The picture of Spiridon Kopicl

Predrag Azdejković RSS / 28.07.2009. u 10:29

slika-spiridona-kopicla2.8259.JPGSlika Spiridona Kopicla

Na domaćem tržištu trash književnosti pojavila se nova knjiga pod nazivom „Slika Spiridona Kopicla", autora Predraga M. Azdejkovića. Reč je o delu koje na sasvim jednostavan, ali potresan način čitaoce vodi kroz avanture jednog ambicioznog mladića, koji je vremenom zbog svoje ambicije dušu prodao Đavolu. Knjigu možete nabaviti na svim kioscima za samo 299 dinara.

Odlomci iz knjige

...

Rođen je uz velike muke jedne oktobarske večeri 1958. godine. Pupčana vrpca je bila obmotana oko njegovog vrata koja ga je davila. Doktori su ga jedva spasili i plač Spiridona Kopicla začuo se porodilištem.

Bio je jako usamljeno dete. Nije se družio s decom iz komšiluka, jer su ga ismejavali zbog njegovog prezimena i zvali ga Spira kopile. To je jako uticalo na njega i kako će vreme pokazati ostavilo jako puno posledica na njega.

Slična priča bila je i u školi. Sedeo je sam, ismejan i odbačen od druge dece. Činjenica da je počeo da nosi i naočare samo je dolilo ulje na vatru ismejavanja i odbačenosti. Zbog usamljenosti kreirao je neki svoj svet u kome se osećao prijatno i u koga nikog nije puštao. Maštao je o estradnoj slavi i da će jednog dana postati poznati muzičar, koji će biti voljen i poštovan, i tako se osvetiti svima koji su ga ismejavali. Već sa 15 godina je počeo da svira harmoniku po svadbama i ubrzo je postao velika šatorska zvezda u Srbiji. Ali to nije pomoglo da ismejavanje prestane, već je postalo okrutnije. Urbana beogradska mladež, kojoj je on želeo da se dopadne, počela je da ga zove Spira seljačko kopile. Na veliku žalost Ibarske magistrale, Spiridon je prestao da svira harmoniku, a Kemiš je odahnuo jer više nije imao konkurenciju.

Skrhan i razočaran odlučio je da pobegne od kuće, što dalje od pakla u kome je živeo. Razmišljao je o samoubistvu, ali je bio suviše velika kukavica da sam sebi oduzme život.

- Možda ću naići na nekog davitelja koji će me osloboditi muka i ovog odvratnog života, - pomislio je.
Odlučio je da prati vetar koji je duvao te večeri. Lutao je i pratio vetar. Nije ga bilo strah, jer je izgubio volju za životom. Svakog trenutka je očekivao da iz mraka iskoči neki manijak koji će završiti s njim. Ali kao što je običaj, manijaka nigde nema kad su ti potrebni. Nakon nekoliko sati se umorio od hodanja, jer je bio šmokljan koji nije imao kondiciju i odlučio je da predahne. Seo je na zemlju da malo odmori noge. U tom trenutku iz mraka izašla je čudna individua, koja je počela da se približava Spiridonu s leđa. Na glavi je imao crnu beretku, crni plašt i štap u ruci. Spiridon ga nije čuo kako mu se približava i na smrt se preplašio kada ga je ovaj čudak štapom lupnuo po ramenima. Spiridon se ukočio od straha i nije imao snage ni reč da progovori.

- Ne brini, vetar te je meni doveo. Da ti pomognem. Pođi samnom.

Spiridon je ustao. Noge su mu klecale, ali je krenuo za čudakom.

- Nije dobro kad tako mlad smrt išteš.

- Kako to ovaj čudak zna, - pomislio je Spiridon u sebi.

- Znam. Ja sve znam, - rekao je čudak.

Spiridon je osetio jezu, ruke su mu se tresle, a srce je htelo da mu iskoči.

- Nemoj da se plašiš. Ja ti želim pomoći. Evo stigli smo.

Bili su ispred male drvene kolibe. Čudak je tri puta lupio u vrata i ona su se otvorila. Spiridon je ušao za čudakom, koji je upalio fenjer. Bio je to mali slikarski atelje u kome su na sve strane ležale slike sa letećim balvanima. Čudak je uzeo jednu sliku i rekao Spiridonu da sedne na stolicu. Čudak je otključao kovčeg iz kojeg je izvadio zlatnu četkicu.

- Ovo je posebna četkica, koja je napravljena od kose našeg najvećeg sveca. Njome ću naslikati tvoj portret.

Posle dva zamaha portret je bio gotov.

- Priđi momče i dobro slušaj šta ću ti sada reći. Ovo je čaroban portret koji će ti dozvoliti da ostaneš večno mlad i lep. Dobro ne baš lep, ali večno mlad. Ovaj portret će stariti umesto tebe, što će ti pomoći da postaneš popularan i voljen. Dobro ga čuvaj, jer ako uništiš ovaj portret, to će biti tvoj kraj. A sada odlazi.

Čudak je izbacio Spiridona iz kolibe, a on u čudu nije uspeo ni da mu se zahvali na poklonu. Kada se okrenuo kolibe više nije bilo, samo su na nebu lebdeli debeli balvani.
Vratio se kući i okačio svoj portret na zid. Seo je za pisaći sto, uzeo parče belog papira i uradio svoju prvu analizu tržišta, odredio ciljnu grupu, slogan, medija plan i PR prioritete. Bio je spreman da pokori svet.

 

...

Prošlo je više od trideset godina kako je dobio čarobni portret od čudaka, ali taj portret više nije visio na zidu, već je bio dobro sakriven od očiju javnosti u specijalnom sefu. Čak ni sam Spiridon nije smeo da ga pogleda, jer mu se nije dopadalo ono što bi video. Ali, Spiridon je od usamljenog šmokljana kojeg niko nije voleo, prvo postao idol mladih, da bi kasnije shvatio da mu popularnost nije dovoljna, već da želi moć, te izrastao u marketinškog vladara iz senke iako su ga retko viđali s devojkama. Pričalo se da je u svojoj šaci držao sve, političare, medije, privrednike, čak i samog predsednika.

Vremenom čarobni portret nije mogao da upije tu količinu manipulacija i prevara koje bi počinio Spiridon, tako da bi se na njegovom licu pojavljivale sitne bore i u kosi sede vlasi. Ljudi su polako uviđali njegovo pravo lice. Bore su postajale sve veće, a kosa sve belja. Hvatala ga je panika.

Informacije o njegovim manipulacija i prevarama su počele da cure u javnost, mediji su počeli da pišu o njima, iako je pokušavao da ih na sve načine uguši. Njegovo marketinško carstvo je počelo da se drma, ali šta će se dogoditi sa Spiridonom do kraja knjige:

a) uništiće portret i umreti u najgorim mukama
b) naručiti novi čarobni portret od Biljane Cincarević
c) njegovo carstvo će se srušiti i vratiće se na svoj početak i opet biti usamljeni šmokljan kojeg niko ne voli
d) pobeći će iz zemlje sa svojim verenikom Krstom Krstićem.

Ako želite da saznate kakva sudbina na kraju čeka Spiridona Kopicla, kupite knjigu na dobro snabdevenim kioscima. Samo 299 dinara.

 

Citati iz knjige:

„Spiridon Kopicl sebe smatra previše ozbiljnim. To je njegov prvi greh."

„Predsednik nije genije. On je samo ukras. On nikad nema ništa da kaže, ali to govori zanosno. Predsednik predstavlja trijumf materije nad mišlju kao što Spiridon Kopicl predstavlja trijumf misli nad moralom."

„Vlast! U njoj je strast za svojinom. Odbacili bismo vlast od sebe, kad se ne bismo bojali da će je drugi uzeti."

„Kad vam ode vlast, s njom će otići i vaša lepota, a onda ćete iznenada otkriti da vas ne čekaju nikakve pobede ili ćete se zadovoljavati onim malim bednim pobedama koje će vam sećanje na vlast učiniti gorčim od samih izbornih poraza. Svaki mesec koji prohuji, približava vas nečem strašnim, vreme je ljubomorno na vas i ono vodi rat protiv vas i vaših krinova i ruža. Lice će vam pobledeti, obrazi upasti a oči se zamutiti. Užasno ćete patiti. Održite vlast sada dok je imate."

 

Predrag M. Azdejković

www.azdejkovic.com

Atačmenti



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rumtitituki rumtitituki 10:36 28.07.2009

Vec obriso?

Brz si na okidacu, moram priznati.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 10:38 28.07.2009

Re: Vec obriso?

Pa, kad neko ostavi komentar posle 2 minuta od postavljanja teksta, to samo znači da ga nije pročitao do kraja... A zašto bih onda poštovao tvoj komentar?
rumtitituki rumtitituki 10:44 28.07.2009

Re: Vec obriso?

Predrag Azdejković
Pa, kad neko ostavi komentar posle 2 minuta od postavljanja teksta, to samo znači da ga nije pročitao do kraja... A zašto bih onda poštovao tvoj komentar?


Ma komentar i nije bio za postovanje tako da mi ne smeta.
A sto se tice citanja, koliko god ovo tebi izgledalo vredno truda ipak moze da se procita za 2 minuta i onda jos dva da se zali za ona prva dva.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 10:51 28.07.2009

Re: Vec obriso?

Ovaj blog nema money back guarantee
jacHa. jacHa. 10:55 28.07.2009

dragi peđo

jesi zlica veštica!
tipujem na b)
a glorija će objavljivati i dalje njegove slidže sa bitnih estradnih hepeninga na kojima će spira biti sve lepši i sve mlađi
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 10:59 28.07.2009

Re: dragi peđo

jesi zlica veštica!


pa kad sam ljubomoran... hoću i ja da budem sve lepši i sve mladji
mrvicak mrvicak 12:49 28.07.2009

Re: dragi peđo

Definitivno pod b!!! Ma samo hepi end, kakvo tu propadanje, beganje iz zemlje...

E, sjajno! Ja danas svraćam u trafiku!
neverovatnimiki neverovatnimiki 10:55 28.07.2009

Etrurci

Da li je tacna spekulacija da je 'cudak' iz knjige,autor projekta portreta,u tvari nas eminentni slikar,etrurskog porekla,Mica od Balvanista?
I da li autor knjige mozda zna da li su tacne price da su,u pauzama slikanja,sada vec cuvenog portreta,Spirica i Mica delili potelju?
I koliko je tacna spekulacija da je Spiridon uticao da se u Tadicevoj eri,stari serbski obicaj rukoljub preraste u rukoblud?
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:01 28.07.2009

Re: Etrurci

Trenutno nemam vremena da odgovorim na vaša pitanja. Molim vas da zakažete termin u mojoj agenciji, pa će Vidoviti Pedja da vam odgovori na sva pitanja...
wukadin wukadin 10:55 28.07.2009

E ne znam više...

Šta toliko imaju protiv mene!
Jer mene zovu Šaper, ličim na njega, jbg.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:07 28.07.2009

Re: E ne znam više...

Jer mene zovu Šaper, ličim na njega, jbg.


Ne znam šta da ti kažem... bolje da si izabrao da ličiš na Miškovića
wukadin wukadin 10:59 29.07.2009

Re: E ne znam više...

Pa bolje u nekom smislu...
Ako te ne mrzi pogledaj moj komentar na antioksidantov blog, izneo sam neku "teoriju baje"...
Mada ni Šaper nije tu naivan, iako je u početku tako izgledao. Nakupilo se u međuvremenu
adam weisphaut adam weisphaut 10:57 28.07.2009

Bill Hicks on marketing

vinone vinone 14:44 28.07.2009

Re: Bill Hicks on marketing

Great, late king of comedy!
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 10:58 28.07.2009

...

Njegovo marketinško carstvo je počelo da se drma, ali šta će se dogoditi sa Spiridonom do kraja knjige:

a) uništiće portret i umreti u najgorim mukama
b) naručiti novi čarobni portret od Biljane Cincarević
c) njegovo carstvo će se srušiti i vratiće se na svoj početak i opet biti usamljeni šmokljan kojeg niko ne voli
d) pobeći će iz zemlje sa svojim verenikom Krstom Krstićem.

Mog'o si da nas pustiš da glasamo sms-om kakav kraj hoćemo.
Neću da puknem 299 dinara, a da ne bude hepi end!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:02 28.07.2009

Re: ...

Wow, ti se izgleda baviš marketingom... poznaješ dobro tržište i šta narod voli
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 11:14 28.07.2009

Re: ...

Wow, ti se izgleda baviš marketingom... poznaješ dobro tržište i šta narod voli

Aha. I nosim naočare
NNN NNN 01:25 29.07.2009

Re: ...

I nosim naočare
To mi se sviđa
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 10:34 29.07.2009

Re: ...

To mi se sviđa

Kolega, divan si
fenster fenster 11:01 28.07.2009

Procitacu

Procitacu knjigu,hvala na preporuci,bas me interesuje sta je to Spiridon odnosno Saper zgresio autoruAzdejkovicu da mu ovaj posveti knjigu.Ideja da stari samo portret preuzeta iz Dorijana Greja nije bas inteligentna,ali ok shvaticu to kao umetnicku slobodu
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:04 28.07.2009

Re: Procitacu

Vi to mene optužujete da kradem ideje od mog rođaka po gej liniji Oskara Vajlda?

Procitacu knjigu,hvala na preporuci


Za svaki slučaj... U pitanju je zezancija?!
fenster fenster 11:07 28.07.2009

Re: Procitacu

Ma ne optuzujem da kradete ideje,samo mi malo ocigledno
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:08 28.07.2009

Re: Procitacu

Pa u tome i jeste fora
jacHa. jacHa. 11:14 28.07.2009

nisam mogla dizdržim da ne osveštam mal

rumtitituki rumtitituki 11:32 28.07.2009

Re: nisam mogla dizdržim da ne osveštam mal

Uf, ni ja.
Evo malo jaci bekrija.
neverovatnimiki neverovatnimiki 11:33 28.07.2009

Re: nisam mogla dizdržim da ne osveštam mal

Culi su,valjda za siroke mogucnosti za pedofiliju na Fejsbook-u,pa pohrlili da blagosiljaju pastvu.
mysticx mysticx 11:51 28.07.2009

...

b) naručiti novi čarobni portret od Biljane Cincarević


Opasan hate je bačen putem prethodnih komentara... Na sreću ne baš preterano inteligentno.

Ne daj se Peđice!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:04 28.07.2009

Re: ...

Ne daj se Peđice!


Ne dajem se pre braka
mrvicak mrvicak 12:57 28.07.2009

Re: ...

Predrag Azdejković
Ne daj se Peđice!Ne dajem se pre braka


Čestito - bravo momče uzorni!
Nego, ako ćeš čekati da legalizuju istopolne brakove u zemljici Srbiji, crno, ovaj, pusto ti se piše
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 13:40 28.07.2009

Re: ...

Nego, ako ćeš čekati da legalizuju istopolne brakove u zemljici Srbiji, crno, ovaj, pusto ti se piše


Ako mi je takva sudbina, onda mi je takva sudbina... i ja ću je prihvatiti jer mi je Bog takvu odredio...
mrvicak mrvicak 14:07 28.07.2009

Re: ...

Predrag Azdejković
Nego, ako ćeš čekati da legalizuju istopolne brakove u zemljici Srbiji, crno, ovaj, pusto ti se pišeAko mi je takva sudbina, onda mi je takva sudbina... i ja ću je prihvatiti jer mi je Bog takvu odredio...


Eh, reko bi čovek fatalizam & mazohizam... i pogrešio - jer je po sredi čista pokora, samovanje & tihovanje - si to čitao probrane članke iz Zdravog života?
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 15:12 28.07.2009

vip

??????
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 15:18 28.07.2009

Re: vip

Jel to reklama za mobilnog operatera VIP?
AlexDunja AlexDunja 15:19 28.07.2009

Re: vip

samo ides
tamo - vamo:)))
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 15:23 28.07.2009

Re: vip

Jel to reklama za mobilnog operatera VIP?

Aha. VIP, tvoje reči vrede više.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 15:33 28.07.2009

Re: vip

samo ides
tamo - vamo:)))


tamo-vamo-gore-dole...

sve je to za ljudove
AlexDunja AlexDunja 20:28 28.07.2009

Re: vip

tamo-vamo-gore-dole...

sve je to za ljudove

sexy
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 22:25 28.07.2009

Kopicl

Na naslovnoj strani izgleda kao foto montaza Broza, Miskovica i nekog treceg nidentifikovanog. Pravi davitelj!
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 01:31 29.07.2009

Re: Kopicl

Da, liči malo na Broza
mrdax mrdax 10:34 29.07.2009

Re: Kopicl

Karijera gospodina Kopicla je super primer kako se 'radi' u post-comm (ne mislim na post-dot com) zemljama.
From Wikipedia : This was one of the reasons he went to Medical Science University in Belgrade where he met Nebojša Krstić, his future band mate and Boris Tadić who is now the president of Serbia.[u][/u]
E sada scenario do kraja bi mogao da se odvija ovako. Pedja ima iste ambicije kao i gospodina Saper, zapravo samo zeli da ga obori , kako bi on zauzeo njegovo mesto. Posto ja znam kako to biva u Srbiji, ja cu sada da pocnem da se ucurujem Pedji , i da ga hvalim kako bi me postavio na neko mesto u "McCann Erickson " kada on svrgne Sapera.
Posto ja imam devojku, a Pedja je u gej-lobiju, on me prisiljava da se prodam djavolu ne bi li me zaposlio.
I tako na kraju pobedi opet gel lobi i zle birokrate oko 'centara moci' a posten narod nema ni za Bentley.
O sudbo teska, dosli teski dani za nas postenjacine. Smrc & Smrc
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:06 29.07.2009

Re: Kopicl

Posto ja imam devojku, a Pedja je u gej-lobiju, on me prisiljava da se prodam djavolu ne bi li me zaposlio.


Ali ako se prodaš đavolu bićeš bogato nagrađen
noboole noboole 09:45 29.07.2009

Za kopicla

http://www.youtube.com/watch?v=h4MWG8RqGag

tj:
http://www.youtube.com/watch?v=h4MWG8RqGag

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana