Epidural kao oružje vaspitavanja

Krugolina Borup RSS / 27.07.2009. u 14:37

G0069.jpgPostovani,

Moja priča je otprilike veoma slična i nalik drugima, porodila sam se u junu ove godine, i nisam dobila epiduralnu anesteziju, iako sam uplatila, mišljenja sam da je iz razloga, "što nisam imala svog lekara (neko ko radi u Frontu, a ima privatnu praksu)".

Kao razlog su oni naveli "zauzetost anesteziologa", koji se pojavio, ali nije odreagovao, kad sam ja u pitanju, već je moju dozu leka dao pacijentkinji pored.

Predpostavljam da često čujete ovakve priče, ali me zanima da li se može nešto učiniti povodom toga, i kome se treba obrati.

U cilju potpisivanja peticije vam šaljem svoje podake.

Hvala unapred.

XYZ

***

Draga XYZ,

Nažalost, priča koju ste poslali nije prva takva priča koju smo u GI "Majka Hrabrost" primili. Prečesto se u našim porodilištima "vanstandardna usluga" epiduralne anestezije koristi za vaspitavanje žena da uđu u začarani krug mita i korupcije. Smatramo izuzetno važnim činjenicu da ste spremni ući u još začaraniji krug tzv. procedure žalbe radi isterivanja pravde. Iako moramo da vam kažemo da, nažalost, ta procedura žalbe retko urodi plodom i ima sve elemente potrebne za zaštitu onih koji krše etičke, profesionalne i svake druge kodekse, mišljanja smo da samo stalnim pritiskom na institucije možemo iste naterati da prorade i počnu da štite trudnice i porodilje. Stoga želimo da vas ohrabrimo u vašoj nameri da propust koji je načinjen u vašem slučaju prijavite i zahtevate kažnjavanje odgovornih.

Na raspolaganju vam stoji nekoliko mogućnosti, i mi vam savetujemo da ih iskoristite sve do jedne. Možda jedna bar upali!

1. ŽALBA NAČELNIKU USTANOVE

Direktor GAK "Narodni front", doc. dr Dušan Stanojević, u više navrata je javno pozivao sve nezadovoljne korisnice usluga porodilišta na čijem je čelu da direktno njemu upute sve žalbe i prigovore. Mišljenja smo da je iskren u tim svojim pozivima i da će dati sve od sebe da ispita vaš slučaj i - koliko god je to u njegovoj moći - kazni odgovorne. Stoga vam predlažemo da mu napišete pismo u formi zvaničnog prigovora, svojim rečima opišete šta se desilo i imenujete anesteziologa o kome je reč, uz navođenje tačnog datuma i vremena incidenta. To pisanije najbolje bi bilo lično predati na pisarnici GAK "Narodni front", pri čemu je potrebno da ponesete i kopiju tog prigovora, na koji će vam udariti pečat s datumom prijema. Ukoliko vam to nije zgodno (pretpostavljam da imate bebu koju dojite, te stoga i mnogo preča posla), onda prigovor možete poslati preporučenom poštom na adresu porodilišta: GAK "Narodni front", za doc. dr Dušana Stanojevića, Kraljice Natalije 62, 11000 Beograd.

2. ŽALBA ZAŠTITNIKU PACIJENTOVIH PRAVA

Prigovor možete uputiti i zaštitniku pacijentovih prava, koji po zakonu mora postojati u svakoj zdravstvenoj ustanovi. Zaštitnik pacijentovih prava dužan je da po prijavi reaguje trenutno, i u roku od 5 dana vas obavesti o zaključku koji je doneo i koracima koji su preduzeti na osnovu vaše žalbe. Vebsajt GAK "Narodni front" nigde ne objavljuje ime zaštitnika pacijentovih prava, već samo njegov broj telefona i napomenu da ga možete kontaktirati između 10.00 i 13.00 časova. Broj telefona je: 011/2068-334. Pošto su zaštitnici pacijentovih prava dužni da postupaju i po usmenim žalbama, o kojima su dužni da sačine zapisnik, predlažemo vam da svoju žalbu uputite telefonom, pošto pretpostavljamo da vam je to najlakše uz bebu o kojoj morate da vodite računa. Bili bismo vam neizmerno zahvalni da nas, nakon razgovora sa zaštitnikom pacijentovih prava, informište KAKO SE ZOVE, kako bismo tu informaciju mogli da podelimo i sa drugima, kad već te informacije nema na vebsajtu GAK "Narodni front".

3. ŽALBA INSPEKCIJI MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Žalbu možete uputiti i Inspekciji Ministarstva zdravlja, koja je dužna da po istoj reaguje u roku od 15 dana, i izvesti vas o rešenju koje je u konkretnom slučaju donela. Najbolje bi bilo da pisanu žalbu predate na pisarnici Ministarstva zdravlja (Nemanjina 22-26, 11000 Beograd), ali ako vam to nije zgodno, možete je uputiti preporučenom poštom na istu adresu. Telefon dežurne službe Inspekcije Ministarstva zdravlja je: 011/4003-333, ali skoro smo sigurni da na usmene žalbe ne reaguju, već vas samo mogu dodatno informisati kako da uputite zvaničnu žalbu u pisanoj formi.

To su mehanizmi koje možete upotrebiti u ovom trenutku kako biste "isterali pravdu". Bili bismo vam izuzetno zahvalni kada biste nas obavestili koliko uspeha ste imali u tome, jer u slučaju neadekvatne reakcije nadležnih smatramo svojom dužnošću da o tome obavestimo javnost.

Sve najbolje vam želimo u prvim danima roditeljstva,

GI "Majka Hrabrost"

 



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

malasneki malasneki 14:45 27.07.2009

Dakle

u nasoj zemlji vecina stvari je pricanje u vetar...
malasneki malasneki 13:30 28.07.2009

ne znam da li je neko video ovo

mrvicak mrvicak 13:58 28.07.2009

Re: ne znam da li je neko video ovo

Aha, linkovala Kru i komentarisano... tu niže..
I bre, ne paziš na času
malasneki malasneki 14:44 28.07.2009

Re: ne znam da li je neko video ovo

mrvicak
Aha, linkovala Kru i komentarisano... tu niže..
I bre, ne paziš na času

ne postizava se :)
ma bolje da utvrdimo gradivo
mrvicak mrvicak 16:14 28.07.2009

Re: ne znam da li je neko video ovo

Jašta, od viška glava ne boli..
dboki dboki 14:50 27.07.2009

10 hiljada dinara

a je l vracen novac za nezivrsenu uslugu? ako se ne varam, u gak narodni front, ova "vanstandardna usluga" se naplacuje, dok se npr u gak visegradska ne naplacuje? ili ima nekih pomaka u uravnotezavanju ovih "usluga"?

zar nije bas dr. stanojevic predlagao povrat novca (doduse, za opciju izabranog dr -a)?

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:54 27.07.2009

Re: 10 hiljada dinara

a je l vracen novac za nezivrsenu uslugu?


Ne znam, pretpostavljam da jeste. Ali nije to poenta. Ako platim epidural, hoću epidural, a ne novac nazad! Ako epidural ne dobijem, neko mora da plati debelu odštetu što sam se namučila bez potrebe, tj. mene ako pitaš ovde bi trebalo vratiti 100X 10.000 dinara.
dboki dboki 14:59 27.07.2009

Re: 10 hiljada dinara

ma da, potpuno se slazem, nego rekoh da i to priupitam.

ono, jes da mogu da postoje opravdani medicinski razlozi za neupotrebu epidurala (prekasno ili tsl)...
ali, ako pretpostavimo da to ovde nije slucaj,
ja bih samo podrzala SVA TRI vasa predloga!

da li ima neka e -adresa kojom bi se ova prepiska mogla voditi? cisto zbog pojednostavljanja (a sa opcijom request a read recipient, i slanjem na jos neku adresu -svoju sopstvenu) -imao bi se dokaz o slanju....
maca22 maca22 20:11 27.07.2009

Re: 10 hiljada dinara

Krugolina Borup
Ako platim epidural, hoću epidural, a ne novac nazad! Ako epidural ne dobijem, neko mora da plati debelu odštetu što sam se namučila bez potrebe,

Slazem se.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:48 27.07.2009

The day!

Nama je termin bio 19.avgust, ali smo sinoć kasno dobili visok pritisak, pa smo primljeni u GAK. Ujutro su krenuli sa stabilizovanjem pritiska, ali se kao nova informacija pojavilo oko 10 da će indukovati porođaj. Takođe gospođa koja se javlja na telefon tamo (mobilni su prognani odatle, ne razumem zašto) je vrlo štedljiva na informacijama.
Sve što smo dogovarali ranije palo je u vodu, uključujući i moje prisustvo na porođaju. Šteta.
mrvicak mrvicak 16:22 27.07.2009

Re: The day!

Uh, žao mi je jako! I zbog komplikacije i zbog nemogućnosti da prisustvuješ kao što ste dogovarali...
Držim fige da ipak sve prođe najbolje moguće i da se uskoro radujete zdravi i veseli svi skupa!!!
mrvicak mrvicak 16:24 27.07.2009

Re: The day!

I drži se.. i obaveštavaj nas kolko stigneš..
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:36 27.07.2009

Re: The day!

Rodila se, moje dame i gospodo, Katarina Urošević, teška 2,5 kilograma, moja Princeza. Sve vas vole moja starija princeza Bojana, ponosna majka Dijana i ja. Hvala vam svima na podršci.
ivana23 ivana23 16:55 27.07.2009

Cestitam!!!

libkonz libkonz 17:03 27.07.2009

Re: Cestitam!!!

Možeš mu čestitati i kod njega na blogu
maca22 maca22 17:41 27.07.2009

Re: Cestitam!!!

Cestitam!!!
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:25 27.07.2009

Re: Cestitam!!!

ČESTITAMO!!!
maca22 maca22 20:14 27.07.2009

Re: The day!

uros_vozdovac
smo sinoć kasno dobili visok pritisak, pa smo primljeni u GAK. Ujutro su krenuli sa stabilizovanjem pritiska, ali se kao nova informacija pojavilo oko 10 da će indukovati porođaj.

Možda neko iz Fronta da bude u komisji ovima u ZC "Studenica". Oni znaju šta se radi kad je visok pritisak.
(izvinjavam se jer nije pravi thread za ovakav komentar)
mrvicak mrvicak 00:13 28.07.2009

Re: The day!

CEEEESTITAAAMOOO!!!
I volemo i mi vas
kiselkasta kiselkasta 07:15 28.07.2009

Re: The day!

cestitam!!!
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:42 28.07.2009

Re: The day!

Možda neko iz Fronta da bude u komisji ovima u ZC "Studenica".


Pa dr Miković ti je iz Fronta, i on ti je bio u Komisiji za stručni nadzor.
Jesi vidla da ih je iskritikovao kako pojma nemaju?
A na kraju zaključio da nisu krivi.
sofianada sofianada 10:41 28.07.2009

Re: The day!

Možda neko iz Fronta da bude u komisji ovima u ZC "Studenica". Oni znaju šta se radi kad je visok pritisak

Na svu srecu da znaju, jer gde je znanje i gde nema nemara tu je ishod srecan. Mozda bi i dr Stanojevic trebao da posavetuje dr Velickovic sta se radi kod visokog pritiska, jer savetovanje dr Mikovica nije bilo bas uverljivo. Bar na kraju. A ni po ishodima.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 02:47 30.07.2009

Re: The day!

uros_vozdovac
Rodila se, moje dame i gospodo, Katarina Urošević, teška 2,5 kilograma, moja Princeza. Sve vas vole moja starija princeza Bojana, ponosna majka Dijana i ja. Hvala vam svima na podršci.


Ziveli!!!!!!!!!!

stasava stasava 19:51 27.07.2009

Puno poljubaca Katarini, princezi

Urose,

Tako mi je drago, drago, drago za tvoju princezu. Poranila je, kao svi u drugoj polovini jula, mala lavica. Jos jednom, cestitam.
NNN NNN 00:02 28.07.2009

Mojoj kumi su vratili pare

jednostavno, dok je stigla, porođaj je već počeo (i ubrzo se završio ), pa im je vratila priznanicu, a oni njoj pare.
A ne mogu ni da zamislim koliko traumatično može da bude da namerno neće nekome da daju epidural.
dunja73 dunja73 03:19 28.07.2009

---

Mislim da je to do njihove "lenjosti"
iris.davidovich iris.davidovich 05:26 28.07.2009

Jao, bre,

dokle vise ta prica sa zauzetim anesteziologom?! Vi iz Fronta dajte neki novi izgovor, ovo je vec potpuni smor! I ova prica s epiduralom, aman zaman, dokle vise to predratno akuserstvo? Zar je epidural jos uvek toliko big deal, bre...
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:45 28.07.2009

Re: Jao, bre,

Zar je epidural jos uvek toliko big deal, bre...


Pre izvesnog vremena je ministar dao zadatak našim ginekolozima da se opredele: za ili protiv epidurala.
Ginekolozi se posvađali na krv i nož.
Pola njih tvrdi da je epidural super, druga polovina da je katastrofa.
Ne mogu da se dogovore. Agonija još uvek traje.
I dok se oni svađaju, anesteziolozi trpaju šuške u džep i vaspitavaju trudnice i porodilje.
dunja73 dunja73 09:16 28.07.2009

Re: Jao, bre,

druga polovina da je katastrofa.


Epidural je vrh vrhova ,
osecas se super posle porodjaja ,
bolovi dok traje porodjaj
nisu mnogo jaci nego menstr. bolovi (izuzev na kraju )
Jednostavno si fit posle svega .


Znaju oni , sta je katastrofa ..Oni su katastrofa..(sa ministrom zusammen)
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:20 28.07.2009

Re: Jao, bre,

Jednostavno si fit posle svega


Ključ!
Posle porođaja s epiduralom, imaš snage i volje da dojiš.
I uživaš u Baby Friendly-ju i svom detetu.
maca22 maca22 10:17 28.07.2009

Re: Jao, bre,

Krugolina Borup
Zar je epidural jos uvek toliko big deal, bre...


Pre izvesnog vremena je ministar dao zadatak našim ginekolozima da se opredele: za ili protiv epidurala.
Ginekolozi se posvađali na krv i nož.
Pola njih tvrdi da je epidural super, druga polovina da je katastrofa.
Ne mogu da se dogovore. Agonija još uvek traje.
I dok se oni svađaju, anesteziolozi trpaju šuške u džep i vaspitavaju trudnice i porodilje.

Jel to oni isti koji rade stetne procedure po misljenju SZO? Ili rade "gluposti" po recima nasih lekara u Norveskoj?

Zato njih ne treba pitati cak ni da daju daju misljenje.


A tek sto ih ne treba pitati da se opredele. Jer se ne poradjaju oni. No uterus - no opinion.
uros_vozdovac uros_vozdovac 09:40 28.07.2009

Prvi utisci

Kad se stvar slegla, da javim prve utiske

1. Bedž? Šta to beše?
2. Informisanje porodice u najboljoj tradiciji TANJUG-a iz doba neposredno posle sukoba sa IB-om 1948. godine
3. Protokoli za dostavljanje osnovnih potreba porodiljama ne postoje, potpuno arbitaran odnos prema očevima, u zavisnoti od automobila koji voze i opšteg utiska o imovnom stanju
4. Žene, ako se porodite posle večere, ješćete sutra, ukoliko vam najbliži nisu spretni da se snađu i doture nekakvu hranu. Ne postoji organizovano hranjenje porodilja posle porođaja tokom večeri.

Tačka 4 je na neki način paradigmatična.Pretpostavljam da ta praksa ima neko fensi ime, ako nema predlažem da se zove No Eat - No Shit. Kako može da se desi u modernoj medicini da neko porodilji ne da ni zalogaj u usta i čašu vode od 1 posle ponoći, do 7 ujutro sutradan. Punih 30 časova. A pri tom, mora da ima snage za najteži fizički ispit svake žene.Koji je to sistem koji dozvoljava takve stvari u zemlji koja nije pogođena ni sušom ni epidemijom gladi? U stvari porodilja je prepuštena glagoljivosti i upornosti muža da joj dostavi nekakvu hranu?
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:06 28.07.2009

Re: Prvi utisci

1. Bedž? Šta to beše?


U FRONTU????
Zapanjena sam!

Kako može da se desi u modernoj medicini da neko porodilji ne da ni zalogaj u usta i čašu vode od 1 posle ponoći, do 7 ujutro sutradan.


A kad porodilje, u svojim pričama, porodilište porede sa logorima i zatvorima, gospoda načelnici se ljute!
bgbgbg bgbgbg 10:18 28.07.2009

Re: Prvi utisci

Dragi Urose,
prvo moje zakasnele cestitke!
Srecni su ocevi devojcica, da ti kazem, iako mozda potajno ceznu i za jednim decakom
Nego, glede tvog izvestaja na temu bedzeva,gladovanja i ostalog - pa, razocaravajuce je, svakako, ali ja se nicemu boljem nisam ni nadala.
Ja uporno ponavljam, kad neko kaze da je porodilja dobro, to samo znaci da je porodjaj prezivela, a koliko je STVARNO dobro, to najbolje ona zna.
Izgleda jos uvek vladaju manje-vise ista pravila kao i kad sam se ja porodila, a to je - snadji se i nadji vezu, inace si prepusten na milost i nemilost bolnickog osoblja.

Zelim ti zenici brz oporavak i povratak kucici-slobodici.
maca22 maca22 10:21 28.07.2009

Re: Prvi utisci

uros_vozdovac
4. Žene, ako se porodite posle večere, ješćete sutra, ukoliko vam najbliži nisu spretni da se snađu i doture nekakvu hranu. Ne postoji organizovano hranjenje porodilja posle porođaja tokom večeri.

Tačka 4 je na neki način paradigmatična.Pretpostavljam da ta praksa ima neko fensi ime, ako nema predlažem da se zove No Eat - No Shit. Kako može da se desi u modernoj medicini da neko porodilji ne da ni zalogaj u usta i čašu vode od 1 posle ponoći, do 7 ujutro sutradan. Punih 30 časova. A pri tom, mora da ima snage za najteži fizički ispit svake žene.Koji je to sistem koji dozvoljava takve stvari u zemlji koja nije pogođena ni sušom ni epidemijom gladi? U stvari porodilja je prepuštena glagoljivosti i upornosti muža da joj dostavi nekakvu hranu?


Hebote, drze ih nepokretne, gladne i zedne.
I ne daju nikom da bude uz zenu i donese joj hranu i vodu (osim ako ne podmiti, jel'?). Iznudjuju novac za hranu i vodu porodiljama?
Borba protiv bele kuge na nivou.....
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:30 28.07.2009

Re: Prvi utisci

Krugolina Borup
1. Bedž? Šta to beše?

U FRONTU????
Zapanjena sam!

GAK je u pitanju, Višegradska, izvini nisam naznačio

mrvicak mrvicak 11:13 28.07.2009

Re: Prvi utisci

uros_vozdovac

Krugolina Borup1. Bedž? Šta to beše?U FRONTU????Zapanjena sam!GAK je u pitanju, Višegradska, izvini nisam naznačio


Da, u Višegradskoj šareno tj. čas vidiš bedževi promiću čas ih nema...ko kako hoće - ili je do odeljnja, pojma nemam...al vrlo šareno..
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:19 28.07.2009

Godišnji odmori kao elementarna nepogoda

Blic ima danas zanimljiv tekst o epiduralnoj anesteziji:

http://www.blic.rs/beograd.php?id=103674
maca22 maca22 10:27 28.07.2009

Re: Godišnji odmori kao elementarna nepogo

Epidural nije prioritet
Iako je prethodno dogovoreno da porodilja dobije epiduralnu anesteziju, mnogo puta nije sigurno da će tako i biti. Pošto noću gotovo svuda dežura samo po jedan anesteziolog, on ne može da stigne na više mesta. Primera radi, ako je u toku teži porođaj carskim rezom ta žena svakako ima prvenstvo i odustaje se od epidurala za drugu porodilju, jer fizički nije moguće da anesteziolog bude na dva mesta.

Pa da, ovo su ratni uslovi. Nema za sve.

Bilo bi divno kada bi se porodilje usmerile jedna na drugu, ili familije. Diiiivno, zavadi pa vladaj.
dunja73 dunja73 10:31 28.07.2009

Re: Godišnji odmori kao elementarna nepogoda

U Porodilištu KBC „Zvezdara“ epidural se i dalje plaća 10.000 dinara, a pre odobravanja bezbolnog porođaja žene prolaze niz pregleda da se utvrdi da li su podobne za ovu intervenciju


(valjda sve vreme se to i zna dok traje trudnoca i pregledi )

Kako može da se desi u modernoj medicini da neko porodilji ne da ni zalogaj u usta i čašu vode od 1 posle ponoći, do 7 ujutro sutradan

Ovo je strasno nesto ..
Cekaj , meni jedno nije jasno .
Ako se ja porodim u Srbiji , i trazim caja , vode , necega - jel` to siromastvo bolnice u pitanju ili usluga?
maca22 maca22 10:39 28.07.2009

Re: Godišnji odmori kao elementarna nepogo

dunja73
U Porodilištu KBC „Zvezdara“ epidural se i dalje plaća 10.000 dinara, a pre odobravanja bezbolnog porođaja žene prolaze niz pregleda da se utvrdi da li su podobne za ovu intervenciju
(valjda sve vreme se to i zna dok traje trudnoca i pregledi )

Mene ovo podseca na onu glupost: silne briseve koje mora otac da uradi na dve nedelje pred porodjaj da bi mu pristvovao.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:59 28.07.2009

Re: Godišnji odmori kao elementarna nepogoda

Ako se ja porodim u Srbiji , i trazim caja , vode , necega - jel` to siromastvo bolnice u pitanju ili usluga?


Evo to ovako izgleda, hrana se deli 3x dnevno, i to po sobama na odelenju (znam da se kaže odeljenje, ali citiram stručni naziv). Dakle jede ko je tu, koga nema u trenutku podele hrane njegov problem. Dakle ukoliko porodilja propusti podelu hrane uveče, do ujutro nema ništa. Od trenutka prijema, tokom kojekakvih pregleda, do ulaska u porodilište, tokom trajanja porođaja porodilja nije na odelenju, tako da nije predviđena za ishranu i pojenje. Nebitno koliko proces traje. Nema, nije predviđeno.

Kada ode na odelenje, tj kada se porodi dobiće da jede u ova tri termina, ako promaši jedan čeka drugi.

E sad, hrane vode ili čaja ima sasvim dovoljno u spoljnom svetu, koji je sinoć od moje porodilje bio udaljen 4 sprata, konkretno ja sa kesom na portirnici u prizemlju, porodilja dovezena na odelenje na 4. spratu. Između nas je Portirnica sa pripadajućom portiricom. U kesi su osim sasvim dovoljne količine hrane i okrepljujućih napitaka i obavezni ulošci, mrežaste gaće za jednokratnu upotrebu, pelene za dete i kojekave sitnice. Mene zdravstveni radnik ne pušta da odnesem kesu na 4. sprat i upućuje me na termin za posete koji je u tom trenutku udaljen 18 sati. Ne postoji mogućnost da se ta kesa materijalizuje na 4. sprat, jer:

a. teleport postoji samo u filmovima
b. nema ko od postojećeg osoblja zadužen da nosi takve kese
c. nema ko od postojećeg osoblja raspoložen da nosi takve kese i da se nađe gladnoj, žednoj i iscrpljenoj ženi

Kako sam uspeo da doturim kesu na 4. sprat i prekršim svakakva pravila, protokole, a bogami i značajan deo sopstvenih etičkih načela neka ostane tajna, ukoliko nekog baš zanima mogu na p.p.
mrvicak mrvicak 11:27 28.07.2009

Re: Godišnji odmori kao elementarna nepogo

Pošto noću gotovo svuda dežura samo po jedan anesteziolog, on ne može da stigne na više mesta. Primera radi, ako je u toku teži porođaj carskim rezom ta žena svakako ima prvenstvo i odustaje se od epidurala za drugu porodilju, jer fizički nije moguće da anesteziolog bude na dva mesta.


Jee, neverovatno. Meni se slično desilo pre 5 godina: nije porođaj već ko hitan slučaj završih na stolu. I nije bila noć već oko 7 uveče, a i to zato što sam, da bi uopće videli da je slučaj hitan čekala 6h, prosto džedžala i čekala na UZ jerbo ko mi kriv što dođoh na kraj smene prve pa poče druga gde samo 1kom lekara dežura, a valjda nisam bila dovoljno dramatična da bi mi poverovali da je jak bol u pitanju... I posle tih 6h me ture na UZ i kažu hiiitno operacija, samo pre iste mora punkcija Daglasovog prostora - ali avaj, samo 1kom anesteziologa a on u sali - te mi uradiše punkciju na živo skroz... srećom, za operaciju ipak nacrtaše anesteziologa..

Elem, gore iznesenom slično ali samo donekle - jer porođaj nije nikakva hiiiitnost koja se ne očekuje. Mislim, to im valjda glavna delatnost u porodilištima il sam nešto grdno pogrešno shvatila

A je l Tomica beše tražio oko epidurala samo mišljenje struke ili i oko epiziotomije? Pošto vidim samo oko epidurala se krve, a anesteziolozi usput džepove pune... a oko epiziotomije se valjda slažu da je nužna? Pu,pu, nije valjda, zar nema i tu po koji da se protivi rutinskom sečenju?
dunja73 dunja73 11:31 28.07.2009

Re: Godišnji odmori kao elementarna nepogoda

4 sprata, konkretno ja sa kesom na portirnici u prizemlju, porodilja dovezena na odelenje na 4. spratu. Između nas je Portirnica sa pripadajućom portiricom


Znas o cemu se radi , zena kada se porodi i krene dojenje
iskljucivo se pije voda ili caj (onaj za dojilje) i to pozeljno u Velikim kolicinama
Sokovi i druge stvari(gazirano nikako) nisu bas... preporucljive ..
I sta to znaci , da CAJ treba da neko (muz) dotura?
Zavulon Zavulon 11:31 28.07.2009

Epiduralna anest. i cerebralna paraliza

Samo da se cuje i druga strana.

Iako smo imali mogucnosti, moja supruga je insistirala da se porodi bez epiduralne anestezije.

Sa obzirom na posao kojim se bavi (defektolog), objasnila mi je da postoji visoka korelacija izmedju primene epiduralne anestezije i pojave cerebralne paralize kod dece.
Niko ne saopstava o tim rizicima. Oni ne moraju uopste da se dogode i vecina majki je rodila zdravu decu.
Ali tamo gde se dogodi, posle je kasno.

Naime, iako nisam strucan, verujem supruzi koja mi je jednostavno objasnila da cerebralana paraliza nastaje najcesce prilikom povrede na porodjaju. Ukoliko zena ima anesteziju, ne oseca adekvatnu bol, koji povratno utice da zena stimulise tacno odredjene grupe misice i promeni disanje bas kako treba. Ukoliko beba ostane u kanalu duze od potrebnog, moze doci po povrede glave, (koje ne moraju biti) ali su cesto uzrokovane i blokiranjem zene da reaguje na nacin kako je priroda uredila.

Naglasavam da ostavljam pravo zeni da odluci kako da se porodi, ali vas takodje molim da one zene koje iz objasnjenih razloga ne zele da koriste epidural i one lekare koji takodje smatraju da epidural ima i negativne posledice ne smatrate nazadnim i zatucanim.
dunja73 dunja73 11:37 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliza

epidural ima i negativne posledice ne smatrate nazadnim i zatucanim.

Moj deda naprimer pricao meni , kad je on
bio mlad
ode kod zubara , zine , ovaj uvati "kljesta"
cak-cak,
ispere rakijom i ajd ...moze i tako ...
Zavulon Zavulon 11:44 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz

naravno da moze, jedini problem je sto zub nije zivo bice i ako se polomi nikom nista.
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:44 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliza

Sa obzirom na posao kojim se bavi (defektolog), objasnila mi je da postoji visoka korelacija izmedju primene epiduralne anestezije i pojave cerebralne paralize kod dece.


Ajde da ne pričamo napamet, nego daj link ili info o relevantnom istraživanju koje je došlo do te korelacije.
Lično sam se načitala silnih istraživanja o epiduralu, ali ovo što ti tvrdiš - ne nađoh nigde.

Kod nas je u duhu tradicije Beogradske akušerske škole - da se nikad ništa ne menja.
I silne će izgovore naći, samo da ništa ne menjaju.

EPIDURAL ZA SVE - rutinski.
A ko hoće da odbije - neka ima prvo da odbije.
cult cult 11:47 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliza

Samo da se cuje i druga strana.


dovidjenja i srećno!
Zavulon Zavulon 11:56 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz


A tome ti i pricam, zasto da bude obavezno.

Ko hoce neka uzme, ko nece nece.

Zasto naturati nesto sto moze da ima i negativne posledice.

p.s. napomenuo sam da mi je ovo zena objasnila ipak se ona na kraju poradjala,
cim mi kaze za neku naucnu relevantnu studiju postavljam,
dotad znam samo za ove guglovane, a za njih nisam siguran da li su sajtovi sa autoritetom
chobanica chobanica 11:59 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliza


Naglasavam da ostavljam pravo zeni da odluci kako da se porodi, ali vas takodje molim da one zene koje iz objasnjenih razloga ne zele da koriste epidural i one lekare koji takodje smatraju da epidural ima i negativne posledice ne smatrate nazadnim i zatucanim.


Ma ne znaci da su nazadni i zatucani, nego da zele da zene ostavljaju prepustene same sebi kao i do sada. To sto si naveo je verovatno razlog zasto zenama koje prime epidural cesce rade carski rez (tamo negde u civilizaciji), prosto primete da se ne odvija sve kako treba i nema cekanja, cim postoji i najmanji rizik da nesto podje po zlu reaguje se.

A ovde gde zene dozivaju lekare da uhvate bebu da ne bi slucajno pala na pod, stalni nadzor porodilje je misaona imenica, a narocito je carski rez uradjen na vreme mnogim lekarima nepoznat pojam...
Zavulon Zavulon 12:01 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz

Ch,
podrzavam,.
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 12:01 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz

A tome ti i pricam, zasto da bude obavezno.

ni jedno lecenje nije, ni nikad nije bilo obavezno, ako ne ugrozava druge ljude (a ovo je samo u slucaju zaraznih i psihijatrijskih bolesti). ne znam odakle ti da neko moze da epidural nacini obaveznim. tako nesto bi bilo protivzakonito.
chobanica chobanica 12:02 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz


Ko hoce neka uzme, ko nece nece.

Zasto naturati nesto sto moze da ima i negativne posledice.


Pa u tome je i cela poenta, da imas izbor, za razliku od trenutne situacije gde izbor nemas - ili imas ako podmitis.

Rutinski epidural ne znaci da ce bilo ko biti prisiljen na medicinsku proceduru koju ne zeli, to je radio Mengele, stvarno ne mogu da zamislim da se to radi danas.
dunja73 dunja73 12:06 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz

ne znam odakle ti da neko moze da epidural nacini obaveznim. tako nesto bi bilo protivzakonito.

Ali protivzakonitim ne bi bilo da
ga nacini gratis (naravno za one koje ga hoce) ,a ne preko sto eura da naplacuju ..
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:09 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz

Rutinski epidural ne znaci da ce bilo ko biti prisiljen na medicinsku proceduru koju ne zeli,


Upravo!
Rutinski epidural znači da je ženi garantovano da će isti dobiti - ako ga želi.
Trenutno stanje stvari - ako ne potplatiš ne možeš biti sigurna da ćeš epidural dobiti.
Možda dobiješ, možda ne dobiješ.
Zavisi od toga kakav ti je horoskop taj dan.
A i kakav je horoskop anesteziologu.
mrvicak mrvicak 12:33 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz

Ma narafski, rutinski znači da je svima dostupan, da je tvoje sam da kažeš Jock ako nećeš ili Davaj ako hoćeš, da nije nikakva extraordinarna and specijalna vanstandardna usluga za razmazotine...

Mišljenja struke su očito podeljena i suprotstavljena - pa ako tu konsenzusa nema - žene informisati o argumentima za i protiv (potkrepljenim dokazima) pa nek same biraju.

Ovaj, dosadna sam znam - ali isto važi i za epiziotomiju - tamo gde postoje medicinske indikacije o tome se mora informisati porodilja, a tamo gde ne postoje opet mora imati informisani izbor - tj. ne sme se fikati ako ne postoji medicinski razlog i porodilja to pride ne želi...
Ne znam, meni je to rutinsko epiziotomisanje strašno nasilno i ružno - u kontekstu mišljenja SZO da epiziotomija nije nužna već se radi po potrebi, meni ovo kod nas što se radi maltene k'o da ja lepo uzmem sataricu i krenem da vijam naokolo svet i širim im osmeh jer ja mislim da nije dovoljno zarazno širok - s tim što čak ni ovo poređenje ne stoji, jer ja u slučaju vijanja nenasmejanih nemam oreol stručnosti iza kog se zaklanjam, a oni pak su pokretni i sposobni da se brane i mogu biti okruženi prijateljima - a sve to za razliku od porodilje koja uglavnom leži napuštena i sama i bolna dok se ne pojavi belomantijaš i ne bljesne skalpel..
mrvicak mrvicak 12:38 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz

anonymous_alcoholic
A tome ti i pricam, zasto da bude obavezno.ni jedno lecenje nije, ni nikad nije bilo obavezno, ako ne ugrozava druge ljude (a ovo je samo u slucaju zaraznih i psihijatrijskih bolesti). ne znam odakle ti da neko moze da epidural nacini obaveznim. tako nesto bi bilo protivzakonito.


Ih, a ti ko ne znaš da su porodilje mahom histerične, žene mahom manipulativne itd.
A ajd da ih i ne psihijatrizujemo pa zaključimo da im je lečenje nuuužno - ako ništa od svega - e onda su barem doookazano razmažene - pa ih makar treba vaspitavati (uskraćivanjem ili davanjem epidurala zavisno od šuškica, seckanjem nezavisno od svega... a tek to što bi još i da jedu i piju - mislim, stvarno
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:09 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz

ni jedno lecenje nije, ni nikad nije bilo obavezno, ako ne ugrozava druge ljude (a ovo je samo u slucaju zaraznih i psihijatrijskih bolesti). ne znam odakle ti da neko moze da epidural nacini obaveznim. tako nesto bi bilo protivzakonito.


U načelu, u teoretskoj raspravi, na blogu - da, u realnom životu - NE. Hajde da pošteno priznamo može li bilo ko da zamisli scenario u kome porodilja traži da se njoj ne radi epizotomija, jer ona to neće? Kako bi ta, u ovom slučaju čisto hipotetička situacija izgledala? I da li bi bilo dovoljno citirati gornju rečenicu, ni jedno lečenje nije ni nikad nije bilo obavezno...

Stvarno, kako bi ta rasprava pročla i koliko bi trajala. I šta bi bio rezultat?

p.s.
tako nesto bi bilo protivzakonito.


i koga bi ta protivzakonitost sprečila?
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 18:36 28.07.2009

Re: Epiduralna anest. i cerebralna paraliz

Kako bi ta, u ovom slučaju čisto hipotetička situacija izgledala?

isto kao sto izgleda cisto realna situacija kada zena mora da potpise da pristaje na carski rez.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:17 28.07.2009

Bili smo u poseti.

Sobe su u Višegradskoj sjajne. Dve porodilje dele jednu sobu, kreveti su pristojni i čisto je za 10. Prijatno sam iznenađen opštim stanjem zgrade. Čisto je. U našoj sobi ima i klima uređaj, vidi se da je nov. Bebe su u posebnoj prostoriji i procedura za ulaz u tu prostoriju je strog, što pohvaljujemo. Hrana je dobra, čak štaviše odlična.

Doručak 2 parčeta hleba sa margarinom i medom
Ručak 2 parčeta hleba, batak i grašak i boranija prilog

Odnos osoblja prema pacijentima je za svaku pohvalu, na odeljenju ljubazni, na usluzi, prisutna doza umerenog humora. Naša porodilja ne može dovoljno da ih nahvali...
E sad, da se i mi malo pohvalimo, jedna slika

Katarina
ivana23 ivana23 15:22 28.07.2009

Re: Bili smo u poseti.



Pu, pu, pu...
anonymous_alcoholic anonymous_alcoholic 15:26 28.07.2009

Re: Bili smo u poseti.

da li neko zna zasto u srpskim porodilistima tako uvijaju bebe (da ne mogu da pomeraju ruke i noge)?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:36 28.07.2009

Re: Bili smo u poseti.

da li neko zna zasto u srpskim porodilistima tako uvijaju bebe (da ne mogu da pomeraju ruke i noge)?


Odgovor je isti kao i odgovor na svako drugo "zašto":
ZATO ŠTO IM (zaposlenima) TAKO LAKŠE.
Prioritet je da njima bude lakše, a ne da porodilji i bebi bude lakše.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:38 28.07.2009

Re: Bili smo u poseti.

E sad, da se i mi malo pohvalimo, jedna slika


O, ebem ti miša malog!
Puj, puj, puj.
mrvicak mrvicak 16:22 28.07.2009

Re: Bili smo u poseti.

Cuker malena!!!
I mašala da i lepe vesti iz porodilišta čujemo!
(je l to tzv. normalan smeštaj ili apartmanski?)
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:00 28.07.2009

Re: Bili smo u poseti.

I mašala da i lepe vesti iz porodilišta čujemo!
(je l to tzv. normalan smeštaj ili apartmanski?)


To je normalan smeštaj. I mi smo se iznenadili. Dvokrevetne sobe, regularan smeštaj.
maca22 maca22 19:09 28.07.2009

Re: Bili smo u poseti.

uros_vozdovac
E sad, da se i mi malo pohvalimo,

Joj joj, pu pu, da je ne puštaš iz ruku.
mrvicak mrvicak 21:00 28.07.2009

Re: Bili smo u poseti.

uros_vozdovac
I mašala da i lepe vesti iz porodilišta čujemo!
(je l to tzv. normalan smeštaj ili apartmanski?)


To je normalan smeštaj. I mi smo se iznenadili. Dvokrevetne sobe, regularan smeštaj.


E stvarno me raduje da to čujem - ipak se kreće, mož i brže i bolje, al mrda
mandrk2 mandrk2 14:38 29.07.2009

Re: Bili smo u poseti.

Čestitke na Katarini I moja devojčica se tako zove, a za ovu drugu vrcu koju očekujemo za tri meseca još nemamo ime

Ja pre 2,5 godine bejah u nekoj šestokrevetnoj na 3. spratu, kakvi crni pristojni kreveti
stasava stasava 17:05 28.07.2009

Kraljevo i savetovanje

Kraljevackim lekarima nije bilo dovoljno jedno savetovanje. Ljudi malo teze uce a i slabije pamte. Evo, pre pet minuta, sestra porodilje dosla da se izljubimo, tetka, nije mala stvar. Kaze, i majka i beba jedva zivu glavu izvukle. Zasto? Zeni prosao termin, lose se osecala, pustili dvadeset pet sati da se muci, indukcija nije pomogla, majka na ivici snage, bebi se glava zaglavila, poceli tonovi da se gube. Tvrdoglavo su lekari odbijali carski rez, valjda zato sto majka nije carica, kada su videli da je vrag odneo salu, na porodilistu uzbuna. Posle dvadeset pet sati muka i rizika uz hitan carski rez, hvala bogu, sve se dobro zavrsilo. Pre minut sam se cula sa iscrpljenom mamom i prvo sta je rekla bilo je-Moglo je svasta da se desi.
Bilo bo dobro posle savetovanja organizovati neko propitivanje, ili testiranje, ne znam, da se proveri koliko su usvojili gradivo.
maca22 maca22 19:07 28.07.2009

Re: Kraljevo i savetovanje

A koji im je đavo tamo?
stasava stasava 19:24 28.07.2009

Kraljevo

Ne znam, i ja se pitam. Valjda su bukvalno shvatili da za Andju nisu krivi.
maca22 maca22 17:33 29.07.2009

Ukidanje štetnih propisa...

http://www.blic.rs/temadana.php?id=103615

Nekoliko stotina suvišnih i štetnih propisa biće ukinuto do kraja godine

Zbog uprošćavanja i pojeftinjenja poslovanja, u Srbiji će od 1. januara 2010. biti ukidani ili menjani propisi, tako da će građani verovatno moći da završe poslove sa državom uz ličnu kartu, bez krštenice i državljanstva ili umrlice ne starije od šest meseci. Privrednici se mogu nadati da voće više neće truliti na granici zbog prikupljanja i analize kamare papira. To su neki u mnoštvu zahteva u procesu giljotiniranja propisa, a Vlada će između 15. i 31. decembra odlučiti koji su prihvatljivi.

Mnogo je primera besmislenog birokratizma poput ovog: da invalid koji koristi ortopedsko pomagalo najmanje jednom godišnje mora otići pred zdravstvenu komisiju da je uveri da mu proteza i dalje treba jer nema deo noge ili ruku.
- Zato pozivamo i privrednike i građane da nam što pre dostave primedbe na zakone, uredbe, pravilnike, naredbe, uputstva i ostale propise za koje vide da su suvišni ili štetni u privrednom poslovanju ili komunikaciji sa državnim organima. Mi se time bavimo realizujući vladinu strategiju regulatorne reforme čiji je cilj da do 2011. godine administrativni troškovi poslovanja u Srbiji budu smanjeni za 25 odsto. ...


E sad, jel mogu tako da se menjaju propisi i vezani za zdravstvo?
"Dobar dan, ja bih da prijavim budalast zakon, inspekciju, preceduru, protokol..." :zamišlja:
sofianada sofianada 09:18 30.07.2009

zdravstvo

I ja bih. Da li je normalno da kod ne postoji spisak sudskih vestaka? Da li je normalno da i kada se odrede, to budu aktivni lekari koji procenjuju rad svojih kolega , kolega sa kojima se cak i svakodnevno vidjaju? Da li je normalno da Ministarstvo tvrdoglavo odbija da resi to pitanje? I jos, mnogo, mnogo toga....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana