Ljudska prava| Mediji| Politika

The buck stops... where?

Bojan Budimac RSS / 27.07.2009. u 13:21
The buck stops here je fraza čije značenje je: odgovornost se ne prenosi dalje od ovog mesta. Za nju verovatno ne bi nikad saznali da se nije dopala predsedniku SAD Hariju Trumanu, te je držao pločicu sa tim natpisom na pisaćem stolu u ovalnoj sobi. Hmmm, dosta kurčevita izjava (rekao bih PR stunt) za tipa koji je bacio dve atomske bombe na civilne mete.
spacer.gif

Međutim, kao što nedavno preminuli Maknamara reče, šta čini nešto moralnim ako pobedite, a nemoralnim ako izgubite (njegovo mišljenje po tom pitanju je relevantno s obzirom da je bio ratni zločinac par excellence). No, nije to tema.

Od prvih saznanja/skandala o torturi zarobljenika takozvanog "rata protiv terorizma" potrošene su tone štamparske boje, terabajti i sati TV programa u pokušajima da se odredi gde je taj poslovični buck. Naravno, tadašnja američka administracija je gledala da zaustavi buck na najnižem mogućem nivou, pa smo, kad je izbio skandal oko bagdadskog zatvora Abu Grejb, imali klasičnu priču o "o nekoliko trulih jabuka" (a few bad apples), odnosno o vojnicima koji su se eto malo "zaneli" u dosadnim bagdadskim noćima, pa su rešili da ih prekrate mučeći i ponižavajući, a ponekad i ubijajući poverene im zatvorenike.

Trule jabuke su transformisane u žrtvene jarce i njima se sudilo, što ja valjda trebalo da ubedi i impresionira ostatak sveta, kako, eto, sistem ipak funkcioniše i eto, pored svih "pretnji" i bla bla bla SAD imaju snage da se suoče sa problemom i da ga reše. No, vratimo se na zemlju. Svakom neglobotomiranom je bilo jasno da sofisticirane "igrice" sa zatvorenicima nisu mogle biti kreacija one "sirotice" Lindi Ingland ili Čarlsa Garnera i ostalih trulih jabuka, pa čak ni njihove pretpostavljene generalke (da li je ovo rodno korektno?) Dženis Karpinski. Buck je ipak bio negde više u hijerarhiji.

Zahvaljujući činjenici da ima mnogo pristojnog sveta tamo preko bare, koji ne može da se pomiri sa "šta se sve radilo/radi u njihovo ime" vremenom smo počeli da saznajemo za dokumenta (tzv. torture memos) i detalje koja su pomerala onaj buck sve više i više. Usput su se u "javnoj debati" cepale dlake oko semantike. Šta je tortura, a šta ne, baš kao što se to vidi i po dokumentima i pravnim savetima, koje je administracija naručivala, kako se ispostavlja, od savetnika spremnih da napišu pravnu akrobatiku kakvu god gazde od njih požele. Kajgod... ono što je bitno je da tema jednostavno nije isparila čak ni kada se Obama sa sve svojim "change" i, mnogo bitnije, "let bygons be bygons" (šta je bilo bilo je) uselio u Belu kuću.

Međutim, vratimo se na pomenutu "debatu". Jedan od konstantnih "argumenata" Bušove administracije je bio da je za uspeh agencija (CIA, FBI itd) u očuvanju nacionalne bezbednosti od presudnog značaja da imaju na raspolaganju sredstva koja će prevejane teroriste naterati da govore. Eufemizmi za mučenje su bili brojni, a fakat da je Amerika potpisnica međunarodne konvencije o mučenju (kao i svih ženevskih konvencija) je jednostavno stavljana u drugi plan s obzirom da se radi o čarobnoj reči "nacionalna bezbednost" – adutu koji poništava sve drugo. Dakle, to se predstavljalo kao da su same pomenute agencije tražile kreativno tumačenje pre svega američkih, pa onda i međunarodnih zakona.

Glasovi koji su govorili da svaki operativac zna da tortura ne donosi nikakve vredne obaveštajne rezultate, a iz čega se može izvesti zaključak da je malo verovatno da su stručnjaci u tim agencijama tražili gorepomenuto, su bili usamljeni i ograničeni na alternativne medije (Rej Mekgovern, ex CIA analitičar i njegova grupa VIPS – Veteran Inteligence Proffessionals for Sanity – su radili vredno na tome, ali je jako malo od toga stiglo do mejnstrim medija).

Prošle nedelje članak na naslovnoj strani Vašington posta razbija tu naraciju Bušove administracije u param-parčad. Članak govori o mučenju jednog od prvih navodnih high value zarobljenika – Abua Zubeide i iz teksta je kristalno jasno da su CIA operativci bili toliko skeptični prema metodama preduzetnika Mičela, da su pretili i ostavkama (James E. Mitchell, penzionisani klinički psiholog koji je radio za Air Force je bio angažovan ugovorom od CIA – (u njemu je agencija) našla autoritatvinog profesionalca koji ima sve odgovore, bez obzira na nedostatak praktičnog iskustva u ispitivanju osumnjičenih za terorizam ili podataka da surovi metodi donose rezultate.

Nepotrebno reći CIA opertaivci nisu "seka Perse", a oni koji učestvuju u ispitivanjima osumnjičenih za terorizam su se sasvim sigurno nagledali (i naslušali) svega i svačega, eeee sad, ako se oni kaotakvi zgade nad metodama koje je Mr Mičel isisao iz prsta i javljaju centrali da to ništa ne valja i da to treba prekinuti (Zubeida je waterboardiran 83 puta u 4-5 dana), a centrala ih obaveštava da "downtown" (CIA žargon za Belu kuću) hoće još i usput ih optužuje da su beskičmenjaci onda se onaj buck zaista pomera jako visoko.

Digresija» Prve dve rečenice članka iz Vašington posta: U Aprilu 2002, dok je osumnjičeni za terorizam, poznat kao Abu Zubeida, ležao u bolničkom krevetu u Bankoku, najviši kontraobaveštajni zvaničnici SAD su se skupljali u sedištu CIA u Lengliju radi serije sastanaka sa ciljem rešavanja hitnog problema: kako učiniti da progovori.

Stavite ga u ćeliju punu leševa, bio je jedan predlog, prema bivšem zvaničniku koji je upoznat sa tim brejnstorming sesijama. Okružite ga golim ženama, bio je drugi. Tresite ga elektrošokovima kroz zube, bio je treći. «kraj digresije

Drugu ohrabrujuću stvar možemo pročitati u Njusviku od 20. jula. U dugačkom tekstu koji nas detaljno upoznaje sa Erik Holderom, glavnim državnim tužiocem (ministrom pravosuđa) SAD, saznajemo da će po svemu sudeći ipak (i pored Obaminog "let bygons be bygons") postaviti nezavisnog istražitelja da malo pogleda slučajeve u kojima su prekoračena uputstva iz torture memos. (oko sto ljudi je ubijeno na raznoraznim lokacijama na kojima je CIA ispitivala osumnjičene za terorizam)

Već ovo ograničenje – istraga slučajeva u kojima su uputstva iz torture memos prekoračena, a ne istraga o tome kako su torture memos, sami po sebi zločin, nastali – je za cinike dovoljno da zaključe da buck neće otići jako visoko, te da će se samo ponoviti cirkus poput onog sa redovkom Ingland i narednikom Garnerom. Međutim, Skot Horton, njujorški advokat aktivan na polju međunarodnog prava, profesor na Kolumbia univerzitetu, bloger i saradnik Harpers magazina, u intervjuu Skot Hortonu, novinaru antiwar.com-a, izražava izvesni optimizam – mislim da je jedno od najvažnijih pitanja šta će biti sa dokumentima (memos) i sastavljačima dokumenata, šta će biti sa političarima koji su to sve odobrili, s obzirom da znamo da je bilo stalnog povuci potegni. Problem je u tome da Erik Holder, glavni državni tužilac, može probati da stavi oglavinu na specijalnog istražitelja, ali specijalni istražitelj treba da istražuje kriminalno delo, a ne ljude i dok se fokusira na kriminalna dela on treba da istražuje činjenice bez obzire kuda ga one vode. Što znači da ako on radi pedantno svoj posao napori glavnog državnog tužioca da ograniči njegovu istragu kako bi izbegao istraživanje viših u hijerarhiji pravosuđa, Bele kuće, nacionalnog saveta bezbednosti, CIA, zaista neće imati efekta, on će biti u stanju da istražuje gde god ga istraga vodi. (iz linkovanog intervjua)

Lepo je videti tu vrstu optimizma kod čoveka kome su razmere zločina Bušove administracije, kao što su mu posledice (eventualnih) neprocesuiranja istih potpuno jasne, o čemu je vrlo elokventno pisao još pre promene u Beloj kući (reagujući na ono Obamino let bygons be bygons).

No, napamet mi pada fraza u idealnom svetu. Što me dovodi do toga kako je tema – odnosno javna debata – postavljena u mejnstrim medijima. Eventualna istraga će se pretvoriti u lov na veštice koji će se pretvoriti u politički cirkus – je stav mnogih sa svih strana političkog spektra. U tom smislu je debata između Glena Grinvolda (constitutional lawyer i bloger za Salon.com) i Čak Toda (NBC News political director) izuzetno zanimljiva (transkript ovde, a ko preferira da sluša ovde). Debata je posledica Čak Todove izjave da je eventualna istraga "catnip" (mačja trava, trava od koje se mačke otkače) za kablovske televizije SAD i.e. diverzija od pravih tema (zdravstvena zaštita i ekonomska kriza). Glen je posle te njegove izjave napisao dosta oštar blog, a Čak se našao uvređenim zaključkom da podržava bezakonje i ponudio Glenu da to raščiste u razgovoru za Grinvaldov online radio.

Meni se i posle višestrukog slušanja i čitanja tog razgovora čini da Čak Tod podržava bezakonje u ime političkog mira. Jedan od bisera iz debate:

Čak Tod: Pa, dobro, vidi, ne verujem da podržavam sistem bezakonja; Pokušavam da pokažem realnost, da koliko imali pravno crno-belo ovde, imamo i političku realnost koja to zamagljuje, i ti si svestan toga...

Glen Grinvald: Kako može politička kontroverza... Ja sam mislio da je glavna stvar pravosuđa u civilizovanoj zemlji da bude imuno na političke obzire. Nije li to lekcija iz vremena Alberta Gonzalesa? Da Erik Holder, generalni tužilac, glavni izvršitelj zakona u SAD, donosi odluku da li su zločini počinjeni na osnovu pravnih faktora, a ne na političkm faktorima koje MSNBC i slični vole da diskutuju. Nije li to kako naš pravni sistem treba da funkcioniše?

Čak Tod: Naravno, sa visine od 10 hiljada metara on treba tako da funkcioniše...

Ja se često gadim crno-belom postavljanju stvari. Međutim, kada se radi o vladavini zakona onda, za razliku od Čak Toda (on je ovde samo reprezent škole mišljenja), ja zaista ne vidim nijanse sivog. Ideja da zločince treba pustiti da se izvuku zato što bi bilo politički neugodno suditi im je meni monstruozna. Argument da bi to štetilo američkom imidžu mi je postavljanje stvari naglavačke. Dovoljno je setiti se kako je američki imidž bio dobar kada je poslednji put (davne 1974.) kriminalac (Nikson) oteran iz Bele kuće. Doduše, ni tada posao nije obavljen do kraja (i tada je primenjen princip let bygons be bygons), ali govorimo o imidžu zar ne?

********************

Beleške na margini

Zaista bi bilo zadivljujuće ako bi se desilo nešto što se ne pamti od devetanestog veka američke istorije – da se članovi bivše administracije odgovorni za zločine privedu pravdi. Mala je šansa za tako nešto i ne verujem da je Dik Čejniju san poremećen oko cele ove frke. Međutim, ono što se meni čini u celoj stvari previđeno je da se zaista radi o skretanju (distrakciji) sa osnovnog pitanja i osnovnog zločina. Naime, sve je ograničeno na torturu i mučenje, a šta ćemo sa agresivnim ratom, zločinom svih zločina?

Pa... ništa, Obama je davno rekao ono što "džentlmenski sporazum" između dve frakcije iste partije podrazumeva – let bygons be bygons.

***

Kao što nisam, iako neki misle suprotno, ljubitelj KGB-a tako nisam ni ljubitelj CIA. Međutim, jako mi je teško da ostanem ravnodušan prema posledicama totalne diskreditacije te agencije od strane Bušove administracije. Šta hoću da kažem? Pa to da je Bušova administracija, zloupotrebom, navlačenjem, razvlačenjem i izmišljanjem obaveštajnih "činjenica" u vezi Iraka i nepostojećeg oružja za masovno uništavanje, dovela tu agenciju i uopšte inteligence comunity u položaj onog čuvenog pastira iz priče. Decembra 2007. petnaest obaveštajnih agencija je složilo dokument (NIE – National Inteligence Estimate (pdf fajl)) u vezi iranskog nuklearnog programa u kome procenjuju sa visokim stepenom sigurnosti da Iran neme vojni nuklearni program. Posle obaveštajnog "fijaska" u vezi Iraka ko to uzima ozbiljno? Fakat, da je CIA iskorišćena i da je Tenet bio spreman da je instrumetalizuje u političke svrhe, služeći verno Bušu i Čejniju, je jasan relativno malom broju ljudi, posledice, imam osećaj, još manjem.



Komentari (81)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 13:50 27.07.2009

Opet ista priča

manipulacija strahom daje odrešene ruke. I oni koji znaju šta se dešava, okreću glavu. Svaka čast onima koji ipak ne ćute.
Dopada mi se zaključak. To u budućnosti može biti veoma opasno:
dovela tu agenciju i uopšte inteligence comunity u položaj onog čuvenog pastira iz priče.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:55 27.07.2009

Родна и друга осетљивост

The buck stops... where?
pa čak ni njihove pretpostavljene generalke (da li je ovo rodno korektno?)

Мислим да у српском, барем оном који ја знам, већ постоји реч генералица. У новобеоградском блоку у ком сам одрастао овако су се називале зграде у којима су били смештени махом генерали, четвороспратнице са лифтом и малим бројем станова велике квадратуре. Тако смо за неке наше другове говорили да живе у генералицама, то јест у некој од низа зграда смештених поред аутопута. Те зграде су, дакле, биле ниске, широке и некако набијене, што би, мало злонамерније, могао бити разлог зашто су добиле име генералице. Мада, сумњам; било је то неко друго време.

Што се тиче теме самог текста, јавност је неки пут спремна да добровољно зажмури на непочинства која држава чини у њено име. Јавност, мање-више, осуђује такве врсте приступа, али је, у пола гласа, спремна је да преко њих пређе проглашавајући их неопходним. У узбурканијим временима ова врста лествице подигне се до неслућених висина, чему смо и сами имали сведочити. Када се времена мало приберу, ствари почињу да испливавају на површину и осетљивост се враћа на стари ниво.
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:24 27.07.2009

Re: Родна и друга осетљивост

Када се времена мало приберу, ствари почињу да испливавају на површину и осетљивост се враћа на стари ниво.

Voleo bih da si u pravu, glede ovoga. Meni se pak čini da se prag osetljivosti uvek malo pomeri i nikad se stvari ne vrate baš na prethodno mesto. Mislim da smo i toga svedoci.
die hard die hard 22:18 27.07.2009

Re: Родна и друга осетљивост


Voleo bih da si u pravu, glede ovoga. Meni se pak čini da se prag osetljivosti uvek malo pomeri i nikad se stvari ne vrate baš na prethodno mesto. Mislim da smo i toga svedoci.


Meni se cini da si ovde potpuno u pravu, makar je tako u Srbiji nazalost.Ili je nase drustvo ipak ekstrem?
antioksidant antioksidant 14:02 27.07.2009

.

Fakat, da je CIA iskorišćena i da je Tenet bio spreman da je instrumetalizuje u političke svrhe, služeći verno Bušu i Čejniju, je jasan relativno malom broju ljudi, posledice, imam osećaj, još manjem.


svet je takav da je obavestajna institucija kojoj se veruje neophodna. prethodne zloupotrebe bez jasnih dokaza da tako nesto vise nije moguce izmice tlo pod nogama u pokusajima da se izanaliziraju alternative

sto se tice same teme - moje misljenje je da je pitanej mucenja vise moralno pitanje (sto svakako nije manje znacajno, cak...)



Bojan Budimac Bojan Budimac 14:34 27.07.2009

Re: .

moje misljenje je da je pitanej mucenja vise moralno pitanje

Ne mogu da se složim sa tim da je mučenje (samo) moralno pitanje, odnosno mislim da je tu moralnost u drugom planu i iako možda govori nešto o društvu koje ga prihvata ili ne prihvata nije toliko bitno. Naime, to je itekako pitanje zakona i kako se ispostavlja prethodna administracija je prekršila svu silu kako američkih tako međunarodnih zakona dozvoljavajući / opravdavajući mučenje, razvlačenjem pomenutih zakona (do tačke potpune distorzije). Kako kaže Skot Horton u gorelinkovanom članku: "This administration did more than commit crimes. It waged war against the law itself." Pitanje je da li zato što to može ličiti na (poitički) lov na veštice treba odustati i od pokušaja da se uspostavi makar neka sličnost sa vladavinom prava. To zaista nije jednostavno pitanje.

Mučenje je pitanje na kome se to možda najbezbolnije može uraditi, odnosno na kome su kršenja zakona najočiglednija + Obama hoće da ostavi utisak jasnog reza upravo po tom pitanju. To ne znači da je Obama jako za ovu istragu, međutim, tu dolazimo opet do pitanja zakona i politike – dileme svakog ko se nađe na mestu koje zauzima Erik Holder sada – how does one faithfully serve both the law and the president? (to je iz pomenutog članka iz Njusvika naglašavanje moje)
antioksidant antioksidant 15:01 27.07.2009

Re: .

Ne mogu da se složim sa tim da je mučenje (samo) moralno pitanje, odnosno mislim da je tu moralnost u drugom planu i iako možda govori nešto o društvu koje ga prihvata ili ne prihvata nije toliko bitno

da se pojasnim:
moralno pitanje je prvenstveno jer se kroz odnos prema zarobljenicima/uhapsenicima jasno kristalise kako se amerika odnosi prema pravima pojedinaca.

zakonski okvir jeste forma koja opisuje sustinu jednog drustva. primenjene metode ispitivanja/mucenja mogu biti i legalizovane ali ih to ne bi cinilo ni trun moralnijim.

naravno tu postoji i taj drugi aspekt "how does one faithfully serve both the law and the president". jako lepo istaknut problem. voleo bih da je odgovor - nikako. mora po zakonu i to je to. samo takav sistem moze funkcionisati (osim u moralnim deformacijama/nakaznostima kao sto je bio nacizam na primer)

a sad opet oko mucenja
mislim da je tu moralnost u drugom planu i iako možda govori nešto o društvu koje ga prihvata ili ne prihvata nije toliko bitno
bitno je. i smatram da je obama jako dobro pogodio tacku na kojoj se lome dva razlicita pogleda na svet. covek je covek i ako je zlocinac ili mi protiv (dehumanizovanih) njih.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:24 27.07.2009

Re: .

da se pojasnim

Da, uz objašnjenje, kapiram da nema neslaganja.

A ovo je mali nesporazum usled manjka zareza...
mislim da je tu moralnost u drugom planu i iako možda govori nešto o društvu koje ga prihvata ili ne prihvata nije toliko bitno


bitno je. i smatram da je obama jako dobro pogodio tacku na kojoj se lome dva razlicita pogleda na svet. covek je covek i ako je zlocinac ili mi protiv (dehumanizovanih) njih.

Hteo sam da kažem da je manje bitno odnosno u drugom planu u odnosu na (zakonsku) debatu o kojoj pišem, malo nespretno sam se odrazio. Kažem, nema neslaganja u stavovima.

Da li će Obama vratiti ljudska prava na pre 9/11 nivo? Pa sudeći po ovomeObama Endorses Indefinite Detention Without Trial for Some neće, niti ma nameru.
antioksidant antioksidant 15:32 27.07.2009

Re: .

Kažem, nema neslaganja u stavovima.

naravno

Da li će Obama vratiti ljudska prava na pre 9/11 nivo? Pa sudeći po ovomeObama Endorses Indefinite Detention Without Trial for Some neće, niti ma nameru.


pesimisto : )

moramo se nadati

pozz
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:37 27.07.2009

Re: .

pesimisto : )

moramo se nadati

Nisam ja pesimista, ja samo nemam ič poverenja u političare, a nadam se da će pritisak dovoljno narasti da se promene dese -- političari rade na isključivo pitisak (tako ja mislim).
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:32 27.07.2009

Stanford prison experiment


ne znam dal ste culi za ovaj eksperiment koji je uradjen jos 1971 godine od strane profesora Philip Zimbardo. Studija je o psiholoskim efektima postajanja cuvara u zatvoru i zarobljenika. Ucesnici su bili studenti na Stanford Univesitetu. Ovaj eksperiment mnogo govori i ljudskoj psihi i o tome sta smo sve sposobni da uradimo. U samo 6 dana ucesnici su postali previse uneseni u svoje uloge sto je dovelo do toga da se eksperiment obustavi odmah nakon tih 6 dana. Ako vas ne mrzi pogledajte neke linkove.



Stanford Prison Experiment

Why do ordinary people do evil or good - Philip Zimbardo - u ovom filmu ovaj profesor prica o svojim utiscima o Abu Ghraib-u
astrid92 astrid92 15:46 27.07.2009

Re: Stanford prison experiment

Preporučujem ti dva nemačka filma: "Die Welle" i "Das Experiment".
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:43 27.07.2009

Re: Stanford prison experiment

Why do ordinary people do evil or good - Philip Zimbardo - u ovom filmu ovaj profesor prica o svojim utiscima o Abu Ghraib-u

Hvala za link Njanjo. Sviđa mi se da se oženio devojkom koja je prekinula Stanford Prison Experiment :)
ivana23 ivana23 17:10 27.07.2009

***

Moze da lici na trol, ali mislim da oslikava ljudsku drugu dimenziju. Hocu reci da u mnogim ljudima cuci mali ili malo veci sadista. Evo primera:

... Marina Abramovic je odlučila da se suoči sa smrću. Na poziv Studija Mora u Napulju 1975. izvela je „Ritam o" koji je mogao da se ostvari samo uz saradnju sa publikom. Pre početka performansa Marina je ostavila uputstvo posetiocima: „Na stolu se nalaze predmeti (žileti, noževi, pištolj) koje možete upotrebiti na meni, ja sam objekt. Akcija će trajati šest časova. Svu odgovornost za vaše ponašanje preuzimam na sebe". Sve je te večeri počelo pitomo. Neko ju je okrenuo u krug. Neko ju je dodirnuo na dosta prisan način. Ali trećeg sata stvari su počele da se menjaju. Publika je počela da se transformiše i na kraju je izbila tuča između onih koji su je štitili i onih koji su je povređivali. link

Bas kao sto je rekla njanja - Ovaj eksperiment mnogo govori i ljudskoj psihi i o tome sta smo sve sposobni da uradimo.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 17:22 27.07.2009

Re: ***

to sto ona radi je kao sto je sama rekla mozda zbog rezima koji je imala u kuci nakon sto je njen otac napustio porodicu. majka je zavela neki vojnicki rezim i kako kaze sve sto sam radila : bicevanje, secu nozevima i sve ostalo morala sam da zavsim do 10 uvece jer tad se morala vratiti kuci.
ja sam cuvala neki intervju sa njom iz nekih novina pre mozda 20 godina, al ne secam se kojih. ona je bila dosta cesta tema u nasem drustvu bas zbog njenih performasi. hvala ti sto si me potsetila na to ivana.
ivana23 ivana23 00:57 28.07.2009

Re: ***

Potpuno si u pravu sto se tice Marine, ali je moj fokus ipak bio na publici koja se (ili bar deo njih) otrgla samokontroli.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 02:00 28.07.2009

Re: ***

ma jasno, al setila sam se davnih dana kad nam je društvo bilo baš šaroliko i svaki izlazak je bio nezaboravan. izvini budimac za ovaj trol.
evo vam cvetić
astrid92 astrid92 15:41 27.07.2009

Antiwar.com

Tekst je uglavnom ok. Imam par primedbi, ali ne bih o "detaljima", već o nečemu što mi načelno smeta. Ne, ne mislim na "manire".

Načelno mi smeta to što se stalno pozivaš na Antiwar.com, kad su oni Webzine "Chronicles Magazine" koji se bori za "Western Christian civilization", koji je protiv imigracije, Muslimana, za "tradicionalne vrednosti". itd. Zanimljivo je da je njihova osnovna zamerka na rat u Bosni to što su US bile na "pogrešnoj strani".
http://www.chroniclesmagazine.org/index.php/about/

Evo samo par naslova:
- Confronting Islam
- Immigration and Citizenship ("the effect of immigration on the character of a nation" )
- A Foreign Policy in the American Interest
- Lessons From the Balkans ("Chronicles has revealed Muslim atrocities and Islamic links to organized crime, explained the influence of militant Islam in the region, and courageously questioned a foreign policy that has Christian American servicemen defending Islam’s foray into Europe." )
- The Sanctity of Life, Marriage, and Family

Da li je tačno to što neki pišu o novinaru antiwar.com, Nebojši Maliću:

"Malic does not have any PhD qualification in history, He has never held an academic post, published his work in an academic journal, or even visited an archive. For the purpose of self-promotion, he alleges that he "had exposure to diplomatic and media affairs in Sarajevo," but our sources in Sarajevo could not confirm his so called "exposure" to anything except numerous racist web sites that enjoy republishing his propaganda.

Since 2000, unqualified Nebojsa Malic has been tirelessly writing for Antiwar.com - a website where conspiracy theorists and Srebrenica genocide deniers come together to rewrite the history, and condemn the "West" for being "Anti-Serb." In his mind, Serbs and Serbia are so "important" that the "West" had to conspire against them."

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:44 27.07.2009

Re: Antiwar.com

kako bre to mislis stalno se poziva na Antiwar.com? jel ti citas sta ustvari pise ovde?
astrid92 astrid92 15:51 27.07.2009

Re: Antiwar.com

njanja_de.manccini
kako bre to mislis stalno se poziva na Antiwar.com? jel ti citas sta ustvari pise ovde?
Da, pročitala sam ceo tekst.

Ovde se pominje: "u intervjuu Skot Hortonu, novinaru antiwar.com-a"

a ranije: "Gledam to na primeru antiwar.com-a. Taj sajt pratim od 1999, jednostavno, smatram ga dobrim portalom za vesti, iako se ne slažem sa svim kolumnistima koji objavljuju na istom (drugi u vrhu neke moje liste je informationclearinghouse.info, koji je u potpunosti one man band show). Svaka tri meseca antiwar.com radi fundraising, a novac koji ovaj non-profit projekat traži nije velik (za američke pojmove) mislim da je sada 80.000 (možda 100.000) dolara za tromesečno funkcionisanje. Dok se pre četiri-pet godina ta (možda nešto manja) suma lako prikupljala, nekad i za manje od nedelju dana (ima 'meter' na sajtu u vreme fudraising-a), danas to ide teško i 'na mišiće', a vreme akcije odavno nije ograničeno na nedelju dana. Slična stvar je i sa Tomom (informationclearinghouse.info) iako on traži zaista skromna sredstva tek da pokrije troškove hostinga."

Htela sam samo da se složim sa Budimcem da su bitni izvori informacija.

EDIT: Sad moram da idem, pa neću biti u situaciji da ti odgovorim.

Bojan Budimac Bojan Budimac 16:16 27.07.2009

Re: Antiwar.com

Načelno mi smeta to što se stalno pozivaš na Antiwar.com, kad su oni Webzine "Chronicles Magazine"

Molim!?!?!? Dokaži... Hoćeš da mi kažeš da je Antiwar.com vlasništvo onog bolesnika Trifkovića? Za to mi stvarno treba čvršći dokaz nego tvoja reč. Ako možda misliš da je link sa stranice dokaz



Onda mi moraš dokazati da su svi linkovani sajtovi i novine u vlasništvu ili vezi sa, slažem se, islamofobičnim Chronicles Magazinom. (O mojim okršajima sa Trifkovićem i Malićem neću ovog puta).

Kao što sam napisao u postu o Ariani: antiwar.com-a. Taj sajt pratim od 1999, jednostavno, smatram ga dobrim portalom za vesti, iako se ne slažem sa svim kolumnistima koji objavljuju na istom (drugi u vrhu neke moje liste je informationclearinghouse.info, koji je u potpunosti one man band show). (podvukao sada ono, a kada sam pisao upravo sam mislio na Malića, koji je tja, kao i svaka ćorava koka ponekad pogodi zrno).

Antiwar.com, ako si ga ikada pogledala je portal kome je glavni deo news agregator, sa mnogo dobrih kolumnista jaaaako širokog političkog spektra (sam Antiwar.com drže libertarijanci, koji nisu moja šolja čaja), ali rade dobar posao što se tiče agregacije vesti i eto. Pomenuti Skot Horton, pravi jako dobre intervjue sa ljudima koji imaju ređe pristup mejnstrimu, tako da je deo mog dnevnog slušanja.

Ne sećam se da sam se ikada pozivao na Antiwar.com kaotakav, jer bi to bilo glupo, ali na neki konkretni intervju ili nečiji konkretni članak na istom jesam. Prema tome načelno, ono što tebi, načelno, smeta, jednostavno ne stoji.

Icotaki Icotaki 16:50 27.07.2009

Re: Antiwar.com

Citam Harpers (i novine i blog) vec godinama i odlican je casopis, ako ne i najbolji. Ima vrlo no-nonsense pristup stvarima i, iako se ponekad ne slazem sa zakljuccima,mogu da kazem da ljudi koji pisu su vrlo argumentovani i nisu nacionalno obojeni. Skot Horton je sjajan, imao odlicne intervjue i jako dobre tekstove. I voli i citira Dzona Stjuarta iz Daily Show-a . Takodjer, Ken Silverstine ima odlicnu seriju clankova o lobiranju u Washingtonu. Ta tema mozda nije toliko interesantna van Amerike, ali je zaista fascinantna. Turkmeniscam!
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:03 27.07.2009

Re: Antiwar.com

Skot Horton je sjajan, imao odlicne intervjue i jako dobre tekstove.

Pazi ima ih dvojica, jedan je u Njujorku, pravnik, bloguje i piše za Harpers. Drugi je u u Ostinu, Teksas, ima radio emisiju na kaosradioaustin.org, koja se podkastuje na antiwar.com i zapravo čini tzv. antiwar radio. Nisu u rodbinskoj vezi. Prvi je čest gost u emisijama drugog, meni su obojica sjajni svako u svom domenu.
Icotaki Icotaki 17:13 27.07.2009

Re: Antiwar.com

Pih, znala sam za Skota Hortona koji pise za Harpers, a ne za mog komsiju iz Ostina .
astrid92 astrid92 02:32 28.07.2009

Re: Antiwar.com

Bojan Budimac
Molim!?!?!? Dokaži... Hoćeš da mi kažeš da je Antiwar.com vlasništvo onog bolesnika Trifkovića? Za to mi stvarno treba čvršći dokaz nego tvoja reč. Ako možda misliš da je link sa stranice dokaz
Onda mi moraš dokazati da su svi linkovani sajtovi i novine u vlasništvu ili vezi sa, slažem se, islamofobičnim Chronicles Magazinom. (O mojim okršajima sa Trifkovićem i Malićem neću ovog puta).

Ne, kreten Trifković više ne piše za Chronicles.

Sa Antiwar.com:
http://www.antiwar.com/faq.php

"Justin Raimondo is the editorial director of Antiwar.com and its principle columnist. He is also the author of Reclaiming the American Right: The Lost Legacy of the Conservative Movement (with an Introduction by Patrick J. Buchanan), (1993), and Into the Bosnian Quagmire: The Case Against US Intervention in the Balkans (1996). He is an Adjunct Scholar with the Ludwig von Mises Institute, in Auburn, Alabama, a Senior Fellow at the Center for Libertarian Studies, and writes frequently for Chronicles: A Magazine of American Culture. "

Dotični Justin Raimondo je veoma zanimljiv lik. U Wikipediji možeš da vidiš sledeće:

"In the 1996 U.S. congressional elections, Raimondo ran as a Republican candidate in California's 8th district against Nancy Pelosi. While he championed conservative and libertarian causes in general, the main emphasis of his campaign was his opposition to the deployment of U.S. troops in the Balkans and, in particular, Pelosi's vote to that effect.[5] Raimondo received 25,739 votes for 12.39 percent of the vote while Pelosi got 84.34 percent—results similar to other Republican candidacies against Pelosi.

During the 1992, 1996, and 2000 presidential elections, Raimondo supported the campaigns of Pat Buchanan, both as a Republican and in the Reform Party. As he is openly gay, his support of the social conservative Buchanan attracted considerable attention.

In 1995, during the Clinton administration's military interventions into the Bosnian war, Raimondo and Garris launched Antiwar.com to provide a platform for their opposition. The site has continued to publish on a daily basis. Raimondo has been a vocal critic of the invasion of Iraq and the ongoing occupation.

In 2004, he supported Ralph Nader for President, and explained his reason for this in an article published in The American Conservative.

In 2008, he has frequently written admiringly of Ron Paul's Presidential campaign, and has also expressed support for Dennis Kucinich — while being somewhat critical of both. He has also been critical of Barack Obama's Cabinet choices as President."

Osnivač i finansijer Chronicles Magazine http://www.chroniclesmagazine.org je Rockford Institute. Na sajtu pomenutog instituta možeš da pročitaš sledeće o konferenciji koju organizuju:

http://rockfordinstitute.org/events/?p=8

"Join Thomas Fleming, Srdja Trifkovic, Tom Landess, George McCartney, Peter Brimelow, Leon Hadar, David Hartman, Kirkpatrick Sale, Justin Raimondo, and Taki for candid debate on topics other conservative conferences refuse to touch:
—Stopping the Next Middle East War
—The Politics of Demonization
—The Capitalist Left
—Too Much Freedom...
JRC Member: $280
Non-Member: $305"

Justin Raimondo drži predavanja u organizaciji Rockford Instituta. To ti nije čudno?

Zvanični "pomagač" antiwar.com je izmišljeni institut http://www.randolphbourne.org

"Currently, the RBI boasts two particularly distinguished fellows. The editorial director of Antiwar.com, Justin Raimondo, is also a senior fellow of the Randolph Bourne Institute. Raimondo's writings include Reclaiming the American Right: The Lost Legacy of the Conservative Movement (1993, reprinted 2008); Into the Bosnian Quagmire: The Case Against U.S. Intervention in the Balkans (1996); An Enemy of the State: The Life of Murray N. Rothbard (2000); The Terror Enigma: 9/11 and the Israeli Connection (2003)... and Jeff Riggenbach."

Ima zanimljivih podataka o Jeff Riggenbach-u i sajtu koji on uređuje. Potraži malo.

Još nešto, tvrdiš da je glavni deo antiwar.com news agregator, a na samom sajtu http://antiwar.com/who.php piše:

"MISSION This site is devoted to the cause of non-interventionism and is read by libertarians, pacifists, leftists, "greens," and independents alike, as well as many on the Right who agree with our opposition to imperialism. Our initial project was to fight against intervention in the Balkans under the Clinton presidency.

Antiwar.com is dedicated to building an awareness of the globalist and interventionist forces that would enslave us all in a New World Order on which the sun never sets. But we can't do it without you. Tell your friends about Antiwar.com, and also help us do our job by bringing items to our attention. We are always looking for material, and we welcome your suggestions, whether of links or in the form of original articles submitted to the editors."

Uostalom, proveri sam svoje izvore.
Stalno pominješ neku alternativu, a jedino što ja vidim je "druga" struja američke politike.

Bojan Budimac Bojan Budimac 07:51 28.07.2009

Re: Antiwar.com


Uostalom, proveri sam svoje izvore.

I? Šta hoćeš s celim tim čaršavom? Moji izvori se ogledaju u linkovima i u ovom slučaju su svi mejnstrim (kao što je većina vesti na antiwar.com kao news agregatoru mejnstrim). Nešto nisi dokazala da je antiwar.com webzine Chronicle magazina, jer si lupila big time. Ti ne znaš šta ja sve čitam i to će tako ostati, tako da uopšte nije bitno šta ti "vidiš".

Astrid,

jako je teško ozbiljno razgovarati sa osobom koja tvrdi da nema šta da nauči od gospođice Hafington koja je za tri godine učinila svoj web portal najuticajnijim web glasilom, sa tri i po miliona posetilaca dnevno, u SAD. Naime, podrazumeva se da bi osoba koja nema od nje ništa da nauči to znala i sama da uradi i ja stvarno ne razumem zašto se zamajava ovde na blogu B92. (kad bih ja to znao sigurno se ne bih zamajavao ovde sa tobom).

Još je teže razgovarati sa osobom koja posle sistematskog podrivanja jednog bloga (a sad i drugog), uz sve ograde "prilike u Turskoj zaista ne poznajem dovoljno", a pri tome lupeta do mere da stavi u tursku vladu stranku koja nije istoj ni prismrdela jako dugo i onda to nazove "razlikom mišljenja" i ide okolo i olajava kako je bila izvređana preko PP-a zbog rečenice "ima jedna izreka o krštenju i prdenju jako primenjiva na ovu situaciju." Ili je možda ta donebauvređenost dolazila od rečenice "lepo mi je savetovano od iskusnijih blogera da stavim vence belog luka na monitor onog momenta kad si se pojavila na mom blogu"? Ne znam… Ali evo sad ti sve to javno kažem i ponavljam rečenicu iz moje poslednje poruke: strpljenje koje sam pokazao višestruko prevazilazi tvoj uglađeni bezobrazluk.
aleksandra_a aleksandra_a 16:00 28.07.2009

Re: Antiwar.com

Bojan Budimac
I? Šta hoćeš s celim tim čaršavom? Moji izvori se ogledaju u linkovima i u ovom slučaju su svi mejnstrim (kao što je većina vesti na antiwar.com kao news agregatoru mejnstrim). Nešto nisi dokazala da je antiwar.com webzine Chronicle magazina, jer si lupila big time. Ti ne znaš šta ja sve čitam i to će tako ostati, tako da uopšte nije bitno šta ti "vidiš".

Astrid,
jako je teško ozbiljno razgovarati sa osobom koja tvrdi da nema šta da nauči od gospođice Hafington koja je za tri godine učinila svoj web portal najuticajnijim web glasilom, sa tri i po miliona posetilaca dnevno, u SAD. Naime, podrazumeva se da bi osoba koja nema od nje ništa da nauči to znala i sama da uradi i ja stvarno ne razumem zašto se zamajava ovde na blogu B92. (kad bih ja to znao sigurno se ne bih zamajavao ovde sa tobom).

Još je teže razgovarati sa osobom koja posle sistematskog podrivanja jednog bloga (a sad i drugog), uz sve ograde "prilike u Turskoj zaista ne poznajem dovoljno", a pri tome lupeta do mere da stavi u tursku vladu stranku koja nije istoj ni prismrdela jako dugo i onda to nazove "razlikom mišljenja" i ide okolo i olajava kako je bila izvređana preko PP-a zbog rečenice "ima jedna izreka o krštenju i prdenju jako primenjiva na ovu situaciju." Ili je možda ta donebauvređenost dolazila od rečenice "lepo mi je savetovano od iskusnijih blogera da stavim vence belog luka na monitor onog momenta kad si se pojavila na mom blogu"? Ne znam… Ali evo sad ti sve to javno kažem i ponavljam rečenicu iz moje poslednje poruke: strpljenje koje sam pokazao višestruko prevazilazi tvoj uglađeni bezobrazluk.


Za sajtove koji su "news agregator", vazi:
"Such websites differ from automated aggregation news sites by virtue of the selective process exercised at the human level, often mediated by political affiliation." Posebno se to odnosi na sajtove koji imaju svoje novinare, tj. oni se navode kao source.

Sto se tice linkova na sajtu "Chronicles Magazine", interesantno je primetiti:

* Antiwar.com - Justin Raimondo (Justin Raimondo is the editorial director of Antiwar.com and its principle columnist.)

* Brussels Journal
The Plight of the Bosnian Serbs
The arrest of Radovan Karadzic in Serbia on Tuesday has provided yet another occasion for all the tired old propaganda about the Balkans wars to be taken out of the cupboard and given one last airing. In particular, the war is presented as one between ...

On Morality, Hate Crimes and War Mongering
... a new Holocaust against humanity .” The American Justin Raimondo writes today on antiwar.com , in an article about the Danish ...

* Chiesa
SANDRO MAGISTER He is a journalist, and writes for the magazine "L'espresso." He specializes in religious news, in particular on the Catholic Church and the Vatican.

* LewRockwell.com - Eric Garris (Webmaster and Managing Editor antiwar.com)

* Taki’s Top Drawer - Taki’s Magazine
Contributing Editors: Peter Brimelow, Patrick J. Buchanan, David Gordon, Paul Edward Gottfried, Kevin R. C. Gutzman, Jack Hunter, E. Christian Kopff, Tom Piatak, Justin Raimondo, Steve Sailer, Thomas E. Woods Jr.

* The Wanderer - National Catholic Weekly
From vital issues affecting the Catholic Church to the political events which threaten our Catholic faith. The Wanderer is at the forefront every week with its timely coverage and its cutting edge editorials.

* VDare.com
Categories
Crime
Immigrant Mass Murder Syndrome
Immigration
Not Reporting Race
Race
War Against Christmas

Kao sto B92 daje linkove na Pescanik, a ne Dveri, tako i ostali daju na "srodne" sajtove. Pomenuti Justin je ucestvovao u kampanji Pat Buchanana i napisao sledece o Patu: PORTRAIT OF AN AMERICAN NATIONALIST
No one – but no one – gives a better speech than Patrick J. Buchanan. His performance in Ames, Iowa, last Saturday was a stem-winder that thrilled everyone within earshot, his enemies, as well as his supporters, with its sheer narrative power. The cadences, the passion, the crescendos, even the pauses – all spoke with the kind of conviction that comes directly from the heart.
Pat Buchanan je napisao knjigu: "State of Emergency: The Third World Invasion and Conquest of America"

Kako je moguce da Justin, neko ko je gay i non-believer prema vlastitom priznanju, podrzava Pat Buchanana?

Justin


Dalje, za doticnu gospodju Huffington sam napisala da mi ne uliva poverenje, kao neko ko je bio cas demokrata, cas republikanac.

Nisam znala da je zabranjeno komentarisati temu koju poznajes manje od autora bloga. Mislila sam da to nema razloga da smeta autorima. Posto si me banovao na blogu o Prvom maju, nisam imala priliku da ti odgovorim o MHP.

Ako vec citiras svoj pp, citiraj ceo. Jedno "izvini" bi bilo daleko delotvornije, umesto sto nastavljas pricu o "olajavanju".
Opet si trazio da me banuju, kao i prosli put, da ne bih mogla da ti odgovorim? Tuzno.

Astrid92 (banovana iz nepoznatog razloga)
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:11 28.07.2009

Re: Antiwar.com

ajme meni ovo je stvarno preterizam, sad pa klon doso da objasnjava sta je agregator. moderacijoooooooooooo!
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:28 28.07.2009

Re: Antiwar.com

Ako vec citiras svoj pp, citiraj ceo. Jedno "izvini" bi bilo daleko delotvornije, umesto sto nastavljas pricu o "olajavanju".
Opet si trazio da me banuju, kao i prosli put, da ne bih mogla da ti odgovorim? Tuzno.

S tvojim banovanjem nemam apsolutno ništa, moš' verovati ne moraš. Ja TEBI da se izvinjavam(!?) što mi miniraš blogove misleeem to je zaista mnogo. Ponovo spletkariš astrid93/aleksandra_a (ko god da si), naveo sam sve što je iole moglo biti "uvredljivo" u tim PP.
Doctor Wu Doctor Wu 16:32 28.07.2009

Re: Antiwar.com

… Ali evo sad ti sve to javno kažem i ponavljam rečenicu iz moje poslednje poruke: strpljenje koje sam pokazao višestruko prevazilazi tvoj uglađeni bezobrazluk.

Budimac, pobogu, čemu ovako ljutita reakcija?? Po meni, ovi linkovi koje kači astrid su izuzetno korisni jer bacaju alternativno svetlo na ono što nam se trenutno može pričinjavati kao "slobodnomisleće, kritičko" preispitivanje rata u Iraku. Ako ništa drugo a ono kao još jedno podsećanja da u modernom svetu više (?, da li su ikada i postojale?) ne postoje informacije, nego samo manje ili više vešto režirane medijske kampanje. Drugim rečima, informacija mi se sve više čini kao ono što svako individualno uspe da iskamči od raznoraznih PR-ova, a pominjanje političkog backgrounda i motivacije svakog od učesnika svakako pomaže u tom procesu.

Pored toga, meni se stvarno čini da si ti malo previše pametan da bi od svakog učesnika u diskusiji tražio da ti gladi bistu. I stvarno nema potrebe ni za kakvim banovanjima.To je zabran "političkih" blogera, da ne pominjem imena.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:56 28.07.2009

Re: Antiwar.com

Doctor Wu
… Ali evo sad ti sve to javno kažem i ponavljam rečenicu iz moje poslednje poruke: strpljenje koje sam pokazao višestruko prevazilazi tvoj uglađeni bezobrazluk.

Budimac, pobogu, čemu ovako ljutita reakcija?? Po meni, ovi linkovi koje kači astrid su izuzetno korisni jer bacaju alternativno svetlo na ono što nam se trenutno može pričinjavati kao "slobodnomisleće, kritičko" preispitivanje rata u Iraku. Ako ništa drugo a ono kao još jedno podsećanja da u modernom svetu više (?, da li su ikada i postojale?) ne postoje informacije, nego samo manje ili više vešto režirane medijske kampanje. Drugim rečima, informacija mi se sve više čini kao ono što svako individualno uspe da iskamči od raznoraznih PR-ova, a pominjanje političkog backgrounda i motivacije svakog od učesnika svakako pomaže u tom procesu.

Pored toga, meni se stvarno čini da si ti malo previše pametan da bi od svakog učesnika u diskusiji tražio da ti gladi bistu. I stvarno nema potrebe ni za kakvim banovanjima.To je zabran "političkih" blogera, da ne pominjem imena.

Ali dottore... ja lepo napisah da niti su libertarijanci koji drže taj sajt moja šolja čaja, niti da se slažem sa svim kolumnistima na istom, a dijapazon ide, pajz sad od Džon Pildžera pa sve do Pet Bjukenena, priznaćeš oooooogroman dijapazon. I šta sad treba to da ponavljam do beskrajona, samo zato što se nekom sviđa da vrši subverzije?
Zaista koristim antiwar.com kao agregator vesti, a to su uglavnom sve mejnstrim linkovi (proveri, ako mi ne veruješ). Da, prema njihovom izboru što znači o konfliktima diljem planete i ponavljam uglavnom mejnstrim izvori. Osim toga u osnovnom tekstu osim link na intervju Skot Hortona sa Skot Hortonom nema nijedan link sa antiwar.com-a, tako da ne vidim uopšte nijedan razlog zašto bi mi se lepili čaršavi o istom i uopšte raspravljalo o tom sajtu na ovom blogu.

Zaista ne tražim ni da se svako slaže sa mnom niti da mi gladi ego, ali isto tako mislim da zaslužujujem da diskusija ostane u nekim okvirima, lepljenje čaršava o antiwar.com-u (kao da ne znam ko su i šta su) izlazi iz okvira ovog bloga.

Ponavljam, sa banovanjem astrid92, nemam apsolutno ništa.
moderator05 moderator05 17:06 28.07.2009

Re: Antiwar.com

aleksandra_a
Astrid92 (banovana iz nepoznatog razloga)

Interesantno je da moderacija o ovome nije obaveštena.

Komentatorka astrid92 je bila banovana dva puta: 16:26 07.05.09 - 16:26 08.05.09 i 02:07 04.06.09 - 02:07 11.06.09
Nijedno od tih banovanja nije bilo inicirano od strane Budimca niti bilo kog blogera (to nam, inače, nije vodilja pri banovanju) - što je dotičnoj komentatorki bilo objašnjeno u iscrpnoj privatnoj prepisci.
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:16 28.07.2009

Re: Antiwar.com

Nijedno od tih banovanja nije bilo inicirano od strane Budimca niti bilo kog blogera, što je dotičnoj komentatorki bilo objašnjeno u iscrpnoj privatnoj prepisci.

Hvala Mod, misleeem, ne bih se sam mogao oprati ni Mediteranom.
Supermod Supermod 17:21 28.07.2009

Obaveštenje


NIKO danas nije banovao astrid92. Ni moderacija ni autor bloga do ovog momenta.

Nakon objavljivanja komentara, banovana je aleksandra_a, koja se danas registrovala, klon nicka astrid92.

Korisnica astrid92 će sad biti banovana na 7 dana, zbog pravljenja dvostrukog nicka i unošenja zabune, čime je ometala diskusiju koja se na ovom blogu vodi.
antioksidant antioksidant 21:00 28.07.2009

Re: Obaveštenje

Nakon objavljivanja komentara, banovana je aleksandra_a, koja se danas registrovala, klon nicka astrid92.

Korisnica astrid92 će sad biti banovana na 7 dana, zbog pravljenja dvostrukog nicka i unošenja zabune, čime je ometala diskusiju koja se na ovom blogu vodi.

da banujete i reanimatora jer je on bad
Unfuckable Unfuckable 09:06 29.07.2009

Re: Obaveštenje

dakle, ja sam se nagledao podlosti i raznoraznih bolesnika na ovom blogu, ali ovo je apsolutni vrh.
vilovuk vilovuk 17:27 29.07.2009

Re: Obaveštenje

Unfuckable
dakle, ja sam se nagledao podlosti i raznoraznih bolesnika na ovom blogu, ali ovo je apsolutni vrh.

dakle, ja sam se nagledao neodmerenosti i raznoraznih etiketa na ovom blogu, ali ovo je ...
Koriguj se malo Unf, preterao si ... pa ću i ja ovaj moj komentar da izbrišem.

AA (Amazonka Astrid) jeste pokušala da malo razbuca BB (Budimčev Blog), pa šta?
Nećemo je valjda zbog toga kamenovati?
(Budimac je jedan od mojih favorita, tek da se zna)

Čekamo te, Astrid!
Unfuckable Unfuckable 18:11 29.07.2009

Re: Obaveštenje

...ali ovo je ...

šta ?
Pazi kad mi ne pada na pamet da se korigujem, raskritikujem ili revidiram stav.
Za ovo nešto vremena koliko sam na na blogu B92 još nisam video da je neko nekoga lažno optužio za banovanje, a svačega sam se nagledao. Dakle "amazonka" je malo pokušala da laže i optuži nekoga za nešto što uopšte nije uradio. Ako takve voliš i poštuješ - ok, tvoj problem, ukus i izbor - samo me ne sprečavaj da kažem šta mislim o tome.
A razbucati nečiji blog, ni po jada, samo - čemu ?
ps : slobodno ostavi komentar, što se mene tiče, meni ne smeta - a tom bolidu što ga reklamiraš nek' služi na čast
vilovuk vilovuk 18:41 29.07.2009

Re: Obaveštenje

Dakle "amazonka" je malo pokušala da laže i optuži nekoga za nešto što uopšte nije uradio.

umesto laži ja bih pre u tome video blagu paranoju, svakome se to desi ponekad.
Doctor Wu Doctor Wu 19:42 29.07.2009

Re: Obaveštenje

a tom bolidu

Ružno.
Unfuckable Unfuckable 21:06 29.07.2009

Re: Obaveštenje

pazi dve Crvenkape na jednom mestu ?
Koja blaga paranoja, sori ? ...ako ti dole piše "citiraj" i "odgovori" - ne možeš biti banovan, hajde da se ne pravimo luđima neg' što jesmo.

Btw, Wu - drago mi je da si otkrio u sebi tu, pa makar i rudimentiranu, crtu razumevanja za ljudske slabosti & posrnuća, jedino ne znam kako u to da instaliram i sva ta lupetanja i paušalne optužbe sa opljuvavanjem kao garnirungom koje videh u postovima oplakane... kakolisevećzove..
jes' malo smešno to bacanje iz krajnosti u krajnost - od brutalnog opljuvavanja neistomišljenika pa do razumevanja sa suzom u uglu oka i drhtajem usnice na ovu količinu spama i treša, mora da je leto došlo i kod tebe, huh
...ili ti je samo neko uhakovao nalog ?
Doctor Wu Doctor Wu 21:37 29.07.2009

Re: Obaveštenje

Unfuckable
pazi dve Crvenkape na jednom mestu ?
Koja blaga paranoja, sori ? ...ako ti dole piše "citiraj" i "odgovori" - ne možeš biti banovan, hajde da se ne pravimo luđima neg' što jesmo.

Btw, Wu - drago mi je da si otkrio u sebi tu, pa makar i rudimentiranu, crtu razumevanja za ljudske slabosti & posrnuća, jedino ne znam kako u to da instaliram i sva ta lupetanja i paušalne optužbe sa opljuvavanjem kao garnirungom koje videh u postovima oplakane... kakolisevećzove..
jes' malo smešno to bacanje iz krajnosti u krajnost - od brutalnog opljuvavanja neistomišljenika pa do razumevanja sa suzom u uglu oka i drhtajem usnice na ovu količinu spama i treša, mora da je leto došlo i kod tebe, huh
...ili ti je samo neko uhakovao nalog ?

Sad već tripuješ, i to, onako, epski. Gore je Budimcu (a i tebi, ako hoćeš da pročitaš) objašnjeno zbog čega mi se čini da je potpuno bespotrebno vređati se, ljutiti i banovati oko i zbog toga što astrid piše (uzgred, ako je đubre, već će se samo pokazati kao isto, ni prvi ni poslednji put na blogu) i zbog čega, po meni, ovakva uletanja i grubi fajtovi najviše i potpuno bespotrebno štete kredibilitetu samog Budimca. Međutoa, iz nekog, tebi znanog, razloga, ti bi večeras malo da izigravaš mangaleju pred društvancetom. Ok, nema frke, tvoj izbor, ali ćeš tu igricu morati da nastaviš bez mene.
Unfuckable Unfuckable 21:52 29.07.2009

Re: Obaveštenje

Wu, 'leba ti skini tu crvenu kapicu, smejaće se ljudi :
Izgleda da ti se koncentracija bitno poremetila, što me ne veseli, haj'mo isponova da nacrtamo za Wua The Naivnog :
narečena je bezočno lagala da je banovana, baš upravo eto malo da bi društvancetu ukazala na svoju neveselu sudbu usred odlučne bitke za Istinu (koju, ako si primetio - nit' podržavam - nit' osporavam) ali upravo u momentu kada stolica počne malo da se klati, dođe već svima znana tirada "Eno ga - Ban ! " i - eto Žrtve.
I Belih Vitezova, naravno - sve sam naivac sa isukanim kopljem, u galopu.
Dakle, u tim situacijama ja prestajem bivati džentlmen, engleski po najmanje, iako umem da razlikujem damu od ćurke.
I istinu od laži.
Inner Party Inner Party 18:09 27.07.2009

Pitanje momenta

U Aprilu 2002, dok je osumnjičeni za terorizam, poznat kao Abu Zubeida, ležao u bolničkom krevetu u Bankoku, najviši kontraobaveštajni zvaničnici SAD su se skupljali u sedištu CIA u Lengliju radi serije sastanaka sa ciljem rešavanja hitnog problema: kako učiniti da progovori.
Stavite ga u ćeliju punu leševa, bio je jedan predlog, prema bivšem zvaničniku koji je upoznat sa tim brejnstorming sesijama. Okružite ga golim ženama, bio je drugi. Tresite ga elektrošokovima kroz zube, bio je treći.


Naravno. Tada je jos postojala sasvim pristojna sansa da ce u Avganistanu uhvatiti Osamu. A u slucaju hvatanja Osame - svako mucenje bi se otplatilo. Te 2002. su jos svi ocekivali ili se bar nadali da ce Bush jednog dana, u sklopu konferencije za stampu, pobedonosno iz neke zakrvavljene platnene vrece izvaditi Bin Ladenovu glavu ...

Hocu reci, 9/11 je bio nesto sasvim novo, Bush i administracija su se kretali po potpuno nepoznatom terenu i svaka kritika njihovih metoda je sada prilicno laka jer dolazi u vreme nakon sto je nepostredna kriza prosla i nakon sto se narod prilicno ohladio od soka ...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:24 27.07.2009

Zapisnik 622/94 Komiteta Crvenog krsta

Iz zapisnika 622/94 Komiteta Crvenog križa u Den Haagu, u iskazu Dobroslava Gračanina koji je dao po dolasku u Nizozemsku, vidljivo je da je:
”Svjedok posebno mučen u crnoj sobi, čiji su zidovi bili obojeni u crno, na sredini se nalazio stolac i stol, na kojemu je bio aparat s izvorom električne energije.
Na zidu se nalazila i učvršćena šipka. Svjedok je jednom prilikom 12 sati neprekidno visio vezan rukama za šipku, tako da nogama nije dodirivao pod, a za to vrijeme stražari su ga tukli bejzbol palicama i mokrim ručnicima vezanim u čvor. Pri tome je često gubio svijest, a kada bi ga osvijestili, stavljali bi ga na izvor električne struje.
Tjerali su ga da stoji raširenih nogu da bi ga pritom šutirali u testise.
Svjedok je doživljavao svakodnevna mučenja i iživljavanja.
Svjedok je bio prisutan i mučenju srpskih dobrovoljaca, kada su im sjekli prste i tjerali da ih jedu.
Dovodili su i žene, Srpkinje koje su silovali. Ta su silovanja bila svakodnevna.
Jednoj ženi su isjekli bradavice na dojkama i natjerali je da ih pojede.
Jednom prilikom doveli su neku ženu srpske nacionalnosti i tjerali svjedoka da s njom ima spolni odnos.
Drugom prilikom su svjedoka odveli s grupom srpskih rezervista i dragovoljaca, i poredali ih uza zid. Ispred njih su doveli žene, Srpkinje, koje su natjerali da se skinu gole, a muškarcima naredili da stojeći, kolektivno onaniraju. Zaprijetili su da će dvojica koji zadnji svrše biti odvedeni u ‘crnu sobu’ na mučenje“.

U rubrici indicije o izvršiteljima jasno piše: ”zapovjednik logora Klarić, Živec Željko, Viktor, stražar, Željko, stražar“.
Reč je o bivšem majoru JNA mr D. Gračaninu, nastavniku informatike na Vojno-tehničkoj alademiji u Zagrebu, Hrvatu po nacionalnosti, koji jee 1992. napustio JNA .

Šire o mučenjima u logoru Kerestinec
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:10 27.07.2009

Mala intervencija

Malo blog odlazi u ofsajd. Pretpostavljam zato što se osnovna tema, a ona je da li je moguće suditi visokim zvaničnicima prethodne američke administracije, koji su kako se čini prekršili sijaset američkih i međunarodnih zakona (a da se to uspešno odvoji od politike), prelama preko emotivno nabijene teme mučenja.

Citiram iz Skot Hortonovog u tekstu (a sad Jopet) linkovanog članka (nemam volje ni vremena da sad prevodim, izvini Brajoviću): Reasserting the rule of law is no simple matter. A new administration may—or may not—bring an end to open torture in the United States, but it will not bring an end to our knowledge and acceptance of what has already taken place. If the people wish to maintain sovereignty, they must also reclaim responsibility for the actions taken in their name. As of yet, they have not. Pursuing the Bush Administration for crimes long known to the public may amount to a kind of hypocrisy, but it is a necessary hypocrisy. The alternative, simply doing nothing, not only ratifies torture; it ratifies the failure of the people to control the actions of their government.5

------
5 It is not without justification that Bush was able to claim in 2005, “We had an accountability moment, and that’s called the 2004 elections.” Such taunts recall the (likely apocryphal) moment when William Tweed, the corrupt head of New York’s Tammany Hall, was confronted with indisputable evidence of graft. “Well,” he said, “what are you going to do about it?”

------------------

Mislim da je to itekako zanimljiva tema i za nas....
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:42 28.07.2009

Re: Mala intervencija

Bojan Budimac
Malo blog odlazi u ofsajd. Pretpostavljam zato što se osnovna tema, a ona je da li je moguće suditi visokim zvaničnicima prethodne američke administracije, koji su kako se čini prekršili sijaset američkih i međunarodnih zakona (a da se to uspešno odvoji od politike), prelama preko emotivno nabijene teme mučenja.

Teško da se može raspravljati o odgovornosti za učinjeno, a da se ne rapravlja o samom (zlo)činu. Čak i na blogu, a kamoli na sudu.
Logori, zatvori, mučitelji i, naravno, žrtve su različiti. Sam čin mučenja je nit koja ih povezuje, a on je sličan ili isti: naneti fizičku i psihičku bol, produžiti agoniju do krajnjih granica izdržljivosti ili do samog kraja - smrti u paklenim mukama.

Na to sam hteo da ukažem citirajući izjavu jedne od žrtva mučenja na nama bliskom prostoru i u ne tako davnom vremenu.

Inače, mučenje nije jednostavan posao. Taj se posao, kao i svaki drugi, uči.
Tehnike zlostavljanja se povezuju u sisteme zlostavljanja, recimo sistem pod šifrom R2I (Resistance to Interrogation), koji je primenjivan u Al Graibu. Obuka se sprovodi u posebnim centrima, kao što su, recimo, Ešford u Kentu ili u američkoj vojnoj bazi Čiksends.

Očito da nije reč o incidentima.
Черевићан Черевићан 22:02 27.07.2009

има дана када не знам шта радим

Као баланс фрази The buck stops here , г Будимац ,некако ми се намећу афоризми г Баљак А.

* Ви судите погрешном човеку, јер то што сам урадио уопште не личи на мене.
* У своју одбрану изјављујем да се не осећам кривим, иако сам хиперсензибилна особа.
* Свели смо насиље на минимум, али је проблем у томе што је код нас и минимум импозантан.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:24 27.07.2009

Re: има дана када не знам шта радим

Baljak je očigledno neiscrpan izvor vrlo dobrih aforizama. Da vas citiram, hvala na redovnosti g. Čer.
mirelarado mirelarado 23:34 27.07.2009

Re: има дана када не знам шта радим


- И канџија пушта изданке, кад наиђе на погодно тле.

- Неправосуђе је увек у правим рукама.

- Како познати историјске буре? Још дуго потом ломе кости.

Станислав Јежи Лец
radojicic92 radojicic92 06:10 28.07.2009

...

Kao što nisam, iako neki misle suprotno, ljubitelj KGB-a tako nisam ni ljubitelj CIA

ne neki vec Radojicic, da budemo precizni, a i da se sam prijavim da ne ispadne da virim kroz punistru bez pozdrava

i nisam mislio na tebe vec onaj katastrofalan tekst prof. Dabasija koji si postavio ovde na blogu
Dabasija mogu da razumem negde, flipno je na pomen atomske bombe i napisao onakav trash
Ali tebe ne razumem, 2009te postavio si njegov tekst iz 2006te kao reakciju na knjigu iz 2003ce u doba najgoreg divljanja Bush&Co, a bez pomena o tome sta Dabasi radi danas.
A danas on demonstrira i drzi govore, sa zelenim salom (u momentu dok si postavljao blog isto je to radio) i naklonjen je Obaminoj administraciji jer ipak donosi nekakve promene.

Pa te sad pitam. Ako je Nafisi intelektualac najamnik, a Obmana (kako ga ti zoves) nije nista bolji od Busha, nije li i Dabasi sad postao strani placenik i izdajnik? (opasan je ovakav nacin razmisljanja, vrlo cesto zavrsi zrtvama)

Ja mislim da ne. Nesto se ipak menja jer da nije tako Obama i Holder bi umesto ovoga sto jesu bili strange fruits.
Ne verujem da ce Bush&Co biti privedeni pravdi, ali zar nije i sama mogucnost da se to desi vec neki pomak.

Izvini ako si KGB licno shvatio, nije mi bila namera
Ne volim uopstavanja, kolektivne krivice i odgovornosti, nisi sa mnom protiv mene si, bilo da su u pitanju Srbi, Hrvati, Ameri ili Papuanci, bilo ko.
A buck se zaustavlja uvek i samo na nama.

Zahvaljujući činjenici da ima mnogo pristojnog sveta tamo preko bare, koji ne može da se pomiri sa "šta se sve radilo/radi u njihovo ime"

na ovome hvala









bauer. bauer. 06:24 28.07.2009

Re: ...

ajde da vidimo sad. meni ovo izgleda kao ruka pomirenja, malo gruba i hrapava, ali kakva bi drugo mogla i biti? ne volim da vas vidim onako. baš ne volim.
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:41 28.07.2009

Re: ...

A danas on demonstrira i drzi govore, sa zelenim salom (u momentu dok si postavljao blog isto je to radio) i naklonjen je Obaminoj administraciji jer ipak donosi nekakve promene.

Pa te sad pitam. Ako je Nafisi intelektualac najamnik, a Obmana (kako ga ti zoves) nije nista bolji od Busha, nije li i Dabasi sad postao strani placenik i izdajnik? (opasan je ovakav nacin razmisljanja, vrlo cesto zavrsi zrtvama)

Neću da budem Dabašijev advokat, ali koliko znam on je (i) žestoki kritičar predsednika SAD Obame. Mislim da prenebregavaš činjenice o vezama Azar Nafisi sa neokonzervativcima koji su bili visoko rangirani u prethodnoj administraciji, veze kakve Dabaši nema sa Obaminom ili for that matter nijednom. Onaj tekst se meni čini dobar i univerzalan, odnosno nije tu toliko bitna Azar Nafisi (kako je sam rekao negde mogao je napisati isti ili sličan tekst na gomilu drugih imena – e sad, ako ne verujemo da se književnost i/ili intelektualci ponekad ponegde stavljaju u službu neke politike to je druga stvar).
a Obmana (kako ga ti zoves) nije nista bolji od Busha,

Svojevremeno pišući o Obamamaniji sam napisao: Nisam ni od onih (nije ni njih malo) koji kažu da se NIŠTA neće promeniti. Ništa je baš širok pojam i teško je da se ništa ne menja promenom stanara na tako poznatoj adresi. Međutim, da će sve ili većina promena ići u pravcu želja koje su ne samo američki birači nego i dobar deo sveta projektovali u Obamu, a on ih (logično) podgrevao (newspeak jezikom), ne verujem, jer ne samo da se to kosi sa zdravim razumom nego nema baš puno uporišta čak ni u samoj njegovoj retorici (kada se malo izbliže pogleda), da ne govorim o postupcima. Verovati tako nešto znači ignorisati konzistentnost američke spoljne politike od Drugog svetskog rata na ovamo (bez obzira na stanara Bele kuće).
Stojim i dalje kod tih reči. To ne znači da se ja ne nadam u pozitivne promene i/ili da ću ih negirati. Upravo kao što si napisao buck jeste na nama i ja se nadam da će pritisak na Obamu biti dovoljan da pomera stvari u pravcu želja svih onih koji su glasali za njega fakat projektujući u njega svoje želje (jer kao što napisah negde gore, mislim da političari rade samo na pritisak).
Izvini ako si KGB licno shvatio, nije mi bila namera

Prihvaćeno. A nadam se da se iz mojih tekstova vidi da ni ja nisam ljubitelj stvari koje navodiš, ako se ne vidi onda je to moja ogromna greška.
na ovome hvala

Pobogu Radojičiću, nema zašto da mi se zahvaljuješ, jedino ako si me pomešao sa nekim ko je per se anti-amerikanac, anti-zapadnjak anti-koznašta, a izgleda da jesi, jer si nazvao moje disklejmere licemernim (nemam nikakvog načina, osim moje reči da te uverim da nisu). Ja imam jako puno dragih ljudi raznoraznog porekla (računajući vas sa bloga) koji žive preko bare da bih želeo bilo šta loše toj zemlji kaotakvoj. Nadam se da me to što uzimam sebi pravo da kritikujem ono što mislim da zaslužuje kritiku ne čini (bilo čijim) neprijateljem.
radojicic92 radojicic92 21:30 29.07.2009

Re: ...

Pobogu Radojičiću, nema zašto da mi se zahvaljuješ, jedino ako si me pomešao sa nekim ko je per se anti-amerikanac, anti-zapadnjak anti-koznašta, a izgleda da jesi, jer si nazvao moje disklejmere licemernim

ajde jos jednom
izvini

Bojan Budimac Bojan Budimac 21:37 29.07.2009

Re: ...

radojicic92
Pobogu Radojičiću, nema zašto da mi se zahvaljuješ, jedino ako si me pomešao sa nekim ko je per se anti-amerikanac, anti-zapadnjak anti-koznašta, a izgleda da jesi, jer si nazvao moje disklejmere licemernim

ajde jos jednom
izvini


Ma sve OK, nemoj... Idemo dalje, ja više neću glumiti zlopamtilo, jer zaista nisam, a zaista mislim da imamo mnogo više stvari oko kojih se slažemo i koje nas spajaju nego obrnuto.
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:16 28.07.2009

О каквој одговорности

причаш, Бојане? Па Џорџ је урадио тачно оно што је јавно обећао. Ево га како лепо каже

"Our enemies are innovative and resourceful, and so are we. They never stop thinking about new ways to harm our country and our people, and neither do we."

Дакле, mission accomplished.
bauer. bauer. 06:23 28.07.2009

Re: О каквој одговорности

greška, izvini marco, počeo sam kao jelica
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:25 28.07.2009

Re: О каквој одговорности

ок, јелице, идемо даље, нико није видео сем мене.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:33 28.07.2009

Re: О каквој одговорности

Него, поента мог коментара је да Амeриканци требају да истерају ствари на чистац не само ради других, већ и ради себе.

Да сам неки присталица теорија завера, помислио бих да је штета уистину учињена намерно. Створите што више непријатеља, држите свој народ у страху и покорности, трговина оружјем ради пуном паром, огроман новац се краде кроз сумњиве пројекте обнове, ... док се пробије кроз сва заташкавања, док се све рашчисти, ко је за шта био одговоран, ко је шта покрао, оде воз.

Да цитирам поново Џорџа

"I'll be long gone before some smart person ever figures out what happened inside this Oval Office."
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:21 28.07.2009

Re: О каквој одговорности

Него, поента мог коментара је да Амeриканци требају да истерају ствари на чистац не само ради других, већ и ради себе.

Naravno, to je i moje mišljenje i mišljenje tih pristojnih ljudi koji ne puštaju da bygons postanu bygons i naravno, dodao bih, pre svega sebe radi. Svojevremeno sam u jednoj veoma vrućoj diskusiji ovde na blogu napisao; Kad bih mislio da su reči određenih američkih političkih aktivista, a među njima ima i sasvim ozbiljnih novinara, istina munjom u kamenu ispisana verovao bih da su SAD nepovratno i veoma duboko zagazile u fašizam. Npr. pomenuti pokojni Norman Majler je video početak istog još 2001, a on je bio samo petao koji rano kukuriče u tom pravcu, sad ih je sva silesija -- pišu i knjige o tome. No, bez obzira što nemam najlepše mišljenje o trenutnoj američkoj političkoj stvarnosti (i nikakve nade da će se ona bitno promeniti dolaskom Obmane, ups sorry, Obame u Belu kuću) ja ne bih išao tako daleko.
Skot Horton (pravnik) mi uliva neku nadu, onim svojim optimizmom da eventualni nezavisni istražni sudija ne bi mogao da bude tako lako zauzdan bez obzira na limite koje bi mu Holder u početku postavio. No, preostaje nam da to vidimo.
Sepulturero Sepulturero 19:29 28.07.2009

Још један добар сајт

http://www.counterpunch.org
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:35 28.07.2009

Re: Још један добар сајт

Sepulturero
http://www.counterpunch.org

Vrlo dobar . Znam, braća Koburn (Aleksander, Patrik & Endrju) su moji omiljeni novinari. Iza Counterpunch-a je Aleksaksander, a druga dvojica često objavljuju na njemu.
Goran Vučković Goran Vučković 23:31 28.07.2009

Troll

Izvini što skrećem sa teme - ali da li imaš pojma šta ovo radi Tadić u poslednjiih nedelju-dve - susreo se prvo sa Turcima a onda sa Jermenima, jednim posle drugih (kod Jermena je, vidi vest danas, čak "odao poštu Jermenima koji su poginuli 1915. godine" - to je naravno potpuno OK, ali koliko shvatam Turci su na to ekstremno osetljivi) .

Da li to ima neko dublje značenje, ili su samo ovi naši iz MIP zvekani?
Doctor Wu Doctor Wu 06:58 29.07.2009

Re: Troll

ali da li imaš pojma šta ovo radi Tadić u poslednjiih nedelju-dve - susreo se prvo sa Turcima a onda sa Jermenima, jednim posle drugih

Nabucco? I Jermene gasovod volšebno zaobilazi u ovom trenutku, ali možda su Ameri odlučili da smanje troškove (cijena? prava sitnica: $0.6M-$1M/km).
Bojan Budimac Bojan Budimac 07:20 29.07.2009

Re: Troll

Goran Vučković
Izvini što skrećem sa teme - ali da li imaš pojma šta ovo radi Tadić u poslednjiih nedelju-dve - susreo se prvo sa Turcima a onda sa Jermenima, jednim posle drugih (kod Jermena je, vidi vest danas, čak "odao poštu Jermenima koji su poginuli 1915. godine" - to je naravno potpuno OK, ali koliko shvatam Turci su na to ekstremno osetljivi) .

Da li to ima neko dublje značenje, ili su samo ovi naši iz MIP zvekani?

Pravo da kažem samo površno znam o njegovim aktivnostima. Trenutna turska vlada nije toliko osetljiva na to pitanje, odnosno osetljiva je koliko "mora" da bude, s obzirom na opoziciju. Naime, krenuli su još onomad da popravljaju odnose sa Jermenijom (pokušavaju da otvore granicu npr.), ali ih opozicija, sve u ime braće Azejberdžanaca, u tome svesrdno koči. Tako da ne vidim u tome neku ekstra brljotinu, a uostalom vrlo je OK, s obzirom da je to jedan od bolje dokumentovanih genocida 20. veka (verovatno si do sada pročitao to poglavlje :) ).

Kad je reč o gasovodima/naftovodima izgleda da je onaj predlog Turaka (podgrejani predlog s početka 90-tih), koji su oživeli posle konflikta u Gruziji mrtvorođenče.

Da mi ne bude zamereno da citiram sam sebe (Iz teksta Turska za početnike 3)
Ne znam koliko se zna van Turske za Erdoanovu inicijativu o formiranju Kavkaske alijanse ili Alijanse Kavkaza, kao rešenju koje bi trajnije stabilizovalo ovo rovito parče planete.

Naime, u alijansu bi ušle Turska, Rusija, Gruzija, Jermenija i Azerjbedžan. Mir bi se imao postići poboljšanjem ekonomskih veza, a pre svega izgradnjom naftovoda i gasovoda koji bi doneli prihode svakome u regionu. To naravno podrazumeva da trasa naftovoda/gasovoda ide iz Azerbejdžana i kroz Jermeniju i Nagorno Karabah, u Gruziji, naravno, i kroz Južnu Osetiju i Abhaziju, i da se svi tu utale. Dakle, tipično liberalno "daj da trgujemo" i "trgovina će promeniti sve".

Ja se nešto mislim da je to vrlo idealistički pristup u regionu koji se u poslednje vreme ubrzano naoružava i to sa dva različita, bolje reći suprotstavljena, izvora. Azerbejdžan je kupio prošle godine oružja za dve milijarde dolara od Amera, šta i koliko Rusi sipaju u Jermeniju je teže oceniti ali da su darežljivi to se zna. A i jedni i drugi volu da zveckaju, mislim ovi mali, a gazde ih s vremena na vreme samo podbodu. E upravo u toj atmosferi kada se lideri rađe gledaju preko nišana nego ikebane, nekako mi to "ej, aj' trgujemo, a ne ratujemo", izgleda naivno ko deca cveća.
Doctor Wu Doctor Wu 07:45 29.07.2009

Re: Troll

Kad je reč o gasovodima/naftovodima izgleda da je onaj predlog Turaka (podgrejani predlog s početka 90-tih), koji su oživeli posle konflikta u Gruziji mrtvorođenče.

Moguće, ali ako žele privući investitore, onda svakako moraju naći način da smanje troškove (pogotovu one kapitalne), a surova fakta kažu da je cena gasovoda, kao što napisah gore, između 600 i 1000 dolara po dužnom metru (obzirom da prolazi kroz trusna i planinska područja, cifra je verovatno bliža gornjoj granici). Neki investicijski ili penzioni fond učitelja iz Kalifornije ili Singapura, ili neku kinesku banku može ali ne mora da interesuje etničko religijska mapa nekog prostora, ali će ga svakako zanimati da li će mu ROI u gasovod biti 7% ili 15%. Možda slobodna trgovina i nije baš tako loš način uterivanja mira u svetu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:13 29.07.2009

Re: Troll

Možda slobodna trgovina i nije baš tako loš način uterivanja mira u svetu.

Naravno da nije, da su se ti tzv. nafto/gasovodi mira desili 90-tih, verovatno se SAO Nagorno Karabah ne bi desila, a sada je to barem ovde osnovna prepreka normalizacije odnosa sa Jermenijom.
Doctor Wu Doctor Wu 09:10 29.07.2009

Re: Troll

Naravno da nije, da su se ti tzv. nafto/gasovodi mira desili 90-tih, verovatno se SAO Nagorno Karabah ne bi desila, a sada je to barem ovde osnovna prepreka normalizacije odnosa sa Jermenijom.

Dobro, onda su prioriteti i odnosi snaga bili mnogo drugačiji. Bilo se pobedilo u hladnom ratu, slavio se novi svetski poredak, EU je još bila velika nepoznanica, Rusija je bila na kolenima, Kina još nije bila dovoljno ojačala, prikazivalo se kao velikim zaštitnikom muslimana u Bosni, gde se rat, kako su Ameri to često voleli da ističu, odvija usred Evrope (pravili su se i zajednički aranžmani sa Irancima i Turcima u poslovima doturanja ljudstva i materijala), selidba kapitala (svakojakog) u USA je bila u punom jeku (uzgred, čitam pre neki dan da prvi put posle ne znam koliko godina godišnje kvote za H1B vize, vrlo važan pokazatelj imigracije visokokvalitetne i profitabilne radne snage u USA, još nisu ispunjene), NKR je bio viđen kao još jedan mali rat tamo negde koji je Ameriku dodatno predstavljao kao jedino ostrvo stabilnog mira u svetu. Rečju, imao se utisak da je situacija potpuno pod kontrolom...

Danas, u post 9/11 svetu, kada jedan Obama bukvalno moli Kineze da ne dampuju svoje dolare (od kojih neki, uzgred, mogu da završe i u Nabuku), čini se da je situacija, ipak, nešto malo drugačija.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:43 29.07.2009

Obama ignores torture

piše Helen Tomas, dugogodišnja dopisnica CNN-a iz Bele kuće (Buš ju je posle jednog neprijatnog pitanja stavio na crnu listu, čini mi se 2002.)

Secrecy is endemic in all governments. It goes with the turf, especially if their leaders hope to hide illegal or immoral behavior, such as torture of foreign prisoners.

Many Americans heaved a sigh of relief last January when President Barack Obama banned the torture of prisoners at Guantanamo Bay, Cuba.

It made the administration look more humane than the Bush-Cheney team. But that is not the whole story.

Obama left unaddressed the possibility of torture in secret foreign prisons under our control as in Abu Ghraib in Iraq or Bagram in Afghanistan, not to mention the 'black sites" sponsored by our foreign clients in Pakistan, Saudi Arabia, Jordan, Israel, Thailand and other countries.

"The United States will not torture," Obama said in his directive. But he has been silent on the question of whether the U.S. would help others do the torturing.

Ceo tekst
vilovuk vilovuk 22:38 29.07.2009

Re: Obama ignores torture

he he, ovo je verovatno upućeno nama koji zvocamo Budimcu zbog Obmane.

Nećeš nas pokolebati u našoj veri, Budimac!
Jer mi verujemo u Obamu zato što verujemo u čoveka, u humankind

E sad, što se tiče iznuđenih poteza, pada mi na pamet moj nekadašnji instruktor letenja (jedrenje),
koji kaže da u slučaju neželjenog ponašanja letilice - nemoj vući kontru, kreni palicom i kormilom
kao da si i sam to hteo, jedino tako možeš povratiti kontrolu nad sistemom, postati jedno sa letilicom.
Hoću da kažem kako Obama mora da se sjedini sa sistemom da bi mogao njime da upravlja,
ne sme 'cimati' Ameriku, može sve otići dovraga.
Znam da poređenje nije baš najbolje i da će mi se ljudi rugati, ali neka ...
Goran Vučković Goran Vučković 22:44 29.07.2009

Re: Obama ignores torture


Znam da poređenje nije najbolje i da će mi se ljudi rugati, ali neka ...

Ma kakvi - kakvo ruganje - pretpostavljam da imaš nešto slično (vera u ljude, sjedinjenje sa sistemom) i za Borisa Tadića i DS
Unfuckable Unfuckable 22:54 29.07.2009

Re: Obama ignores torture

ih bre Vučko baš si kvariigra
vilovuk vilovuk 22:57 29.07.2009

Re: Obama ignores torture

Obama inspiriše veru u ljude, u humankind,
sa Tadićem to nije slučaj. Nažalost.

Ovo je nešto najblagonaklonije što sam mogao napisati o Tadiću u ovom kontekstu.
Goran Vučković Goran Vučković 23:18 29.07.2009

Re: Obama ignores torture

Ovo je nešto najblagonaklonije što sam mogao napisati o Tadiću u ovom kontekstu.

To ga je Koštunica prokleo - poželeo nam da živimo u dosadnim vremenima
Kazezoze Kazezoze 08:47 30.07.2009

Re: Obama ignores torture

vilovuk
he he, ovo je verovatno upućeno nama koji zvocamo Budimcu zbog Obmane.

Nećeš nas pokolebati u našoj veri, Budimac!
Jer mi verujemo u Obamu zato što verujemo u čoveka, u humankind

E sad, što se tiče iznuđenih poteza, pada mi na pamet moj nekadašnji instruktor letenja (jedrenje),
koji kaže da u slučaju neželjenog ponašanja letilice - nemoj vući kontru, kreni palicom i kormilom
kao da si i sam to hteo, jedino tako možeš povratiti kontrolu nad sistemom, postati jedno sa letilicom.
Hoću da kažem kako Obama mora da se sjedini sa sistemom da bi mogao njime da upravlja,
ne sme 'cimati' Ameriku, može sve otići dovraga.
Znam da poređenje nije baš najbolje i da će mi se ljudi rugati, ali neka ...

ma poredjenje ti je genijalno i to obmana upravo radi - nastavlja ono shto je bush zapocheo.
kao i njegovi prethodnici sav se pretvorio u sistem - radi upravo ono shto gazde ochekuju od njega.
pricha lepe prichice okicene kuranskim, talmudskim i biblijskim frazama i, usput, gomila trupe u avganistanu i pakistanu, dok se amerika, zbog ekonomske krize, polako vraca u tridesete. cheka se samo trenutak da kina, kojoj amerika najvishe duguje, odbaci dolar kao trzhishnu valutu, pa da dolar i amerika zajedno s dolarom pukne nachisto.
vilovuk vilovuk 10:36 30.07.2009

Re: Obama ignores torture

Amerika je Imperija Zla, to kažem ne da bih se nekome ovde dodvorio, nego da naznačim
pred kakvim se epohalnim zadatkom nalazi Obama.
Amerika nije zla samo prema spolja, ona je zla i prema sopstvenoj supstanci.
I evo, Obama je krenuo prvo od tog unutrašnjeg zla - ide u reformu zdravstva.
I Klinton je to hteo - i odustao, jer je bilo preteško. A prilike su bile kudikamo povoljnije.

Ja kažem da Obama ne sme da pravi udarne zaokrete, putanja Amerike mora biti glatka linija,
'diferencijabilna kriva', institucije moraju odraditi posao, on zna šta je radila CIA ali je otišao kod njih
da ih potapše, ali i da im kaže Yes, we can ...

Nisam ja politički analitičar, mnogi ljudi ovde na blogu znaju mnogo bolje od mene
o kakvoj se nemogućoj misiji tu radi.
darko54 darko54 11:27 01.08.2009

Obama - fake

Ne znam jeste li videli jučerašnju vest na ovom sajtu da je oslobođen jedan avganistanski terorista. Sve to zahvaljujući "velikom" predsedniku Obami.
Možda ta priča da je on maloletnik i da je on na svojoj teritoriji,a usmrćeni vojnici na tuđoj itd, mogla da pije vodu da ih taj "dečak" nije pobio bombom. Da su živi, a on u zatvoru pa da kažeš - preteruju, ali ovako...
Ujedno žuti karton za redakciju B92 jer sam poslao komentar na ovu vest slične sadržine kao i komentar na ovom blogu, ali nije objavljen. Ali su objavljeni komentari koji osuđuju vladu SAD-a. To je odlika tendencionalnih, a ne slobodnih medija!
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:42 01.08.2009

Re: Obama - fake

Vidim da sve znaš o slučaju Mohammeda Jawada i ti si presudio. Svaka čast.
FYI čak i da je Muhamad bacio tu bombu, a veoma je pod sumnjim da jeste, od iste niko nije poginuo (troje povređenih). Toliko o činjenicama i preterivanju. Amnesti International o njegovom slučaju.
darko54 darko54 17:46 01.08.2009

Re: Obama - fake

Sada sam pogledao ponovo vest i video da piše da su dva vojnika i prevodioc povređeni, a ne poginuli. Na svu sreću svi su živi.
Moja greška.
Ali se nadam da je i ljubiteljima lika i dela Mohammeda Jawada drago da su vojnici preživeli ovaj akt terorizma.
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:02 01.08.2009

Re: Obama - fake

kažem, za razliku od američkog pravosuđa (vojnog ili civilnog), ti si presudio... koncept nevin dok se ne dokaže krivica ne postoji za tebe. Srećom, nadam se da nećeš biti u poziciji da odlučuješ o ničijoj sudbini, jer dok (tačno) pročitaš šta se desilo već bi doneo presudu, kao u ovom slučaju. Svi koji se zovu Muhamed su teroristi, zar ne?

have a nice day

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana