SRBI, NAROD NAJPAMETNIJI...

todoraskoro RSS / 26.07.2009. u 15:01

Nebeski, najstariji... sad i najpametniji!
Srbi , nije šala, slove za najinteligentniji narod. Na Balkanu? U Evropi? U svetu? Ma, koga briga, važno je da smo najpametniji!
 
Nastranu ovaj samohumor, ako se krene od jedne vrlo neupadljivo plasirane vesti po kojoj Srbija sa oko 5000 testiranih koji zadovoljavaju kriterijum ulaska u Mensu svojim IQ, spada u sam svetski vrh ( po tom broju inteligentnih), to ipak nije dovoljno da se samoproklamujemo za najinteligentniji narod na svetu.
 
Idemo redom.
 
Na osnovu istraživanja procena je da samo dva odstvo populacije može da zadovolji taj kriterijum i ponese zvanje natprosečno inteligentnih.
I tu se, za momenat, zaustavljamo. Da bismo zaista znali koliko smo intelektualno (nad)moćni kao narod u odnosu na vasceli svet, nije dovoljno podičiti se brojkom od 5000 natprosečno inteligentnih ( od koji su, uzgred, tek oko 900 njih zaista i članovi Mense, ostali nemaju para za članarinu!). Nije dovoljna ta brojka, makar da ona znači i da smo s njom rame uz rame sa Francuzima i Italijanima, u samom vrhu. To samo može da znači da je kod nas testiranje na inteligenciju zanimljivija igra nego drugde u svetu.
 
Ono što bi moralo da se u ovoj intelektualnoj zagonetci-jednačini otkrije jeste još jedna nepoznata. A to je: kolika je PROCENTUALNA PROLAZNOST svih testiranih među najinteligentnije. Ako je u Srbiji, recimo, ukupno testirano 10.000 ljudi, a od njih se među "pametnice" plasiralo njih 5000 , onda smo mi Srbi, sa "prolaznošću" od pedeset posto najveći genijalci! Naravno, samo ukoliko ta "prolaznost" kod Nemaca nije, na primer 75 posto, što je malo verovatno...
Zaista, zanimljivo bi bilo otkriti TAJ podatak. Tek tada bismo znali pravu istinu. Ako je važno. Kažu da nije. Da je inteligencija tek preduslov za znanje, uspeh, bogatstvo... 
Nemojte mi reći da je nevažno ako je kod nas pola populacije natprosečno inteligentno, a u svetu je taj broj oko dva posto.
Da li je tako?
 
Todora Škoro 


Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana