbrane , tako nešto je prosto neverovatno, jer su  VBA i VOA organizacione jedinice u sastavu ministarstva odbrane i direktno potčinjene ministru. Dakle, potčinjene su mu vojno-disciplinski, organizaciono i stručno. Šefovi službi su članovi kolegijuma ministra i referišu mu . Upravo zbog toga je izjava ministra, u najmanju ruku zabrinjavajuća i čudna. Ako je tako kako kaže, onda sistem ne funkcioniše, ispada da su mu šefovi službe odbili poslušnost, a on , opet, sve to toleriše i trpi.U najmanju ruku ne vidi se da je preduzeo mere da ostvari kontrolu na ministarstvoim ili se on to žali da im ništa ne može.

Očito da u procesu reformi ima problema.

Bezbednost je opšte dobro, jer se odnosi na bezbednost i sigurnost građana (humana bezbednost), njihovih prava i imovine, a ne samo na određene grupe, partije, državu i režim, ali, svakako , i na bezbednost države tj. nacionalnu bezbednost. Upravo zbog toga sistem bezbednosti i službe koje ga čine ne sme da se mistifikuje, glorifikuje, ali ni da se nipodaštava.
Svaka ozbiljna država, koja drži do svog međunarodnog ugleda, nastoji da ima ozbiljne i efikasne državne institucije, pa i službe koje se bave obaveštajnim i bezbednosnim poslovima.
Savremeni bezbednosni izazovi i pretnje nametnuli su potrebu izgradnje i jačanja sistema kooperativne bezbednosti na globalnom nivou. Razume se da je nužna saradnja obaveštajnih i bezbednosnih službi u regionalnim i širim okvirima. Preduslov za dobru saradnju, a time i efikasnost, jeste kompatibilnost koja podrazumeva visoki stepen stručnosti i profesionalizam. Da bi se dostigli zahtevani standardi, neophodno je konačno otpočeti i završiti reforme bezbednosnog sektora kod nas, o čemu se inače od petooktobarskih promena mnogo govori.Međutim, svako je imao svoje viđenje i "pravo rešenje" - od raspuštanja postojećih službi i formiranja svega iznova, do bukvalnog kopiranja koncepata drugih država i raznih varijanti "međurešenja". Sve to je pratila i prati  prava inflacija samozvanih eksperata i stručnjaka, najčešće onih koji su, kako se hvale, o tome mnogo čitali ili bili na nekom seminaru.
Službe se i dalje mistifikuju, a u javnosti i medijima plasiraju različite spekulacije o njihovoj nedodirljivosti. Službe su dodirljive ili nedodirljive u meri u kojoj im to politika omogućava. Bez obzira na mistifikaciju, lojalnost rukovodstava službi političkom rukovodstvu (uz manje ili više opstrukcije) nikada nije ozbiljno dovođena u pitanje.
Mistifikacija proističe iz činjenice da i naše, kao i sve službe sveta, imaju dimenziju tajnosti koja proističe iz prirode zadataka. Zatim, tu je objektivan strah proistekao iz zloupotreba službi od strane političkih struktura, ali i samovolje. Nemali doprinos mistifikaciji daju oni koji se hvale kako su bili proganjani zbog svog "antikomunističkog i antirežimskog delovanja". Nesumnjivo da takvih ljudi ima prilično, ali je mnogo više samohvalisavaca. Jer, da je bilo toliko protivnika režima, verovatno bi se 5. oktobar desio 1991. ili 1992, a ne tek 2000. godine.
Mistifikacija proističe iz nepoznavanja namene i zadataka pojedinih službi, pa i elementarnih pojmova i termina. Ilustracije radi, čak se i u Skupštini, a i od strane visokopozicioniranih eksperata, može čuti kako "kompetentno" drže slovo o "bezbedonosnim službama", misleći valjda na bezbednosne ili službe bezbednosti.

Pri tome se, vrlo često i u medijima, ne pravi ili ne razume razlika između službe bezbednosti i obaveštajne službe. To se posebno odnosi na službe u vojsci, pa se za šefa službe bezbednosti kaže "prvi vojni obaveštajac", a on je kontraobaveštajac. Za razliku Službe bezbednosti (VBA)  sebavi i unutrašnjom problematikom i u njenoj je nadležnosti da planira, organizuje i realizuje bezbednosnu funkciju u sistemu odbrane i u okviru toga otkriva, prati i sprečava:

lunutrašnji i međunarodni terorizam i subverzivne aktivnosti usmerene protiv Vojske i Ministarstva odbrane

lobaveštajnu i drugu delatnost stranih službi usmerenih protiv Vojske i Ministarstva odbrane

lotkriva, istražuje i dokumentuje krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, protiv čovečnosti i međunarodnog prava i najteže krivična dela sa elementima organizovanog kriminala

Vojno-obaveštajna služba (VOA) je okrenuta isključivo ka spoljnjem faktoru i nema nikakva ovlašćenja prema našim građanima.VOA  ima zadatak da: prikuplja, analizira, procenjuje i dostavlja podatke i informacije (vojnog, vojnopolitičkog, vojnoekonomskog ili naučno-tehnološkog karaktera)  o potencijalnim i realnim opasnostima, aktivnostima, planovima ili namerama stranih država i njihovih oružanih snaga, međunarodnih i stranih organizacija, grupa i pojedinaca, kao potencijalnih pretnji i izazova po bezbednost i odbranu zemlje, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Upravo zato je VOS najmanje podložna zloupotrebi i pokušajima da se ogreši o prava građana. To je možda i razlog što joj duže vremena nije poklanjana adekvatna pažnja, pa je u odnosu na druge zapostavljana u svakom pogledu, uključujući i kadrovskom.Ve' 5 godina se nalazi u VD stanju.

Dakle, treba demistifikovati službe tako što se neće sve trpati u isti koš, što će se jasno sagledati šta koja služba radi i šta je radila. Zatim, definisati njihove delatnosti i nadležnosti, obezbediti politički i stručni nadzor i, u potrebnoj meri, izvršiti pročišćavanje, lustraciju i sve što je, po jasnim kriterijumima, neophodno da bi se došlo do profesionalnih stručnih kadrova koji će voditi i izvesti proces reformi.
Politički nivo rukovođenja je stvar onih koji o tome odlučuju, ali operativno rukovođenje svim službama mora biti povereno profesionalcima. Razume se da profesionalni deo mora biti depolitizovan i departizovan, inače preti opasnost od zloupotreba.
Prema tome, da bi se reforme izvršile, treba ih konačno otpočeti.

 



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:48 15.07.2009

"Bezbednost je opšte dobro"...

... tvrdio je i Ilija Čvorović.

dragan7557 dragan7557 18:53 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

otkriva, istražuje i dokumentuje krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti SCG,

?
dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:00 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

dragan7557
otkriva, istražuje i dokumentuje krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti SCG,

?
dragan7557 cerski

izvinjavam se,treba da stoji Srbije, evo videti u čl.6
Nacrt zakona
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:08 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

Vojislav Stojković
... tvrdio je i Ilija Čvorović.


eto kada je on to davno rekao a sada je to prva rečenica svih definicija bezbednosti, naravno sada preuzeta iz naučnih i stručnih ali i zakonskih formulacija razvijenih zemalja Zapada.
Prema tome naš Ilija je to formulisao pre svih njih, a neki ovde se smejali Iliji pa ga prepisali otuda.
Dakle, ozbiljna država ima ozbiljne službe, uređena država uređene službe, demokratske države službe i celi sistem pod demokratskom kontrolom ali službe moraju da imaju profesionalce i rade svoj posao profesionalno.
Službe ne treba mistifikovati ali im ni dozvoliti misteriozne akcije, a koliko će biti pod kontrolom zavisi od onoga ko ih kontroliše a ne od njih.
drug.clan drug.clan 19:15 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

Milan Karagaća

Dakle, ozbiljna država ima ozbiljne službe, uređena država uređene službe, demokratske države službe i celi sistem pod demokratskom kontrolom ali službe moraju da imaju profesionalce i rade svoj posao profesionalno.

"Ozbiljne" drzave imaju ozbiljne sluzbe koje kao jedini cilj imaju odrzavanje postojeceg sistema u kome vladajuca klasa cveta uz koriscenje svih mogucih sredstava ukljucujuci mucenje i spijunazu!
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:25 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

Dakle, ozbiljna država ima ozbiljne službe, uređena država uređene službe, demokratske države službe i celi sistem pod demokratskom kontrolom ali službe moraju da imaju profesionalce i rade svoj posao profesionalno.


Ja bi samo da pitam i zna li iko da odgovori ima li ozbiljne države bez tajne službe? Ili baš sve države imaju neke tajne, pa stvaraju službe da sačuvaju te tajne? I zar država kao servis građana nije sposobna da svoje poslovanje obeladani, tako da građani ne moraju da sumnjaju u tajne. Službe.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:28 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

drug.clan
Milan Karagaća

Dakle, ozbiljna država ima ozbiljne službe, uređena država uređene službe, demokratske države službe i celi sistem pod demokratskom kontrolom ali službe moraju da imaju profesionalce i rade svoj posao profesionalno.

"Ozbiljne" drzave imaju ozbiljne sluzbe koje kao jedini cilj imaju odrzavanje postojeceg sistema u kome vladajuca klasa cveta uz koriscenje svih mogucih sredstava ukljucujuci mucenje i spijunazu!

Mislim na oybiljne drave bez navodnika i sa yakonskom regulativom. Svakako sve se bave špijunažom i kontrašpijunažom, s tim da u savremenom svetu i to menja profil i metode jer se preko 95% informacija pribavlja legalnim metodama.U diplomatiji se to elegantno zove posmatranje i obaveštavanje pa delom i javna diplomatija.
Da je obaveštajna, pa i špijunska delatnost ''od boga odobrena'' potvrđuje se citatom iz Biblije ''I Gospod reče Mojsiju govoreći: pošalji ljude da uhode zemlju Hanansku, koju će dati sinovima Izrailjevijem... i šaljući ih Mijsije im reče: idite ovde na jug pa izađite na goru; i vidite zemlju kakva je i kakav narod živi u njoj, je li jak ili slab, je li veliki ili mali..... i kakva je zemlja, je li rodna ili nerodna, ima li u njoj drveta ili nema, budite slobodni i uzmite roda ove zemlje''.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:45 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

uros_vozdovac
Dakle, ozbiljna država ima ozbiljne službe, uređena država uređene službe, demokratske države službe i celi sistem pod demokratskom kontrolom ali službe moraju da imaju profesionalce i rade svoj posao profesionalno.


Ja bi samo da pitam i zna li iko da odgovori ima li ozbiljne države bez tajne službe? Ili baš sve države imaju neke tajne, pa stvaraju službe da sačuvaju te tajne? I zar država kao servis građana nije sposobna da svoje poslovanje obeladani, tako da građani ne moraju da sumnjaju u tajne. Službe.

Uroše, naslov sam preuzeo zapravo iz novina koje mistifikuju službe kao tajne. Službe nisu tajne kao takve jer se za njih zna,sada se javno objavljuje Zakon o njima, ali to tajno se odnosi na jedan od metoda rada i način distribucije informacija, analiza i procena.Ipak to nisu novinske agencije i javcnbi servisi, a i novinari recimo ne ofiraju sve metode doalaska do informacija i izvore.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:00 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

Pravi izviđač i posmatrač. Profesionalac.
drug.clan drug.clan 21:01 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

Milan Karagaća
drug.clan
Milan Karagaća

Dakle, ozbiljna država ima ozbiljne službe, uređena država uređene službe, demokratske države službe i celi sistem pod demokratskom kontrolom ali službe moraju da imaju profesionalce i rade svoj posao profesionalno.

"Ozbiljne" drzave imaju ozbiljne sluzbe koje kao jedini cilj imaju odrzavanje postojeceg sistema u kome vladajuca klasa cveta uz koriscenje svih mogucih sredstava ukljucujuci mucenje i spijunazu!

Mislim na oybiljne drave bez navodnika i sa yakonskom regulativom. Svakako sve se bave špijunažom i kontrašpijunažom, s tim da u savremenom svetu i to menja profil i metode jer se preko 95% informacija pribavlja legalnim metodama.U diplomatiji se to elegantno zove posmatranje i obaveštavanje pa delom i javna diplomatija.
Da je obaveštajna, pa i špijunska delatnost ''od boga odobrena'' potvrđuje se citatom iz Biblije ''I Gospod reče Mojsiju govoreći: pošalji ljude da uhode zemlju Hanansku, koju će dati sinovima Izrailjevijem... i šaljući ih Mijsije im reče: idite ovde na jug pa izađite na goru; i vidite zemlju kakva je i kakav narod živi u njoj, je li jak ili slab, je li veliki ili mali..... i kakva je zemlja, je li rodna ili nerodna, ima li u njoj drveta ili nema, budite slobodni i uzmite roda ove zemlje''.



Ako u bibliji pise ko smo mi ljudi da to preispitujemo. Ima u toj knjizi i ono kralju kraljevo da neko ne bi pomislio da se buni protiv poreza ili neceg drugog.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:07 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...


Ako u bibliji pise ko smo mi ljudi da to preispitujemo. Ima u toj knjizi i ono kralju kraljevo da neko ne bi pomislio da se buni protiv poreza ili neceg drugog.

Pa da , ilustracije radi.
arianna arianna 22:59 15.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

...Ministar na taj način ne zna ni kakvu akciju imaju službe, a kamoli da nad njima ima kontrolu.



Ko onda kontroliše i kome su odgovorne pomenute službe, ako ne ministar vojni i vlada ?

Uvek ih neko kontroliše samo je pitanje ko.Ima i tu preterivanja u mistifikaciji

Preterivanje i mistifikacija -??? Ko je taj NEKO? Neki tudji ministar ili neka tudja vlada?
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:33 16.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

arianna
...Ministar na taj način ne zna ni kakvu akciju imaju službe, a kamoli da nad njima ima kontrolu.



Ko onda kontroliše i kome su odgovorne pomenute službe, ako ne ministar vojni i vlada ?

Uvek ih neko kontroliše samo je pitanje ko.Ima i tu preterivanja u mistifikaciji

Preterivanje i mistifikacija -??? Ko je taj NEKO? Neki tudji ministar ili neka tudja vlada?

Tema ovog posta i jeste da se smanje preterivanja i mistifikacije,
Ko je taj NEKO?Nije u pitanju tuđi ministar ni tuđa vlada, obično je tu mistifikacija prvo oko moći službi kao samostalnih i kontroli otetih, a poenta je kod zemalja u tranziciji pa i kod nas gde su stranački rivaliteti često imali određene posledice po ponašanje službi.
Sve to je pravo pitanje za ministra, na osnovu čega je to konstatovao, zašto nema kontrolu i šta misli da je u pitanju, kome onda oni odgovaraju ili misli da nikom ne odgovaraju, ili se žali da su se oteli pa ne odgovaraju. Eto v.d- VOA je penzionisan, da li zbog toga, kako je kao v.d. a ne može biti šef unapređen u čin generala, je li to nagrada ili šta.
Moguće je i da je izjava htela da poentira značaj novog Nacrta zakona, ali je onda vrlo loše to urađeno i samo dodatno potencira inače raširene priče o stranačkim kadrovanjima u vojsci i ministarstvu, iako oficirima nije dozvoljeno da se stranački svrstavaju.
dragan7557 dragan7557 06:51 16.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

Milan Karagaća
Pravi izviđač i posmatrač. Profesionalac.

A, kud se dedoše analitičari kao vitalan deo ovih službi?

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:17 16.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

dragan7557
Milan Karagaća
Pravi izviđač i posmatrač. Profesionalac.

A, kud se dedoše analitičari kao vitalan deo ovih službi?

dragan7557 cerski

ma čudi me i za one analitičare vitalne komentatore na blogovima i u medijima.
Nije ova tema postavljena ni da se napada ni da se brani slušba već da se, između ostalog, i blogerska zajednica uključi u javnu raspravu o Nacrtu zakona i demistifikaciji onoga što se olako naziva misterioznim.Nema tu nikakve misterije.
dragan7557 dragan7557 09:40 16.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

Dakle, ozbiljna država ima ozbiljne službe, uređena država uređene službe, demokratske države službe i celi sistem pod demokratskom kontrolom ali službe moraju da imaju profesionalce i rade svoj posao profesionalno.

U tzv. ozbiljnim državama se ministri vojske ne hvališu svojim kumovskim vezama sa šefom države (na sajtovima na srpskom jeziku, na engleskom nema spominjanja ove veze) takođe bivšim ministrom vojske.

Nadležnost VBA

Član 5.
VBA je nadležna za bezbednostnu i kontraobaveštajnu zaštitu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru koje obavlja opštebezbednosne, kontraobaveštajne i ostale poslove i zadatke od značaja za odbranu Republike Srbije, u skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Ovaj član može da se interpretira i razdvoji na:
1. zadatak - zaštita Ministarstva i Vojske Srbije.
2.ostali poslovi od značaja za odbranu Republike Srbije
što može da implicira da bezbednost nije opšte dobro ili bar ne na prvom mestu. Kada bi umesto 'ostali' stajalo 'drugi' onda bi stvar izgledala naravno drukčije

VIII Pripadnici VBA i VOA

Član 41.

Pripadnici VBA i BOA su profesionalni pripadnici Vojske Srbije, državni službenici i nameštenici (?!).

Mada sam Zakon na brzinu prelistao ovo nameštenici mi je palo u oči.
Milane ako smatraš za trol briši.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 10:28 16.07.2009

Re: Misterija

demistifikaciji onoga što se olako naziva misterioznim.Nema tu nikakve misterije.

Misteriju promoviše samo Ministarstvo odbrane (na nekim serverima dostupno samo na engleskom jeziku)

U Istoriji Military Intelligence Agency of SAF = Srpska Vojska, koja obuhvata priod od 1876 (osnivanje vojne obaveštajne službe Srbije) pa do danas napisano je pola stranice A4 formata ???
Kraću Istoriju nisam u životu video.

Period od 1944, 13 maj, pa do 14 septembra 2004 (JNA) obuhvata impresivnih 5 i slovima pet linija na pola stranice po širini A4 formata.

Military Security Agency :

The most significant changes :

- millitary security services are subordinate directly to the Minister of Defese and not to the Chief of General Staff.

Pošto Ministar Šutanovac tvrdi da izuzetno dobro govori Engleski a i odgovoran je za načertanija na sajtu postavlja se pitanje o čemu Ministar Odbrane (Intervju na sajtu Ministarstva) uopšte priča i šta je sadržaj njegove poruke i naravno šta je cilj poruke.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 12:56 16.07.2009

Re: opstrukcija na visokom nivou

Član 41.

Pripadnici VBA i BOA su profesionalni pripadnici Vojske Srbije, državni službenici i nameštenici (?!).

Mada sam Zakon na brzinu prelistao ovo nameštenici mi je palo u oči


Zakon o državnim službenicima
("Službeni glasnik RS",br.79/2005 od 16.9.2005 godine i 81/2005 i 83/2005
korišćen izvor : Codex Projuris

UVODNE ODREDBE
Sadržina zakona

Pojam državnih službenika i nameštenika

Član 2.

...... Nameštenik je lice čije se radno mesto sastoji od pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnom organu.


navode da se pripadnici tajnih vojnih službi prema svim ministrima odbrane odnose sa nipodaštavanjem
Kažu: „Mi smo zimzeleni, a vi listopadni, vas menjaju, a mi ostajemo”.
- Ministar na taj način ne zna ni kakvu akciju imaju službe, a kamoli da nad njima ima kontrolu. On snosi odgovornost za rad VBA i VOA, a odnos s njima mu je na bazi „rizičnog” poverenja - kažu u Ministarstvu i navode da bi zakonske odredbe u ovom u ovom Nacrtu konačno dovele do reforme sistema.

Pošto nameštenici spadaju u pripadnike tajnih (?) vojnih službi, onda se i ovi isti nameštenici sa nipodaštavanjem odnose prema ekselenciji Ministru Vojnom, da je skandalozno jeste ako je tačno?

dragan7557 cerski

p.s. ........ po istom članu zakona ; 'Državni službenici nisu narodni narodni poslanici, predsednik Republike, sudije Ustavnog suda, članovi Vlade, sudije, javni tužioci, zamenici javnih tužilaca i druga lica koja na funkciju bira Narodna skupština ili postavlja Vlada i lica koja po posebnim propisima imaju položaj funkcionera.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:27 16.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

Pripadnici VBA i BOA su profesionalni pripadnici Vojske Srbije, državni službenici i nameštenici (?!).

To je valjda po kategorizaciji u Zakonu o državnim činovnicima, mada u šali govore da ima i onih kojima je namešteno mesto, pa su se namestili tj. nameštenici.
dragan7557 dragan7557 14:06 16.07.2009

Re: "Bezbednost je opšte dobro"...

Milan Karagaća
Pripadnici VBA i BOA su profesionalni pripadnici Vojske Srbije, državni službenici i nameštenici (?!).

To je valjda po kategorizaciji u Zakonu o državnim činovnicima, mada u šali govore da ima i onih kojima je namešteno mesto, pa su se namestili tj. nameštenici.


Mož' i po WIkipediji;

Ministar (lat, minister = sluga) a onda su nameštenici izgleda u višoj kategoriji.

Naravno na srpskom izdanju se spominje i reč Vezir uz dodatna objašnjenja o vezi sa monarhijom.

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:34 16.07.2009

Re: Misterija

- millitary security services are subordinate directly to the Minister of Defese and not to the Chief of General Staff.

pa to se vidi i na organigramu ministarstva odbrane
Period od 1944, 13 maj, pa do 14 septembra 2004 (JNA) obuhvata impresivnih 5 i slovima pet linija na pola stranice po širini A4 formata.

to su očito pisali oni u zanosu koji bi da zaborave sve od 1918. do 2004.godine, pa tako je i u knjizi "Vojska Srbije" od toga perioda bežano kao đavo od krsta.To je verovatno iz ovog perioda:
Neka ranija ekipa iz Generalštaba i Ministarstva odbrane predlagala je ujedinjenje VOA i VBA u jednu službu, iako nigde u svetu nema primera da su te dve službe objedinjene. Državni sekretar za politiku odbrane Dušan Spasojević odbacio je taj model spajanja i naložio da se nekadašnji model tih službi u JNA modifikuju za današnja vremena, jer se, po njemu, a što je i tačno , pokazao kao bolji i funkcionalniji od predloženih rešenja.

Ali eto ima ljudi koji sve ne gledaju isključivo ideološki već pre svega šta je funkcionalno.
niki m niki m 17:28 15.07.2009

Tajne službe u vojsci

Prema tome, da bi se reforme izvršile, treba ih konačno otpočeti.


Da, medjutim, potreban je jos jedan preduslov, a to je da imamo sposobnog i kvalifikovanog ministra odbrane. U nasem slucaju imamo organizatora folk posela.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:06 15.07.2009

Re: Tajne službe u vojsci

niki m
Prema tome, da bi se reforme izvršile, treba ih konačno otpočeti.


Da, medjutim, potreban je jos jedan preduslov, a to je da imamo sposobnog i kvalifikovanog ministra odbrane. U nasem slucaju imamo organizatora folk posela.

''folk posela'' :)
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:36 15.07.2009

Re: Tajne službe u vojsci

niki m
Prema tome, da bi se reforme izvršile, treba ih konačno otpočeti.


Da, medjutim, potreban je jos jedan preduslov, a to je da imamo sposobnog i kvalifikovanog ministra odbrane. U nasem slucaju imamo organizatora folk posela.

Da ne zavisi sve baš od ministra pokazuje činjenica da se u poslednjih 9 godina promenilo 6 ministara i uvek se vuku neki predlozi. Očito je u pitanju konsenzus političkih faktora.
adam weisphaut adam weisphaut 22:09 15.07.2009

Re: Tajne službe u vojsci

niki m


Da, medjutim, potreban je jos jedan preduslov, a to je da imamo sposobnog i kvalifikovanog ministra odbrane. U nasem slucaju imamo organizatora folk posela.

Malo ko će to sporiti, nego,,,da se vratimo na temu a to je civilna kontrola službi, koliko je bilo KOS-ovaca (saradnika, operativaca...) u okruženju bivšeg predsednika SRJ i premijera Srbije V.K., nešto mi govori da bi TI mogao da znaš nešto i o tome...
dragan7557 dragan7557 13:06 16.07.2009

Re: Tajne službe u vojsci

Očito je u pitanju konsenzus političkih faktora.

Pre će biti konsenzus oko podele plena, večnih lidera - osnivača ili gazda Stranaka.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 14:22 16.07.2009

Re:Zbranjeno ! BRD i drugi

U nasem slucaju imamo organizatora folk posela.


Bundesminister

Grundgesetzliche Grundalagen

Art.69 Abs. 2 GG : " Der Bundeskanzler und die Bundesminister dürfen kein anderes besoldetes Amt, kein Gewerbe und keinen Beruf ausüben und weder der Leitung noch ohne Zustimmung des Bundestages dem Aufsichtsrate eines auf Erwerb gerichteten Unternehmens angehören."


Odredba važi za Kancelara i Savezne Ministre.

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:18 16.07.2009

Re: Re:Zbranjeno ! BRD i drugi

dragan7557
U nasem slucaju imamo organizatora folk posela.


Bundesminister

Grundgesetzliche Grundalagen

Art.69 Abs. 2 GG : " Der Bundeskanzler und die Bundesminister dürfen kein anderes besoldetes Amt, kein Gewerbe und keinen Beruf ausüben und weder der Leitung noch ohne Zustimmung des Bundestages dem Aufsichtsrate eines auf Erwerb gerichteten Unternehmens angehören."


Odredba važi za Kancelara i Savezne Ministre.

dragan7557 cerski

Natürlich.
Aber bei uns gilt es nicht..
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:24 16.07.2009

Re: Tajne službe u vojsci

dragan7557
Očito je u pitanju konsenzus političkih faktora.

Pre će biti konsenzus oko podele plena, večnih lidera - osnivača ili gazda Stranaka.

dragan7557 cerski

Upravo tako.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 18:05 15.07.2009

c

tajne sluzbe niko ne kontrolise...
nikakve sluzbe niko ne kontrolise
drug.clan drug.clan 18:25 15.07.2009

tajkunizam

pa zar u sadasnjem uredjenju tajne sluzbe nisu te koje trebaju da konrolisu vladu a ne obrnuto?

... izgleda da sam se ja preracunao nesto....
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:31 15.07.2009

Re: c

Velimir Mladenovic
tajne sluzbe niko ne kontrolise...
nikakve sluzbe niko ne kontrolise

Uvek ih neko kontroliše samo je pitanje ko.Ima i tu preterivanja u mistifikaciji.
duchesse duchesse 07:46 16.07.2009

Re: tajkunizam

Tajne službe i Vojska treba da budu kontrolisane od strane Skupštine, preko odbora za finansije i bezbednost. To je jedna od važnijih pretpostavki civilne kontrole sektora bezbednosti, a koja ima za pretpostavku da Skupštinu bira narod demokratskim putem. Sve to pada u vodu u stranačkoj državi kao što je naša. Kao što je G. Karagaća lepo napisao, kontrola nad sektorom bezbednosti zavisi isključivo od političke volje. Tu jedan ministar koga je postavio predsednik države zato što mu je dobar drugar i disciplinovan stranački funkcioner ne može da uradi ništa.
A to nas vodi do druge bitne pretpostavke civilne kontrole, a to je činjenica da pripadnici sektora bezbednosti ne smeju biti članovi stranaka, delovati u skladu sa političkim ubedjenjima, učestvovati na stranačkim skupovima i tako tome slično. Isto važi, zamislite, i za versku pripadnost. Tj. svaki pripadnik sektora bezbednosti može imati svoja verska uverenja, ali ne sme se voditi njima, iznositi ih javno itd. Sve to bi imalo puuuuuuno smisla u Srbiji ALI iz svima poznatih razloga crkva i političke partije su duboko ukorenjene u svim sferama života, uključujući i sektor bezbednosti.
dragan7557 dragan7557 14:25 16.07.2009

Re: c

Uvek ih neko kontroliše samo je pitanje ko.Ima i tu preterivanja u mistifikaciji.

Da se pravim Englez : ko kontroliše kontrolore ?

dragan7557 cerski
loader loader 00:55 16.07.2009

Prenaseljena avet praznine

Tajne službe su tako kul.
One su toliko kul
da ne znaju šta rade.
A svi misle da oni sve znaju.
Međutim, oni samo misle da znaju
jer
barataju samo tričavim prizemnim činjenicama
kao dve dokone žene na tarabi koje svaki abar znaju
i koje mnogo govore,
i mnogo ćute dok žmiravim okom gledaju
a ne znaju ništa
ništa
ali ništa
Jelena Milić Jelena Milić 09:05 16.07.2009

meni ova sutanceva izjava

kao i prethodne, o kojima sam i ja pisala, sa vise politckog a manje strucnog aspekta ( za to citam i pitam vas i super je sto otvarate ove teme i na blogu)

govri i da su slucajevi rts, leskovac i topcider kontrolisani i spinovani

kao i , naravno, slucaj mladic

i to sam u izvestaju CEAS napisala


mozda oni i imaju pol volju da hapse mladica, al da li kontrolisu ceo sistem...tesko






dragan7557 dragan7557 11:41 16.07.2009

Re: meni ova sutanceva izjava


i to sam u izvestaju CEAS napisala

A, šta je CEAS ?

dragan7557 cerski
Jelena Milić Jelena Milić 09:09 16.07.2009

iz danasnje borbe

Ko kontroliše vojne tajne službe?
15.07.2009.


Miloš Nemanjić
politikolog, Beograd

ko_kontrolie_vojne_tajne_slube.jpgS državom u kojoj ministar spoljnih poslova na pitanje Obama ili Putin, izabere jednog od njih, iako su spoljnopolitički prioriteti dobri odnosi sa SAD, Rusijom i EU, što znači da se time direktno oglušuje o proklamovanu spoljnu politiku koju bi trebalo da vodi, zaista nešto debelo nije u redu.

Ali, ako država u kojoj ministar odbrane bez problema izjavi da ne postoji nijedan način niti instrument kojim bi ministar mogao da upotrebi kako bi došao do saznanja šta se zaista dešava u vojnim tajnim službama (VBA i VOA), a povodom te izjave se ništa ne desi je, dakle, prava šala i komika.

U svakoj, iole normalnoj državi bi taj ministar bio smenjen, direktori službe razjureni itd. Šta, u stvari, znači ova izjava koju je Šutanovac ljubazno podelio sa nama? Znači da je sasvim moguće da je VBA mogla da „loži" sve ministre, od Tadića do Šutanovca da Ratko Mladić nije u Srbiji, da se ne krije u vojnim objektima i da ga ni Ljubiša Trgovčević, ni Kleopatra ne mogu locirati.

Zamišljam scenu - ulazi direktor VBA, Svetko Kovač i kaže Šutanovcu: Tražimo Mladića, mame mi! A ovaj njemu: Verujem ti, umem ja da procenim kad me neko „loži" a kad mi govori istinu. To znači da su nas svi naši dragi ministri odbrane (Tadić, Davinić, Stanković, Šutanovac) LAGALI kada su tvrdili da postoji civilna i demokratska kontrola oružanih snaga.

Da demokratska kontrola ne postoji, to su znali i vrapci na grani. Ko je još ubeđen da onaj smešni Odbor za bezbednost i odbranu može nekog da kontroliše. Pa, likovi koji sede u tom Odboru o bezbednosti i odbrani znaju koliko i ja o razmnožavanju kornjača sa Galapagosa i kvantnoj fizici. Čak na stranu njihovo (ne)znanje, nego pogledajte njihov tretman. U famoznom Savetu za nacionalnu bezbednost posebno se mesto našlo za Tadićevog šefa Kabineta, ali nema mesta za predsednika Odbora za bezbednost i odbranu. Šta će Parlament u Savetu za nacionalnu bezbednost. Ionako je Parlament u Srbiji Biro za zapošljavanje izuzetno servilnog i poslušničkog stranačkog kadra koji nemaju svoje mišljenje pre konsultacije sa Predsednicima čak i kada su u pitanju modni detalji ili samostalan odlazak u skupštinski restoran. „Moram prvo da pitam Šefa, da vidim da li se on slaže", to je prva rečenica koju oni izgovore kad ustanu, a sa istom rečenicom i ležu u krevet.

Sada smo, zahvaljujući iskrenom Šutanovcu, saznali da nema ni civilne kontrole. VBA može da radi šta joj je drago, a sa ministrom su na „mame mi". Mogu da prisluškuju, stvaraju državne neprijatelje od koga god im to padne na pamet, ma mogu da rade šta hoće. I da ministar, a ni Vlada, a ni Predsednik nemaju pojma o tome. Mogu da daju informacije koje im padnu na pamet, a da pri tom ne otkriju kako su do tih informacija došli.

Opširnije u Borbi
sentinel26 sentinel26 11:17 16.07.2009

Re: iz danasnje borbe

Jelena Milić
Ko kontroliše vojne tajne službe? 15.07.2009.
Miloš Nemanjić politikolog, Beograd

.... svi naši dragi ministri odbrane (Tadić, Davinić, Stanković, Šutanovac)

. U famoznom Savetu za nacionalnu bezbednost posebno se mesto našlo za Tadićevog šefa Kabineta, ali nema mesta za predsednika Odbora za bezbednost i odbranu. Šta će Parlament u Savetu za nacionalnu bezbednost. Ionako je Parlament u Srbiji Biro za zapošljavanje izuzetno servilnog i poslušničkog stranačkog kadra koji nemaju svoje mišljenje pre konsultacije sa Predsednicima čak i kada su u pitanju modni detalji ili samostalan odlazak u skupštinski restoran. „Moram prvo da pitam Šefa, da vidim da li se on slaže", to je prva rečenica koju oni izgovore kad ustanu, a sa istom rečenicom i ležu u krevet.
Opširnije u Borbi


Da li znate da neki gradovi imaju svoje savete za nacionalnu bezbednost ?
Kragujevac naprimjer.
d_sandic d_sandic 09:18 16.07.2009

Reforma i to iz korena

E sad, i nisam neki teoretičar po pitanju bezbedonosnih službi. Ni vojnih ni civilnih. Ali imao sam nesreću da sam rođen u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Pripadnik sam generacije koja je najlepše godine života provela u vojničkim čizmama. Godina vojske, skoro toliko rezerve, četiri godine rata. Pogodili ste : Bosna.

Zbog toga, mislim da imam pravo da progovorim po koju na ovu temu. Kao praktičar.

Naša Vojska, ili ono što je od Slovenije do Kosova od nje ostalo, ili mora biti reformisana iz korena ili... (bolje da ovu misao zadržim za sebe). Zbog čega? Odgovor je jasan. Većina oficirskog kadra iznad čina kapetana je školovana i formirana u sistemu u kojem je moralnopolitička podobnost bila važnija od struke. Sve brošure sa kongresa KPJ su znali naizust. Svaki je mogao predavati Marksizam. Ali komandovati bataljonom... Zbog toga smo imali potpukovnike koji izvlače kolone golobradih vojnika iz garnizona bez ikakvog obezbeđenja. Verujući na reč neprijatelju da neće pucati! Imali smo Dobrovoljačku, tuzlansku kolonu i desetine sličnih događaja. Pa oni dan danas nemaju pojma koliko im je vojnika poginulo 15.maja u Tuzli. Zašto? Zato što je gospodin potpukovnik pešadijski klisnuo a sa golobradim momcima ostavio rez. p.poručnika. I znate li šta je bilo posle toga? Gospodin p.pukovnik, umesto da bude streljan, posle dva meseca je unapređen u pukovnika! Posle je upropastio celu jednu brigadu!
Nadalje, većina oficirske gospode se početkom rata našla u čudu. Morali su ratovati a za tako nešto nisu obučavani. Oni su učeni da krše kičmu velikim svetskim silama ( kao pripadnik 63.padobranske na obuci sam ubio više Bugara i Rusa nego Bata Živoinović Švaba). Nisu oni učeni da se bore u građanskom ratu. Pa još onom koji ima jaku nacionalnu konotaciju. A učeni su da je nacija prevaziđena. Zbog toga smo imali i slučajeve nacionalnog 'osvešćivanja' tipa R.Mladića : ' sad ćemo vam je..ti kevu za sve od Turaka do danas!!!'. Tipična reakcija razočarane komunjare! Jednom rečju, naši oficiri nisu imali pojma šta ih snađe. Vodili su rat kao da je Prvi svetski. Ukopaj se i čekaj! Iznuruj, mrcvari... I neprijatelja i sebe. Truli i ćuti! A godine idu. Svet se krsti i gleda budale! Vojno-tehnička nadmoć nad pripadnicima Alijine vojske je 92. bila tolika da se rat mogao završiti za tri meseca. A onda pregovaraj tri godine. Umesto toga, jedinicama su komandovali rezervni oficiri, kurčevitiji seljaci i srčaniji momci. Gospoda oficiri su sedeli po štabovima ( sve go komandant i pomoćnik!) i krkali, gojili se i kukali nad zlom sudbinom koja ih je zadesila. U međuvremenu Hrvati napraviše ozbiljnu vojsku i oduvaše nas. Muslimani prvo postadoše ozbiljna gerila, pa solidna armija. Platiše instruktore i naučiše ratovati. Mi od ozbiljne sile 92. postadosmo 95. ko domobrani. Bežte noge...

Da ne dužim, mogao bi ovako do sutra.

Vojsku treba iz korena reformisati. Napraviti malu mobilnu, opremljenu armiju profesionalaca. Sve đuturume penzionisati ( mada većina ni to nije zaslužila) . Neka idu u vikendice i bave se onim što nisu trebali ni prestajati- čuvanjem ovaca. Mlade oficire usavršavati na stranim akademijama. Platiti te ljude, vratiti im dostojanstvo. I desetak godina strpljivo graditi vojsku. Promeniti doktrine. Shvatiti da je Tito mrtav. Da je propala koncepcija naoružanog naroda. Da je i Sloba mrtav ( ovo se odnosi na bezbednjake, da ih ne zaboravim).

A bezbednjaci. Pa oni su, uglavnom namere neprijatelja saznavali kad ih ovi počnu sprovoditi u delo!
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:18 16.07.2009

Re: Reforma i to iz korena

Reforma svakako i tu se slažemo.
To oko moralnopolitičke podobnosti je malo više preterano i generalizacija. Nisu baš svi oficiri bili takvi đuturumi i duduci kao što navodite, što ne znači da ih nije bilo. Nije ni to tačno da su svi znali naizust brošure o kongresima KPJ/SKJ ili nije baš tako a i da je tako ne bi smetalo jer je vojno-stručna obuka bila stalno iznad te poznate političke nastave na kojoj su većina spavali ili bežali sa nje.
Stvar je ozbiljnija, i tu ste u pravu, JNA se vezala za ideologiju i partiju a ne za državu i tako joj je političko rukovodstvo diktiralo.Da je vojno rukovodtsvo na početku naredilo da se brani država a ne partija ili pojedine republičke nacionalističke partijske klike, sigurno bi SFRJ opstala i ne bi bilo građanskog rata.
Elem kad je đavo već odneo šalu bilo je kasno. Inače, ništa nisu bili sposobniji ni obučeniji oficiri koji su otišli u vojske otcepljenih republika, ali su one imale jasno definisane ciljeve, koji se meni ni danas ne dopadaju ali je tako.
I upravo zbog svega što se desilo, ključna platforma reformi mora biti profesionalizacija i profesionalizam, a ,što je još vrlo važno ,da se stranački uticaj na oficirski kadar i petljanje oficira sa strankama svede na što je moguće minimalnije.Potpuno nije bilo niti će.
Sve dok ima slučajeva napredovanja po stranačkoj liniji, mediji će o tome pisati i ugled vojske će se narušavati, kao i međuljudski odnosi u samoj vojsci.
Komentar iz Borbe koji je postovala Ms.Milić na dosta sarkastičan način govori o odnosima ministra sa svojim potčinjenim, ali je autori za to upravo izjavama ministra dat povod.
d_sandic d_sandic 13:30 16.07.2009

Re: Reforma i to iz korena

Elem kad je đavo već odneo šalu bilo je kasno. Inače, ništa nisu bili sposobniji ni obučeniji oficiri koji su otišli u vojske otcepljenih republika, ali su one imale jasno definisane ciljeve, koji se meni ni danas ne dopadaju.


Apsolutno. Ali su platili instruktažu i napravili vojsku. Kao i Muslimani.



Nisu baš svi oficiri bili takvi đuturumi i duduci kao što navodite, što ne znači da ih nije bilo.


Nisu. Bilo je časnih izuzetaka. Uglavnom mlađih (po godinama), ispod čina kapetana... Bilo je i par pukovnika koji su znali i radili posao. Ali problem je u onome što ste naznačili. Oficiri su se vezali za ideologiju. Raspad SK je za većinu označavao kraj sveta. Nisu imali u šta da veruju. Nikakav srpski interes njih nije zanimao. Drugi, manji deo je komunističku ideologiju zamenio najprimitivnijom formom nacionalizma. Da ne ponavljam poznatu Mladićevu rečenicu izrečenu u Srebrenici. Počeli su se ponašati kao u Bulajićevim filmovima. Teško je presuditi koja od ove dve skupine nam je nanela više štete.
dragan7557 dragan7557 13:46 16.07.2009

Re: Reforma i to iz korena

Da je vojno rukovodtsvo na početku naredilo da se brani država a ne partija ili pojedine republičke nacionalističke partijske klike, sigurno bi SFRJ opstala i ne bi bilo građanskog rata.

Vojno rukovodstvo je ovo i zvanično tražilo. Za detalje sednice Predsedništva ili intervju sa načelnikom Generalštaba generalom Kadijevićem u Moskvi.

dragan7557 cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:19 16.07.2009

Re: Reforma i to iz korena

dragan7557
Da je vojno rukovodtsvo na početku naredilo da se brani država a ne partija ili pojedine republičke nacionalističke partijske klike, sigurno bi SFRJ opstala i ne bi bilo građanskog rata.

Vojno rukovodstvo je ovo i zvanično tražilo. Za detalje sednice Predsedništva ili intervju sa načelnikom Generalštaba generalom Kadijevićem u Moskvi.

dragan7557 cerski

Kadijević je bio Savezni sekretar za narodnu odbranu i odbijao je da komunicira sa Antom Markovićem,predsednikom SIV-a, čiji je član kabineta bio. Antu je smatrao izdajnikom.
Načelnik Generalštaba je bio Blagoje Adžić
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:52 16.07.2009

Re: Reforma i to iz korena

Nisu. Bilo je časnih izuzetaka. Uglavnom mlađih (po godinama), ispod čina kapetana... Bilo je i par pukovnika koji su znali i radili posao.

ma da sada oko toga ne razglabamo, ali je izgleda više tačno da su raznorazne lokalne vođe koje osim otimanja i pljačke drugo nije ni zanimalo i njihove lokalne privatne vojske mnogo više štetile nego koristile.Za sve što su uradili loše optuživali su JNA a sve što je JNA uradila kako valja sebi.
Nisu imali u šta da veruju. Nikakav srpski interes njih nije zanimao.

Ruku na srce nisu ih nikada iskreno prihvatili već često sa ponižavanjem da su komunjare , da nisu tako dobri Srbi kao oni, i,i , i bilo je svačega.
Drugi, manji deo je komunističku ideologiju zamenio najprimitivnijom formom nacionalizma.

I takvih je bilo ali im je ta naprimitivnija forma nacionalizma služila kao pokriće njihove neskrivene i nezdrave ambicije i karijerizma, ne retko i materijalnom dobiti i prilika da se ponašaju kao "velike vojvode", što najčešće ni kući nisu mogli biti.Iz redova ovih patriota bilo je i najviše onih koji su činili zločine , zajedno i sa nekim lokalnim patriotama. Mislim na sve strane da ne bude zabune.
Svaka čast onome ko se časno borio,i nije se ogrešio o decu i žene i činio zločine.
dragan7557 dragan7557 15:14 16.07.2009

Re: Reforma i to iz korena

Milan Karagaća
dragan7557
Da je vojno rukovodtsvo na početku naredilo da se brani država a ne partija ili pojedine republičke nacionalističke partijske klike, sigurno bi SFRJ opstala i ne bi bilo građanskog rata.

Vojno rukovodstvo je ovo i zvanično tražilo. Za detalje sednice Predsedništva ili intervju sa načelnikom Generalštaba generalom Kadijevićem u Moskvi.

dragan7557 cerski

Kadijević je bio Savezni sekretar za narodnu odbranu i odbijao je da komunicira sa Antom Markovićem,predsednikom SIV-a, čiji je član kabineta bio. Antu je smatrao izdajnikom.
Načelnik Generalštaba je bio Blagoje Adžić

U pravu si kod funkcija, ali to ne menja stvar. Ovo za Markovića nisam znao. I odmah da se razumemo ja Kadijevića ne smatram pozitivcem već suprotno. Jedini faktor koji je rat mogao da spreči u SFRJ bila je Vojska Jugoslavije.

dragan7557 cerski
vracarac92 vracarac92 16:31 16.07.2009

Re: Reforma i to iz korena

To oko moralnopolitičke podobnosti je malo više preterano i generalizacija.

Nije.
sluzio sam vojsku 1991 (poslednja generacija se petokrakom) i moj garnizon je bio najblizi Vukovaru.
Besmisleni titiovi oficircici su nam uporno punili glavu da se borimo za ideju socijalizma i da se svako ko kaze da je u pitanju gradjanski rat IZDAJNIK!!!
Cak i kada su nas terali da dajemo neke kretenaste straze oko koste na Batini, cak i kada su dezertirali moj kapetan Tugomir Kokelj i desetar Jandre Rastegorac i jos gomila vojnika rodom iz Hrvatske i Bosne, oni su se pravili ludi!
Dakle nasi oficiri nisu imali pojma sta se dogadja zato sto su tako nauceni. Za nijih je Tito, Partija i nesto sto se nazivalo jugoslavijom bili osnovna merila vrednosti i do samog kraja nisu bili u stanju da prepoznaju sta se dogadja, najbitnije je bilo da se prikazu verni partiji i njenim ucenjima a realnost, pa to za njih nije postojalo...............zato je JNA i prosla onako kako je prosla.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:01 16.07.2009

Re: Reforma i to iz korena

vracarac92
To oko moralnopolitičke podobnosti je malo više preterano i generalizacija.

Nije.
sluzio sam vojsku 1991 (poslednja generacija se petokrakom) i moj garnizon je bio najblizi Vukovaru.
Besmisleni titiovi oficircici su nam uporno punili glavu da se borimo za ideju socijalizma i da se svako ko kaze da je u pitanju gradjanski rat IZDAJNIK!!!
Cak i kada su nas terali da dajemo neke kretenaste straze oko koste na Batini, cak i kada su dezertirali moj kapetan Tugomir Kokelj i desetar Jandre Rastegorac i jos gomila vojnika rodom iz Hrvatske i Bosne, oni su se pravili ludi!
Dakle nasi oficiri nisu imali pojma sta se dogadja zato sto su tako nauceni. Za nijih je Tito, Partija i nesto sto se nazivalo jugoslavijom bili osnovna merila vrednosti i do samog kraja nisu bili u stanju da prepoznaju sta se dogadja, najbitnije je bilo da se prikazu verni partiji i njenim ucenjima a realnost, pa to za njih nije postojalo...............zato je JNA i prosla onako kako je prosla.

Za mene je bila na prvom mestu Jugoslavija a oni neka je preurede kako hoće samo da se narod ne huška jedan na drugi i ne gine uzalud.Tito je bio prošlost a partija jedna već široko disperzivna organizacija sa prepoznatljivim raspadom.
Tačno je, mnogi, ne samo oficiri, nisu mogli da prepoznaju ni pretpostave da bi republičke vrhuške bile spremne da idu toliko daleko da državu uvedu u građanski rat. Tu ima mesta pitanju kako su i šta radile službe, da li su dostavljale tačne informacije i procene, da li ih je rukovodstvo uvažavalo i koliko su rukovodstva već instrumentalizovala službe za svoje separatističke republičke interese a rasturale zajednički.
Dakle, ne sporeći Vam što ste rekli, i ne slažući se potpuno, tema ipak nije moralno-politička podobnost u JNA već savremena reforma službi i problem oko njihove kontrole.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:10 16.07.2009

Savet za nacionalnu bezbednost

Uporedni prikaz organiyzcije I funkcionisanja Saveta za nacionalnu bebednost kod nas, u Nemačkoj i Hrvatskoj
1.- Prema Nacrtu Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije
Савет за националну безбедност

Савет за националну безбедност утврђује основе политике националне безбедности и дефинише основне мере и активности на очувању и унапређењу националне безбедности и заштити виталних националних интереса Републике Србије.
У оквиру својих надлежности Савет за националну безбедност разматра питања која су значајна за националну безбедност и функционисање елемената система безбедности, њихову међусобну сарадњу и сарадњу са другим надлежним органима државне управе, као и сарадњу са органима и службама безбедности других држава и међународних организација. Поред тога, разматра предлоге надлежних државних органа за област одбране и унутрашње послове и службе безбедности, усмерава и усклађује рад елемената система националне безбедности и предлаже мере за унапређење стања безбедности и остваривање циљева политике националне безбедности.
Састав Савета за националну безбедност, поред председника Републике Србије, чине највиши представници органа извршне власти и представници кључних елемената система националне безбедности, као што су Војска и безбедносно-обавештајни систем. У раду Савета за националну безбедност, по потреби, учествују и руководиоци других државних органа и институција и друга лица која нису чланови Савета.
Савет за националну безбедност прати, координира рад елемената система националне безбедности, утврђује ниво успешности примене Стратегије националне безбедности и предлаже адекватне мере за њено иновирање, у складу са значајем промена чинилаца које је одређују. Стручне и техничке услове рада Савета за националну безбедност обезбеђује Канцеларија савета за националну безбедност

2.- Пример Немачке
Битни органи за функционисање Савета за националну безбедност су:
- уред савезног канцелара који пружа комплетну административно-техничку и стручну подршку .
- шеф уреда Савезног канцелара, који је члан Савета и опуномоћеник Савезне владе за обавештајне службе
- координатор тајних служби, уједно начелник 6.оделења у саставу Уреда ,које је надлежно за BND

Савезни савет за безбедност је орган за координацију немачке безбедносне политике.
Савезни савет за националну безбедност је под ингеренцијом канцелара, који му председава и има одлучујући глас.
Стални чланови Савета су: министри иностраних послова, одбране, унутрашњих послова, правде, привреде и министар за економску сарадњу и развој и шеф уреда Савезног канцелара. Остали министри и генерални инспектор Бундесвера (у суштини НГШ), учествују на састанцима Савета по потреби и по позиву.

Шеф уреда савезног канцелара(има ранг министра ) је опуномоћеник Савезне владе за обавештајне службе и у том својству председава Одбором за тајне службе и безбедност. Њему је непосредно потчињен координатор тајних служби., одговоран за Савезну обавештајну службу (BND), војно-безбедносну и обавежтајну службу (MAD) и Савезни уред за заштиту уставног поретка (унутрашња обавештајна служба). Координатор је начелник 6.Управе, која непосредно руководи са BND. У саставу Уреда је и спољнополитички саветник канцелара.

3.-Пример Хрватске
Функционисање Савета за националну безбедност има доста сличности са праксом у Немачкој.
У Хрватској је 2006.године усвојен Закон о службама безбедности, где су регулисања и питања везана за функционисање Савета за националну безбедност. То се види из одредби Закона које се односе на
- Савет за националну безбедност
- Савет за координацију безбедносно-обавештајних агенција
- Уред Савета за националну безбедност, као и
- Годишњих смерница за рад служби
Članak 3.
(1) Vijeće za nacionalnu sigurnost:
– razmatra i procjenjuje obavještajne i sigurnosne prijetnje i rizike, razmatra pitanja iz djelokruga ministarstava i drugih državnih tijela koja se odnose na nacionalnu sigurnost te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti,
– razmatra pitanja iz djelokruga rada sigurnosno-obavještajnih agencija i načine ostvarivanja suradnje Predsjednika Republike i Vlade u usmjeravanju rada sigurnosno-obavještajnih agencija te odobrava suradnju agencija s odgovarajućim službama drugih zemalja,
– utvrđuje Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija i druge odluke kojima Predsjednik Republike i Vlada usmjeravaju rad sigurnosno-obavještajnih agencija i drugih tijela sigurnosno-obavještajnog sustava,
– utvrđuje mjere koje poduzimaju Predsjednik Republike i Vlada u svezi s rezultatima nadzora nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i drugih tijela sigurnosno-obavještajnog sustava,
– utvrđuje prijedlog sredstava za rad sigurnosno-obavještajnih agencija i drugih tijela sigurnosno-obavještajnog sustava koja se osiguravaju u državnom proračunu,
– razmatra i druga pitanja u vezi s radom i upravljanjem sigurnosno-obavještajnih agencija i drugih tijela sigurnosno-obavještajnog sustava.
(2) Pod tijelima sigurnosno-obavještajnog sustava misli se na državna tijela koja u smislu ovoga Zakona sudjeluju u zaštiti nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.
Članak 4.
(1) Vijeće za nacionalnu sigurnost čine: Predsjednik Republike, predsjednik Vlade, član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, ministar nadležan za poslove obrane, ministar nadležan za unutarnje poslove, ministar nadležan za vanjske poslove, ministar nadležan za pravosuđe, savjetnik Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Oružane snage), ravnatelj SOA-e, ravnatelj VSOA-e i predstojnik UVNS-a.
(2) U radu Vijeća za nacionalnu sigurnost sudjeluje predsjednik Hrvatskoga sabora.
sentinel26 sentinel26 22:42 16.07.2009

Reforme ...

Prijatelju,
Koliko vidim ova Strategija još nije usvojena, u fazi Nacrta je.

Imam utisak da onaj dio stručnih ljudi koji se time bavi nema odriješene ruke. Struka se ne poštuje dovoljno (meni tako izgleda ).

Reforma vojnih službi bezbednosti trebalo bi da se radi dva puta (u dvije faze ). Jednom paralelno sa reformom vojske i sistema odbrane a drugi put kada ovaj prvi proces bude gotov.

Praviti "reformu" VB (ako su to možda planirali ? ) prije reforme vojske i sistema odbrane je smiješno ali i smišljeno.

Valjda će prvo da definišu vrijednosti koje se štite i ciljevi koji se žele dostići, potom elementi mogućeg ugrožavanja pa mere i sredstva zaštite.
.............................................................
Poslije svega što se desilo u slučaju sudjenja generalu Trifunoviću, bivši predsednici Vojnog i Vrhovnog vojnog suda izjaviše da su i danas ubijedjeni u njegovu "krivicu" i da bi postupili isto - donijeli bi istovetnu presudu.

Činjenica da cijela zemlja zna da su ondašnje procene stanja bezbednosti toga garnizona bile potpuno pogrešne, na ove ljude nije uticala. To je za "verovali ili ne".

Strašno je i što su to svoje mišljenje zasnovali na izvedenom zaključku da je on pravio stručne greške ("nesposobnost" ), odriču mu namjere i izdaju.
Svuda u svijetu se za tako nešto vrši smenjivanje, smanjenje čina, premeštanje, penzionisanje, ali se ne šalje u zatvor. Jedino je bivši vojni tužilac malo revidirao svoj stav.

Sva trojica su bili kategorični da general nije bio izdajnik, već su ga ocijenili kao nesposobnog da donese ispravnu procjeni i svašta još. Nijesu utvrdili ni umišljano ni nehatno ponašanje !
A šta je sa njima trojicom koji su dokazali svoju nesposobnost u vršenju posla, za njih nema zatvor ?

Navodim ovaj primjer jer mislim da su VSB (negativno ) uticale na cijeli tok ovog procesa, jer su upravo i one suodgovorne što general nije imao sve elemente za donošenje kompletne procjene u momentu totalne blokade i prekinutih veza, vode, struje, bez dotura rezervnih djelova, municije i hrane.
.................................................................
A što se ministra odbrane tiče, on nije rekao ništa što nijesmo svi znali. Samo nije jasno, kad je procjenio da se oseća sposobnim da obavlja tu funkciju, zašto je pristao na takvu inferiornu poziciju ?

Milan Karagaća Milan Karagaća 23:31 16.07.2009

Re: Reforme ...

Poslije svega što se desilo u slučaju sudjenja generalu Trifunoviću, bivši predsednici Vojnog i Vrhovnog vojnog suda izjaviše da su i danas ubijedjeni u njegovu "krivicu" i da bi postupili isto - donijeli bi istovetnu presudu.

Navodim ovaj primjer jer mislim da su VSB (negativno ) uticale na cijeli tok ovog procesa, jer su upravo i one suodgovorne što general nije imao sve elemente za donošenje kompletne procjene u momentu totalne blokade i prekinutih veza, vode, struje, bez dotura rezervnih djelova, municije i hrane.

Mislim da je u slucaju generala Trifunovica mnogo vise uticaja imala politika nego slizbe, odnosno i to sto su sluzbe radile radile su po nalogu politike kao i sudije Vojnog suda.
Takodje sam skloniji da verujem da su sluzbe imale podtke i procene o stanju u garnizonu i kako bi moglo da se dalje odvija, ali da opet politicko i vojno rukovodstvo nisu to ozbiljno uvazavali.
A kad smo kod tog generala Trifunovica, sad cu malo da trolujem jer yasluzuje da se postavi pitanje kakavi smo to ljudi.
Svojevremeno su majke upadale iu Skupstinu i trazile da im vrate decu iz Slovenije. Bilo je niz slucajeva kada su roditelji optuzivali staresine ya sulude akcije u kojima su im poginuli sinovi.
E a general Trifunovic im je, zrtvujuci svoj ugled, karijeru i sve sto ima, osim ljudskog dostojanstva, doveo zive sinove umesto da suludo izginu za suludu politiku. Kada su mu rebnuli drakonsku kaynu, nigde se ne okupise ti roditelji da pisu peticiju da ga oslobode jer je direktno spasao zivote preko 250 vojnika. Cudno, zar ne.
sentinel26 sentinel26 23:46 16.07.2009

Re: Reforme ...

Milan Karagaća
A kad smo kod tog generala Trifunovica, sad cu malo da trolujem jer yasluzuje da se postavi pitanje kakavi smo to ljudi.
Svojevremeno su majke upadale iu Skupstinu i trazile da im vrate decu iz Slovenije. Bilo je niz slucajeva kada su roditelji optuzivali staresine ya sulude akcije u kojima su im poginuli sinovi.
E a general Trifunovic im je, zrtvujuci svoj ugled, karijeru i sve sto ima, osim ljudskog dostojanstva, doveo zive sinove umesto da suludo izginu za suludu politiku. Kada su mu rebnuli drakonsku kaynu, nigde se ne okupise ti roditelji da pisu peticiju da ga oslobode jer je direktno spasao zivote preko 250 vojnika. Cudno, zar ne.

Ja sam još za vrijeme sudjenja napisao, da je on nekoga mojeg rodjaka spasio, ovi bi morali svaki dan isped suda da me hapse i sklanjaju jer bih svakog dana demonstrirao sa parolama od kojih se ne bi prijatno osjećali.
Za roditelje ovih vojnika sam rekao da su najveće kukavice i još nešto gore (možda sam i preterao ?).

Medjutim, prije neki dan sam slušao onu djecu, vojnike koje je spasao, pa oni su bili (a i danas su ) potpuno nesposobni za ratovanje.
Djelovali su preplašeno, glas im drhti a jedan je bio u teškom psihičkom stanju.
Roditelji njihovi su takodje bili (i danas su ) preplašeni.

U vrijeme kada sam ja nosio uniformu i kasnije kao civilno lice, vojne bezbednjake je bilo najlakše smijeniti.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana