DO LISABONA I NAZAD

markoantonije RSS / 18.07.2009. u 08:39

Nisam odavno napisao nista na Blogu. Nesto sam posustao jer sam video da moji tekstovi ne izlaze tek tako na videlo. Bloger je funkcija koja se ima zaslužiti vrednim radom.

Uvek kasnim da prokomentarišem aktuelnu situaciju. Možda je to dobro, a možda i nije. Takav sam.

Elem, da nešto kažem o beloj listi o čemu su već svi dali svoj komentar.

Za neverne.

Ko nije sakupljao papire za vizu, taj ne zna šta je viza. Ko nije ugovarao sastanak u ambasadi za vizu, taj ne zna šta je viza. Ko nije popunjavao formulare za vizu, taj ne zna šta je viza. Ko nije čekao red ispred ambasade, da preda za vizu, taj ne zna šta je viza. Ko nije zvao ili se na drugi način raspitivao kada će mu biti odgovoreno da li je dobio vizu ili ne, taj ne zna šta je viza. Ko nije naposletku, čekao u redu da pokupi vizu, taj ne zna šta je viza.

Pre ovoga treba izvaditi pasoš, da ne pričam o tome. Posle ovoga treba putovati, ako je sve u redu i ako se ima para, a sve da bi otišli na letovanje, posetili svoje najdraže ili, da ne čuje niko, išli u šoping ili laku trgovinsku turu (čitaj šverc).

Kažu neverni neće niko putovati, nema se para, ja kažem, hajde da vidimo pa ćemo onda reći nešto o tome. Kažu šta će nam bezvizni režim kada naši jadni pobratimi sa juga na to nemaju pravo. Gospođa Trajković je rekla jednu gorku istinu u jednoj rečenici (parafraza): "Zašto da 6 miliona bude talac 130 000?", a ja da dodam, svi će ovi potonji već nekako izvaditi svoje, neverni pričaju o principima. Tu su donekle u pravu. Ali idemo korak po korak, a da se ja pitam (a ne pitam se kao i preostalih 5,999.000) taj princip bi trebali da preskačemo dokle god je ta teritorija pod upravom UN, gde "naši"  treba da regulišu i moraju da regulišu tamo svoje obaveze, ali i ostvare svoja prava. U tom smislu treba da učestvuju i u političkom životu, naravno, bez obzira na status. U skupštini pogotovo. I Vojvodina ima svoju skupštinu, nije to ništa strašno, a naš glas se može čuti i uticati.

Ako ne idemo nigde i ne učestvujemo u političkom životu, zgaziće nas, ko što su nas već gazili, čini mi se, jasno.

Najlakše bi bilo da se predamo, ali nećemeo tako lako baš, kao što se nikad nismo ni predavali.

Odoh u politiku, a da se vratim na "soške". Ako imaš pasoš koji je otvoren i imaš lepu ponudu kao što sam ja svojevremeno dobio preko neta od Lufthanse, Lisabon za 16 eura - povratna karta (gde nisu uračunati troškovi aerodromske takse koji su nesto ispod 100 eura, a nadam se da će se smanjiti, ili će doći low cost kompanije), onda lepo možete za 20 eura vi i 20 eura vaš drug, drugarica itd. lepo na kaficu u Lisabon i potrošiti 50 eura minimum, a videti sveta i leteti sa najmanje dva aviona. Dovoljna je mogućnost da te čini pozitivnim, sada bi samo za 2 viye potrošili 70 eura minimum (bez putnih ili drugih troškova). Evo na najjednostavniji način šta to znači: Za troškove vize za 2 osobe, letite avionom po evropi, popijete dve kafe, ručate i vratite se avionom nazad. Samo toliko.

Hvala ti Evropo! Hvala ti Ivice!



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana