Jedna priča o pauku

Veljko Popović RSS / 17.10.2007. u 14:18

U zlo doba ujutro, kad sav pošten svet već radi, komšinica mi prilegla na zvono: "Komšija, brzo, pauk se sprema da vam odnese kola"!

Mamuran i obnevideo oblačim jaknu na posteljinu i slećem dole.

Vekovni neprijatelj stvarno ispred ulaza. Zlo se, međutim, nije nadnelo nad moje čedo, već na susedno, koje je blokiralo prilaz pešačkoj stazi. Fluorescentno zeleni pub zapisuje.

- 'Brojutro. Jel nosite sve u ovom redu?
- Nosimo samo ono što je u prekršaju.
- Jel ovo moje u prekršaju?
- Jeste.
- Kakvom?
- Komunalnom. Stali ste na zelenu površinu.
- Nisam. Zelena površina je na mestu levo i desnoo od mog. Tu gde ja stojim, između dva drveta, na tlu su kocka i beton.
- Stvarno? A čemu služi kocka, šta mislite?
- Ne razumem pitanje.
- Dobro... Stali ste na pešačku stazu.
- Nisam. Pešačka staza na tom delu pravi krivinu i ja sam joj "ušao" u stomak. Nisam stao na stazu. Da sam stao levo ili desno, tu bih stvarno stajao na stazi.
- Dobro, ali zadnji deo vam malo viri na kolovoz.
- Pa?
- Pa može neko da vas udari.
- Pa?
- ...
- Pazite, vrlo sam pazio gde ostavljam auto. Nije na zelenom, nije na stazi, ima više od metar i po prostora do ograde, čak ni na ulici nije zabranjeno parkiranje...
- Dobro, dobro... Slušajte, ja nisam ni mislio da vam odnesem auto.
- Stvarno? Fino. Hvala. Nego, vidim da majstori ovde popravljaju ulicu, pa rekoh da vas nisu zvali da je očistite...
- Ne, nisu još, ali može i to da se dogodi. Bolje prebacite auto ovde.
- Tu? Prekoputa? Na trotoar?
- Da.
- Pa odatle ste me odneli pre mesec dana.
- (nervozna zbun-stanka) Ne, neću vas ja odneti. Stanite slobodno.

Slučaj se završio tako što sam ipak prebacio auto na udaljenije, nesumljivo dozvoljeno mesto.

(...)

Da se nisam pojavio dole, sigurno bi mi odnelo auto. Pošto slučajno jesam, bio sam u poziciji da branim i odbranim svoj stav (pošto sam prethodno veče stvarno dobro merkao gde stajem, ljuljuškao se napred-nazad da ne nagazim na stazu, obišao auto pre nego što sam ga ostavio...).

Da su me odneli, procedura bi bila sledeća - baje na rampi dvorišta u koje donose plen nisu ovlašćene niti žele da slušaju vašu tužnu priču. Auto ostaje kod njih dok ne platite kaznu i "uslugu" Parking servisa. Ako odlučite da se ćerate sa njima, plaćate i ležarinu. (Jeste, jeste, imate pravo žalbe, lično ili online preko sajta im, ali i u tom slučaju odluku o tome da li ste u pravu opet donose ljudi Parking servisa ili attachovani im policajci - isti oni koji vam uzimaju pare ako niste u pravu).

O činjenici da nemate auto i da vam razbijaju dan, da ne pričam.

Ovakav poredak stvari smrdi do neba. Kako jedna komunalna, gradska služba po svom ćefu, ili ćefu prisutnog policajca, može da vam oduzme važan komad imovine i spreči vas da je koristite? Po kom ustavnom načelu neko ima pravo da vam odnese auto, pa neka je u 100 puta u prekršaju? Za prekršaj se plaća kazna ili se ide na sud (koji se zove sudom zato što imaš pravo na odbranu), čak i u zatvor, ali privremeno oduzimanje imovine...!?!?

Logično bi bilo da smeju da nose samo ako ugrožavaš opštu bezbednost, tj ostaviš auto na sred glavnog gradskog trga ili na sred auto-puta, pa blokiraš grad ili neko može da pogine zbog tebe.

S druge strane, isti ovaj ja koji ovde kuka - aplaudira paucima koji nose seljobere koji se parkiraju "na livadi" i koji mi blok u kome živim pretvaraju u blatnjav i izgažen krajolik koji me podseća na predratnu Prištinu. Mrzim kad stave dva točkića, ono, malo, 30cm na travicu (iako to uopšte nije neophodno), pa se kad padne kiša tu napravi kaljuga. Zašto? Zato, da ne viri.

O džiberima koji moraju da se uvezu tik do svog odredišta (ne daj bože da se stane 100-200 metara dalje) pa se parkiraju skroz na travu, da ne pričam.

Pauci u mom kraju rade neprestano. To, međutim, ne menja mnogo tragičnu situaciju izazvanu objektivnim nedostatkom mesta (poznati privatni preduzetnik preuredio je jedno skladište u mom bloku u privatni univerzitet i time okupirao praking-prostor predviđen za stanare okolnih zgrada), ali i razmaženošću privatnih studenata kojima ne pada na pamet da svoje fancy automobile ostave, na primer, sa druge strane ulice (debele, fakat, dva puta po tri trake plus travica između - ej, bre, treba to prepešačiti!)

Ona prva priča sa neukim policajcem koji bi mi odneo auto nikako nije u redu. Međutim, ako bilo ko pokrene ozbiljnu akciju i postavi pitanje prava Parking servisa da nosi koga hoće i papreno naplaćuje usluge (mnogo su skuplje nego kazna, što je poprilično nelogično), da li će to značiti da će svako moći da se parkira gde želi, da će nam ostavljati automobile u liftovima i da će se sudovi za prekršaje baviti samo neodgovornim vozačima?

Žao mi je što se gradske vlasti još nisu setile da se bace malo na edukaciju. Tipa "Ne parkiraj na travu" ili "Ne blokiraj pešacima trotoar" ili nešto slično. Pendrek radi posao, ali samo ako ga prati i edukacija. Opet - moje iskustvo govori da, kada upecaš lika koji upravo ostavlja auto na nekom nepodobnom mestu i skreneš mu pažnju - reakcija najčešće bude pozitivna. Još ako sugestiju potkrepiš sa "odavde nosi pauk", dobiješ "E, fala" i promptno premeštanje kola.

Šta mislite, kako bi vlasti trebalo da se ponašaju? Kakva su iskustva po civilizaciji?



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AcaB AcaB 14:30 17.10.2007

Ucenje

Žao mi je što se gradske vlasti još nisu setile da se bace malo na edukaciju. Tipa "Ne parkiraj na travu" ili "Ne blokiraj pešacima trotoar" ili nešto slično.

Nesto slicno bi moglo da bude: "Kosa tanka - uspravna debela".
Kazi da se salis?

Slučaj se završio tako što sam ipak prebacio auto na udaljenije, nesumljivo dozvoljeno mesto.

Izgleda da ipak ne treba ni pendrek, nego je dovoljna pretnja za dzep pa da se pocne uciti.

jadac jadac 14:50 17.10.2007

Re: Ucenje

mora kk zvezda da uzme titulu....
Зоза Зоза 22:58 17.10.2007

Шта ради УБОПОК?

http://www.parking-servis.co.yu/home/onama/menadzment/menadzment.html

У управи овог предузећа имају само једног саобраћајног инжењера, што довољно говори о предузећу. Чак је директор за транспорт и одржавање возила техничар за биохемију и молекуларну биологију!?

На основу многобројних посматрања рада дотичне службе закључујем да ''Паркинг сервис'' хонорарно плаћа саобраћајце, на њихов текући рачун, рачун члана породице или на руке. Молим УБОПОК да испита ову могућност и да предузме одговарајуће кораке.

Занима ме шта би се догодило када би ми паук однео ауто, ја одем да га преузмем, платим казну за саобраћајни прекршај, ако је постојао, и станем на излазну рампу, а њима кажем да ми уплатницу за ''услугу одношења возила'' пошаљу на кућну адресу. Ако и даље не желе да ме пусте и ја разбијем рампу и изађем, ко је учинио већи прекршај или кривично дело? Они, што су ми противзаконито одузели возило или ја што сам им нанео материјалну штету?

БОРИТЕ СЕ ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ ПАУКА !!!
Spiridon Spiridon 14:52 17.10.2007

pusti snovi

oldtajmer oldtajmer 16:19 17.10.2007

Poznata prica...

... sa pauk-mafijom!

Nego, sto ti prjatelju nisi na poslu u to zlo doba?! Jel te pitao pandur to, a? ;-)
oldtajmer oldtajmer 16:25 17.10.2007

iskustva po civilizaciji

Pa jednostavno, parking mesta su obelezena. Sve sto nije obelezno, nije dozvoljeno. Znam, znam, to je kod nas mislena imenica. Parkiranje na ulici je dozvoljeno samo paralelno ivicnjaku, i nema penjanja na ivicnjak (koji je zato jako visok), osim gde nije obelezeno onim cuvenik znakom (pola kola na ivicnjaku, znate vec znak na koji mislim...).

A sto se tice njihovog prava da ti odnesu auto, nazalost nisi u pravu. Iako je auto tvoje vlasnistvo, kad se nalazi na ulici/putu, smatra se ucesnikom u saobracaju, zato recimo mora biti registrovan. Da je parkiran u tvoj dvoristu, koje je privatno vlasnistvo, ne bi imali nikakav prava nad njim. Ali posto je na ulici, oni imaju pravo da ga odnesu jer mozda blokira prolaz ili sta ja znam...

Naravno, pravi problem je to sto oni proizvoljno odredjuju gde se nosi, a gde se ne nosi.
gagonja gagonja 17:00 17.10.2007

Re: iskustva po civilizaciji

naprotiv, svi smo nevini dok se ne dokaze suprotno, ali u ucmalim mozgovima sinova nacije i njihovih oceva i dalje vlada ideja da smo svi krivi dok se ne dokaze suprotno. govnarska posla
oldtajmer oldtajmer 21:37 17.10.2007

Re: iskustva po civilizaciji

Problem je sto nedozvoljeno parkiranje nije krivicno delo da bi bili primenjeni tako rigorozni standardi "svi smo nevini..." vec je samo prekrsaj, i tu prakticno gradska vlast, kroz svoje izvrsne organe (parking servis i saobracajnu policiju) ima pravo da propisuje pravila, da ih sama sprovodi, i da resava zalbe. Nije mozda posteno, ali tako je (po zakonu, takoreci). A nije ni unikatan fenomen kod nas.

Nedavno sam 2x morao da podmitim paukovce "u civilizaciji" povecim ciframa da mi ne bi auto odneli ispred nosa.
gagonja gagonja 16:47 17.10.2007

'de me nadje

sa pricom o paucima? zavestao sam se da cu za zivota dici par u vazduh. to je takav kriminal kakav se retko vidja. u crnoj gori sam tek imao scene sa "privatnim paukom".
odneo meni automobil pauk u petrovcu sa mesta koje nicim nije obelezeno kao mesto na kome se kola ne parkiraju, sta vise na pocetku te ulice stoji znak da se desnom stranom ulice (na desnoj sam parkirao) mogu parkirati kola. elem kola su mi uzeta izmedju dva automobila, propisno parkirana kao i ja, ali i sa propisnim tablicama: oni su bili PG ja BG ali to sada i nije btno. policajci koji su cuvali moj automobil da ga ne otmem na improvizovanom mestu za "ukradena" vozila su mi objasnili kako oni nemaju nista s tim i kako oni samo moraju da dobiju svojih 50 eura kako bi mi vratili vozilo. tu je posle 45 minuta naisao i moj dzelat s novim plenom (policajac koji otima od siromasnih i djae bogatima, jedina osoba koja bi mogla da razresi misteriju razloga odnosenja mog vozila) i drcno poceo ignorisati sve moje vapaje i nastojanja da ga nateram da me udostoji bilo kakvim objasnjenjem o prirodi mog prekrsaja. na kraju sam ga dok je bezao po novu zrtvu i plen uhvatio za rame i umalo se zajebo. tada se uhvatio za pistolj i poceo da frkce. nekako sam mu objasnio da mora da mi objasni kako i zasto se desilo sta se desilo. tada je kratko rekao da je u pitanju neki pozarni put i krenuo da zbrise, ja sam rekao da nije tacno i da pozarni put pocinje negde drugde i da moje vozilo nikako tu nije parkirano, on je uzvratio da ga to ne zanima i dao mi do znanja da ne bi valjalo dalje da ga uznemiravam. tada sam u ocaju upitao njegovog kolegu dal li slucajno u ovoj dzungli ima zakona i ako ga ima za koga je on dal da stiti gradjane jedne od drugih ili prljave radnje "inkriminisanih policajaca".gospodin policajac me je prosvetlio:
"VIDJI, ZAKON TI JE NEKOM MAJKA, NEKOM MACEHA"
e pa tako razmislja srpski policajac, politicar, drzavni funkcioner....
AleksaZ AleksaZ 08:16 18.10.2007

Re: 'de me nadje

U Pozarevcu prosle godine zapaljen pauk i nikom nista. Mozda bi i mi u Bg trebalo da pocnemo sa busenjem guma paucima da ne pocinjemo bas odmah sa flambiranjem skotova.
gagonja gagonja 16:58 17.10.2007

zaboravih da dodam

kako mi je njegov stariji kolega, mudriji i obrazovaniji policajac objasnio kako oni, policija, s tim nemaju veze i kako je to ustvari privatnik taj koji odnosi kola i kako oni naplacuju samo 10 eura kaznu a pprivatniku, vlasniku pauk servisa ide 40 eura za njegove usluge. mucenik je vreovatno hteo da to sto mi je rekao ne zvuci ili ne shavtaim tako kako je zvucalo i kako sam shvatio a ustvari je rekao kako jeste. posto je bas kako je na ovom blogu navedeno nemoguce da kola jednom kad vam ih odnesu vratite bez da platite bez mogucnosti neke realne zalbe, seili su se mangupi da neki tip od domacih biznismena rentira svoje usluge policiji posto ona nije imala pauka. dil je sjajan: privatnik deli onih 40 eura sa sobom, policajcem koji nosi kola i covekom u policiji/drzavi koji stoji iza svega a 10 evra se bogami slije i u drzavnu kasu (mislim da znam i gde se odlije ali dobro). tako je to u drzavi crnoj gori ali nisu to braca smislila, kao sto braca nisu nista smislila. iver ne pada daleko od klade
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 18:43 17.10.2007

ganjali

pre neku godinu u Bosni pa izganjali delimično

Evo teksta, nađoh ga.
Čitavu priću nisu tada gurali samo Dani nego nekoliko medija. Naterali su vlasti ako ništa da malo obrate pažnju, da ne uzimaju samo auta iz najstrožeg centra itd.

Ali ostaju mnoga pitanja od onog da su firme koje imaju paukove izabrane 'nako, do toga da oduzimanje auta predstavlja kršenje prava na imovinu.

Sve u svrmu mrka kapa da se mnogo da uraditi. Slatka lova kaplje odatle.

P.S. tragajući sad za tim tekstovima iz tog vremena kada se pre neku god. u Bosni digla frka nađoh na bg Parking servis. To zovu "uslugom prenosa vozila". Ej, usluga!!!
AcaB AcaB 20:27 17.10.2007

Re: ganjali

Sve u svrmu mrka kapa da se mnogo da uraditi. Slatka lova kaplje odatle.

Apsolutno se slazem sa tvrdnjom da ova grancica delatnosti sluzi za burazersku pljacku, kao uostalom i sve grane i podgrane. Ipak, ta pljacka se odvija u nekom drugom delu, a ne u ovom koji je opisan u tekstu.
Drugo je pitanje da li treba parkirati na nedozvoljenim mestima, kao i da li treba edukovati jedan evropski narod u trecem milenijumu da li bi trebalo da parkiraju na trotoaru ili negde drugde...
Trece pitanje bi bilo: da li (posto vec nema dovoljno parking mesta, a ni "paukova" da odnesu sve nepropisno parkirane) treba napraviti neki pravedniji raspored odnosenja onih par % koje uspevaju da odnesu. (Na ovo poslednje ne mislim da treba preterano trositi vreme).

U Torontu posao odnosenja obavljaju iskljucivo privatne firme i to rade izvanredno. Sto vise odnesu - vise zarade. Racunica je prosta: placate slepovanje + parking tamo gde su vas odneli, ni vise ni manje. Nisam za sada koristio njihove usluge, pa pricam iz ugla pesaka. Dobio sam nekoliko kazni i nemam primedbe na iste, a nisam ni cuo da je neko odnesen iz cista mira.
Dobra strana: ako vam neko zagradi auto ili parkira na vase mesto - zovnete ih direktno i problem je resen za manje od 5 minuta.
vdd vdd 23:28 17.10.2007

Parking servis u službi procvata restorana

Meni je pauk odneo ispravno parkiran auto sa uredno označenog parkinga ispred restorana "Perper" na Novom Beogradu. Nisam bio u toj kafani, već sam imao posla u kraju, pa je gazdi verovatno zatrebalao mesto za nekog VIP gosta-i eto mene na Starom sajmištu da otkupim svoju otetu imovinu. Hajduci su naplatili svoj harač, a ja, već prilično van sebe i željan osvete, zatražio sam od prisutonog Organa da mi izda rešenje o izvršenoj "usluzi". "Eno ga za brisačima", poetski se izrazio Organ. No, pošto je padala kiša, Organov dopis se već bio dobro raskiselio, pa je postao neupotrebljiv kao potencikalni dokaz protiv Organa pred Institucijom. Naravno, suvu kopiju fermana kojim je legalizovano kidnapovanje mog auta nisam mogao dobiti. Parking servis=čudo neviđeno.
Ideja: organizujmo otpor protiv hajduka koji otimaju aute
AcaB AcaB 03:01 18.10.2007

Re: Parking servis u službi procvata restorana

Meni je pauk odneo ispravno parkiran auto sa uredno označenog parkinga ispred restorana "Perper" na Novom Beogradu. Nisam bio u toj kafani, već sam imao posla u kraju, pa je gazdi verovatno zatrebalao mesto za nekog VIP gosta-

Meni zvuci pomalo cudno da parking prostor ispred restorana ne pripada restoranu nego je javno dobro.
U svakom slucaju, ako je parking rezervisan za goste restorana, to treba da bude naznaceno na vidnom mestu (ovde, u Torontu, tabla sa upozorenjem je ispred svakog parking mesta), a ako nije - uopste me ne iznenadjuje ponasanje policije. Da li ste se zapitali ko je vlasnik "Perpera" i kada je i kako dobio dozvolu za doticni objekat na doticnom mestu i od kojih ga je para sazidao?
AleksaZ AleksaZ 08:12 18.10.2007

Jos jedna prica o pauku

Nisam pravnik, ali mislim da bi moglo da se nadje u zakonima da ovo sto radi Parking Servis zapravo predstavlja kradju vozila.
Lala iz Banata Lala iz Banata 08:42 18.10.2007

Preuzimanje ZAPLENJENOG automobila

"!Ovakav poredak stvari smrdi do neba. Kako jedna komunalna, gradska služba po svom ćefu, ili ćefu prisutnog policajca, može da vam oduzme važan komad imovine i spreči vas da je koristite? Po kom ustavnom načelu neko ima pravo da vam odnese auto, pa neka je u 100 puta u prekršaju?!"

Hm.
Oko ODNOŠENJA još možemo dati argumente i za i protiv - što se tiče prava na takav postupak. Sasvim je druga priča oko "preuzimanja" automobila nakon odnošenja. U Novom Sadu (ako sam razumeo i u Beogradu) na možeš da preuzmeš automobil ako ODMAH ne platiš kaznu, uslugu odnošenja itd...
E, to je SIGURNO protivustavno a i protiv zdrave pameti.
Ja nisam pravnik ali koliko znam, u pitanju je ZAPLENA.
A to ne bi "smelo da može" bez sudske odluke!
Priča se da su u NS neki uporniji i (pravno) obrazovaniji ljudi uspeli da, nakon tužbe, isteraju pravdu u borbi protiv JKP "Parking servis"...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:35 18.10.2007

Žrtva i još nešto...

Ukupno su mi odneli auto 4puta. Poslednjih godina strogo pazim. Dva puta su mi uzeli uz čistu zloupotrebu Zakona i propisa, a dva puta sam bio kriv.
Ljut sam kao puška na njih.
ALI kad vidim u mom velikom gradu kako se osiono parkiraju na mestima koja usporavaju inače usporen saobraćaj dođe mi da podivljam. Među tim koji se parkiraju u sred grada na ulicama koje su opterećene naročito mi idu na pankreas oni sa džipovima i oni sa crnogorskim registracijama. Te dve grupe inače abnormalno mnogo krše saobraćajne propise (prolaz kroz crveno ime je kao DOBAR DAN).
jadac jadac 10:01 18.10.2007

Re: Žrtva i još nešto...

verujem da postoji i ,,kombinacija,,sa mts-om jer sam licno doziveo pricu da ,, ova usluga vam nije omogucena,,(placanje preko mobilnog)zatim, dodje pauk ili kontrolor i kazne pljuste...naravno poruka od mts stize posle pola sata , a u reportu telefona pise kako je stigla istog trenutka...neka ta ,,sitna,,greska prodje na 50 automobila dnevno puta 30 dana...puta 1000 din.......
Franka Franka 10:44 18.10.2007

Rupe...

Da li ste vi videli da kad pauk vuče auto, vuče ga po gumama!
Naime, ne postavljaju one ramove s točkićima, nego gume tvog sopstvenog automobila voze preko RUPA i čuda.
Jedanput sam pitala na Slaviji kako to smeju da rade, matori iskusni komunalac me je otkačio, ali je policajac bio fin pa mi je objasnio da oni paze...
U poverenju mi je rekao da kad se parkiram, dignem ručnu.
A neko mi je rekao da on lupa, tj. da nema razlike...
Meni je ova priča najstrašnija, kad vam uništavaju imovinu!
Cyber Domacica Cyber Domacica 10:48 18.10.2007

Mozda gresim...

...ali mi se sve cini da su se ne tako davno hvalili da ce panduri imati fotoaparate i slikati svako vozilo koje je pogresno parkirano... Da li su odustali jer im se vise isplati da odnose sto vise automobila ili panduri nisu uspeli da savladaju koriscenje digitalnih fotoaparata? :)
pnbb pnbb 19:23 18.10.2007

jedno pozitivno brojanje

doduse retko...
pre jedno 7-8 godina, neki baja parkirao svog omiljenog bmw-a na trotoaru ispred kasine na terazijama, ali ga uvukao covek izmedju trafike, znaka i nekog sirotog drveta... misli covek ne moze pauk odavde...
medjutim ispostavilo se da moze... podigao ga majstor samo tako... a mogao je da bira i izmedju nekoliko olupanih jugica i tog bmw... uz aplauz publike

inace svugde ima olosa koji nosi kako stigne... ima i fer pandura... jednog sam zatekao in flagranti kako -opravdano- pise, ja kao probao pa nisam znao, nije obelezeno, i slicne uzaludnosti, a pandur kaze, ajde sad ja cu polako da pisem, a ti brzo odvezi...
mixiprof mixiprof 16:51 04.10.2008

Jedna priča o pauku

Parking Servis ili Servis za legalno otimanje vaših automobila.Lično mislim da preteruju u svojoj revnosti da uklone vozila sa nepropisno parkiranog mesta i da se tu stvarno samo radi o delu koji uzima Parking Servis od 4300 din i kazna policije od 2000 pa i više hiljada dinara.Ako je vozilo samo u prekršaju nije li previše ,,revnosno'' odma uklanjati vozilo sa mesta prekršaja ako ne ugrožava opštu bezbednost saobraćaja.Zar ne bi trebalo samo napisati kaznu i platiti policiji.Lično mislim da je to otuđivanje vozila bez vlasnikovog znanja i da se mora bolje nadzirati rad ove javne službe.koja se već ponaša kao šerif koji prvo puca a onda ti uzme pare. Gospodin ili šerif koji je verovatno šef smene Parking servisa na starom Makiškom kaže da je lićno naš problem gde ćemo se parkirati ako nema mesta za parkiranje.Ja javno apelujem na vlast da se bolje kontroliše rad službe Parking Servis

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana