DRZAVA BEZ PAMETI I PREPAMETNI GSP

brackan RSS / 27.07.2009. u 11:33

Pitam se dali je ista u ovoj drzavi moguce resiti bez koca i konopca, bilo da si u pravu bilo da nisi isto ti se hvata. Da li je to zaista tako? Kao gradjanin koji veruje u pravdu postavicu jedno vazno i verovatno ne samo licno pitanje .

Naime moja supruga je kao i veliki broj drugih nezaposleno lice pa prema tome nista dramaticno, medjutim moja supruga da bi mogla da izvadi markicu GSP za nezaposlene mora da se vodi na birou rada. 
E sad tu nastaju problemi, posto mi u domacinstvu imamo cetvoro male dece o kojima nema ko da brine osim nje, posto sam ja srecom zaposlen, supruga je se trajno opredelila da ne radi odnosno da bude posvecena porodici i deci (ovo opredeljenje je u skladu sa ustavom i slobodama i pravima gradjana i sa navodnom politikom popularizacije nataliteta u majcici Srbiji).
Medjutim za GSP ova kategorija ne postoji, ako nisi na trzistu rada i aktivno ne trazis posao (na cemu decidno insistiraju na birou rada - zavod za zaposljavanje) ne postoji nacin da dobijes povlasticu za nezaposlene iako to fakticki i jesi. Dakle ili si zaposlen ili moras traziti posao, trece za GSP nema.
U vezi sa navedenim problemom obradio sam se GSP, ne bi li oni kao institucija ponudili neko pametno resenje, ovaj mejl cu priloziti odmah ispod. Ali ne lezi vraze, kao svaka institucija kojoj su samo pare bitne, odgovor im je pun razumevanja, oni preporucuju mojoj supruzi da slobodno kupi markicu za zaposlene sto ona nije, ali njima eto ne smeta i pritom prilazu cene tih markica. Da stvar bude jos tragicnija u fusnoti se odricu odgovornosti za ono sto su mi u odgovoru poslali i zabranjuju upotrebu i zloupotrebu tog sadrzaja (poslacu vam i taj odgovor, da se uverite, ali molim vas nemojte ga upotrebiti ili zloupotrebiti, jer bi jos mogli da me tuze za naneti dusevni bol). 
Na sve ovo lepo sam im se zahvalio i upoznao ih da cu se obratiti medijima i stampi, jer gde je ovde ustav, pravo i pravda. 


Prilozi:

1.PISMO KOJE SAM POSLAO GSP, SA MOLBOM DA SE IZNADJE NACIN DA SE PROBLEM RESI


Molim vas da mi pojasnite jedno pitanje i problem koji moja supruga ima u vezi sa koriscenjem usluge prevoza GSP. Naime moja supruga je nezaposlena i imamo cetvoro male dece o kojima se brine, s obzirom da su deca mala nase trajno opredeljenje je da ona bude ta koja ce se maksimalno posvetiti deci i stoga ne zeli da stupa u radni odnos. E ovde nastaje problem koji zelim da uz vasu pomoc resim i koji zelim da mi pojasnite.

Da bi moja supruga mogla da kupuje markicu za nezaposlene sto ona apsolutno i jeste (ako ne racunamo brojne obaveze oko dece) ona mora radi overe markice da bude prijavljena na trziste rada (jer vi niste ostavili nikakvu drugu mogucnost za ovakve slucajeve), dok sluzba za zapoosljavanje insistira da ona u tom slucaju aktivno trazi posao sto ona ne zeli jer zeli da bude sa decom i posvecena porodici. U slucaju da na birou izjavi da ne zeli da radi skinuce je sa evidencije i nece joj overavati markicu, ali to ne menja istinitu cinjenicu da je ona nezaposlena, samim tim gubi pravo na vasu povlasticu ikako je stvarno nezaposlena samo zato sto zeli da se posveti porodici i odgoju dece. E sad molim vas razmrsite vi ovo meni jer obzirom da ona ne radi i brojnost nase porodice, nije nam mali izdatak da kupujemo pojedinacne karte, jer treba decu voditi u skolu, kod lekara na treninge i slicno.

Mislim da je ovo nepravedno i u trenutku kad svi pricaju o povecanju nataliteta krajnje nekorektno,te vas molim da mi date savet u vezi resenja za koje mozda ja i neznam da postoji ili da se pak posvetite resavanju ovog problema sa nadleznim sluzbama (uz dobru volju sve je resivo). Unapred zahvalan, ocekujem vasu pomoc i savet.

2. VISOKOUMNO RESENJE GSP


Shodno Odluci o pravima i obavezama korisnika prevoza u vozilima javnog gradskog prevoza na svim linijama u integrisanom tarifnom sistemu na području grada Beograda, vaša supruga kao nezaposleno lice pošto neispunjava uslov da dobije legitimaciju preko Nacionalne službe za zapošljavanje , možete dobiti legitimaciju za zaposlene kao punoletno lice.
za legitimaciju je potrebno;
- kopija lične karte
- jedna fotografija kao za ličnu kartu
- 220, 00 dinara za izradu legitimacije
Cena mesečne karte je za zonu 1 1500,00 dinara, a za zonu 1 i 2 1800,00 dinara.
po potrebi možete kupiti markicu za pola meseca za zaposlene.
Zona 1 košta 830,00 dinara
Zona 1 i 2 košta 1080,00 dinara
Sa poštovanjem GSP "Beograd"

Odricanje od odgovornosti:
Ovaj dokument namenjen je samo licima kojima je upucen i za pozivanje na isti od strane bilo kog lica,
neophodna je naknadna pismena potvrda njegovog sadzaja. Shodno tome, GSP " Beograd" odrice svaku
odgovornost i ne prihvata bilo kakvu obavezu (ukljucujuci slucaj nepaznje) za posledice koje moze
pretrpeti bilo koje lice zbog cinjenja ili necinjenja na bazi takve informacije pre nego sto takva lica prime dodatnu pismenu potrvdu. Ukoliko ste greskom primili ovu elektronsku poruku, unistite i izbrisite istu sa vaseg racunara. Svako umnozavanje, sirenje, kopiranje, obelodanjivanje, izmena, distribucija i/ili
objavljivanje ove elektronske poruke je strogo zabranjeno. Sadrzaj ove elektronske poruke ne predstavlja nuzno stavove GSP "Beograd".

3.ZAHVALNICA NA VISOKOUMNOM RESENJU


Hvala vama na odgovoru i to je znak dobre volje, ali problem niti je pojasnjen, niti je resen. 
Da rezimiramo moja supruga koja je trajno opredeljena da bude nezaposleno lice , jer zeli da se maksimalno posveti porodici i deci, ne moze da dobije povlasticu za nezaposlena lica (ikako pripada toj kategoriji), osim ako nije prijavljena na biro rada (sto znaci da mora aktivno da trazi posao, a sto je direkno suprotno njenoj zelji da slobodno kao nezaposleno lice podize svoju decu). Te shodno tome nas vi upucujete, da ona ikako stvarno nezaposlena kupuje markicu kao da je zaposlena, koja je znatno skuplja i tako resimoproblem.

E bas vam hvala na razumevanju i resenju, ovo je stvarno dobar nacin da se popularise natalitet kako sa vase strane, tako i od strane grada. 
S obzirom da nemate takta da resite problem koji je realan i sa pravnog stanovista sasvim konkretan, jer ovakvom politikom vi punite vasu kasu ali i ogranicavate gradjanska i ljudska prava ( u ovom slucaju pravo zene da ne radi radi podizanja porodice, po vasem svaka zena mora da radi), obraticu se nadleznim institucijama i stampi, jer je to izgleda jedini nacin da se u ovoj zemlji pokrenu stvari sa mrtve tacke. No mozda i tu gresim siguran put na naslovne strane i javnu raspravu je jos i tezi odnosno nema nista bez crne hronike i lopate kao u ''Crnoj reci''.

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana