Kućne radosti....

Branislav Kovačević Cole RSS / 22.07.2009. u 12:29

Oni jedini uživaju
Oni jedini uživaju

            Evo rešio sam da promenim temu....Dosta više sa politikom, ko je koga izmuntao, ko je kome šta pre-oteo, ko je optužen - teorijski, ko je za zatvor, a ko je već u njemu....itd!

Reših da moj tekst bude praktičan, koristan, ali o čemu?

Čega god da se dohvatiš uprljano, umazano, iznevereno...pa o čemu onda, mislim se?        I tako mi pade spasonosna tema, koja bi mogla biti od koristi svima, pre nego što se neko odluči na korak, na koji sam se ja odlučio (porodično). Rešeno učinjeno! Nakon više (nešto malo!) od pola veka stanovanja u najstrožem centru grada, odrastanja na kaldrmi, smatrao sam da drugu polovinu veka (životnog ili kako god već!) treba provesti u prirodi, na čistom vazduhu...

Nema tog čoveka koji nije poželeo da ima, da živi, izvan grada u kućici sa cvećem ljubimcima, eventualno bazenom…Iha!

            A sve počne, skoro uvek, idilično poput one priče iz dijaspore, (Kanade) “o grtalici”…

 

Romanticni pocetak
Romanticni pocetak

            Tako smo se i mi (porodica i ja) zaleteli, pa krenuli u avanturu, pre pet godina, ne znajući skoro ništa o svim čarima života u okruženju prirode, umesto asfalta. Neprekidna graja i galama, posebno u vreme skoro svakodnevnih štrajkova, čiji smo i sami bili učesnici, pa jutarnje snabdevanje samoposluge, pod samim prozorom kao i sve slično, samo je ubrzalo našu odluku, da prvu pogodnu priliku iskoristimo i izvršimo kvalitetnu zamenu (jer keš nismo imali!) stana, lepog i skockanog, za veću kuću, koju smo dobijali za uzvrat.

            Obilazili smo, obilazili, čežnjivo, oduševljeni mestom, nešto uvučenim od glavnog druma i…eto nas van grada!

            Ok, podrazumevalo se da se prvi meseci provedu tako što se proverava stanje kuće, električne energije, vode, kanalizacije…a o grejanju još nismo ni razmišljali, jer ko će o tome da misli u letnjim mesecima. Svetska kriza ni na vidiku, tako da nešto povećani troškovi tipa “da trknem časkom do grada” nisu delovali alarmantno…te na posao, te sa posla, te do pijace, pa po meso…pa večernji izlasci, što ćerke, što sina koji su morali da budu u sinergiji, jer smo imali jedan automobil, i tako redom. Malo po malo, leto je bilo, eto nekoga kod nas da se rashladi od gradske vreline..a naša lica nasmejana, zadovoljna. Većina je tada, a i sada, mislila da ćemo se pokajati brzo, uprkos nekim lagodnostima, i sitnim poteškoćama, ali ne! Veliko dvorište, trem za opuštanje, razgaćeni, kola prodju, tek ponekad, a ljubimci, nemački ovčari se rastrčali…Idila! Dobro jesmo malo češće šišali travu, ali to je bilo super, jer nikada nismo pre toga, tako da smo se prosto “otimali” oko šišalice, mada je dvorište baš veliko…

 

Pojacanje i pomoc
Pojacanje i pomoc

            No, polako naidjoše jesenji dani, prvi plodovi groždja, neprskanog, našeg, već su bili spremni za branje..Radosti nikad kraja. Da, jesmo malkice razmazili ljubimce, koji su bili slobodni, tako da su ulazili u kuću i izlazili, kad god su hteli…šta mari, živa bića treba da budu slobodna! Počeše i kišni dani, travu polako poče da smenjuje blato, koje se, kao uzinat, lepilo za njihove šape, s kojima su počeli da gacaju po dnevnom boravku, nenaviknuti da brišu noge pre ulaska u kuću. Hm, pa dobro, zoger je baš i izmišljen zbog takvih situacija. Uostalom šta fali, malo rekreacije, kad se ne šiša trava, malo ćemo češće zoger u ruke…i eto, milina!

Put do naše kuće nije bio asfaltiran, ali preko leta, osim prašine, nije bilo većih problema, ali prve kiše počeše da dube već postojeće rupe. Do glavnog druma ima svega par stotina metara, ali smo ga svakoga dana prelazili sve sporije i sporije, pokušavajući da izbegnemo pucanje nekog automobilskog dela…Ipak stizalo se na posao, nekad malo blatnjavi, od veselih skokova ljubimaca koji su nam tako iskazivali ljubav, nekad smo se izblatnjavali i sami prilikom ulaska u automobil, ali krpica, malo vode, malo četka i opet dobro!

 

            Al jednoga dana navališe se crni oblaci, krete neka olujčina, sastaviše se nebo i zemlja, pa krete provala oblaka! Ma kakva provala, to su bili čitavi talasi, koji su zapljuskivali terasu, prozore vrata, sa sve grmljavinom, zbog koje nam uskoro nesta električne energije…Ratrčasmo se po kući da nadjemo baterije, sveće, dok nevreme ne prodje… Pa da, bolje je što su isključili struju, ipak grmi, a nismo u gradu…HM, kao jedan upitasmo se, imamo li mi gromobran na kući, ili bar neko od komšija. No te crne misli brzo oterasmo, jer kiša je neprekidno pljuštala, a romantične kapi kiše koje su udarale u prozor, čule su sve više i jače, skoro zlokobno! Kao u filmovima, samo što neko reče, kad osetih kao da mi je kap kiše pala za vrat. Odakle kiša u kući, pomislih…baš sve ovo deluje čudno, pomislih, kad osetih još par kapi, što potvrdiše i ostali ukućani, trkom noseći lavore po kući, na sve strane, kuda nam je ulazila voda. U kući muk, polutmina, niko ni reč, samo se čuje dobovanje vodenih kapljica po lavorima. Na svu sreću, nevreme kako je naišlo, tako je i prošlo, pa polako počesmo da se izvlačimo napolje da vidimo efekat koji nam je nanela prva oluja. Vidim i komšije oko mene, već iskusni, gledaju prema krovu u crepove, tako da se i ja namestih, kao znalac, da pogledam šta treba preduzeti…Sve je na svom mestu, čini mi se, a vidim kod nekih komšija odleteo crep. “ Kako ste prošli komšija”, upitah ne bi li saznao šta sve treba konstatovati…. A pa da komšija, ali nisam stigao da očistim oluke od lišća, rekoh im samouvereno…sutra ću čim se vratim sa posla…A, pa da, pregledaču i crepove, da ih vetar nije pomerio…mada mi se čini…A pa da komšija videću za taj silikon oko prozora..pa brže bolje zapisah stečeno znanje..Struja nije došla celu noć, ali i šta će nam, da gledamo bezvezni tv program, jer internet i onako nemamo u tom kraju. Knjiga smo se i onako načitali, filmova nagledali, pa ima li išta lepše nego kad se rano legne u krevet?

            “Ko rano rani, dve sreće grabi”, zar ne?

            Sutradan nisam ni išao na posao, još nije stigla ni struja! Pa dobro ručaćemo nešto, mislim se, pokušavajući da privedem nekog majstora za krov i crepove. Majstori, uvek najtraženiji, rastrčali se već od rane zore. pa sam se sam popeo na merdevine, 5-6 metara, ništa strašno, da očistim bar oluke. Nisam imao pojma koliko se tu lišća i svega drugog skuplja, dok nisam počeo da vadim, bacam, vadim i bacam…Ali dodje kasnije i struja, tako da mi je dan prosto proleteo. Jeste bole malo ledja, noge, ramena, malo sam se isekao na limeni oluk, ali osećaj ponosa je bio jači, jer sam sve to sam uradio. Prvi put u životu, i ko zna kad ću još, mislio sam, ali me je svaka sledeća godina uverila u suprotno.

Spoznao sam i zapamtio, da čudnog li čuda, lišće uvek opada, izgleda, u isto vreme!

 

Neočišćena staza
Neočišćena staza

Polako nam se primicala i zima. Jedva smo čekali tu idiličnu sliku pahulja koje veju, dok mi sve to posmatramo kroz prozor toplog dnevnog boravka, dok vatrica pucketa, što u kaminu, što u kotlu za drva, jer u kući za razliku od predjašnjeg stana, nismo imali parno grejanje. Gas je još uvek bio misaona imenica. Počeše hladnjikavi dani, pa nacepasmo drva u šupi koja jedva da je pedesetak metara od kuće u dvorištu, za svaki slučaj da sve isprobamo. Recept starinski, proveren, najzdravije grejanje, ne suši vazduh, ložiš sam, kad ti treba i koliko ti treba, a ne da zavisiš od tih bezveznjaka koji nam parno grejanje puštaju tek u 05,oo a gase već u 22,oo h. Svašta! Napunih kolica ogrevom, kad vidi vraga, bušna guma na kolicima, pa ćemo morati sve svojeručno.             Naravno, mladjani sin, pripomože, zanimljivo mu je, jer nikad pre nije u-nosio drva. Gumu sa kolica skidoh, da kasnije, trknem do vulkanizera, jer mi ništa ne sme pokvariti zadovoljstvo toplog doma!

            Napunih ložište kotla hartijom i drvima, pa ga starom dobrom šibicom, kao deda nekada, podložih , otvorih cug, a vatra se na tren razbukta…Oho-ho, udjoh ponosno u dnevni boravak gde su ukućani, uvijeni u ćebad, iščekivali rezultat moga angažovanja na rešavanju pitanja toplotne energije. Stavih kafu na šporet, da uz nju gustiram plamene jezičke, koji se šire kotlom, šaljući nam izvore toplote. “Tata, tata….” Uznemiri me sinovljev glas, koji je pomalo delovao panično…”neki se dim oseća…”. Nasmejah se neiskusnom sinu….”E moj sinko, to obgoreva kotao…tako je to uvek na početku….” Nisam stigao ni rečenicu da završim, kada se pokrenu kuljanje crnog dima, na sve strane, poput požara na “Bliznakinjama” nakon njihovog rušenja u NY. Nekako u nastalom mraku, pronadjoh ulazna vrata, tek koliko da dim krene na drugu stranu…Ljubimci, moji omiljeni nemački ovčari, brže bolje pobegoše, podvijenog repa, i što dalje od kuće, dok su ih zabrinuti ukućani sledili. Udjoh hrabro u kotlarnicu, mada brzo konstatovah da nije bilo ni potrebe da gasim vatru u kotlu, jer se on, iz meni tada nepoznatog razloga, već sam ugasio, ali ne toliko da i dim stane - naprotiv! Sve je bilo crno, prozori, vrata, zidovi, plafoni..a sve sveže krečeno, koliko tog leta. Otvorih sva vrata i prozore, kako bih napravio promaju i time omogućio da putem strujanja vazduha, oblak dima smešten u svaki kutak, ustupi mesto čistom kiseoniku, zbog čega smo se i odselili iz grada. U medjuvremenu je  promaja povukla na sve strane, noseći sa sobom dim, a unoseći ne samo svež vazduh, već i hladnoću sa sobom. Pridružih se familiji napolju, dok se ceo proces ne završi, ugledavši komšije, koje su nas, preko ograde, zabrinuto pogledavali misleći da nam je izbio požar u celoj kući. “ Ma ništa komšije, rekoh…..verovatno vlažna drva, pa eto…dim, sad će to časkom posla…” Ljubazni komšija nas ponudi da predjemo kod njega na kaficu, a tek onako me upita “A komšija, sigurno si očistio čunak i odžak, pre grejne sezone…”.   

 

Pomenuti odžaci..
Pomenuti odžaci..

Hm, odžak, a njega sam nekako  uvek više posmatrao kao lep dekor, ali se sad zabrinuh, jer mi to iskreno nije palo na pamet….” Ih komšija, čistio sam ga čim sam se doselio…” izlete mi iz usta, dok sam se presabirao u glavi…”odžačar, odžačar…” pa valjda još postoje, kako da ga nadjem što pre. “ E komšija, nastavih, mi smo kao deca voleli da vidimo odžačara pred školu….znaš ono prva sreća odžačar, prvi sam  ga video...pa još da iščupamo neku dlačicu iz njegove velike četke, koju je nosio preko ramena…” Vidi komšija da ja bolje pamtim prošle dane, nego što znam gde bih mogao da ga nadjem, pa mi napisa na ceduljici broj telefona, kaže “… jeste u penziji, ali dobro čisti odžake…. ” Ma naravno….pa i sad je sreća da vidimo odžačara, još u kući - iha” pokušah da budem duhovit, prisećajući se lepog mirisa dima na kome je deda sušio meso o Svetom Jovanu. Nekako smo svi mi za - mirisali na tu pečenicu!           Uostalom kao i cela kuća, koja se već provetrila, mada se taj nostalgični miris (neko za to kaže i smrad!) još uvek, baš onako, osećao.

 

Šta se dešava?
Šta se dešava?

Ljubimci su te noći, za svaki slučaj, spavali podalje od kuće!

Sutradan je stigao odžačar, sa kojim sam proveo celo pre podne! Neverovatno je koliko gara i koječega još može da stane u odžak. Dimnjičar, sada već potpuno  crn od čadji i  gara uz jedvite muke, završi posao, rečima:“ Dobro ste Vi prošli, ovo nije čišćeno ko zna od kad…mogli ste kuću da zapalite!” Sav pretrnuo od tog saznanja, šta je moglo da se desi, natočih mu jednu rakijicu, da spere grlo…”Ih nije valjda dotle došlo…znao sam ja to, ali sam samo hteo da isprobam kotao, ali od sad svake godine, pred sezonu, normalno, pozvaću vas..pa više neće biti problema”. Ponosno sada ponovo naložih vatru, koja veselo zapucketa u “slatkom i toplom domu svome!”

            Te noći smo spavali, kao nikada do tada, umorni i iscrpljeni, mada sam ustajao na par sati, tek koliko da dodam i uglja, da duže drži vatru! Ujutru sam poranio pre svih, kako bih po savetu odžačara, očistio ložište, da se vatra ne bi “zagušila” tokom dana, izneo pepeo, prosuo ga na ulicu, gde i svi, a onda se vratio u kupatilo, jer su mi čak i nozdrve bile pune čadji, al ne mari!

            Bilo je toplo, ponovo, kako smo i navikli!

Priznajem izgubi se malo više vremena dok se sve ne dovede u red, ali milina je živeti u kući. Istuširani, sredjeni, ostavljamo topli dom i ulazimo u kola, koja su bila nekako čudno nagnuta na jednu stranu…Obidjoh kola sa svih strana, da bih konstatovao da mi je jedna guma ispustila, zadnja leva….Jeste mi neka sipljikava kišica padala za vrat, dok sam namontirao rezervni točak, ali pomislih kako me je to u stvari podsetilo da treba da okrpim i gumu za kolica kojima sam dopremao ogrev za kuću. Svako zlo ima i svoje dobro, pomislih, ubacujuži točak za kolica u gepek. Te zime, bar jednom nedeljno sam ponavljao isti postupak, jer je put bio toliko loš, da ga ne bi izdržale ni traktorske gume..ali sam ja to pretvorio u svojevrsnu rekreaciju, pri kojoj sam aktivirao svoje zapostavljene mišiće, navikle na udobnu kancelarijsku stolicu.

            I evo konačno, počeo je da pada sneg. Te lepote nema nigde, pomislio sam dok sam kroz prozor gledao krupne bele pahulje, kako prvo prepokrivaju krošnje velikih breza. Ljubimci su se rastrčali po dvorištu, igrajući se, tako da sam i ja poželeo na trenutak da im se pridružim, da se vratim u bezbrižno detinjstvo kada smo se sankali i grudvali, dok nam nos  i obrazi potpuno ne pocrvene od hladnoće.

            To su bili dani…

Dok sam se skocako za posao, popio kafu, sneg je postajao sve veći i veći. Skoro je neverovatno koja količina snega može da napada za kratko vreme. Hm, pomislih da je bolje da sada očistim stazu, kojom treba proći do automobila, nego da kasnije, eventualno naveje. Imao sam potrebnu, veliku lopatu za sneg, tako da sam vrlo brzo skinuo sneg sa tih desetak metara staze. Jesam se malo oznojio, ali to je zdravo..a nisam, pri tom, mogao ni cigaretu da zapalim.

            Svako zlo ima i svoje dobro, kako sam već primetio!

Uposleni deo moje porodice, taman je ušao u auto koji  sam  po propisu malo zagrejao, ali on ni  makac…šlajfuje li šlajfuje, sve u mestu, naravno. Pritrčaše ukućani, dodje i komšija da malkice pogura, jer se moja ulica ne čisti kao u gradu, tako da sam vrlo brzo shvatio da će pored rupa, cele zime biti problema kad napada sneg. Deca su već počela da iznose sanke na nizbrdicu, a ispred mene je stajala mala, ali klizava uzbrdica, koju smo ipak savladali, ali uz tragove prljavog snega koji su izbacili točkovi, pravo na odeću onih koji su se našli iza automboila, da ga poguraju,             Ali, zima je već to, nema šale, tako da se niko nije ljutio. Svi smo se tako nekako vratili u detinjstvo.

            Eh te uspomene!

Kad smo se vratili sa posla, sneg je već toliko napadao, da sam kola ostavio, malo dalje od kuće, kako bih izbegao, za sledeći put,  klizavu uztbrdicu. Jesmo svi bili u plitkim cipelama, i mokrih nogu, dok smo ušlu u kuću, ali ona je bila topla, pa smo se svi brzo zagrejali- Zbog rekeracije, ali i za svaki slučaj, ponovo sam se latio velike lopate da očistim  stazu, ali sada i ovu drugu, koja me je vodila ka šupi, odakle je trebalo donositi drva i ugalj. Pomislih, kako kotao baš dobro greje, ali bi mogao malo manje da troši te energente, da ne moramo baš svaki dan, više puta….da teglimo, a zima je tek počela?  Pa dobro šta je očistiti pedesetak metara staze, iza kuće do šupe i desetinu metara ispred nje, do kapije. Sugurno bih popio dve kafe i popušio ko zna koliko cigareta…ovako, ustanem ranije….očistim kotao, podložim vatru, nahranim ljubimce, očistim sneg, sve to očas posla.

            Baš se nekako dobro osećam, nakon fizičkog angažovanja.

Jeste ta prva zima, u kući, bila nešto zahtevnija, ali sve je to stvar navike i uhodavanja. Ali čim prodje zima, eto uživanja. Proleće je, pa su putari   počeli da krpe rupe po putu, nije baš asfalt, ali ne strepimo od onih rupa, koje smo iz milošte zvali “udarne”. Njih više nema, a uskoro će nam staviti i asfalt…samo nam treba  strpljenja!

            A sunce ogrejalo, ni kiša koja pada nije više ona hladna, neprijatna, već potpomaže da sve buja i krene. Trava je već spremna i za prvo košenje! Pakujem i  ostavljam alat za zimu, a iznosim kosačicu, kao simbol budjenja proleća. Kiša je zaista zaliva redovnije nego što bih to činio i ja sam, a veliko dvorište se za čas, od travnatog tepiha, pretvara u zakorovljenu ledinu, kojom se ne može proći, ako se ne šiša svake nedelje. Vidim ja da se sve manje njih “otima” o kosačicu, kao nedeljno razgibavanje. Pa šta, nedeljom se i onako samo izležavamo bez veze…Bolje je da radimo nešto….Kosačicu u ruke, šiša se trava, gore dole, pa onda grabulje i grabuljanje, pa sve to u kolica, i napolje…pa paljenje te trave i korova, malo dima suklja jedno vreme…ali na dim smo već navikli…

             I tako…!

 

 

Atačmenti



Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Lord Greystock Lord Greystock 13:42 22.07.2009

Auuuuu

Ala vi uživate, da vam čovek pozavidi
Znam kako vam je, bar mogu da pretpostavim Meni onomad crkla kosilica za travu pa se dovijam na raznorazne načine
A kad ste spomenuli breze. I mi ih imali 4 u dvorištu (tast nam zasadio da nam ulepša dvorište ). Baš velike. I svake jeseni bar dva puta sam morao da čistim oluke Da ne govorim o onim njihovim sitnim "leptirićima" koji se uvlače u kuću, cipele, garderobu... o tome da sam ćerkin bazen morao da čistim svaki dan , o prikolicama lišća... Proletos sam im doakao Sada je na njihovom mestu magnolija. Zimzelena po želji supruge, da ne moramo više da čistimo lišće
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:12 22.07.2009

Re: Auuuuu

Lord Greystock
Ala vi uživate, da vam čovek pozavidi
Znam kako vam je, bar mogu da pretpostavim Meni onomad crkla kosilica za travu pa se dovijam na raznorazne načine
A kad ste spomenuli breze. I mi ih imali 4 u dvorištu (tast nam zasadio da nam ulepša dvorište ). Baš velike. I svake jeseni bar dva puta sam morao da čistim oluke Da ne govorim o onim njihovim sitnim "leptirićima" koji se uvlače u kuću, cipele, garderobu... o tome da sam ćerkin bazen morao da čistim svaki dan , o prikolicama lišća... Proletos sam im doakao Sada je na njihovom mestu magnolija. Zimzelena po želji supruge, da ne moramo više da čistimo lišće


Ma nisam ja nabrojao ni pola....od svega, nego tek onako, da se maknem od politike!Ali ako neko iam lepo resenje za dvoriste da se ne sisa trava, a da ne betoniram, da sadim drvece a da ne opada lisce u oluke, da sneg pada van dvorista i ulice (koja je u medjuvremenu asfaltirana, ali klizava, opet) ...eh!
Hvala na utehama...hahaha
poz
bkc
Lord Greystock Lord Greystock 21:55 22.07.2009

Re: Auuuuu

Branislav Kovačević Cole

Lord GreystockAla vi uživate, da vam čovek pozavidi

Ali ako neko iam lepo resenje za dvoriste da se ne sisa trava, a da ne betoniram, da sadim drvece a da ne opada lisce u oluke, da sneg pada van dvorista i ulice (koja je u medjuvremenu asfaltirana, ali klizava, opet) ...eh!
Hvala na utehama...
hahaha
pozbkc

Ma budimo iskreni - ima tu mnogo lepih stvari! Ono loše prepričavamo samo reda radi
Recimo moja ćerka slavi rođendan sredinom jula i svake godine mi to iskoristimo za žurke u dvorištu Gosti se razmile na sve strane, nekad padne roštilj (prošle godine ), nekad riblja čorba i riba u talandari i na roštilju (ove godine )... nekad opravimo (dobar) paprikaš... ma milina jedna
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 13:46 22.07.2009

gde su nase grtalice?



sasvim razumem…simpaticno sve u pocetku…
s pomenutih razloga koje redom pobrojaste ceznjiivo se nadam da cu uspeti da ipak prodam nasledjenu kucu u blizini grada, (sve teseci se da je tek petnaestak minuta do nase oaze koja je to jo uvek samo tokom toplih sezona, a zima je naporna k’o kratko cebence, te se povlacimo zimi u blagodeti grada:mi sve stariji, dete skoro odraslo, a sadasnje kuce spada u kategoriju do 10kg)…sve mi je nesto ona kanadska grtalica iskakala pred ocima citaju}i vase pisanije i sita se nasmejah…nadam se da ipak necete odustati makar zbog tako divnih ljubimaca!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:14 22.07.2009

Re: gde su nase grtalice?

mogul_sad_ja_kasti


sasvim razumem…simpaticno sve u pocetku…
s pomenutih razloga koje redom pobrojaste ceznjiivo se nadam da cu uspeti da ipak prodam nasledjenu kucu u blizini grada, (sve teseci se da je tek petnaestak minuta do nase oaze koja je to jo uvek samo tokom toplih sezona, a zima je naporna k’o kratko cebence, te se povlacimo zimi u blagodeti grada:mi sve stariji, dete skoro odraslo, a sadasnje kuce spada u kategoriju do 10kg)…sve mi je nesto ona kanadska grtalica iskakala pred ocima citaju}i vase pisanije i sita se nasmejah…nadam se da ipak necete odustati makar zbog tako divnih ljubimaca!



Ma kakvo odustajanje,....ima i lepih trenutaka, a ovako neprilike same dodju!!!!
pozdrav bkc
Biljana 77 Biljana 77 13:52 22.07.2009

Kakvo osveženje od teksta...

Kao ponosni potomak vlasnika kuće sa dvorištem (milina, još jednom da podvučem), doduše u gradu, i ljubimcem (doduše nešto manjim) prepoznala sam brojne sezonske radosti.. I setih se .. jedne godine kad je ćale krenuo da podloži peć u novoj kući (u staroj se grejemo na struju, ) pa počelo da dimi.. A on krene da drami ..Ma ušla je neka ptica u odžak, 100 % neki golub i napravio gnezdo i haos... I nervira se on, bogorada, planira šta će da uradi tim povodom, dima sve više, psovke sve grđe, psuje ptice, posebno glupe golubove i još gluplje gugutke, a i redom sve drugo (kod njega se sve psovke zavrsavaju sa državom, MIloševića je iz objektivnih razloga u međuvremenu izbacio) dok u jednom trenutku moj Žmu, novopečeni zet, nije predložio vezivanje mačke za odžak...
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 14:10 22.07.2009

Re: Kakvo osveženje od teksta...

Jooj, slatki moji friški!!
A mi, svikli na kuće, kad se prevarimo i kupimo stan, prodajemo ga sa prvim letnjim vrućinama......
Valjda je sve to stvar navike, je ne bih mogla u Srbiji bez kuće, kad sam u stanu ko da sam u kavezu, sve mi nedostaje, dvorište, košenje, ruže, voćke po dvorištu, miris kajsija u julu...
A na ogradi imam grožđe, tamjaniku, mirišljavku, sitno i slatko, crno, pa celu jesen miriše....
Kad odem, pa moram da sam u stanu, jedva čekam da se vratim.....
Uživajte u dvorištu, posadite negde u ćošak "orlove nokte", ljudi moji, to grmče od pola metra zamiriše celu ulicu, bez preterivanja...
Pozdrav
Djina
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:16 22.07.2009

Re: Kakvo osveženje od teksta...

Biljana 77
Kao ponosni potomak vlasnika kuće sa dvorištem (milina, još jednom da podvučem), doduše u gradu, i ljubimcem (doduše nešto manjim) prepoznala sam brojne sezonske radosti.. I setih se .. jedne godine kad je ćale krenuo da podloži peć u novoj kući (u staroj se grejemo na struju, ) pa počelo da dimi.. A on krene da drami ..Ma ušla je neka ptica u odžak, 100 % neki golub i napravio gnezdo i haos... I nervira se on, bogorada, planira šta će da uradi tim povodom, dima sve više, psovke sve grđe, psuje ptice, posebno glupe golubove i još gluplje gugutke, a i redom sve drugo (kod njega se sve psovke zavrsavaju sa državom, MIloševića je iz objektivnih razloga u međuvremenu izbacio) dok u jednom trenutku moj Žmu, novopečeni zet, nije predložio vezivanje mačke za odžak...



Hahahaha. sve se svodi na isto, uprkos raylicitostima, ali ima i svojih bitnih prednosti,Nema odustajanja...tu smo gde smo./...Meni je stigao i gas u medjuvremenu (osim placanja) milina!
poz
bk cole
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:51 22.07.2009

Re: Kakvo osveženje od teksta...

baka Evdokija i unuka Djina
Jooj, slatki moji friški!!

Uživajte u dvorištu, posadite negde u ćošak "orlove nokte", ljudi moji, to grmče od pola metra zamiriše celu ulicu, bez preterivanja...
Pozdrav
Djina



Gde se ti orlovi nokti nabavljaju...ima li neki sajt! Hvala na savetu
poz
bkc
baka Evdokija i unuka Djina baka Evdokija i unuka Djina 16:06 22.07.2009

Re: Kakvo osveženje od teksta...

Sumnjam da ima sajt, raspitajte se po komšiluku, ako ne nađete, ja ću vam na jesen odvojiti jedno stabaoce, celu zimu dadržite na prozoru a u proleće posadite u baštu...
A koliko znam ima je u većini rasadnika!
Prelepo miriše!
Djina
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:17 22.07.2009

Re: Kakvo osveženje od teksta...

baka Evdokija i unuka Djina
Sumnjam da ima sajt, raspitajte se po komšiluku, ako ne nađete, ja ću vam na jesen odvojiti jedno stabaoce, celu zimu dadržite na prozoru a u proleće posadite u baštu...
A koliko znam ima je u većini rasadnika!
Prelepo miriše!
Djina


Hvala unapred!
bkc
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:19 22.07.2009

Re: Orlovi nokti

Jelica Greganović
http://www.aukcije.hr/item.php?id=576782



Ja probao da ubacim slicicu...al n umem....ajd ti ako znas..vec me neki pitali za te "nokte"
heheheh
mirelarado mirelarado 16:39 22.07.2009

Re: Kakvo osveženje od teksta...

Branislav Kovačević Cole
Gde se ti orlovi nokti nabavljaju...ima li neki sajt! Hvala na savetu
poz
bkc


Баштенске биљке



(Свет биљака)
buba_truba buba_truba 16:57 22.07.2009

Re: Kakvo osveženje od teksta...


Orlovi nokti - Lonicera etrusca

sentinel26 sentinel26 20:32 22.07.2009

Re: Orlovi nokti

Branislav Kovačević Cole
Jelica Greganović
http://www.aukcije.hr/item.php?id=576782

Ja probao da ubacim slicicu...al n umem....ajd ti ako znas..vec me neki pitali za te "nokte" heheheh







I novine za domaćina (nije "Kurir" ).

Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:01 23.07.2009

Re: Orlovi nokti

sentinel26
Branislav Kovačević Cole
Jelica Greganović
http://www.aukcije.hr/item.php?id=576782

]
I novine za domaćina (nije "Kurir" ).



To ne bi bilo loše da se ljubimci izdresiraju..daleko mi je trafika za novine....mada cenim da bi se mnogi poplasili dok bi oni prosli tim putem...pa cu ipak morati sam.,..ali hvala na pokusaju
poz
bkc
sentinel26 sentinel26 11:28 23.07.2009

Re: Orlovi nokti

Branislav Kovačević Cole
To ne bi bilo loše da se ljubimci izdresiraju..daleko mi je trafika za novine....mada cenim da bi se mnogi poplasili dok bi oni prosli tim putem...pa cu ipak morati sam.,..ali hvala na pokusaju
poz bkc
To je zato što ovi vaši uživaju strahopoštovanje kod naroda.

Ja sam prije više od 40 godina imao jednog dresiranog ali nažalost nije imao ko da ga nauči da prepozna otrove i stradao je, ni veterinar mu nije mogao pomoći.

Zamislite da na trafiku pošaljete ove "momke" da vam donesu novine:

mrvicak mrvicak 13:56 23.07.2009

Re: Orlovi nokti

Branislav Kovačević Cole

Jelica Greganovićhttp://www.aukcije.hr/item.php?id=576782Ja probao da ubacim slicicu...al n umem....ajd ti ako znas..vec me neki pitali za te "nokte"heheheh


E, na svakom sajmu cveca u bg - ovde pred Domom sindikata - bude po par tezgica sa rasadima Orlovih noktiju. Ja se tu snabdela proletos - iždžikljao fino za prvu godinicu, ali videćemo dokle će gurati i da li će cvetati sirotan s obzirom da je u žardinjersku ćasu uglavljen na vr' petog sprata u cvrčeće vrelom centru grada

Ne znam bogme, zvuči ko priča s grtalicom, ali ja sve češće pomislim da bih rado rizikovala i otisnula se u kuću s dvorištem. Pre svega zbog živuljki (koje gajim i na mansardi svojoj, al bih radije uz dvorište i u većem broju) i biljčica (uh pravo me ludilo sađenja i baštovanstva ufatilo od prošlog leta, non stop na vrh zgrade nešto presađujem, dovlačim tone zemlje, otpašće mi terasa još malo)... a opet na asfalt svikla, sve mi blizu na pljucomet... al mislim da bih preživela te nedostatke...
Živi bili pa videli jednog dana... hoću li više psovati grtalicu ili se hedonizirati na tremu gledajući u zeleno
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:03 23.07.2009

Re: Orlovi nokti

mrvicak
Branislav Kovačević Cole

al mislim da bih preživela te nedostatke...
Živi bili pa videli jednog dana... hoću li više psovati grtalicu ili se hedonizirati na tremu gledajući u zeleno



Pa...? Nisam ja ovo cak ni pisao da bih se preterano zalio....a i ne credi mi, vec samo da upozorim onoga ko o tome razmislja, da bude spreman na takve stvari....Eto..!
poz
bkc
rankot rankot 18:54 23.07.2009

Re: Kakvo osveženje od teksta...

Cole,
Ja sam se sa gasa vratio na drva, upravo razmišljam da ubacim solarne panele za toplu vodu, a što se grejanja tiče, sredi izolaciju, sredi stolariju i uživaj. Ako ti treba savet stručnjaka, tu sam (na pm). Pošto pišeš dobar blog, savet je za džabicu.
mrvicak mrvicak 01:17 25.07.2009

Re: Orlovi nokti

Pa...? Nisam ja ovo cak ni pisao da bih se preterano zalio....a i ne credi mi, vec samo da upozorim onoga ko o tome razmislja, da bude spreman na takve stvari....Eto..!

Ma jasno... to samo ja podstaknuta upozorenjima razmišljam dalje na tu temu i pitam se kako bi meni leglo... jer puno razmišljam o beganju iz centra već neko vreme..pa sam sva neodlučna..
jucaibin jucaibin 14:19 22.07.2009

:-)

Cole, vrlo slikovito si sve docarao. Ja sam uzivala citajuci, a kako je tebi bilo to najbolje znas. Divno je da si zadrzao optimizam i da uzivas uz familiju i preslatke kucne ljubimce. Samo ako je to dobitak - vec se isplatilo! Pozdrav tebi u Sumadiji...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:42 22.07.2009

Zemljače,

kažem ja lepo...beš politiku...
Nego, bako zašto su ti tako veliki zubi?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:17 22.07.2009

Re: :-)

jucaibin
Cole, vrlo slikovito si sve docarao. Ja sam uzivala citajuci, a kako je tebi bilo to najbolje znas. Divno je da si zadrzao optimizam i da uzivas uz familiju i preslatke kucne ljubimce. Samo ako je to dobitak - vec se isplatilo! Pozdrav tebi u Sumadiji...


Ma sve je bolje kad se malkice odmaknem od politike.Ni cadj, ni gar nisu tako crni....kao.............!!!
poz i hvala
bk cole
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:18 22.07.2009

Re: :-)

jucaibin
Cole, vrlo slikovito si sve docarao. Ja sam uzivala citajuci, a kako je tebi bilo to najbolje znas. Divno je da si zadrzao optimizam i da uzivas uz familiju i preslatke kucne ljubimce. Samo ako je to dobitak - vec se isplatilo! Pozdrav tebi u Sumadiji...



Malkice bude naporno. ipak su godine stigle....al ima i lepsih dana...
Pozdrav i hvala!
bkc
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:20 22.07.2009

Re: Zemljače,

Jelica Greganović
kažem ja lepo...beš politiku...
Nego, bako zašto su ti tako veliki zubi?



Nema crnnje od pomenute delatnosti....cak ni odzak...a ti si bila, pa mislim da razumes o cem pricam...
pozdrav iz Sumadijske nahije!
bkc
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:41 22.07.2009

Fala

knjaže
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:46 22.07.2009

Re: Fala

Jelica Greganović
knjaže


Ali je to prokleta rabota...pa bi pustio ja nju, al nece ona mene!!!
Poz
ps> kajsije prosle jos malo
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:08 22.07.2009

Re: Fala

Jesu kajsije prošle, ali zato je na straži bila tetka...i napravila mi pekmez, po bakinom recopisu, sipala mi u kantice i
napolitanac92 napolitanac92 17:15 22.07.2009

Re: Fala

Videh jutros na Kalencu ogromnu kolicinu kajsija. Ako moze tetkin recept,ukoliko nije u dobroj trradiciji kucne tajne,kada su u pitanju recopisi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:22 23.07.2009

Re: Fala

Može ppom, javni se ako si mislio ozbiljno, da ne pišem džaba. Nego, jesi siguran da su dobre, ja sam ih probala na Đermu i sve su bile bez ukusa i brašnjave...
mirelarado mirelarado 15:21 22.07.2009

У здравом телу

здрав је и дух. Зато је ова прича о невољама које неприпремљеним новопридошлицама доноси живот у кући тако духовита и забавна. Могли бисмо се запитати и зашто се у свим нашим градовима само центар сређује, али грехота је кварити овако лепу причу.

Практичан савет: за шишање траве позивати пријатеље који живе у становима и понудити им да уживају у том новом искуству...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:23 22.07.2009

Re: У здравом телу

mirelarado

Практичан савет: за шишање траве позивати пријатеље који живе у становима и понудити им да уживају у том новом искуству...



Hahahahahahah hvala na savetu i receptu...ali probao nekoliko puta. pa se sad svi raspituju , prvo, da li je pokosena trava (oko 15 ari!!!) pa onda dolaze...Izvestili se Srbi, ne nasedaju...
hvala i pozdrav
bkc
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:41 22.07.2009

Re: У здравом телу

Izvestili se Srbi, ne nasedaju.

Pa, jes kad je Tom Sojer u obaveznoj lektiri
miloradkakmar miloradkakmar 15:33 22.07.2009

Idilično

Ipak, su teškoće na koje si nailazio , slatke muke.
Čovek i ne zna šta ne zna dok se sa tim ne susretne.

Dok smo bili podstanari , meni je bilo uživanje da zimi ustanem u 5,oo očistim " kreku " i " kaljevu peć " naložim ih i nanesem uglja i drva za taj dan. Naravno, pre toga mora se očistiti sneg do šupe i put do izlaza iz dvorišta. Onda tuširanje, kafica i čituckanje do polaska na posao u 8,oo. Žena mi je govorila da sam lud što tako rano ustajem. Za mene je to bio ritual.

Lepa priča, oseća se život.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:38 22.07.2009

Re: Idilično

miloradkakmar
Ipak, su teškoće na koje si nailazio , slatke muke.
Čovek i ne zna šta ne zna dok se sa tim ne susretne.

Dok smo bili podstanari , meni je bilo uživanje da zimi ustanem u 5,oo očistim " kreku " i " kaljevu peć " naložim ih i nanesem uglja i drva za taj dan. Naravno, pre toga mora se očistiti sneg do šupe i put do izlaza iz dvorišta. Onda tuširanje, kafica i čituckanje do polaska na posao u 8,oo. Žena mi je govorila da sam lud što tako rano ustajem. Za mene je to bio ritual.

Lepa priča, oseća se život.



To da sam lud sto sam ranoranilac mi je poznato!!!!Hahahahaha//ali svako uredjuje zivot posvome koliko moze!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:43 22.07.2009

Čuj

ranoranilac! Da vam ja kažem, Cole tako sabajle ustaje da spada u kategoriju vampira...samo se lažno predstavlja. Doživela, verujte mi.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:48 22.07.2009

Re: Čuj

Jelica Greganović
ranoranilac! Da vam ja kažem, Cole tako sabajle ustaje da spada u kategoriju vampira...samo se lažno predstavlja. Doživela, verujte mi.


Ja to priznajem.....ali imas materijalnu gresku!!! Vampiri se sa prvim petlovima vracaju....a ja tek ustajem..Elem. ne mogu biti ja vampir...nisam bre ni sps, ni radikal ( ne moz brez politike!!!)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:09 22.07.2009

Re: Čuj

Ne znam ja kad se ko vraća a kad ko ustaje u ta noćna doba, ja tad spavam snom pravednika...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 16:16 22.07.2009

Re: Čuj

Jelica Greganović
Ne znam ja kad se ko vraća a kad ko ustaje u ta noćna doba, ja tad spavam snom pravednika...


Cuj pravednice....hm, al neka...bicu vampir ako to kazes iz EU.,...pa beli sengen,,,ihaaaaaaaaaa eto mene na zimu u LJU u goste,,,,hahahahahah..shala, ne sekiraj se
poz
bkc
napolitanac92 napolitanac92 17:13 22.07.2009

Re: Čuj

Kucne rad(in)osti! Svaka cast.Mozak na otavi! Ali cemu nepostovanje covekove okoline? Paljenje trave i korova su u losoj tradiciji Sumadijskih sela i predgradja u vikend nasesljima. I tako...! Ekologija ne mora uvek da bude politika ,ala Dulic
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:25 22.07.2009

Re: Čuj

Samo ti izvoli, gostima se uvek radujemo, još ako ne moramo da im šaljemo garantna pisma, ihaj!

ksendza1 ksendza1 17:32 22.07.2009

....

Divan, topao tekst... Prenosi atmosferu kuce Preporuka i svaka cast!
Черевићан Черевићан 22:21 22.07.2009

кућу волем ал ако је туђа

кућа - моја слободица
озго парче личног неба
има муда да отегнеш
док је средиш како треба

свашта фали, посла има
потсећа ме прича стара
кућа слугу себи тражи
не треба јој господара

гостима је ту најлепше
ко да су у кући својој
домаћине кез на лице
уживај у срећи твојој


Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 07:58 23.07.2009

Re: кућу волем ал ако је туђа

Черевићан
кућа -
домаћине кез на лице
уживај у срећи твојој




Fala na pesmičici..zloupotrebicu je nekad negde.... a i poučna je...!
poz
bkc
jesen92 jesen92 11:07 23.07.2009

svaka muka..

...se brzo zaboravlja...tako i ti,dosao gas pa sad mozes da uzivas i secanjima..
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 14:05 23.07.2009

Re: svaka muka..

jesen92
...se brzo zaboravlja...tako i ti,dosao gas pa sad mozes da uzivas i secanjima..



Ne samo gas..stigao i asfalt, kablovska, internet....u proslih 5 godina koliko ima kada sam se preselio...!
jesen92 jesen92 15:04 23.07.2009

Re: svaka muka..

Ne samo gas..stigao i asfalt, kablovska, internet....u proslih 5 godina koliko ima kada sam se preselio...!
..pa to je bas super...uzivaj onda u sadasnjosti i u slatkim secanjima na male "problemcice"....Nego, jedno pitanjce..kako ulazi to lisce u oluke....Moji mladi(sin mi se ozenio) zive "na jezeru" sve dok ne padne sneg....ovo ce im biti druga sezona pa da im kazem da provere oluke na vreme...ko zna, mozda oni to i znaju a ja stvarno, kao i ti, pojma nemam....
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:09 23.07.2009

Re: svaka muka..

jesen92
Ne samo gas..stigao i asfalt, kablovska, internet....u proslih 5 godina koliko ima kada sam se preselio...!
..pa to je bas super...uzivaj onda u sadasnjosti i u slatkim secanjima na male "problemcice"....Nego, jedno pitanjce..kako ulazi to lisce u oluke....Moji mladi(sin mi se ozenio) zive "na jezeru" sve dok ne padne sneg....ovo ce im biti druga sezona pa da im kazem da provere oluke na vreme...ko zna, mozda oni to i znaju a ja stvarno, kao i ti, pojma nemam....



Zavisi koliko je blizu samo listopadno drvece, ali i vetar prilicno toga nanese, donese.....uvek bude puno....! Sta je problem ? Kad pada velika kisa, onda voda ne moze da otice, vec se zadrzava,,pa zatim pocne da ide ispod crepova...i naravno stigne i do unutrasnjosti, kad su oluje...Ukratko bi to bilo to...
Dakle kad prodje jesen a pre snega treba ocistiti oluke obavezno..da ne bi bilo izneandjenja..neprijatnih!
poz
bkc
jesen92 jesen92 01:35 24.07.2009

Re: svaka muka..

hvala za info......
jassystar jassystar 15:50 23.07.2009

Dvorište...

Hoću i jaaaaa!!!!! Da malo grabuljam, skupljam lišće, nosim drva, sadim....i takoneki ženski poslovi! Pa da imam ljubimce da skaču po istom - bilo snežno, zeleno, blatnjavo! Baš je gotivan tekst. Mene lično zainteresovao - većinu eksplicitno političkih preskačem. Pišite i dalje, ove-narodnjačke. :)

Pozz!
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:02 24.07.2009

Re: Dvorište...

jassystar
Hoću i jaaaaa!!!!! Da malo grabuljam, skupljam lišće, nosim drva, sadim....i takoneki ženski poslovi! Pa da imam ljubimce da skaču po istom - bilo snežno, zeleno, blatnjavo! Baš je gotivan tekst. Mene lično zainteresovao - većinu eksplicitno političkih preskačem. Pišite i dalje, ove-narodnjačke. :)

Pozz!


Iskren da budem///daleko vise volim da se bavim tim stvarima, kada se nama ne bi bavili ONI, kojima bi trebalo opdreditii staratelje...pa me povuku,...al eto, c est la vie.////Ali probacu, JOPET!
POZ
bk cole
jassystar jassystar 14:33 24.07.2009

Re: Dvorište...

Ma "sve će to pokriti snegovi, ruzmarin i šaš"ili solarijum!

Evo, pronasla sam još jedan tekst - sa svega jednom političkom opaskom.
Nisam sigurna da sam razumela ko smo, "mi" a ko oni što bi im trebalo odrediti staratelje, ali evo citirala sam Vas, mislim - eto rešenja! Bez nervozice! Leto je...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:16 24.07.2009

Re: Dvorište...

jassystar
Ma "sve će to pokriti snegovi, ruzmarin i šaš"ili solarijum!

Evo, pronasla sam još jedan tekst - sa svega jednom političkom opaskom.
Nisam sigurna da sam razumela ko smo, "mi" a ko oni što bi im trebalo odrediti staratelje, ali evo citirala sam Vas, mislim - eto rešenja! Bez nervozice! Leto je...



Uvek postoje MI i ONi, a svako se svrsta gde hoce, moze ili mora...A da je leto, jeste...bolje reci prava zzega..Uffff
poz

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana